Apple introduceert 1,42GHz Power Mac en 20" LCD-scherm

Apple heeft vandaag een snellere high-end Power Mac, een nieuw low-end model en een nieuwe LCD-monitor geïntroduceerd. Tevens werden de bestaande Power Mac-configuraties op bepaalde punten gewijzigd en in prijs verlaagd. De processors van het topmodel kregen een upgrade van dual 1,25GHz naar dual 1,42GHz G4. Tegelijkertijd werd ondersteuning voor 54Mbps AirPort Extreme, FireWire 800 en Bluetooth toegevoegd. De dual 1,42GHz Power Mac G4 is leverbaar in twee configuraties met 2GB DDR333 geheugen en een GeForce4 videokaart of 512MB DDR333 geheugen en een Radeon 9000 videokaart. De configuraties worden gecompleteerd door een 120GB ATA/100 harde schijf en een SuperDrive DVD-brander. Het prijskaartje van de high-end Power Mac werd verlaagd van 4.599 dollar naar 3.799 dollar.

Het low-end model beschikt nu over één 1GHz G4-processor in plaats van twee 867MHz CPU's. Voor een prijs van 1.499 dollar - 200 dollar lager dan de oude low-end Power Mac - levert Apple een machine met 256MB DDR266 geheugen, 60GB ATA/100 harde schijf, een combo-drive, FireWire 800, Bluetooth en een GeForce4MX videokaart met 64MB video- geheugen. De midrange dual 1GHz Power Macs werden in prijs verlaagd van $2.499 naar $1.999. De luidruchtige koeling van de vorige generatie Power Macs, een punt waarover veelvuldig werd geklaagd door Mac-gebruikers, is door Apple aangepakt. Volgens Tom Boger, hoofd van Apple's Power Mac Product Marketing, heeft het bedrijf alles in het werk gesteld om de nieuwe modellen stiller te maken.

Naast nieuwe en goedkopere Power Mac-configuraties heeft Apple een nieuw 20,1 inch LCD-display geïntroduceerd. Verder werd de prijs van het bestaande 23 inch Cinema HD display drastisch verlaagd van $3.499 naar $1.999. De 20,1 inch breedbeeld LCD-monitor heeft een resolutie van 1680 bij 1050 pixels en een prijs van 1.299 dollar.

Door Femme Taken

Architect

28-01-2003 • 19:42

59 Linkedin

Submitter: GraasGast

Bron: MacCentral

Lees meer

Samsung 172T LCD-monitor review Nieuws van 3 februari 2003
Infoworld bekijkt de nieuwe PowerBook G4 Nieuws van 16 december 2002
Release nieuwe PowerMacs uitgesteld Nieuws van 24 januari 2002

Reacties (59)

Wijzig sortering
De luidruchtige koeling van de vorige generatie Power Macs, een punt waarover veelvuldig werd geklaagd door Mac-gebruikers, is door Apple aangepakt.
Klopt, niet alleen in de nieuwe G4's, maar ook in de al geproduceerde en verkochte G4's. Apple heeft erg veel klachten gehad over de koelers, bij veel mensen stonden ze continue aan en met drie koelers hoor je dat wel.

Daarom heeft Apple een nieuwe firmware voor de G4's uitgebracht (firmware bij Apple is een soort BIOS bij de pc's) die dat probleem aanpakte. Als je de nieuwe firmware installeerd merk je het verschil meteen. Dat probleem is dus al opgelost.

Verder is dit een goede stap in de richting, alleen vind ik het raar dat Apple niet een snellere fsb pakt en die ook volledig gebruikt. Ze gebruiken nu PC2100 en PC2700 geheugen maar daarvan pakken ze maar de helft, de andere helft gebruikt men gewoon niet. Dat moeten ze aanpakken, dan wordt het verschil tussen de Apple wereld en de x86 wereld een stuk kleiner. En de mensen die een Apple gebruiken hebben nou eenmaal meestal een hoge bandbreedte nodig.
Daarom heeft Apple een nieuwe firmware voor de G4's uitgebracht (firmware bij Apple is een soort BIOS bij de pc's) die dat probleem aanpakte. Als je de nieuwe firmware installeerd merk je het verschil meteen. Dat probleem is dus al opgelost.

Ik kan je verzekeren dat, zelfs na de firmware upgrade, het ding nog steeds een teringherrie maakt. Ik heb nu 1 van de 2 fans in de PSU uitgeschakelt en dat scheelt alweer een boel...straks de rest van de fans vervangen door wat duurdere broertjes...
Ze gebruiken nu PC2100 en PC2700 geheugen maar daarvan pakken ze maar de helft, de andere helft gebruikt men gewoon niet.
Andere systeem onderdelen met DMA kunnen wel profiteren van die extra bandbreedte, maar veel verschil maakt dat niet helaas.

Over 6 maanden komt hopelijk de 64 bits PPC 970 van IBM uit, en met een FSB van 900 MHz lijkt dat probleem dan opgelost. Beter laat dan nooit. Maarja, wel te laat voor mij, ik ga die dual 1.25 GHz kopen, met ATi 9700 en 4x superdrive. Vrij duur als je na de performance kijkt, maar spotgoedkoop als je naar het gebruiks plezier kijkt. :)
Is dat scherm ook op PC's aan te sluiten?
Als je een videokaart hebt met een DVI uitgang wel, als je alleen een VGA uitgang hebt wordt het een stuk lastiger.

Apple gebruikt namelijk ADC (Apple Digital Connector), daar zit niet alleen VGA in, maar ook stroom en USB. Je hebt dus een kabel en dus geen apparte stroomkabel + een USB kabel nodig.

Alleen past ADC niet op DVI en heb je dus een converter nodig. Er zijn verschillende producten voor ADC->DVI. Of er ook ADC->VGA bestaat weet ik niet.
O ja, thanx!
Ik zie hier:
link
dat ie $39 kost.
:o
Wacht even.
Ik vergis me, dat is andersom, je hebt dit nodig:
nog een link
en die is $99. |:(
Anoniem: 30420
@Beaves29 januari 2003 17:58
in ADC zit DVI, USB en stroom niet VGA.
Er zijn verloopstekkertjes die je bij de Applestore kan kopen van Dr. Bott, zodat je een 2e Apple display op je DVI poort kan hangen aan de videokaart die standaard in je Powermac zit (allemaal hebben ze dualmonitor support dacht ik)

De problemen zitten m vooral de resolutie en kleurmanagement.
Ik geloof van wel. Collega van mn vader heeft dat 23" scherm, dat is zo vreselijk mooi, niet normaal...

Hij heeft indertijd alleen voor iets van 12000 gulden gekocht, lullig dat het nu zo "goedkoop" is :P

Hier heb ik een review gevonden waar ze zeggen dat het scherm alleen werkt op een mac, maar vind het wel een beetje merkwaardig eigenlijk, moet toch wel een convertor oid voor zijn :?
The monitor works only with a Mac, so we were unable to run our standard DisplayMate evaluation images.
Ik denk dat dat komt door de volgende resoltie: 1680 bij 1050 , ik dacht dat die niet bestond op windows pc's.

Ik zie apple toch we in de goede richtig gaan, alles wordt betaalbaarder. Zo kan de 'normale' mens met een modaal inkomen ook een Mac aanschaffen zonder er zich scheel voor te betalen.

En wat een spec's zeg, die high-end mac:
De processors van het topmodel kregen een upgrade van dual 1,25GHz naar dual 1,42GHz G4. Tegelijkertijd werd ondersteuning voor 54Mbps AirPort Extreme, FireWire 800 en Bluetooth toegevoegd. De dual 1,42GHz Power Mac G4 is leverbaar in twee configuraties met 2GB DDR333 geheugen en een GeForce4 videokaart of 512MB DDR333 geheugen en een Radeon 9000 videokaart. De configuraties worden gecompleteerd door een 120GB ATA/100 harde schijf en een SuperDrive DVD-brander. Het prijskaartje van de high-end Power Mac werd verlaagd van 4.599 dollar naar 3.799 dollar.
Qua Ghz'en kunnen ze dan zelfs meekomen met de p4. En ik vind dit erg slim gedaan , ook in de toekomst zal deze pc lang mee kunnen door de 2GB ram en twee 1,42 Ghz processoren. Dan kun je ook profijt hebben van hypertrading....En een geforce4 voor de enkele mac games....Mischien kun je ook games van PC naar Mac poorten?, net als onder de consoles gebeurt......
Je vergeet zeker dat dit een Risc-processor is, dan kun je echt de Hz'en niet gaan vergelijken hoor!
Bij mijn weten is iedere resolutie in principe mogelijk, zolang het niet te hoog voor de videokaart is natuurlijk, en je driver je niet beperkt tot de standaard-set resoluties....
Anoniem: 48318
@typhon29 januari 2003 10:54
"Qua Ghz'en kunnen ze dan zelfs meekomen met de p4"

Nou inderdaad, van 1/3e van de snelheid naar de helft. :?
Normaal gesproken niet of er moet een appeltje op je pc staan.
Maar ik weet niet of ze ondertussen van hun "exotische"(voor pc gebruikers) aansluiting naar een "standaard" DVI uit/ingang zijn gegaan.
Andersom kan wel. Je kan wel een gewone TFT monitor op je powermac aansluiten:
http://www.apple.com/powermac/graphics.html
Die apple schermen zijn echt om te :9~

Alleen zie ik nergens te staan wat de response time is van die schermen :?
Weet iemand wat die zijn?
Ik verwacht dat het wel 25 ms zal zijn
Op mijn iMac lcd zien games er iig goed uit, dus dat zal ook wel het geval zijn met die lcd's :)
Alleen zijn ze wat prijzig :(
psst, is geen LCD maar TFT :*)
<mierenneukmode>
TFT=LCD
LCD!=TFT
</mierenneukmode>
Ken iemand met een Apple Cube in combinatie met een 17" TFT scherm. Dat scherm heeft de zelfde vormgeving als bovenstaand scherm. De achterkant van het scherm begint grijs/zwart te worden, ik denk van de hitte. Tevens begint de Cube scheurtjes te vertonen. Het ziet er allemaal leuk uit als het nieuw is, maar hoe het er na een jaartje uitziet zeggen ze er maar niet bij.
Nou dan doet hij toch iets niet goed. Ken ook wat mensen met een Cube en die zijn nog steeds tevreden en daarvan heeft de Cube ook geen scheurtjes.

Ken ook iemand die nog een G3 toren heeft die nog in perfecte staat is, de Powermac 7300 van me pa ziet er ook nog pico bello uit en draait al 6 jaar zonder problemen (ook geen formats in de tussentijd gehad! wordt dagelijks genbruikt!).

Dus om nou te zeggen dat Mac's vanzelf uit elkaar vallen alleen omdat 1 kennis van jou of een slecht exemplaar heeft of dat ding gewoon mishandeld is wel btje overdreven imo
Ik heb net mŽn iMac even (zedelijk) betast, en het scherm is hartstikke koel (en cool, uiteraard ;)).
Lijkt me dus sterk dat hij van de hitte grijs, laat staan zwart wordt. (Of gebruikt die 'iemand' z'n mac als openhaardscherm.)
Het prijskaartje van de high-end Power Mac werd verlaagd van 4.599 dollar naar 3.799 dollar.
Ik vind mac's nogsteeds fascinerend, prachtige dingen (serieus) . Wat ik ook zo fascineren vind is dat er mensen zijn die zo'n highend mac kopen, terwijl je voor dat bedrag een vele, maar dan ook echt VELE malen snellere PC kan kopen met een DIK 21" scherm. OF 2 snellere pc's met normale monitoren.

Maar ach, die passen natuurlijk niet zo mooi in het interieur ;)
Tja,

Sommige mensen die er hun brood mee verdienen vinden gebruikersvriendelijkheid wel handig, of total-cost-of-ownership die lager ligt, of vinden het niet de moeite waard om tijd aan het leren van een ander OS te besteden, en dus geld investeren.

En je doet net alsof wat je met een computer kunt rechtevenredig is met de snelheid ervan...
De snelheid van een PC maakt idd niet uitof dat ook meteen productiever is. Alhoewel, als je professioneel met fotoshop of dtp bezig bent.....

Ik ben geen MS fan, maar ik moet gewoon toegeven dat Windows XP de eerste versie van windows is die stabiel werkt. Ook redelijk gebruikersvriendelijk. (eigen smaak). XP kan de concurrentie met het MacOs aan.

Dat de TOC lager zou liggen, daar geloof ik geen BAL van. Mac spul is gewoon duur, in alle opzichten. Misschien dat je met wat onderzoeksresultaten kunt komen?

Bovendien: gebruiksvriendelijkheid: Adobe (vul product in) werkt het zelfde op zowel MAc als PC dus tegenwoordig maakt dat allemaal niet zoveel meer uit.

Gezien de verbetering van windows (XP is de eerste serieuze versie) en het duidelijke grote prestatie v.s. kosten voordeel zou ik binnen een bedrijf eens de rekenmachine (of mac ;) ) er bij pakken of op de LANGE termijn een PC park niet goedkoper is.

In het verleden had de MAC in alle opzichten het beter voor elkaar dan de PC. Stabieler, grafisch en multimedia was gewoon super. Daarom is de MAC de grote standaard geworden binnen de dtp / grafische wereld. Terecht!

Ik probeer aan te geven dat die verworven positie ernstig wordt bedreigd door de verbeterde kwaliteit van PC hardware en software.

Vroeger kon je de veel hogere kosten voor een mac nog verantwoorden. Ik zie niet in hoe je dat nu nog kunt.
Anoniem: 63887
@Q30 januari 2003 15:39
Wat mensen denk ik vergeten is dat de updates en upgrades van programma's zoals photoshop steeds meer systeemprestaties vragen.... meer cpu power meer geheugen enz.... ik heb met mijn eerste mac een g3 450 ruim 4 jaar prima kunnen werken totdat ik op mac os x over ging. Toen werd het te langzaam.....
Ik heb het idee dat de updates en upgrades minder grote stappen qua systemload veroorzaken op de mac.... kort gezegd een mac leeft langer in mijn optiek. Ik heb sinds de aanschaf van mijn g3 mac al twee windows pc's versleten om dezelfde updgrades van photoshop goed te laten draaien...
total cost: t zelfde of meer voor de pc....

dan nog een subjectievere mening.... voor grafisch ontwerp werk ik beter op de mac..... heb het idee minder na te hoeven denken over het gebruik van de computer. En dat terwijl ik ben begonnen op de pc....
ja die schermen zijn fantastisch maar tel er gerust nog 199 euro bij op want je het wel een dvt to adc adapter nodig. Wat die videokaarten betreft, mac's vooral powermacs zijn niet om te gamen (het kan natuurlijk wel) maar het zijn productie machines gebruikt voor dtp, video en audio dan rukt de 3d prestatie nauwelijks, lijkt mij dan. hopelijk komt er wel wat minder lawaai uit die krengen want nu zijn het echt stofzuigers
ja die schermen zijn fantastisch maar tel er gerust nog 199 euro bij op want je het wel een dvt to adc adapter nodig.
BS, zo'n adapter kost bij Apple zelf $40, en is dus ergens anders wel goedkoper te krijgen.
De reden dat de mac niet een echt game platform is, ligt niet aan de 3d prestaties. Apple maakt veel gebruik van OpenGL. De GUI wordt bijv in opengl gerenderd.
Waar het wel aan ligt is de hoeveelheid beschikbare games, die ook nog eens een paar maanden later uitkomen.
Hij kost $99, kijk maar naar mn eerdere berichtje :Y)
Ik zat ADC->DVI te denken.. Moet andersom zijn...
Wat me trouwens opvalt is dat je bij de PowerMac's ook een iPod kan bij bestellen maar dat de 5GB iPod er niet bij staat! Hij is 'tijdelijk niet verkrijgbaar' of iet dergelijks. :?

Zou dit duiden op een nieuwe iPod 5GB of gewoon een complete nieuwe iPod? :)
Apple zelf zegt dat de de hele voorraad leegverkocht hebben rond de kerstdagen. Tja. Ik denk dat er een update komt binnenkort.
Ja, dit is reeds een tijdje bekent dat de ipod 5 gb uit de schappen is. De geruchten gaan uiteraard dat er een update komt, welke ook voorspelbaar is. Echter, kan niemand dit met enige zekerheid bevestigen, iets wat men nooit kan als het om geruchten bij apple gaat.
volgens mij gaan de low end macs er qua cpu kracht wel flink op achteruit

van 2*867 (dat is iets van 1733 als je het gewoon opteld) naar 1 ghz

ok, in sommige gevallen is 1ghz misschien sneller (als je alleen 1 heel groot proces hebt want dat kan volgens mij niet over 2 cpu worden verdeeld) maar in het algemeen is volgens mij (hoe vaak zeg ik volgens mij op deze brakke ochtend?) 2*867 toch echt sneller

beetje raar om een nieuw model, low end of niet, langzamer te maken dan het oude
beetje raar om een nieuw model, low end of niet, langzamer te maken dan het oude
Maar wel goedkoper...vandaar dus.
Apple blijft marktaandeel verliezen tegenover de x86 PC's, er is nog geen zicht op een nieuwe CPU dus men moet wat om de verkopen op te krikken.
Maar wel goedkoper...vandaar dus.
Apple blijft marktaandeel verliezen tegenover de x86 PC's, er is nog geen zicht op een nieuwe CPU dus men moet wat om de verkopen op te krikken.
Apple is weer marktaandeel aan het winnen en er is een nieuwe cpu in zicht, nl de PPC 970 van IBM
Anoniem: 77291
29 januari 2003 17:33
apple schermen zijn spijtiggenoeg niet aansluitbaar op een pc omwille van het feit dat er stroomvoorziening in de vga kabel ingebouwd is samen met een 2 poorts usb hub. De stroomvoorziening maakt het mogelijk je mac in slaapstand te zetten door eenvoudig met je vinger over het powerteken te wrijven ;(
Daar zijn adapters voor, van bijv DrBot.
Anoniem: 47891
28 januari 2003 20:29
Het enige probleem is nog steeds die G4+(7455Mot)
Die nog steeds niet goed gebruik kan maken van de DDR, dus eigenlijk is de proc memory starved. De FSB is nog steeds 167Mhz. De DDR is wel een verbetering op de SDRAM die voorheen gebruikt werd. Maar voor een echte snellere FSB moeten we toch wachten op de 7457Mot of IBM's P970 (de inmiddels bekende Power4 core met desktop features altivec, single core etc).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee