Intel hernoemt fpga-divisie negen jaar na overname weer naar Altera

Intel hernoemt zijn Programmable Solutions Group weer naar Altera. Die bedrijfstak ontwikkelt fpga-chips, die programmeerbaar zijn voor specifieke rekentaken. De divisie was tot 2015 een onafhankelijk bedrijf, dat voor zijn overname door Intel ook Altera heette.

Intel kondigt de rebrand van zijn PSG-divisie aan tijdens een FPGA Vision-webcast, vertelde de fabrikant in een briefing met journalisten. De fpga-tak van het bedrijf wordt hernoemd naar Altera, An Intel Company. Altera is ook de oorspronkelijke naam van die bedrijfstak. Het was tot 2015 een onafhankelijk bedrijf dat fpga's produceerde, maar werd negen jaar geleden overgenomen door Intel en toen hernoemd naar Programmable Solutions Group. Intel betaalde destijds 16,7 miljard dollar voor de fpga-maker.

De fpga-divisie is al op 1 januari afgesplitst van Intel. Het bedrijf opereert sindsdien zelfstandig, hoewel Intel de eigenaar is gebleven. De chipmaker wil Altera over twee tot drie jaar ook naar de beurs brengen en mogelijkheden voor private investeringen verkennen, zo kondigde Intel eerder al aan. Ook dan behoudt de chipfabrikant een meerderheidsbelang in de fpga-ontwikkelaar.

Het is niet de eerste keer dat Intel een van zijn bedrijfstakken afsplitst. De chipmaker deed eerder iets soortgelijks met Mobileye, een Israëlisch bedrijf dat chips voor zelfrijdende auto's ontwikkelt. Dat bedrijf werd in 2022 afgesplitst en ging toen naar de beurs, hoewel Intel ook in dat geval een meerderheidsbelang hield.

Intel Altera

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

29-02-2024 • 18:00

15

Lees meer

Intel rondt overname Altera af
Intel rondt overname Altera af Nieuws van 29 december 2015

Reacties (15)

15
15
7
0
0
7
Wijzig sortering
Ik denk dat het dezelfde reden heeft als dat xilinx geen amd heet. Iedereen die in de fpga wereld zit kent de grootste als xilinx en altera en niet als intel en amd (ondanks dat we weten dat intel en amd deze bedrijven hebben overgenomen).
LOL.. ik krijg weer 'jeugdsentimenten' :)
Xilinx, Altera... Was/is leuk spul, maar van VHDL en AHDL werd ik nooit echt warm...
Ik heb VHDL geleerd op school op een Xilinx spartan 3 en 6 development bordje. Was wel leuk, maar ik vind hardware ontwerpen toch leuker dan software/firmware.
Heb ooit iets met verilog gedaan (voor een Lattice FPGA).

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 23 juli 2024 01:03]

Xilinx heet wel degelijk AMD ondertussen... Hun prducten heten AMD Versal, AMD Virtex, ...
En xilinx.com redirect naar amd.com.
Inderdaad ja, ondertussen pronkt er gewoon het AMD logo op de website, promotiemateriaal, datasheets en roadmap presentaties.

Hoewel ik in nog geen chip heb gezien met het AMD logo.
Toch wel een vreemde stap, aangezien hun concurrent "recent" (alweer 2 jaar geleden) zo'n bedrijf overnam. Blijkbaar zien die wel mogelijkheden voor betere integratie en kennisdeling.
Waarom is dat bij Intel niet het geval?
Intel heeft veel van de mogelijke integraties al gedaan dus de voordelen van altera al benut. Waarschijnlijk is onderdeel van de verzelfstandiging dat Intel Ip van altera kan blijven integreren.

Door het nu te verzelfstandigen kan altera makkelijker samen werken met andere partijen en heeft Intel meer kapitaal om in de foundry business te stoppen.
Ja, hierbij krab ik me ook even achter de oren, ik zou zeggen dat een FPGA afdeling uitstekend geschikt is voor research/prototyping en mogelijk custom oplossingen voor klanten waar vraag is maar niet helemaal duidelijk of ontwerp/fabricage uitkan t.o.v. generieke oplossingen of simpelweg prijs/prestatie.

Ik denk dat integratie gewoon te weinig opgeleverd heeft na jaren om wat voor reden dan ook en dat de top van Intel aan het snijden is in bureaucratie en logheid om vooruit te kunnen. Als Altera wat oplevert, mooi, we hebben voldoende gedateerde fabs om ons druk over te maken.
Intel had destijds nogal wat productiecapaciteit over. Altera was de "B" keuze en Intel had toen de beste fabs. In theorie zouden Altera chips uit Intel fabrieken een win win zijn. In de praktijk is dat niet helemaal gelukt, vooral toen de Intel fabs achter gingen lopen. Altera heeft meer kans als los fabless bedrijf.
Een leuke theorie, maar FPGA's worden niet echt op de nieuwste/kleinste procedes gemaakt. AMD zit met de meeste van hun nieuwe FPGA's (Ultrascale+ familie) gewoon op 16nm. Alleen de nieuwste Versal zit op 7nm.

Hoe het bij Intel/Altera zit weet ik niet, maar ik kan me niet voorstellen dat dat veel verschilt van AMD/Xilinx.
Lijkt me nogal een logische stap dat ze weer een eigen naam krijgen.
Ik ben gestopt met het volgen van Intel nadat de forums van Altera opgenomen werden in Intels forum en ik daar contiue toegangsproblemen had die Intel niet kon oplossen. In hoeverre is de integratie tussen processoren en FPGA aan de Intel kant? Ik weet dat ze acceleratoren hebben gemaakt waar o.a. Bing op draait, maar zijn ze net zover als AMD SoCs of zijn ze meer "traditioneel" gebleven?

[Reactie gewijzigd door pietervdstar op 23 juli 2024 01:03]

Dit klopt niet: "die programmeerbaar zijn voor specifieke rekentaken". Een FPGA kan echt wel wat meer dan alleen "specifieke" rekentaken. Sterker nog, ik denk dat de meeste FPGA's gebruikt worden (zoals bij ons) voor data processing.
Ik denk dat de meeste FPGA's gebruikt worden voor IO en realtime aansturing of uitlezen van hardware. Uitlezen van hardware kan je zien als data processing, maar ik ga er vanuit dat dat niet is wat jij bedoelt.

De grote volumes zitten nog altijd in chips als de Spartan, Cyclone, en FPGAs van Lattice, Microchip, Achronix, etc.
Ik verwacht dat Intel Altera van de hand gaat doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.