AMD verwacht Xilinx-overname van 31 miljard euro begin 2022 af te ronden

AMD rondt zijn overname van de fpga-fabrikant Xilinx niet meer dit jaar af, zoals het bedrijf eerder verwachtte, maar in het eerste kwartaal van 2022. Chinese mededingingsautoriteiten moeten nog goedkeuring verlenen aan de geplande overname.

AMD meldt in een mededeling 'goede progressie' te maken bij het verkrijgen van de vereiste goedkeuring van mededingingsinstanties voor de overname van Xilinx. In de praktijk gaat het daarbij om de Chinese State Administration for Market Regulation. Desondanks is de overname niet eind 2021 afgerond, zoals het bedrijf eerder verwachtte. Ergens gedurende het eerste kwartaal van 2022 moet de overname alsnog rondkomen, is de verwachting van AMD nu.

In oktober vorig jaar maakte AMD het plan bekend om Xilinx over te nemen voor een bedrag van 35 miljard dollar, omgerekend 30,88 miljard euro. Begin 2021 gaven instanties in onder andere Taiwan en Zuid-Korea goedkeuring voor de overname en ook de VS bleek geen bezwaar te hebben. Eind juli volgde de goedkeuring van de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk, waarmee alleen China overbleef als potentieel obstakel. Wat de status van het Chinese onderzoek naar de overname is, is onduidelijk.

AMD wil Xilinx overnemen om in een klap een belangrijk marktaandeel te verkrijgen op de markt voor fpga's. Dit soort programmeerbare chips wordt steeds meer ingezet voor high performance computingapparatuur voor netwerken en hardware voor embedded, automotive en broadcastingtoepassingen.

AMD Xilinx

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-12-2021 • 14:01

45

Reacties (45)

45
42
19
3
0
21
Wijzig sortering
Ter info: deze overname wordt betaald met aandelen AMD. Voor pakweg elke 7 aandelen Xilinx krijg je (mits deze deal doorgang vind) 12 aandelen AMD.

Als wij kijken naar de beurskoersen, dan is er toch enige twijfel of deze deal doorgang kan vinden. Reken maar mee:

Na deze mededeling steeg de koers van AMD nabeurs naar $146,22 en Xilinx daalde naar $210.
(en aangezien koersen veranderen, zie onderstaande links voor de actuele stand)

https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/amd
https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/xlnx

7 x $210 = $1470
12 x $148,22 = $1754,64

Als de deal doorgaat ontvangt de Xilinx aandeelhouder een premie van 19,36% (= $1745,64 / $1470 - $1470). Mocht echter de deal geen doorgang vinden, dan is er kans dat veel aandeelhouders de huidige beurskoers van Xilinx nogal hoog vinden en het aandeel verkopen wat een koersdaling tot gevolg heeft.

Gezien de premie van 19,36% lijkt de conclusie van de markt:

- Xilinx is erg duur
- De kans is groot dat deze deal niet doorgaat of nog heel lang gaat duren

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 22 juli 2024 17:45]

Sorry maar jouw conclusie is erg erg kort door de bocht. Wat de echte reden/oorzaak is weet ik niet. Maar ik vind het net zo plausibel om te zeggen dat door speculaties e.d. groot houders de markt zo proberen te kantelen dat die premie van 19% komt. Ze willen maw de maximale rendement behalen. Ze gaan er dus 100% vanuit dat die deal door gaat en gaan straks last second hun moves met aankopen doen en dan zul je zien dat xillinx "uit het niets" een gigantische waarde stijging mee maakt.

Klinkt net zo plausibel als het zeggen dat het markt een eenduidige geest is die een conclusie trekt.
Bedrijven die er minder vertrouwen in hebben gaan altijd een overname doen met aandelen of deels aandelen. Alleen als in dit geval AMD het volledige vertrouwen heeft in de koop zal men cash op tafel leggen. Het feit dat er aandelen worden gebruikt zegt vaak wel al iets over de onzekerheid.
Net zoals met je zero sum crypto verhaal waar je compleet fout zat :o toen startte je ook op dit toontje met een soort gelijke comment. Terwijl je gewoon zelf fout zat.

[Reactie gewijzigd door Appelsjroep op 22 juli 2024 17:45]

Crypto is een Ponzi scheme, een munt eenheid zonder onderliggende waarde is volledig gefinancierd door gebruikers en voor iedereen die winst maakt zijn er 10 verliezers. (bij wijze van).

Wat Yvez zegt is natuurlijk waar, de aandeelhouders willen de maximale winst er uithalen en zullen actief mee doen om de deal door te laten gaan als het wat opbrengt.

Ik lees ook jouw verhaal en er is maar 1 logische conclusie die je daar uit kan trekken : De deal is rendabel voor de Xilinx aandeelhouders. Enige partij die nu nog roet in eten kan gooien is China.

Daarnaast zal de AMD koers de komende jaren nog blijven stijgen zolang ze geen grote fouten maken met hun komende CPU line up en kan je er nu al op rekenen dat daar nog meer winst uit komt.
Crypto is veel erger dan een Ponzi scheme omdat het zoveel resources verspilt:

https://www.ft.com/conten...8d-4601-87fc-5dde528b33d0
Denk dat crypto niet zo makkelijk te versimpelen is. Ten 1st wat houd crypto in op global niveau. We zijn nu afhankelijk wat de banken met je geld doen.
Heb je rekening in turkije dan heb je enorm last van inflatie. De waarde is dus niet vast. Heb flink wat kapitaal op EU bank dan kost dat je tegenwoordig geld negative rente.
Veel mensen die familie verspreid over continenten heeft en geld willen sturen naar het arme deel pikken de banken flinke marge in met crypto ook maar dan stuk minder.
De waarde van crypto staat los van derde party dat is bij Fiat geld niet dat wordt door de overheid centralebank die kunnen geld bijdrukken en dus hebben hun monopoly over wat er met je geld gebeurt.
Het probleem van crypto naar fiat geld is dat je altijd afhankelijk bent van een derde party de exchange die speelt dus een rol als bank. Maar exchanges hebben beperkte fiatgeld reserves dus je crypto is pas echt iets waard op moment dat omzet naar fiat geld rond is. Gebeurt dat massaal dan crashed munt en kan moeilijk je crypto omzetten.
Naast dat exchange een derde party is dat eigenlijk breekt met vertrouwen. Banken is er nog enige bescherming en dekking. Exchanges hebben dat niet. En je bent helemaal zelf verantwoordelijk van sleutels. En in beheer van exchange ben je afhankelijk van hun security. Valt exchange om kunnen ze alles in beheer wallets ook mee nemen.
Vertrouwen ding. En ze kunnen gehacked worden.

Waarde wordt bepaald door schaarste. Schaarste is hoe crypto munt is opgezet bitcoin heeft grens dus schaarste is vast. Beter dan goud want zo zomaar land flinke goud ader vinden. Fiat geld kan gretig bijgedrukt worden. Probleem van crypto is dat je kan met mining met idioot grote mining farms de decentralisering te niet doen en dan is het ook niet meer te vertrouwen
Energie prijzen zijn sky high en als dat zo doet blijven wordt , cripto mining wordt niet meer rendabel. Negatieve rente is verleden tijd , de Rente gaat omhoog dat kan niet anders, want de de inflatie is gigantisch hoog op het moment, door die dure energie prijzen, en dure grondstoffen prijzen.. cripto is gewoon een casino spel meer niet en totale onzin.. hier in Nederland hebben we digitaal geld. Betalen we online met ideal of met tikkie. De snelheid en gemak en veilig kan geen enkele crypto tegen op. Ik heb 0,0 vertrouwen in crypto als digitale munt maar als dexe er moet komen dan moet die gewoon vas zitten aan de euro 1 op 1
Nou nee, Fiat geld wordt beheerd door regeringen en voor de stabile economische regionen op global crisisen na is dat redelijk te vertrouwen. Globaal gezien zijn er ook zeer zwakke economieën met regelmatig een nationaal crisis en gigantische inflatie. En dat maakt Fiat geld voor toch groot deel van de wereld bevolking niet te vertrouwen.
Je kan daar niet vanuitgaan van de waarde van geld zoals wij hier in onze Centraal EU.
Crypto zij. Er 8000++ door iemand verzonnen en op manier geïmplementeerd dat decentraliseren niet goed van grond komt en bepaalde hardware in farm kan stoppen dus enorm veel energie vreet. Dat leidende crypto dit iig beter op orde zou moeten hebben en ook transactie in seconde gewenst is ipv volgende gegenereerde block in the chain. Bitcoin is dus niet de beste opgezettte crypto munt. Is mij wel bekend dat er op bepaalde punten betere opgezet zijn. Maar of alle punten makkelijk opgelost kunnen worden. En is ook minpunt dat whatever crypto uit grote pool de leidende wordt.
Daarnaast zien banken ook de meer waarde van crypto en kan op intern gebruik tussen continenten een meer stabile crypto juist de banken onderdteunen.

Het is dat Bitcoin en Etherium de front runner zijn en mininng gekte globaal leiden.
Al zie ik niet dat goed doordachte crypto munt die al deze nadelen niet heeft. Op duukt en de front runners van kroon stoot. Laat staan dat mogelijk is.
Probleem is decentraliseren het minen te beperken zodat gebeurt per persoon en dan CPU ipv excotische hardware en limiet. Ik vermoed dat dat heel moeilijk, misschien zelfs onmogelijk te realiseren is. Maar dat is iets voor Crypto programmer guru.
Ja is toen al uitbundig ontkracht en toen had je ook geen steekhoudende argumenten en ging je constant je verhaal aanpassen geloof dat het op het einde van die discussie ging over inflatie omdat je zero sum verhaal geen steek hielt.
Sorry, maar je noemt 1 bron waarbij die conclusie niet eens goed onderbouwd wordt en dit document lijkt meer op een notitietje om wat richting en onderbouwing aan een discussie te geven dan wat anders. Iedereen kan een niet onderbouwde conclusie in een rapport zetten en zo werkt normaal gesproken wetenschap niet.

De bron is wel vrij recent, dat vind ik al wel knap. Ik ben verder ook totaal niet bekend met het onderwerp, dus kan geen oordeel vellen over de draagkracht van de conclusie dat het zero sum is of niet. Het valt me alleen op dat je je vrij arrogant en betweterig gedraagt, vrij regelmatig, en de ene keer dat je met een bron komt kan iemand die zelfs helemaal niet thuis is in die sector zien dat de conclusie niet onderbouwt is, er niet verwezen wordt naar onderzoek dat die conclusie bevestigd en de bron tevens twijfelachtig is als naslagwerk.

Waaruit m.i. blijkt dat je gewoon last hebt van confirmation bias en je bronnen niet eens kritisch checkt. Als ze maar jouw visie bevestigen. Als ik overigens Google op die termen vind ik vrij snel wel goed onderbouwde argumenten waarom het NIET zero sum is. Argumenten zijn zelfs zo goed onderbouwd ten opzichte van de definitie van een zero sum game dat ik me niet kan voorstellen dat iemand iets anders beweert.

[Reactie gewijzigd door IKON op 22 juli 2024 17:45]

Je gaat ervan uit dat bij het afronden van de deal het Xilinix aandeel omhoog zal gaan tot het niveau van AMD, rekening houdend met het ratio van 1.7234. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk zo - het aandeel van AMD kan evengoed naar beneden gaan. Of beide kunnen naar beneden gaan. Of beide omhoog... Uiteindelijk zal de markt een equilibrium vinden.

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 22 juli 2024 17:45]

het aandeel van AMD kan evengoed naar beneden gaan.
Dit is zeker juist en zit mede verwerkt in "De kans is groot dat deze deal niet doorgaat of nog heel lang gaat duren".

Zou het heel vlotjes gaan, dan is de kans op een flinke AMD koersdaling gering en dit risico goedkoop te coveren met short opties AMD.
hoewel er in het vorige artikel van 2020 stond dat er nog geen goedkeuring was door de aandeelhouders zou het me sterk lijken als ze die ondertussen al niet hebben gegeven, aangezien er nu enkel nog gewacht wordt op 1 autoriteit. Iets zegt me dat je op het moment van de overname dan nog opnieuw gaat onderhandelen met aandeelhouders over de prijs.
Kan me voorstellen dat de Chinese overheid eisen zal stellen dat de VS niet blokkades op leveringen aan chinese bedrijven kan afdwingen.
Daar zal deze overname weinig effect op hebben; zowel Xilinx als AMD zijn immers Amerikaanse bedrijven.
Wat is precies de reden dat China dit eerst moet goedkeuren als beide bedrijven Amerikaans zijn?
Als China vindt dat ze er wat over te zeggen hebben dan doen ze dat. Je kan het dan negeren en China verliezen als klant en toeleverancier. Een grote klant verliezen kan je nog calculeren wat dat betekend voor je bedrijf, maar zonder toeleverancier en alternatieven daarvoor valt er nog weinig te calculeren.
Klopt, net zoals de regering van Haïti dat kan doen… behalve dat in dat geval de schade nochmal te overzien is. Het zijn alle de grotere spelers, USA, China, EU die zo belangrijk zijn als markt dat ze zulke fusies kunnen blokkeren.
Daar staat tegenover dat je als Amerikaans bedrijf sowieso risico moet houden met de kans dat je klanten en toeleveranciers in China kunt verliezen, door sancties. Op z'n minst wil je alternatieve toeleveranciers klaar hebben staan.
Je kan hetzelfde zeggen over arm en Nvidia en de EU.
Nou de overname van NXP door Qualcomm ging ook niet door door China.
Overname, lijkt meer op een fusie aangezien amd de "overname"in aandelen betaald.
Xilinx aandeelhouders krijgen amd aandelen i.p.v hun Xilinx aandelen.
Een fusie is het samensmelten van twee of meerdere bedrijven tot één bedrijf. In dit geval blijft AMD bestaan en is er duidelijk een sprake van een overname. Vandaar dat ze straks AMD aandelen krijgen.
Ik hoop dat ze een deel van die technologie ook in de CPU kunnen stoppen - dan kan je wellicht bugs echt herstellen en cpu's on the fly herconfigureren. En waarop geen FPGA in de chipset?
Je zal het niet overal kunnen gebruiken. Juist doordat ze te herconfigureren zijn, hebben ze snelheidsbeperkingen. Je krijgt er (laatste keer dat ik keek) max 500MHz uit.
Het is zeker de bedoeling dat dit toegepast gaat worden in CPUs, maar waarschijnlijk in een apart stuk, waar geoptimaliseerde logica voor bepaalde applicaties geladen wordt. Veel parallellelisme bijvoorbeeld.
En overigens zijn in moderne CPUs vaak al stukken die via "firmware" te updaten zijn.
Cpu heeft als sterk punt general purpouse en is daarmee goedkoper.
Asic is fixed niet flexibel en kan alleen dat gene zeer goed.
FPGA is midden weg is flexibel krachtig en zeer parallel maar ook duurder.

Voorbeeld is de 1st gen Gsync chip van nv wat dure fpga chip is tov standaard ASIC chips wat massaal in Monitoren wordt gebruikt.
Ook wordt FPGA voor prototyping gebruikt om later een ASIC in grote volume te produceren.
Bepaalde Mercedes display panel aandrijving gebruikt men FPGA toevallig van Xilinx omdat oplage per model te laag is om dedicated ASIC voor te produceren. Flexible en productie volume te laag is de keuze voor duurdere FPGA.

Is dus performance baten kosten om voor FPGA te kiezen.
Ik ben benieuwd of je straks consumenten CPU's kunt kopen met een FPGA aan boort. Altijd leuk om bijvoorbeeld de NIOS CPU in te laden en Linux er boven op draaien.
Dat zal dan toch zeker MicroBlaze zijn 😉
Zijn FPGA's onderling niet compatible? Maar MicroBlaze kan ook natuurlijk. Ooit mijn afstudeerstage met NIOS gedaan, maar ik zie dat Intel dat nu in bezit heeft.
Microblaze is xillinx IP block voor soft core.
Lattice kan je Risk-V opensource is.
Xillinx Zynq hebben 2 of 4 ARM cores met varianten met mali gpu en varianten met video encoder decoder.

Het zou kunnen dat op lange termijn FPGA chiplet komen met infinity fabric connect.
Of FPGA family line met Zen hard core. En of Rdna3 gpu.
FPGA APU Soc
Denk dat EPYC komen met FPGA chiplets.

Deze huidige Arm cores zijn lichter 7000 serie valt onder midden kader van performance low kost. Geproduceerd op lagere procede 28nm
High-end FPGA maken gebruik van moderne . En ZynQ serie met Zen zou minimaal 14nm moeten zijn . RDNA3 minimaal 7nm .
Gezien chiplets in toekomst meer hoofdrol krijgen. En Epyc CPU nogal veel chiplets in kunnen kan zeer breed gaan mixen.

Maar zou ook kunnen dat volgende nextgen console ook FPGA kan krijgen. Al kan dat nogal krap in tijd zijn .
Ik verwacht dat ten 1st producten kan verwachten in datacenter toepassing over aantal jaren. Als de overname doorgaat.
Er veranderd feitelijk niets, kapitaalverschuiving, Blackrock en Vanguard zijn de grootste aandeelhouders van zowel AMD als Xilinx

Valt me keer op keer op dat dit nooit wordt vermeld

Xilinx
https://finance.yahoo.com/quote/XLNX/holders?p=XLNX
AMD
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/holders?p=AMD

Op zijn beurt is Vanguard weer grootaandeelhouder van Blackrock. Dus van de ene broekzak naar de andere :)
Komt ook in mijn broekzak hoor.
De druppeltjes/kruimeltjes , geloof ik wel :)
Maakt geen zak uit.

Wie de grootste aandeelhouders van beide bedrijven zijn ook niet overigens.
Vreemd dat dat jou niets doet, grootaandeelhouder zijn betekend zeggenschap in beidden bedrijven, dat Apple, Blackrock, Tesla, Intel, Nvidia, Qualcomm, Meta , Google, AMD, Pfizer-Biontech, Moderna, Janssen en Janssen, Coka- Cola, Pepsi, Unilever + andere 5000 bedrijven ook in handen is van Vanguard doet jou natuurlijk ook niets, vreemd.

“You will own nothing, and you will be happy”
"Valt me keer op keer op dat dit nooit wordt vermeld"

Omdat dat geen zak uitmaakt.
Ben mij ook de laatste jaar aan verdiepen in FPGA, door crypto met ASIC en FPGA als alternatief voor gpgpu mining. Kom ik ook tegen het verwerken van video signalen en retro gaming. Blijkt dat Altera en Xilinx naast Latice uitgebreide produkt lijnen hebben van el cheapo euro knallers tot server high-end en hoop er tussen in. Sommigen met hard cpu en gpu erin zoals ZynQ 7000 EG en EV met video encoder.

Ook daar zal ook wel chip tekorten een probleem zijn.
Zeker chiptekorten. Maar ze zijn ook gewoon heel erg duur. Zo'n Zynq die je noemt is een paar duizend euro. Alleen de chip. En veel performance hebben ze ook niet voor generieke toepassingen. En echt zuinig zijn ze ook niet.
Xillinx heeft veel productlijnen zynq 7000 series zijn redelijk betaalbaar eval en dev board onder € 1000,-
Jij hebt het over de Ultrascale en ultrascale+ dan is de hogere high-end performance met Epyc prijzen eval boardjes in 2 a 5K aan €
Xilinx Spartan 3 low end mid range spartan 7.
Artix 7 kintex7 virtex7 bieden extra features waarbij Zynq Soc feature
Elke sublijn kent grof ruim 10 chip varianten.
Er zijn paar honderd verschillende chips van € 10,- tot enkele €1000,-

XC7Z007 €50,- tot XC7Z100. €4300,-
Op eval 7010 en 7020. Dus instap €100 a 200 tot €800 voor stapje hoger.voor eval board.
? Volgens mij heeft hij het over de EV/EG. Weet jij een niet ultrascale+/mpsoc met die modules?
C.q. daarom zeg ik specifiek "zo'n Zynq die je noemt", want die extra's zitten alleen op de duurdere nieuwe chips.
Kijk eens naar de Kria modules van Xilinx. Die zijn flink beter geprijsd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.