Beloning dual-boot Mac OS X/Windows XP op Intel-Mac

Dat Mac OS X voor Intel-Macs ook op andere x86-systemen kan werken is al lang geen geheim meer. Omgekeerd zou Windows XP niet op de nieuwe Macs willen of kunnen werken. Sinds er recentelijk nieuwe Macs zijn verschenen met Intel-processors aan boord is het dan ook, voor zover bekend, nog niemand gelukt om een Mac als dual boot-systeem te configureren met Mac OS X en Windows XP. Vandaag heeft ene Collin een wedstrijd opgezet met een geldprijs - bijeengebracht door een ieder die wil doneren - als beloning voor de eerste die het lukt een bruikbare oplossing aan te dragen voor dit probleem. De teller staat op het moment van schrijven op 2773 dollar. De deadline voor de wedstrijd is gesteld op 23 maart; als er dan nog geen werkende oplossing binnen is gekomen, gaat het geld naar een goed doel, aldus Collin. De spelregels luiden als volgt:

Apple Windows
 • Instructions must boot Windows XP (at least), not Vista or any other version of Windows.
 • Windows must be able to coexist with Mac OS X and each system may not interfere with the operation of the other (basically a traditional dual boot system where one OS is running at a time)
 • Your method, upon starting the computer, must offer the user to boot either OS X or Windows XP (hint: GRUB)
 • The first person to e-mail complete instructions, including pictures of the boot process to contest@pintmaster.com will be the winner. Instructions will be peer reviewed once they are received and once the solution is guaranteed working, the prize money will be transferred via paypal
 • You give this website the rights to post your solution
 • If it is determined impossible to boot Windows on the Mac by March 23, 2006, all donations will be donated to a charitable cause (please send suggestions to charity@pintmaster.com). If you donated prior to 2006/01/23 2:10pm CST, and you do not wish to donate to charity, I will return your money minus the paypal fee.
 • Wie Collin niet bij voorbaat vertrouwt, wordt door hem op deze pagina uitgenodigd hem te bellen en zijn gegevens na te trekken. Collins motivatie voor deze wedstrijd is 'te stimuleren dat software-enthousiastelingen zich focussen op een oplossing voor een dual-boot van Windows XP en Mac OS X op de Intel-Macs, zonder gebruik te maken van virtualisatie'. Over het waarom van een dual-boot van de twee besturingssystemen op een Intel-Mac zegt de initiatiefnemer binnenkort een MacBook-laptop te ontvangen, en hij heeft zijn baas beloofd dat er Windows XP op gedraaid kan worden. Daarnaast noemt hij voor de geïnteresseerden ook een aantal praktische, persoonlijke redenen om beide OS'en naast elkaar te willen hebben.

  Apple MacBook Pro

  Door Jack Leenders

  24-01-2006 • 16:10

  75 Linkedin

  Submitter: DenialOfService

  Bron: WinXPonMac

  Reacties (75)

  Wijzig sortering
  zou toch moeten lukken met een chain loader voor EFI die vervolgens een gewone XP bootsector kan opstarten.
  De vraag is alleen in hoeverre XP zaken hard-coded heeft. Je kunt wel een bootloader maken die met EFI werkt en die een typische XP bootsector induikt, maar als na het basale de Windows-kernel wordt geboot en die gaat vrolijk iets teruglezen uit die bootsector op sector 0 dan stopt het weer.

  Dit gedrag is denk ik niet al te ingewikkeld om te modificeren, maar dan moet je wel Windows-code gaan reversen en aanpassen en dat mag je in principe niet distribueren. Microsoft is er waarschijnlijk wel blij mee als mensen het aan de praat krijgen, maar zeker weten doen we dat niet.

  Daarbij komt, volgens mij is het een triviale aanpassing voor MS om het op een Mac te laten booten. Ik denk alleen dat ze geen zin hebben om speciaal daarvoor nieuwe install CDs te gaan maken/verspreiden.
  Waarom niet? WinXP MAC-edition... ik bedoel, klinkt wel leuk :D.

  Net zoiets als Windows N. :P
  0Anoniem: 135018
  @JeroenB24 januari 2006 16:45
  Wat jij zegt betekent dat alle dual boot Linux/Win niet mogen booten...
  Dual-boot heeft daar niets mee te maken, die kunnen best een NT bootsector op 0 hebben staan en alleen die jump aan het begin hebben aangepast.
  Gewoon aan een paar handige Russen voorleggen.. :+
  In Rusland is reverse engineeren namelijk toegestaan.. :P
  Volgens mij zit het probleem ook niet zo zeer in het bedenken van het geheel, maar eerder in het maken.

  Een chainloader voor EFI die delen van het bios in het geheugen overschrijft en ervoor zorgt dat de Windows bootloader wordt geladen zou de juiste aanpak moeten zijn.

  Majah schrijf dat maar eens :z
  Een goed initiatief deze actie. Uiteindelijk zou er toch wel iemand dit zijn gaan proberen, maar door er nu een geldprijs voor te bieden worden mensen misschien gestimuleerd dit sneller te gaan doen.

  Hopelijk zal de prijs dus worden uitgekeerd en niet naar een goed doel verdwijnen :)
  Ik zie het geld liever verdwijnen naar een echt goed doel, zie opzich het nut niet van een dual boot systeem a la Mac OS X/Windows XP
  Dat zie jij niet?

  Ondergetekende houdt van het spelen van spelletjes en heeft een forse collectie voor zijn PC. Daarnaast is hij echter al 25 jaar Apple-liefhebber en doet hij al zijn andere activiteiten liever onder OSX.

  En hij is het zat om elke twee-drie jaar twee systemen te moeten upgraden.

  Ik kan me voorstellen dat er anderen zijn die hier wel nut in zien.
  Hopelijk zal de prijs dus worden uitgekeerd en niet naar een goed doel verdwijnen
  It's going to a good cause..... ME :P
  Ik heb een Sony Vaio met dualboot MacOSX/WinXP telt dat ook?
  }>
  Ben wel benieuwd of dit gaat lukken. Las toch laatst iets over een bepaalde functie in de intel macs die niet werd ondersteund door windows xp. Volgens mij gaat Vista het wel ondersteunen.
  Dat klopt, dat is EFI, een soort BIOS-vervanger, maar dan beter.
  +2Anoniem: 61096
  @nXXt24 januari 2006 16:40
  Het schijnt dat er in de USA door gateway media centers verkocht zijn met XP en EFI. Dus het is mogelijk om XP op een EFI machine aan de gang te krijgen. Maar ik ben bang dat gateway de code die zij gebruikten niet openbaar maakt.

  Iemand mag die code ofwel uit een gateway gaan hacken, ofwel zelf schrijven.
  staat er toch niet? :?
  - het moet minimaal XP zijn
  - het mag geen vista zijn
  - er mag geen visualisatie gebruikt worden.
  dus .... ?
  Sommige EFI is backwards compatible met de bios, de EFi die Apple gebruikt is dat niet.
  dat is met patched windows mag dus niet volgens bovenstande verhaal
  Er komt echt wel iemand die dit zal laten werken. Ze kunnen tegenwoordig alles overwel draaiende op krijgen (denk aan windows op je psp). Vooral nu er een geldprijs is uitgeloofd zullen er veel mensen mee gaan doen.

  (Als ik een mac had zou ik ook wel een gokje wagen.)

  Een grote vraag is denk ik nog wel hoe goed het zal werken. Dit is namelijk vrij belangrijk als jij straks je hardware koopt. Nu koop je nog een mac vanwege z'n os, maar als straks alle computers de drie grootste os-en (Winows, Mac OS X en Linux) draaien, dan zal jij een computer kopen puur voor de hardware. Dan wordt het belangrijktse welke computer's snelller zijn. De pc's of de mac's.

  (Ik denk dat de mac's er toch wel op achteruit zullen gaan, simpelweg omdat gewone pc's veel makkelijker zijn. Er is veel verschillende hardware en het past allemaal netjes in elkaar, iets wat bij macs niet het geval is.)
  Als je een iMac koopt, dan koop je dat niet omdat je zou hardware kunnen vervangen dan koop je die omdat die compact is, weinig kabels, alles in een.
  De bedoeling is ook van Apple als je een Mac koopt dat je systeem voldoet aan de eisen van de OS en daar ben je zeker van.
  Bvb als je OSX gebruikt en je zou dit willen draaien op een laptop met intel wifi, wel dan zal OSX die niet ondersteunen omdat hun Airport (tot nu toe) broadcom chips gebruikt.
  Apple kiest de hardware en maakt de software naar de hardware, als je willerkeurig hardware gebruikt zal je problemen krijgen.
  EFI inderdaad.. De vervanger van de BIOS in "normale" PC's.
  Er staat niet echt iets van eisen omtrent het direct aanspreken van de hardware e.d., misschien dat een laag tussen de hardware(efi en overige hardware) en de software(xp/osx), welke functionaliteiten voor beiden biedt, hangen een oplossing is. Maar net als alle eerdere opmerkingen, ga er maar staan. En dan uiteindelijk voor een paar honderd uur werk zeg 3000 dollar krijgen, niet echt een vetpot ;)

  (enfin, een soort standaard OS-je bouwen wat de hardware direct laat aanspreken door elk OS maar voor windows een bios emuleert)

  En vergeet daarnaast de drivers niet, denk niet dat er voor alle apple hardware drivers zijn.
  Voor dat BIOS verhaal..
  Gewoon LILO bootloader gebruiken.. weg probleem.. verder is het gewoon een Intel board en zul je dus door de componenten te analyzeren wel een bestaand board kunnen vinden. en dus driverpackage..

  Het kan vast niet zo moielijk zijn.
  als het niet zo moeilijk was, dan had hij heus het zelf wel gedaan ipv geld te schenken aan de persoon die het voor hem kan doen :)

  Hopelijk, als het lukt, post ie ook hoe het gedaan is :)
  Misschien besteedt ie het wel uit aan de tweaker om een rechtzaak met Apple te voorkomen.
  0Anoniem: 155329
  @Dragunov24 januari 2006 17:53
  You give this website the rights to post your solution

  Hij zal het denk ik wel posten

  Persoonlijk lijkt het me ook wel interessant om eens een keer mac os te draaien.

  ps. dacht eerst dat het een nederlander is aan zijn domein te zien, pint-master ;)
  de iMac heeft een Ati desktop GPU non-shared video iets wat je nooit in pc's ziet zitten.
  +1Anoniem: 37722
  @pagani24 januari 2006 17:20
  Apple hardware ?
  Zit er geen hardware in die specifiek voor Apple gemaakt is? Denk het wel eigenlijk... Je zult daar dan toch drivers voor moeten hebben he ;)
  Nee, gewoon intel chipset, AC97 geval, ATI kaartje etc.. Alleen de webcam kan vervelend worden.
  +1Anoniem: 163738
  @pagani24 januari 2006 17:25
  Als je 3000 te weinig vind doneer je zelf toch ook wat. ;)
  Ehrm, je bedoelt?
  Draait linux al op die intel mac's? Ik denk dat linux erop krijgen al een heel stuk makkelijker is, omdat je daar de broncode van kunt aanpassen, zodat het draait op die intel mac's. Vanuit linux kan je dan nog een heleboel leuke dingen doen, who needs windows anyway? :Y)
  Want stel dat je windows kan booten, dan kan je waarschijnlijk nog geen spelletjes spelen. De ATI drivers moet je ook aanpassen om naar de juiste geheugenplaatsen te schrijven en geen informatie direct aan het BIOS te vragen. En dat is geen lachertje.
  Ik ben geen pro op linux gebied. Ik weet wel dat mocht Linux nog niet overweg kunnen met EFI (wat me zeer sterk lijkt) het relatief gezien niet moeilijk moet zijn om Linux aan te passen voor een Macbook aangezien Linux al vaak de hardware direct aanspreekt in plaats van informatie van het BIOS te gebruiken.
  Linux is ook minder afhankelijk van de BIOS, in tegenstelling tot Windows. Het kan zelfs op een Xbox booten, waarvan het praktisch geen gebruik maakt van de BIOS van de Xbox. Het enige wat de BIOS moet doen is een klein stukje assembly laden. De bootloader doet de rest. :)
  linux gebruikt geen bios!!
  Lijkt een beetje op die actie van Michael Robertson toen hij 1 miljoen dollar uitloofde aan degene die Linux als eerste op de X-Box kreeg :)
  idd, alleen is linux te modificeren en xp niet (probleem is imho windows xp, aangezien vista wel support voor EFI heeft) dus zonder een noodgreep (bios inbouwen)) of een soort virtualisatie lijkt me dit een verloren zaak

  persoonlijk zie ik t nut niet van windows op een mac (je krijgt er immers een beter os bij), hoogstens voor niet-compatible software en daarvoor is virtualisatie of emulatie prima geschikt (ik gok dat mocht ms vpc nog voorzetten dat het op x86 wel snel zal draaien)
  +1Anoniem: 114342
  24 januari 2006 22:49
  Ik mis in alle discussies Windows Server 2003... die wil volgens mij wel samenwerken met EFI. Goed, het is veel zwaarder dan XP, en duurder, en veel AV-programma's en firewalls doen het er niet op. Maar afgezien daarvan is het in de kern een 'gewone' Windows waar je alles mee kunt wat je in XP ook kan. Toch?

  Anyway, als *ik* niks over het hoofd zie is het jammer dat Collin niet naar Server 2003 kijkt.
  Offtopic: 2003 server draait bij mij hier op m'n pentium 2 servertje stukken stabieler dan 2000 pro of XP pro. Ik heb de indruk dat je van beter geheugenbeheer veel meer profijt hebt dan oudere 'lichtere' versies draaien. Kan er natuurlijk nog beter linux opzetten, maarja...
  Ik hoop dat het wel gaat lukken, maar dat het niet voor 23 maart gebeurt en er dus een goed doel blij gemaakt gaat worden :)
  als windows xp zelf nog iets uit de hardware bios probeert te halen heb je een probleem, omdat je dan met enige vorm van emulatie moet gaan werken, en dat mag dus net niet.
  ik neem aan dat een geheugenresident programma dat de boot overleeft, die windows kan voorzien van de biosgegevens op het moment dat xp er om vraagt, toch wel als een vorm van emulatie wordt gezien. je emuleert immers het bios.
  en dan is het maar de vraag of xp zo'n resident programma wel slikt.

  kan windows verder leven zonder iets met hardware bios te doen, en met de gegevens die door een bootloader uit efi zijn gehaald en vertaald naar waardes in het geheugen of register van een ongepatchte windows, dan is het wel haalbaar. maar in dat geval zou MS dit zelf wel aangegeven hebben in plaats van dat ze zeggen dat het niet gaat werken.
  uieindelijk zal er wel een oplossing komen die het mogelijk maakt m xp te draaien op een intel mac, maar niet binnen de specificaties van de "opgave" hier bovenaan.

  Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


  Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

  Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
  Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee