HP komt begin 2011 met WebOS-tablet

HP brengt begin 2011 een tablet op basis van WebOS uit. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Voordien moet nog een tablet op de markt komen met Windows 7, zo werd duidelijk tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van HP.

HP ziet de tablets als opvolger van de netbooks, waarvan de verkopen teruglopen, zo zei topman Todd Bradley tijdens een presentatie voor investeerders en analisten. "Als we kijken naar de verkopen van tablets, was dat een belangrijke reden om Palm te kopen", stelt Bradley. Palm ontwikkelde WebOS, een besturingssysteem voor smartphones dat gericht is op het gebruik van internetdiensten en applicaties. HP kocht Palm eind april voor 1,2 miljard dollar. Ook Google, Apple en HTC waren geïnteresseerd in de voormalige pda-grootmacht.

Voordat de tablet met WebOS uitkomt, moet eerst nog de Slate op de markt verschijnen. Microsoft-ceo Steve Ballmer toonde de tablet voor het eerst in januari op de elektronicabeurs CES. Er is echter nog altijd geen prijs of releasedatum bekend voor de Windows 7-tablet, die toch nog dit najaar moet uitkomen.

De tabletmarkt kreeg een duw in de rug toen Apple in januari zijn tablet iPad aankondigde en daar binnen een paar weken miljoenen exemplaren van verkocht. Hoewel er veel concurrerende tablets zijn aangekondigd, zijn er daarvan nu nog maar weinig op de markt verschenen.

De geruchten over tablets tieren echter welig. Samsung zou binnenkort zijn Galaxy Tab willen uitbrengen, die wordt voorzien van een 7"-scherm en Android. Ook LG, BlackBerry-maker RIM en Motorola zouden aan tablets werken. In alle gevallen wordt aangenomen dat de betreffende tablets nog dit jaar worden aangekondigd; de verwachting is dat vooral op de elektronicabeurs IFA, die begin september in Berlijn wordt gehouden, diverse tablets worden gepresenteerd.

HP, ondertussen, wist ook nog goede kwartaalcijfers te presenteren. Het bedrijf repte overigens met geen woord over de zaak rondom ex-ceo Mark Hurd. Die stapte op naar aanleiding van een onderzoek naar seksuele intimidatie. Aandeelhouders hebben HP vervolgens weer aangeklaagd vanwege het opstappen van de ceo.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-08-2010 • 12:12

37 Linkedin

Lees meer

HP bevestigt komst WebOS naar netbooks Nieuws van 17 januari 2011
'Onderzoek naar opstappen ceo HP' Nieuws van 21 december 2010
Palm kondigt WebOS-platform Enyo aan Nieuws van 22 november 2010
HP lanceert Slate 500-tablet in VS Nieuws van 22 oktober 2010
Palm kondigt Pre 2 aan Nieuws van 19 oktober 2010
Onkyo brengt drie Windows 7-tablets uit Nieuws van 29 september 2010
Video van HP Slate opgedoken Nieuws van 24 september 2010
LG-tablet gaat Optimus Pad heten Nieuws van 1 september 2010
Hannspree komt met 10"-tablet op IFA Nieuws van 31 augustus 2010

Reacties (37)

37
37
23
0
0
2
Wijzig sortering
Ben benieuwd. WebOS lijkt mij het enige OS wat qua gebruiksgemak iOS kan evenaren. Ik heb niet veel vertrouwen in Android op tablets, omdat de fabrikant gewoon exact dezelfde versie van Android lijken te gebruiken als op telefoons gebruikt wordt terwijl het scherm wel veel groter is. iOS op de iPad heeft veel (subtiele) wijzigingen t.o.v. iOS op de iPod/iPhone.

Als HP slim is zorgen ze ervoor dat deze goedkoper is dan de iPad en zorgen ze ervoor dat deze bijv. wel Flash en USB-poorten heeft, dan heb je een gewild apparaatje.

[Reactie gewijzigd door TMC op 20 augustus 2010 12:20]

Anoniem: 58827
@TMC20 augustus 2010 12:25
Dat ze de prijs goedkoper neerzetten is sowieso al zeker.
De ipad is namelijk wel bijzonder prijzig.

Maar dat is ook omdat ze namelijk bijna geen concurrentie hebben in gelijkwaardige segmenten.

het iphone os is op een gebruiksvriendelijk os. Maar wel op veel vlakken toch wel achterhaald door concurrenten.

Het WebOs is daar één van.
Ik denk dan ook dat als ze het goed neerzetten ze met een hele sterke concurrent komen.
Dat ze de prijs goedkoper neerzetten is sowieso al zeker.
Er is echter nog altijd geen prijs of releasedatum bekend voor de Windows 7-tablet, die toch nog dit najaar moet uitkomen.
Glazen bol ?Het enige gerucht over de slate is 549 dollar voor het basismodel en dat is meer dan de 499 voor een iPad, geloof ik. Plus nog wat andere verschilletjes, zoals een halve accu-levensduur en een OS wat niet met touch overweg kan en dus een extra schil nodig heeft. Wie hier kent HP Dashboard nog?

[Reactie gewijzigd door burne op 20 augustus 2010 18:48]

Ik heb juist wel veel vertrouwen in Android, een fabrikant kan het compleet customizen om z'n eigen (ideale) interface te brengen terwijl wel alle applicaties van Android beschikbaar blijven. Dat betekent dat er veel verschil in interfaces kan gaan zitten en je zo zelf de ideale tablet uit kan kiezen terwijl je wel kan profiteren van al die applicaties.

Het probleem met de huidige tablets is dat het veelal Chineze apparaten zijn waar ze enkel een standaard Android installatie opzetten en er verder niks aan aanpassen of de interface optimaliseren. Ja dan lijkt het gewoon op een uitvergrote telefoon.
Het probleem met de huidige tablets is dat het veelal Chineze apparaten zijn waar ze enkel een standaard Android installatie opzetten en er verder niks aan aanpassen of de interface optimaliseren. Ja dan lijkt het gewoon op een uitvergrote telefoon.
Ik kan me hierin wel vinden. Naar mijn mening moet je ook veel customizen aan android voordat je het ook kunt gebruiken. Maarrrrr.... Daar staat tegenover dat het heel krachtig is en heel erg veel mogelijkheden heeft.
Krachtig is en meer bied dan bijvoorbeeld het iphone os.
ja, maar het success zal denk ik heel erg afhangen van de performance van deze tablet en de apps die beschikbaar zijn...
Daar loopt apple natuurlijk een heel stuk op voor met alle iPhone apps die al jaren ontwikkeld worden..
Beetje simpele redenatie, dat wat Apple met iOS heeft gedaan om het van de smartphone naar de tablet te porten (want ja het is gewoon een port) valt net zo goed met elk ander OS te doen waar je de source van kan aanpassen... En raad is, webOS is van origine ook een smartphone OS, oftewel alle 3 de OSen zitten dus in hetzelfde schuitje, dan is het een best lame om er 1 van de 3 af te schrijven om een rede die voor alle 3 geldt :P

Natuurlijk sta je er vrij in om er geen vertrouwen in te hebben, maar ik ben dan ook weer zo vrij omdat vrij kansloos te vinden aangezien WebOS en iOS eigenlijk exact dezelfde situatie hebben ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 augustus 2010 12:53]

Het grote voordeel van WebOS t.o.v. Android is dat WebOS in handen van HP is dus zij de enige zijn, althans dat hoop ik voor ze, die tablets met dit product gaan uitbrengen.

Het grote probleem achter Andrroid is juist dat elke fabrikant het kan gebruiken zodat standaarden ver te zoeken zijn.

HP kan met haar WebOS een constituent platform neerzetten net zoals Apple dat gedaan heeft. 1 aspect ratio voor het scherm, eenheid in de GPU, 1 standaard interface en natuurlijk een app store die daar perfect bij aansluit.
Klopt, maar ik heb nog geen enkele fabrikant gezien die een mooie aangepaste versie van Android voor een tablet heeft aangekondigd. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat dit makkelijk geport kan worden, maar het lijkt erop alsof men de moeite niet wil nemen voor Android.

Aangezien HP als enige WebOS kan gebruiken, neem ik aan dat zij qua strategie er één zullen aannemen die vergelijkbaar is met die van Apple. DIt betekent dat ze de hardware en software perfect op elkaar af kunnen (en moeten) stemmen. Ik heb er veel meer vertrouwen in dat dit goed zal gebeuren bij een tablet van HP met WebOS dan een tablet van Aziaat X met Android waarover een schil geplakt wordt.
Subtiele wijzigingen zoals die mini-slider?
De ontwerper van WebOS werkt nu wel bij Android hé. Gingerbread gaat helemaal op de kop.
Als internet-tablet zal dit ongetwijfeld een goede kanshebben zijn, maar om een echte concurrent van de iPad te zijn zal men meer dan alleen een internet-tablet op de markt moeten brengen.

Het grote voordeel van Apple is dat men vanaf dag 0 zo'n beetje alle applicaties voor de iPhone ook voor de iPad aan kon bieden, voor WebOS heb ik eigenlijk nog nooit gehoord van applicaties (niet dat dit betekent dat ze er niet zijn overigens). Het zal dan ook nog een hele uitdaging worden om dit tablet echt succesvol te maken.

Aan de andere kant, HP kan ook concurreren op prijs en kan zelf ook al af-fabriek veel zaken integreren. Dingen die de iPad mist juist wel in deze WebOS-based tablet opnemen.

En last but not least, als men geen centrale AppStore gebruikt maar gewoon iedereen toelaat om zelf iets van het internet te plukken en te installeren heeft men in elk geval gelijk een verkoopargument naar mensen toe die niet zo gecharmeerd zijn van een centrale AppStore.
WebOS heeft ook wel wat applicaties. Bij de verkoop van de Palm Pre was vooral de verkooppraat dat hun applicaties meer kwaliteit hebben dan kwantiteit.
Nu een eerste indruk van de WebOS store toont wel echt aan dat het niet om kwantiteit zal aankomen :D Maar als HP er in slaagt om WebOS nieuw leven in te blazen zal het aantal Apps wel stijgen. Als ik mij niet vergis was een van de voordelen om voor WebOS applicaties te maken dat dit tamelijk eenvoudig was (omdat applicaties geschreven konden worden in JavaScript, HTML en Ajax).
Ook niet vergeten dat WebOS een emulator heeft voor PalmOS en meteen ook die applicaties kan draaien (kom je meteen al aan veel meer programma's).
WebOS heeft ook wel wat applicaties. Bij de verkoop van de Palm Pre was vooral de verkooppraat dat hun applicaties meer kwaliteit hebben dan kwantiteit.
Nu een eerste indruk van de WebOS store toont wel echt aan dat het niet om kwantiteit zal aankomen :D
FYI: momenteel bijna 2500 apps (in de officiele appstore wel te verstaan en zonder de beta feeds van palm)
EDIT: dat was de nederlandse appstore, wereldwijd zijn het er wat meer en nog de web dist en beta

[Reactie gewijzigd door Lex_brugman op 20 augustus 2010 14:15]

Waarom niet gewoon beiden zoals linux die repository's heeft en waar je ook losse programma's op kunt installeren. Verder denk ik ook dat deze tablet een sterke concurrent wordt van de ipad, veel meer dan enig welke tablet met win7 simpelweg door het feit dat WebOs (deze versie dan) ontwikkeld is voor dit apparaat net zoals de iOs van de Ipad en win7 niet.

[Reactie gewijzigd door mr_greenguy op 20 augustus 2010 13:33]

Anoniem: 256386
20 augustus 2010 12:34
Balmer wilde met zijn presentatie in januari Apple de loef afsteken. Maar momenteel is er geen enkele tablet pc met windows te koop. Sinds de presentatie van de iPad heb ik alleen maar demo modellen en aankondigingen gezien. Een beetje hopeloos
In Nederland, mijn collega in Duitsland had al een leuke Windows 7 Tablet gekocht icm docking voor een muis en tb (moet wel toegeven dat het niet super werkt met Windows 7 waardoor je echt een aparte GUI moet gebruiken)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 20 augustus 2010 12:50]

Niet 2010 maar 2011 word dus het jaar van de tablet, endat terwijl die dingen al massaal als demomodellen op de CES van 2008 te zien waren, het is me een raadsel dat het zo lang heeft moeten duren. ik verwacht, en hoop dat et straks allemaal android wordt, maar dan moeten ze bij Google wel wat aan die audiostack gaan doen. ik vind het een behoorlijke. Miskleun van android dat realtime audio niet mogelijk is, en dat terwijl er zo ontzettend veel muziek met computers gemaakt word. ik denk dat zelfs de producenten de capaciteiten en mogelijkheden van tablets zwaar onderschatten. dat zie ik hier op de iPad ook, Uit zichzelf kan de iPad bijna niks, er zit niet eens een standaard textverwerkertje op, en het zijn de 3rdparty App die eigelijk de kracht van het apparaat laten zien, alsof Apple er zelf geen vertrouwen in had, of en wat ik erg kwalijk zou vinden, dat er expres mankos aan het apparaat zitten om er voor te zorgen dat mensen de duurdere desk en laptops blijven kopen.

je kunt in principe echt alles met deze dingen, muziek maken, foto's bewerken, printen, Office, en zelfs video-editten en dat met een stroomverbruik van 2.5 watt, waarvan het leeuwendeel ook nog eens naar het beeldscherm gaat.

Wat dat betreft vraag ik me af waar de arm nettop blijft met een verbruik van een halve watt.
Persoonlijk vind ik mijn iPad beter presteren dan mijn asus eepc en mijn acer revo.

wat dat betreft ben ik benieuwder naar de Samsung galaxy tablet dan naar de HP. maar ik denk dat vooral de generatie hierna de nodige koppen zal laten rollen in de computerhyrarchie.

[Reactie gewijzigd door verleemen op 20 augustus 2010 13:06]

Denk dat dit OS juist potentie heeft, Palm had alleen te weinig Geld.

Apps: zit verbetering in.

en Games: ze hebben ook gewoon NFS enzo ze hebben wat samengewerkt met

Als Palm destijds een Phone in NL had uitgebracht zonder toetsenbord enzo (virtueel toetsenbord). Had ik het misschien nog wel overwogen.
maar dat is echter nooit gebeurd.

Maybe word dit een WebOS 2.0 Tablet met Virtueel toetsenbord. (die nog niet in het huidige WebOS zit).
Ik zit al een hele tijd te wachten op de Slate van HP, hopelijk komt ie snel en draait er ook Windows op. Web OS lijkt mij echt helemaal niks, daar draait niet al mijn software op. Als ik een tablet koop wil ik er video's van mijn portable camera op kunnen bewerken voordat ik ze upload naar YouTube en ik wil de foto's van m'n camera kunnen overzetten naar Lightroom en dan gelijk bewerken en opslaan zodat ik weer een lege kaart heb.

Daarnaast wil ik een tablet hebben waarmee ik op internet kan en websites kan zien zoals ze bedoeld zijn (met Flash). En... ik wil films kijken in alle denkbare formaten zoals DivX of een losse VIDEO_TS map.

Ik wil echt iets meer dan een simpele webbrowser, notitieblok en wat spelletjes. Volgens mij kan alleen een tablet met Windows (of volledig OsX) dat leveren.
Ik ben inderdaad ook erg benieuwd naar WebOS 2.0. Ik verwacht bijna dat Flash daar in zal zitten. Daarnaast hoop ik altijd op een hogere performance (== betere batterijduur). Ogg Vorbis ondersteuning, andere codecs mogen er natuurlijk ook altijd bij.
Alhoewel die ook weer te vinden zijn in de homebrew "scene" heb ik mij laten vertellen. Opzich is een codec ook niet meer dan een GStreamer plugin, en die bestaan al.
Anoniem: 367738
@E - man20 augustus 2010 17:58
Ik heb de HP Slate een paar weken geleden in mijn handen gehad en er flink mee kunnen spelen (op basis van een preproductie model). Qua techniek en qua looks is het een prima ding, het scherm is scherp/helder en de HP Slate weegt ondanks de accu niet meer dan een Apple Ipad. Kwalitatief is de HP Slate dus echt een goed product met een hoogwaardige afwerking.
Alleen is er 1 belangrijk storend element aan de HP Slate namelijk : Microsoft Windows 7. ;(

HP heeft al flink wat touch UI ervaring dus de eigen HP touchsmart gebaseerde Windows applicaties en custom interface die op de HP Slate was geinstalleerd, werkten prima. Echter het bedienen van de standaard interface van Microsoft Windows 7 (knopjes, vensters etc.) en het bedienen van "normale" Windows software was geen feest.

Iedereen die claimt dat Microsoft Windows 7 ouf of the box zonder problemen geschikt is voor soepele touch bediening, wens ik veel plezier. Microsoft heeft op dat gebied echt nog veel te leren van de mensen bij Apple. :P

De eerste generatie HP Slate richt zich echt op de fanatieke (zakelijke) Microsoft Windows freaks. Ik heb meer vertrouwen in de WebOS varianten, gelukkig zullen die niet lang opzich laten wachten.

Zowiezo hoef je qua functionaliteit niet te verwachten dat de HP Slate gelijk is aan bijvoorbeeld de HP 2740p notebook. Net als dat een Apple Ipad niet echt te vergelijken is met een Apple MacBook. :P
Anoniem: 329271
20 augustus 2010 12:14
Ziet er mooi en strak uit. Heel slim van HP dat ze WebOS hebben gekocht.
Zoals dit plaatje wordt het natuurlijk niet. Het idee van WebOS is dat je pagina's ('cards') hebt waartussen je wisselt. Het hele voordeel van een tablet is dat het scherm groter is en je dus grotere pagina's kunt hebben. Niet dat je er meerdere tegelijk laat zien, die dan nog steeds klein zijn.
Dat plaatje zal waarschijnlijk wel redelijk kloppen met de werkelijkheid; als je bij de Palm Pre wilt wisselen van applicatie/card dan ziet dat er precies zo uit waarbij je dus door je cards heen kan bladeren en zodra je bij degene bent die je zocht tik je daar op en wordt die full screen weergegeven. Het enige verschil is dat de Palm dit alleen in portret modus doet.

Alleen mag ik hopen dat er nog wat fysieke (of soft-) knoppen op het device komen, voor menu, scherm aan/uit, etc...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 20 augustus 2010 12:51]

Het enige verschil is dat de Palm dit alleen in portret modus doet.
Daardoor zijn de cards dus in dezelfde verhouding als het beeldscherm en kun je inderdaad op een natuurlijke manier inzoomen. In dit voorbeeld zou ik niet zo zien hoe dat moet werken. Als de card totaal verandert bij het zoomen (dus dat een portrait card opeens een landscape fullscreen wordt) dan is dat voor de gebruiker niet logisch.

Ik denk wel dat WebOS op een groter formaat veelbelovend is hoor. Ik denk alleen dat we aan dit plaatje niet zo'n waarde moeten hechten want het is gewoon een mockup die volgens mij niet door HP naar buiten is gebracht.
Lijkt het idd op, want de titel van het plaatje is dan ook Mockup HP Slate
Wilde gok; Je kunt er ook gewoon 1 selecteren en inzoomen om fullscreen te gebruiken. (als het gaat om webbrowsing en dergelijke.)

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 20 augustus 2010 12:21]

misschien wel als je in landscape mode scrollt tussen de cards.
daarna clicken op de card die je wilt (of ff wachten) en hij word full screen.

Lijkt me geen verkeerd idee voor de UI...

Maar dat blijft speculatie want de PRE doet geloof ik dit niet in landscape mode (ook logisch met veel kleiner scherm)
Tablet = Netbook zonder keyboard, maar met touchscreen
Vond de prijs van de netbook aantrekkelijk, maar toen ik ze in mijn hand had vond ik en vind ik het niks. iPad geprobeert en fijn om mee te werken, maar prijs en bepaalde specs staat me nog tegen. Tablets met iOS4, WebOS, Android, Chrome win7mobile of win7, maar hoop dat de prijzen nog wat omlaag gaan. Deze ziet er leuk uit, maar net als in de apple store zal ik er wel even mee willen spelen voor ik er een koop.
Mooi, maar laat zat. In de tijd dat dit ding op de markt komt zal het ook niet lang meer duren voor er een nieuwe iPad komt.
Anoniem: 268741
20 augustus 2010 12:58
leuk... nog een os die door een fabrikant gepushed wordt... wordt toch niets.

De massa kiest voor het bewezen werk, dus een van de drie bekenden (iOS, android gevolgd in de verte door win 7)
Dat denk jij, Android op de telefoon is ook groot geworden terwijl er al bewezen OSen op de markt ware... Time will tell, niet jij of ik!
Klopt. Android is groot geworden omdat tussen het brakke WM en Apple's iOS niks bestond en dat gat werd opgevuld met Android.

Ik vermeld er wel graag bij dat Android het alleen goed doet omdat de meeste Android telefoons een stuk goedkoper dan de iPhone en Android telefoons bij alle providers te krijgen zijn.

Als HP het goed aanpakt zie ik WebOS naast iOS het tweede grote platform worden voor tablets. Android maakt alleen kans van slagen als er tablets tegen bodemprijzen op de markt verschijnen, aangezien Android fabrikanten te veel vrijheid geeft dus krijgen we straks een stortvloed aan Android tablets die het net niet zijn, net als wat er momenteel op de mobiele markt gaande is.
We zullen zien :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee