Iiyama 18,1-inch LCD-monitor review

Bij Tech-PC hebben ze eens een uitgebreide blik geworpen op de Iiyama 18,1" LCD monitor. De AS4637UT monitor heeft een flink aantal aansluitmogelijkheden: twee DVI, een composite en een S-Video ingang. De kabels kunnen netjes weggewerkt worden aan de achterkant van het scherm. De smalle rand om het scherm is niet alleen mooi om te zien maar geeft ook de mogelijkheid om er meerdere naast elkaar te gebruiken zonder teveel verlies aan beeld. De standaard resolutie van de 18,1" is 1280*1024. Op andere resoluties dan deze is ook duidelijk verschil te zien, aldus de reviewer. Tijdens de review zijn testen gedaan met diverse games, DVD, MPEG en AVI files. Daarnaast is de monitor aangesloten op de tv-kaart van de computer. Zowel bij het afspelen van de DVD als bij het gamen was het beeld soms onscherp, maar over de weergave van de tv beelden was de schrijver erg tevreden. De monitor krijgt van de reviewer een acht. De responsetijd is een minpuntje en daarom wordt het scherm met name aanbevolen voor gebruik op kantoor of bij een systeem met een tv-kaart:

Summary

In my opinion this is a very good monitor, the only thing letting it down is the response rate. If iiyama could lower it then I would whole heartedly recommend this monitor. For now though, this monitor only gets 8/10, with recommendations for office use, some light game playing and for use in a PC with a TV card.

Pros

Excellent styling
Space saving
Multitude of inputs
Large screen size
Large viewing angles
Picture quality

Cons

Slight blurring for fast moving images
Not the cheapest monitor available

Door Gabi Gaasenbeek

08-12-2002 • 11:47

54 Linkedin

Submitter: Scalle--

Bron: Tech-PC

Reacties (54)

Wijzig sortering
Anoniem: 32049
8 december 2002 17:17
Een slechtere reclame voor TFT-schermen als bij Office-Centre heb ik zelden gezien, men liet daar op de aangeboden schermen spellen als Need-For-Speed-Hot-Pursuit-2 zien, resultaat was constant wazige in elkaar overlopende beelden. Ik denk dat het nog geruime tijd zal duren voordat men die lag heeft opgelost, en dat dan allang de plasmaschermen zijn doorgebroken.

Plasmaschermen dalen voorlopig nog in prijs, en het duurt niet lang meer of die prijs wordt acceptabel, kwaliteit en snelheid concurreren wel met CRT, in tegenstelling tot TFT.

Wat wel goede argumenten voor TFT zijn, is het gunstiger energieverbruik, de ruimte die ze innemen, en het niet uitzenden van magnetische straling, terwijl ze voor dat laatste ook niet gevoelig zijn.
Met dat energieverbruik valt het vies tegen hoor. Okay, het is wel minder dan een CRT op dezelfde beeldbuisgrootte, maar een 21 inch van Iiyama trekt ook al 100 watt, dus dan is het voordeel ook weinig.

De responserate valt ook tegen, ik keek gisteren toevallig nog es op hun site, en daar bleek dat vrijwel al hun schermen met uitzondering van een enkeling(die 25ms heeft) 40 ms hebben. Grote tegenvaller dus. Maar het design vind ik wel mooi. Nu nog monitoren maken, met een nog dunner randje, zodat het in dual monitor echt helemaal perfect film kijken over 2 monitoren is.
/offtopic: 21" Iiyama trekt 100 watt? Dan hebben ze dat zeker verbeterd want mijn Iiyama 19" CRT (A901HT) trekt 160 Watt...

/semi-omtopic: kijk eens naar de AS4314UT (17" TFT, met 20ms !!) en 1280x1024 en slechts 700 euro inclusief BTW.
Hmm, ik zie nu op de site dat hij 25ms heeft; op de doos zelf staat 20ms.
de gemiddelde tft verbruikt maar 1 derde van z'n broer in crt formaat.
mijn oude samsung 950p verbruikte 120 watt en mijn nieuwe samsung 181t 18'1" tft verbruikt 40 wat.
Ook de TFT-schermen kunnen op ten duur qua responsetijd gaan concureren met CRT-schermen. 25ms schijnt al redelijk bruikbaar te zijn voor gamen en goed genoeg voor DVD, maar er zitten al 16ms schermen van o.a. Benq in de pijplijn. Deze hebben al bijna weer een gehalverde responsetijd. Het is alleen een kwestie van tijd voor er nog snellere schermen leverbaar worden.
De prijs en de specs zijn tov van een 18,1" Samsung TFT een beetje teleurstellend:

Iiyama AS4637UT:
Prijs: 1225euro
Response Time 35ms
Contrast Ratio 350:1
Brightness 240cd/m2

Samsung 181T:
Prijs: 1000euro
Response Time 25ms
Contrast Ratio 500:1
Brightness 250cd/m2

Daarom zie je ook dat veel tweakers een Samsung TFT hebben.
Bij Iiyama betaal je ook voor de opties er omheen, zoals USB hub enzo
Logisch,

Maar ik zit nu zelf achter een Iiyama TXA3813MT, en daar merk ik nie zo veel van die MS time. Het is ook maar een 15" monitortje.

Maar als ik een TFT scherm zou kopen, zou ik idd voor de Samgsung gaan. Die hebben gewoon betere specs en de prijs is ook nog zelfs te doen.
Voor die prijs haal ik een Iiyama 19 inch met 25ms response tijd bij mijn lokale computerboer!
Waarom niet goed geschikt voor games en films door de lage responstijd, maar wel voor tv? Hierbij moeten er toch ook snel veel beelden weergegeven worden?
TV is al redelijk goed te bekijken bij 50 beelden per seconde, de vertraging die daarbij optreedt is dus nauwelijks merkbaar.
Zowel TV als gamez zijn goed te doen bij 50fps hoor :)
Als ik jou een filmpje laat zien, zie jij hoogst waarschijnlijk niet het verschil tussen 50 beelden en 500 beelden per seconde :)
Ook niet als de refresh rate/response time dat toelaat.
idd, de responstijd van je oog ligt lager dan die van de meeste monitoren, 25fps word door het oog even vloeiend aanzien als 10.000.000.000 fps, en dat blurren bij snelle beelden, tja, dingen die snel bewegen zie je toch ook niet scherp. Zelf vind ik gamen op een LCD veel aangenamer dan op een CRT vanwege het veel stabielere beeld, van dat motion blur gedoe merk je niets als je er niet expliciet op gaat zitten letten (waarvoor je dus naar de rand van je scherm gaat zitten kijken en dat is niet echt iets wat je enorm veel doet in games)
Dit is een veel gemaakte vergissing. ( zoals ook de opmerking van necroman )
Het oog beschouwt 25 fps als bewegend. het verschil tussen 25 en 125 fps zie je weldegelijk.

Dit kun je met een simpel proefje zelf testen;
in spelletjes ( zoals quake3 counterstrike UT) kun je de fps realtime laten zien.
daar kun je het prima het verschil zien tussen 25 en 125 fps.
Dat is dan ook de reden dat je een CRT graag op >100Hz draait... je merkt wel degelijk dat dat minder knippert dan 60Hz (dit even terzijde, want een LCD heeft geen scanline en dus ook geen flikkering door de refreshrate). En als je in een FPS plotseling 180 graden draait om iemand achter je neer te knallen, heb je tijdens die draai liefst zo veel mogelijk beeldjes - anders lijkt het alsof je in 1 klap andersom staat, je hersenen nemen dan geen beweging waar.

Zo is het bijvoorbeeld ook zo dat in een online FPS zoals Tactical Ops (wat ik veel speel) in principe de server maar 30fps doorrekent. Meer gebeurt er gewoon niet in het spel. Dat neemt niet weg, dat je clientside toch graag tussen de "spelframes" in, "bewegingsframes" wil zien. Ook al schiet je daar dus niet sneller mee of zo!
games vereisen een veel hogere response tijd, lees eens deze topic door op GoT: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/608465 , dan kom je een hoop te weten over tft's welke er goed en slecht zijn plusde werking ervan.
Kleine correctie: je zult lagere responstijd bedoelen. :)
TV is 50hz, maar interlaced. Dus in feite maar 25 hele beelden per seconde. Dus daar heb je maar een responsetijd van 40ms voor nodig, dan kun je al alles laten zien. Deze is 35ms dus dat lukt wel.

@ Christian: als je de "halve" beelden niet combineert, heb je dus een responsetijd nodig van 20ms; dat redt hij dus niet. Ook DVD is meer dan 25 fps, vandaar de slechte DVD weergave. 50 beeldjes per seconde lukt dus al niet ;)
Ik mag van geluk spreken, ik werk namelijk al 3 maanden met dit juweeltje. Het is net of je naar een schilderij aan het kijken bent, vergeleken met een 22 inch crt monitor. Ik heb de foto-camera ook al aangesloten gehad, en de foto's zien er haarscherp uit. Verder is het een uitstekende monitor voor diegenen die veel met word werken, het beeldscherm is namelijk te kantelen.

kortom een geweldige monitor voor op het werk (bv. Cad-tekenaar)
Anoniem: 51427
8 december 2002 11:54
Hoeveel MS issie nou :?
(ik neem aan 30MS :? )
klik eens op de bron, dan zie je het :P
In het artikel staat 35ms
http://www.tech-pc.co.uk/iiyamatft-1.php bekijk het linkie en ontdek dat het 35MS is

totaal overbodige edit: 5 replies (huidige stand toch) in 2 minuten, jeezes, 't is hier druk :+
Het is ook de bedoeling dat je de review leest. Daar zie je dan een door de fabriek opgegeven waarde van 35ms, zomaar op de eerste pagina al. ;)
Nee, erger.... 35ms. :(
Specifications:
Size 18.1"
Dot Pitch .28mm
Response Time 35ms
Contrast Ratio 350:1
Brightness 240cd/m2
Native Resolution 1280*1024
Weight 7Kg
edit:

Hmm, weer eens te sloom....
Hier is een link naar de spec's Iiama pagina.Ze zeggen dat'ie 35 Ms is. Dat vind ik opzich niet zo lang. Deze monitor is ook bedoeld voor office. Hij heeft ook nog een forser broertje die heeft een response van 30 ms en een dikkere rand, die is geschikter voor gamers.
"Ze zeggen dat'ie 35 Ms is. Dat vind ik opzich niet zo lang."
Jij vind 35 M(ega)s(econde) niet langzaam? Ik wel. 35 m(illi)s(econde) is niet langzaam, maar nog niet snel genoeg :)
Anoniem: 66029
@typhon8 december 2002 14:18
Of koop gewoon de Samsung 181T, want die is goedkoper, heeft een dunnere rand en een RT van 25 ms. Geen Iiyama voor mij.
Naast dat ook gewoon een CVBS !

Maar de vraag blijft voor een tweaker die geen TV op zijn kamer heeft en toch TV wilt hebben als zo'n monitor in combinatie met een losse tuner/video beter is dan een TV-kaart in de PC.
1 ding is wel zo, als je alleen TV wilt kijken hoef je dan je PC niet aan te zetten met zo'n monitor en een losse videobron.

Maar in de review de tv-out van een videokaart aansluiten op de video-in van de monitor, dan is het vragen om slecht beeld, ze hadden beter een losse DVD speler kunnen gebruiken.
Als je geld overhebt, is dit dan ook uitermate geschikt als 2e monitor. Als er dan iets op TV is, zet je die monitor op de TV, en als je geen TV zit te kijken dan heb je een extra monitor om mee te werken. Idiaal, alleen een beetje duur :(
Hoezo heb je niet veel aan een S-Video ingang? Je sluit de monitor aan je videorecorder met S-Video uitgang (of evt een SCART adapter), die je als tuner kan gebruiken, en je kan die oude tv weggooien... :)
35 ms is idd niet te response tijd die je zou verwachten, zeker niet voor die prijs.
Ik heb deze zelfde 18,1" hier thuis zelf ookk staan, en moet gewoon zeggen: perfect!!
Nu ben ik geen zware gamer.....
Maar de games die ik zo nu en dan speel zijn gewoon uitstekend te doen!
Prijs is inderdaad wel wat aan de stevige kant....
Want voor die prijs kan je wel 2 stevige 19" crt monitoren van IIyama kopen en hou je nog geld over!
Anoniem: 69450
8 december 2002 14:55
ik heb een 19 inch ilyama tft aangeschaft en ik moet zeggen dat deze monitor met volgens mij verder gelijke specs het erg goed doet, ook met 3d-spellen en films.

afgezien van de toch nog hoge prijs ( tft in het algemeen) kan ik dus zeker deze monitor aanraden!!!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee