Bij ZDNet is een artikel te vinden over de nieuwste ontwikkelingen van Apples Mac OS X voor computersystemen die zijn gebaseerd op Intel-componenten. Deze versie van het besturingssysteem zal volgend jaar op de markt verschijnen, tegelijk met de Apple-computers die gebaseerd zijn op Intel-processors. De site heeft de Intel-versie van Mac OS X geïnstalleerd op een Toshiba Portégé M300-laptop. Deze laptop is gebaseerd op Intels Centrino-platform en beschikt over een Pentium M-processor en een Intel 915G-chipset met een geïntegreerde grafische Intel-chip.
De Mac OS X-versie voor Intel-systemen biedt alleen 3d-versnelling voor videokaarten die standaard worden ondersteund door het besturingssysteem, aangezien er (nog) geen losse drivers beschikbaar zijn voor OS X op Intel-systemen. In de versie van het besturingssysteem die momenteel beschikbaar is, wordt alleen voor grafische chips van Intel voorzien in werkende drivers. Videokaarten met een ATi- of nVidia-GPU vallen dus buiten de boot. De installatie van het besturingssysteem op de Toshiba-laptop verloopt voorspoedig en vereist volgens de auteur van het artikel minder interventie van de gebruiker dan de installatie van Windows XP. Wanneer er wel invoer van de gebruiker noodzakelijk is, zijn de vragen duidelijker en makkelijker te beantwoorden. Als voorbeeld wordt het partitioneren van de harddisk genoemd, dat in het installatieprogramma van Mac OS X volledig muisgestuurd kan worden gedaan.
Ook worden de prestaties van Mac OS X voor x86-systemen vergeleken met die van Windows XP. Het stroomverbruik van het systeem is onder beide besturingssystemen gelijk met iets meer dan 15 Watt in 'idle'-toestand en 21 Watt onder maximale belasting. Opstarten doet Mac OS X echter iets sneller dan Windows XP en ook de hoeveelheid beschikbaar werkgeheugen is onder OS X groter dan onder Windows XP. Daar staat echter tegenover dat de prestaties van applicaties onder OS X beduidend slechter zijn dan onder Windows. Dit onderdeel, wat volgens de tekst alleen bestond uit het encoderen van een mp3 onder iTunes, voltooide Windows XP flink wat sneller met een tijd van 20 seconden terwijl Mac OS X hier meer dan 60 seconden over deed. De oorzaak voor dit flinke verschil zou liggen in de emulatie van de PowerPC-processor door Rosetta, die noodzakelijk is voor iTunes. De conclusie is dat OS X goed functioneert op Intel-systemen, ondanks dat de software nog in ontwikkeling is. Wel dient er nog het nodige te gebeuren aan de prestaties van de toepassingen. Overigens wordt ook nog benadrukt dat het nu nog mogelijk is om Mac OS X te installeren op niet-Apple computers, maar dat dit niet meer tot de mogelijkheden zal behoren als de definitieve versie van het besturingssysteem op de markt komt.
