De vakcentrale FNV wil dat de Nederlandse regering een keurmerk voor mobiele telefoons in het leven roept. Hierdoor moet de koper direct op de verpakking van een mobieltje kunnen zien hoeveel straling deze afgeeft.
Een groen vignet zou op de verpakking van stralingsarme gsm's geplakt moeten worden, terwijl een rood vignet moet waarschuwen voor mobieltjes die relatief veel straling afgeven. Het keuren van de telefoons zou door de overheid geregeld moeten worden, omdat deze volgens een Europese richtlijn verplicht zou zijn om de bevolking te waarschuwen voor de gevaren, zo stelt de FNV. In Duitsland bestaat al een keurmerk voor mobiele telefoons en de Franse overheid heeft het publiek in een openbare verklaring gewaarschuwd. "Hoeveel werknemers weten dat het dragen van het mobieltje in je borstzak dichtbij de hartstreek, of in je broekzak in de buurt van de voortplantingsorganen, zelfs door fabrikanten wordt afgeraden", vraagt Wim van Veelen, adviseur arbeidsomstandigheden van de FNV, zich af.
De vakbond bepleit de invoering van een 'stralingskeurmerk' op basis van de uitkomsten van enkele onderzoeken die zouden aantonen dat veelvuldig mobiel bellen schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Daarbij wijst de FNV onder andere naar een Belgisch onderzoek, waarbij zestien van de zeventien aan gsm-straling blootgestelde ratten een tumor zouden hebben ontwikkeld. Het genetisch materiaal van een rat komt voor ongeveer negentig procent overeen met dat van de mens. Verder zou ook een groot Europees onderzoek hebben aangetoond dat dna-structuren beschadigd kunnen worden door blootstelling aan gsm-straling, maar onduidelijk blijft op welk onderzoek de FNV precies doelt.
FNV-woordvoerder Femke van Zijst stelt dat de vakbond geen paniek wil zaaien, maar dat er wel voorzorgsmaatregelen nodig zijn onder het motto better safe than sorry: "Kijk naar zaken als roken en asbest, de gevaren hiervan zijn ook pas na tientallen jaren echt duidelijk geworden," aldus van Zijst. Werkgevers zouden aan hun werknemers telefoons moeten afgeven met een bedraad oortje, terwijl de Nederlandse overheid het Duitse keuringssysteem zou moeten overnemen.