Mobiele versie Vista vereist mogelijk 'hybride' schijven

Deze week zijn geruchten naar buiten gekomen dat de mobiele versie van het nieuwe Windows-besturingsysteem waarschijnlijk speciale hybride laptopschijven vereist. Deze schijven hebben een solid state flashcache, dat ervoor zorgt dat de harde schijf zelf beduidend minder hoeft te draaien en zo energie bespaart. Het zou opmerkelijk zijn als het Redmondse bedrijf voor deze eis zou gaan, gezien de nog geringe populariteit van de techniek en de hogere prijs van de hybride schijven. Hoewel officieel het bedrijf heeft ontkend dat dit soort schijven nodig zijn om een 'Vista premium'-sticker te krijgen, suggereert Matt Ayres, ontwikkelaar bij Microsoft, dat de laptopfabrikanten geen enkele keus hebben behalve toegeven aan de eis. Volgens hem zijn onder andere Samsung en Seagate al op de hoogte gesteld van de beslissing van Microsoft om de hybride schijven verplicht te stellen.

Microsoft Windows Vista-vlaggetjeVolgens het document met de technische specificaties voor systemen met een 'Vista premium'-sticker, moet de hybride hardeschijf tenminste 50MB aan solid state cache beschikbaar hebben voor Windows en met snelheden van 16MB/s en 8MB/s respectievelijk kunnen lezen en schrijven. Overigens staat ook in dit document de speciale hardeschijf als optioneel aangegeven. Volgens een analist bij ArsTechnica is dit ook het enige juiste gegeven. 'Het is niet alleen zeer onwaarschijnlijk dat Microsoft zoiets zou vereisen, maar het zou ook de laptopfabrikanten tegen de borst stuiten als hen verteld zou worden dat ze duurdere schijven zouden moeten gebruiken, enkel voor een 'Vista Premium'-sticker', aldus de analist. Vorig jaar heeft Samsung in samenwerking met Microsoft gedemonstreerd dat een hardeschijf met een gigabyte aan flashcache maar 30 seconden per uur hoeft te draaien en zo het stroomverbruik drastisch verlaagt.

Door Bart Veldstra

Freelance Nieuwsposter

17-06-2006 • 11:45

68

Bron: ZDNet

Reacties (68)

68
67
34
7
0
22
Wijzig sortering
Anoniem: 63364 17 juni 2006 12:41
Microsoft kan zich beter eens bezig gaan houden met een mooie standaard voor software om veelgebruikte usersettings etc uniform in weg te schrijven zodat de systeemschijf wanneer eenmaal voorzien van alle software zo goed als onveranderd blijft.
Gewoon een optie dus in windows waarmee je in een klap alle usersetting en data een plek kunt toekennen op een willekeurig ander medium. Dat zou pas een hoop snelheidswinst opleveren en ook ivm security zou dit een aanwinst zijn omdat schrijfacties op de systeemschijf dan standaard uitgeschakeld kunnen worden.
User settings en data op een plek die niet beschreven kan worden? Aha, dus hoe precies mag ik dan mijn data of settings wijzigen?

Microsoft heeft allang een standaard op dat gebied in "best practices/recommended practices" overigens echter is het zo dat niet alle software makers zich houden daaraan.
Sowieso kun je "My Documents" met alles daarin allang op een andere locatie laten opslaan.

Of zou jij liever zien dat Microsoft het onmogelijk maakt om data ergens anders weg te schrijven? Nou, dan zie ik de commentaren al weer tegemoet.
Hij bedoelt het andersom: settings elders, en de windows schijf read only. Het kan al wel (tweakui),maar niet handig. Het ergste is dat het niet afgedwongen wordt. Het sterft van de pakketten met hardgecodeerde paden, en dan mag je tweaken wat je wilt, maar die settings staan mooi op de C schijf..
Betekent dit nu dat laptops met HDDs met zo'n cache in enkele seconden kunnen opstarten?

Dan zou ik zeggen verplicht stellen voor een Premium sticker :)
Anoniem: 173979 18 juni 2006 11:37
Het, al dan niet subtiel, opdringen van een techniek die er sowiezo komt zal de consument uiteindelijk ten goede komen omdat de prijzen zo sneller kunnen dalen.

Persoonlijk vind ik het voor desktops interessanter om het flash als geheugen reepjes in het moederbord te steken. Zo kan de consument zelf beslissen hoeveel hij aan flash geheugen wil besteden. Voor de laptop is de hybride schijf dan weer de beste keuze wegens plaats gebrek.
Wat ik dus begrijp is dat het voor het OS niet perse nodig is, en het enkel om de sticker gaat die de fabrikanten op de laptop plakken (en die ieder weldenkend mens er meteen aftrekt zodra de laptop uitgepakt is?).

Dan vraag ik me af waarom men zo moeilijk doet. 'Geen keus'. De gemiddelde consument trapt de komende 2 jaar ook nog wel in een 'Designed for Windows XP' sticker.
Klopt, maar het zit eigenlijk zo bij MS:

Nu krijgen standaardpc's het logo 'Designed for Windows XP', dit gaat dus binnenkort veranderen.

Standaardpc's met iets zwaardere specificaties krijgen dan het 'Designed for Windows XP / Vista Ready' stickertje om aan te duiden dat Vista draait;

Echte zware pc's met speciale eisen krijgen het stickertje 'Vista Premium Ready'.
Een van die zware eisen is blijkbaar dat er zo'n schijf aanwezig moet zijn dus.

Wat er mogelijk zou kunnen gebeuren is dat véél laptops maar 'gewoon' VistaReady zullen zijn, en dat de meeste fabrikanten de Premium-eisen (voorlopig) voor de meeste modellen zullen laten liggen.
Vroeger had je iets met NT-certified wat betekende dat de hardware op de WHQL lijst voorkwam en ook daadwerkelijk een testprocedure ondergaan had. Vandaag de dag kan je zo'n stikker overal op plakken want iedere computer met een X86 processor draait inweze Windows.
Dell geloof ik had iets deze stickers, door ze niet te plakken kon het weer een paar euro bezuinigen...

Maar zo'n HDD is leuk maar technisch denk ik nooit een verplichting, kan volgens mij hooguit een aanbeveling zijn.
Helemaal mee eens. Dit maak ik ook uit de newspost op.

Welk onderdeel van een laptop "vreet" op dit moment eigenlijk het meeste stroom? Als mensen al gebruik maken van powerplay om de vga terug te klokken en hun cpu speed/brightness terug zetten.
dat zal wel het scherm zijn, gevolgd door wifi en andere draadloze communicatie
Wat dacht je van de HDD?
Wat moeten we hier nu van denken...

Van de ene kant maakt MS gebruik van zijn monopoliepositie om de fabrikanten te dwíngen deze speciale schijven te gebruiken.

Als je het van de andere kant bekijkt is het misschien zo gek nog niet: Volgend jaar hebben veel laptops dus zo'n schijfje, en we hoeven niet nóg langer te wachten tot we ze zelf kunnen kopen!

Het is jammer als MS echt een eis zou maken aangezien het toch vervelend kan worden voor veel laptopfabrikanten, maar voor de consument is het uiteindelijk wel handig, dus de mensen die 'het verhaal achter' deze actie niet weten zal het als een mooi extraatje komen.

Nadeel is waarschijnlijk dat de fabrikanten hun laptops wel flink duurder gaan maken in het begin, die schijven kosten natuurlijk ook niets...
Hoezo dwingen?
Het premium sticker betekent toch alleen 'geschikt voor Vista met alle candy'? Voor desktops staan daar ook forse eisen bij, en ik zie het bedrijfsleven nog niet massaal aan het upgraden slaan om vista bling-bling te kunnen draaien. Consumenten ook niet, trouwens.
"Volgend jaar hebben veel laptops dus zo'n schijfje, en we hoeven niet nóg langer te wachten tot we ze zelf kunnen kopen!"

Wat is dit nu voor onzin... Alleen nieuwe laptops zullen er mogelijk mee uitgerust worden of (en dat doet alleen tweakers) er moet een nieuwe HD in de laptop..

Als het werkelijk waar is... dan zijn ze echt knetter gek bij M$. Wil je vista fatsoenlijk kunnen draaien.. moet je daar nieuwe hardware voor gaan kopen... Ik heb het idee dat dat niet zo gaat werken...

Als M$ zo doorgaat word Vista 1 rampenplan... :D
Premium is gewoon een stickertje/labeltje voor een bepaalde kwaliteit hardware die Vista ondersteunt.
Het betekent niet dat het de systeemeisen zijn voor Vista.
Vista draait ook gewoon op redelijke hardware die niet het labeltje premium heeft.
Die techniek zal wel nodig zijn om een redelijke werktijd uit je batterij te krijgen want Vista slorpt stroom, het is dus noodzakelijk voor elke laptop ongeacht het budget.
waarom slorpt het nou weer stroom
weer een ongegronde ms-bash

ik vind Xp laptopjes een stuk beter werken dan hun linux concurrent ( iig zonder da tje uren dingen hoeft in te stellen enz)
@DLGandalf
Dit is dan weer een ongegronde linux-bash.
Want onder linux kan je heel makkelijk stukken schijf in het geheugen stoppen (unionfs icm tmpfs), zodat je schijf snel spindownet en nooit meer weer up hoeft zolang je geen nieuwe applicatie start. Dat zou alleen eens standaard moeten gebeuren...

Maar je hebt wel gelijk over dat ms-bashen.
@parasietje:

Het grote voordeel van de flash-schijven is dat je wèl programma's kunt starten (als ze gecached zijn) en ook bestanden op kunt slaan. Die Linux-mogelijkeheid waar jij van sprak levert mij niets op als mijn pc afstort en ik mijn documenten alleen in het geheugen op heb geslagen.
@Parasietje
en wat is dat dan voor een ongegronde Linux bash?
Mijn Suse Linux installatie is zonder configuratie net zo zuinig als XP.
De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet is hier toepasselijk (of de Iraanse equivalent : de knoflook zegt tegen de ui dat hij stinkt:) )
"ook niet niets..." Bedoel je zeker?
Ook allemaal een beetje met een korrel zout nemen... Het duurt nog ff eer het OS echt uitkomt. Prijzen van HDD's dalen, prijzen van de gewone laptops zullen ook niet veel meer moeten stijgen (er blijft natuurlijk wel de onderverdeling 'budget', 'professional',...) door opkomende interesse in Apples ibook, power- of macbook.
Tegen dan zijn er ook al nieuwe reeksen laptops en dus zoals MS al een tijdje doet zal deze beslissing wel overwogen zijn met het zicht op toekomstige technologie.
Dat dan oudere laptops minder geschikt zijn om Vista te draaien (Premium dan) zal ook niet zo een ramp zijn... 'Oude' (even relatief genomen als de laptops) computers zullen hier immers ook al ongeschikt voor zijn, gezien de systeemeisen.

Edit:
Hoe ik aan die 2008 kom :? Het getal zat waarschijnlijk in mijn hoofd rond te vliegen doordat dat het jaar is van BG die 'afstand' doet van MS...
En uiteindelijk zal het misschien nog wel 2008 worden ook :+ linkje
Het duurt nog 2 jaar eer het OS echt uitkomt.
hoe kom je aan die info, volgens mij komt het Q1 2007 ...
Idd, directx 9 compatible vidkaart met SM 2.0 en minimum 32bpp
hybride hdd
minimaal 512mb geheugen
verplicht internet (registratie)
zelfs eisen aan hoe de aansluitingen voor de audio aansluitingen MOETEN zijn.

maar ja, aangezien het meerendeel van de wereldbevolking gemakzuchtig is of niet verder kijkt dan z'n neus lang is, zal het toch wel verkopen en zullen hw-verkopers braaf pootjes blijven geven |:(
Wat we er van moeten denken?
Dat dit schandalig en arrogant is naar mijn idee.
Kan me ook niet echt voorstellen dat men dit gaan doen.
Goed dat de iBooks goedkoper worden en met name Suse Linux erg desktop ready is.
Kunnen mensen eens een fatsoenlijk systeem kopen en waar krijgen voor hun geld.
Anoniem: 63364 17 juni 2006 12:31
Ik snap deze hele techniek niet. Gewoon ram of cache is sneller dan flash en heeft als enige nadeel dat dit na een volledige shutdown opnieuw gevuld moet worden.
Het gaat dus puur en alleen om het volledig opnieuw opstarten van een systeem. Idioot dus!
Als je wat in dat flashgeheugen zou komen te staan gewoon netjes wegschrijft in desnoods een aparte partitie op de harddisk(zonder fragmentatie dus) dan heb je het over hooguit enkele seconden verschil. Daarvoor hoef ik geen crappy flash in mn laptop te hebben hoor!
En toch is er een hele dikke kans dat jij over een jaar met "crappy flash in je laptop" zit. Flash geheugen (als flash cache in dit geval) heeft (zeker in een laptop) zin. Snel opstarten vanuit G3 (om en nabij opstarten uit S3 snelheid) en de bovengenoemde energiebesparing lijken mij mooie voorbeelden. Maar goed, tijd voor je om te solliciteren bij Samsung/MS en te zorgen dat deze rampzalige techniek niet zijn weg vindt naar de onwetende consument.
RAM is uiteraard sneller... Maar wanneer jij iets in RAM hebt staan, dan staat het dus nog niet op je HD. Trek je op dat moment de stekker eruit, dan ben je het kwijt. Om die reden staan lazy writes vaak ook gewoon uit op servers...

Met flash cache op de harddisk, kun je een ongevaarlijke lazy write uitvoeren.

Verder is de harddisk I/O op een laptop natuurlijk ook vaak begrensd tot een paar specifieke zaken. Goed mogelijk dat een grote flash cache je totale harddisk behoefte tijdens je werk afdekt. En dat bespaart natuurlijk gigantisch op je batterij gebruik.
Anoniem: 81030 17 juni 2006 11:59
Welke invloed heeft dit op de levensduur van de harde schijven? Hij draait minder en produceert minder warmte, aan de andere kant het regelmatige opstarten schijnt ook niet alles te zijn. Daarbij schijnt het flash geheugen een beperkte levensduur te hebben. Het constante aanspreken door Windows van het flash geheugen zal dan zijn uitwerking op de levensduur hebben. Als het flash geheugen 'op' is, is dan ook de schijf afgeschreven? Of komen er oplossingen waarbij het flash geheugen vernieuwd kan worden?

Alle kleine beetjes stroom die bespaard worden vormen te zamen wel een grote, in deze tijd een goede gedachte. Natuurlijk mag het niet zo zijn dat de inspanningen die nodig zijn om aan de voorwaarden van de energiebesparing te voldoen weer zo hoog zijn dat dit te niet gedaan word.
Notebook schijven zijn ontworpen op veel start-stops. En aantal schrijfcycli van flash is wel eindig, maar loopt tegenwoordig in de miljoenen, waar het tienduizenden was. Duurt dus wel even voor je dat haalt, en wat je dan merkt is dat het aantal bad sectors oploopt, het ding is niet meteen stuk of zo.

Daar komt nog bij dat deze cache onder controle van het OS staat. Dat kan dus intelligent omgaan met zo'n cache, en zorgen dat er niet veel naar geschreven wordt.
50MB is ook niet veel... sommige schijven hebben al 16MB normale cache, en de overstap naar 64MB cache is dus niet zo groot dan. Ik zou eerder minstens een GB aan flash verwachten. Ook omdat 1GB chipjes gewoon spotgoedkoop zijn. Het zou me verbazen eigenlijk als 50MB (64MB) chipjes nog gemaakt worden.
Het gaat over Flash geheugen, geen RAM.

Dit wordt met name gebruikt om bij power down geen data te verliezen. Stel bijvoorbeeld dat de hele administratie van de disk in Flash staat i.p.v. op de hard disk, dan kun je al directories opvragen zonder dat de schijf hoeft te draaien. En bij NTFS staan kleine filetjes in zijn geheel in het NTFS-admin blok, zodat daarvoor de disk ook al niet hoeft te draaien.
Dat klopt wel, maar het flashgeheugen waar jij het over hebt is veel trager dan een harddisk.
Ik snap ook niet waarom MS dit soort eisen stelt, kijk dat je aangeeft wat de minimaal eisen voor een systeem vind ik heel normaal, zeker omdat dat het normale opereren van het OS beinvloed en ze op die manier dus voorkomen dat mensen met 256 mb aan ram gaan klagen als ze eenmaal Vista hebben gekocht dat het zo langzaam is.
Maar een eis voor hybride schijven vind ik overdreven, het systeem zal heus niet beter werken op een hybride schijf als op een normale schijf (vandaar ook dat desktops het niet nodig hebben)
Persoonlijk denk ik dat MS dit evt gaat doen om te verdoezelen dat Vista veel minder energiezuinig is dan bijv XP, door dan hybride schijven te gaan eisen kunnen ze het energiegebruik van het systeem misschien weer een beetje op normaal brengen en dus ook de werktijden op accu's. Kortom softwarematig hebben ze alles nog niet helemaal voor elkaar en willen ze dat op gaan lossen door hardware matig meer eisen te stellen, beetje jammer
Microsoft stelt helemaal geen extra eisen aan laptops. Ze zeggen alleen: Als je (o.a.) een hdd met flashgeheugen hebt, dan draait Vista er beter op (power saving, opstarttijd, waarschijnlijk sneller) en om dat voor de consument duidelijk te maken mag je er een stikkertje opplakken. Laptops zonder hdd met flashgeheugen kunnen nog steeds Vista draaien. Wat is hier nu mis mee?
Sinds wanneer maakt een softwarebedrijf de dienst uit bij Hardware fabrikanten?? Die Microsoft wordt steeds brutaler. Nu "dwingen" ze als het ware ook de fabrikant, en uiteindelijk dus de klant, dat ze veel dure apparatuur moeten kopen om Vista te kunnen draaien.

Die Hybride HD's zijn tussen nu en een jaar nog steeds veel duurder dan een gewone 2.5 of 3.5 inch HD. Als er iets is wat ze niet kunnen maken, is het deze belachelijke eis waarmaken.

Een bevordering van technologische vooruitgang is natuurlijk geweldig nieuws, maar het mag geen verplichting worden als de manier waarop Microsoft nu z'n veel te opgeblazen spierballen laat zien. Als Vista in 2008 uitkomt zou het geen gekke "eis" zijn, maar op dit moment (heel 2006 eigenlijk) is het een eis die niemand serieus zou moeten nemen.
Anoniem: 175233 @Kapotlood19 juni 2006 10:55
Aangeraden eisen voor software heeft Microsoft al jaaaaaaren.

En zo raar is dat ook helemaal niet. Een computer is uiteindelijk een combinatie van hard- en software. Logisch dat die twee elkaar beinvloeden.

DirectX versies stellen ook zeer stringente eisen aan je videokaart. Klaag jij erover dat DX9 vereist dat jouw videokaart SM2 shaders moet kunnen draaien?


Verder zijn dit *adviezen* voor het bouwen van het meest effectieve systeem voor die software. Er is geen enkele vorm van dwang, er is geen verplichting.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.