Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Fractal Design Define 7 Compact Review

Kleiner, maar groot genoeg

Fotogalerij en conclusie

Een heel grote behuizing is voor menige build nogal overkill, maar heeft wel z'n voordelen. Een daarvan is dat je overal gemakkelijk bij kunt en dat je natuurlijk vrij bent om custom loops in te bouwen met flinke radiatoren. Een nadeel van dergelijke behuizingen is echter de prijs, die vaak bij 150 euro begint, en de ruimte die je nodig hebt.

Met de Define 7 Compact heeft Fractal Design geprobeerd de voordelen van een grote behuizing te combineren met het gemak en de prijs van een kleinere behuizing. Je kunt in de Compact nog steeds flink wat hardware kwijt, maar uitgebreide waterkoeling is enigszins beperkt met radiatoren die overwegend met 120mm-ventilatoren gekoeld kunnen worden. Alleen voorin is plek voor een radiator met twee 140mm-ventilatoren.

De inbouw is echter, vooral dankzij de afneembare bovenkant, bijzonder gemakkelijk. Dit zou een standaardfeature voor behuizingen mogen worden. Wie een doorsnee systeem bouwt, met niets gekkers dan een atx-moederbord, een videokaart en wat opslag, kan zich aan de Define 7 Compact moeilijk een buil vallen.

De prijs is met pakweg 110 euro voor de gesloten versie alleszins redelijk voor een netjes afgewerkte behuizing en de prestaties zijn, zowel wat koeling als wat geluidsproductie betreft, dik in orde. Daarmee is de Define 7 Compact een fijne behuizing zonder al te veel poespas en met gebruiksvriendelijke features.

Laagste prijzen voor: Fractal Design Define 7 Compact Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Informatique

Score: 5 (357)

€ 106,95

€ 106,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 106,95
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 106,95

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (26)

€ 112,95

€ 112,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 112,95
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 112,95

Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 5 (73)

€ 109,90

€ 116,85

Kostenoverzicht

Productprijs € 109,90
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 116,85

Bekijk

SiComputers

Score: 5 (545)

€ 118,18

€ 122,13

Kostenoverzicht

Productprijs € 118,18
Pakketpost Nederland tot €400,- € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 122,13

Bekijk

Azerty

Score: 5 (1451)

€ 127,54

€ 133,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 127,54
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 5,95
iDeal € 0,-
Totaal € 133,49

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (90)

Wijzig sortering
Oprechte vraag: bij de samenvatting staat "Niet bijzonder geschikt voor waterkoeling"... in hoeverre is dat vandaag de dag nog een minpunt? Ik ga er namelijk vanuit de prestaties van luchtkoeling vaak opwegen tegen de nadelen van waterkoeling (dat toch net wat meer onderhoud vraagt en gevoeliger is voor problemen)... in sommige gevallen blijkt luchtkoeling zelfs én performanter én stiller dan (weliswaar een AIO) waterkoeling (linkt naar een test van vorig jaar, maar eind 2017 voerde Linus Techtips ook al eens een vergelijking uit met gelijkaardig resultaat).
Inderdaad ik vind persoonlijk waterkoeling met Rgb meer voor de looks en ook al geven ze 2-3 jaar garantie mocht er iets lekken kan zo je voeding of andere duurdere componenten er aan gaan :(
Een goede luchtkoeler is beter :)
De beste AiO is weldegelijk beter dan de beste luchtkoeler. Kost dan ook 2x zo veel, maar toch.

En natuurlijk is het een minount. Er zijn namelijk mensen die graag waterkoelen. Die minpounten zijn niet alleen op jou gericht, ook op anderen.
Over welke AiO en luchtkoeler heb je het dan, en hoe kom je erbij dat die AiO dan beter presteert? Die linkjes van edeboeck laten toch vrij weinig te gissen over. Ik heb zelf een AiO van NZXT; onder zware belasting is het stiller maar bij weinig belasting blijft de pomp hoorbaar, terwijl je luchtkoeling bij weinig belasting zo goed als niet hoort. Tenminste, dat is mijn ervaring. Ik ben niet ontevreden, maar als die AiO de geest geeft denk ik dat ik toch weer gewoon voor luchtkoeling ga.
Een erg uitgebreide video hierover: https://www.youtube.com/watch?v=7VzXHUTqE7E

Ik heb vroeger een Kraken x62 gehad. Ik hoorde zelf de pomp nauwelijks. Maar goed, wat je zegt hoor ik wel vaker, ook al is het niet mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 4 juni 2020 18:26]

Hij heeft het over slechte testmethodiek, maar test op een testbench... Leuk voor theorie, maar in de praktijk zit je gewoon met de warmte in een case. Vandaar dat ik de andere tests die gelinkt zijn toch écht beter vind... want dat gaat over real-world scenarios.

En zelfs dan... 2 a 3 graden verschil? Of het nu 51 of 54 graden is, dat ga je niet merken. Het onderhoud van waterkoeling wél. Draai al 8 jaar dezelfde koeler, 0 onderhoud. Ideaal.

[Reactie gewijzigd door waah op 4 juni 2020 22:07]

Feit blijft dat een waterkoeler dus een hogere koelcapaciteit heeft
Congrats. Maar als dat in de praktijk je systeem niet koeler houd, wat koop je daar dan voor?

Enkel custom waterloops hebben nog een duidelijk voordeel met temps. Maar kwam onderhoud en risico's ook enorme nadelen. Nadelen en risico's die groter zijn dan wat het oplevert....

[Reactie gewijzigd door waah op 4 juni 2020 22:27]

Als het op een testbench het beter doet, dan zeght dat iets over de koelcapaciteit. Dat betekent dus dat als je je PC goed bouwt, je hier gebruik van kan maken. Als je bijvoorbeeld de AiO als intake gebruikt in een kast, zal je heel waarschijnlijk ook de betere koelprestaties krijgen. Als je de AiO als outtake gebruikt en de kast heeft flink goede ventilatie, zal de AiO ook heel waarschijnlijk beter zijn. In een kast met alleen maar een beetje intake en één outtake fan achterin, zal een luchtkoeler weer waarschijnlijk beter zijn.

In de praktijk zijn er zo veel verschillende situaties te schetsen dat je inderdaad situaties kan hebben waar een AiO minder goed is. Maar feitelijk is het zo, dat als geld geen rol speelt (en je geen custom loop wilt), de beste PC met de beste koeling een goed geventileerde kast met een AiO zou bevatten.

Ik heb inmiddels een custom loop. De nadelen en risico's vind ik het waard, het is immers een hobby van me. Het is het geld en de moeite inderdaad niet waard als het niet je hobby is. Mijn huidig systeem draait nog maar net, maar mijn vorig systeem heb ik zonder onderhoud 2.5 jaar zonder problemen gedraaid.
Onderdelen verwisselen/upgraden is wel een flink gedoe. Dat is wel echt een flink nadeel.
In m'n Corsair 650D kast is de pomp helaas wel redelijk duidelijk hoorbaar. Als dat niet zo was geweest, had de AiO waarschijnlijk wel meteen m'n voorkeur gehad.
Rare keus om geen 240 radiatoren voorin te kunnen plaatsen. Toch wel beperkend voor AIO builds imho.
Volgens specs van fabrikant kunner er in de voorkant 3x120mm of 2x140mm fans, dus je zou er een 240 of 360 radiator in kwijt moeten kunnen.

Vraag me wel af of voorin de beste keuze is, alle warmte uit je radiator gaat dan eerst nog door je kast heen voordat deze naar buiten wordt geblazen.
Voorin is de beste keuze, ja: zo heeft de loop koude lucht.

Aanzuigen uit de kast ben je je pc aan het koelen met warme lucht.

Waterkoeling werkt beter naarmate het temperatuurverschil tussen water en lucht groter is. Door warme lucht aan te zuigen zal de temperatuur van het water een stuk hoger worden.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 3 juni 2020 15:30]

Voorin is de beste keuze, ja: zo heeft de loop koude lucht.
Het beste voor je CPU, maar dat is niet perse de beste oplossing voor een heel systeem ;)

Aanzuigen door rad koelt de CPU beter ten koste van de rest (chipset/vrm/hdd/ssd/mem/voeding/gpu), en afzuigen precies het omgekeerde, het is dus net waar je die graden liever wel/niet ziet.

Daarom heb ik dus gekozen om er mee af te zuigen, want ik zie die 40mm fan op de chipset het liefste stilstaan, en mijn GPU het liefst koel. En zolang de CPU goed binnen de marge valt qua temp is dat ook geen enkel probleem.

Met stock koeling was de temp van onderdelen tussen de 5 en 10 graden warmer dan nu, en gezien de AIO de stock koeler verving is de CPU er uiteraard ook goed op vooruit gegaan (10~20 graden)!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 juni 2020 16:03]

Ik ben aan t wachten tot ik mijn onderdelen van mijn nieuwe build op basis van een Define 7 binnen krijg. Nu ik jullie discussie gelezen heb, ben ik een beetje in de war. Ik wilde 3x140mm fans in de voorkant (intake), 3x140mm fans tegen het rad aan de bovenkant (outtake), 1x140mm aan de onderkant (intake) en 1x140mm aan de achterkant (outtake). Valt dit nu aan te raden of niet?
Geen stress, je hebt voldoende case-fans om 4 gaming PCs te koelen.

Of je je radiator nou bovenin of voorin doet, het gaat echt totaal geen verschil maken: in beide situaties is je PC zo koel als zijn omgeving.

Of je moet een 3950 overclocken samen met een dual rtx 2080ti.

Wat wel verschil gaat maken zijn fancurves. Meer fans maken snel meer herrie, zeker als ze elkaar raken of de behuizing raken.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 3 juni 2020 16:51]

Ik heb de 7XL met een 280 mm radiator voorin (Kraken X61), met 4 140mm Noctua fans in push-pull op de radiator. Voorheen (andere behuizing overigens, CoolerMaster Cosmos 1000) had ik deze radiator bovenin met de 2 originele 140mm fans. Een wereld van verschil, buiten dat de fans in de nieuwe setup langzamer kunnen blijven draaien, is de CPU temperatuur tijdens gamen, ongeveer 20 graden lager en de hele setup duidelijk een stuk stiller dan voorheen. Bovenin heb ik 2 (meegeleverde) 140mm fans om de warme lucht af te voeren, en achterin nog een 120mm (meegeleverde) outtake fan. Sja, en met de de XL variant, ook nog eens een zee van ruimte dus. Hoogste core temp volgens HWMonitor die ik tot nu toe gezien heb, is 56 graden, op een AMD 9590, en dat is echt een heethoofd. Overigens heb ik 'los' in de kast nog een extra 120mm fan hangen, om airflow over het geheugen en moederbord te creëren, want met een aio setup is dat vaak wel een punt, omdat er bijna geen airflow meer is over het moederbord en geheugen.
Ligt er maar net aan wat warm mag worden en wat niet. Een processor is een stuk beter voorbereid op warmte dan sommige andere componenten denk aan nand flash.

Door eerst je processor te koelen blaas je al gauw lucht van 50-60 graden(onder Load) je computer in iets wat nand geheugen niet echt kan waarderen. Dit maakt het dus ook onmogelijk voor al je andere componenten binnen de pc om onder de 50-60 graden te blijven omdat ze nergens hun warmte aan kwijt kunnen.

Al deze componenten zoals mobo, opslag kleine pci extensie kaartjes. Produceren meestal vrij weinig warmte en zal de lucht niet heel erg verwarmen voordat het bij de outtake is met radiator waardoor je cpu misschien een paar graden warmer wordt.
Door eerst je processor te koelen blaas je al gauw lucht van 50-60 graden(onder Load) je computer in iets wat nand geheugen niet echt kan waarderen
Heb je dat wel eens gemeten of denk je dat alleen maar?
Ik geloof er niets van dat alle lucht van een radiator met een oppervlakte van 2 120cm fans zo extreem opgewarmt word.
Van 25 naar 50-60 graden? Als je zo veel warmte moet afvoeren dan zou geen enkele luchtkoeler ooit je cpu kunnen koelen.
Als je je GPU en CPU watergekoeld hebt blijft er niet heel veel over wat voor veel warmte zorgt behalve de chipset van het moederbord.

Wat beter is hangt er trouwens vanaf wat je belangrijk vindt,de radiator voorin zorgt voor een koelere loop maar dit gaat ten koste van de temperatuur van de chips op je moederbord, deze zullen immers warmer worden als de temperatuur in de kast hoger wordt. Ik zou zelf de voorkeur geven aan een koeler moederbord ten opzichte van enkele graden koelere loop (Als je dat al haalt) maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen.
Aanzuigen uit de kast ben je je pc aan het koelen met warme lucht.

Maar je bent dan ook je pc aan het verwarmen met de lucht die uit de radiator komt...
Ligt geheel aan je verdere opstelling. Ik heb mijn gpu met een front radiator die de lucht naar binnen trekt. Waarom? Dan krijg ik koele lucht van buiten om de radiator te koelen en ik heb een goede cpu koeler en 3 fans om de warme lucht af te voeren. Ik beredeneer dat de GPU normaal gesproken meer hitte genereert dan de CPU en dus meer baat heeft bij koele lucht van buiten. Warme lucht stijgt, dus die voor ik liever met de fans af, dan met de radiator, waardoor ik koel met al warme lucht.

Maar om heel eerlijk te zijn kun je hier duizend verschillende meningen over vinden op the internets en is het volgens mij allemaal marginaal qua verschil. De GPU draait 55 graden op max en de CPU rond de 70 graden en ik vind het wel prima ;)
Als je de radiator voor in de kast plaats dan heb je een koelere loop ten koste van de temperatuur in je kast, maar zoals je zelf ook al aangaf zijn dit marginaal verschillen. Echt goed of fout is er niet wat dat betreft, net wat je belangrijk vind en waar je je prettig bij voelt. Met 55 en 70 graden hoef je je verder ook geen zorgen te maken idd :)
Het verbaasd mij eigenlijk dat er geen kasten zijn (zo ver ik weet) waar je de radiator aan de buitenkant van de kast kan hangen. Koelere intake en je verwarmd je kast een stuk minder (enkel iets door de geleiding van de radiator naar de kast via de bevestiging.

Als ruimte geen issue is, kan dat een prima oplossing zijn voor veel mensen gok ik zo.
Ik had vroeger mijn rad vastgezet op mijn case en 2 gaten voor de in/out-take gemaakt :D

Heb ook eens een 9x120mm radiator aan de zijkant van een kast gezien, 2/3de van de zijkant was dus radiator.

Maar ik denk dat de winst vrij klein is of weinig toevoegt, en fans buiten je kast hoor je ook beter dan in je kast. Hoewel het best tof uit ziet is dat denk ik ook wel heel erg niche en meer iets voor zelfbouw denk ik.
Dat je er twee 140mils in kwijt kan betekent niet dat je ook de diepte hebt voor 240 rad met fans.
Op product pagina:
"Front radiator
Up to 360/280 mm (max 145 mm width)"

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 3 juni 2020 17:32]

Dat is een ander verhaal ;).

Maar goed. Andere gaven ook al aan dat het paste dus dat is het punt ook niet. Het is meer dat als het ene past je er niet vanuit moet gaan dat het andere (veel grotere) ook past.
Plek voor 3x120mm fans is niet hetzelffde als plek voor een 360mm radiator. Een radiator is groter dan ventilatoren. Bovendien moet je ook nog diezelfde ventilatoren op je radiator hebben, dus het neemt sowieso meer ruimte in beslag.
Dat kan wel degelijk, misschien door hoe het genoteerd is, was het niet helemaal duidelijk. Voorin kan maximaal een 360mm radiator, dus ook alles wat kleiner is natuurlijk en als je met 140mm fans aan de slag gaat, kan er max een 280mm radiator in.
Inderdaad vaag geformuleerd dan. Ik las het alsof er alleen 280 of 360 zou passen.
Als een 360 past, hoe past een 240 dan niet? Een 240 is in alle richtingen kleiner dan een 360 maar gebruikt dezelfde schroefgaten

edit; equivalent of kleiner

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 3 juni 2020 20:07]

een 240 is in maar 1 richting kleiner, de lengterichting, of ben ik nou gek?
oh fuck, ik had willen neerzetten "equivalent of kleiner"
De front IO is wel aanzienlijk moderner dan die van mijn Define C. Alleen daarom al zou ik overwegen om te upgraden.
Zelf heb ik ook de Defince C. Ik twijfel juist over wat deze 7 compact extra heeft tegenover de Define C. Als ik het optel zijn het een USB type C en 2 extra 'gewone' USB poorten. Voor de rest is het redelijk gelijk.
Ruimte voor een radiator onderin en een iets diepere indeling voor langere GPUs. Meer niet.

Ik vind het al lang knap dat er een Dark Rock Pro 4 in past :P
..én hij is een slagje groter zonder extra mogelijkheden aan de binnenkant op wat langere grafische kaarten na.

Ik snap deze kast niet helemaal tenzij hij als een soort van vervanger van de Define C geld, wat ik niet hoop eigenlijk maar dat daar nog een goeie nieuwe versie van komt.
Er bestaat een Fractal Design Connect D1. Hiermee kun je je front IO mee wisselen zodat je ook USB 3.1 Gen 2 hebt en een USB Type C poort erbij hebt. Ik weet echter niet of die op de Define C past. Ik weet wel dat ie op de Define R6 past.
Het lijkt er niet op dat het te vervangen is voor een Define C. Jammer, het was een mooie oplossing geweest.
Is het een idee om de Meshify C toe te voegen aan het vergelijkingslijstje? Dat is tevens een behuizing met dezelfde vormfactor (ongeveer) als de 7 Compact
Is de Meshify C niet precies hetzelfde als een Define C maar dan met een mesh frontpaneel?
(qua afmetingen)

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 3 juni 2020 16:35]

Ik heb hem toegevoegd
Tegenwoordig zitten bij elke kast de USB Poorten bovenop... totaal niet praktisch, of de kast nou op of onder het bureau staat.

Denk dat ik mijn Antec P280 voor altijd zal houden.
Ik heb mijn kast onder het buro staan en ik vind dat wel praktisch.

Als je had gezegd niet praktisch voor een kast op het buro staat of onder het buro hangt, dan had ik je gelijk gegeven.
Ligt helemaal aan de plaats waar je kast staat. Bij mij staat hij naast mijn bureau en ik vind het toch wel prettig dat ze bovenop zitten. Dat was destijds ook één van de redenen waarom ik voor de Define R4 gekozen had :)
Voor mij zelf is het juist praktisch wanneer ze bovenop staan. Heb er bij mijn vorige PC zelfs voor gezocht omdat het voor mij praktischer was. De PC staat links in een hoek onder het bureau, scheelt een hoop bukken onder een schuine kap met de aansluitingen bovenop.
heb zelf net de fractal design meshify c gekocht voor een build en moet zeggen dat ik FD erg goede design belissingen maakt, kan er alleen maar tevreden mee zijn.
De FD Meshify C is inderdaad een prachtige kast. Ik heb 1tje met de dark tempered glass genomen, en 3x 12cm RGB fans (van FD zelf ook) voorin gedaan. Dat ziet er echt heel cool uit IMO. Plaatje van internet (niet mijn build, maar ter indicatie): https://linustechtips.com...70cd492e940462ab25597.png

De build is ook nog eens fluisterstil. Met de juiste fan-curves stroomt er veel lucht door het systeem waardoor hitte de kast snel verlaat. De PC is zo stil dat je niet weet of-ie aan staat of niet (los van de lampjes die aan gaan) ondanks dat er wel gewoon een high-end videokaart/cpu in zit. (RTX + i7). Onder load hoor je 'm wel, maar alsnog VEEL stiller dan de vorige behuizing, omdat met mijn vorige behuizing er simpelweg te weinig airflow was door dempingsmateriaal.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 3 juni 2020 15:12]

Ik zou graag zien dat Fractal met wat nieuwe designs gaat komen voor de define serie.
Vindt de Define serie nu wel erg 'long in the tooth' met betrekking tot design.

En Fractal kan wel met goede nieuwe kasten komen, de meshify heeft de weg vrijgemaakt voor mesh kasten en de nieuwe Era ziet er erg tof uit. Maar de define is op IO na al 5 jaar niets veranderd.
De Define serie is juist bedoeld om zeer minimalistish te zijn. Ik vind het altijd erg knap dat ze de case er toch weer moderner uit weten te laten zien terwijl de basis van het uiterlijk hetzelfde blijft.
Jammer dat er geen cardreader in zit, en er ook niet in kan. Ik haat gerommel met allerlei externe kastjes. Er bestaan prima 3,5" cardreaders, maar die kunnen hier niet in. Waarom bieden ze daar geen oplossing voor?
Precies, een goede USB3.0 SDcardreader is voor mij een must, desnoods via een 3,5" cardreader als de kast het niet biedt...
Bijv de Cooler Master Silencio 600 heeft er wel een, maar het is wel een van de zeer weinigen die een cardreader heeft. Voor de rest lijkt het meer toebedeeld aan OEMs om er een in te bouwen. En laptops natuurlijk.

Ik vind het gewoon vreemd dat er blijkbaar zó weinig behoefte aan is, of dat mensen maar genoegen nemen met een los kastje of een fragiele cardreader in USB-stick-formaat.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 4 juni 2020 09:46]

Laatst de define -c gekocht. Grote stevige kast, ruimte voor een cd-rom drive. Dat was voor mij wel een must, want een blue ray drive heeft toch nog wel nut. Airflow is goed want veel ruimte en fans.
Als je een wat grotere kast onder je bureau kwijt kan, neem dan de define c
Kan me toch niet voorstellen dat je een Define C hebt aangezien je zegt ruimte voor een 5.25" drive. Toevallig een Fractal Design Core of R6 USB-C?
Ja klopt, een R6 usb-c. Ik was specifiek op zoek naar een kast zonder glas en mét een 5,25 drive bay. En dan in het duurdere segment. Dus toen kwam ik uit bij Fractal design.
Fijn dat dit compacte model een stuk goedkoper is dan zijn grotere broers want de define serie zijn hele fijne kasten maar ze zijn door de jaren heen behoorlijk duurder geworden.
Ik heb hier een define R4 staan welke toen ongeveer 100 euro koste, nu zou ik voor een R7 de helft meer kwijt zijn.
En toch is mijn ervaring dat ook met de helft meer kwijt zijn, de prijs/kwaliteitverhouding bij Fractal Design nog steeds bijzonder goed is en je niets of niet veel alternatiefs gaat tegenkomen. Zelf gebruik ik vaak de Node varianten en die zijn écht goed in elkaar gezet. Stil, compact en alles past erin met uitstekende airflow direct uit de doos. Goede meegeleverde fans, overal stoffilters, rubbertjes om geluid en trilling te dempen, enzovoorts. Veel beter en slimmer dan vele andere behuizingen die ik tegen ben gekomen in dezelfde prijsklasse, maar ook die het dubbele gekost hebben. Support is ook uitstekend. Bij een defect onderdeel sturen ze zonder zeuren, direct een vervangend onderdeel op.
Opzicht met je eens dat je veel terug krijt voor de 150 euro die je voor de normale define betaald, maar je betaald dan ook voor features die veel mensen toch niet nodig zouden hebben. De meeste mensen zullen de breedte niet nodig hebben en plaats voor 6 harde schijven is voor de gemiddelde pc ook overkill.

De normale Define of define XL is enkel een goede keuze als je de extra features nodig hebt, en voor de meeste mensen zal dit niet het geval zijn. Mooi dat deze groep 50 euro kan besparen door de compact te nemen.
Ik heb ook de indruk dat de prijs/prestatie verhouding minder is geworden. De eerdere kasten waren ook al erg goed. Hoeveel is er nu echt aan toegevoegd dat de hogere prijs rechtvaardigt?

Volgens mij is het eerder dat mensen meer bereid zijn geworden om extra geld aan een kast uit te geven, dan dat het te rechtvaardigen is uit hogere kosten.
Dat ben ik dan niet helemaal met je eens over de prijs/prestatie verhouding, ik maakte de vergelijking met de define 4 die ik zelf heb en de nieuwe define 7, deze is wel een stuk duurder maar bedenk dat er in de tussentijd bij is gekomen:

-voorkant van geanodiseerd aluminium, dit was bij de R4 nog kuntstof. ook is deze deur in de 7 links of rechts draaiend te monteren.
- schroefloos los te halen zijpanelen
- 2 bovenkanten voor wel of geen fans.
- Aparte ruimte voor voeding en harde schijven, dus betere airflow.
- Met extra accesoires passen er nog meer schijven in de define 7 dan de R4 (15 vs. 8 keer 3.5 inch)

Of je dit nodig hebt is per persoon verschillend, maar met de prijsverhoging zijn flink wat verbeteringen meegekomen. Mocht je dit niet nodig hebben dan zijn de R5 en R6 nog verkrijgbaar, dus dat kan dan nog interessant zijn als je wel wel een grotere kast wil dan de compact, maar 150 euro net te duur vindt.
links of rechtsdraaiend had de R5 al, schroefloos had de R5 al, meerder bovenkanten had de R5 ook al.
Zonder dat daar een veel hogere prijs voor werd gevraagd. Vandaar dat ik de relatie tussen extra features en prijs vrij zwak vind

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True