Verschillende analisten en andere bronnen hebben bevestigd dat Intel intern een op Apple gerichte groep heeft geformeerd. Dit zou gebeurd zijn nadat Apple eerder dit jaar de overstap naar Intel-hardware wereldkundig had gemaakt. De 'Apple-groep' is samengesteld uit engineers en verkoopstaf, schrijft Eweek. Hoewel Intel ook voor andere grote klanten zoals HP en Lenovo dergelijke werkgroepen heeft opgezet, wilde een Intel-woordvoerder er niets over loslaten omdat dit volgens hem tot de vertrouwelijke bedrijfsinformatie behoort.
Gartner-analist Mark Margevicius weet echter te melden dat, hoewel de Apple-groep op zich nieuw is, Intel de afgelopen jaren al 'skunkworks'-operaties uitvoerde, waarbij aan Apple - als potentiële klant - nieuwe technologieën gedemonstreerd werden. Dat de twee bedrijven elkaar als potentiële partners al langer in het oog hielden blijkt onder andere ook uit het feit dat Apple al jaren een Intel-compatibele versie van Mac OS X - Marklar gedoopt - achter de hand had en doorontwikkelde. Dat dergelijke bedrijven regelmatig bij elkaar om de tafel zitten - al was het maar om de contacten warm te houden - is natuurlijk niet zo heel erg bijzonder; jaarlijks kan er bijvoorbeeld gelezen worden over de teugkerende paringsdansrituelen tussen AMD en Dell. Laatstgenoemde heeft dan samples en systemen van eerstgenoemde in huis om te testen, waarbij eerstgenoemde hoopt laatstgenoemde te verleiden tot het opgeven van de tamelijk monogame relatie met de concurrent.
Margevicius denkt dat een van de oorzaken waarom Apple de overstap naar Intel besloot te gaan maken, gelegen is in de druk die Apple vanuit de markt ervaart om goedkopere én beter presterende producten te leveren. Naast dat Intel met een nieuwe, effciëntere processorarchitectuur op de proppen gaat komen, biedt de chipreus ook het voordeel andere cpu's, (wireless-)chipsets en moederborden te kunnen leveren. Complete platforms dus en dat in grote hoeveelheden. Intels aanstaande Centrino-platform rond Pentuim M-opvolger Napa bijvoorbeeld, biedt Apple alles in een klap voor zijn iBooks en PowerBooks: efficiëntere (dualcore)chips, moederbord, graphics en wireless-modules. Daardoor hoeft Apple in de toekomst niet langer per se zijn eigen moederborden te ontwikkelen en door de grote oplages van Intels producten zijn ook de inkoopkosten omlaag te krijgen, noodzakelijk om de concurrentie aan te kunnen en marktaandeel te kunnen vergroten, aldus Margevicius.
