Samsung presenteert methanol-brandstofcel voor notebooks

Samung Electronics heeft samen met zijn onderzoekslab SAIT een accu voorgesteld die werkt met methanol als brandstof en stroom levert voor notebooks. Het apparaat genereert 100Wh aan energie op een volle tank met 0,1 liter methanoloplossing. Dit zou genoeg zijn voor ongeveer tien uur werken met een notebook als de Sens Q20 van Samsung, zo beweert het onderzoekslab. Om de efficiëntie van de brandstofcel te verhogen worden er steeds betere materialen en technieken gezocht.

Brandstofcel SamsungSamsung is optimistisch over de uiteindelijke commercialisatie van brandstofcellen. Het prototype dat op dit moment beschikbaar is, werkt weliswaar goed maar heeft nog niet de afmetingen van een makkelijk mee te nemen apparaat. Daarnaast vormen ook de kosten nog een factor die marktintroductie in de weg staat. Naar verwachting zal de opmars van brandstofcellen, die verscheidene bedrijven aan het ontwikkelen zijn, volgend jaar beginnen. Voor het jaar 2006 wordt al een totale omzet verwacht van zo'n vijf miljard dollar op de markt voor brandstofcellen. In de toekomst zouden alle apparaten in huis op deze manier van stroom kunnen worden voorzien.

Systeem voor brandstofcellen Samsung Notebook met brandstofcel Samsung

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

10-04-2004 • 22:08

46

Bron: Samsung

Lees meer

Reacties (46)

46
44
34
13
2
1
Wijzig sortering
Dit lijkt me wel de toekomst. Hoe het precies in zijn werk gaat weet ik niet, maar kan iemand mij vertellen of hier ook uitlaatgassen bij vrij komen???
Volgens mij wordt dit helemaal niet de toekomst. Wat er vergeten wordt is dat de consument straks twee opties heeft:

1. een brandstof die automatisch opnieuw opgeladen word als je 'm in het stopcontact steekt (de accu)

2. een brandstof waarvoor je om de zoveel tijd naar de winkel moet om deze bij te kopen. Welke je na verbruik op moet ruimen (waardoor je rommel krijgt op de werkplaats), en welke je ook nogeens handmatig moet vervangen (de brandstofcel).

Nou, dan kies ik wel voor optie brandstof nummer een. Welke kiezen jullie?
Het idee van de waterstofcel zoals ik dat in een documentaire op Discovery heb gezien, is dat je thuis je brandstof kunt maken van gewoon kraanwater. Dat wordt dus gedestilleerd en dan omgezet in H2 en O2 mbv elektriciteit, waarna de H2 in de brandstofcel gaat.

Op die manier zou het dus misschien wel net zo makkelijk zijn als in het stopcontact, zeker omdat je bijvoorbeeld altijd een bepaalde hoeveelheid H2 kunt bewaren, zoals een boiler bijvoorbeeld doet met warm water.
never nooit dat er dus een electrolyse apparaat voor de consumentenmarkt wordt ontwikkeld. Geen enkel bedrijf wil die lawsuits van mensen die niet wisten dat ze hun hele huis konden opblazen met zo'n ding.

het gevaar van zo'n apparaat is te groot om er een commercieel produkt van te maken.

(h2 + o2 == brandstof voor raketten == gevaarlijk == explosie gevaar)
Anoniem: 97690 @j.meijers11 april 2004 19:28
Waterstof + zuurstof = knalgas. Knap als je daar je huis mee op kunt blazen. Overigens is de raketbrandstof die jij bedoelt waarschijnlijk hydrazine (N2H2).
never nooit dat er dus een electrolyse apparaat voor de consumentenmarkt wordt ontwikkeld.
Never nooit ? Er wordt dus ooit _wel_ wat ontwikkeld ? :o
Volgens mij komt er allen water vrij als uitlaatgas.
Waslijn, waar jij op doelt is waarschijnlijk een brandstofcel op waterstof, daar komt inderdaad gewoon water bij vrij :)
Met methanol en een goede verbranding komt Water en CO2 vrij.
De alcohol wordt wel degelijk door oxidatie naar CO2 en H2O omgezet, alleen zonder vlammetjes, net zoals in een waterstof-cel.
Of je dat verbranding wilt noemen moet je zelf weten.
Verbranding is een reactie met zuurstof.
In een brandstofcel reageert de brandstof met zuurstof, volgens mij is het dan automatrich een verbranding.

In je lichaam vindt toch ook een verbranding plaats :?
Wie zegt dat je verbranding nodig hebt om de chemische energie uit brandstof te halen? Juist het proces dat in een fuel cell plaatsvindt, bewijst het tegendeel.
Anoniem: 35085 @eamelink11 april 2004 10:23
erhm ik vermoed niet dat het hier om verbranding gaat anders heb je een generator in dat ding nodig

Het is hier meer een elektrolyseproces

(verbranding is mogelijk maar dan moet het temperatuursverschil zo hoog mogelijk liggen en dan zal het ding heet worden)
in lichaam wel ja, op microscopisch niveau. Daarom wordt je warm als je niet in hongerstaking gaat. Daarom krijg je koorts als er iets mis gaat (alles gaat opeens heel hard werken om de ziekte je lichaam uit te krijgen, zegmaar).

In een brandstofcel zit het anders. Het is een chemische reactie, maar niet te vergelijken met verbranding. Een brandstofcel wordt dan ook nauwelijks warm, getuige het bizar hoge rendement vergeleken met een conventionele verbrandingsmotor.
Je raaskalt. Bij de reactie komt CO2 en water vrij zoals bij elke (perfecte) verbranding van een koolwaterstof. Hierbij is het water door het vrijkomen van energie bij de reactie in gasvorm aanwezig. Dit is gemakkelijk af te pompen of te condenseren in een opslagruimte dus. Je accu bevat nu ook allerlei niet zulke fijne goedjes voor electronica (zuren) en daarmee gaat het met een goede verpakking ook goed.

Water is inderdaad H2O maar bestaat dus NIET uit waterstofgas en zuurstofgas. Het is gemaakt van de atomen die je ook in waterstof en zuurstof vindt. Het lijkt een kleinigheid, maar zoals jij het verteld klopt het gewoon niet.

Voor zover ik weet is knalgas overigens de benaming voor een mengsel van zuurstof met waterstof.
H2 is geen knalgas, een mengsel h2 en o2 in de verhouding 2 : 1 wordt knalgas genoemd omdat het in die verhouding optimaal reageert (met een knal ;) ) volgens de reactie 2 h2 + o2 --> 2 h2o
Anoniem: 37722 10 april 2004 22:09
Ach ober, doet u mij een wodka en geef mijn notebook er ook één. :D
De alcohol die in je wodka zit, is ethanol. Je lichaam zou het niet fijn vinden als daar methanol in zou zitten.
Anoniem: 100823 10 april 2004 23:18
100 Wh / 10h = 10W. Da's een erg zuinige laptop.
Anoniem: 21486 10 april 2004 23:31
100Wh kan je idd geen laptop 10 uur op laten werken.

Methanol is giftig, maar niet uiterst giftig. Je wordt er inderdaad blind van en het is dodelijk.

Ze gebruiken geen ethanol. omdat het daar veel te slecht mee werkt. Het katalysatoroppervlak in de brandstofcel raakt veel te snel "verstopt" door allerlei bijprodukten uit de oxidatie. Knap dat het nu lukt. In 1995 waren ze er ook al mee bezig, methanol oxideren op Rutheen katalysatoren.

De afvalproducten uit de cel zijn water en CO2 [koolstofdioxide]

Wat ik me afvraag is de prijs van de methanol. Moet nl. extreem zuiver zijn om de katalysator niet te verontreinigen.
Mathanol (die ongeschikt voor cunsuptie is gemaakt) is erg goedkoop. Maar je moet dat spul wel bij de hand hebben als je cel leeg is. Dat maakt deze techniek denk ik lang niet altijd aantekkelijker dan bijtanken vanaf het stopcontact met een normale accu zoals nu iedereen doet.
Methanol (die ongeschikt voor consumptie is gemaakt [..]

Methanol hoeft niet ongeschikt voor consumptie gemaakt te worden hoor, dat is het namelijk sowieso al. Ik denk dat ze daarom ook voor methanol hebben gekozen :)

Je bent denk ik in de war met ethanol (alcohol).

Spiritus bestaat voor (meestal) 85% uit ethanol en de rest methanol, dat laatste met het doel om het ondrinkbaar te maken. De blauwe kleur is alleen om het er ook echt ondrinkbaar uit te laten zien.
Methanol heeft betere eigenschappen voor een brandstofcel, voornamelijk ook door de grootte van het molecul.
10 uur op een blikje van 100 ml. Ach als ze het maar niet zo duur gaan maken als printercartridge dan zal het meenemen van zo'n blikje vast wel meevallen.
denk dat dat ding ook behoorlijk goed op brandspiritus gaat lopen, wat een mengsel is tussen alcohol en methanol en een beetje blauwe kleurstof om duidelijk te maken dat het niet te drinken is.
Denk het niet:
Die brandstofcel slipt helemaal dicht met die kleur/geurstof uit spiritus. De methanol zal van laboratorium-kwaliteit moeten zijn, zoniet beter.
Methanol is puur gif, daarom zou ik aanraden het niet in te nemen om in hogere sferen te kunnen komen. :Z Spiritus is een mengeling tussen methanol en ethanol (85 % ethanol). Het is namelijk niet mogelijk om met destillatie 100% ethanol te maken. Het is zowiezo niet mogelijk om 100% ethanol synthetisch te maken.
Anoniem: 39303 10 april 2004 22:22
Op de Cebit stond er een ander bedrijf dat dit ook al deed, zij hadden ook al een prototype klaar voor notebooks. Grote probleem alleen was de verkrijgbaarheid van de cartridges en het feit dat de salesrepresentative mij niet kon overtuigen van het allergrootste voordeel ten opzichte van normale notebook batterijen, die je immer kunt recycelen wat je met een brandstof cel niet kan...
Methanol is wel uiterst giftig. Een klein beetje en je wordt blind, nog een beetje meer en je bent dood. Dat is ook het probleem bij zelf gestookte alcohol. Daar zit nog veel te veel methanol in als je die niet goed destilleert en dat is meestal ook het geval.

/edit: dit was dus op SuperNull bedoeld, maar is blijkbaar verkeerd terecht gekomen.
Methanol is wel uiterst giftig. Een klein beetje en je wordt blind, nog een beetje meer en je bent dood. Dat is ook het probleem bij zelf gestookte alcohol. Daar zit nog veel te veel methanol in als je die niet goed destilleert en dat is meestal ook het geval
Kennelijk valt het probleem met de methanol wel mee, want het is al weer jaren toegestaan zelf alcohol te destilleren (voor eigen gebruik).
In nederland misschien maar in België mag dit niet. Dat je het niet zelf mag doen in België is waarschijnlijk omdat je er dan geen taxen op betaald. Maar dit is vrij ver off-topic.
Methanol is wel uiterst giftig. Een klein beetje en je wordt blind, nog een beetje meer en je bent dood.
Als je het opdrinkt dan. Ik denk dat een batterij opeten niet veel beter voor je algehele gezondheid is... :z
Zo erg zal het nog wel niet zijn.
Ik heb al redelijk wat zelf gestookte Palenka (in slowakije en roemenie gestookte wodka) gehad. Met percentages die echt heel hoog kunnen op lopen. Ik heb nu een flesje in de koelkast staan die volgens mij de 90% overschrijd.
Is ook niet meer puur te drinken. Maar van als dat spul heb ik nog niet gekregen.
Behalve als je daar smorgen bij het ontbijt een paar glazen van drinkt, wordt je wat jollig in het hoofd.

(Nee dat is niet een gewoonte van mij maar als je naar die landen gaat willen ze je gast vrij behandelen en zetten het je rustig s morgens voor en drinken zelf ook een mee)
Anoniem: 82426 10 april 2004 23:16
misschien een domme vraag, maar wat voor een
geluid zou zo'n ding maken? Als je zelf zo'n ding gaat bijvullen, komt er automatisch lucht bij...dus, zou zo'n ding gaan klotsen of iets dergelijks? (misschien een mini draaikolkje ofzo) :+
Waarschijnlijk niets of een heel zacht gesis van het vrijkomen van gassen.
Sponsje waarin de brandstof terechtkomt.
Zie het al voor me : N2O in je Lappie gooien als OC :+

En de 1ste TF&TF met Laptop's :P :D
De accu's van tegenwoordig hebben ongeveer 50 Wh. Mijn laptop verbruikt in idle stand nog geen 8 watt, dus 10 uur op een 100Wh cel, zou nog wel kunnen. Kheb alleen geen idee hoeveel stroom een hedendaagse laptop verbruikt. (ik heb een p3 mobile)
In de toekomst zouden alle apparaten in huis op deze manier van stroom kunnen worden voorzien.
En wat is het voordeel voor niet-mobiele apparaten ten opzichte van elektriciteit dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.