Brandstofcel als vervanging batterij binnenkort realiteit

EE Times bericht dat brandstofcellen weer een kleine stap dichter bij potentiële mobiele bruikbaarheid gekomen zijn. Het bedrijf MTI MicroFuel Cells heeft onlangs een prototype onthuld van de tot nu toe kleinste direct-methanol brandstofcel ooit, met een inhoud van negentig kubieke centimeter. MTI's aankondinging is de meest recente in een reeks doorbraken van diverse bedrijven op het gebied van brandstofcellen. Het bedrijf claimt dat het prototype relatief eenvoudig geproduceerd zou kunnen worden en poogt dan ook het product in 2004 op de markt te krijgen. De brandstofcel-industrie zal zich, in verband met vooralsnog hogere kosten, eerst richten op toepassing in duurdere producten als PDA's en PDA-GSM combinaties. Daar zullen de producten in eerste instantie gebruikt worden als batterijladers voor de nu standaard lithium-ion accu's, maar het uiteindelijke doel van MTI en andere bedrijven is om deze klassieke accu's geheel te vervangen door een brandstofcel.

Brandstofcellen hebben als grote voordeel dat ze een capaciteit zouden kunnen hebben die tot tien keer groter is dan die van conventionele accu's. Bovendien zou het opladen van het direct-methanol type, dat methanol direct omzet in elektrische stroom zonder tussenkomst van waterstof, simpelweg bestaan uit het vervangen van de methanol cartridge. Ondanks de eeuwig optimistische berichten, zetten sommige analisten echter vraagtekens bij de algemene bruikbaarheid van brandstofcellen in mobiele huis-tuin-en-keuken apparatuur:

MTI Brandstofcel prototype "Fuel cell catalysts don't operate very well in the cold, nor do they perform very well in extreme dry climates," said Bob Hockaday, chief fuel cell scientist for Manhattan Scientifics. "That's why some of the wild enthusiasm to put them right into electronic products has died down a little. That may still be a couple of years away."

[...] Fuel cell makers say they still don't have a handle on how much the devices would add to the cost of a cell phone or laptop. As a result, manufacturers expect their technology to initially come out on higher-end products, where its cost can be more easily absorbed. They say they also need to tread lightly in the beginning while they build public confidence.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

14-08-2002 • 10:29

60

Bron: EE Times

Lees meer

Reacties (60)

60
59
45
17
2
1
Wijzig sortering
2004 is al erg dichtbij, ik ben benieuwd of ze dat gaan halen.

Als het eenmaal werkt en het (relatief??) goedkoop te produceren is, zal het wel een grote stap voorwaarts zijn in het gebruik van mobiele apparaten. Ik zou het niet errug vinden als mijn laptoppie / mobielte 10x langer meegaat op een methanol cartridge.

Echter, het lijkt mij wel veel duurder dan de stroom die uit het stopcontact komt. Nu kost het me (bijna) niets om mijn laptop op te laden. Ik merk er iig weinig van op mijn energie-rekening. Als deze techniek eenmaal van de grond komt ben ik erg benieuwd hoeveel zo'n methanol cartridge in de winkel gaan kosten.

Het is natuurlijk ook nog zo dat een stopcontact snel gevonden is, voor zo'n cartridge moet waarschijnlijk toch weer het huis uit en dat is ook wel weer minder..

en trouwens, is 9cm3 niet een beetje veel voor een mobieltje??
Echter, het lijkt mij wel veel duurder dan de stroom die uit het stopcontact komt. Nu kost het me (bijna) niets om mijn laptop op te laden. Ik merk er iig weinig van op mijn energie-rekening. Als deze techniek eenmaal van de grond komt ben ik erg benieuwd hoeveel zo'n methanol cartridge in de winkel gaan kosten.
in principe moet een brandstof cell goedkoper zijn dan andere vormen van energie opwekking tot nu toe.

Denk maar na: de electriciteit die je nu gebruikt om je mobiel op te laden komt uit een centrale waar fossiele brandstof wordt verbrand. Dit is vele malen minder efficient dan een fuel-cell. Deze zijn voor ingoveer 90% effectief. Daarnaast heb je geen kosten voor transport van de stroom en de verliezen in de diverse transformatoren.
in principe moet een brandstof cell goedkoper zijn dan andere vormen van energie opwekking tot nu toe.

Denk maar na: de electriciteit die je nu gebruikt om je mobiel op te laden komt uit een centrale waar fossiele brandstof wordt verbrand. Dit is vele malen minder efficient dan een fuel-cell. Deze zijn voor ingoveer 90% effectief. Daarnaast heb je geen kosten voor transport van de stroom en de verliezen in de diverse transformatoren.
En waar denk jij dan waar die methanol of waterstof vandaan komt?
Het grote probleem is dat de fossiele brandstoffen worden omgezet in electrische energie. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om methanol (en liever waterstof) te maken. Dit stop je in je auto/PDA/etc. waar vervolgens de fuel-cell het weer omzet in electrische energie en gebruikt kan worden.
Het is van het zelfde laken een pak, en zelfs met een extra stap tussendoor.
Het grote voordeel is dat de 'verbranding' van de fossielebrandstof plaats vindt in een grote fabriek ipv in je auto of het opwekken van duurzame energie op een prettige lokatie. Blijft natuurlijk nog het transport van je methanol en/of waterstof. Voordat die infrastructuur kan competeren met de huidige infra van de benzine......

Toevoeging:

Overbodig? Boner heeft het over energie opwekking terwijl we het hier hebben over een verbrandingsmotor! En die ethanol komt ook heus niet zomaar uit de lucht vallen.
Zowel methanol en waterstof worden op dit ogenblik voor 90% gewonnen uit afvalproducten van de olieverwerkende industrie. Als daar aardolie 'gekraakt' wordt naar kleinere moleculen, vb benzine, komen er veel nog kleinere moleculen vrij. Deze worden voor het grootste deel verbrand (die grote vlammen die je bij die petroleumkrakingsfabrieken ziet). Het kan echter ook gedestilleerd worden en dan kan er waterstof uitgehaald worden, vooral voor ammoniak (kunstmest)-productie, en methaan kan gemakkelijk geoxideerd worden tot methanol. De rest van het overblijvend gas wordt trouwens vaak ook nog verkocht (butaan, propaan, ...).
Waar dat vandaan komt? Ten eerste uit afvalstoffen van olieraffinaderijen zoals Johan hieronder al zegt. Tegenwoordig worden deze producten echter ook steeds meer uit de mooie vla die onze gevlekte grazers voor ons produceren gehaald. Een voorbeeld hiervan is de Biogas-fabriek die ergens in de buurt van Groningen staat (het precieze dorpje weet ik niet meer, de presentatie op de uni is al een tijdje geleden)
Johan van de wauw : dat verhaal over dat kraken is niet helemaal waar. Als je nafta gaat kraken of andere middelzware fracties (en niet aardolie, want dat is dikke smurrie), krijg je een mengsel van methaan, ethaan, etheen, propaan, propeen en butaan/buteen/isobutaan/isobuteen en isopreen. Er wordt dus niet rechtstreeks benzine gevormd, want dat is een mengsel van C4-C7 koolstofverbindingen.

En het begrip alvalproducten in combinatie met aardolie bestaat niet. Alles wordt gebruikt/omgezet/verkocht, behalve de spuistromen van destillatie en gasrecycles, die worden afgefakkeld, maar dat is maar een heel klein beetje vergeleken met de hoofdstroom.

Voor wat betreft de vorming van waterstof en methanol kan ik nog het volgende opmerken : tegenwoordig wordt methanol vaak geproduceerd uit aardgas.(ethanol wordt steeds meer door vergisting van suiker gemaakt op industriele schaal). Het aardgas (met stoom) wordt eerst omgezet in waterstof en koolmonoxide en dat wordt weer omgezet in methanol, dit is een twee staps reactie in twee verschillende reactoren. Je kunt natuurlijk ook stoppen na de eerste stap, dan houdt je waterstof en CO over. En die CO kun je met water weer omzetten tot CO2 en waterstof.
Het gaat niet alleen om de kosten, het gaat ook om het milieu. Lithium-ion batterijen zijn wat dat betreft zeer schadelijk door het produktieproces. Bovendien is het opwekken van de electriciteit die jij gebruikt om je accu op te laden ook niet altijd even schoon.

9 cm3 valt wel mee hoor, dat is niet zo groot. Zo te zien op de foto is ie wel iets dikker dan mijn lithium-ion accu, maar wel smaller en een stuk minder hoog.
is ie nu dikker of smaller??? make up your mind :+
en trouwens, is 9cm3 niet een beetje veel voor een mobieltje??
Hoe groot is de batterij in jouw laptop? Ik durf te wedden groter dan 9cm3. 3cm is bijna niks en met 3cm x 3cm x 1cm heb je al 9cm3, dat is dus echt niet groot.
Inderdaad.
Zelfs de batterij van mijn nokia 3310 is meer dan 9cm3!
Om precies te zijn is die 52x38x8 = 15808 is dus bijna 16cm3 :)

Nou is mijn 3310 natuurlijk niet een telefoon van de toekomst, zeker niet qua formaat, maar 9cm3 is toch wel een heel stuk kleiner en in een PDA zal zo'n brandstofcel-ding ook niet misstaan :)

Ik ben benieuwd hoe het loopt, tis iig wel interessant :9~
Jammer dat er bij de bron met geen woord wordt gerept over de preciese omstandigheden waarin deze cel niet meer goed werkt 'in de kou' zegt me niet zoveel, hebben ze het dan over -5 of pas over -20.
En HOE werkt ie dan minder, kapt ie er totaal mee of wordt de doorvoer iets minder...
Zulke dingen zijn wel interessant om te weten al.

In nederland hoeven we ons tenminste geen zorgen te maken over dat ze niet werken in de droogte ;)

/me heeft gelukkig al een mobieltje die standby 2 weken meegaat
hij werkt minder in de zin dat ie minder stroom kan opwekken, zo een brandstofcell heeft een minimale temperatuur nodig om te werken

* 786562 Ozzi
Dat geldt voor LCD schermen e.d. ook, dus wanneer deze cel vooralsnog alleen in PDA-achtige apparaten toegepast gaat worden, is dat misschien geen probleem.
Of weet je toevallig ook iets over het gedrag van LCD bij lage temperaturen? :)
electrische batterijen doen het ook niet meer (denderend) onder het vriespunt...

[humormode]
1: ik zie mezelf al 5 cl (oid) benzine tanken :+

2: binnenkort rijden auto's op electriciteit en wekkers op methanol :+
[/humormode]

ik snap het nut niet van een dergelijke batterij, binnen 20 jaar kunnen we onze kinderen vertellen dat auto's vroeger op iets dat bekend stond als benzine reden... maar goed, misschien doen ze dit om te concureren met shell :D
Je kan brandstofcellen b.v. ook op waterstof en zuurstof laten lopen. En dat kan je met (schone) stroom (b.v. kernfusie, daar kijk ik ECHT naar uit), splitsen uit gewoon water....
In het originele bericht:
MTI's 90-cubic-centimeter device, reportedly the smallest direct-methanol fuel cell available,
Da's toch ff 10 keer zo groot als 9 kubieke centimeter.
dus echt lekker portable is het nog niet. ;)
3 bij 2 bij 1,5 is toch behoorlijk portable hoor..

edit:

en dat is 9 domoor dat ik ben..
Nouja, 10x10x1 > 90cm2... dus echt groot is het nog steeds niet. zelfs 7x7x2 > 90cm2
Het is een pracht van een technologie, waarbij men er inderdaad voor moet waken het al te snel te implementeren of al te hoog de hemel in te prijzen...
Het is nu eenmaal zo dat de man in de straat snel een afkeer tegen iets kan opbouwen zodat er onherstelbare schade gedaan kan worden aan de acceptatie van een produkt... Ze mogen het gerust introduceren, maar wel gelijk vermelden wat de eventuele problemen zouden kunnen zijn... Ik zou zelf wel gelijk een toestel willen dat gebruik maakt van deze technologie... lijkt me te gek om die stomme batterij niet over and over and over again te moeten opladen... Een brandstofcel is véél gemakkelijker in gebruik, lijkt me...

edit:

reactie op standeman: Methanol kost haast niks, misschien dat ze proberen eenzelfde systeem toe te passen als bij inkjet printers, maar zelfs daarbij hebt ge refill kits enzo... Trouwens, navullen van een aansteker kost toch ook haast niks, dus waarom zou dat voor een brandstofcel dan wel veel moeten gaan kosten? En het gas van een aansteker is van eenzelfde klasse als ethanol... Nee, zie het niet direct gebeuren dat een refill erg duur wordt

[redit]
Damn typo's :P
[/redit]
Sorry hoor, maar in Japan gebruiken ze dit al een jaar.

Was een maand geleden dat er iemand uit japan eentje mee nam.
Hij was in de vorm van een sleutelhanger, en kon je ongemerkt je gsm opladen. Zeer practisch.
hij werkt minder in de zin dat ie minder stroom kan opwekken, zo een brandstofcell heeft een minimale temperatuur nodig om te werken
maar ozzi da's geen probleem met een aardige Athlon erop...

je warmt de cel ff op tegen je lichaam, start de pc met die warmte en hups daar gaan we dan (en die athlon kan direct z'n warmte kwijt ;)
Waardoor de cell weer te warm wordt, en je niet alleen de processor moet koelen, maar ook de cell ;)
Anoniem: 56887 @MrE14 augustus 2002 15:35
De warmte die bij een brandstofcel vrijkomt is erg weinig. Een accu die voluit gebruikt wordt, wordt een stuk warmer.
Brandstofcellen op waterstof produceren alleen water als afvalproduct, dat is op zich schoon.
Maar waterstof wordt gemaakt uit (bio)gassen waarbij CO2 vrijkomt.
Pas als men rendabel waterstof kan produceren door water te electrolyseren met zonne-energie is het pas echt schoon....

edit:
sorry, verkeerd genest...
Hmmz... Auto's gaan van brandstof naar accu's, comps van accu's naar brandstof :P

(jaaa, I know, een brandstofcel is wat anders dan "gewone" brandstof :) )
In auto's die op elektriciteit lopen wordt ook meestal gebruik gemaakt van brandstofcellen...
Nee hoor Moleman.

Vrijwel alle auto's die gebruik maken van een electromotor als primaire aandrijving maken gebruik van een hele serie accu's die onder de stoelen worden geplaatst. Hierbij is er de mogelijkheid om deze accu's tijdens het rijden op te laden d.m.v. een zeer zuinig afgestelde dieselmotor die op een constant toerental draait om het rendement enigsinds te verhogen.
Inmiddels zijn er meerdere bedrijven die proberen om de brandstofcel in te bouwen in een auto. Met wisselend succes.
Anoniem: 55964 @Vimana14 augustus 2002 11:53
Tja, ik vraag me af wat erger is voor het milieu, "batterijen" die op fosiele brandstof werken (en dat terwijl de auto's steeds zuiniger worden) of zo'n ouderwets pakje zwaar chemische coctail batterij die vaak gewoon in de normale vuilnisbak terecht komen.

Ik neem aan dat dit een stuk minder belastend is.
Een brandstofcel is in zijn geheel niet milieubelastend. Misschien dat er in het geval van de methanol cel nog een minimale hoeveelheid (net zoveel als een mens uitademt) CO2 vrijkomt, maar op den duur is deze absoluut niet milieubelastend.
Het gaat hier om het verbranden van fosiele brandstoffen, dus WEL belastend.

Als ze oplaadbaar waren was het natuurlijk lang niet zo belastend maar het gaat hier om cartridges die je nadat ze op zijn gewoon weggooit als ik het goed begrijp.

Als de brandstof gemaakt zou worden van planten die nu verbouwd worden dan zou je verhaal kloppen maar als het van olie wordt gemaakt dan pomp je dus CO2 de lucht in die al miljoenen jaren in de grond zit en werk je dus wel mee aan het broeikaseffect.

En trouwens, alles wat mensen doen is milieubelastend, zelfs windmolens of zonnecellen gebruiken is milieubelastend.

[edit] Trouwens, bij elke vorm van verbranding komt ongeveer evenveel CO2 vrij.
Methanol hoeft helemaal geen fossiele brandstof te zijn. Je hebt ook dingen als biomethanol. Methanol is ook maar een tijdelijke oplossing totdat er een goede manier is om een grote hoeveelheid waterstof op te slaan in een kleine ruimte.
Brandstof cel is dus geen verbranding. Dat is juist het mooie van een brandstofcel. Het gaat om de elektrische reactie die ontstaat tussen twee stoffen. Dit kan bijvoorbeeld waterstof en zuurstof zijn, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Alhoewel het dus kan zijn dat je fossiele brandstoffen gebruikt zijn er dus geen uitlaatgassen en geen CO2 dat ontstaat. Een stuk minder belastend voor het milieu dus.
Alhoewel het dus kan zijn dat je fossiele brandstoffen gebruikt zijn er dus geen uitlaatgassen en geen CO2 dat ontstaat. Een stuk minder belastend voor het milieu dus.
Hmmm, het is een *chemische* reactie waarbij CO2 (en H2O) als bijproduct ontstaat. Welliswaar in een hele kleine hoeveelheid, maar toch, het is wel een 'belasting'. Reguliere accu's zijn ook niet echt mileuvriendelijk....

Zie ook:
http://www.mtimicrofuelcells.com/technology.html

of van een andere fabricant (item 3 - Microfuel cell)
http://www.mhtx.com/faq.htm#Micro%20Fuel%20Cell%20Information
CO2 neutraal is het keyword. Als je de CO2-uitstoot veroorzaakt door stoffen te verbranden die met CO2 uit de lucht gemaakt zijn, dan is er geen probleem... (Lees : Hout, papier, etc...) Het enige probleem bij het direct verbranden van deze materialen is dat er ook stikstofoxiden en zwavelverbindingen vrijkomen; Die zijn wel belastend voor het milieu.

Vebranding van CO2 neutraal methanol dat gewonnen wordt uit biologische processen (die hun energie bijvoorbeeld betrekken uit zonlicht) is buitengewoon schoon en niet milieubelastend.
Het gaat hier NIET om verbranding... Brandstofcellen wekken energie op door (afhankelijk van het type brandstofcel) waterstof, zonder verbranding en met als restproduct water. Er wordt dus direct chemische energie omgezet in electrische energie.

Bovendien gaan brandstofcellen veel langer mee, je mobieltje of PDA zou je slechts een keer in de maand of maanden hoeven op te laden.

En "milieubelastend" is erg relatief, als je zegt dat windmolens milieubelastend zijn, dan is een granzende koe ook milieubelastend.
De enige manier om brandstofcellen zuiver te laten werken is om waterstof met lucht te laten reageren. Maar van het moment dat je met methanol gaat werken komt er een behoorlijke hoeveelheid Co2 vrij. Maar het werken met zuiver waterstof is op dit moment nog te meoilijk (lees : te duur). Maar in testlabo's wordt dit reeds gedaan.
Jammer genoeg wordt er niet veel aandacht gegeven aan andre mogelijkheden. Micro-fuel cells zijn wel handig maar helemaal niet zo efficiënt. Voor een pc zou makkelijk gewerkt kunnene worden met grotere brandstofcellen.
je zet Waterstof plus zuurstof om in water, of methanol plus zuurstof in water plus koolzuurgas.. dit is dus *wel* verbranding, net zo goed als het in iedere cel voorkomende proces waarbij suiker met zuurstof wordt omgezet in koolzuur plus water (plus energie) verbranding is.Dat er geen vlam aan te pas komt betekent *niet* dat het geen verbranding is.
Chemische reactie of verbranding, als CO2 als bijprodukt ontstaat is het beide keren milieurbelastend. Fik jij maar eens schoon gas (CH4) op, krijg je ook CO2 en H2O, wel milieubelastend.
CH3OH + O2 -> CO2 + H2O + energie

Ook mensen hebben een *verbranding* en zetten daarbij waterstofketens (waarvan methanol een zeer kort voorbeeld is) via *verbranding* om in onder andere CO2.

Overigens: hoe denk je zonder een andere energiebron te gebruiken (lees elektriciteitscentrale) aan zuivere waterstof te komen? Dat is hetzelfde als denken dat de trein 100% milieuvriendelijk is omdat er toevallig uit die treinstellen zelf geen CO2 komt maar uit een pijp van een energiecentrale een eindje verderop met alle thermische verliezen (zo'n slordige 50%) van dien.
In een brandstofcel reageert een brandstof met zuurstof. Het is gewoon verbranding, maar gaat op een zodanig gecontroleerde manier dat er geen nevenproducten vrij komen. Er komt alleen CO2 en H2O vrij: volledige verbranding. Bij normale verbranding komt warmte vrij en die moet weer omgezet worden naar elektriciteit en kinetische energie. In dit geval komt de energie vrij als elektriciteit.
Doordat er geen energieomzetting hoeft plaats te vinden is de brandstofcel een stuk efficienter, opgeteld bij het feit dat de verbranding ook efficient is!

Al met al wordt er dus CO2 geproduceerd. Nu is de vraag: hoe belastend is dat???? Zolang er niet meer CO2 gevormd wordt, dan wordt opgenomen door de natuur is er niks aan de hand. Immers, wij mensen en dieren lopen ook continu CO2 uit te ademen!

CO2 is direct niet slecht voor de natuur (mits in verstikkende concentraties), maar op de lange termijn is het dus problematisch voor het klimaat!
Ok maar hoe reageren duracel en philips op deze ontwikkeling?
Philips heeft bijna al zijn batterij fabrieken reeds verkocht, geen 'core' business.
Philips maakt geen batterijen. Ze kopen ze in en zetten hun naam erop. Hadden ze voor alkaline batterijen wel betere mogen inkopen.

Philips werkt wel aan de ontwikkeling van Li-ion batterijen. Zo hebben ze laatst bv. een platte flexibele batterij ontwikkeld.
je zit te flamen zonder ondebouwing en aan je reactie te zien ben je ook helemaal nergens van op de hoogte:

Philips (niet Fielips) heeft haar CD rechten nooit verkocht. Het octrooi is simpelweg verlopen. Octrooien gaan nooit langer mee dan 20 jaar. Na die periode is het publiekelijk en kunnen er geen rechten meer worden verkregen. Dus ik weet niet hoe je erop komt. Voor een 'lening' zou Philips nooit rechten verkopen. CD rechten brachten Philips jaarlijks >100 miljoen euro op.

Het uitbesteden van productie doen bijna alle bedrijven, omdat dat simpelweg goedkoper is. Philips doet dat bv. met haar mobieltjes en videorecorders. JVC doet dat ook met haar videorecorders. Elk zichzelf repecterend bedrijf doet dat. Het gaat om winst maken. Sim-pel.

Philips heeft een enorme bult technologie in handen en ontwikkeld en jij zit daar een beetje leeghoofdig over te flamen. Jij weet zeker niet dat Philips de uitvinder is van: het scheerapparaat, de transistorradio, GSM, CD, DVD, CD-ROM, muziekcassette etc.
Weet je dat in elke mobiel van de wereld wel Philips componenten voorkomen? Weet je dat in bijna elk elektronisch apparaat Philips componenten voorkomen???

Philips is de nummer 6 van elektronicabedrijven in de wereld.

Wat zit je te zeiken man!

Over Eindhoven zelf zullen we het maar niet hebben, maar je klinkt een beetje gefrustreerd.

getekend: een Philips medewerker.
Zo hebben ze laatst bv. een platte flexibele batterij ontwikkeld.
offtopic:
Samen met een flexibel LCD schermpje hebben we bijna al een flexibel mobieltje :*)
suggereer je hiermee dat er ook iets mis is met eindhoven :?
LOL, wie heeft het hier over Eindhoven? :?

Paranoide PSV supporter perhaps? :P

[edit] euh, laat maar... ik had mric3's post niet gezien. |:(
Misschien maakt Philips niet meer zoveel zelf als dat ze vroeger deden, maar de ontwikkeling van producten gebeurt altijd nog door Philips zelf. Zo zitten ze ook achter de DVD technologie, overlaatst een bericht over 1 of ander geheugen. Dus ik denk dat het een verschuiving is bij philips van produceren en ontwikkelen naar steeds meer ontwikkelen.
"If you look at how people use notebook computers, you find that most of them don't run extensively on battery power," said battery consultant Huret. "Most of the time, notebook computers are plugged in, so the question could come down to how much more it will cost to give consumers the extra charge time."
d'oh, dat doen mensen natuurlijk omdat je zo verdomd kort met een accu mee kan |:(
'k heb op de universiteit Twente een symposium bijgewoond over de toekomst van de automobielindustrie en brandstofcellen waren echt ideaal. Voor auto's is het geniaal omdat je het licht aan kunt laten zonder de motor te laten draaien en dat is gewoon STIL.

Voor laptops is dit ook geniaal omdat je gewoon een jerrycannetje brandstof hebt om de boel bij te vullen.

Wel geinig trouwens: warning: low on fuel :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.