Algen als stroomvoorziening voor computers

Computable meldt dat algen dé groene energiebron kunnen worden voor laptops, mobiele telefoons, digitale camera's en misschien ook wel auto's en bussen. Duitse onderzoekers hebben namelijk het gen gevonden dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van waterstof. Onder invloed van fotosynthese, waarbij licht wordt omgezet in energie, wordt door de algencellen een overschot aan energie gemaakt. Dit overschot raakt de cel kwijt door waterstof te vormen. Als de algen genetisch gemanipuleerd worden is er zelfs driemaal zoveel energie op te wekken. Waterstof wordt gezien als de brandstof van de toekomst. In een brandstofcel reageert waterstof met zuurstof, waarbij energie en water vrijkomen. Dit water is bijvoorbeeld door middel van elektrolyse weer om te zetten in zuurstof en waterstof :

AlgenDe brandstofcel was aanvankelijk een groot log ding, maar is inmiddels zo klein en handzaam geworden dat hij ook in kleine apparaten past, zoals een laptop. Met de doorbraak naar een goedkope en (fossiele) energiearme productie van waterstof staat volgens Happe weinig de doorbraak naar massaal gebruik nog in de weg.

Door Robin van Rootseler

Developer

19-12-2001 • 17:38

83

Bron: Computable

Reacties (83)

83
82
47
12
4
29
Wijzig sortering
Dit zou natuurlijk ideaal zijn, want in feite is het een soort biologische zonne-energie.

Ik neem aan dat dit eerder voor vermindering van stroomverbruik door het stopcontact zou zorgen dan een totale energievoorziening.
Een leuke kettingreactie dus, maar voordat we zover zijn dat we dit voor "groene" stroom gaan gebruiken zal nog wel ff duren. Het is al heel goed mogelijk warm water uit de kraan te krijgen dmv zonneenergie, maar het wordt maar in enkele plaatsen in NL echt gebruikt, zo zal het hier ook wel mee zijn, het is echt wel duur om het te introduceren, dat zal een groot obstakel worden.
Maar stroomproductie d.m.v. zonnenergie is veel meer omstandigheidgebonden. Er moet natuurlijk zon zijn, je moet de zonnepanelen goed op de zon gericht hebben en er moeten geen wolken staan. Daarbij komt ook nog eens het feit dat het niet zo heel veel energie oplevert. Waterstof geeft een veel groter rendement. :)

Overigens zijn de algen dus niet de brandstof maar de stof die ze produceren!

Goed idee, hoe kom je er eigenlijk bij: laten we wat algen manipuleren zodat er waterstof uit komt! ;)

edit:
smily weggehaald voor de layout
uhh, dit is dus ook lichtgebonden. Het werkt dmv fotosynthese.
Algen kan je ook eenvoudig in de woestein gaan kweken, volop zon en zeeen van water omdat algen ook in zoutwater groeien hoef je dus alleen maar een lange buis aan te leggen en overdekte kweekbakken om het waterstof op te vangen.
dit hoeft niet.. je hebt geen zon nodig, maar licht... een fotosynthese werkt ook zo, anders zouden heel veel plantjes bijv doodgaan als er zon nodig is ??
voor die PV-cellen, die zonnecellen, is een gemiddelde dag genoeg om energie op te kunnen wekken waar je wat mee kunt. maar er is altijd licht... alleen die varieert dus..
Het is al heel goed mogelijk warm water uit de kraan te krijgen dmv zonneenergie
Jah wij hebben thuis zonnepanelen op het dak en een mileuvriendelijke koelkast en een waterton en een moeder die goed in de gaten houd hoeveel energie er verbuikt word ;)

(maar jah als iederen zo was dan zou het een stuk beter met de wereld gaan).
Is dit niet te gebruiken als superefficiente zonnecel?

Je koppelt een bakje algen die waterstof produceren aan een brandstofcel, die het omzet in electrische energie

Aangezien planten superefficient zonne-energie omzetten in bruikbare energie (in dit geval dus waterstof) En een brandstofcel behoorlijk efficient energie in waterstof kan omzetten in electrische energie, lijkt het me dat je een zonnecel hebt die vele vele malen efficienter is dan de silicon zonnecel die we nu kennen.

Hoewel ik het toch betwijfel want als dit werkelijk zo zou zijn zou het de oplossing van het energieprobleem zijn en dan ging het artikel daar wel over...
maar anderzijds zou je ipv deze technologie ook prima zonnecellen kunnen gebruiken, waarschijnlijk veel goedkoper dan algen genetisch manipuleren.

De waarheid zit er waarschijnlijk tussenin
Ik vraag mij af wat er gebeurt als dat gemanipuleerde spul per ongeluk in de natuur terecht komt, algen produceren nu ook al veel gassen waaronder zuurstof maar als de hoeveelheid waterstof in onze atmosfeer ineens gaat toenemen dan kan het hele klimaat door de war raken laat staan nog explosie gevaar door ophopingen van waterstof in rustig weer.
er zou dus eerst een kunstmatige zwakte moeten worden ingebouwd waardoor die algen in de natuur niet overleven iets wat best nog eens moeilijk zou kunnen zijn.
Hmm beetje dubbelpost geloof ik :)
Kunstmatige zwakte inbouwen gebeurt al heel lang. Toch is DNA zelf zo sterk dat als het organisme doodgaat, het DNA wat vrijkomt opgenomen kan worden door bv. een bacterie die daar al dan niet zijn voordeel mee kan doen.
Is dit niet te gebruiken als superefficiente zonnecel?
Dat is toch juist wel waar het artikel over gaat. Alleen halen ze er dan een blaat-laptop verhaal bij, om het voor tweakers.net interessant te maken....
Anoniem: 14842 @Luxx19 december 2001 21:41
Is dit niet te gebruiken als superefficiente zonnecel? [..]
Dat is toch juist wel waar het artikel over gaat. Alleen halen ze er dan een blaat-laptop verhaal bij, om het voor tweakers.net interessant te maken....
Nou, dan moet ik Computable toch even complimenteren: heel goed dat ze een artikel schrijven met een blaat-laptop verhaal om het voor T.net intressant te maken! :Z :P ;)
Waarmee ik dus wil zeggen: dit artikel is niet geschreven door T.net, maar door Sjaak Smakman van Computable.
De brandstofcel was aanvankelijk een groot log ding, maar is inmiddels zo klein en handzaam geworden dat hij ook in kleine apparaten past, zoals een laptop.
In principe wel, maar niet voor waterstof brandcellen. De huidige generatie kleine cellen maken gebruik van 'brandstof' in vloeibare vorm. Waterstof is een stuk moeilijker in een transportabele vorm te krijgen. Of je moet het gas onder hoge druk bewaren, of je moet het bij zeer lage temperatuur bewaren. Beide oplossing zijn dus niet toepasbaar voor huis tuin en keuken toepassingen. Er is 1 manier op dit moment bekend om onder 'normale' omstandigheden de waterstof te bewaren en dat gaat via een proces waarbij de waterstofmolekulen worden gebonden aan metaal-ionen. Dit is de manier waarop bijvoorbeeld auto's al rondrijden. Het enige nadeel is de vrij grote en zware constructie van deze opslagtank. Niet bruikbaar voor de consument voor zijn laptoppie, zelfs niet voor de gemiddelde twiekert.

* 786562 plok
Hmm als ik nou altijd t licht in mn Aquarium aan laat staan krijg ik ook heel veel algen.
Nu nog een manier vinden om mn pc er op aan te sluiten zonder de vissen lastig te vallen natuurlijk :)
Dat wordt dus een casemod...
Hoef je je niet te vervelen tijdens de kerstdagen :)
Ja en dan zet je de waterstof weer om in electriciteit en die gebruik je voor de verlichting van je aquarium.

Volgens mij kun je beter je aquarium verlichting uit doen en die stroom gebruiken voor je PC. aangezien die algen in dit circeltje hierboven beschreven de energie opvreten, net als de omzettings processen.
[offtopic]
En vergeet de FISHGUARD's nie he :P
Ik denk niet dat die vissen dat fijn vinden, een aquarium bomvol algen. Ik denk dat ze uit protest op hun buikjes boven komen drijven op den duur.
Arme algjes.. Een zaak voor de dierenbescherming! :D

Oh dan gaan we alle electrische apparaten maar op ons zwembad aansluiten.. zitten algen genoeg in.

edit:

Reactie op Beam Me Up hieronder: Jah de dierenbescherming geeft ook om planten hoor! :)
Algen vallen onder de classificatie planten.... En als het blauwalgen zijn kun je ook nog de discussie voeren of het een bacterie betreft.
[off-topic blaatmode=on]
In ieder geval dan onder milieubescherming en WNF
[/off-topic]
Nu maar wachten tot de NUON de algenleidingen naar je huis legt, krijg je een stroom algen ipv elektriciteit :)
Een alg is geen dier |:( |:(
ik dacht dat het stroom opwekken dan gaat door de verbranding van de waterstof, wel leuk dat daar dan veel energie bij vrijkomt maar dat is eigelijk warmteenergie die dus weer moet worden omgezet.
ik zou denken dat je daar een warme laptop/mobiele/whatever van krijgt, voor een auto is dat niet zo'n probleem die word al warm, maar de laptops van tegenwoordig moeten niet veel warmer worden.
Ik denk dat je 'verbranding' iets te letterlijk neemt. Als jouw lichaam glucose verbrand, is er geen vuurtje aanwezig die dat doet hoor. Het is gewoon een chemisch process waarbij of energie nodig is, of energie oplevert. In dit geval levert het energie. En die energie kan in verschillende vormen worden afgegeven. Bijvoorbeeld door het om te vormen naar electriciteit :)
Inderdaad, verbranding is oxidatie (redox-reacties!!!! (ik weet het nog)). IJzer oxideert bijvoorbeeld ook, alleen minder spectaculair
Ik zie niet zo heel snel hoe ze dit willen toepassen bij bijvoorbeeld een laptop.
Onder invloed van fotosynthese, waarbij licht wordt omgezet in energie, wordt door de algencellen een overschot aan energie gemaakt.
Dit betekend voor zover ik weet dat deze algen onder invloed van LICHT waterstof produceren. Dus geen licht = geen energie. Niet echt handig als je 's avonds nog even wilt computeren.

* 786562 Johns
Overdag laat je die algen waterstof produceren, dit waterstof kan worden opgeslagen.
Later kun je het waterstof vanuit deze opslag in je laptop (of wat dan ook) stoppen.
Het is niet zo dat je die algen in je verbruiker gaat zetten.
Heel simpel :

Produceer waterstof met genoemde technologie
Breng de waterstof naar de centrale die de electriciteit produceerd.

Zo ben je snel klaar want je maakt verder gebruik van bestaande technologie dus je hoeft verder geen moeilijke dingen te doen. Je laptopje blijft dus gewoon op dezelfde batterijen lopen.
Lijkt me leuker om het op te slaan in een brandstofcel, ben je nl. gelijk onafhankelijk van het electrisiteitsbedrijf. Dat zal ook wel weer de reden worden dat dit de eerste en laatste keer is dat we van deze uitvinding horen (en ik hoop *echt* dat ik paranoia ben, want als dit enigszins rendabel is is dit dus de oplossing van zowel het energieprobleem (olie raakt op) en het milieuprobleem (afval is water, en daarbij slaat een alg CO2 op dus verminderd die alg op twee manieren CO2 in de atmosfeer, door het niet te produceren en door het te gebruiken..).
Daarbuiten zouden arme(re) landen op zeer goedkope wijze schone energie kunnen produceren wat hun technologische levensstandaard zou verbeteren (mits daar behoefte aan is) en in landen als Brazilie misschien een eind zou kunnen maken aan de kap van regenwoud omdat je een ander soort industrie zou kunnen opbouwen (utopische gedachte ik weet het, maar laat me, 't is bijna kerst ).

Peace and jingle all the way.... :)

edit: stijlfout
Onder invloed van fotosynthese, waarbij licht wordt omgezet in energie, wordt door de algencellen een overschot aan energie gemaakt.
Leuk, maar als je ze dan vervolgens in een apparaat gaat stoppen heb je ook weinig fotosynthese lijkt me :?
Gewoon een goede lamp in het apparaat stoppen :+
Fotosynthese werkt toch alleen met zonlicht?
Fotosynthese werkt doordat er licht van een bepaalde golflengte op fotosynthetische cellen valt. Wat de bron hiervan is, is onbelangrijk. Mijn Hennep plantjes groeide namelijk als kool met assimilatie verlichting 8-)
Meestal is de hoeveelheid licht van de zon ruim groter dan die door lampen afgegeven wordt.
Fotosynthese werkt toch alleen met zonlicht?
Werkt in ieder soort licht, planten met een lamp erop groeien ook wel.
Als jij dat voor elkaar krijgt, dan kun je de rijkste man van de wereld worden!!!
4de hoofdwet van Twilight Burn : Energie in < Energie uit (8>
Hoe zit dat met een kernreactor dan?
Bij kernsplijting wordt een deel massa vernietigd, dit levert volgens E=mc^2 (energie = massa x lichtsnelheid-in-het-kwadraat) een flinke berg energie op
er wordt bij kernsplitsing geen massa vernietigd maar een atoom gesplitst (kernsplitsing misschien ?). Daarbij, massa kan je niet vernietigen (weleens gehoord van de wet van behoud van massa ?).
Bij een kernslpijting gaat wel massa verloren (massadefect), en wetten als 'behoud van massa' gelden ook niet altijd, maar alleen onder normale omstandigheden. Als je een voorwerp een snelheid geeft, neemt de massa toe (volgens Einstein). Bij de lichtsnelheid is de massa oneindig, en daarom kun je hem nooit bereiken.

Even over het massadefect:

Men neme de volgende vervalreactie:

U-238 -> He-4 + Th-234
Massaverlies = 238,05079 - 4,002603 - 234,04358 = 0,004607 u aan verloren massa.

Dat is 0,004607 * (2,9979e8)^2 / 6,02214e23 = 6,87545824522e-10 J

Netjes, toch?

* 786562 _Pussycat_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.