Google heeft vandaag zijn Chinese site met veel bombarie van een eigen merknaam voorzien. De google.cn-site heeft de naam 'Gu Ge' gekregen, wat ongeveer hetzelfde als de bedrijfsnaam wordt uitgesproken en 'Lied van de vallei' betekent. De poëtische naam is afkomstig uit de Chinese plattelandscultuur en moet een 'vruchtbare en lonende ervaring' beschrijven. Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van de Chinese markt; het aantal internettende Chinezen moet binnen twee jaar tegen de 190 miljoen aanhikken en Google rekent erop dat het bedrijf een flink deel van die internetters van dienst kan en mag zijn. Hoewel geen financiële verwachtingen werden gepresenteerd, werd wel gemeld dat de 'ongeveer honderd' medewerkers die nu voor de Chinese site werken, te zijner tijd gezelschap van 'duizenden' collega's zullen krijgen. Ook werd onlangs een licentie voor het plaatsen van gelocaliseerde advertenties verworven, zodat de adwords-verkopers van het bedrijf een serieuze bijdrage aan het zakelijke succes kunnen gaan leveren.
De storm van kritiek die Google over zich afriep door akkoord te gaan met de Chinese censuur is echter nog altijd niet gaan liggen, reden voor Google-topman Eric Schmidt om daar nogmaals uitgebreid op in te gaan. Hij verklaarde dat Google geen pogingen heeft gedaan om de Chinese regering op andere gedachten te brengen: 'We zijn niet zo arrogant dat we een nieuwe website in een land opzetten en dan meteen maar aan de regering gaan uitleggen hoe ze dat land moeten besturen. Ik ben ervan overtuigd dat onze beslissing om aan de plaatselijke wetgeving te voldoen, een juiste is.' De consequentie van dit beleid is dat de Chinese variant van Google geen verwijzingen naar bijvoorbeeld de Tiananmen-opstand of de onafhankelijkheidsstrijd van Tibet en Taiwan oplevert.
Volgens Schmidt moet Google wereldwijd aan uiteenlopende wetten gehoor geven en is het geen optie om 'illegale, amorele en ongepaste content' beschikbaar te maken. Hij verwees daarbij naar Duitsland, waar Google nazi-propaganda censureert; ook in Nederland kwam het bedrijf onlangs in het nieuws met de mededeling dat er actief op links naar kinderporno gejaagd wordt. Men mag echter rustig aannemen dat de associatie tussen democratisering en amoreel gedrag de zoekgigant in Europa en Amerika nog op de nodige verwijten zal komen te staan. Opmerkelijk is wel dat de naam 'Guge' ook die van een koninklijke dynastie is, die tussen ongeveer 900 en 1600 een zelfstandig rijk in West-Tibet bestierde. In weerwil van wat Schmidt beweert, is Google dus toch al een heel klein beetje subversief bezig.
