Beste Toermalijn... Alle dingen waar ik het over had hebben we hier op het bedrijf staan... Ik spreek uit ervaring. De punten die ik aanhaalde zijn gewoon waar.
Waarom ben jij zo pissig?
ten eerste, kleurprofielen sturen je kleurenkanon aan, die correcties doorgeeft aan je monitor.die kun je aanmaken voor rgb, cmyk etc. dus wel kleurprofielen!
Jij zei "verder werken de meeste dtp'ers in rgb,cmyk of srgb. dit zijn al sterk gecomprimeerde kleurprofielen en werken derhalve ook accuraat op een TFT." RGB,CMYK etc zijn GEEN kleurprofielen... een kleurprofiel is een methode om het kleurbereik van een kleursysteem te beschrijven... het is dus NIET hetzelfde...
ten tweede............. het is een kleursysteem met een kleurbereik!punt. rgb heeft een groter kleurbereik dan cmyk!. praat over dingen waar je verstand van hebt!
rgb en cmyk worden zeker verschillend gemengd zoals je zegt additief (RGB) en subtractief(CMYK), daar heb je dus al een verschil in kleurbereik!
Ik heb helemaal niet gezegd dat RGB geen groter kleurbereik heeft dan CMYK... waar lees jij dat?
(additief vs. complementair).complementaire kleuren ontstaan door het mengen van kleuren meneer!
Ja... RGB kleuren mengen geeft wit licht, Cyaan Magenta en Yellow INKTEN mengen geeft theoretisch zwart (in praktijk door niet ideale pigmenten is dat dus donkerbruin)... CMY(K) gaat over INKTEN die mengen en dat gaat anders dan Rood Groen en Blauw LICHT mengen... Wat bedoel jij nou met je opmerking?
ten derde srgb is het kleursysteem(zoals je wilt) wat je monitor aanstuurt en heefft zeker weten een gecomprimeerd kleurbereik(kan dus minder kleuren weergeven als daadwerkelijk rgb!
Waar lees je dat ik anders beweer? sRGB betekend 's'mall RGB... is ontwikkeld voor consumer producten zoals digitale camera's en inktjetprinters en laat snellere berekeningen toe dan RBG te koste van bereik en kwaliteit. Jouw monitor wordt gewoon met RGB aangestuurd... als je daar een sRGB-profiel aan wilt hangen, tja... waarom zou je dat willen?
hoeveel kleuren zijn er mogelijk in cmyk? (denk aan pantone kleuren)minder dan je monitor weer kan geven.
dus die beperking die er zou zijn voor een tft gaat al niet meer op!
niet erg slim om iets voor druk voor te bereiden in rgb!
geen wonder dat er bij jouw dan zoveel verschil in zit!
Wederom, waar lees jij dat ik anders beweer? Overigens werken alle scanners in RGB of LAB (high-end fotomultiplier-based drumscanners). Scanners werken op basis van licht en dus met deze kleursystemen. de software, bijv Photoshop of Linocolor zet het om naar CMYK met alle settings die voor het gewenste medium vereist zijn (krantenpapier is geen halfmat mc of biotop)...Waar zit er bij mij zo veel verschil in??? WAAR heb ik dat gezegd???
eehhhhh, ik ken tot nu toe niet een dtp'er die met een barco van 10.000 gulden zit te werken en jij hebt zeker weten ook geen barco. dus klets niet uit je nek!
Ga eens kijken bij een lithograaf of een goede drukker... Overigens kun je met een goede CRT en een calibrator aardig in de buurt van een Barco komen... maar de Barco heeft door z'n speciale fosforsamenstelling voordeeltjes die je niet een twee drie kunt compenseren met alleen software...
begrijp ik de bedoeling achter kleurbeheer beter dan jou, anders zou je beter begrijpen dat er in het proces zoveel stappen zijn waar verschillen optreden, en derhalve niet exact weergegeven kan worden.
wat men doet met kleurprofielen maken is het een beetje voorspelbaar maken, maar ook niet meer dan dat!
Nee, je begrijpt er niets van... kleurbeheer en profielen zorgen er voor dat je ongeacht het gebruikte apparaat digitale camera, printer, scherm, drukpers, diabelichter, etc. Een ideale conversie hebt... het gaat niet om een 'beetje voorspelbaar maken', je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een drukprocede van een drukpers op een inktjet printer te simuleren... Ook kun je bijvoorbeeld zien hoe een fotograaf die met Photoshop een beeld heeft bewerkt het bedoelt heeft... (profielinsluiting)... en er zijn nog meer mogelijkheden...
door temperatuurverhoging in het drukproces treedt ook kleurverschil op en hier is dus NIETS tegen te doen. dus, als je 1000 boeken drukt zijn de laatse 500 toch anders dan de eerste 500.
maak mij niet wijs dat jij dat proces kunt beinvloeden!
en mijnheer, de druk bepaalt de kwaliteit van jouw eindproduct(raster, meer kleurendruk, welke druktechniek, kwaliteit inkt etc.) en niet het kleurbereik van je monitor!
je weet niet eens waar je het over hebt!
Een goede ISO genormeerde drukker heeft over het algemeen heel erg weinig verloop over een run. Ga asjeblieft niet roepen dat drukkers niet normgericht kunnen drukken want juist in de grafische industrie wordt heel erg veel aandacht hieraan besteed...
Temperatuurverschillen zijn een factor maar meer nog de luchtvochtigheid, een goede drukker heeft een geconditioneerde werkhal!
Oja... Je kent mij niet, en je weet niet wat ik weet... ik werk in de grafische industrie op een plek waardoor ik veel inzicht in het hele gebeuren moet hebben... Jouw aannames berusten op niet bestaande uitspraken... wat meer respect voor mede tweakers die misschien toch iets meer ergens vanaf weten zou je sieren... Je weet er wel wat van af maar je hebt niet alle details scherp... Ik heb geen zin in een wel-niet discussie over allerlei dingetjes die niet ter zake doen hier... Wat ik wel hoop is dat je duidelijk hebt dat ik WEL weet waar ik over praat en dat het wellicht goed is het goed te bekijken en er wellicht iets mee te leren, anders had ik net zo goed geen reply kunnen sturen en dat vind ik dan ook wel zonde... De TFT is een mooie vinding maar hij heeft voor kleurweergave diverse nadelen... Voor DTP werk ik ook liever met een TFT maar voor kleurcorrectie dus echt niet en met mij zeer vele professionals.. de techniek is gewoon nog niet zo ver.
Als je zin hebt mag je best wel een keertje langskomen waar ik werk... kun je eens kijken wat en hoe wij met kleurbeheer omgaan en welke goede resultaten er geboekt kunnen worden...