Bedrijfsgeschiedenis van Rambus

In de afgelopen tien jaar is het bedrijf Rambus een waar fenomeen geworden. Zijn geheugentechnologie heeft een tijd lang de grondvesten van de geheugenindustrie doen schudden. X-bit Labs biedt ons nu een mooi overzicht van de levensloop van de inmiddels gigantische patenten-boer, waarin de nadruk ligt op het omstreden geheugen.

Rambus logo met RIMMDe levensloop van Rambus begint in maart 1990, met de oprichting van het elektronicabedrijfje door Dr. Mike Farmwald en Dr. Mark Horowitz. Ze waren niet de enigen die hun geluk in de elektronica zochten, rond deze tijd schoten dit soort projecten als paddestoelen uit de grond. Veel van dit soort bedrijven werden echter al vrij snel uit de markt gedrukt of opgekocht. In april van dat jaar werd er een patent op een door Rambus ontwikkelde techniek aangevraagd. Het werd afgewezen, maar zou in de toekomst nog een grote rol gaan spelen. In juli 1992 treed Rambus toe tot de JEDEC - een organisatie voor gezamelijke ontwikkeling van standaarden voor elektronische onderdelen. Tegen deze tijd heeft het bedrijf al wat naam gemaakt met haar Rambus DRAM, dat in maart van dat jaar al steun vond bij Fujitsu, Toshiba en NEC. Nintendo kondigt aan dat haar volgende game-console RDRAM zal gebruiken, de goden lijken Rambus goed gezind.

Vervolgens barst er een groot patent-gevecht uit. Hoewel Rambus in verband met het geheimhouden van enkele patenten niet meer aanwezig zou mogen zijn bij JEDEC-vergaderingen, weet het bedrijf door een slinks truukje zonder openbaring van haar patenten hier toch nog onderuit te komen. Rambus heeft in de periode 1992 tot 1995 dus alle mogelijkheid om tijdens JEDEC-ontmoetingen uitgesproken ideeën te verwerken en te implementeren. Ultiem doel is de ontwikkeling van een standaard gebaseerd op Rambus-patenten. In juni 1996 verlaat Rambus de JEDEC, terwijl het de ontwikkeling van SDRAM probeert te dwarsbomen met een aantal patent-truukjes. Er wordt een overeenkomst met Intel gesloten voor de ontwikkeling, productie en verkoop van de nieuwe Direct Rambus DRAM specificatie.

Rambus RIMMDan betreedt DDR SDRAM het strijdtoneel. De nieuwe standaard krijgt veel steun. Ook RDRAM stevent op winst af. In 1997 kondigt Rambus aan dat de technologie in 1999 op de markt gezet zal worden, er wordt trots bij vermeld dat een groot gedeelte van de geheugenfabrikanten al een licentie op de technologie heeft aangeschaft. Rambus-aandelen groeien met 98%, RDRAM lijkt de toekomst. Als het echter tijd begint te worden voor de langverwachte release loopt niet alles lekker. VIA brengt haar PC133 SDRAM met agressieve campagnes aan de man terwijl er aan de kant van Rambus en Intel productieproblemen ontstaan. Als het grote moment daar is weten fabrikanten echter niet hoe snel ze hun RDRAM-modules uit de fabriek moeten slepen en het einde van de ontwikkeling wordt overhaast.

Na de release ontbreekt het aan chipsets voor RDRAM, en zelfs Intel maakt noodgedwongen een DDR SDRAM-compatible chipset. RDRAM's nadelen (prijs, incompatibiliteit, latency) lijken niet op te wegen tegen de voordelen (de enorme bandbreedte). Ontwikkeling en productie van nieuwe soorten RDRAM loopt erg langzaam. Naarmate meer en meer bugs zich in de enige compatibele chipset zich presenteren begint ook Intel afstand te nemen van RDRAM, en presenteert PC133 SDRAM als een alternatief voor de Pentium 4. Vanaf hier gaat het alleen maar harder naar beneden. In een noodgreep kondigt Rambus aan dat SDRAM gebaseerd is op Rambus-patenten, ontwikkeling van SDRAM mag alleen nog maar wanneer er gigantische bedragen betaald worden. Geheugenfabrikanten keren zich tegen Rambus. Als rechter Robert Pain in een rechtzaak tussen Infineon en Rambus in het voordeel van Infineon besluit start zich een domino-effect in de andere lopende rechtzaken en is het eens oppermachtige bedrijf al snel een gigantisch deel van haar marktaandeel kwijt:

This story is an instructive one and helps to understand the laws of the computer market. The idea is that open architectures are on top here due to much higher economic effectiveness. Intel and Rambus wanted to lead the market their way and were beaten. Intel isn't an immaculate leader in technology market. The company may be the best in technology, but the market may not accept their "price-to-performance" ratio. And there is no power to force unattractive products into the market.

You thought it was all about Rambus? Yes, it was. But the main point here is the factual proof of the thesis that competition is good. It may not allow the most perfect technologies into the market, but always takes up the most optimal ones.

Tegenwoordig is Rambus nog steeds bezig met de ontwikkeling van het - vooral in routers populaire - RDRAM. De snelheid die het geheugen kan leveren is nog niet vaak geëvenaard, en de ontwikkeling gaat nog steeds door. Een 533MHz-versie van het geheugen is al verschenen en een variant met 1200MHz zit in de pijplijn. Intel heeft haar contract met Rambus afgekocht en is druk bezig met de ontwikkeling van DDR DRAM-compatible Pentium 4 chipsets. SiS heeft recentelijk een nieuwe RDRAM-chipset uitgebracht in de vorm van de SiS 658 en 32-bit geheugenmodules zijn ook beschikbaar. Met de introductie van DDR-II zal Rambus een grote concurrent voor haar RDRAM zien verschijnen, de toekomst moet uitwijzen wat het lot voor het bedrijf in petto heeft.

Door Robert-Jan Huijsman

Meuktracker, Nieuwsposter

13-11-2002 • 10:44

20

Submitter: Soar

Bron: X-Bit Labs

Lees meer

Infineon en Nanya gaan samenwerken
Infineon en Nanya gaan samenwerken Nieuws van 14 november 2002
Intel valideert PC1066 RDRAM
Intel valideert PC1066 RDRAM Nieuws van 4 oktober 2002
SiS introduceert R658 RDRAM chipset
SiS introduceert R658 RDRAM chipset Nieuws van 1 augustus 2002
Rambus & DDR geheugen roadmap
Rambus & DDR geheugen roadmap Nieuws van 2 maart 2002

Reacties (20)

20
20
15
5
0
0
Wijzig sortering
Jammer dat Rambus ten tijde van het contract met Intel geplaagd werd door productieproblemen. De AMD Athlon en Pentium III konden niet echt profiteren van meer geheugenbandbreedte maar de Pentium IV heeft erg veel profijt van een hoge geheugenbandbreedte. Als Rambus op dat moment genoeg geheugen kon leveren (drukt ook de prijs) dan was het waarschijnlijk op dit moment een stuk populairder geweest. Ze hadden dan precies het gat opgevuld tussen het toen huidige SDRAM en het DDR geheugen dat eraan zat te komen en hadden zodoende wel een grote concurrent kunnen zijn voor DDR.

Alleen jammer van die wanhoopsdaden toen bleek dat Intel PC133 als een alternatief aanbood voor de Pentium IV. Ze hebben hierdoor toch een erg grote deuk opgelopen in hun imago en de support van de fabrikanten.
Het sneaky stelen van patenten heeft hun imago anders ook niet al te veel goeds gedaan hoor... Dat zijn schurkenstreken. Onbetrouwbare fabrikant, dat Rambus.
Stelen van patenten nog wel? Ik geloof dat ze de patenten gewoon opgekocht hebben hoor. En daarna er gebruik van wilden maken. Net zoals vele andere bedrijven dat konden doen maar niet deden.

En Rambus is niet de enige met die taktieken, lees mijn andere post maar eens voor nog meer voorbeelden.

Helaas is het voor hen niet zo goed uitgepakt, maar ik denk dat een monopoliepositie niet mogelijk is, ook al zou dit anders zijn gegaan. Er zijn altijd nog meer chipsetfabrikanten, en als Intel hun poot stijf hadden gehouden en echt alleen nog maar RDRAm toe zouden staan, dan zouden ze een gigantisch deel van hun marktaandeel kwijt zijn geraakt omdat de consument hen had laten vallen.

Dat had AMD nu de grote winnaar geweest. En gezien de laatste berichten over AMD en de achterstand die ze nu hebben op Intel, weet ik niet of we daar nou zo blij mee zouden moeten zijn.
Sorry!! Was verkeerd geplaatst. Dom van me |:(
Niet naar beneden modden = niet nodig
Sja, gegokt en verloren. Persoonlijk ben ik er niet rouwig om, het was een regelrechte 'staatsgreep' die Intel en Rambus samen op de markt wilden plegen. Als het allemaal gelukt was, hadden Intel en Rambus de markt volledig in hun greep gehad. Dat betekent dat er geen concurrentie meer zou zijn en dat de vernieuwingen al snel steeds langzamer zouden gaan.

Een monopolie is in het begin leuk, ze maken vette winst en zeker in het begin heeft de consument daar nog wel voordeel van. Maar na verloop van tijd begint de concurrentie ze in te halen. De monopolie gaat dan _altijd_ over van het produceren van goed spul naar het af proberen te houden van de concurrentie (die maken 'quantum leaps' die de monopolie niet kan maken). Op een gegeven moment is de monopolie alleen nog maar bezig met het afhouden van de concurrentie. En zo gaat al het geld dat de consumenten hebben betaald voor de spullen naar de advocaten in plaats van naar nieuwontwikkeling.

Producten kopen is investeren in het bedrijf dat die producten maken. Geld investeren in een pad zonder toekomst is geld weggooien, ook al heb je er op korte termijn voordeel van. Dat heb ik op de HAVO al geleerd met economie.
Op FSB's van rond de 200 MHz is DDR-SDRAM al bijna net zo snel als RDRAM, dus ik denk dat DDR-II het einde van RDRAM in de PC betekent, tenzij Rambus met iets nieuws komt.
Dat zal inderdaad het einde van de huidige Rambus betekenen, maar tegen de tijd dat DDR II uitkomt heeft Rambus Yellowstone op de wereld gebracht en is het voor Rambus theoretisch mogelijk om de snelheden die met DDRII gehaald worden te verpulveren...
Linkje

edit:

Damn, te lang met die link bezig geweest
Als Rambus niet met realistische prijzen voor hun product komt kunnen ze eigenlijk net zo goed nu al ophouden.

1. Wat heb je aan supersnel geheugen als de processoren het toch niet bij kunnen houden.
2. Wat heb je aan supersnel geheugen als het onbetaalbaar is.
3. Wat heb je aan supersnel geheugen als je daardoor met een onbreekbare ketting aan één fabrikant vastgebonden wordt?

Zo lang Rambus niet meedoet met de bestaande concurrentiestrijd of een eigen niche creeert waarin een concurrentiestrijd kan plaatsvinden zal Rambus niet kunnen overleven. Het is maar een kwestie van tijd voordat een andere fabrikant met de ideeen van Rambus een geheugenchip ontwerpt die minstens even goed performed, geen inbreuk maakt op patenten van Rambus en nog goedkoper te produceren is ook.

En dan? Dan gaat Rambus natuurlijk toch proberen die chip tegen te houden, is miljoenen kwijt aan rechtszaken (geld dat de consument betaald heeft en waar de consument dus nooit de voordelen van zal plukken) en zijn zoals gewoonlijk de advocaten de echte winnaars.
Om te beginnen is het zo dat de PIV wèl gebruik kan maken van de bandbreedte die geboden wordt door Rambus geheugen, beste bewijs is wel dat systemen die uitgerust zijn met Rambus beter performen dan die met DDR.
Voor de Athlon gaat dit inderdaad niet op, daar deze, door zijn afwijkende architectuur, niet zo bandbreedte hongerig is als de PIV.

Dat Rambus Geheugen onbetaalbaar zou zijn is trouwens niet meer waar. Op dit moment is Rambus nog maar even duur als DDR.

Wat betreft die onlosmakelijke verbintenis met 1 geheugenproducent: Tsja, niemand kan een bedrijf ertoe verplichten licenties uit te geven voor productie door derden.

Verder kan ik ook nog aangeven dat ge uzelf eigenlijk een beetje tegenspreekt wat betreft uw opmerking over "derden" die een geheugenchip zouden ontwerpen met de ideëen van Rambus maar zonder de patenten te schenden... De reden voor het bestaan van patenten is juist om dit te vermijden 8-).

Wat betreft uw laatste opmerking kan ik u alleen maar gelijk geven. Veel te vaak wordt er dmv rechtszaken geprobeerd om anderen klem te zetten ipv de zaken constructief op te pakken en alsnog meer momentum te creëeren voor de eigen produkten (slaat niet alleen op Rambus maar ook op alle mogelijke andere rechtszaken die al dan niet tevergeefs zijn aangespannen in gelijkaardige zaken over de afgelopen jaren)
1. Wat heb je aan supersnel geheugen als de processoren het toch niet bij kunnen houden.
2. Wat heb je aan supersnel geheugen als het onbetaalbaar is.
3. Wat heb je aan supersnel geheugen als je daardoor met een onbreekbare ketting aan één fabrikant vastgebonden wordt?


1. In bijna iedere PC zit wel een of andere component die relatief veel te snel is voor de overige dingen.
2. Hier heb je gelijk in: de prijs zal bepalend zijn voor de verkoop
3. Al eens een PIV op een AMD moederbord proberen te prikken? een SCSI-disk op een IDE poort? 72-pins geheugen in een DDR-bankje? Kortom: als jij een systeem bouwt, zul je toch een aantal beslissingen moeten nemen...
Anoniem: 48407 @Demo13 november 2002 11:01
AF en toe ff de frontpage lezen is moeilijk he,

PC4200 Rimm is nu al het snelste wat je kan kopen op geheugengebied, dus dat met die 200 Mhz slaat nergens op,

Als je had opgelet wat Yellowstone gaat doen dan zie je dat Rambus toch altijd voor de meest High End bandbreedte zal zorgen
Ik sluit niet uit dat RDRam eigenlijk een beetje te vroeg is geweest. De laatste restjes worden nu uit SDRam geperst maar ik denk dat binnen een jaar of vijf de grenzen van DDR-SDRam toch wel zijn bereikt. Het lijkt me niet vreemd als RDRam uiteindelijk de opvolger van SDRam wordt die toevallig te vroeg gelanceerd is.

Het verhaal dat Intel Rambus heeft opgegeven vind ik steeds vreemder worden. Iedereen zegt het elkaar na maar Intel heeft tot nu toe niets veranderd. Er worden nog steeds systemen (vooral in de high-end markt) verkocht met RDRam. Het enige wat Intel heeft gedaan is zich handig onder het juk van Rambus Inc. uitgewerkt en de zaken omgedraaid. Rambus danst nu naar het pijpen van Intel i.p.v. andersom. Intel heeft RDRam in ieder geval nog niet opgegeven lijkt het.
Rambus heeft de plank mis geslagen. Het geheugen was en is veel te duur. De lucht wordt alleen maar donkerder omdat DDR333 en DDR400 (en DDRetcetera) lagere prijzen koppelen aan een vergelijkbare prestatie in de thuis-pc. En hier ben ik allermist rouwig om }>
DDR geheugen is "open source". Er zijn meerdere producenten en ontwikkelaars. Daardoor is er volop concurrentie waardoor de prijzen relatief laag zijn. Straks is er zelfs DDRII. DDR geheugen zal een betere koop blijven voor de normale consument totdat het tegen de grenzen van zijn technologie aanloopt. Tegen die tijd zal er ongetwijfeld een nieuwe "open source" geheugen technologie beschikbaar zijn. Dus ook dan is rambus geheugen nog steeds niet interessant. Rambus zal een niche markt moeten vinden voor haar producten OF de prijzen verlagen OF minder star met haar patenten omgaan en de technologie aan andere producenten en onwikkelaars ter beschikking stellen. Anders zal rambus gedecimeerd worden. Maar wie wil er nou met rambus samenwerken gezien de "tricks" die ze in het verleden hebben uitgehaald :r?
Rambus RIP :Y) Rambus' bedrijfsgeschiedenis is geschiedenis en zal in de geschiedenisboeken komen als een voobeeld van een bedrijf met grote potentie dat zichzelf om zeep heeft weten te brengen.
Maar wie wil er nou met rambus samenwerken gezien de "tricks" die ze in het verleden hebben uitgehaald
Tja, als je zo gaat beginnen. Wie zou er dan nog met AMD willen samenwerken? Die zijn in het verleden ook niet altijd netjes te werk gegaan. Ze hebben gewoon CPU's van Intel gekopieerd en dan voor een lagere prijs verkocht. (dat kon omdat Intel de ontwikkelingskosten voor zijn rekening nam, en AMD alleen maar de kopieerkosten)
En ook Microsoft. Het eerste produkt wat ze op de markt brachten (MS-DOS) was niet eens door henzelf ontwikkeld, maar van iemand anders gekocht voor een prikkie. En als ze zien dat er ergens een bedrijf is wat veel geld verdient aan een produkt, kopen ze het op. En ze proberen ook hun concurrenten weg te drukken. Dat is gewoon zakendoen. De zakenwereld is hard, en bij sommigen lukt het (AMD en MS) en bij anderen mislukt het. (Rambus)

Ik denk dat Rambus gewoon een grote gok heeft genomen, en helaas verloren heeft. RDRAM is sneller dan DDR-ram, en je kan wel zeggen dat er over een tijdje weer een nieuwe versie van DDR ram op de markt zal komen, maar hetzelfde geldt voor RDRAM. Die lui van Rambus zitten ook niet stil!

Juist wij tweakers zouden blij moeten zijn met RDRAM, wij geven tenslotte ook honderden euros uit aan een grafische kaart omdat ie 4% meer fps haalt dan de kaart die je nu in je PC hebt zitten... Zo is het ook met RDRAM, dat is ook weer een paar % meer... Dus eigenlijk zouden we niet moeten zeuren over wat ze gedaan hebben in het verleden, maar gewoon een systeem met RDRAM moeten hebben, als je tenminste voor het maximale aantal fps gaat wat er uit een PC te halen is!
RDRAM is sneller dan DDR-ram
Rambus is tot nu toe alleen maar sneller geweest omdat er geen dual channel DDR SDRAM chipsets waren. De bandbreedte van een DDR333 kanaal is hoger dan van PC1066 RDRAM kanaal en de latencies zijn lager.
Wat je zegt is bekend. En inderdaad: That's business!! En inderdaad MS is ook duidelijk niet zo'n net bedrijf. Maar voor MS zijn er weinig echte alternatieven. Jah Linux, maar dat heb ik ook. Daar draait helaas nog niet alles op. Dus dan maar windows OS. Wat AMD betreft: geen haar beter dan Intel en andere chipbakkers. Dus op dat gebied geen keuze, want een PC zonder CPU is onmogelijk

Ik ben best tevreden met het Corsair geheugen dat nu in me PC zit. Dat doet NIET onder voor Rambus geheugen. Het verschil is nihil!! Daar hebben ze van die mooie benchmarks voor uitgevoerd. (Kan ff niet zo gauw op n linkie komen.) Voor het maximale aantal fps zul je toch ook moeten tweaken DUH!! Het corsair geheugen is hier bijzonder vriendelijk in itt Rambus. Om over latency maar te zwijgen. Dus als je het over fps wilt hebben

Wat er over een jaar verkrijgbaar is aan geheugen zien we dan weer wel. Tot die tijd kan ik goed vooruit, upgraden als het nodig is en in ieder geval TWEAKEN!!
mensen denk ook aan de nieuwe Yellowstone, (onderdeel van rambus)


dit geheugen is veel sneller (6,4 Ghz) en heeft veel meer bandbreedte (100GB/s) dan de ddr 2 , als er een beetje support komt in chips en prijs staat rambius in no time weer nummer 1.
Yellowstone, is leuk, snel en belooft grote bandbreedte, alleen als er geen chipsets meer zijn die rdram ondersteunen heb je er voor je pc niets meer aan. Momenteel is voor de gewone consument alleen een intel rdram chipset beschikbaar. Maar dit houdt ook op, intel stop met rdram en de i850 is waarschijnlijk ook de laatste intel chipset met ondersteuning voor rdram.
SiS komt ook wel met een nieuwe rdram chipset, alleen denk ik dat dit te laat is. Ondanks dat ik het niet hoop, denk ik dat rdram in de nabije toekomst dood is voor de gewone comsumenten pc, zeker nu er dual ddr is en ddr2 eraan komt. Wellicht dat een veel latere en toekomstige nieuwe cpu wel weer rdram gaat gebruiken, de toekomst zal het leren....
dion_b Moderator Harde Waren 13 november 2002 11:42
Een 533MHz-versie van het geheugen is al verschenen en een variant met 1200MHz zit in de pijplijn.
1200MHz... ligt het aan mij of is dit weer een misverstandje tgv die 'double pump' MHz leugens :?

533MHz is daadwerkelijk de snelheid van RDRAM-1066, dan lijkt het me dat '1200MHz' eigenlijk op 600MHz draait, de logische volgende stap, ipv opeens 2.2x zo snel te zijn.

600MHz is al indrukwekkend genoeg, die marketinglui hoeven er echt niet zo'n overbodig schepje bovenop te gooien :r
Ik ben tegen Rambus.

1) Royalties vragen en zo hard mogelijk lamen met de rechtzaken, zodat de meeste geheugenproducenten de "Open-Source"-variant DDR produceren.
2) Marketinggeheugen, de wereld der grote getallen...
Met 533 (wauw) MHz met DDR-effect, dus 1066 (wauw) MHz effectief. MAAR vergeten dat de bus maar 16 bit is, dus 1066 Mhz / 4 = 266MHz. Deze geheugens worden per 2 latjes gebruikt (dual channel), dus 266MHz * 2 = 533MHz = "als je een SDRAM latje overklokt tot 533MHz zal dat latje theoretisch even snel zijn als 2 latjes Rambus. By the way: er zijn nog latency- en koelings(koelvinnen op RDRAM)-problemen. DDR is veel eenvoudiger, 133MHz met DDR-effect, dus 266MHz effectief = theoretisch even snel als een stuk SDRAM op 266MHz geklokt. Er bestaan chipsets die dual channel DDR ondersteunen, met zo'n chipsets draaien die DDR's op 266MHz * 2 = 533MHz MAAR deze latjes kunnen zonder koelings- en latency(cas2 en lager)-problemen draaien.
3) Met Yellowstone proberen ze het wauw-gehalte en grote getallen mentaliteit nog erger te maken zonder grote echte snelheidsverschillen tov DDR II.
4) Prijsverschillen (in België): DDR is duidelijk goedkoper.
2 * 256 MB RIMM PC-1066 Samsung NEW!! 2 * 145 euro = 290 euro (dit soort geheugen moet je per 2 insteken, dus ook per 2 kopen)
Apacer DDRAM 512 MB PC-2700 189 euro

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.