Apple wacht rechtszaak wegens koppeling iTunes/iPod

Apple staat een rechtszaak wegens monopoliemisbruik te wachten in de Verenigde Staten, nadat een poging van het bedrijf om de zaak geseponeerd te krijgen, door de rechter werd verworpen.

iPod+iTunes+DRM De zaak is aangespannen door een consument die claimt dat Apple antitrustwetgeving overtreedt door ervoor te zorgen dat in zijn iTunes-shop gekochte muziek alleen op Apples eigen iPod-spelers is te beluisteren. Daarnaast vermeldt de aanklacht dat Apple onvoldoende duidelijk maakt dat van iTunes afkomstige muziek niet compatibel is met muziekspelers van andere fabrikanten. In de zaak wordt geëist dat de aldus ontstane koppelverkoop wordt verboden en dat Apple een schadevergoeding betaalt aan hen die na 28 april 2003 een iPod of iTunes-muziek hebben aangeschaft. Ook in Europa is het bedrijf wegens dezelfde koppeling onder vuur komen te liggen, met name in Noorwegen en Zweden. In Frankrijk werd gepoogd er via anti-drm-wetgeving effectief een einde aan te maken; die wet haalde het echter niet.

Door Mick de Neeve

02-01-2007 • 22:06

87

Bron: PC Advisor

Lees meer

'Apple Computer' wordt 'Apple'
'Apple Computer' wordt 'Apple' Nieuws van 10 januari 2007

Reacties (87)

87
83
48
9
1
21
Wijzig sortering
Anoniem: 180245 2 januari 2007 22:49
Waar het omgaat in mijn ogen is dat er nu eens aan de kaak gesteld wordt hoe ontzettend wazig het is voor de gewone simpele gebruiker die nu denkt ik heb eens een boekje besteld online, dat ging goed..nu ga ik ook muziek online kopen...

De gedachte gang van die mensen is dan (wat je wel eens hoort van mensen..ik dan..) dat men er vanuit gaat dat het net zo werkt als wanneer ze een CD kopen in de winkel.

Die stop/kopieer je in/naar je speler en je drukt op play.

Er zijn zat mp3 spelers waarvoor dat niet geldt als je iets koopt via iTunes. Dan moet je of die nummers weer aanpassen of andere moeilijke trucjes toepassen. Dat is misschien gesneden koek zijn voor ons tweakers. Maar Jan, Piet en Klaas hebben dat niet in de gaten.

Je mag van mensen best enige verantwoordelijkheid verwachten, echter mag je van de fabrikant verwachten dat ze uitgaan van de gemiddelde klant en die wil muziek luisteren op zijn speler en niet eentje die door de leverancier bepaalt wordt.

Een schadevergoeding voor de gebruikers is wellicht wat overdreven, maar ik vind het goed dat men toch aan de kaak stelt dat het niet goed gesteld is met de functionaliteit van legaal downloaden.
Anoniem: 202524 2 januari 2007 23:12
Wat grappig, als we een spelconsole kopen vinden we het allmaal wel normaal dat we de gekochte media alleen daarop kunnen afspelen, maar bij muziek vinden we dit dan weer raar. |:(
Maar er staat duidelijk op elke verpakking van een Xbox spel dat deze voor de Xbox is ("Only on Xbox") en dat is nu precies het vage aan de Itunes store, daar staat namelijk nergens groot en duidelijk vermeld dat de gekochte muziek enkel is af te spelen op de Ipod-mediaspeler.
Hoezo, maken ze reclame dat het op andere media afgespeeld kan worden? Er staat denk ik altijd bij dat je het eenvoudig op je iPod kan zetten. Niet op je mp3 Speler.
Natuurlijk maken ze alleen reclame met een iPod. Het zou wat zijn, Apple die reclame maakt voor itunes met een Zune (of willekeurig andere mp3 speler)...
precies, mensen zijn soms zo irrationeel als maar wat
Je kan de NGC spellen toch gewoon op je Wii spelen? Who wants anything else? :Y)
En terecht. Ook alle muziekwinkels die WM DRM verkopen moeten aangepakt worden aangezien dat ook alleen op Windows werkt.

Ik vind het dan ook een heel slechte zaak dat die wet in Frankrijk er niet doorgekomen is. Openheid van zaken gaat prima samen met rechtenbescherming. Dit is pure vendor lock-in en alle betrokkenen weten dat, behalve de koper.
En terecht. Ook alle muziekwinkels die WM DRM verkopen moeten aangepakt worden aangezien dat ook alleen op Windows werkt.
Is niet te vergelijken. Microsoft is niet de eigenaar van die muziekwinkels en is er dus absoluut geen sprake van koppelverkoop.
Anoniem: 63780 @Dlocks3 januari 2007 03:43
En die 'Zune-muziek winkel' dan?
Neen, volgens mij hanteert de Zune een nieuw soort DRM.
De muziek die je daar koopt werkt ook op veel andere spelers niet alleen op de zune (toch?)
En terecht. Ik vind het belachelijk dat ik mijn CD niet op mijn cassette recorder kan afspelen, belachelijke beperkingen ook.

... :Z

Je weet van te voren wat je koopt en waarop het wel en niet werkt. Als je het daar niet mee eens bent, moet je er maar geen gebruik van maken.
Het is nogal vreemd dat Apple wordt aangeklaagd wanneer dit juist gedaan wordt voor platenmaatschappijen. Die willen DRM..
Apple is ook niet droevig over de vendor lockin die ze veroorzaken hoor. En als er problemen zijn dan kunnen ze de schuld inderdaad lekker makkelijk afschuiven op de platenmaatschappijen.
Anoniem: 99613 2 januari 2007 22:18
En nu is het maar wachten op dit soort reacties; "apple aanklagen van koppelverkoop.. hoe durven ze!".. Ben blij dat dit aangepakt wordt; als microsoft veroordeelt wordt omdat ze WMP bundelen zit dit er niet zo heel ver van af.
Ik moet toch zeggen dat het een vreemde zaak is:
Er is sprake van "koppelverkoop" wanneer je iets koopt, het woord zegt het al nietwaar? :+
Nu is iTunes voor iedereen gratis te downloaden. Nee, de muziek is niet gratis. Maar die kan dan weer wel op iedere computer worden afgespeeld. Dus niet alléén op de ipod.
Daarbij geeft apple zelf aanwijzigingen over hoe je de aac bestanden kunt omzetten in mp3. Namelijk: audio cd fikken op een cd(-rw) en daarna rippen in mp3.

(Neem daarbij de reacties van joramoudenaarde en ruysdael)
Mircosoft bundelde wmp met een besturingsysteem waarmee ze een monopolie hebben. Er zijn genoeg andere muziekspelers op de markt, evenals sites om mp3 of anders te downloaden. Dat lijkt me geen goede vergelijking.
Ja je hebt gelijk, maar voor de gemiddelde consument is het allemaal niet zo simpel. Bovendien is deze workaround illegaal.
Maar als MS na die veroodeling toch nog met de zune afkomt geeft het aan dat je de bal volledig misslaat
Volg de hype-spelers niet zo, maar ik denk dat microsoft in de zune shop gewoon WMA'tjes met DRM verkoopt, dus geen specifieke zune koppeling. Kun je dus op alle windows bakken afspelen.
Op alle Windows bakken ja, alleen met Windows Media Player. In hoeverre verschilt dat met Apple die muziek verkoopt dat alleen met iTunes is af te spelen?
Wat een onzin dat ze dan Apple aanpakken. Pak dan het gehele DRM-systeem aan in plaats van een bedrijf wat een succesvolle combinatie heeft gemaakt. Apple is niet de enige die DRM gebruikt... de Zune heeft het ook, en die geven dat ook niet/niet genoeg aan.

Ik mag hopen dat Apple 't wint, en niet eens omdat het om Apple gaat, maar omdat mensen niet lezen voordat ze kopen.
DRM is geen bedrijf en kan je dus niet zomaar aanpakken, en het gaat hem er ook niet echt om dat ze beschermd zijn met DRM, wel dat Apple geen enkele andere fabrikant toestaat om de DRM te implementeren in zijn muziekspelers. FairPlay vind je terug in de muziekspeler van verschillende fabrikanten.
DRM is een praktijk als diefstal: je koopt iets bij iemand en als je een concurrerend product gebruikt ben je ineens al je gerief kwijt als je oorspronkelijke ipod kapot is.

Je moet eerst al betalen om het liedje af te mogen spelen (wat normaal is), maar dan moet je extra betalen om het recht te hebben om het recht te hebben om het af te spelen, das dubbel betalen.
In mijn ogen is kopieren meer met diefstal te vergelijken. DRM beperkt je rechten. Ja en. Wel eens een contract gelezen? Wel eens een kaartje voor een voetbalwedstrijd gekocht. Wel eens met het openbaar vervoer gereisd. Meer dan twee seconden op deze wereld? In al die gevallen ben je al geconfronteerd met beperking van je vrijheden. Ben je het niet eens met het feit dat fabrikanten DRM op de muziek zetten. Koop de muziek dan niet. Als genoeg mensen het doen stoppen ze er vanzelf mee.

Trouwens.De verhouding tussen het aantal iPods en het aantal verkochte nummers via iTunes doet mij denken dat een hoop van de klagers hier geen enkel nummer bij iTunes hebben aangeschaft. En maar klagen.....
Precies. Aan DRM kunnen we toch niet ontsnappen (dan hadden we maar niet zo veel moeten downloaden). DRM op de Apple manier is niet erg beperkend, daar valt mee te leven.
mwa, niet erg beperkend? je kunt itunes alleen op een ipod afspelen, en niet op een ander merk speler. Nou dat vindt ik toch behoorlijk beperkend.. Kijk, als nou elke andere speler simpel ook itunes konden afspelen dan was het wat anders..
Dat klopt niet helemaal. Apple laat namelijk de route iTunes->CD->MP3 wijd open liggen. Dan kun je dus weer overal op afspelen. Als je brandt naar een image drive op je harddisk dan kost het je ook geen schijfje.
Ja, maar dat zou je wel als omzeiling van de beveiliging kunnen zien.
en als Apple wint veranderd er wat? gaan mensen dan wel alle kleine lettertjes doorlezen?

dit soort toch wel erg belangrijke en ingrijpende beperkingen horen niet in die kleine letters thuis maar ergens groot en duidelijk vermeld.
ik hoop dat ze verliezen en verplicht worden het een stuk duidelijker te vermelden wat de beperkingen van hun DRM zijn.
en als Apple wint veranderd er wat? gaan mensen dan wel alle kleine lettertjes doorlezen?

Dan veranderd er niet veel want op het moment is het al een weerwar aan DRM's en het zal er niet beter op worden. Het zal wel betekenen dat de grote namen zoals Microsoft (Zune) en Creative dan makkelijker hun eigen downloadsystemen kunnen opzetten.

Maar er zal altijd een markt blijven voor open MP3 spelers en dus ook het downloaden er van.
Ik vind het onzin dat daar een aanklacht voor wordt ingediend. Wat mij betreft mag je best je product van software voorzien, die alleen voor hun product is.

Wat ik wel kwalijk vind, is dat quicktime verplicht mee geinstalleerd wordt. Ik wil alleen itunes om mijn music te managen, niet om als player te gebruiken, en zeker niet als ik daar voor _weer_ hun software voor moet installeren...
In de iTunes musik store vind je ook flimpjes. Bijvoorbeeld trailers van bioscoop films en daar is die quicktime voor nodig.
hij zei toch dat hij dat niet wou?! ;)

t gaat er gewoon om dat er van alles verplicht wordt, op je pc, terwijl je een mp3spelertje koopt
andere mp3spelers werken toch ook best zonder iTunes-achtigen (op de zune na dan)
Het zou wat worden, voor elke speler een programma.
:r
Ja precies, als Apple het nou mogelijk gemaakt had om je eigen CD's te rippen, en ze op je iPod te zetten!

O wacht, dat IS mogelijk. Altijd mogelijk geweest, ook. Je hoeft helemaal niks in de iTunes store te kopen voor je iPod. Hoezo koppelverkoop...

En als je juist muziek koopt, en geen iPod bezit, dan is dat op vijf (5!) PC's of Macs af te spelen, en je mag er ook nog zoveel CD's van maken als je wilt (nou ja, een stuk of 7 per exact gelijke playlist als ik het goed heb, dus een handeltje beginnen zit er niet in. Hoewel een gebrande CD natuurlijk weer te kopiëren is...). Dus ook als het je om de muziek gaat HOEF je geen iPod te kopen. Je kunt, zoals in een post hierboven al gemeld werd, het zelfs vrij gemakkelijk op MP3-spelers van andere fabrikanten krijgen, zonder je DRM te kraken (via iMovie, of door het eerst op 'n CD te branden).

Zou vrij kansloos moeten zijn, die rechtzaak, maar je weet het nooit in de V.S.
Het zal je nog verbazen hoeveel fabrikanten hun eigen speler verplichten. Die spelers van Sony zijn ook niet allemaal zonder eigen speler te vullen!
iTunes-shop gekochte muziek alleen op Apples eigen iPod-spelers is te beluisteren
Wat een onzin. Ik heb niet eens een iPod en kan mijn bij iTunes gekochte muziek prima op mijn Apple en op mijn PC beluisteren.
Anoniem: 56507 @mashell2 januari 2007 22:45
Met iTunes als mediaspeler zekers }:O
Lekker draagbaar ook, die PC van jou... Beetje een open deur intrappen, nietwaar?
Je kan 'm altijd op een cd'tje zetten (en eventueel later terug rippen)
typisch apple fanboygedrag

al het slechte nieuws is
*sowieso microsoft's schuld
*kan arme Jobs niks aan doen
*moet zo rap mogelijk onder tafel gestoken worden

al het goede nieuws is
*wereldnieuws, baanbrekend en zal de honger in de 3e wereld oplossen
*is het altijd "in your face windowsgebruikers, wij hebben een functie (die niemand ooit serieus zal gebruiken) méér"
*pWnd hun OS Winblowzzz

|:(
dat ik nog de moeite doe...
dat ik nog de moeite doe...
Inderdaad, want verreweg de meeste gebruikers van Apple gaan er heel anders mee om. (Nou ja, de uitsluitend iPod gebruikende jeugd misschien niet).

Apple kam zich heel makkelijk verweren door te stellen dat je van de gekochte muziek een CD kan branden en die dan kan laten importeren door de concurerende speler.

Daarnaast kunnen ze andere spelers niet gaan ondersteunen, omdat dat in strijd is met hun eigen veel vrijere vorm van DRM.

Ik vind het zwak om Apple aan te vallen op iTunes en de iPod, als men Microsoft inderdaad lekker zijn monopolie spelletjes laat spelen. Maar ja, dat is corruptie.
Ik weet waar je op doelt maar dit is appels met peren vergelijken! Microsoft windows kan je op een groot aantal diverse machines zetten. Hier gaat het erom dat als eigenaar van een liedje in iTunes je dit MOET gebruiken met iTunes of je ipod zelf en niet een andere mp3 speler omdat er al die rechtenbullshit op zit.
(sinds ik geen gebruiken van een ipod of itunes ben weet ik ook niet of deze bewering 100% klopt, ik heb me allessinds geen ipod aangeschaft omdat het inderdaad zo beperkend is met het gebruik van itunes of allerlei speciale software in plaats van simpele plug and play en je liedjes erop slepen die al dan niet beveiligd zijn)

Ik hoop dat ze deze rechtzaak verliezen en we een open mp3 markt krijgen :)

Maak aub geen vergelijkingen dus en hou je bij het onderwerp!
Je MOET niets.

Je kan je je Ipod gebruiken met mp3's zonder ooit iets van Itunes te kopen. Itunes fungeert dan als 'driver' om je Ipod te benaderen.

Je hebt een algemeen bekende workaround om de DRM van Itunes liedjes af te halen, namelijk op een audioCD fikken. Vrijer dan dan krijg je op dit moment gewoon niet omdat anders de grote labels simpelweg niet aan Itunes zouden leveren. Kijk maar naar eMusic, geen DRM maar ook geen grote labels.

Dat een liedje ge-DRM-t is en toch op alle spelers werkt is op dit moment onmogelijk en zonder DRM verkopen verschuift je naar een andere niche, namelijk de non-populaire muziek.

Er is veel aan te merken op Apple maar deze rechtzaak is gewoon bull. Zeker nu MS presies het zelfde aan het proberen is met nog MEER resticties.
Nu was er eerst een iPod, en de ITMS is als een aanvulling daarop gekomen.
ITMS is dus een derivaat van de iPod, wat mij geen probleem lijkt, en met monopolie niks te maken heeft. Of heeft monopolie betrekken tot succes?

Hoe zit het dan met de fabrikanten van iPod hoesjes? Hier past ook geen andere MP3 speler in, en alleen een iPod.

Allemaal weer een tiepies staaltje van geldwolverij van vervelende consumenten.

PS.
Niet dat ik de DRM van de ITMS goed praat.
dat monopoly verkoopt geen spullen zonder duidelijk te zeggen dat het alleen op hun eigen OS werkt. dat staat er altijd wel duidelijk op.

daarbij gaat het hier om een consument die de rechtzaak aanspant, en niet de regering ofzo zoals de regering hier MS aanpakt.
dat monopoly verkoopt geen spullen zonder duidelijk te zeggen dat het alleen op hun eigen OS werkt. dat staat er altijd wel duidelijk op.
ahem?
  • Internet Explorer
  • Access
  • Visio
  • Exchange
  • MSSQL
van word,excel,powerpoint en MSN messenger hebben ze bij gods gratie nog wel een mac variant. (hoewel messenger voor de mac volgens mij bewust ruk in elkaar zit, met nog geen 5% van de features die MSN Messenger voor windows zo populair maken)
Countess zegt dat MS er altijd bij zegt dat je Windows nodig hebt, niet dat ze alles ook voor andere OS'en uitbrengen.
In amerika heeft MS al honderden miljoenen aan schadevergoeding moeten betalen aan consumenten(organisaties) die een rechtzaak tegen dit bedrijf hebben aangespannen vanwege ongeoorloofde handelspraktijken rond windows..
1. wat heeft een monopolie in het ene segment te maken met het andere, waar de ene producent succesvol is en de andere niet (en vice versa)?

dat MS in de VS niet wordt aangepakt ligt aan het politieke systeem daar en niet aan de mensen. zo lang dat je er als bedrijf de campagne van een partij of politicus kan bekostigen, zal je altijd dit soort toestanden blijven hebben. waarom denk je dat er jaren geleden (in belgie) een strengere wet op de partijfinanciering is gekomen
Schadevergoeding aan gebruikers? wat een onzin!

Je beslist toch zélf of je een product wilt hebben van zo'n leverancier?

Zou een mooie bak zijn, ik fabriceer een dvd fikker maar de firmware van mijn concurrent werkt er niet op |:(

Als je geen i-tunes muziek wilt, koop je toch een microsoft player?
Anoniem: 101162 @Fairy2 januari 2007 22:33
Ik denk dat het grootste probleem eerder is:

Ik heb net 300 nummers van iTunes gehaald, mijn iPod is kapot, en ik wil nu wel es iets anders, maar dat kan niet!! of ik ben al mijn gekochte nummers kwijt...

Ik vind dit het grootste probleem, en niet voor de 'nieuwe' gebruikers, die kiezen idd zelf of ze het product al dan niet kopen. Maar later zitten ze vast aan die keuze, en dat mag niet.

Tuurlijk zijn er omwegen, om die iTunes muziek toch op een andere speler te krijgen, maar dan is de legaliteit van die duur aangekochte nummers al evenzeer te betwijfelen.
Niet noodzakelijk. Je hebt het recht om ze te branden en de wetgeving geeft je ook weer het recht om een muziek CD te rippen naar MP3 zolang je daarvoor geen beveiliging doorbreekt. Is dus perfect en legaal mogelijk, alleen met een vrij grote omweg.
dus dat zijn 20 !! cd's die ik moet branden,
dan opnieuw moet rippen
om tot slot alle titeltjes en id3 tags opnieuw in te moeten vullen?

ik sta te springen :7
ik denk dat illegaal downloaden een stuk sneller en zelfs eenvoudiger is
Het is eerder vergelijkbaar met Plextor die dvd fikkers maakt waarvan het produkt alleen op Plextor spelers te lezen is en Plextor 1 van de grootste spelers in de markt zou zijn.

Dan is het voor andere spelers zo goed als onmogelijk om marktaandeel te krijgen, want ze zijn incompatible met Plextor.
Schadevergoeding aan gebruikers? wat een onzin!

Je beslist toch zélf of je een product wilt hebben van zo'n leverancier?
zolang die leverancier van te voren duidelijk is over wat je wel en niet kan met je gekochte muziek dan is er idd niks aan de hand voor die leverancier.
maar deze consument dacht daar duidelijk anders over en vond dat ze niet duidelijk genoeg waren en voelt zich dus beet genomen.

de rechtbank moet uitwijzen of hij gelijk heeft of niet, maar het is zijn goed recht om er een rechtszaak over te beginnen. daar is niks onzinnigs aan.
Ik koop zelf met plezier muziek van iTunes maar vind het enorm vervelend dat ik een enorme omweg moet maken om het af te spelen op men smartphone. En naast iTunes zijn er niet veel alternatieven die een even grote cataloog hebben en waar je kan betalen zonder credit card.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.