Apple kondigt overstap naar Intel-processors officieel aan

Apple heeft vandaag de langverwachte aankondiging gedaan dat het van plan is over te stappen van het PowerPC-platform naar het x86-platform. Al enkele jaren doken met regelmaat geruchten op dat Apple over zou stappen richting het x86-platform, maar die geruchten bleken tot nu toe altijd incorrect te zijn. Vandaag, tijdens de Apple Worldwide Developer-conferentie, heeft Steve Jobs de plannen voor de overstap wereldkundig gemaakt.

Apple logo (kleiner)De reden van de overstap zijn de tegenvallende prestaties van het PowerPC-platform en het beperkte aanbod van processormodellen. Apple heeft er vertrouwen in dat Intel de komende tien jaar de beste processors kan leveren. Tevens maakt de overstap het mogelijk voor Apple om gebruik te maken van het energiezuinige Centrino-platform voor notebooks. De eerste x86 Apple-computer zal volgend jaar geïntroduceerd worden, waarna binnen een jaar tijd volledig overgestapt zal worden van het PowerPC-platform naar het x86/Intel-platform.

Hoewel de overstap voordelen kan bieden, zitten er ook risico's aan de overstap voor Apple. De eerste versie van Mac OS X, vijf jaar geleden uitgebracht, is al compatibel met x86-hardware, maar dat geldt niet voor de verschillende MacOS X-applicaties en drivers. Om dit probleem deels op te lossen kunnen softwareontwikkelaars vanaf vandaag een “Developer Transition Kit” aanschaffen, waarmee geprogrammeerd kan worden voor de x86-versie van Mac OS X. Tevens is het waarschijnlijk dat een emulator uitgebracht zal worden om de oude PowerPC-applicaties te kunnen blijven gebruiken.

Een tweede risico van de overstap is de exclusiviteit van het platform. Momenteel is het alleen mogelijk om MacOS X te draaien op een Apple-computer, maar met de overstap naar x86-hardware komt de mogelijkheid dat besturingssysteem kan draaien op een willekeurige pc dichterbij. Hierdoor zou het bestaansrecht van de Apple-hardware kunnen verdwijnen. Tevens zou het wellicht ook mogelijk worden om Windows te installeren op een Apple-computer. Phil Schiller, Apples senior vice-president heeft aan C|Net laten weten dat Apple geen plannen heeft om Windows te ondersteunen op Mac-hardware, maar dat het ook geen moeite zal doen om te voorkomen dat Windows op Apple-systemen wordt geïnstalleerd en deze laatste mogelijkheid reëel is. Wel heeft hij laten weten dat het niet mogelijk zal zijn op MacOS X op andere computersystemen dan van Apple te installeren, waardoor het besturingssysteem dus geen directe concurrent van Windows wordt en Apple-hardware zijn exclusiviteit behoudt.

Apples nieuwe Power Mac G5

update: Informatie over Windows op de Mac en MacOS op andere hardware toegevoegd

Door Hielko van der Hoorn

06-06-2005 • 20:54

238

Bron: Apple

Lees meer

Intel richt interne 'Apple-groep' op
Intel richt interne 'Apple-groep' op Nieuws van 23 november 2005
'Mac OS X kan overweg met AMD-chips'
'Mac OS X kan overweg met AMD-chips' Nieuws van 1 september 2005
Mac OS X op x86-hardware een feit
Mac OS X op x86-hardware een feit Nieuws van 11 augustus 2005
First look 'Intel Inside Mac'
First look 'Intel Inside Mac' Nieuws van 24 juni 2005
Apple deponeert naam 'MacTel'
Apple deponeert naam 'MacTel' Nieuws van 16 juni 2005

Reacties (238)

238
236
108
37
6
85
Wijzig sortering
Op CNet News.com valt te lezen dat het wel mogelijk zal zijn om andere x86-besturingssystemen te draaien op de nieuwe Macs, maar niet andersom:
After Jobs' presentation, Apple Senior Vice President Phil Schiller addressed the issue of running Windows on Macs, saying there are no plans to sell or support Windows on an Intel-based Mac. "That doesn't preclude someone from running it on a Mac. They probably will," he said. "We won't do anything to preclude that."

However, Schiller said the company does not plan to let people run Mac OS X on other computer makers' hardware. "We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac," he said.
Bron
Hier ben ik eigenlijk heel blij om. Groot deel van de problemen die Windows XP gebruikers hebben zijn terug te voeren op de talloze mogelijke combinaties aan hardware. Apple zal hierdoor wel duurder blijven dan bijvoorbeeld Dell, maar dat is een prijs die ik wel wil betalen voor een goede stabiele koppeling van hardware en software.

edit: Ook voor terughoudende "switchers" is dit goed nieuws, je kan dus altijd Windows installeren op je Apple mocht OS X niet bevallen.
Voordeel van het Win systeem is dat je kan kiezen uit een enorme lijst hardware en dat er concurentie is die de prijs drukt. Iets wat op het Apple platform niet waar is. De winnaar hier is niet de consument.
Mijn mening is dat wanneer je je gebruikers de minste problemen (hardware conflicten, goede drivers etc.) wil geven, het beter is om een beperkt aantal configuraties te ondersteunen. Zeker voor een relatief klein bedrijf als Apple.

Maar het is niet verboden om 3rd party hardware te verkopen, dus uiteindelijk is het ook een marktaandeel kwestie. Het wordt steeds interessanter voor 3rd party producten om hardware voor de mac te maken naarmate het marktaandeel stijgt (wat ook het geval is).

De wintel situatie is wel beter, maar er is ook veel rotzooi te koop. Gelukkig zijn er dit soort sites om je te laten inlichten. Maar dat moet je dan wel willen, zoals jij en meer hier (tweakers.net). Een groot deel van de computer gebruikers wil zich hier helemaal niet mee bezig houden. En dan is het ook handig als het OS en de hardware van hetzelfde bedrijf komen.
De winnaar hier is niet de consument.
Wie anders is dan de winnaar? Of bedoel je dat de consument hierdoor iets verliest? Zo ja: wat dan?
Najah... of het inderdaad duurder zal zijn, moet nog maar blijken. De drivers voor Intel-Apple hardware zal geoptimaliseerd zijn in OS-X en zal daardoor sneller en beter werken dan vergelijkbare hardware onder Windows. Je bent dus mogelijk voor gelijke prestaties onder Windows en Mac uiteindelijk meer geld kwijt voor het Windows systeem.
Lulverhaal, OS X heeft een enorme systeem overhead.
Een voordeel is vooral dat je geen Virtual PC meer nodig hebt om windows te runnen! Ik zie het wel zitten, dual boot mac, met lekker veel games onder windows.

Apple zou wel gek zijn ook: ze verdienen het meeste met hardware verkoop, dus maakt het ze niet zoveel uit als iemand windows op een mac draait.
Zou te gek zijn om OS X en Windows tegelijk te kunnen draaien. Ging Intel nu ook hardware virtualisatie ondersteunen? Zeker tegen 2007 wel, wanneer de powermacs waarschijnlijk aan de beurt zijn voor een intel behandeling.
Via Remote Desktop Client van Microsoft voor de Mac zou je dan je windows applicaties vanuit je OS X omgeving kunnen bedienen. Virtual PC wordt trouwens ook leuk, want Windows emulatie op een x86 is natuurlijk veel sneller (bijna realtime?) dan op een ppc, en de losse windows applicaties die je in VirtualPC start hebben een eigen icoontje in de dock enzo, dus handig switchen met alt-tab.
WINE op OS-X wordt ook mogelijk nu.
Hmm, hoe gaat dan de omgekeerde variant heten?
OSXE ?
Ja dan zou zoiets als VMware genoeg moeten zijn...
Anoniem: 11167 @Metal Baron7 juni 2005 08:35
De hardware was ook meteen het probleem met een Mac, het was gewoon veel te duur en nu met de overstap naar een mogelijk x86 platform is dat gat al dicht. Het zou daarom goed kunnen dat ze wat terein gaan winnen met deze overstap.
Een voordeel is vooral dat je geen Virtual PC meer nodig hebt om windows te runnen! Ik zie het wel zitten, dual boot mac, met lekker veel games onder windows.
Onmogelijk dat er ook Windows op te draaien valt ... tevens dat je OSX op een Windows machine kan draaien.
Wordt het wel x86 ?
Inderdaad, dat was ook de 1ste vraag die bij mij opkwam? Er wordt overal gezegd "Apple to Use Intel Microprocessors Beginning in 2006" maar nergens zie ik x86 staan...

http://www.apple.com/pr/library/2005/jun/06intel.html
http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20050606corp.htm

Intel kan dus evengoed een aangepaste CPU produceren exclusief voor Apple.
Anoniem: 114342 @D-Three6 juni 2005 21:07
Als je een Pentium 4 3.6 een x86 wilt noemen... :Y)

Daar werd OS X voor Intel namelijk op gedemonstreerd:
http://www.macrumorslive.com/web/
Dat werd dus door Steve Jobs zelf gezegd halverwege zijn speech. Hij was eerst gezellig bezig om allerlei snufjes van OSX Tiger te demonstreren. Toen hij met zijn "Apple goes Intel"-aankondiging kwam, vertelde hij en passant dat alles wat hij tot dat moment had laten zien op een Intel P4 3.6 Ghz processor had gedraaid.
Pentium 4 hieft niet perse x86 te zijn, de pentium 4 bezit namelijk ook nog een soort van native instruction set waar (nog) geen documentatie van beschikbaar is. Het zou heel goed kunnen dat die door apple gebruikt gaat worden. Wat ik overigens wel vreemd en jammer vind is dat ze niet met AMD in zee gegaan zijn vooral voor de 64 bit ondersteuning die bij amd toch stukken beter is.

@aartdeheus: Dit heeft een tijd geleden op tweakers gestaan toen het nog niet zeker was of intel wel of niet EMT64 ging implementeren. Het zou gaan om een soort van native 64 bit instruction set die uitgeschakeld stond of gewoon niet was te gebruiken. Hier is ook nog een stukje er over: http://www.devx.com/amd/Article/20960/1763
Meteen suggereren dat iemand oiets uit zijn duim zuigt vind ik op zijn zachts gezegt nog al achterlijk btw. Vooral daar je op de frontpage en op GoT zelf nog wel eens wat uit je duim zuigt.
tha lord wrote:
Pentium 4 hieft niet perse x86 te zijn, de pentium 4 bezit namelijk ook nog een soort van native instruction set waar (nog) geen documentatie van beschikbaar is.
Pardon? Er bestaat in de meest gangbare CPU allertijden een volledig ongedocumenteerde tweede instructieset?
Als je dat niet uit je duim zuigt moet je toch echt even een bronnetje vermelden.
Oh ja? Ik zie dat niet terug in het artikel waar jij naar verwijst.Ik denk dat de schrijver van het artikel (die uit het telegramtijdperk stamt, aan de tekst te zien) bedoelde dat de "dynamic binary translator" op een P4 draaide.
@Tha Lord,
Het zou gaan om een soort van native 64 bit instruction
Dat staat niet in dat stukje. Er staat dat Intel al eerder AMD's 64 bit instructies heeft ingebouwd, maar nog niet heeft geactiveerd. (Dit soort dingen doet Intel vaker, om te kunnen testen). Het betreft geen native 64 instructieset (Itanium).

Met x86 wordt hier een architectuur bedoeld. Natuurlijk lijkt een Pentium 4 nog maar weinig op de oorspronkelijke 8086, maar is er wel een afleiding van, en in die zin een x86. Net als de AMD processoren. De Intanium, de Xscale en de PPC zijn voorbeelden van niet-x86 processoren (de laatste niet van Intel maar van IBM).

Ik hoop dat dit verduidelijkt :)
Duidelijk :) Tja, ik was zelf niet op de pressconference, he ;) Wel grappig trouwens, eerst demo'en en later bekend maken dat dit op een P4 draaide :+
ja en wat hij vergat te vertellen, onder windows ;)
Hoe kom je aan die wetenschap? lijkt mij wel intressant om daar wat meer van te weten :)
wat zijn je bronnen?

@ Tha Lord
Het is niet zo moeilijk te vinden, de P4 (en ook al de P6 core, en de K7 en K8 cores) heeft intern ahw een risc-achtige instructieset om het pipelinen en parallelliseren makkelijker te maken, en de x86 instructies worden door een voorschakelunit vertaalt. Het is *ook* bekend dat dat echt intern is en dat je niet zomaar native instructies kunt injecteren.
demo draaide op een ranzige dell anders
Hoe op een Dell? dat staat helemaal NERGENS, en ook NIET in de keynote terug te vinden, ik geloof dus niks van die dell!
Als je het mij vraagt runde die demo op een Pentium PowerMac, zoals getoond in de keynote als developer kit.
Centrino-platform is toch x86 ;) ? Apple gaat voor de volgende generatie processors van Intel (op Pentium M basis en (dual-core-)nakomelingen voor notebooks, desktops en workstations); krachtig, efficient qua verbruik en in 2006 op 65nm en 300mm wafers niet duur om te produceren.
Anoniem: 120859 @Cookie6 juni 2005 21:46
De productie methode kunnen ook voor PowerPC CPU's gebruikt worden........
Het is de Die-size die echt een rol speel in de kosten van een bepaalde processor tegenover de andere.
En ik weet niet of een opgekrikte P6 met 2MB L2 Cache wel zo klein is. Laten we ook niet vergeten dat dit L2 cache ook nog eens ERG snel is, ik weet niet of deze CPU wel zo goedkoop te maken is.

Efficient en energie vriendelijk zijn ze in ieder geval wel.

Maar op pure snelheid verliezen ze het weer van athlon 64's.

Uiteindelijk zal intel zowiezo wel op het Pentium-M pad door gaan, dat hebben ze ook al aangekondigd, dus moet men zich afvragen wat de meerwaarde wordt van een apple.
Maar op pure snelheid verliezen ze het weer van athlon 64's
Onzin, de huidige Pentium M's zijn op gelijke kloksnelheid evensnel en soms sneller dan A64. Maar we hebben het hier over de volgende generatie cpu's van Intel, en dan is de omschrijving 'opgekrikte P6' net zo (min) toepasselijk als dat je een K8 of K9 een 'opgekrikte K7' noemt. Daarbij moet je bedenken dat Intel over de volle breedte en van hoog tot laag complete platforms (cpu + chipset + graphics + features) kan leveren en dat - door hun schaalgrootte - in grotere aantallen tegen scherpe (gekorte) prijzen, (als ze dat laatste willen - zie ook Dell). Intel is meer dan alleen een cpu-fabrikant.
Nog beter is om de keynote even te bekijken:

WWDC KEYNOTE STREAM:

http://stream.qtv.apple.com/events/jun/wwdc2005/m_wwdc_2005_all_ref.mo v

Dan begrijp je precies hoe de transitie naar Intel zal verlopen de komende twee jaar.
Wel zo handig omdat ik in dit forum merk dat niet iederen het begrijpt of vragen heeft.

Overigens is het niet zo dat Apple helemaal vastzit aan Intel, zoals bijvoorbeeld Dell.
Apple overweegt ook systemen met processors van Amd, Via en Transmeta (alsdus TheInquirer en mijn eigen bron die bij IBM werkt)

Het is ook zo dat de transitie een stuk makkelijker zal verlopen dan de meesten denken op dit forum. OSX is sinds 5 jaar in het geheim al voor de X86 ontwikkeld. Dus het is al compleet processoronafhankelijk maar dat wist niemand.

De Applicaties zullen wel geporteerd moeten worden, dit kan met Xcode. Afhankelijk van wat voor applicatie moet het wel wat getweaked en geoptimaliseerd worden.

Dit is echter slechts een kwestie van weken!

(tijdens de keynote vertelde een directeur van een groot softwarebedrijf hoe snel ze hun software naar het Intel platform hadden geporteerd)

Met xcode kunnen fat binaries worden gemaakt waardoor de nieuwe applicaties op zowel Intel als PPC draaien.

En voor de applicaties die volgend jaar nog steeds niet zo ver zijn is er een programma van transitive. Die direct tussen de verschillende architecturen vertaalt zonder dat er sprake is van grote performance verlies zoals dat bij Emulatie het geval is.

Overigens is er nog een reden voor Apple geweest om te switchen, die Steve tijdens de keynote uiteraard niet verteld heeft:

http://www.macned.nl/news.php?id=1924

En voor de Apple gebruikers, die de processors van Intel niet zien zitten: Jullie hebben helemaal gelijk. De huidige Pentium4 architectuur word je niet echt blij van. Nu is het alleen zo dat ook Intel dit in heeft gezien en dus de P4 laat vallen voor de nieuwe Pentium M architectuur (gebaseerd op de PIII) per klok veel sneller dan de P4 en ook een stuk zuiniger qua energieverbruik.

Volgend jaar zal Apple dus Intel processors gebruiken in hun macs en dat zullen waarschijnlijk tegen die tijd Pentium D's zijn (dual core) en daarna zelfs quadcore. Een ontwikkeling waar je alleen maar blij van kan worden lijkt mij. Want persoonlijk zie ik steve jobs geen 4 G5 processors in een powermac proppen om de pc-wereld bij te kunnen houden!
En voor de applicaties die volgend jaar nog steeds niet zo ver zijn is er een programma van transitive. Die direct tussen de verschillende architecturen vertaalt zonder dat er sprake is van grote performance verlies zoals dat bij Emulatie het geval is.
Het lijkt erop dat je het slachtoffer van marketing bent geworden :z
Want zover als ik weet is 'het vertalen tussen verschillende architecturen' emulatie.
Overigens is het niet zo dat Apple helemaal vastzit aan Intel, zoals bijvoorbeeld Dell.
Apple overweegt ook systemen met processors van Amd, Via en Transmeta (alsdus TheInquirer en mijn eigen bron die bij IBM werkt)
Apple zal inderdaad niet vast zitten aan intel, aangezien er meer cpu's zijn met de x86 instructieset.
Wel vind ik het vreemd dat Apple zo over de overstap naar 'intel' praat, in plaats van de overstap naar x86, als ze ook serieus andere fabrikanten overwegen.
verkeerd geplaatst
verkeerd geplaatst? werkt de link niet dan?
Anoniem: 14038 6 juni 2005 21:01
Een hardwarematige beveiliging om windows te draaien zou eigenlijk op elke machine moeten komen. Zijn we ook van dat 'probleem' af. :+

Zal even slikken zijn voor de applelaar want ben je net aan OSX gewend kun je weer zoveel software upgrades gaan uitvoeren als je op nieuwe hardware overstapt.
Ook dat hoort bij het x86 platform.

En die appleklonen heeft Steve altijd tegen weten te houden, dus mag aannemen dat het hier niet anders wordt.

Maar als windhoosgebruiker ben ik wel blij. Want nu wordt microsoft iets meer het vuur aan de schenen gelegt. En concurrentie hebben ze hard nodig. (voor ons klanten)
Ben bang dat het weinig uitmaakt voor MS.
Al die thuisgebruikers zijn wel leuk maar het geld word verdiend met de zakelijke markt. Iets waar apple alleen onder proffecionele creativeling, zoals graficie en muziekanten, het nog goed doet en eigenlijk is dat ook een aflopende zaak.
De zakelijke markt is juist gebrand op compatibilitijd om hun gedane investeringen te behouden of heel geleidelijk af te schrijven. Iets waar MS kampioen in is.
Bovendien zijn met .NET development en onderhoudsmogelijkheden even goed dan wel beter dan die van Apple dus het geklaag van IT personeel is dusdanig afgenomen dat geen overstap meer verantwoord.
Een hardwarematige beveiliging om windows te draaien zou eigenlijk op elke machine moeten komen. Zijn we ook van dat 'probleem' af.

Weet je wel waar je het over hebt, denk het niet..............

Dat is de grootste nachtmerrie die er kan zijn (dan heb ik het over DRM)
"Tevens zou het wellicht ook mogelijk worden om Windows te installeren op een Apple-computer. Wellicht zal Apple een soort van hardwarematige beveiliging inbouwen om dergelijke problemen te voorkomen."

Problemen? Voor Apple misschien maar zeker niet voor de gebruikers. Die zullen heel erg blij zijn als ze straks Longhorn op een stijlvolle Apple notebook kunnen draaien, of OSX op hun oude vertrouwde AMD PC. Apple zal zeker voor dat laatste een stokje steken (dat is nu al bekend), maar aan de andere kant zullen er verschrikkelijk veel hackers hun uiterste best doen om dit toch voor elkaar te krijgen. Moge de beste winnen! En uiteindelijk de consument... :+

Dit zal overigens wel een klap voor de hardware-verkopen van Apple zijn. WIe koopt er nu nog een G5 of iBook als je weet dat je dure aankoop binnen een jaar achterhaald zal zijn. Je wilt toch wel een beetje toekomstzekerheid hebben maar die ben je sinds vandaag volledig kwijt.
Anoniem: 95032 @ymmv6 juni 2005 21:15
2006 is al niet meer zo ver af en ik denk dat Apple ander speelgoed achter de hand heeft dan computers de rest van dit jaar.
Ik lees op ars technica dat de eerste x86 Apple systemen op 6 juni 2006 te koop zijn. "666", Apple humor. :D
Anoniem: 88387 @cc bcc7 juni 2005 00:43
@nazzgull

die quote is dan ook wel een beetje simplisties.

het powerpc platform is qua prestaties juist heel sterk en zeker competent met x86/amd/itanium:

server: POWER5
desktop: PowerPC 970FX @2.7Ghz
consoles: xbox360, PS3, Nintendo Revolution

maar vooral qua laptop/mobile laat de powerpc een steek vallen: hier is intel met pentium m verreweg superieur.

als apple puur voor performance was gegaan had het bij ibm kunnen blijven of voor amd kunnen kiezen. echter intel biedt de meest complete oplossing.

verder is de toekomst van powerpc als general purpose processor voor _alle_ segmenten server/desktop/mobile onzekerder dan het intel platform. intel heeft bovendien general purpose cpu's als core en niet als "bijbedrijf" zoals ibm.
Als oude PC fanaat vind ik de volgende quote om te gillen: "De reden van de overstap zijn de tegenvallende prestaties van het PowerPC-platform ..." Jullie gingen natuurlijk voor het mooie logo. Maar deze uitspraak is toch wel als een steek in de rug.
Anoniem: 61096 @cc bcc7 juni 2005 00:42
De problemen van het PowerPC platform zijn redelijk bekend. Ze zijn eigenlijk te warm voor notebooks (maar er zijn ook zat mensen die een P4 in een notebook proppen) Ze schalen niet snel genoeg door en IBM kan er niet genoeg fabriceren om pieken in de vraag goed te verwerken. Dat wil niet zeggen dat de mensen die nu een Apple hebben een traag platform gebruiken. Integendeel, zeker de Mac Mini en de iMacs zijn goede aanbiedingen. De toekomst is echter wat minder zeker aangezien IBM nu al enige tijd geen goede oplossing voor de problemen heeft weten te vinden.
Inderdaad om je helemaal kapot te lachen. En maar roepen dat het pc platform zo slecht en traag is. Wij zijn beter omdat we een power pc hebben das een veel betere processor maar.... de prestaties vallen wel wat tegen....
u nog een G5 of iBook als je weet dat je dure aankoop binnen een jaar achterhaald zal zijn
Je kunt het ook anders bekijken.
Wie koopt er nu een nieuwe PC als je over jaar een Mac kunt kopen die zowel OSX als Windows kan draaien.
ik denk dat er genoeg mensen zijn, die x86 hardware zonder "Apple-prijskaartje" en "Apple Mac OSX marktaandeel protectie firmware" goed genoeg vinden.
ik denk dat er genoeg mensen zijn, die x86 hardware zonder "Apple-prijskaartje" en "Apple Mac OSX marktaandeel protectie firmware" goed genoeg vinden.
Toegegeven, aan de onderkant van de markt kan Apple op dit moment niet op prijs/performance concurreren.
Wat de high-end markt betreft zijn de verschillen te verwaarzlozen.

Maar stel de huidige 17" iMac heeft ipv een 1,8Ghz G5 een 3.0Ghz P4, 512MB en dezelfde sw bundle voor 1299 incl, persoonlijk vind ik dat niet duur! En als die machine ook nog windows kan draaien (want je weet maar nooit :) )dan weet ik zeker dat veel mensen aan een dergelijke machine de voorkeur geven.
Anoniem: 79837 @35MHz OC7 juni 2005 09:57
een 3 ghz en 512 MB voor 1300 euro, ik verwacht dan toch echt een 3.4 en 1 GB geheugen hoor
een 3 ghz en 512 MB voor 1300 euro, ik verwacht dan toch echt een 3.4 en 1 GB geheugen hoor
Inclusief een 17" widescreen TFT monitor en een chipset waar zowel Windows als OSX op loopt? Denk 't niet!
Anoniem: 60561 @ymmv7 juni 2005 19:30
"Wellicht zal Apple een soort van hardwarematige beveiliging inbouwen om dergelijke problemen te voorkomen."
Nee hoor, Apple heeft (bij monde van Phil Schiller) al laten weten dat ze Windows weliswaar niet actief zullen ondersteunen op hun hardware, maar ook niks zullen ondernemen om het te dwarsbomen. (En dat-ie geen reden zag waarom het niet zou kunnen draaien).
Moeten ze juist toch blij zijn? Wordt er nog meer Apple hardware verkocht.
Ondanks dat het teleurstellend is dat Apple nou dat eigenzinnige verlaat, een eigen systeem met een (bijna) exclusieve chip, althans voor consumenten,

maar het maakt het aan de andere kant wel interessanter. Nu heb je twee verschillende OS'en en andere software. De vergelijking tussen Windows en eventuele software, dan denk ik met name aan vb Adobe, kan niet eerlijker verlopen.
Alsof de Ipod zo ontzettend revolutionair is?

uiteindelijk is het een mp3 speler, maar blijkbaar is stijl en marketing ook een heel belangrijke factor.

Daar is in de huidige PC markt echt wel ruimte voor.
de ipod is in die zin revolutionair dat het de eerste mp3 speler met meerdere GB's en een acceptabel formaat en design was. Ook iTunes is revolutionair in de zin dat het de eerste succesvolle poging tot het legaal verkopen van muziek via internet.
dat is dus een hardnekkig fabeltje...
Apple was inderdaad niet de eerste met een portable HD player.

Maar Apple heeft wel degelijk de eerste HD player gemaakt die ook praktisch (lees: snel en eenvoudig te vullen) te gebruiken was. Ook was de eerste iPod aanzienlijk kleiner dan de toen verkrijgbare HD players.
Een ander hardnekkig fabeltje is dat Apples nooit vastlopen.... de echte kenners weten wel beter.
Grappig er zijn ook een heleboel diehard PC gebruikers die beweren dan hun PC nooit vastloopt of crashed.

Wat de Mac betreft heb ik de grootste problemen gehad met OSX 10.3.6, in die versie zat een kernel bug waardoor een machine die 24x7 aanstond eens per 2 a 3 weken een KP gaf. Sinds 10.3.7 is dat probleem verholpen en ik heb sinds die tijd geen crashes of vastlopers meer gezien.

Feit is dat OSX over bij langer gebruik tijd stabieler loopt dan XP, wat ook weer een bevstigd wordt door het volgende praktijkverhaal van de NASA

http://sine.ni.com/csol/cds/item/vw/p/id/510/nid/124400

Een ander voordeel van de Mac is dat je (nog steeds!) geen last hebt van spyware en virussen.
dat is dus een hardnekkig fabeltje... zoek eens een keer even goed en je bent je verhaal kwijt.
Ipod is een marketing verhaal gekoppeld aan de goodwill voor Apple. Uiteindelijk kiezen mensen voor gevoel en niet voor het beste systeem.
Een ander hardnekkig fabeltje is dat Apples nooit vastlopen.... de echte kenners weten wel beter. Raar genoeg is er een sterke stromng om dat soort problemen te benadrukken bij de concurrent en onder het vloerkleed te vegen bij Apple.. raaaaar....
De iPod is niet enkel 'marketing' ...

Apple was de eerste die de integratie tussen software en hardware voor MP3-spelers erg hoog had zitten, en leverde dus een MP3-spelers met een eigen 'sorteer-programma' (iTunes) en vanaf dat moment was de stap naar een geintegreerde iTunes shop ook niet erg groot ...

Hierin zit hun grootste innovatie en dit is iets wat tot nu toe geen enkele hardware-fabrikant kan evenaren, dusdanige kwaliteit aan besturingssoftware bij te leveren.

Anderszijds hebben de software-producenten problemen om een hardware-product in de markt te zetten (en bv MS sterk onder druk staat wegens anti-trust-wetgeving ... eigenlijk jammer want ik denk dat MS hét bedrijf zou kunnen zijn, die Apple op die markt écht het vuur aan de schenen zou kunnen leggen)
Grappig er zijn ook een heleboel diehard PC gebruikers die beweren dan hun PC nooit vastloopt of crashed.
Nooit durf ik niet zeggen. Maar ik schat 1 keer per jaar. PC draait 6 op 7 tijdens de dag. Afzetten doe ik 1x per week, anders gebruik ik hibernate. Voornamelijk bureau-werk, photoshop, programmeren, ding staat in een multi-protocol netwerk, etc.

Met W2K/XP heeft MS wel degelijk zijn huiswerk goed gemaakt.

Ik herinner me een Powermac uit de doos die toch wel vlotjes vastliep. Maar ja. Vastlopen doen alle computers. En dat ligt niet altijd aan hard of software.
Ik ben zelf dan geen Apple gebruiker. Ik vond dat Apple altijd wel exclusiviteit uitstraalde en dat ze dat op deze manier volledig teniet doen.
Ook zie ik geen winst in het x86 platform in verband met prestaties. x68 is toch ook niet veel beter dan Xscale?
Beetje jammer imo.
Ach ja, kan ik straks iig wel os X op me amd systeempje draaien, weer eens wat anders :P
edit:

xscale, hoe ben ik daar nou weer op gekomen |:( ik bedoelde eigenlijk het PowerPC platform
De xscale is de embedded processor van Intel gebaseerd op de ARM instructieset. Die wordt eigenlijk alleen in embedded systems gebruikt.

Verder ben ik het met je eens dat OS X op een x86 systeem draaien echt een geweldige ontwikkeling is! Mac gebruikersgemak met een stabielere kernel.
Anoniem: 61096 @microchip7 juni 2005 00:32
De XScale vindt je ook in vele PDAs en telefoons. Maar OS X op een XScale. Toch maar niet.

Ook denk ik niet dat de darwin kernel opeens stabieler wordt omdat die op het x86 platform gecompileerd is. Ik snap de redenatie van Apple, en ik zie er zeker voordelen in, maar het OS wordt er niet automatisch stabieler op. Wel wordt de Mac waarschijnlijk sneller en goedkoper. :)
PDAs en telefoons = embedded systems.
Wel wordt de Mac waarschijnlijk sneller en goedkoper
Of blijft het even duur en wordt Jobs' Fortuin gewoon weer een stukje groter :D (niet dat ik hem dat persé misgun, voor de duidelijkheid)
Ik vond dat Apple altijd wel exclusiviteit uitstraalde en dat ze dat op deze manier volledig teniet doen.
Wat heeft dit met een CPU te maken? Bij uitstraling van exclusiviteit gaat het om design van de kast, de vernieuwingen en de software. Als dit hetzelfde blijft (en Apple kennede zal dit niet gaan veranderen) blijft die exclusiviteit ook wel gewaarborgt.
Denk eerder dat ze er Xeon CPU's in zetten en dat daar een instructieset in zit waardoor alleen op een Xeon OSX draait ?
Waarom? Het enige verschil tussen een Xeon en een P4 zijn een paar instructies en de mogelijkheid dual te draaien wat met de dual core cpu's geen issue meer is.

Wat eerder de truuk zal zijn is de ingebouwde DRM chip van de nieuwe Intel chipsets (945G).
Ja Xeon's in een laptop :)
Anoniem: 140475 6 juni 2005 21:13
Apple heeft er vertrouwen in dat Intel de komende tien jaar de beste processors kan leveren.
Momenteel levert ene AMD de beste processors, ziet er naar uit dat dat de komende (processor)generaties zo blijft. Jammer dat ze niet voor AMD hebben gekozen, was een interessante combinatie geweest.
Momenteel levert ene AMD de beste processors, ziet er naar uit dat dat de komende (processor)generaties zo blijft.
Zo? Intel gaat afstappen van Netburst. Pentium M is nu al minstens even efficiënt als een K8. Waarop baseer jij dat Intels Yonah en Merom minder goed zullen zijn dan AMD's volgende chips :? Ik denk dat Jobs wel beter weet. Intel heeft daarnaast als productiereus en complete platformleverancier, van low-end tot en met high-end, de komende tien jaar Apple meer ruggesteun en zekerheid te bieden dan een AMD lijkt mij. Wel jammer voor AMD natuurlijk.
10 jaar? Ze zijn geschift. Als ik alleen al denk aan de huidige ontwikkeling van bijvoorbeeld de Cell-processor, en klokloze processoren, beiden niet door intel trouwens, en aan de Chinese (/Koreaanse) economie die veel goedkoper CPU's gaan produceren op den duur, waarom zou Intel dan 10 jaar lang de beste processoren leveren?
Waarom niet? En waarom een ander wèl? Jobs heeft Intels toekomstplannen gezien en een deal kunnen sluiten. Er is blijkbaar momenteel geen bedrijf dat voor 2006 en de jaren erna dezelfde perspectieven (voldoende processors/platforms) kon bieden, anders hadden ze daar wel voor gekozen. We hebben het over een fabrikant die dan complete x86-platforms kan leveren voor zowel handhelds, en thin-and-light notebooks tot en met zware workstations.
Ik denk een (of meerder) Cell gecombineerd met een PowerPC een veel betere keuze was geweest dan de verouderde x86 architectuur....het wordt nu allemaal gewoon eenheidsworst.
grappig
Microsoft maakt xbox 360 waar PowerPC cores inzitten, Apple stapt over op intel, whats next }:O
Windows verdwijnt naar PowerPC :D
Anoniem: 118829 @907107 juni 2005 00:28
LOL.. maar ik denk tegen die tijd eerder naar de Cell ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.