€ 106,99 bij CAPS

Fractal Design Pop XL Air RGB Black TG Clear Review

lardoization
5 maart 2023, laatste update op 13 maart 2023, 947 views Product gekocht

Fractal Design Pop XL Air RGB Black TG Clear

Basically de enige grote case met 5,25 inch bay die moderne looks heeft. Zie uitgebreide review voor meer toelichting.

Pluspunten

• twee 5,25 inch optical bays
  • Moderne looks
  • Veel hdd ruimte
  • Ruimte voor cable management
  • Captive schroeven in de sidepanels
  • Goede airflow

Minpunten

• PSU zit in de weg van de connectors onderaan je moederbord
  • USB-C niet meegeleverd en moeilijk verkrijgbaar
  • Korte fan kabels
  • Maximaal 280mm radiatoren in de bovenkant

Na dagen research ben ik echt verliefd geworden op deze case. Ik hou zelf heel erg van ruime behuizingen zodat je nooit tegen vervelende verassingen aanloopt zoals onderdelen die niet passen. Deze case voldoet daar met vlag en wimpel aan. Om een of andere reden vind ik het ook moeilijk om mijn optical drives los te laten. Als jij ook zo iemand bent is dit eigenlijk de enige case die aan die behoefte kan voldoen en er ook nog een beetje leuk uitziet.

Het uiterlijk is modern en strak dankzij het volledig glazen zijpaneel. Over het onderste deel zit een cover waardoor alle kabelrommel erg efficiënt verborgen wordt. Gaten voor kabels zitten op logische plekken zodat ze zo min mogelijk zichtbaar gemaakt worden. Hierdoor ziet de binnenkant er heel ruim uit wanneer er een vol systeem in zit.. Er zitten vrij flinke voeten onder waardoor de case een paar centimeter van de grond af komt wat help met de koeling voor de PSU. Bovenop en onderaan de case zitten stoffilters om respectievelijk de PSU en de topfans schoon te houden. Aan de voorkant zit geen filter, maar de mesh is fijn genoeg om de meeste deeltjes tegen te houden. De eerder genoemde optical bays zitten netjes verstopt achter een plastic cover die met magneten aan de kast vast zit. Het onderste vakje van de optical bay wordt standaard opgevuld met een elegant plastic bakje. Wat mij betreft een beetje een gimmick maar wel geestig. Een andere feature die wel erg mooi is om te benoemen is dat bij de uitlaat aan de achterkant vam de case ofwel een 120mm ofwel een 140mm fan geïnstalleerd kan worden.

Front IO is wat mij betreft voldoende met twee USB 3.0 poorten en audio + mic jacks. De power button fungeert ook als HDD LED, je moet dan wel de SATA power kabel van de ingebouwde RGB controller aansluiten. De controller vind ik zelf vrij gelimiteerd dus die gebruik ik verder niet behalve om de kleuren van de power button in te stellen. Er is een optionele usb-C poort, zie daarvoor de nadelen onderaan de review.

De case komt met drie 3,5 inch HDD trays die een 3,5inch drive en 2,5inch drive tegelijk kunnen huisvesten. In totaal heb je met de losse 2x2,5inch bracket ruimte voor 4x2,5inch en 2x3,5 inch drives in deze case. Standaard zitten de trays achter de 5,25inch bay, maar je kan ze ook verticaal achter de kabel cover naast het moederbord mounten om meer ruimte voor kabels onderin te creëren. De 5,25 bay kan ook volledig verwijderd worden als je hem niet wenst te gebruiken. Als laatste kan je ook een 3,5inch tray bovenop de cover die de kabels bedekt monteren, mocht je om een of andere reden graag via het transparante zijpaneel naar je harde schrijf willen kijken.

De 5,25 bay is wat front io en opslag betreft nog wel iets dat apart benoemd kan worden. Ook als je geen behoefte hebt aan een schijflezer kan zo'n bay nuttig zijn. Er zijn ook producten zoals fan controllers of USB hubs die van het 5,25 formaat zijn, met zo'n bay kan je dus ook wat persoonlijke modificaties aan de case maken. Er schijnen zelfs brackets te zijn waarmee je extra 3,5inch drives in een 5,25 bay kan installeren voor nog meer opslag. Veel mogelijkheden dus!

De meegeleverde aRGB fans zijn redelijk stil. Ze beschikken over 6 LED's per fan wat niet super veel is, daardoor zullen je RGB animaties niet heel gedetailleerd zijn. Dat verklaart vermoedelijk ook hoe ze binnen dit budget vier fans mee kunnnen leveren. Ze zijn ook maar 3 pin en niet niet PWM, waardoor de RPM minder bestuurbaar is. Je kan ze echter wel daisy chainen, een feature waar ik gezien de omvang van de case dankbaar gebruik van heb gemaakt. De aRGB header is ook van een standaard form-factor, waardoor ze bruikbaar zijn in RGB controllers zoals de Razer Chroma. .

De grote nadelen zijn als volgt:
- In de bovenkant zitten alleen gaten voor een radiator tot 280mm lang, terwijl de case zeker lang genoeg zou moeten zijn voor een 360mm radiator. Nu passen 360mm radiatoren dus alleen aan de voorkant. De meegeleverde fans zijn waarschijnlijk ook niet krachtig genoeg om een radiator te koelen.
- De PSU zit niet met een losse bracket vast maar schroeft gewoon direct in de kast met 4 schroeven. Wanneer hij eenmaal geïnstalleerd is blokkeert hij het gat dat toegang biedt tot de onderste moederbord headers, in mijn geval een fan header. Je moet de PSU dus los schroeven om er een stekker bij je onderste headers te krijgen.
- Er zit een optionele plek voor een USB-C kabel aan de voorkant. Het correcte kabeltje is echter bijna nergens meer te verkrijgen. Daarnaast vind ik het idee van een losse kabel voor de front io kopen erg schamel, lever het er gewoon bij...
- Doordat de case zo groot is zijn de kabels van met name de front fans te kort om bij de meeste headers op mijn moederbord te reiken. Ik zou aanraden een of twee verlengsnoertjes in te slaan als je in deze case bouwt.

Heb jij ook een Fractal Design Pop XL Air RGB Black TG Clear?