Apple heeft vandaag de langverwachte aankondiging gedaan dat het van plan is over te stappen van het PowerPC-platform naar het x86-platform. Al enkele jaren doken met regelmaat geruchten op dat Apple over zou stappen richting het x86-platform, maar die geruchten bleken tot nu toe altijd incorrect te zijn. Vandaag, tijdens de Apple Worldwide Developer-conferentie, heeft Steve Jobs de plannen voor de overstap wereldkundig gemaakt.
De reden van de overstap zijn de tegenvallende prestaties van het PowerPC-platform en het beperkte aanbod van processormodellen. Apple heeft er vertrouwen in dat Intel de komende tien jaar de beste processors kan leveren. Tevens maakt de overstap het mogelijk voor Apple om gebruik te maken van het energiezuinige Centrino-platform voor notebooks. De eerste x86 Apple-computer zal volgend jaar geïntroduceerd worden, waarna binnen een jaar tijd volledig overgestapt zal worden van het PowerPC-platform naar het x86/Intel-platform.
Hoewel de overstap voordelen kan bieden, zitten er ook risico's aan de overstap voor Apple. De eerste versie van Mac OS X, vijf jaar geleden uitgebracht, is al compatibel met x86-hardware, maar dat geldt niet voor de verschillende MacOS X-applicaties en drivers. Om dit probleem deels op te lossen kunnen softwareontwikkelaars vanaf vandaag een “Developer Transition Kit” aanschaffen, waarmee geprogrammeerd kan worden voor de x86-versie van Mac OS X. Tevens is het waarschijnlijk dat een emulator uitgebracht zal worden om de oude PowerPC-applicaties te kunnen blijven gebruiken.
Een tweede risico van de overstap is de exclusiviteit van het platform. Momenteel is het alleen mogelijk om MacOS X te draaien op een Apple-computer, maar met de overstap naar x86-hardware komt de mogelijkheid dat besturingssysteem kan draaien op een willekeurige pc dichterbij. Hierdoor zou het bestaansrecht van de Apple-hardware kunnen verdwijnen. Tevens zou het wellicht ook mogelijk worden om Windows te installeren op een Apple-computer. Phil Schiller, Apples senior vice-president heeft aan C|Net laten weten dat Apple geen plannen heeft om Windows te ondersteunen op Mac-hardware, maar dat het ook geen moeite zal doen om te voorkomen dat Windows op Apple-systemen wordt geïnstalleerd en deze laatste mogelijkheid reëel is. Wel heeft hij laten weten dat het niet mogelijk zal zijn op MacOS X op andere computersystemen dan van Apple te installeren, waardoor het besturingssysteem dus geen directe concurrent van Windows wordt en Apple-hardware zijn exclusiviteit behoudt.

update: Informatie over Windows op de Mac en MacOS op andere hardware toegevoegd