Misbruik Google Adwords 'onrustwekkend'

Op YouTube is een video verschenen waarin ingegaan wordt op de fraudepraktijken die sommige bedrijven met Google Adwords ondernemen. Het lijkt er namelijk op dat er door Google Adwords-advertenties te kopen en die door te sturen naar een pagina vol Adsense-reclame flink wat geld verdiend kan worden. Een zoekopdracht naar 'forklift' levert bijvoorbeeld een gesponsorde link op naar een pagina waar niets anders te vinden is dan Google-advertenties voor heftrucks. Wanneer een gebruiker op deze advertenties klikt, krijgen de beheerders van de pagina een bepaald bedrag van Google, maar moeten de adverteerders ook betalen voor het weergeven van hun advertentie.

Google AdWords

In de Algemene Voorwaarden van Google wordt onder andere als voorwaarde gesteld dat gesponsorde links op de zogenaamde 'landing page' van de Adwords duidelijk onderscheiden moeten zijn van de rest van de site. In het voorbeeld bestond de site echter enkel uit advertenties en daar heeft Google het volgende over te zeggen: 'In general, build pages that provide substantial and useful information to the end-user. If your ad does link to a page consisting of mostly ads or general search results (such as a directory or catalog page), provide additional information beyond what the user may have seen in your ad or on the page prior to clicking on your ad.'

Wat later wordt duidelijk dat veel van deze 'Made For Adsense'-pagina's beheerd worden door dezelfde personen. Google staat echter slechts één Adwords-account per gebruiker toe en staat bovendien niet toe dat een bedrijf meerdere gesponsorde links op een resultaatpagina neerzet. Men kan zich dus afvragen waarom Google deze praktijken toelaat en geen maatregelen tegen de MFA-sites onderneemt. De commentator bij de videobeelden stelt dat het in elk geval zo is dat niet alleen de beheerders van deze MFA-sites profijt halen uit deze praktijken, maar dat ook Google hierdoor winst maakt: 'Google profites from every click on its network'. Toch is hij ervan overtuigd dat Google uiteindelijk voor de kwaliteit zal kiezen en de gebruikers tegemoet zal komen door deze MFA-sites aan te pakken. De gedemonstreerde forklifts-pagina lijkt in elk geval al uit de Adwords-database verwijderd te zijn.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

08-05-2006 • 10:05

26

Submitter: Spleasure

Bron: SEO Logs

Reacties (26)

26
25
14
7
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 12113 8 mei 2006 10:21
En ik werd geband omdat ik te vaak op m'n eigen pagina's zou hebben geklikt. Dat terwijl ik bezig was om de boel aan de praat te krijgen, voor zowel IE als Firefox werkend te krijgen en zo goed mogelijke keywords te vinden. Voor die ene euro die me dat zou hebben opgeleverd over een epriode van 4 weken ben ik nu geband. Maar dit soort MFA sites, waarmee snel honderden euros te verdienen zijn, komen ermee weg. 't Boeit me niks maar het geeft een beetje de verhoudingen weer.
Er staat duidelijk in de policy dat je niet op je eigen ads mag klikken. Er staan zelfs methodes op de google site om toch te kunnen klikken zonder dat ze tellen voor AdSense.

Je hoeft trouwens niet te klikken om het in IE en firefox werkend te krijgen?
Anoniem: 63996 @Brons8 mei 2006 10:47
er wordt zelfs duidelijk vermeld dat het aansporen om op de ads te klikken verboden is. Had ooit in mijn forum een klein oproepje gedaan. nog geen 3dagen later al een email dat dit verboden was/is.
Soulmaster, je hebt tenminste nog een bericht gehad. Mijn broertje kwam op mijn site, klikte op een paar linkjes en ik was meteen gebanned! :(
Reden: ik zou mensen aangespoord hebben om te klikken. Terwijl ik nog maar aan 2 mensen mijn site heb doorgegeven.
Ik moest zelf wel inhouden om niet te klikken omdat die banners/links wel superaantrekkelijk waren. (verdien 1000 dollar in 3 minuten e.d. enuh... yep, mijn onderwerp ging over geld verdienen)

Google zou het geld dat was gegenereerd met clicks terugbetalen aan de adverteerders. Yeah right, alsof ik dat ga geloven nadat ik heb gezien dat ze goed Google te werk gaat. :r
Heb het zelfde meegemaakt, maar ik heb zelf niet eens geklikt, waarschijnlijk een jalourse webmaster van een andere pagina, en google legt doodleuk de bewijslast bij mij, google zijn honden.
Mee eens.. Mij is hetzelfde overkomen.
Nu heb ik op mijn site google ads van een vriend van me en moet ik het doen met schamele tradedoubler banners.
Anoniem: 133616 8 mei 2006 12:44
Ik kan niet veel goeds spreken over adsense.
Ik had adsense ads op mijn website staan. Ik verdiende 50 euro op 4 maanden tijd en dan krijg ik een mail van google dat mijn account verbannen is wegens valse kliks (waarvan ze niet eens bewijs wilden neertellen). Als sommige sites honderden euros verdienen per maand, en ik 50euro op 4 maanden... Da moeten echt fantastisch veel valse kliks zijn geweest dan.. Zielig.. Kreeg het niet eens uitbetaald

Adsense: Ze betalen je niet, en ze bannen je zodat ze je niet moeten uitbetalen... Geen wonder dat ze veel winst maken :r
Ja, ik wou ongeveer hetzelfde neerzetten eigenlijk.

Ik vind dit bericht nogal vreemd in mijn oren "klinken". Aan de ene kant lees ik op GoT verschrikkelijk veel negatieve berichten over mensen die zonder duidelijke reden uit het AdSense project geschopt worden, maar inmiddels blijken dit soort praktijken wel te kunnen. Kortom: als je door middel van een schofterige constructie Google probeert te naaien, dan is dat wel "toegestaan" (het is blijkbaar gemakkelijk mogelijk), maar als je fair een zakcentje probeert te verdienen met je website, word je soms zonder pardon afgesloten en kan je naar je geld fluiten.

Geen goede publiciteit dit.
Tja als je een hekel aan iemand of iemands site hebt klik je gewoon verdacht vaak op diens ads en dan wordt hij gebant. Ik zou zelf dus ook nooit aan adwords beginnen maar wat moet je anders? Als zelfs google zich aan zulke praktijken schuldig maakt welk bedrijf kun je dan wel vertrouwen?
Dit ben ik ook tegengekomen. Op marktplaats.nl stonden bij banen meerdere verwijzingen naar zogenaamde banensites. Minstens twee daarvan waren dezelfde website met daarop acht adsense reclames, een paar slagzinnen voor de searchengines en wat logo's. Daarnaast hadden ze meerdere domeinnamen die er naartoe verwezen.

Vorige week donderdag of vrijdag bij adsense-abuse@google.com gemeld dat die sites niet voldeden aan de adsense program policy (http://www.google.com/adsense/policies). Maar de desbetreffende site + adsense adds werken tot nu toe nog.
Anoniem: 171680 8 mei 2006 15:45
Sorry off-topic:

"Onrustwekkend"? Is dat een Nederlands woord? Verontrustend ofzo lijkt me meer op zijn plaats.
is inderdaad (nog?) niet goed. `Zorgwekkend' is het woord waar het van verbasterd is.

Maar als voldoende mensen het gebruiken, is het een correct woord; taal leeft. En dit is niet het minst correcte woordgebruik op deze site, die geen taalsite is anyhow... so what?
anders wordt het nogal unmöglich um Niederlands zu lesen. ;)
Anoniem: 87832 8 mei 2006 10:09
Hoe lang stonden deze pagina al in de database?

Het is vrij gemakkelijk om binnen een paar uur tijd zo'n compleet netwerk aan sites en adwords advertenties neer te zetten, waarbij google pas naderhand kan controleren of het volgens de regels is.
Daar zie je dat Google ietwat bezwijkt aan zijn eigen succes. Het is een kwestie van extra computers en internetcapaciteit inkopen om je indexeringssnelheid en capaciteit in extreme proporties uit te breiden.

Misbruik signaleren van de diensten die je aanbiedt is en blijft echter mensenwerk en die mensen laat je niet opeens veel harder werken, noch trek je ze als massaproduct van de schappen om het aantal uit te breiden.
Google heeft minstens 30 dagen de tijd om sites te checken. Ze betalen makkelijk 30 dagen na de laatste dag van de maand uit. Het enige wat ze moeten doen is checken of de grotere publishers legitiem zijn.
Met groot bedoel ik dus de publishers die meer dan 1000 USD per maand verdienen.
Uit ervaring weet ik ook dat ze redelijk vaak controleren. Ik vind het toch wel raar dat deze MFA sites dan niet gelijk verbannen worden. (tsja, zoals de maker van de filmpje al zegt: "ook google profiteert hiervan")
Als Google deze sites in de ban doet dan zijn de resultaten van hun advertenties ook gelijk een stuk minder, waarom zou Google dan maatregelen nemen?

Google betaald sites natuurlijk niet uit eigen zak.
maar je zou maar als bedrijf van google ads leven , en dan geband worden.
Dan heb je toch ook een serius probleem
misschine willen ze eerst hun database problemen oplossen voordat ze aan hun "klik" problemen beginnen :)
klikken is verboden
Anoniem: 2072 8 mei 2006 11:21
10 minuten video voor iets wat in 2 minuten uitgelegd kan worden.
Wat een waste of bandwidth.[/offtopic]

Misschien krijgt Google wel compleet andere pagina's te zien. Waardoor automated checking voor geen meter werkt.

Begint langzamer hand vervelend te worden die ad sites (veel parked domains zijn ook niks anders dan ad sites).
Ik zocht op google laatst firefox, aangezien google m'n startpagina is, type ik daar gewoon firefox in. Gesponderde link met download hier firefox en jawel, gewoon een link terug naar de ' verwijzingen' van adsense |:(
Inderdaad... tja waarmee heb je tegwoordig nog wel direct de info waar je naar zoekt.... Als je op google wat zoekt moet je eerst 5 pagina's door met bedrijven die het gezochte aanbieden of vergelijken of wat dan ook... maar gewone informatie o.i.d. is niet meer te vinden. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik google steeds vaker mijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.