Samsung en Microsoft plannen hybride harde schijf

De vorig jaar aangekondigde Hybride Hard Disk van Samsung en Microsoft zal volgende maand officieel gepresenteerd worden. De zogenoemde HHD, die zowel over flashgeheugen als over een aantal conventionele platters beschikt, zal zijn debuut maken tijdens de Windows Hardware Engineering Conference in Seattle. Over de capaciteit is nog niets bekend, maar gegeven de 32GB grote flashdrive die Samsung twee maanden geleden liet zien, ligt een aantal gigabytes aan flash-cache wel in de lijn der verwachting. Opstart- en laadtijden zouden dankzij de HHD aanzienlijk verkort kunnen worden, maar ook het stroomverbruik van de nieuwe schijven zou flink lager uitpakken: pas als het flashgeheugen volledig in gebruik is, hoeven de platters in beweging te komen.

Draaimolen Microsoft zal tegelijk met de HHD de ReadyDrive-technologie openbaren, waarmee het Vista-besturingssysteem optimaal van de nieuwe hybride kan profiteren. De engineers van beide bedrijven hebben nauw samengewerkt, aldus een Samsung-woordvoerder: 'We hebben deze drive op maat gemaakt voor Vista.' Opmerkelijk is de mededeling dat laptops met de hybride schrijf en ReadyDrive-ondersteuning vanaf 'eind dit jaar' zullen verschijnen; vermoedelijk zullen dergelijke consumentenmachines pas volgend jaar echt op de markt komen, tenzij de releasedatum van Vista nog wordt vervroegd of ReadyDrive ook voor andere besturingssystemen beschikbaar wordt gemaakt.

Enige haast is echter wel degelijk geboden: Intel heeft met de Robson-technologie een vergelijkbare harddiskversneller in de pijplijn zitten, en de toepassing van flash om platters te ontlasten heeft niet het eeuwige leven. Samsung zou naar verluidt zelfs al volgend jaar met een serieuze drive op de proppen willen komen die uitsluitend van flashgeheugen gebruikmaakt. Voordat de huidige harde schijven daar concurrentie van hoeven vrezen, zal de elektronica nog wel flink goedkoper moeten worden: in maart was de prijsverwachting voor een 32GB flashdisk nog een kleine duizend dollar, wat per gigabyte grofweg neerkomt op honderd maal zoveel als wat er momenteel voor de mechanische tegenhanger moet worden betaald.

Door René Wichers

Eindredacteur

08-05-2006 • 14:52

65 Linkedin

Bron: Korea Times

Lees meer

Sandisk presenteert 32GB flashdisk Nieuws van 4 januari 2007
'Apple werkt aan snelle UMPC' Nieuws van 15 juni 2006

Reacties (65)

65
65
17
6
0
31
Wijzig sortering
Wat doet die draai molen daar nou weer? Als je dan toch geen plaatje kan vinden doe dan geen plaatje ipv van iets wat werkelijk als enige overeenkomst heeft dat het ook draait net als een platter. :7

Overigens is dit niets nieuws.... je kunt nog beter je besturingssysteem installeren op je 4GB USB stick.... goedkoper en mobiel.

Er was toch ook zoiets als dat het flashgeheugen een maximaal aantal keer te overschrijven was en daarvoor niet helemaal geschikt was voor dit soort toepassingen?
ik moet zeggen dat een harde schijf zeer goed met een draaimolen vergeleken kan worden. Stoeltje bezet is 1, stoeltje leeg is 0. En de kaartverkoper controleert dat ;)
jammer genoeg haal je over usb theoretisch maar 480/8 = 60 MB/sec en met een harde schijf toch al snel 70/80MB/sec, en wordt je systeem dus niet sneller als je van usb boot..

dat flashgeheugen maar een bepaald aantal keer te overschrijven is, is inderdaad waar, maar als een sector te vaak overschreven is, kan de rest van het geheugen nog wel gebruikt worden.. als je een harddisk laat vallen is hij ook kapot, maar daar hebben we het nooit over..
Voor 95% van de opstartbestanden geldt dat toegangstijd van de disk de belangrijkste factor is. De geringe hoeveelheid grote bestanden die geladen worden bij het opstarten van Windows maken deze factor gering.

Uit eerdere tests is gebleken dat flash geheugen (met een zeer goede toegangstijd en doorvoorsnelheid) niet ontzettend veel uitmaakt, omdat bij het opstarten van windows ook gebruik gemaakt wordt van de CPU, en hardware geinitialiseerd moet worden, en sommige hardware (zoals USB devices en audio devices) laten nu eenmaal even op zich wachten...
Anoniem: 80466
@E.T.O.9 mei 2006 10:10
Voor 95% van de opstartbestanden geldt dat toegangstijd van de disk de belangrijkste factor is. De geringe hoeveelheid grote bestanden die geladen worden bij het opstarten van Windows maken deze factor gering.
Daar komt dan waarschijnlijk de ready drive technologie van MS om de hoek kijken. Ik weet niet hoe het werkt maar het is bijvoorbeeld best mogelijk een soort boot image bestand te maken dat in 1 keer kan worden ingelezen in het geheugen.

Ondanks de vergelijkingen met een 32 GB flash disk die hier wordt genoemd lijkt het dat bijvoorbeeld de basis van Vista en eventuele andere automatisch in het geheugen geladen programma's maar zo'n 2 GB zullen hoeven innemen. Een 2GB snel flash geheugen voor een fast boot zou nu al interresant worden als het voor een euro of twintig aan een HD zou kunnen worden toegevoegd.
Anoniem: 49546
@donzz8 mei 2006 15:37
Het wordt toch wel sneller, de seektime van een USB stick wordt namelijk uitgedrukt in ns terwijl die van een hdd wordt uitgedrukt in ms.

Daarnaast is het fabeltje van een beperkt aantal keren overschrijven tegenwoordig onzin, dit was inderdaad in den beginnen van de techiek een probleem maar allang en breed opgelost.

De hardware kan sowieso al enorm vaak overschreven worden (zo vaak dat het geen issue is) daarnaast wordt er via een algoritme ervoor gezorgd dat niet een enkele sector erg vaak overschreven wordt. Iedere sector krijgt ongeveer evenveel aantal writes.

Ook bevat de hardware standaard al extra sectoren, wanneer er een sector niet meer overschreven kan worden zal de inhoud (het lezen is dan vaak nog wel mogelijk) worden overgezet naar een andere sector waardoor je er niets van merkt.

Bij intensief gebruik kun je zo'n flash schijf al meer als 10 jaar gebruiken. De technische levensduur is dus langer als de economische levensduur en dus is het een non-issue.
Daarnaast is het fabeltje van een beperkt aantal keren overschrijven tegenwoordig onzin, dit was inderdaad in den beginnen van de techiek een probleem maar allang en breed opgelost.

Waar haal jij het vandaan dat flashgeheugen zodanig verbeterd is, dat het maximaal aantal keer beschrijven probleem er niet meer is?

edit: Volgens mij schrijft/leest een Windows installatie heel wat af. Bijvoorbeeld schrijven/lezen in Windows registery, tijdelijke mappen, wisselbestand. Komt wel snel aan een hoog schrijf/lees saldo.
Vaak kun je dat terugzien als consumenten gaan klagen over dataverlies. Dat is tot op heden niet gebeurt. Iedereen is er wel bang voor, maar.....
Waar haal jij het vandaan dat flashgeheugen zodanig verbeterd is, dat het maximaal aantal keer beschrijven probleem er niet meer is?
Er was een uitgebreide test geweest voor flash geheugen. Geen enkel A merk had problemen met 50.000 herschrijven en zelfs na 100.000 keer herschrijven deden ze het prima.
Effe rekenen: 50.000:365dagen= bijna 140jaar lang dagelijks je flashgeheugen volledig herschrijven.

Veel plezier met je flashgeheugen JW1. :Y)
als je een harddisk laat vallen is hij ook kapot, maar daar hebben we het nooit over..
Dat zijn wel twee verschillende dingen. De één heb je zelf in de hand door gewoon je hardeschijf niet te laten droppen. Het andere, tja... je moet toch je data wegschrijven.
Wat waarschijnlijk nieuw zal zijn, is dat de drive te benaderen is via (P/S)ATA, alsof een gewone harde schif betreft. Je moederbord/BIOS zal in dat geval geen bijzondere features hoeven hebben om te kunnen booten vanaf de schijf. Niet dat dat nog echt een issue is, tegenwoordig, maar goed. Ook heb je onder Linux bijvoorbeeld geen SCSI support meer nodig (alsof je nog veel kernels bakt zonder SCSI support). Nouja, het is waarschijnlijk vooral gewoon zuivere snelheid, en een stukje gebruikersgemak.

En dat plaatje is gewoon grappig. :)
Er zijn al converters waarmee je een normale (CF) flash kaart als IDE schijf kan laten herkennen. Dus dit is ook niet helemaal nieuw. Het is met name de capaciteit en waarschijnlijk ook wel de snelheid wat nieuw is. een 32GB flash disk heb je nog niet zomaar..
CF = IDE met andere pin-out. En daar zijn dus zoals Frozensky al opmerkte, convertors voor. Reuze handig, 4GB bootable flash in je HTPC en een Netgear SAN met 800GB in de trap kast...
Die plaatjes maken van Tweakers.net Tweakers.net.

Super toch ? Zoals destijds een ram toen het over RAM-geheugen ging.
als er nou ook een plaatje van een meiske die flashed te zien is als het over flash geheugen gaat
Is het niet zo dat je 1x windows op dat stukje flashgeheugen installeert en dat je daarna alleen leest ipv schrijft? lezen van flashgeheugen is niet zo "schadelijk".. en omdat flashgeheugen niet hoeft op te spinnen en maar weinig stroom verbruikt, is het sneller en zuiniger 8-)
Zo werkt een Ipod ook eigenlijk. Die cached alles wat hij nodig heeft in zijn eigen flash vanaf de HD en gaat het dan spelen en zet de HD stil.

Bij deze HD zal het flash-geheugen alleen in de HD zitten.
De iPod cached zijn audio in het onboard SD-RAM, niet in Flash geheugen.
En wat is RAM volgens jou? Stuk steen met een specht erop a la Flintstones?
Hij bedoeld dat Flash en SD-Ram 2 hele verschillende type's opslag zijn ;)
RAM is geheugen wat zijn inhoud verliest bij spanningsuitval, FLASH daarentegen behoud zijn data als de spanning wegvalt.

Bovendien staat bij de IPOD alle data op de HDD en zal bij deze HHD niet alle data op de platters staan, maar het belangrijkste deel op het flash geheugen.
Ram geheugens kunnen "oneindig" blijven beschreven en gewist worden. Het nadeel hiervan is, dat er constant stroom op moet blijven staan, anders gaan de gegevens verloren.

Flash geheugens daarentegen zijn ontworpen om opslag te bieden, zonder dat er constant stroom benodigd is. Ze hebben echter als nadeel dat ze niet oneindig zullen meegaan. Ze kunnen maar een beperkt keer overschreven worden. Voor fototoestellen/usb-disks etc vakt dit mee. Voor vluchtig geheugen is het niet bruikbaar... (Tijdens het werken, kan het zijn dat RAM geheugen om de x seconden overschreven wordt)
NV RAM anyone?

Wikipedia:
Non-Volatile Random Access Memory (NVRAM) is a type of computer memory chip which does not lose its information when power is turned off. NVRAM is mostly used in computer systems, routers and other electronic devices to store settings which must survive a power cycle (like number of disks and memory configuration). One example is the magnetic core memory that was used in the 1950s and 1960s. Magnetic core memory was invented by Jay Forrester of MIT.

Today, most NVRAM is Flash memory, which is used primarily in cell phones and portable MP3 players. The many types of NVRAM under development are based on various technologies, such as carbon nanotube technology, magnetic RAM (MRAM) based on the magnetic tunnel effect, Ovonic Unified Memory based on phase-change technology, and FeRAM based on the ferroelectric effect.
Bijna hetzelde dan :+ Maar je snapt het idee.
Een conventionele schijf heeft ook cache geheugen hoor, en net zoals bij de ipod is dit vluchtig.

Trouwens, als je met winamp muziek afspeeld, word dit ook gecached in je RAM... Dus ik weet niet echt waar je naartoe wil :Z

Dit newsitem bespreekt een niet-vluchtig geheugen. Terwijl de iPod werkt met vluchtig geheugen, zoals veel andere dingen...
Ik ben niet al te bekend met flashgeheugen e.d. maar is het dan niet zo dat de HD in kwestie ook grotendeels stil is? Niet dat de HD's tegenwoordig nog zoveel geluid maken (in vergelijking met vroeger :D ) maar als alleen het flashgeheugen gebruikt wordt zal het geluidsniveau ook wel 'n stuk lager komen te liggen, me dunkt.
Zolang de echte schijf uit blijft staan (en alles dus vanaf de flash gelezen wordt) heb je een schijf van 0dB, zonder (veel) hitte, en met een zeer laag stroomverbruik.

Al die voordelen hebben (nog wel) één groot nadeel: De enorme prijs :X
Hoe lang gaat zo'n schijf mee als hij voor een groot deel op Flashgeheugen werkt? Lijkt me handiger als read-only dingen van het OS in het Flash-deel zitten en dingen die veel herschreven moeten worden op de platters geplaatst worden.
Ik vermoed dat MS in haar nieuwe OS-en een soort van optimalisatie zal toepassen waarbij er gekeken wordt welke stukken van de schijf het meest gelezen worden. Denk hierbij dus aan het starten van het OS en bijvoorbeeld office, outlook, etc.
Wanneer je die dingen dan cached op het flash-deel, zal je harde schijf vrijwel niet gebruikt hoeven worden en aangezien je gebruikgedrag niet zo snel veranderd, evenals dat je niet heel erg frequent je gebruikte software loopt te updaten, voorkom je op die manier dat je vaak op het flash-gedeelte moet schrijven.
Door dit ook nog eens te combineren met een methode waarbij je altijd een sector pakt die het minst vaak beschreven is, zal de boel best wel lang mee gaan.
Waarschijnlijk zal voor dat flash-deel wel een eigen filesysteem bedacht worden en mischien krijgt niet zomaar elk OS er toegang toe. (ideaal dus ook voor het opbergen van sleutels, of DRM-beveiligingen (!!) )

Op die manier kun je dan best wel vaak de platters stil laten staan en mischien dat de controller ook wel een mode gaat ondersteunen waarbij de schijf eventueel op een lager toerental ook zijn werk kan doen, voor een enkele korte lees- of schrijf actie. Het opspinnen naar een hoog toerental kost namelijk meer energie.
Anoniem: 66008
@TD-er8 mei 2006 15:52
ms kennende zetten ze internet explorer dan op de flash disk en firefox op de tragere platter ;)
Anoniem: 64998
8 mei 2006 15:22
Waarom Flash? Waarom niet (Non-volatile) RAM? Is ook nog weer veel sneller dan Flash en veel goedkoper... :?
Zoek even in Wikipedia op Non-Volatile Ram (NVRAM) en je komt tot de conclusie dat het meest voorkomende Non-Volatile RAM juist Flash is!

http://en.wikipedia.org/wiki/NVRAM

http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory
Today, most NVRAM is Flash memory, which is used primarily in cell phones and portable MP3 players.
Als je goed zou lezen, zie je dat flash een voorbeeld is van NVram. NVram is de verzamelnaam :*)

EDIT: s toegevoegd aan flash
Flash is de meest haalbare NVRAM technologie van dit moment... Trek je conclusies.
Batterijen waarschijnlijk...
@scsirob: Non volatile heeft helemaal geen stroom nodig om zijn data te behouden. Dat betekent het dus ook. Alleen heb ik het nog niet te koop gezien in hoeveelheden kleiner dan 1 TERRABYTE, echter wel relatief gezien HEEL goedkoop, kijk maar naar deze laptop let op: de 2 TERRABYTE aditional storage in de laptop is meen ik ook non volatile RAM van ik meen 6 GIGABYTE per seconde!!! (8>

edit: spelfouten
6.8GHz AtomChip® CPU (AtomChip® Quantum® II processor)
:+
waarom is dat nog geen geweldig succes zeg... lijkt me ideaal :9
kost 18.500 dollar, lijkt me reden genoeg
Anoniem: 3043
8 mei 2006 14:59
pas als het flashgeheugen volledig in gebruik is, hoeven de platters in beweging te komen.

Knap!! Maar ik denk dat er bedoelt wordt pas als je iets leest wat niet op de flashdisk staat.
Hoe zit het met schrijven?
Inderdaad, door schrijfbewerkingen neemt de levensduur van flashgeheugen flink af. Ik vraag me af wat voor oplossing ze daarvoor hebben, zei het hard-of softwarematig.
Dat was vroeger zo, tegenwoordig kan er op een flash-schijf veel meerdere keren geschreven worden.....
Anoniem: 64119
8 mei 2006 15:37
Samsung loopt weer voorop qua harddisk technologie.

Nu hoor ik even niemand zeggen dat Samsung niet interessant is, gek is dat toch.
As usual :D

* __xeno__ wacht geduldig af op zijn pas bestelde spinpoint SP2504C
Een probleempje met deze technologie: zoeken.
Ik gebruik op dit moment Mac OS X, en merk dat m'n externe harde schijf regelmatig opstart als ik met Spotlight zoek. Waarom? Simpel: previews e.d. Aangezien niet elk plaatje gecached kan worden, wordt het bestand geladen wanneer de preview nodig is. Met zo'n hybride schijf waarvan de HD standaard uit staat moet de harde schijf nog steeds in beweging komen bij het zoeken. En aangezien zoeken een cruciaal nieuw onderdeel van Vista is kan dit nog wel eens anders gaan uitpakken dat voorspeld: namelijk langzamer, omdat de harde schijf steeds moet opstarten als men iets zoekt wat daarvandaan moet komen.
Anoniem: 100153
@praseodymium8 mei 2006 16:40
Dat soort zoektechnologie werkt toch met een database? Als je zorgt dat die db gewoon op de flash disk staat, gaat 't zoeken toch sneller?!
Zoeken een cruciaal nieuw onderdeel?!!? Ik kan al zoeken met windhoos hoor :Y)
Ik bedoel hier niet de database maar de previews van bv. afbeeldingen. Als er een thumbnail weergegeven moet worden moet de afbeelding geladen worden - ik kan me niet voorstellen dat alle thumbnails gecached gaan worden op de flashdrive.

En ja, goed kunnen zoeken is toch echt een van de key features van Vista. Zonder dat zou je alleen de wat leukere interface overhouden }>
maar zoeken gebeurt toch steeds vaker op proactief geindexeerde lijsten. Het zal vrij simpel zijn om een achtergrond applicatie alles te laten indexeren op het flashgeheugen, zodat bij een zoekopdracht niet de hele schijf, maar alleen de index geraadpleegd wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee