Omega Pharma schort verkoop gsm-chip op

Een chip die op de achterkant van mobieltjes geplakt moet worden en die voor vermindering van straling moet zorgen, zal voorlopig niet verkocht worden. De fabrikant erkent dat de chips onvoldoende werken.

E-waves Phone ChipHet Belgische farmaceutische bedrijf Omega Pharma kondigde een week geleden aan een chip via Belgische apotheken te gaan verkopen die voor een reductie van gsm-straling moest zorgen. De E-waves Phone Chip, zoals de sticker genoemd werd, zou door middel van interferentie schadelijke straling van het mobieltje moeten tegengaan. Los van de discussie of straling van mobieltjes schadelijk voor de gezondheid is, stond ook de werking van de chip ter discussie: na het persbericht van het Belgische bedrijf reageerden artsen en professors sceptisch en ze trokken de werking van de chip in twijfel.

Omega Pharma logoDe fabrikant lijkt vooralsnog de eer aan zichzelf te willen houden en heeft zijn eigen onderzoek naar de efficiëntie van de chip verricht. Het bedrijf zegt zich eerder op klinische tests te hebben gebaseerd om de werking van de chip vast te stellen, maar het eigen onderzoek onderstreepte die resultaten niet. Met name het 'thermisch effect', ofwel het warm worden van het mobieltje, werd onvoldoende gereduceerd door de chip, zo bleek uit het onderzoek. Daarom heeft het bedrijf aangekondigd de chip niet langer te verkopen via apotheken en de website ikbelveiliger.be. Wie al de bijna veertig euro voor de chip ophoestte, krijgt zijn geld terug. Tevens biedt het bedrijf zijn excuses aan over 'de ontstane opschudding'.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

15-12-2008 • 12:42

40 Linkedin

Submitter: SlasZ

Reacties (40)

Wijzig sortering
Er zit niet eens een chip in deze sticker, alleen een loos stukje printplaat met aan beide zijden een koperspoor, wat nergens mee verbonden is...
Zie: http://users.telenet.be/on6hn3/forumomega1.jpg en http://users.telenet.be/on6hn3/forumomega2.jpg
Dan heeft zo'n flashlight dat je achterop je telefoon kunt plakken en zichzelf voedt met de uitgezonden energie nog meer effect. :)
Misschien was het de bedoeling dat de interferentie stroompjes in die kopersporen moest veroorzaken, en dat daardoor de interferenties zouden moeten afnemen?
Ik heb ze op het nieuws wel horen spreken over uit uitzenden van een tegenfase, ik zie niet hoe dit kan met een eenvoudig koperspoor?
Simpel toch: je induceert spanningen in die banen daardoor ontstaat er een stroompje dat terug wordt uitgestraald. Hierdoor krijg je een klein tijdverschil waardoor je uit fase bent. Doch is dit enkel theoretisch een beetje relevant, praktisch lijkt me dat totaal niet haalbaar.
hahaha, heel dit zeepverhaal doet me een beetje denken aan een aflevering van Dilbert: The Fact:
voor degenen die dit niet kennen:
deel1: http://www.youtube.com/watch?v=pZLrPbFkt4Y
deel2: http://www.youtube.com/watch?v=Hm1pEmKuVSc
deel3: http://www.youtube.com/watch?v=TBct38Y2f3g

if you think you've got it ... you've got it
Jammer is hier op mijn eerste reactie dit was een zeer mooi product geweest. Net als in de link van het vorige bericht was dit misschien wel een goede oplossing voor de straling voor de beller die het veel gebruikt. Nu maar wachten op een alternatief. Wel zeer netjes dat ze het terug betalen en hun excuses maken. Toch liever de eer aan hun zelf houden dan later vele recht zaken.
Nu maar wachten op een alternatief.
Het atlernatief is gewoon niet bellen. Wat ze beweerden te kunnen kan gewoon niet. Ook al kunnen ze de straling daadwerkelijk verminderen dan gaat de mobiel gewoon met meer vermogen zenden ter compensatie, enige effect is dan dat je batterij eerder leeg is. Stel dat ze alle straling kunnen weghalen dan heeft je mobiel gewoon geen bereik meer.
Wat ze beweerden was NIET het tegenhouden van ALLE straling.
Ze beweerden enkel de nutteloze straling tegen te houden.
Elk elektronisch component zend een zekere straling uit. en niet enkel op de gsm frequenties.

Het zou nuttig kunnen zijn. maar echter zoals reeds in het vorig topic is door vele mensen aangehaald dat dit nooit kan zonder extra vermogen hierdoor.
Je kan nooit voldoende energie uit de straling halen om die straling tegen te werken.
Nuja je ozu nog kunnen zeggen dat ze extra energie krijgen uit de GSM frequentie en die voor de nevenstraling gebruiken.

Nu een ding is zeker hierdoor bewezen, er liggen genoeg mensen van wakker, ander had het nooit zo'n massale aandacht gekregen.

Tip voor Nokia & Co, adverteren met stralings arme toestellen die enkel 100% GSM straling uit sturen en alle nutteloze stralingen neutraliseren :D
Het atlernatief is gewoon niet bellen.
Of een oortje gebruiken. Goedkoop en zeer effectief.
En een oortje zend helemaal geen signalen uit van en naar je telefoon? ;)

Uiteraard zal het effect gereduceerd worden maar dat beweerden de makers van deze chip ook.
Een oortje hoeft geen signaal uit te zenden wat door een KPN antenne een kilometer verderop nog ontvangen wordt, terwijl de zender met 100 mk/u wegrijdt. En aangezien veldsterktes met R2 afnemen is het verschil in benodigde energie tussen 1 m en 1000 m al een factor miljoen.
Een oortje hoeft geen signaal uit te zenden wat door een KPN antenne een kilometer verderop nog ontvangen wordt, terwijl de zender met 100 mk/u wegrijdt. En aangezien veldsterktes met R2 afnemen is het verschil in benodigde energie tussen 1 m en 1000 m al een factor miljoen.
In het verre veld nemen de veldsterktes lineair af voor EM golven!!! Verder is het ook zo dat als je zichtverbinding hebt je maar een hééél klein vermogen nodig hebt. En aangezien er tegenwoordig op elke hoek van de straat een GSM mast staat, komt dat wel relatief vaak voor.
beter nog: interferentie zal er alleen voor zorgen dat je mobieltje sterker gaat uitzenden
Dat is het nu juist, ze werken de straling niet weg. Er wordt een 'negatieve' straling uitgezonden die de gsm straling compenseert. Als die straling alleen gecompenseerd wordt waar het hoofd van de gebruiker zich bevind dan hoeft de gsm zelf er helemaal niets van te merken.
Het is eigenlijk het zelfde als anti-geluid maar dan op een andere frequentie en een ander soort golf.

Maar hoe het zit met deze oplossing weet ik niet en of die wel of niet goed werkt spreek ik me niet over uit. Of het zelfs in praktijk mogelijk zou zijn is een vraag die volgens mij, met de huidige technologieën negatief te beantwoorden is.

Ik denk wel dat dit beter zou kunnen werken dan die toestellen die je op de kast moet plaatsen en hetzelfde zouden moeten doen volgens de specs. Dit apparaat zou zich tenminste richten op 1 frequentie (of een paar) en op een klein gebied. Waar andere beweren dat ze ELKE (schadelijke) straling in en rond je huis kunnen compenseren.
Dat is het nu juist, ze werken de straling niet weg. Er wordt een 'negatieve' straling uitgezonden die de gsm straling compenseert. Als die straling alleen gecompenseerd wordt waar het hoofd van de gebruiker zich bevind dan hoeft de gsm zelf er helemaal niets van te merken.
Met actieve negatieve straling werk je de straling weg op bepaalde punten, maar verdubbel je de straling op andere plaatsen. Die andere plaatsten bevinden zich in het geval van microgolven slechts centimeters van de bron. (Afhankelijk van de golflengte van het signaal)

Kortom, zelf als het zou werken, zou je een dubbel zo sterke straling genereren op een plaast die zich nog steeds in het hoofd bevindt.

Maar dat is allemaal theoretisch: het is zowiezo onmogelijk om de relatief zware straling van een GSM met passief element tegen te werken.
Waarom jammer? Als de initiële testresultaten niet bevestigd kunnen worden moeten we ons toch afvragen of deze chip effectief werkt. Het is dus toch niet zo een goede oplossing als eerst gedacht werd en dan is het beter het product uit de handel te nemen.

Het is vooral jammer dat men het product op de markt heeft gezet zonder de effecten voldoende te testen.
Nu maar wachten op een alternatief.
Het eenvoudige alternatief is een bluetooth oortje dat een veel lager zendvermogen heeft dan de telefoon zelf...
Nee want dan heb je juist meer straaling:
- Je straling van je mobiel + de straling van je bluetooth ;)
Het vermogen van een bluetooth oortje is veel lager dan van de GSM zelf: GSM gaat tot 2W, class 2 bluetooth is maar 2.5mW, wat te verwaarlozen is t.o.v. het vermogen van de GSM.

Hierbij bedenkend dat de vermogendensiteit afneemt met het kwadraat van de afstand scheelt het vrij veel of de GSM op 1cm van de hersenen, 10cm (100x minder vermogen in de gevoelige delen) van de voortplantingsorganen of zelfs 100cm van de persoon (gsm op bureau of dashboard) ligt...
En gelijk je gsm in je zak laten zitten lekker dicht bij je *** (nageslachtbezorger)

In je zak gaat dan ook nog eens met veel meer vermogen uitgezonden worden door je gsm omdat daar de ontvangst veel minder is.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 15 december 2008 14:39]

In je zak gaat dan ook nog eens met veel meer vermogen uitgezonden worden door je gsm omdat daar de ontvangst veel minder is.
Een lapje stof maakt voor een RF golf geen fluit uit. Het bereik is in je broekzak volgens mij zelfs beter omdat je GSM dan aan een kant volledig vrij is. Hou je hem tegen je hoofd aan dan is je GSM in feite ingeklemd tussen twee lichaamsdelen (je hoofd en je hand).
En waarom geen oortje met een draadje dan?
0Anoniem: 129948
@leuk_he15 december 2008 14:27
"En waarom geen oortje met een draadje dan?"

dat is zoooo 2002
Wat een onzin zeg!! :/
Als de draad de GSM straling induceert ontstaan er spanningen waardoor er stroompjes gaan lopen. De stralen komen dus helemaal niet in je oor.
Fijn voorbeeld van snake oil, met de klassieke truuk om vooral heel veel geld te vragen om geloofwaardiger te lijken. En paar jaar geleden zag ik die dingen voor een euro.

En veel reputatie heeft dat bedrijf niet te verliezen, ze doen vooral in afslank, kruidendrankjes en dat soort spul, ze zaten dus al in de kwakzalf branche. Wel grappig dat ze ongestoord al die andere flauwekul kunnen verkopen die net zo min aantoonbaar werkt, terwijl die potentieel gevaarlijk zijn (sterremix, anyone?). Deze wonderchip kan hooguit je portemonnee schaden.
Moeilijke vraagstelling. Maar als we er vanuit gaan dat er een bedrijf achter zit, dat geld investeert in research, het produceren, distribueren en marketen van dit product, dan zijn er meerdere mensen die er wél in geloofden.
De vraag is wáár ze in geloofden; in een marketing scam, een kwakzalveroplossing om geld van onnozelen af te troggelen, het verkopen van een daadwerkelijk functionerend product, of het opnieuw aanzwengelen van een discussie over de (on)gezondheid van mobieltjes... vragen, vragen...
0Anoniem: 167912
@mta15 december 2008 20:37
de echte reden is uiteraard dat het bijna feestdagen zijn en dat het spul - geheel toevallig uiteraard - in een mooie cadeautjes prijsklasse ligt ...
omega pharma/arseus is overigens niet de "uitvinder" van dit gadget, ze fabriceerden het enkel. heel raar is dat ze eerst beginnen met fabricage en marketing en dan pas "klinische studies" deden om de werking ervan te onderzoeken. "Klinische studies" die overigens al resultaten boekten binnen de 3 dagen na de start ervan. (normaal duurt een klinische studie minstens een jaar of 2...)
Mark Coucke, de baas van Omega Pharma, had vorige week nochtans in het nieuws gezegd dat ze de tests zelf opnieuw hadden gedaan en dat de resultaten positief waren. Hij zij zelfs: "Er is voor ons bedrijf ook een reputatie te verdedigen"...
Wat een afgang
Het hele concept ligt ook in een rare grijze zone. Je moet de straling zodanig verminderen dat er geen of minder schadelijke effecten van zijn. Maar als je deze echt drastisch vermindert ga je ook signaalverlies hebben ...
Die een moderne GSM zal proberen te compenseren door meer en zwaardere signalen uit te stralen :+
Raar dat ze dit niet meer getest hebben voordat ze het op de markt brachten. Lijkt me toch logisch dat er direct andere mensen het product zullen testen.
gratis naamsbekendheid...
0Anoniem: 278940
15 december 2008 18:05
Zie hier versie 2: http://blog.wired.com/gadgets/tinfoil+hat.jpg

Voor slechts €29,99 exclusief batterijen.
Opmerkelijk dat een fabrikant van dit soort flauwekul toegeeft dat het niet werkt.

Meestal zijn ze ontzettend overtuigd van hun eigen onzin, ook al is geen enkel wetenschappelijk bewijs of geen enkele plausibele wetenschappelijke verklaring voor hoe het zou moeten werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee