Zes 17-inch LCD-schermen vergeleken @ THG

Tom's Hardware Guide heeft zes verschillende 17" LCD-monitoren uitgetest en een uitgebreid rapport op hun website neergezet. Van alle zes de schermen wordt gekeken of ze geen strepen trekken, hoeveel kleuren ze kunnen weergeven, hoe helder en kleurecht ze zijn, of ze bruikbaar zijn om spelletjes op te spelen, hoe gebruikersvriendelijk de instellingen zijn en naar het ontwerp van de monitor zelf.

De nieuwe Iiyama AS4314UT komt als beste uit de bus. Dit komt vooral door het gebruikte TFT-scherm dat een schakeltijd heeft van maar 20ms. Hierdoor kan het scherm maar liefst 50 beeldjes per seconden weergeven en is er geen streepvorming. Ook het spelen van games is goed te doen op deze monitor. Wil je echter een kleurecht scherm, dan kun je beter uitkijken naar de Sony S71. Helaas is deze laatste met een schakeltijd van 40ms niet geschikt om te gamen en ook onder Windows applicaties is er streepvorming zichtbaar.

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

13-12-2002 • 21:27

55 Linkedin

Submitter: Scalle--

Bron: Tom's Hardware Guide

Lees meer

Iiyama introduceert 21,3" TFT-monitor Nieuws van 6 oktober 2003
Review Samsung Syncmaster 152T 15" LCD Nieuws van 26 februari 2003
Samsung 172T LCD-monitor review Nieuws van 3 februari 2003
Nieuwe LCD-monitoren bij Philips Nieuws van 3 februari 2003
Iiyama 18,1-inch LCD-monitor review Nieuws van 8 december 2002
Samsung introduceert 46" TFT-scherm Nieuws van 28 oktober 2002
IDTech introduceert 5,2 megapixel LCD Nieuws van 15 oktober 2002
Eizo FlexScan L685EX 18" TFT review Nieuws van 14 september 2002

Reacties (55)

Wijzig sortering
zal me benieuwen wat nu de prijzen gaan doen, ze zijn ten opzichte van januari structureel ietwat gezakt, blijkbaar moet eerst de 15inch eruit
blijkbaar moet eerst de 15inch eruit
Nou nee, de meeste winst wordt gemaakt op de 15 inch schermen. Deze schermpjes (bijna gelijk aan 17 inch CRT) zullen nog wel een tijdje geproduceerd worden.

Je ziet zelfs dat de 17 inch schermen in rap tempo (o.a. kwa prijs) ingelopen worden door de 18 inch versies en dat juist die prijzen tov 17 inch sterk dalen.
Beetje jammer dat ze de S71 van Sony testen terwijl er al lang een Sony X72 bestaat en die heeft een reactietijd van 10ms en 2x VGA input + 1x DVI.

Beetje slordig (of is het bewust??)
Ik heb dit scherm een paar weken geleden gekocht, en heb iig de 25ms versie, zoniet de 20ms versie daar ben ik niet zeker van. Waar ik wel zeker van ben is dat ik uitermate tevreden ben met dit scherm. Het is mijn eerste ervaring met TFT monitoren thuis, en ik ben compleet verrast. Heb gamen niet geprobeerd, maar voor de mensen die Films willen kijken en gewoon veel achter het scherm zitten om te werken kan ik dit scherm zowieso aanbevelen.

Enige minpuntje is, (geldt misschien voor meerdere, zoniet alle TFT monitoren) dat de resolutie alleen op 800x600, 1024*768 (net te groot alles) en 1280*1024 (net te klein alles). Erg jammer dat een resolutie in de 1152*864 niet ondersteund wordt.
Enige minpuntje is, (geldt misschien voor meerdere, zoniet alle TFT monitoren) dat de resolutie alleen op 800x600, 1024*768 (net te groot alles) en 1280*1024 (net te klein alles).
Dit scherm is gemaakt voor die laatste resolutie, zoveel pixels heeft het scherm namelijk. Bij elke ander resolutie moeten de (ddor de computer aangeboden) pixels opgebouwd worden uit één of meerdere beeldpixels. Dat geeft die bekende onscherpte.

Smaken verschillen natuurlijk maar als je 1280 x 1024 op een 17" TFT te klein vind dan moet je misschien eens langs Hans Anders gaan vandaag ;). Weet je wat pas klein is? Zo'n 15" laptopscherm die op 1600 x 1200 draait.
En als je de letters en/of iconen te klein vind in die res. kan je het simpel aanpassen . zie echt het probleem niet...
D'r heeft iemand niet goed opgelet. Die Iiyama heeft een responstijd van 25ms en geen 20.

http://www.iiyama.nl/1024x768/files/AS4314UT(BK).pdf
Is maar net of je horizontaal kijkt of verticaal. Om marketing redenen willen ze het kleinste getal wel eens noemen. Maar je hebt gelijkt, de eigenlijke response time is gewoon 25ms. Zonder meer zat voor games, en dus ook geen wezelijk bezwaar. (ik kan het weten ;)) En bij snelle bewegingen niet van CRT te onderscheiden.
Het scherm heeft echter wel de neiging om op een scherm vol kleine lettertjes niet helemaal lekker te focussen zodat er een aantal niet goed komen te liggen. Dit is handmatig aan te passen en dus geen ramp maar wel ongemakkelijk. En dan die mindere kleurechtheid. Dat zie je eigenljik alleen bij grijstinten, een donker kamertje in een 1th person shooter oid. En dan moet je er op letten, anders zie je het niet :).
Vind het echt belachelijk van die merken dat ze schermen met refreshrates van 40ms verkopen voor 600+ euro

Heb 2 weken geleden een Lite On 17" TFT gekocht voor 500 euro, en die heeft een 20ms refresh. Doet zeker niet onder voor alle Sony's, Iiyama's, Philipsen etc. Integendeel zelfs...
Ik was al helemaal blij met je post, een 20ms scherm voor < 500 €. Je hebt je alleen verrekend.

http://shop.mijnwinkel.nl/data/v4995/objects/c170/load.html?name=TFT%2 017%22

responstijd 40ms (rise: 15ms - fall: 25ms)
Hmmmz... Apart idd... Dan heb ik iig niet gemerkt dat die refresh 40ms is... Heb niets kunnen ontdekken wat op ghosting lijkt, niet in games, films of wat dan ook...

En ik dacht dat je daar bij 40ms toch nog wel redelijk wat last van had...
Maar een pixel gaat in een frame OF aan OF uit, niet beide.
dus je moet de grootste van de 2 pakken voor de responsetijd.
en die heeft een 20ms refresh
Weet je heel zeker dat dit niet alleen de responsetijd is om de pixel aan of uit te zetten ? Dit vermelden ze vaak zo dat het lijkt dat het de aan + uit tijd lijkt, leuke marketingtruc. Als dit laatste het geval is heb je toch een >=40ms monitor.
Edit: typefout hersteld.
Lite On 17" TFT gekocht voor 500 euro, en die heeft een 20ms refresh. Doet zeker niet onder voor alle Sony's, Iiyama's, Philipsen etc. Integendeel zelfs...
Helemaal mee eens, ik heb 'm ook. Is misschien estetisch niet helemaal top maar de prestaties zijn zonder meer indrukwekkend. Begrijp niet dat ze dit scherm niet meegenomen hebben in hun tests.
Ik heb het verschil gezien! Die iiyama heeft perfect beeld (ik heb er zelf 1 gekocht). Op het werk staat zo'n liteon, maar daar kan ik echt niet met hetzelfde genot naar kijken als de iiyama. Een wereld van verschil voor de kenner.
Ga nu aub niet beweren dat die lite-on, beter beeld geeft dan de TFT topmodellen van dezer dagen(alleen omdat je hem zelf hebt).
Dat is dan net zoiets als beweren dat je GeForce 2 scherper 2D beeld heeft, dan een Matrox G450.

Je kan er best tevreden mee zijn, maar op een aantal punten moet die gewoon z'n meerdere erkennen in schermen van Samsung, Iiyama enz

(Reactie op imotep)
Ga nu aub niet beweren dat die lite-on, beter beeld geeft dan de TFT topmodellen van dezer dagen(alleen omdat je hem zelf hebt).
Ik heb ze beiden, smartass. Jij ook? Zodat je 1 en ander kan toelichten etc.
Je kan er best tevreden mee zijn, maar op een aantal punten moet die gewoon z'n meerdere erkennen in schermen van Samsung, Iiyama enz
Like i said, onderbouw dat dan eens ipv loos met conclusies te strooien. Ik kan ze beiden vergelijken en kan derhalve ook de verschillen zien. En die verschillen zijn minimaal. Heb je trouwens enig idee wie de fabrikant van die LiteOn panelen is? Nee? :D
{reactie op Mark Lafrijsen)
Op het werk staat zo'n liteon, maar daar kan ik echt niet met hetzelfde genot naar kijken als de iiyama. Een wereld van verschil voor de kenner.
Als ik je nu kon modden had je direct een -1 flamebait gekregen, arrogant figuur. :(

Heb je bijvoorbeeld wel eens gekeken hoe de instellingen van dat scherm staan? Op donkere plekken zal je al gauw het contrast en de brightness naar beneden moeten zetten en dan heb je al gauw het idee dat het er allemaal maar "zo zo" uit ziet.

Maar goed, ieder z'n menig uiteraard. :)
Wat ik wel erg mis bij die Iiyama is een DVI input. Dat lijkt mij wel bevorderlijk voor de kwaliteit van het signaal. En bij een 17" TFT (met een res. van 1280x1024) zou dat toch wel uit moeten gaan maken dacht ik zo? :?
Nope, dat maakt vrijwel niets uit.

Heb beiden op meerdere panelen geprobeerd en het signaal was identiek, evenals de kwaliteit. DVI is nogal overhyped. Het levert geen strakker of stabieler/mooier beeld op.
Het voordeel van DVI is dat er geen storing in is,en de kabel hoeft niet zo dik te zijn. DVI is dus wel goed als je in een omgeving met veel snoeren en kabels zit.

Die Iiama is ook lekker simpel qua uiterlijk. Dat past overal bij :).

Ik denk dat er ook steeds meer LCD schermen verkocht worden omdat 19 inch crt's gewoon te groot en te log zijn. Ik weet zelf alleen niet of ik een tft of een crt zou kopen. Voor de prijs van een goedkoop 17 inch tft' kun je een supermooie high-end crt kopen. Tft is ook een hype aan het worden, omdat het zo mooi staat en het beeld heel kalm is. Ik heb wel eens een tft met een response van 50 ms gezien, maar ik kan geen stepen ontdekken. Hoe ziet dat eruit, zie je echt stepen?Ik zie meer een waas achter het bewegende object aanslepen.
ze hebben het in de review over 2 iiyama schermen die dus niet hetzelfde zijn, maar wel hetzelfde typenummer dragen.

hoe weten we nu zeker dat we de goeie kopen in de pricewatch? (of stel ik nu een domme vraag)
Wat wel opvallend is, is dat de nieuwe uitvoering maar 5,8 kg weegt ipv 7,5 kg. Dus ik zou zeggen ff wegen en je weet het ;)
Opbellen/emailen/faxen/flessepost. of gewoon iets duurder en naar een computerboer bij jouw in de buurt om te vragen :z
Erg jammer dat ze samsung schermen niet hebben getest.
Laten die nou al eerder getest zijn door THG :)
Dit is part 3 van de 17" TFT tests, de je hebt ook deel 1 en deel 2 :+
Samsung heeft net een nieuwe lijn uit. Iedereen zit met smart te w88 op en goeie test van de nieuwe superstrakke slimline 172T. Dat is wat anders dan een ouwe test aanhalen hoor.

Een vorige test 15"s was Samsung zo dom om geen tft uit te lenen aan THG voor een test. Misschien staat Tom er niet zo om te springen om Samsung er als beste uit te laten komen.
[edit]even anders verwoord omdat sommige mensen schijnen te denken dat elke negatieve opmerking een trol of flame is. Ik wilde alleen even mijn teleurstelling laten blijken. Hetzelfde als toen ik eergisteren de test op thg las.

en dan met zo'n smartass opmerking komen van 'dit is part 3'. Alsof ik die 1e 2 niet gelezen heb.
Anoniem: 53521
@esmit13 december 2002 21:40
uhh die schermen zijn wel getest aleen al een tijdje terug..
kijk hier maar eens
http://www6.tomshardware.com/display/20020709/index.html
Dat is waar, dan hou ik het bij: "Jammer dat er geen vergelijking is gemaakt met de eerder geteste schermen".
Ligt het aan mij, of is het engels in de review niet helemaal correct. Het lijkt wel vertaald te zijn (wat zijn "Baffels" of een "screen surrounds"?) .
baffels == perplex
Om nog even terug te komen op DVI versus D-SUB het volgende: Wanneer je een videokaart hebt met een DVI-D uitgang is het ten zeerste aan te raden een TFT-scherm te kopen die een DVI-D ingang heeft. De belangrijkste reden is dat het videosignaal direct digitaal overgedragen wordt naar het scherm en je dus absoluut geen verlies in beeldkwaliteit meer hebt. Bij gewoon D-SUB wordt het digitale beeld in de videokaart omgezet naar een analoog signaal wat vervolgens getransporteerd wordt naar het TFT-scherm, alwaar het weer naar digitaal wordt omgezet. Hier heb je dus te maken met een dubbele vertaalslag wat de beeldkwaliteit nadelig beïnvloedt. Ok, met een videokaart met een goede RAMDAC die een erg schoon signaal afgeeft met een goede kwaliteit kabel, valt het allemaal wel mee, maar het verschil is desondanks toch te zien. Het is vooral te zien aan kleine schaduwen achter letters op witte achtergronden. Met DVI-D staat het gewoon op het scherm alsof het gedrukt is. Zelf heb ik een 19" 101910 Belinea TFT via DVI-D aangesloten op mijn GeForce 4 Ti 4200 en scherper heb ik een (computer)beeld niet eerder gezien. Dus investeer liever iets meer voor een scherm met een DVI ingang, het is de moeite waard.
En dat zet de (winnende) Iiyama buiten beeld.\

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee