Nieuw Intel-platform verbetert hardeschijfprestaties

Intel werkt gestaag door aan de opvolger van het Centrino Napa-platform, dat ergens in de eerste zes maanden van 2007 in laptops aangetroffen moet worden. Het nieuwe platform, dat voorlopig alleen nog onder de codenaam Santa Rosa bekend is, krijgt 'dramatisch' verbeterde cpu- en graphicsprestaties, en bovendien zal de te gebruiken Crestline-chipset over een aantal innovaties beschikken die het alledaagse gebruik van een laptop flink vereenvoudigen. Het opvallendste nieuwtje is wel het gebruik van een zogenaamde Robson-module, een flash-cache voor harde schijven. Intel wil dat laptops voortaan uitgerust worden met tussen de 64MB en 4GB NAND-flash, die veelgelezen data sneller voor het systeem beschikbaar maakt.

Intel-logo nieuwe stijl Hoewel dit type geheugen niet zo snel is als de DRAM-buffer waar harddisks tegenwoordig mee worden uitgerust, blijft de inhoud bewaard als de laptop wordt uitgeschakeld, zodat het snelheidsvoordeel vanaf het aanzetten benut kan worden en de betrouwbaarheid van de opslag toeneemt. Ook dankzij de toegenomen grootte - een normale diskcache is niet groter dan 16MB - draagt het flashgeheugen bij aan een lager energieverbruik. Intel staat niet alleen in deze opvatting: onder de naam 'ReadyDrive' zou Microsoft met Vista ondersteuning voor een dergelijke flash-cache meeleveren, en ook Samsung wil flash in zijn harde schijven stoppen. Het flashgeheugen moet 'direct' opstarten mogelijk maken, en bij een demonstratie bleken applicaties grofweg drie tot dertien keer sneller te starten.

Robson

Naast de verbeterde disk-I/O krijgt een Santa Rosa-pc een Merom-dualcoreprocessor. Deze processor zal vanaf de tweede helft van dit jaar al zijn weg naar de notebooks vinden via een herziening van het Napa-platform, dat nu nog uitgaat van een singlecore Yonah-cpu. Over de ondersteuning van DDR2-800 is nog niets zeker, maar het lijkt redelijk om aan te nemen dat zulk geheugen wordt ondersteund als de Merom een FSB van 800MHz krijgt. Volgens een analist van In-Stat Microprocessor Report wordt de Merom volgend jaar alweer vervangen: Intel zou, in het verlengde van de quadcores die voor servers zijn gepland, vanaf de tweede helft van 2007 met een mobiele quadcoreprocessor aan de weg gaan timmeren.

Intel Kentsfield (quadcoreprocessor) Diezelfde analist maakt zich echter wel zorgen over de hoeveelheid software die probleemloos van vier cores kan profiteren, gegeven dat de meeste programmeurs nog moeite hebben met het benutten van dualcoresystemen. De door Intel geplande 'aggressieve overstap' naar de multicores met de Conroe-architectuur zal volgens hem dan ook pas bij de overgang naar 45nm-productie op stoom komen. Het Santa Rosa-platform heeft in elk geval alle features om succesvol te worden: DirectX 9- en Shader Model 3-graphics zijn in de Crestline geïntegreerd en DirectX 10 zal via drivers ondersteund kunnen worden; de 802.11n-WiFi moet tot 600Mbps kunnen opschalen en 'professionele onderhouds- en beveiligingstechnologie' moet het leven van systeembeheerders makkelijker maken.

Santa Rosa-platform

Door René Wichers

Eindredacteur

19-04-2006 • 13:02

44 Linkedin

Bron: Xbit Labs

Lees meer

Kentsfield wordt volgende Core 2 Extreme Nieuws van 17 augustus 2006
Intel patcht Centrino-kwetsbaarheden Nieuws van 3 augustus 2006
'Apple werkt aan snelle UMPC' Nieuws van 15 juni 2006

Reacties (44)

44
43
18
9
2
14
Wijzig sortering
Tsjah, moet zeggen dat ik me nog afvraag of dit echt een grote stap gaat worden voor de harde-schijf prestaties. Tis in feite niks meer dan een soort uber-swapfile. Als je iets nodig hebt wat hier niet op staat duurt het nog net zo lang...

Denk trouwens dat intel zich misschien wel weer vergallopeert aan al die cores, net zoals hiervoor met de megahertzen.
Wordt weer een leuke als AMD met HyperThreading^-1 komt...
Lijkt me vooral handig voor het opstarten. Een druk op de knop en je zit in windows. Juist zoals je dat gewend bent van de TV :9
Anoniem: 116213
@MikeyMan19 april 2006 13:36
Echter die uber-swapfile is meestal in RAM aangemaakt, dus stroom eraf en jouw uber-swapfile moet weer opnieuw worden aangemaakt.

De grote winst zit er dus in dat in dit cache dingen gestopt kunnen worden die nodig zijn voor het opstarten van het systeem en veelvuldige programmatuur. Dus de Windows kernel, alle drivers en eventueel Office/IE/Firefox/etc.

De kunst zal er dus inzitten dat de cache-manager goed moet omgaan met deze swap, en aangezien Microsoft in Vista een compleet nieuwe cache-systeem heeft ingevoert, is dit bericht dus gewoon een WinTel push om de hardware geschikt te maken.

@KoeNijn, de hardeschijf is zeer traag tov Flash, wat ik onder "uber-swapfile" begreep van MkeyMan is dat extra systeemgeheugen gebruikt wordt. Bijvoorbeeld op een systeem met 4GB geheugen is het beter om 1GB aan swapfile aan te maken, omdat Windows XP moeite heeft met 3GB+. Het levert dan dus snelheidswinst op om de 1GB als swap te gebruiken. Dat is dus extreem snel tov zowel hardeschijf swap als flash swap, echter die swap is dus foetsie, zodra stroom eraf is. Dus een combinatie van systeem geheugen -> Flash -> HDD is dan ultiem, waarbij de Flash slim gebruikt wordt voor de veelvuldig gebruikte items die elke keer bij het opstarten in het systeem geheugen swap belanden. En dat is dus wat Vista nu als 'nieuw' systeem heeft.
Een swapfile staat juist altijd op de hardeschijf. Een swapfile is om snel werkgeheugen vrij te maken door data van het werkgeheugen naar de swapfile te verplaatsen. Ook worden swapfiles gebruikt om gebrek aan werkgeheugen te compenseren.

Swapgeheugen is dus even snel als de hardeschijf. Wat linux bijv wel doet is het werkgeheugen vol laten lopen met eerder gestarte programma's, ook al zijn ze onderhand weer afgesloten. Hierdoor kan een programma een stuk sneller gestart worden doordat deze al in het werkgeheugen staat. Wat ze hier in het bericht willen toepassen is meer een evolutie van dit idee. Ze zijn wel trager maar behouden wel de data na het uitschakelen van de pc.
Ja, ok. Een persistent cache dus. Goh. Verbetert 0% aan de schijfprestaties, maakt je alleen minder afhankelijk van de schijfprestaties. Ik verwacht van tweakers.net toch wat meer kritische zin, dit lijkt me iets te veel op het nablaten van marketing materiaal. Jammer.
Denk trouwens dat intel zich misschien wel weer vergallopeert aan al die cores, net zoals hiervoor met de megahertzen.
Wordt weer een leuke als AMD met HyperThreading^-1 komt...
Houdt je er wel rekening mee dat ook AMD reeds quadcore processoren op de kaart heeft staan? Het is niet alleen Intel die daar aan denkt. Net zoals dat het niet alleen AMD zal zijn die aan een "omgekeerde hyperthreading" denkt.
Kunst is dus om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk wel op staat. En bovendien is geheugen altijd nog tig keer sneller dan disk
Mja... een 80Gb harde schijf en daaraan een 80Gb cache geheugen doet de truuk wel. Alleen bij het afsluiten even de cache wegschrijven naar de HDD ;)
Voor de kleine vaak gebruikte bestand is goed.
Het zoeken neemt veel tijd op met een x00 Gig schijf.

Grote bestanden(filmpjes) 1x gevonden en dan is het klaar. 1000 1-10k bestandjes opzoeken is i.v.t dat veel werk.
Anoniem: 27915
@MikeyMan19 april 2006 17:34
ik me nog afvraag of dit echt een grote stap gaat worden voor de harde-schijf prestaties
Absoluut wel! Disk seeks zijn de primaire reden dat computers traag zijn. Zie bv. deze OO.o presentatie van Novell/Linux dude Robert Love over het probleem, de gevolgen die dat heeft voor de snelheid van applicaties, etc. Dit is niet OS-specifiek, dit is een architectuur-probleem.
ik denk dat er bedoelt word met dat HyperThreading^ -1 dat AMD bezig is met een techniek zodat 1 process 2 cores kan gebruiken (ipv dat je 1 core hebt die er 2 (intel HT) nadoet, heb je dus 2 cores die zich voordoen als 1 core :P (AMD HT -1 :D ) )
Volgens mij is dit weer een stapje in de richting van het uitrangeren van de HD. Uiteindelijk wil je toch een keer af van de draaiende en stroomvretende componenten. Zeker in een laptop.
Hoelang gaat dat geheugen mee?
Ik snap niet dat dit als 'overbodig' gemod is.
Ik dacht ook dat flash geheugen maar een maximum aantal schrijfacties kon hebben. Is dit dan een nieuw type flashgeheugen of zo?
klopt, schrijven is beperkt tot een grooteorder van enige honderd duizienden of miljoenen malen. maar het aantal LEES operaties is niet beperkt :)

Het is dus een kwestie van selectief in het geheugen te gaan schrijven. Het kan het RAM niet vervangen maar wel je vaak gelezen bestanden cachen, zoals kernel, drivers, programmas, ... Je zal NIET de datum hierop opslaan ;)

Het staat of valt dus met de cache software. De aankondiging van MS vista onderdeel DriveReadykon dus op de nodige scepsis rekenen. De belangrijkste functie zal dan ook de "manual override" of the "OFF" functie zijn.
Nietem is met een conservatieve houding (alleen cachen waar je ECHT zeker van bent) al heel wat gewonnen. De dagen dat software je hardware kon stukmaken komt weer dichterbij :Y)
Inderdaad, ik heb het ook net ff een puntje meer gegeven voor inzichtvol.

Ik dacht dat het ergens rond de 5 miljoen keer overschrijven beperkt was. Nu dat is al hevig wat, maar als je je PC echt heftig gebruikt en het "caching" systeem niet al te slim gemaakt wordt (ik wil geen stenen smijten maar MS kan hier weer blunderen als ze niet oppassen), dan zit je daar vrij snel aan. Bv door elke minuut een loglijntje te laten wegschrijven en dergelijke.

Leuk iniatief desalnietemin, als ze het nu maar "slim" benutten en dat het systeem op tijd waarschuwt "vervang de flash module" (perfect mogelijk met extra ic'tje dat telt hoeveel keer er reeds geschreven).
Lang genoeg. Zelfs met een schamele 100.000 write cycles zou het 9 jaar meegaan als het cache 30 keer per dag vernieuwd wordt, dat is bijna twee keer de economische levensduur van een notebook :).
Simpel gerekend betekent dat dus dat wanneer je een laptop zakelijk gebruikt, laten we zeggen 8 uur per dag, dat je dan ie 1 x per kwartier kan cachen op een bepaalde locatie (op 9 jaar dan, en dan heb ik geeneens weekenden en feestdagen meegerekend ;) )
Anoniem: 14124
19 april 2006 13:11
Kun je dan beter niet die flash cache opnemen in de harde schijf, in plaats van op het moederbord. Krijg je nooit gelul met compatibiliteit, blijft de data bij het component waar het bij hoort, enzovoorts.
Dat gaat Samsung dus maken.
Dacht ik ook. Dan kunnen USB, Firewire etc... schijven er ook van profiteren. Lijkt mij overigens aangewezen om op de HDD een flash kaartje (Compact flash, SD of zoiets) te voorzien. Dan kan de gebruiker meteen zelf kiezen óf en hoeveel flash hij aan welke schijf koppelt.
Anoniem: 88387
19 april 2006 13:46
Naast de verbeterde disk-I/O krijgt een Santa Rosa-pc een Merom-dualcoreprocessor. Deze processor zal vanaf de tweede helft van dit jaar al zijn weg naar de notebooks vinden via een herziening van het Napa-platform, dat nu nog uitgaat van een singlecore Yonah-cpu.
dat klopt volgens mij niet; napa is ook verkrijgbaar met dual intel yonah processoren. santa rosa met merom zal 64 bit zijn en yonah is dit nog niet. dat is een belangrijk verschil tussen yonah en merom.
Anoniem: 49831
19 april 2006 13:10
Ik weet niet hoeveel ruimte Windows Vista gaat innemen maar anders is het wel interresant om windows erop te zetten, als het 4gig is natuurlijk
Zoiets gaat gewoon dynamisch gebeuren in de toekomst. Rotzooi die met Vista meekomt die jij nooit gebruikt gaat nooit op dat ding terechtkomen, terwijl dingen die jij altijd gebruikt, zoals de explorer, een bak drivers, etc, allemaal een plaats krijgen op die flashchip.
Wat ik er tot nu toe van begrepen heb is dat Vista er op voorbereid is (of in ieder geval een zelfde techniek) en alleen belangrijke bestanden voor het opstarten en veelgebruikte programma's op het FLASH zal zetten...
Als je hibernate gebruikt, wordt de geheugeninhoud toch naar swapfile geschreven, en harddisks kunnen wel snel sequentieel lezen toch? Dan is de snelheidsverbetering niet erg groot denk ik. Lijkt wel of Intel 'kunstmatig' grotere demand naar flash wil kweken ?
Het gaat niet alleen om de opstarttijd. Dit geheugen zorgt ervoor dat er 99% minder energie verbruikt wordt t.o.v. convenstionele harde schijven. Zeker voor laptops is dat een must. :9
Anoniem: 66233
@eerdepeer19 april 2006 15:35
Uhhhm, niet helemaal dus. Dat zou betekenen dat je bij elke opsla-actie (bij mij gemiddeld 1 x per minuut) hij zou schrijven. Als het tegen zit ben je dan met een half jaar door je flash-geheugen heen...
Niet naar de swapfile, naar een aparte hiberfile die zo groot is als je ram.
Het kan ook niet naar de swapfile zijn. Je zou dan de situatie kunnen krijgen dat wanneer je veel swapspace gebruikt hibernaten niet meer mogelijk is
Ik voorzie een nieuw soort malware dat erop gericht is zoveel mogelijk write-acties naar de NAND-cache te doen. Een paar seconden of minuten (afhankelijk van de kwaliteit van de componenten) zou zomaar genoeg kunnen zijn om je luxe cache te slopen...
Dan schrijf je het gewoon terug op de chip?
Anoniem: 139256
19 april 2006 13:12
Intel wil dat laptops voortaan uitgerust worden met tussen de 64MB en 4GB NAND-flash, die veelgelezen data sneller voor het systeem beschikbaar maakt.
Is het dan niet mogelijk om het hele besturingssysteem op die NAND-flash te installeren om de boel sneller te laten werken, in plaats van dit als een soort cache te gebruiken?

<div class="b4" style="position: relative; color: black; border: #C6C1B4 1px solid; width: 80%; padding: 5px; font-size: 12px;">Admin-edit:
Niet spammen.</div>
Could not locate remote server...
Is dat nare Java weer benodigd...
Ehm... 4 GB Flash geheugen ... kortom bij elke laptop of hardeschijf straks 100 € extra optellen wegens zo'n Cache Drive die erbij zit :?

Wel slim trouwens ... MS maakt iets en iedereen maakt er gelijk een product voor :D €€/$$ enzo !!
Nee, omdat de harde schijf vaak helemaal niet hoeft te bewegen, gebruikt je systeem duidelijk minder stroom. Dus zuinige notebooks kunnen nog beter gaan werken. Bovendien ben je niet verplicht om dit te kopen, het is maar een optie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee