Samsung 172T LCD-monitor review

Samsung heeft de tweede revisie van zijn 17 inch LCD-scherm op de markt gebracht, welke op diverse gebieden vergeleken wordt met de reeds bekende 191T. Na de hoge kwaliteit van eerder beoordeelde Samsung LCD's waren de verwachtingen hoog gespannen. De 172T stelt niet teleur; het is een zeer complete monitor van hoge kwaliteit, waarin een aantal aspecten verbeterd zijn ten opzichte van de 171T. Op de voet zijn aansluitingen te vinden voor DVI- en analoog signaal en natuurlijk de kabel van de voeding, die helaas nog altijd niet geïntegreerd is in de voet.

Samsung Electronics logoDe speciaal ontworpen voet van de 172T maakt het mogelijk de monitor verticaal te verstellen en te draaien, en de voet kan zelfs helemaal achter het beeld geklapt worden, waardoor de 172T een plekje aan de muur kan krijgen. De auteur hecht grote waarde aan de aanwezigheid van de DVI-aansluiting. Hoewel er veel mensen zijn die menen dat er geen merkbaar verschil is tussen een analoge en DVI-aansluiting, wordt dat hier stellig tegen gesproken.

De kwaliteitstesten worden uitgevoerd met zowel analoog als digitaal signaal, waarbij een verschil gevonden wordt in de hoeveelheid 'streaking' en 'ghosting'. Een LCD-scherm heeft hier last van wanneer de responstijd niet hoog genoeg is om ten allen tijde een scherp beeld te kunnen produceren. Dit komt met name naar voren bij het spelen van spellen en bij ander gebruik van de TFT waarbij er sprake is van veel beweging. De conclusie van de test is dat er bij het digitale DVI-signaal geen ghosting en streaking voorkomt, in tegenstelling tot bij een analoog signaal:

The 172T was everything we expected from Samsung, and maybe a little more. There were very few faults we could find with the 172T, which we found almost shocking. After the last few monitors we looked at, it was a little unexpected to have so few negative points about a product. However, we would like to see a lower response time on the monitor, but we may have to wait another revision for that to happen.

We were very critical on examining the 172T image quality. As monitors go, Samsung has consistently produced the cream of the crop. However, in order to keep their position as the champions of LCD, they can't drop the ball and let image quality pull down a monitor with excellent features. Overall, even with a more stringent rating scale, we were very impressed by this monitor.

AnandTech heeft verder nog aan de telefoon gehangen met de Product Marketing Manager van Samsung, om haar een aantal vragen te stellen over de toekomst van Samsung. Een van die vragen betrof het antwoord van Samsung op de ontwikkelingen bij concurrenten, waarbij LCD-schermen met lagere responstijden worden geïntroduceerd. Ook Samsung blijkt in te zetten op lagere responstijden, en wel met het zogenaamde Dynamic Capacitance Compensation. Hiermee moeten reponstijden van rond de 12ms mogelijk worden, waar met name gamers hoop uit kunnen putten.

De introductie van deze techniek zal waarschijnlijk rond het tweede of derde kwartaal gaan plaatsvinden, tegelijk met de tweede revisie van Samsung's 19 inch scherm, de 192T. Ook werd er in gegaan op de ontwikkeling van Organic LED's. Na hiermee geëxperimenteerd te hebben heeft Samsung zich verder niet meer bezig gehouden met deze techniek. Het lijkt er dan ook op dat de nabije toekomst nog geen OLED's zal herbergen, tenzij die uit de hoek komt van andere LCD-fabrikanten.

Tot slot komt het prijsverschil tussen CRT- en LCD-monitoren ter sprake. Samsung heeft recentelijk de productiecapaciteit van LCD-schermen aanzienlijk uitgebreid met de bouw van een vijfde LCD-fabriek. De verwachting is dan ook dat TFT-prijzen verder zullen gaan dalen, nu Samsung efficiënter is gaan produceren. Andere fabrikanten zullen marktleider Samsung waarschijnlijk volgen wanneer prijzen verlaagd worden. Uiteindelijk moeten de prijzen van CRT- en TFT-schermen vergelijkbaar worden, wanneer gekeken wordt naar effectieve schermgrootte. Zo moet de prijs van een 15" TFT niet veel hoger komen te liggen dan die van een 17" CRT.

Door Diederick Janse

Nieuwsposter

03-02-2003 • 23:22

28 Linkedin

Bron: AnandTech

Lees meer

Samsung 173T TFT-monitorreview Nieuws van 28 oktober 2003
Review Samsung Syncmaster 152T 15" LCD Nieuws van 26 februari 2003
Hitachi LCD met 16ms responsetijd getest Nieuws van 13 februari 2003
Nieuwe LCD-monitoren bij Philips Nieuws van 3 februari 2003
Iiyama 18,1-inch LCD-monitor review Nieuws van 8 december 2002

Reacties (28)

Wijzig sortering
Anoniem: 14842
3 februari 2003 23:37
De introductie van deze techniek zal waarschijnlijk rond het tweede of derde kwartaal gaan plaatsvinden, tegelijk met de tweede revisie van Samsung's 19 inch scherm, de 192T.
En wanneer kunnen we deze techniek verwachten in de 17" versie? Want een 19" TFT is wel leuk, maar voor 90% van de mensen is zo'n groot beeldoppervlak natuurlijk niet nodig voor de pc. Het schermoppervlak van een 17" TFT is al te vergelijken met een 19" CRT, en dat vind ik nu nét een lekker formaat.

Als je dus de responsetijd van 12ms combineerd met een 17" TFT heb je ook meteen een ideaal game/lan-party scherm. En als er dan nóg tweakers zijn die klagen over de response rate wil ik wel eens weten waar die hun bril halen. Want ik kan me vergissen maar volgens mij komt dit neer op ~83,33 beeldjes per seconde.

Hopelijk komt het nieuwe model ook weer in een design uitvoering. Als je toch een hoop geld uitgeeft mag het er ook best geil uitzien :) :9
Kijk nou eens goed naar die foto man! Wat is er mis met dat design? Het is net niet zo mooi als de Porsche monitoren (mijn vader heeft er een.. mooi ding), toegegeven, maar het is wel mooi zilver en zwart, en toch duidelijk ook geinspireerd door de Porsche ontwerpen. Bovendien heeft dit model als ik het goed heb ook de kabeldoorvoer door de voet, wat ik een van de beste punten vind van de Porsche-designed schermen: zeg nou zelf, het is toch idioot dat je een prachtig scherm hebt en dan hangen er kabels onderin je gezichtsveld aan het scherm zelf terwijl je een leuke voet hebt om ze door te kunnen verwerken.
Het enige dat ik zelf nog mis is die lage responsetijd, en zodra Samsung een 19" met 12-16ms responsetijd op de markt gooit hebben ze hier een koper zitten iig.
Anoniem: 13443
@P5ycho4 februari 2003 00:16
die schermen met 16 ms responstijd zijn gebaseerd op een ander type fosfor/lcd. Die geven maar 65.000 kleuren weer wat je dus merkt in minder doortekening in de donkere en de lichte kleuren. Dus alle donkerbruin/grijs wordt zwart en alle nuances in een wolkenlucht word wit. Dan heb ik liever iets meer responstijd en juiste kleuren. Zeker bij een FPS als Doom waarbij je constant vanuit het donker beloerd wordt. En voor films en fotobewerking.

Zie de fotos op deze pagina van THG's test van de Hitachi met 16ms.
Op zo'n plaatje is het toch niet goed te beoordelen.
Ik heb zelf deze Hitachi en ik neem aan dat jij hem nog nooit in het echt gezien hebt. Het is een prachtscherm met waanzinige kleuren en een haarscherp beeld. Je moet alleen even met je brightness en contrast spelen om tot een optimale instelling te komen voor je Desktop. Daarna in spellen zoals UT2003, Unreal2 en binnekort Doom III even je Gamma instellingen veranderen en de effecten die je in die afbeeldingen ziet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik heb in ieder geval in mijn hele leven nog nooit een scherm gezien wat zo'n fantastisch mooi beeld geeft als deze Hitachi.
je hebt idd een heel goed punt dat je TFT-schermen zelf moet zien. Ik heb de Hitachi idd niet gezien, maar jij deze ws weer niet dus dat blijft moeilijk vergelijken.

Ik heb nu zelf een Samsung monitor en ben zijn hele levensduur al zeer blij met zijn uitstekende kwaliteit en ergonomie! En ik heb meerdere (goede!) monitoren gezien die in donkere vlakken zwart worden. En dat kan ik dus niet hebben (ivm met drukwerk). Dat regel je dus niet ff bij met brightness en contrast. Daar heb je goede kleurcalibratie software voor nodig. En een dual opstelling met een crt is dan ook wel fijn en zeker een goede videokaart gebruiken (Matrox of Ati).

De Samsung 171P was al bekend om zijn goede kleurweergave, deze 172T dus ook.
Anoniem: 68584
3 februari 2003 23:41
So...What's new here?

Niet erg veel technisch gezien lees ik. Wel handig is dat de kabels onder in de monitorvoet moeten worden gestoken. Dit is vooral nuttig als je je scherm wilt draaien: Geen draadjes in de weg.
Over dit draaien gesproken: De oude 17" LCD heeft een vriend van mij, en als je 'm in de vertikale stand wilt krijgen gaat dit gepaard met een zeer goedkoop plastic gekraak. Dit valt echt nog te verbeteren!!

Zo lees ik hier dat de voet niet is verzwaard, zodat je bij het verstellen/draaien 2 handen nodig hebt. Dit zijn echt weer van die afwerkingszaken die die japanners en korreanen nog niet helemaal hebben begrepen...

btw. Anandtech geeft altijd best verhelderende reviews, ook deze weer!
What's new here
:? Heb jij de review wel gelezen? Of deze tft of zijn kleine broer wel eens gezien? Dat scherm is nog geen 2 cm dik en je kunt hem zo plat in je tas duwen! En hij is superhelder.

Dat gekraak komt door de kabels die erdoor lopen en tegen het kunststof van de kast schuren. Daar doe je niet veel aan en het geeft niks. Ik denk trouwens dat je de richting van het draaien verkeerd begrepen hebt. Jij bedoeld met de klok mee, en hier wordt achterover bedoeld voor wandmontage.
voet niet is verzwaard...Dit zijn echt weer van die afwerkingszaken die die japanners en korreanen nog niet helemaal hebben begrepen
Nee, ..... dat hebben de grootste en best verkopende fabrikanten nog niet begrepen... :z
Leuk om mee te slepen naar een LAN-party zo'n verzwaarde voet.
Het enige wat telt is dat hij stabiel staat tijdens gebruik.
't enige nadeel vind ik de externe adapter op die monitor, de reviewer geeft dat gelukkig ook aan als (klein) minpuntje...
Op mijn werk hebben we van die 15"TFT's van Compaq ook met een externe adapter, ik zie het probleem daar niet van in.
Het kabeltje van je monitor naar die adapter is immers lang zat, waardoor die adapter gewoon ergens (op de grond) weggefrot kan worden.
Tevens scheelt het ruimte in het scherm zelf en het kabeltje naar de monitor toe is dunner en flexibeler.
Ik zie dus eigenlijk alleen maar voordelen. :)

Maar, misschien is het bij Samsung niet zoals bij Compaq.
Ik zie het als een voordeel, draadbreuk oid betekend nieuw stroomdraad/nieuwe adapter, en geen peperdure reparatie van je LCD
Uiteindelijk moeten de prijzen van CRT- en TFT-schermen vergelijkbaar worden, wanneer gekeken wordt naar effectieve schermgrootte. Zo moet de prijs van een 15" TFT niet veel hoger komen te liggen dan die van een 17" CRT.
Maar waarom geven ze hier nou niet even een tijdsspanne aan. Ik wil ivm ruimtebesparing graag naar een 17" TFT toe, maar aangezien de goedkoopste 19" CRT € 187,- kost, en de goedkoopste 17" LCD € 429,- vind ik voorlopig het verschil toch echt nog even te veel (2,2x zo duur!)
Beetje een appels-met-perenvergelijking. Natuurlijk is een 17" TFT duurder dan een 19" CRT, maar de goedkoopste 19" CRT geeft natuurlijk niet zo'n goed beeld als een goedkope 17" TFT, voor een eerlijkere vergelijking heb je dan al gauw een 19" CRT van €250-300, en dan valt het al meteen wat meer mee.

Ik ga zelf ook een 17" TFT kopen, vanwege de ruimtebesparing op mijn bureau en de "bragging rights" die je erdoor krijgt. ;). Ook vind ik het beeld van een TFT mooier en scherper dan mijn huidige CRT (iiyama VisionMaster Pro410).

Bovendien vind ik dat de monitor het enige onderdeel op je PC is waarop je niet moet besparen, vaak overleeft de monitor meerdere PC's.
Er staat in het artikel dat een 17" LCD ongeveer net zo duur moet worden als een 19" CRT. Een vergelijking tussen de 2 goedkoopste is dan ook een normale vergelijking, en anders klopt hun statement gewoon niet.

ter vergelijking: de duurste zijn resp € 1674 en € 789
(2,1x zo duur)

Dus volgens mij kan je hieruit redelijk concluderen dat een vergelijkbaar kwaliteit > 2x zo duur is.
Anoniem: 39441
@zion5 februari 2003 14:25
Nee, een vergelijking tussen de goedkoopste hoeft geen goede te zijn.

De CRT monitor bestaat al lang, en er zijn veel CRT's verkrijgbaar in de lagere klasse. Bij de TFT is dit niet het geval.

De kwaliteit van de goedkoopste TFT monitor zal dus niet vergelijkbaar zijn met de kwaliteit van de goedkoopste CRT.
Anoniem: 75687
4 februari 2003 18:09
Het is natuurlijk leuk om te zien dat te techniek op het gebied van LCD zo vooruit gaat. Het zal dan ook waarschijnlijk langzaam aan de vervanger gaan worden voor de CRT monitor. Maar er is nog steeds 1 heel groot verschil tussen de LCD en de CRT, een LCD kan voorlopig nog lang niet aan de beelkwaliteit en refreshrates van een goede CRT monitor tippen. Al moet ik zeggen dat de ruimtebesparing met een LCD een zeer positief pluspunt is. Maar ik zelf vind beeldkwaliteit nog zeer belangrijk vooral bij games en dan blijf ik nog steeds bij de CRT. Het verschil is nog te groot. Maar ik zeg toch dat ik de LCD techniek blijf volgen want er zal denk ik zeker een moment komen dat LCD op het niveau komt van de CRT kwa beeld.
Wat bedoel je dan met "beeldkwaliteit"? Persoonlijk vind ik de beeldkwaliteit van TFTs, met name moderne, gewoon beter dan van CRTs voor computergebruik. Voor bewegende beelden is het verschil minder duidelijk, maar ook dan vind ik een TFT eigenlijk een beter beeld leveren.
Wat ik bedoel met beeldkwaliteit!? Euh, ik weet niet hoe het met jouw ogen zit maar een goeie CRT is toch echt wel veel scherper en vloeiender in beeld dan een LCD scherm. Je hebt veel minder vertekening. Ik heb heel wat TFT's en LCD's gezien (LCD beter dan TFT uiteraard) maar ik vind ze allemaal geen natuurlijk en helder beeld geven zoals een goeie CRT dat doet. Dus ik denk dat je nog maar eens goed moet gaan kijken. Want dan heb jij het verschil blijkbaar nooit gezien.
Ik kan je vertellen dat de stevigheid van de panelen bij dit scherm wel goed zit, het apparaat is voor een tft scherm behoorlijk zwaar. Wat ik niet snap is de melding over de responsetijd die sneller moet, op papier is dit 20ms, in de praktijk is dit laag genoeg om een imo volledig vloeiend beeld te krijgen, het scherm voldoet zaeer goed voor gaming.
Wat ik wel goed merk is de, tja hoe zeg ik dat, mindere stevigheid van de panelen nu het massaproduktie aan het worden is.

Mijn 17 inch TFT is een zwaar (9KG) en zeer degelijk paneel en is inmiddels meer dan een jaar oud. Niets kraakt.

Vorige week wat panelen mogen vasthouden (17 en 18 inch) en ik moet constateren dat ook hier weer opgaat dat naarmate het massaproductie wordt, het interieur beter wordt maar het exterieur cheaper. En dat is jammer.
Mijn 171P kraakt bijvoorbeeld helemaal niet en hij is ook nog maar een maandje oud. Dus dat valt allemaal wel mee.
Op de voet zijn aansluitingen te vinden voor DVI- en analoog signaal en natuurlijk de kabel van de voeding, die helaas nog altijd niet geïntegreerd is in de voet.
Dat is bij de 171P niet het geval. Hopelijk gaan ze ook een 172P maken. Mooi strak uiterlijk en last van krakende kabels heb je niet.
Anoniem: 75461
4 februari 2003 10:20
Ik heb een 19" CRT monitor en ik ben niet van plan er vanaf te stappen. Deze TFT monitor is wel mooi, maar eigenlijk word ik er niet koud of warm van.

Hoewel het misschien wel een hoax is, hebben TFT schermen nog steeds last van ghosting en foutive pixels. Zolang dit nog steeds niet is opgelost, ben ik eigenlijk niet van plan om te gaan upgraden.
Ghosting is zeker geen hoax. Op een 16-20ms scherm is nog steeds ghosting waarneembaar. Ook al zullen een heleboel trotse TFT bezitters het niet toegeven of gewoon niet weten waar ze op moeten letten. Dit wil overigens niet zeggen dat het hinderlijk is of dat je er tijdens Die-Hard gaming nog echt last van hebt. Het is er maar je hebt er nauwelijks meer waarneembaar last van.

Foutieve pixels hoeft niet meer. Er zijn al een aantal fabrikanten die geven Pixel-Garantie. Ze treden er niet vaak mee in de media. Maar vrijwel alle fabrikanten hebben een Pixel-Policy. Wat inhoud dat een klasse1 scherm foutloos is, een klasse2 scherm 1-3 dode pixels mag bevatten en een klasse3 scherm 1-5 dode pixels mag hebben.
De klasses vind je weer terug in de prijs.

Ook kan je bij een heleboel winkels Pixel-Garantie Kopen. Dan betaal je 20-70 euro meer en weet je zeker dat je een foutloos scherm krijgt.
Zelf heb ik Belinea 10 17 40 en deze is 15/10ms en ook op een van de hogere resoluties kwa LCD beeldschermen.
Ik heb nog nooit haperingen gehad met games spelen of andere video aplicaties (dvd), dus ik vind het een goede koop.
Deze kan je ook ophangen en je kan hem zowel analoog als digitaal aansluiten, en alle kabels worden netjes weggewerkt aan de achterkant van het schermpje, en ook is het wel leuk dat er 2 ingebouwde boxjes in zitten, en ik moet zeggen dat ze nog aardig goed klinken.
De prijzen van de Belinea is ook zeer aantrekkelijk, zie de prijswatch.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee