Er is inmiddels een hele lijst aan vervangende brandstoffen voor auto's, maar zolang de kraan uit het Midden Oosten open blijft staan, blijven die uitvindingen in de grote glazen kast. Je ziet ze wel, maar kan ze niet gebruiken.
Vooral onze overheid is momenteel de draad een beetje kwijt. Men heeft het zich nu als taak gestekd om diesel te boycotten en het gebruik ervan te ontmoedigen en dat terwijl de moderne diesel motor netjes voldoet aan de hoogste uitstoot eissen die de overheid zelf opsteld. De ware reden is dat naarmate de technologie zich verder ontwikkeld, de diesel steeds zuiniger gaat rijden en minder schadelijke stoffen uitstoot.
Stel dat alle personen wagens in Nederland VW lupo 3L of Audi A2 3L's worden. Dan zou iedere automobilist de mogelijkheid hebben om ruim 33 km op één liter brandstof te rijden. De hoeveelheid inkomsten die de overheid dan misloopt doordat er minder brandstof verkocht wordt is gigantisch.
Op dit moment is de dieselmotor nog steeds de meeste efficiënte commercieel verkrijgbare verbrandings motor op deze planeet. Bijkomstig voordeel is dat alle huidige diesel motoren probleemloos op biologische brandstoffen kunnen lopen zoals biodiesel gemaakt van zonnebloem pitten of een syntetische diesel, genaamd GTL. Zie
http://www.energy.ca.gov/afvs/synthetic_diesel.html en
http://www.orau.gov/deer/DEER2003/presentations/session7/11.%20Clark%2 0DEER2003%20v5.pdf voor meer info omtrend GTL.
Er zijn schonere brandstoffen, maar op dit moment betekend schoner ook minder vermogen. Om het vermogen te behouden en toch schoner te rijden is waarschijnlijk GTL de aankomende jaren de oplossing om zonder extreme bijkomstige kosten de wereld schoner te maken.
Ipv. dit soort, echt helpende, technologiën te ondersteunen, doet onze overheid er alles aan om dit soort innovative oplossingen tegen te werken.
Hoe meer diesel auto's er nu rond rijden, hoe groter is het voordeel als GTL massaal wordt geproduceerd. Onze overheid ziet echter alleen euro's en millieu op korte termijn als belangrijkste kenmerken. LPG is volgens onze overheid de brandstof waar het hele land op moet gaan rijden.
Dat er grote aanpassingen aan de auto nodig zijn en dat LPG andere (nu nog niet van belang zijnde) giftige uitstoor heeft, doet er blijkbaar niet toe. Een vermogens verlies van 10 tot 27% is voor de overheid ook niet van belang en een rendement dat vele male lager ligt dan een diesel motor doet er ook niet toe.
Een klein voorbeeld is mijn eigen auto, uiteraard rijdend op diesel. Ik kan met een vlotte rijstijl, airco en verlichting maximaal 650 km rijden op 30 tot 31 liter diesel. Dat betekent een gemiddeld verbruik van 1 op 21 1, op 22. Een vergelijkbare auto op gas rijdt echter slechts 250 km op 35liter LPG. Dat is 1 op 6, 1 op 7. Er is dus 3x meer gas nodig dan diesel om dezelfde afstand te rijden. Een liter diesel kost momenteel 0,875 cent per liter. Een liter LPG kost momenteel 0,4490 cent per liter. Aangezien ik in mijn situatie 3x meer gas dan diesel nodig heb om op de gewenste locatie te komen is LPG dus duurder dan diesel. Daar komt nog bij dat een auto op LPG tijdens het starten op benzine loopt en dus de nadelen mbt. uitstoot ook van een benzine auto hebben. Verder moet er ook nog af en toe benzine getankt worden en deze kosten worden nauwelijks door berekend in de kosten voor het omslagpunt.
LPG is naar mijn mening dus niet goedkoper dan diesel en heeft alleen millieu technische voordelen.
Het parkeerverbod van LPG auto's in veel parkeer garages is naast de extra tank die moet worden ingebouwd en de vele technische storingen die veel moderne auto's ondervinden bij het rijden op gas een groot nadeel.
Het onderzoek dat onlangs door TNO is uitgevoerd laat zien dat diesel de meest schadelijke brandstof is, maar in de test heeft men vooral gekeken naar industriële diesel gebruikers. Scheepsmotoren, vrachtwagens gaan veel langer mee dan de motor van een personen wagen. Het aantal "oude" diesels op de weg is dus groot wat sterk meeweegt in het onderzoek. Wat men ook niet getest heeft is wat het resultaat op een roetfilter is, waar nu zo'n beetje alle nieuwe personen wagen diesels mee zijn uitgerust. Kortom een achterhaald onderzoek waar onze overheid weer blindelings op afgaat. Ondertussen hun zakken vullend zelf in BMW 750's naar het werk worden gereden en een vliegtuig gebruiken om naar Parijs te gaan voor een paar uur, terwijl er ook een trein rijdt en klagen over hun salaris terwijl ze 5x meer "krijgen" dan Jan Modaal.
Wat heeft dit met batterijen te maken.
Niets, maar onze overheid zal ook dit soort zaken de eerste 10 jaar wel verbieden of accijns op de navullingen gaan heffen.