Belgische providers beginnen met aanbieden sociaal internetabo van 19 euro

Belgische internetproviders beginnen vrijdag met het aanbieden van een sociaal internetabonnement, waarbij klanten voor wie een regulier abonnement te duur is 19 euro betalen voor internet of 40 euro voor een pakket met tv of mobiel abonnement erbij.

Providers doen dat niet vrijwillig, want de landelijke politiek heeft de afspraken gemaakt met providers en het staat bovendien in een Koninklijk Besluit. Het doel is dat de 500.000 mensen die het nu het lastigst hebben wel toegang krijgen tot internet en andere diensten, zoals tv. De redenering is dat het niet kunnen betalen van een internetabonnement leidt tot maatschappelijke uitsluiting.

Het sociaal internettarief moet in 2024 beschikbaar worden voor Belgen die nu ook in aanmerking komen voor het sociaal energietarief. Het gaat ongeveer om 500.000 huishoudens, die bijvoorbeeld een uitkering krijgen. In het internetabonnement zit 150GB data en het heeft een snelheid van ten minste 30Mbit/s. Ook moet het mogelijk worden om een combipakket van internet en digitale televisie af te sluiten voor maximaal 40 euro. Er was al een korting voor armere huishoudens. Het was al langer bekend dat het sociale internetabonnement eraan zat te komen. De afspraken kwamen naar buiten in 2022.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-02-2024 • 19:19

152

Reacties (152)

152
146
59
7
0
71
Wijzig sortering
Er mag in Nederland ook wel een verplichting komen voor goedkope basisabbonementen. De huidige zijn over de jaren heen steeds duurder en duurder geworden, zodanig dat ook het verschil tussen de basis- en hogere abbonementen relatief kleiner geworden is. Uiteraard zo bedoeld in het voordeel van de providers. Eenmalige aansluitkosten daargelaten, moet het toch niet zo'n probleem zijn als iemand - al of niet op glasvezel aangesloten - een goedkoper abbonement met tragere snelheid wil?
Hoe wordt het voor een isp goedkoper als een klant minder bandbreedte wil? De eenmalige kosten zijn gelijk, de servicedesk is gelijk, de apparatuur is gelijk, de stroomkosten voor de apparatur zijn gelijk, de inkoop bij de glasvezelboer is gelijk. Letterlijk het enige wat goedkoper wordt is dat je de backhaul verder kan overboeken en minder transit hoeft in te kopen. Dat is vrij marginaal vergeleken bij de rest van de kosten.

Daarnaast maakt het in Belgie voor de providers niet uit of iemand in aanmerking komt voor een sociaal tarief, die worden gecompenseerd voor het lagere tarief door de overheid.
edit: Het eerste deel volledig mee eens, het tweede niet. Zoals ook bij bv sociaal tarief energie, is het hier ook niet de overheid die compenseert.

Niet de overheid, maar de providers. Het fonds zorgt er gewoon voor dat de lasten evenredig worden verdeeld onder de providers.
"
Indien blijkt dat het door de operator toegestane aantal tariefverminderingen lager is dan het aantal tariefverminderingen dat beantwoordt aan zijn aandeel in de totale omzet van de markt van de openbare telefonie, dient deze operator dit verschil te compenseren.

Indien blijkt dat het door de operator toegestane aantal tariefverminderingen hoger is dan het aantal tariefverminderingen dat beantwoordt aan zijn aandeel in de totale omzet op de markt van de openbare telefonie, dan zal deze operator ten bedrage van dit verschil een vergoeding ontvangen.
"

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 22 juli 2024 21:28]

Noch de providers, noch de overheid betaalt dit. Het zijn de andere belastingbetalers die dit betalen ah einde vd rit.
In Belgie heb je dan het effect dat het vaker meer loont (voor lage lonen) om thuis te blijven ipv te gaan werken, want dan val je net uit de boot.

Wat volgens mij een betere oplossing is: laat de markt spelen met voldoende competitie (en dus geen duopolie zoals de huidige situatie) - aka smijt de volledige Europese markt open voor Telecom.
Je redenering ook over duurdere abbonementen en dat deze eigelijk gewoon hetzelfde zijn als de goedkopere abbonementen, maar dan met artificiële limieten.

Uit die artificiële kosten kan natuurlijk alles gehaald worden om naast de miljoenen aan winst ook wat terug te geven aan de mensen.

Deze bedragen zijn trouwens uitgerekend om de telecom bedrijven ook te helpen, maar dan met respect voor de mensen wat ze een beetje kwijt waren.
Het wordt goedkoper omdat ISPs meer vragen voor dure abonnementen. Jouw pleidooi bevestigt dat. Hoge snelheidsabonnementen zorgen ook voor meer winst.
Daardoor is het prima te doen voor ISPs om lage of sociale abonnementen goedkoper te maken.
Het is goedkoper omdat ze meer users over dezelfde lijn kunnen laten gaan zonder hun infrastructuur te moeten upgraden. In de meeste gevallen is die er toch al.
Grappig nonchalant taalgebruik. Boeren verkopen geen glasvezel.
Wel eens nagedacht over waar het eten wat op je bord ligt vandaan komt?
Uit de supermarkt toch gewoon…?
Hold your horses, dit is geen verplicht goedkoop instapabbonement.

Dit is zeggen, internet is een essentiele dienst welke beschikbaar gemaakt moet worden aan mensen die in armoede leven. Om hier aanspraak op te kunnen maken moet je belastbaar inkomen onder de armoedegrens liggen waarbij de armoedegrens afhankelijk is van de samenstelling van het gezin.

Dan kreeg je in Belgie reeds een sociaal tarief voor energie maar nu dus ook een sociaal tarief voor internet. Dit gaat overigens verder dan enkel de prijs, de afnemer van een sociale dienst is per definitie een beschermde afnemer.

Dat houd concreet in dat de dienstverlener zich aan een heleboel regels moet houden inzake,
- mag ik (nieuwe) klanten weigeren omdat ze een historische schuld hebben? Of mag ik ze weigeren op basis van een interne zwarte lijst? (denk aan 5 jaar geleden had je schulden bij die aanbieder die pas na een lange gerechterlijke procedure geïnd waren, typerend kan je het vergeten ooit nog klant te worden bij die aanbieder)
- Wanneer mag ik een niet betalende klant afsluiten?
- Moet ik als dienstverlener zelf een sociale dienst waarschuwen (OCMW) bij afsluiting?
- Welke bijkomende kosten mag ik de klant aanrekenen?
- Met name bij energie van toepassing, andere taksen van toepassing (minder dus)

Kort samengevat, de kleine lettertjes van het abbonement worden tevens afgedwongen.

Ik weet niet of dit van toepassing zal zijn voor sociaal abbonement internet maar bij elk niet sociaal energie factuur staat er een kleine bijdrage vermeld onder sociale bijdrage of maw de andere klanten dragen automatisch bij om de sociale dienstverlening op energie mogelijk te maken.

Daarnaast wil ik er op wijzen dat je dit onmogelijk 1 op 1 kan projecteren op Nederland omdat je dan de volledige sociale dienstverlening moet kijken ipv enkel dit punt uit te vergroten.
Om hier aanspraak op te kunnen maken moet je belastbaar inkomen onder de armoedegrens liggen waarbij de armoedegrens afhankelijk is van de samenstelling van het gezin.
Dit klopt niet. Het sociaal tarief wordt toegekend wanneer 1 van de personen in het huishouden hiervoor in aanmerking komt door middel van het ontvangen van bepaalde uitkeringen of tegemoetkomingen en staat eigenlijk los van het belastbaar inkomen.

De site van de overheid geeft ook een overzichtje van wie in aanmerking komt:
https://economie.fgov.be/...lgestelde-vragen-over-het

Dit kan dus betekenen dat als er bijvoorbeeld een gezinslid met zware handicap is die hier een uitkering voor krijgt het huishouden recht heeft op het sociale tarief, ook al ligt het belastbaar inkomen van de rest van het huishouden boven de armoedegrens.
Een leefloon dient om een "een menswaardig leven te leiden." &

"het onder hetzelfde dak wonen van personen
De aard van de relatie is hier dus niet van belang. Het is mogelijk dat personen samenwonen zonder dat er een affectieve of andere band is, enkel het financieel-economisch aspect is van belang."

Met andere woorden, als slechts 1 persoon in het huishouden zonder inkomen zit waarbij het huishouden effectief niet in staat is om die ene persoon een menswaardig leven te laten leiden, pas dan krijg je een leefloon samenwonende en pas dan kom je in het sociaal tarief. => defacto komt dat eigenlijk neer op heel het huishouden zit onder de armoedegrens .

De overige uitkeringen waar men over spreekt zijn vaak hetzelfde liedje, als het huishouden niet over voldoende middelen beschikt en je bent extreem hulpbehoevend waarbij je in een gezin woont (lees normaal gezien zit je dan al lang in een woonzorgcentrum of een andere instelling maar blijkbaar kan je dat niet betalen) dan krijg je extra tegemoetkomingen waarbij je onder sociaal tarief valt => opnieuw komt het er defacto op neer dat heel het huishouden onder de armoedegrens zit.

Of je hebt niet voldoende pensioen en je wilt een IGO aanvragen, "Om na te gaan of u recht hebt op de IGO, worden uw bestaansmiddelen en die van uw eventuele huwelijkspartner of wettelijk samenwonende in kaart gebracht" => defacto opnieuw hetzelfde verhaal.

Echter niet alle personen in het huishouden moeten individueel in aanmerking komen, mogelijks gaat 1 iemand werken (en heeft die dus geen recht op een dergelijke uitkering) maar omdat er 4 mensen ten laste zijn (dan ga je al snel onder de armoedegrens met een instaploon) + de hulpbehoevende grootmoeder woont er ook nog, ja dan krijgt de woning recht op sociaal tarief voor energie en internet.

Maar dat heb ik dus samengevat als, mensen of huishoudens die onder de armoedegrens leven :)
Yep, ik ben het hier ook mee eens. Zou in NL ook moeten komen. Probeer maar eens bij de overheid aan te kloppen en aan te geven dat je geen internet hebt .... alles 'moet' tegenwoordig digitaal.
Yep, ik ben het hier ook mee eens. Zou in NL ook moeten komen. Probeer maar eens bij de overheid aan te kloppen en aan te geven dat je geen internet hebt ....
Dan zegt de overheid over het algemeen dat mensen naar de Bibliotheek of één van de andere (lokale) informatiepunten of initiatieven moeten gaan en zich moeten laten voorlichten in wat de mogelijkheden zijn.

In Nederland hebben we naast bekende zaken als;
- Huurtoeslag
- Zorgtoeslag
- Kindgebondenbudget
- Kinderopvangtoeslag
- Kinderbijslag
- Persoons Gebonden Budget (PGB)

Ook zaken als;
- Stichting Leergeld
- Jeugdsportfonds
- Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
- Kwijtschelding waterschapsbelasting
- Huursverlaging voor lage inkomens
- Kinderfonds
- Energietoeslag
- Bijzondere bijstand

Afhankelijk van de gemeente of provincie heb je dan ook nog;
- Bijdrage peuterspeelzaal
- Kindtegoed
- Mantelzorgtegoed
- Gemeentepolis (lees; zorgverzekering collectief vanuit de gemeente)
- Renteloze lening
- Persoonlijk minimabudget

En dan heb ik niet eens alle regelingen opgenoemd. Nederland is één van de landen met de meeste regelingen, toeslagen waarop mensen zich kunnen beroepen. Zelfs de schuldsanering die een eigen bijdrage kent valt vaak weer in een potje waardoor zelfs ook dat weer door de mensen betaald wordt.

Dat mensen niet afweten van dergelijke subsidies/regelingen betekent niet dat ze er niet zijn. Je kunt wel allerlei bedrijven gaan verplichten om goedkopere abonnementen aan te bieden voor mensen met een laag inkomen maar de vraag volgt dan .... "wie" gaat er toetsen of jouw inkomen laag genoeg is om ervoor in aanmerking te komen en ben "jij" dan bereid nog meer aan sociale lasten op je te nemen zodat ook dat geld weer ergens vandaan komt. Bedrijven gaan het in ieder geval niet vrijwillig ophoesten, die rekenen het gewoon door naar de simpele consument die het zich wel kan veroorloven.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 21:28]

Geloof me, daar willen de mensen met weinig geld graag van af! Alle toeslagen zijn niet te overzien en worden vaak ook héél slecht bekend gemaakt. Je moet er in een aantal gevallen eerst over geïnformeerd worden voordat je weet over welke toeslag je informatie op moet zoeken.

Daarnaast spelen beperkingen zoals dat uitkeringsgerechtigden onevenredig vaak minder hersencapaciteit hebben om deze financiële en administratieve last te dragen. Voor iemand die net aan slim genoeg is om de vaste lasten te overzien zijn de formulieren om sommige toeslagen aan te vragen chinese wartaal. Of, voor mensen zoals ik die lichamelijk beperkt zijn, gewoon de energie niet hebben om dat allemaal te regelen. Waarna je alsnog van de gemeente/overheid te horen krijgt of je aanvraag wel of niet klopt en zij dus veel makkelijker die aanvraag zelf hadden kunnen regelen als je er recht op hebt.

Dat gaat per situatie niet om veel mensen percentueel gezien, maar over de gehele bevolking wel over vele honderdduizenden mensen.

Nee, kom maar op met een simpel aan te vragen sociaal abonnement voor (bijna) nutsdiensten. Desnoods direct via de gemeente. Dan kun je idioot veel geld besparen door de toeslagenstelsels af te schaffen.
Of de procedure is ronduit vernederend. Ik heb voor mijn schoonmoeder vrijstelling aangevraagd van een deel van de gemeentelijke belastingen. Om dat te kunnen beoordelen wilde de gemeente van haar weten / hebben:

- bankafschrift
- afschrift spaarrekening
- kopie van bankpas
- kopie huurovereenkomst
- kopie zorgverzekering
- ontvangen alimentatie
- hoogte AOW
- pensioeninkomen
- waarde van huis
- waarde van auto

Het is sowiesio al een hell-of-a-job om het überhaupt allemaal bij elkaar te zoeken en mijn schoonmoeder werd hoe langer hoe chagrijniger, tot ze uiteindelijk zei: laat maar zitten, het hoeft al niet meer, ik zie wel hoe ik het betaal. en ik dacht: missie geslaagd, gemeente?
Ik vind het prima dat een gemeente zijn due dilligence doet. Er wordt nu eenmaal veel gefraudeerd en misbruik gemaakt van regelingen.

Overigens is het lijstje wat jij opnoemt binnen 30 min. (makkelijk) op te lepelen, als je daar al chagrijnig van wordt....
Dit gaat om relatief lage bedragen; al deze documenten moeten ook weer worden gecontroleerd door een ambtenaar op het gemeentehuis; dat is ook niet gratis. De stelling "er wordt nou eenmaal veel gefraudeerd en misbruik gemaakt van regelingen" doet me denken aan een vergelijkbare instelling tijdens de toeslagenaffaire: een handjevol Bulgaren maakte misbruik van de regelingen, maar vervolgens werd er niet met een kanon, maar met een atoombom op de Bulgaarse mug geschoten:

De mug:
Uiteindelijk bleek dat in de periode 2007-2013 805 Bulgaren ongeveer vier miljoen euro aan onterechte toeslagen ontvangen hadden, waarbij volgens de staatssecretaris in veel gevallen geen sprake was van bewuste fraude maar van bijvoorbeeld nalatigheden.[8] Verscheidene Bulgaren werden veroordeeld voor fraude
bron

De atoombom:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toeslagenaffaire
https://www.bol.com/nl/nl...bedoeld/9300000009817183/

De kosten
Het demissionaire kabinet trekt komend jaar nog eens 1,1 miljard euro uit voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Dat blijkt uit begrotingsstukken die RTL Nieuws heeft ingezien. Daarmee kost het toeslagenschandaal de Nederlandse staat inmiddels al vijf miljard euro.
bron
Als je in een dorp woont is het maar de vraag of je een beetje dichtbij naar een bibliotheek kunt om daar te internetten. Ook bibliotheken worden in hoog tempo wegbezuinigd en waar er nog wel zijn zie je ook het aantal internet-pc- werkplekken steeds minder worden.
Ja, dat is een beetje de overheid. Je moet maar net door het bos zien welke fiscale regeling op jou van toepassing is en dan maar hopen dat je de aanvraag goed hebt gedaan omdat het anders als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt of je niet per ongeluk toch een fraudeur bent.

Daarbij verwijzen overheden (zowel centraal als decentraal) regelmatig naar de burger zelf om maar informatie in te winnen, want je gewoon geven waar je recht op hebt is kennelijk niet mogelijk.

We hebben een structureel pleister probleem waarbij de ene fout in het stelsel wordt gedicht door er een ander stelsel tegenaan te plakken met ditto eigen problemen.
Dan mag je naar de bibliotheek.

Edit: Voor wie dit niet relevant vond; dit is letterlijk wat KB nationale bibliotheek als taak heeft aan te bieden. Bron

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 22 juli 2024 21:28]

Bij ons in de gemeente zit een kleine bibliotheek, zonder internet.
Ja, die bestaan er ook helaas
misschien kennen jullie het principe van "sociaal tarief" niet zoals wij het kennen, maar het is een definitie van een niet vrij beschikbare minimumdienst, waaraan voorwaarden zijn gekoppeld die door de overheid zijn vastgelegd zoals bvb inkomen, leeftijd, fysieke beperkingen, aantal kinderen ten laste en waarschijnlijk nog een paar meer. Het is dus niet zo dat morgen half België plots van dit tarief kan genieten (nee, zelfs niet de volledige onderste helft :+ )
Inderdaad dit is niet een goedkoop "basis tarief" zoals vele het hier noemen, maar een minimumdienst voor mensen die om een bepaalde reden al in moeilijkheden zitten toch toegang te verlenen tot een basis dienst, zodat ze niet verder worden uitgesloten uit de maatschappij.
Nou en of Nederland dit kent alleen krijgt het hier geen bijzonder naampje (Sociaal Tarief). Bij een zeer groot aantal regelingen, toeslagen en subsidies zijn allerlei regels en voorwaarden van toepassing. In Nederland stikt het zelfs van deze zaken zoals je hier kunt lezen en dan is de lijst niet eens compleet.

Het nadeel is alleen dat een grote groep mensen te trots is om hulp te vragen, de wegen niet weten te bewandelen of denken dat ze het wel alleen kunnen oplossen. Hoe vaak ik mensen al niet gewezen heb op allerlei regelingen, ze waar nodig geholpen heb een aanvraag te doen... en dan te beseffen dat er zich achter een hoop deuren nog genoeg mensen te vinden zijn die dezelfde problemen hebben.
da's het voordeel van het sociaal tarief bij ons: je krijgt het automatisch als je er recht op hebt (niet verplicht overigens) en aangezien de overheid dit bepaald moet je het niet overal opnieuw gaan bewijzen, maar moeten de bedrijven het enkel bij de checken.
Volgens tweakers gaat het over zo'n 500.000 gezinnen, volgens HLN over 600.000.
In België zouden zo'n 5.100.000 gezinnen zijn.
Het gaat hier dus over ruim 10% van de bevolking die hier recht op heeft.
Sta me toe dit toch behoorlijk verontrustend te vinden. Ruim 10% van onze bevolking is dus niet in staat om aan reguliere tarieven deel te nemen aan het leven.

Los daarvan, het pakket Scarlet Trio kost €42 en heeft alles wat dit pakket (incluus TV) bevat en veel meer.
Ik snap niet zo goed waar HLN dat nummer van 600k vandaan halen. De CREG laat gewoon precies zien hoeveel mensen per maand sociaaltarrief krijgen (https://www.creg.be/sites...oard/boordtabel202401.pdf). Sinds de Corona maatregelen zijn afgelopen, zijn we van 968k naar 498k huishoudens gegaan. We zijn van 19% van de huishoudens terug naar 9% van de huishoudens.
In Nederland hebben wel al een ander systeem, dat werkt namelijk zo: je moet elk jaar wisselen van provider, dat scheelt zo 100 euro per jaar.
Dat doe ik ook jaarlijks, met onnodig heen en weer gestuur van modems e.d. tot gevolg. Een telefoontje naar de huidige provider tegen het einde van de contractperiode levert ook meestal wat op.

Beide opties zijn niet ideaal en de eerste is daarnaast ook nog eens verre van duurzaam.
Providers lijken dit ook langzaam maar zeker te gaan beseffen en strooien met bescheiden kortingen voor blijvende klanten en contacten van 2 i.p.v. 1 jaar voor nieuwe klanten.

Maar er is meer nodig om klanten te behouden én gelijktijdig duurzamer te kunnen opereren.
Ken je de reclame van Telfort nog? Elke maand dezelfde lage prijs.

Als providers zouden stoppen met tijdelijke acties heb je geen overstappers meer om die reden.

Uiteindelijk is zelfs Telfort overstag gegaan en begon met 3 maanden korting bij een nieuw contract.

Nu is het helemaal waardeloos, providers hebben elk weekend wel weer een andere superdeal. Heb je net je modem en tv ontvanger binnen van je bestelling van afgelopen maandag, kan de boel alweer terug want op zaterdag kan je een iPad scoren. Of bij de concurrent een PS5... Ik wordt er zo droevig van.

En alle klanten die niet elk jaar bellen en de klantenservice medewerker bedreigen met een opzegging moeten de prijsverhoging ophoesten die deze marketing troep kost...

Als je tegenwoordig geen grote bek hebt kost het je bakken geld.

Of je moet kiezen voor de inderdaad zeer milieu onvriendelijke vorm van overstappen, wat je nog meer besparing oplevert. De vervuiler verdient...

Zo jammer dat Telfort verdwenen is, of in ieder geval een provider met ballen en gewoon voor iedereen dezelfde prijs.

En voor mensen die willen down-modden, ik snap overstappers en opzeg dreigementen/afpersers echt wel hoor, de providers maken dit mogelijk dus je bent eigenlijk gek als je dit niet gebruikt.
Of je moet kiezen voor de inderdaad zeer milieu onvriendelijke vorm van overstappen, wat je nog meer besparing oplevert. De vervuiler verdient...
Gewoon eigen apparatuur aansluiten en aangeven geen provider spul te hoeven. Meeste monteurs hebben gewoon een testmodem/router in de bus.
Ze moeten wel want de concurrent doet het...
Providers kijken naar elkaar, ook met prijsverhogingen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 21:28]

Om die reden heb ik een goedkoop Fritzbox (7590) modem op Marktplaats op de kop weten te tikken en gebruik ik die momenteel voor mijn Youfone abo. Youfone modem zit nog steeds geseald in de doos. Oké, ik moet nog steeds modems terugsturen, maar als ik switch van KPN naar Youfone en visa versa, hoef ik helemaal NIKS te doen mbt mijn verbinding. Zelfs instellingen wijzigen van modem is niet nodig.
De laatste keer dat ik zoiets deed was het best een gedoe met VLANs etc instellen, dat is wel een paar jaar geleden. Is dat nu beter geregeld dan? (glasvezel neem ik aan)
1 keer vlan tag aanpassen en gaan. Meestal is het wel dezelfde though. Dus dat komt goed.
Noem mij maar een Boomer, maar ik heb thuis nog een vaste telefoon aangesloten op de router / modem van de provider. De Wi-Fi daarvan heb ik uitgezet omdat ik er ook een M5 Deco mesh setje aan heb gehangen.
Volgens mij is het probleem hier dat een internetverbinding met hoge snelheid niet veel meer kost voor een provider dan een internetverbinding met lage snelheid. Vandaar dat ze dan dus graag hebben dat je naar de hogere snelheid gaat.
ik heb een 1gbit lijn op glas van freedom, de test op de som genomen en flink lurken aan de lijn en testen maar, ik kom niet boven de 60 mbit :) dus rap af schalen naar 100 mbit, scheelt me 25 euro per maand, volgende maand zie ik het vanzelf op mn rekening, wordt vervolgd....
Glas en dan bedraad thuis getest? Dat is dan echt een slechte verbinding zeg
Als je gbit afneet en maar 60 mbit trekt..
Dan word je gewoon opgelicht door Freedom (en dat kan ik bijna niet geloven) dus denk eerder dat client een kudtnetwerk heeft.

Kan sowieso het verhaal bijna niet geloven.. of meneer haalt MB en MBIT door elkaar.. dan gaat ie straks naar 100 MBIT en heeft ie nog maar 12MB per seconde in plaats van 60... :')

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 22 juli 2024 21:28]

12,5 MB. Hahaha, ik dacht exact het zelfde.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 21:28]

Ik lees het meer als "ik heb eigenlijk niet meer nodig dan 60mbit/s". Waarom betalen voor een 1gbit verbinding als je op het drukste moment niet boven de 60mbit uitkomt
Ga er voor het gemak maar vanuit dat Freedom gewoon 1 Gbps levert, maar dat @pa3dss met zijn maximale usecase (Netflix, gamen, uploaden etc.) maar 60 mbps benut.

Schijnbaar is 1 Gbps hier overkill en zou een abbo van 100mbps volstaan, wat €25 euro's per maand bespaart.
ik zou graag is willen zien wat jullie verbindingen al dan niet met glas doen of je de pijp dicht kunt trekken tot zijn limiet :) met speedtest haal ik 1gbit down en up, met wifi haal ik 300mbit dus de boel hier lijkt me dik in orde.
Toen ik in Epe in de bossen woonde had ik 8 mbit down en 2 mbit up ofzo met mijn ADSL, de lijn naar de centrale was 3700 meter, in het begin klapperde de lijn nogal alleen 's-nachts en XS4ALL heeft toen mijn upload wat geknepen en verder nooit meer problemen gehad terwijl ik het geklapper geen probleem vond, ik was daar ook dik tevreden mee :)
ik ben trouwens dss58 maar was te lui om het password te resetten vanwege andere pc, komt wel weer binnenkort :)
Ik heb trouwens een leuk idee om is naar de radiotelescoop dwingeloo te gaan https://www.camras.nl/ , als je de antenne van je wifi in de focus hangt kun je letterlijk de halve wereld bereiken :) omdat de maan als reflektor wordt gebruikt, ik heb dat al is aan tweakers voor gesteld maar helaas geen belangstelling, lijkt me erg leuk om daar een video te maken, het is een en al techniek, smullen hoor :)
Wie wil, DM maar, ik heb er vele contacten.
Ik denk dat je een slechte test doet of er is iets met je interne netwerk aan de hand :’)
Dat klinkt als er is iets gigantisch mis met je thuisnetwerk, zeer waarschijnlijk zit je op Wi-Fi te testen met slecht bereik.
Het kan ook wel, maar dan verdienen ze natuurlijk minder.

De Kpn's en vodafone's weten dat mensen toch wel internet nemen, want ja wat doe je nog zonder? Dus waarom zouden ze 20 euro als minimum hanteren als het ook op 40 plus euro per maand kan?
Dat is het probleem nu juist, internet providers hebben niks te willen... de enige die bepalen wat jij betaald zijn de aandeelhouders. Aandeelhouders willen dividend uitgekeerd krijgen anders vertrekken ze net zo hard als toen ze de aandelen kochten.

Wat denk jij dat je gaat betalen als de winstmarges onder de streep stukken lager gaan uitvallen en aandeelhouders vertrekken?
Ben ook een groot voorstander van een goedkoop basis-abonnement. Ziggo kwam ooit met een 'tientje-viendje' abonnement, ik meet officieel 10/1Mbit, maar zolang je niet ging klagen over de traagheid, kreeg je 40/4. Dit is nu een veel duurder 100/25Mbit abonnement. Vond het ook heel jammer dat geen enkele andere ISP daar is gaan concurreren (dat ik weet). Het was namelijk prima voor voornamelijk ouderen (en studenten, minder bedeelden, etc). Als de marktaanbieders het dan laten afweten, had de overheid best kunnen inspringen en via wetgeving een basis-abonnement verplichten in het aanbod. Daar (belangen van het Volk) zijn ze immers in theorie voor...
Mijn ouders hebben/had dat, maar gaan binnenkort over naar KPN glasvezel omdat dat nu ongeveer hetzelfde kost nu
Op dit moment loopt een pilot voor een sociaal internetabonnement. Hier zijn KPN, VodafoneZiggo en verschillende maatschappelijke organisaties bij betrokken. Het gaat om het Digitaal Meedoen Pakket.
Amsterdam heeft al decennia een regeling waarbij kansarme gezinnen vanuit de gemeente een computer en internetabonnement ontvangen.
Vroegâh (net na 2000) toen ik bij UPC werkte was er al zo'n abonnement voor Amsterdammers. De aanvraag kwam dan via de gemeente binnen, men kon er niet zelf voor bellen. Geen idee of dat nu nog steeds bestaat, maar dit soort projecten lopen al een tijd binnen diverse gemeenten. Mooi initiatief om ook kansarme mensen aan te sluiten.
Eenmalige aansluitkosten daargelaten, moet het toch niet zo'n probleem zijn als iemand - al of niet op glasvezel aangesloten - een goedkoper abbonement met tragere snelheid wil?
De kosten zitten voornamelijk in de aansluiting. De data zelf kost geen drol, en in veel gevallen gebruiken mensen met een 1Gbps-verbinding precies evenveel data als mensen met een 100Mbps-verbinding.
Alleen het pakketje komt 10x langzamer binnen tegenover gigabit verbinding, heb je een paar gamer,s binnen je gezin dan wordt het toch wel krap met 100mbit als er weer eens een update uitkomt dat zowat even groot is als de complete game...

(Tegenwoordig is het de norm om de 1-day patch/update nog een keer de game te downloaden kennerlijk...)

Maar goed ik heb de inbellijn tijdperk nog meegemaakt, toen duurde wachten nog veel langer dan nu.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 21:28]

De huidige zijn over de jaren heen steeds duurder en duurder geworden
Dat valt toch best wel mee? Vooral TV is duur, maar een beetje basis internetabonnement is niet zo veel duurder geworden als je inflatie meerekent.

[Reactie gewijzigd door Oon op 22 juli 2024 21:28]

Het ging vlgs mij over vast internet.
10 jaar geleden was de goedkoopste optie geloof ik Telfort 8/1Mb DSL voor €18,50?
Goedkoopste optie die ik nu weet is Cheapconnect 100/30Mb DSL voor €28,45.
Dat is een stijging van 54%, dus een stuk meer dan de inflatie in die tijd (28%?).
Maar je kan ook mobiel internet nemen, bijv KPN 50Mb onbeperkt kom je n heel eind mee, en kost €26,50. Dus €2 goedkoper, maar nog steeds meer dan inflatie.
edit: Odido mobiel 10Mb is nog ietsje goedkoper natuurlijk maar mij te langzaam, en als het echt alleen voor de noodzakelijke basisdingen moet zijn kan je nog iets mobiels met datalimiet nemen.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 21:28]

wannadoo heb ik op €15 gezeten, dat zal met inflatie ook niet op de huidige wokerprijzen uitkomen.
Basis internet is echt duur geworden, je betaald zo 40 euro voor een 100mbit abbonnementje, dat is makkelijk 2x meer dan wat de goedkoopste abbonnementen 15 jaar geleden koste, inflatie is geen 200% hoger dan 15 jaar geleden, niet eens in de buurt daarvan.
kijk maar eens goed dan naar veel productprijzen van 15 jaar geleden. je zult ervan schrikken hoeveel producten en diensten boven deze 200% zitten.
Bedrijven willen echt minder winst. Er komt een goedkoper abonnement als hun lobbyisten de overheid kunnen overtuigen om ze te voorzien van flinke subsidies.
Waarom zeg je dat?
Je kunt bij youfone een 50Mbps abonnement afsluiten voor 34,50 per maand, zonder datalimiet.
En dan neem je canal+ erbij voor 14,95 voor een pakket tvzenders inclusief ESPN compleet.
En dat vind jij niet duur? 50Mbps voor 34,50 per maand, ik zou er niet lang over hoeven na te denken om dat aanbod af te slaan.
Ik hoor graag waar het voordeliger kan.

Daarbij ben jij waarschijnlijk niet de doelgroep van iemand die van weinig geld moet rondkomen.

Ik heb de hele corona periode met 4 mensen thuis gewerkt en school gedaan met een 50Mbps DSL lijn en dat gaat prima.
Ben bang dat het vooral aangeeft dat de kosten niet in die wat hogere snelheid zitten..
Als je de Belgische TV+Internet prijzen vergelijkt, dan zijn ze er eigenlijk al. Met €40 per maand kost dat in België €480 per jaar.

Bij Ziggo betaal je voor Internet Only (en dat is altijd inclusief TV kanalen) €446,25 per jaar. Daar krijg je 100/25 internet voor terug (ruim voldoende voor heel veel gebruikers), en iets meer dan 50 TV kanalen, te bekijken wanneer je TV een digitale tuner heeft. Je hebt geen toegang tot de TV app.

Bij KPN zie je ongeveer hetzelfde, 100/100 internet en TV kost je zo'n €540 per jaar, met als voornaamste verschil dat je er een TV settopbox bij krijgt én toegang tot de TV app. Odido biedt hetzelfde als KPN, alleen dan voor €480 per jaar. Delta is het duurst met €560 per jaar, de internet bandbreedte ligt wel ietsje hoger met 150/150.

De verschillen zijn dus niet denderend groot na al die prijsverhogingen. Ik vind zelf €480 per jaar nog altijd een behoorlijke kluif en het kan echt nog wel een stuk goedkoper.
Not with a bang, but with a whimper..
Lekkere korting is dat zeg. Ik kan hier (in Spanje) 1 Gb symmetrisch zonder datalimiet voor €23 krijgen, televisie zit er gratis bij en met een mobiel met onbeperkt bellen en 30 GB per maand erbij kom ik op €31. :o

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 21:28]

Alleen verdiend een gemiddelde Belg ook wel 40% meer dan een Spanjaard (3800 vs 2700)
Nog erger, die 2700 is per huishouden, niet per persoon ;) Afhankelijk van je bron is het inkomen per persoon per maand tussen de 1400 en 2000.

Maar de Belgische internetmarkt is toch sowieso raar met hun datalimieten?

Bovendien, wat is de reden voor de hogere prijs? Alle apparatuur komt uit dezelfde fabrieken in Azië en de groothandelsprijzen voor stroom zullen niet veel verschillen. Het lijkt mij gewoon een voorbeeld van ervoor vragen wat je kan vragen?

Een langzame 30 mbit verbinding mèt datalimiet, zou voor de laagste inkomens IMHO gewoon gratis moeten kunnen zijn.
De lage lonen waar het om gaat verdienen in de verste verte geen 3300. De Nederlandse minima zit op 1230 netto. België zal niet veel verschil hebben.
Terecht. Is in de westerse wereld in ieder geval bijna een eerste levensbehoefte.
Niet alleen westerse hoor.
Beetje offtopic, maar enig idee waarom er in België nog steeds met een 'datalimiet' op vast verbindingen gewerkt wordt?

In NL is het alweer een behoorlijke tijd geleden dat er met dit soort limieten gewerkt werd. Je moet het volgens mij in de praktijk best bont maken wil je tegen een FUP aanlopen?

Door mijn NL bril bekeken; ik kan me bijna niet voorstellen dat het 'handhaven' van die limiet op termijn echt geld bespaart / oplevert?
Tuurlijk wel, dan betalen mensen extra voor ongelimiteerd. Het is een methode die al lang werkt, en zolang de consument dit blijft betalen zal het ook zo blijven
Ah bij Proximus kun je gewoon gratis extra data activeren. Ook wel eens een maand 6TB gedownload. Bij Telenet is dat wel anders die mekkeren al over 750GB in de piekuren.
Niet alleen dat er een limiet is, maar ook dat die limieten zo laag zijn. Er zijn steeds meer spellen die 150GB groot zijn. En met iedere dag 1 uurtje Netflix op 4K kom je daar ook ongeveer op.

Wij zitten m'n tweetjes makkelijk op 1 TB per maand, en als het vakantie is en ik game en zij binget, halen we dat ik een week denk ik.

Wat gebeurt er trouwens als je over je limiet gaat? Drukken ze dan direct je snelheid dan terug naar iets praktisch onbruikbaars, of krijg je extra verbruik in rekening gebracht?
Dit doen de Belgische providers simpelweg omdat het (nog) kan. De bevolking heeft het geaccepteerd en de politiek doet er ook niets aan, dus komen ze weg met deze puur arbitraire restricties. (Zelf op mobiele netwerken ben ik van mening dat datalimieten pure uitbuiting zijn, maar dat terzijde.
Ik ben nu eerder benieuwd hoe we hier in NL überhaupt ooit van die datalimieten af zijn gekomen. Kapitalisme is kapitalisme, of het nou 2000 of 2024 is.

Misschien de enorme concurrentie op de internetmarkt destijds?
Ik heb internet via Orange Flybox België met 50 Gb internet overdags en 100 GB na 18u en in het weekend. Totaal dus ook 150 Gb. Eerst betaalde ik 20€ per maand, zo’n 3 jaar geleden werd het 25€ per maand en sinds dit jaar 28€ per jaar. Als ik over de 50 GB dag data gebruik op een maand, val ik terug op mini-download van 512kb, ook al heb ik veel avond-en weekend data over…
Binnenkort verhuis ik naar een adres waar ik glasvezelinternet kan bestellen. Dan krijg ik onbeperkt internet 150/50 mbps voor 35,99 per maand. Loont de moeite, ookal verbruiken wij niet veel data.
Goed dat er een limiet op zit, want we weten allemaal dat de helft anders gebruikt zou worden door mensen die echt wel geld genoeg hebben, maar op papier weinig verdienen...

Maar goed iedereen wil graag besparen. Ik zou zeggen, bij telenet en proximus kan je voor 25 euro onbeperkt downloaden aan hoge snelheid met een studenten abonnement...
Die gebruikers moeten zich dan zelf aanmelden bij die deelnemende providers als officieel arme sloebers? :|
Minder stigmatiserend zou zijn als die mensen geld kregen voor een aansluiting/abonnement en zich dan als gewone klant kunnen aanmelden.
Opvallend dat ze voor 30Mbps minimaal kiezen. Dat is toch heel deftig internet zelfs, kun je qua snelheid prima maximale 4k kwaliteit Netflix mee streamen, hoewel 150GB per maand niet heel lang per dag natuurlijk. Ben benieuwd hoe ze dan zorgen dat enkel minima / armen deze abonnementen kunnen afsluiten. Moet je dan met de financiële billen bloot in de aanmelding hiervoor, of zijn er andere product kenmerken die het toch wat minder aantrekkelijk maken zo een abonnement type?

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 21:28]

Als je hiervoor in aanmerking komt, dan neem je het goedkoopste Netflix abonnement lijkt mij en die is 720p.
4K lukt zelfs met 30mbit bij streaming providers omdat ze extreem lage bitrate/sterke compressie gebruiken dat je geen 4K kwaliteit kan noemen.

Woord 4K rust op schermresolutie maar zegt niks over de beeldkwaliteit, misleiding wat ze doen en dat weten ze heel goed maar de consument trapt er wel in.

1080p met de officiële bitrate is beter dan Netflix kwaliteit van 4K.

Netflix 720P wil zelfs met een simpele ADSL verbinding.
Anoniem: 2080528 @jongetje29 februari 2024 20:36
Als je hiervoor in aanmerking komt, dan neem je het goedkoopste Netflix abonnement lijkt mij en die is 720p.
En prima beeld en geluid, onnodig ook (zogenaamde) 4K stream en Dolby Atmos geluid voor een serie o.i.d
Ik veronderstel dat dit net zoals het sociaal tarief voor vb. Gas en elektriciteit zal lopen. Dat is dan op basis van je belastingsbrief. Wie meer dan bedrag x verdient kan sociaal tarief krijgen en dit wordt in de meeste gevallen zelfs automatisch toegekend. 150GB/maand is inderdaad niet veel maar je moet vooral kijken naar het profiel dat dit zal krijgen. Dit zijn geen mensen met een masterdiploma in de computerwetenschappen. Dit gaat eerder richting de mensen met langdurige ziekte, werklozen, gepensioneerde zelfstandigen, mensen in schuldbemiddeling. Zijn niet echt profielen die meer doen dan een mails sturen of hln bekijken (buiten de kinderen uiteraard)
Met dank aan @Whatts, het gaat (nog?) niet automatisch, maar is wel een privacy vriendelijk concept:
Als u denkt in aanmerking te komen voor het sociaal internetaanbod, moet u het sociaal internetaanbod aanvragen bij een telecomoperator die het sociaal internetaanbod aanbiedt. U identificeert zich met uw identiteitskaart of rijksregisternummer (afhankelijk van de operator).

De telecomoperator kan dan via een digitaal portaal van de FOD Economie een controle uitvoeren. Het resultaat van die controle, of u wel of niet recht hebt, wordt automatisch meegedeeld aan de operator. De operator weet alleen of hij u al dan niet het sociaal internetaanbod mag aanbieden. Hij weet niet waarom de aanvraag wel of niet is goedgekeurd en krijgt geen bijkomende informatie over uw persoonlijke situatie.
https://economie.fgov.be/...lgestelde-vragen-over-het
Het lijkt mij niet dat deze minima waarvoor het abonnement bedoeld is nog een netflix of andere streamingdienst af kunnen nemen. Het kan wel, maar dan zou je ook de normale prijs voor internet kunnen betalen lijkt mij. Een streamingdienst is niet echt een eerste levensbehoefte, maar ok, genoeg minima die hun geld alsnog aan onnodige zaken uitgeven en dan klagen dat ze het niet breed hebben.
Huh wat is dit nou weer voor vreemde reactie? Netflix is goedkoper dan een normaal tv abonnement, dus volgens jou zouden minima dan ook maar geen tv mogen kijken? :+
Bij gewone tv zitten zenders met nieuwsrubrieken, opinie, wetenschap, journaals en andere belangrijke info. Dat wordt gezien als een eerste levensbehoefte. Netflix is gewoon entertainment.
Wat bedoel je met een 'normaal tv abonnement', waar vergelijk je het dan mee?
Goedkoper dan tv erbij nemen, dus lijkt me niet zo vreemd.
Via iemand anders kan het voor €4/maand.
Nou, ik heb 4K enkele jaren geprobeerd op 25-30 Mbps, maar dit ging echt voor geen meter.
Ik geloof je helemaal, maar wel vreemd dat netflix zelf aangeeft dat 15Mbit genoeg is.

Was die 30Mbit de "verkochte" snelheid, of haalde je die effectief ook? Ik vraag me namelijk af of er geen andere oorzaak zit aan de slechte ervaring.

Reden is dat op zich 30Mbit gelijk aan 3.75MB/s en haal je dus per uur tot 13.5GB binnen. Een 4K film van meer dan een uur is zelfs in geript formaat vele malen kleiner en betere kwaliteit. Ik neem aan dat Netflix vast nog meer trucken kent om het kleiner en efficiënter te maken dan wat ik zelf kan.
Ook kan Netflix natuurlijk bufferen op de momenten dat hij deze bitrate niet nodig had...
Ik haalde de 25-30 Mbit zeker.
Werkt bij mij anders prima op mij 23Mbit lijn.
Netflix heeft er belang bij een niet te hoog getal neer te zetten. Anders nemen mensen geen 4K abbo omdat hun lijn het niet aan kan.
Maar ook niet te laag getal omdat mensen anders klagen dat het niet goed werkt.

Vooral belangrijk is dat de latency en jitter constant zijn. Hoe sneller de lijn hoe beter dit afgevangen kan woorden door buffering.
Zeer waarschijnlijk dat iemand anders of je apparaat op achtergrond zaken aan het downloaden was, 4K Netflix kan prima met 15-20mbit lijntje.
Nee, dat had ik al uitgesloten.
Het moet idd bewezen worden dat je daar recht op hebt
Wat doorklikken op de bron voor wie hier recht op heeft: https://economie.fgov.be/...lgestelde-vragen-over-het
Thanks, lees nu dat dat wel een netjes ontkoppeld proces is inderdaad, netjes geregeld door de zuiderburen :*)
Als u denkt in aanmerking te komen voor het sociaal internetaanbod, moet u het sociaal internetaanbod aanvragen bij een telecomoperator die het sociaal internetaanbod aanbiedt. U identificeert zich met uw identiteitskaart of rijksregisternummer (afhankelijk van de operator).

De telecomoperator kan dan via een digitaal portaal van de FOD Economie een controle uitvoeren. Het resultaat van die controle, of u wel of niet recht hebt, wordt automatisch meegedeeld aan de operator. De operator weet alleen of hij u al dan niet het sociaal internetaanbod mag aanbieden. Hij weet niet waarom de aanvraag wel of niet is goedgekeurd en krijgt geen bijkomende informatie over uw persoonlijke situatie.
Waarom zou je als je op het sociaal minimum zit Netflix nemen en helemaal 4K lijkt me niet nodig, want je zal ook geen geld hebben voor een 4K tv lijkt me dan. En het zal waarschijnlijk net zo werken als huurtoeslag, zorgtoeslag en andere toeslagen voor minima.
Op marktplaats vind je genoeg gratis TVs, koelkasten en andere duurdere spullen dus het is wel mogelijk.
Maar meschien heeft iemand het gekocht voordat ze in de bijstand kwamen?
Mensen met minima nemen geen 4K abonnement(behalve degene die niet weten wat ze doen), een TV kan prima upscalen.

Enige wat 4K toevoegt als betreffende film HDR ondersteund en een OLED TV hebt.
Netflix heeft het slim aangepakt door bewust de bitrate flink te knijpen bij 1080p zodat het er slechter uit ziet dan op 4K.

Het verschil tussen 1080p en 4K is erg klein in praktijk(vanuitgaand dat je op de normale kijkafstand zit).
Nou zo deftig vind ik dat niet, als ze dan volgens jou voorbeeld netflix willen kijken op 4k kwaliteit, kunnen ze wel 20 minuten per dag netflixen, dan is die 5GB wel aardig op. 4k streamen kost 14GB per uur.

Dan mogen ze na die 20 minuten netflixen ook geen internet meer gebruiken, want het is op.

Gewoon een dramatisch lage data limiet.
Ik vraag me af of je niet beter mobiel data kan nemen ipv een vaste aansluiting als je zo krap bij kas zit.
Omdat het voor providers meer geld kost om lager aan te bieden dan 30 mbit, ze moeten daar weer zaken voor gaan inrichten.

En waarom zou de minima niks mogen met internet?
30mbit is niet zoveel, wel voldoende voor basis zaken, ook schoolzaken kan 30 mbit handig zijn.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 21:28]

Jezus wat kinderachtig die datalimiet. "Ach, arme kinderen hebben toch geen geld om te gamen dus data hebben ze dan niet nodig." Wat scheelt dat een provider eigenlijk in de kosten?
In België zijn op 1 of andere manier datalimieten normaal op de vaste verbinding. Dat is in Nederland nooit geweest, daar kies je alleen op snelheid.
Klopt niet. Buiten het allergoedkoopste instapabonnementje bij Telenet en Proximus is dat al jaren voltooid verleden tijd. We leven niet meer in 2005 toen die datalimieten veel gangbaarder waren in België, het wordt toch echt eens tijd dat dat gezeur eens klaar is...
3TB (binnen de piekuren) is, hoe je het ook draait of keert, een limiet. Dat het voor het gros van de klanten misschien voldoende ademruimte bied doet er ook niets vanaf.
Daarbij is die 3TB er pas gekomen in 2021, net geen 3 jaar geleden, en niet 2005. De limieten die toen gangbaar waren (en de norm voor de grote spelers) waren nog jarenlang verstikkend.
Met een 100Mbps formule haal je 10x minder volume binnen dan een 1Gbps formule.
Of 500Mbps 2 x minder dan met een 1Gbps formule.
Duidelijk een limiet op de 2 eerste formules.
Rond 2000 had je wel last van FUP in NL hoor. Je moest het wel heel bond maken (zeker in die tijd) om een waarschuwing te krijgen maar je had zeker geen onbeperkt internet.
Telenet had dit van in het begin. Ik had een abonnement waar je toen 100gb per maand mocht mee doen, daarna vloog je op smallband ... Alleen op de laatste dag van de maand kon je gewoon "vrij" downloaden, want dat was per maand ... dus de 1ste reset van de quota. Dat hebben ze dan wel pas na een jaar of 2-3 aangepast. Maar nu is er nog altijd een "limiet" en spreken ze van Fair Use policy. Als je gewoon teveel download dan vlieg je op smallband. En er zijn piekuren en daluren etc voor de meeste abonnementen. Ik heb zelf een zakelijk abonnement waar de cap op 3 terrabyte staat. Maar volgende week ga ik nieuwe pc eindelijk eens in elkaar zetten, na hier 2 maand in mijn bureau staan te hebben. Maar dan ga ik toch wel ook een antaal games opnieuw downloaden etc. Denk aan Wow, Cod, Diablo bijvoorbeeld, dan ga ik op een dag toch wel een paar 100gb doen. Nu die FUP is ook totaal van de pot gerukt, want dat gaat rekening houden met de mensen uit je buurt. Dus bijvoorbeeld jij zit in een buurt waar de gemiddelde leeftijd 75 jaar is en die downloaden niet veel en hebben weinig verbruik. Als jij daar dan tussenzit, dan zal je ook op smallband gezet worden. En dat heeft niks met limiet te maken, dat is "fair use" tov de rest in de buurt. Dus zit jij allemaal naast grote verbruikers mag je dus meer downloaden. Gewoon compleet belachelijk. En nee ik kan geen proximus krijgen. Dus er schiet gewoon orange over, dat het netwerk van Telenet gebruikt. En het ik woon niet in de onbewoonde wereld, op zo een 1km van een belangrijke verkeersas. Wel een "kleiner" dorp, maar toch nog een grote gemeente.
Dat klopt niet, ik heb al 20 jaar geen datalimieten en heb al verschillende Belgische providers gebruikt. Als je wil kan je altijd een abonnement afsluiten zonder datalimiet.
En dan nog, 1 van onze lijnen is van Telenet, met 3TB datalimiet. Dat krijgen we met alle wil van de wereld niet vol.
Dat klopt wel.
De limietloze abonnementen waren (en zijn nog altijd) niet de norm, maar uitzonderingen van kleine spelers. Deze kleine spelers liepen/lopen constant het gevaar opgeslokt te worden door de grote en vandaag blijft er nog maar 1tje over bij mijn weet.
Nogmaals, dit zijn abonnementen met een marginaal marktaandeel. Het gemiddelde abonnement van de gemiddelde klant heeft nog altijd een limiet en dit word nog altijd als normaal aanzien.
Ieder abonement heeft een Limiet.
Omdat jij al 20 jaar een duur abonnement hebt. De basis-abonnementen zijn bij Proximus en Telenet nog altijd met datalimiet.
Edpnet, €36, geen limiet.
Ik ben zelf heel content van EDPnet, maar die zijn helaas nog een uitzondering. Ze profileren zich er ook uitgesproken mee. In Nederland is zonder limiet gewoon de standaard. Hoe je het ook went of keert, dat is het in België nog steeds niet helemaal.

[Reactie gewijzigd door Cowabungaa op 22 juli 2024 21:28]

Dat was het enige USP van edpnet.
Vond de prijs daarvan altijd te hoog voor die uitzonderlijke keer ik boven mijn 100Gb limiet ging.
Ze zijn ook duurder dan Scarlet, die dezelfde lijn aanbiedt. Misschien iets hogere maximum snelheid.
En vroeger kon ik er zelfs geen aansluiting krijgen.
Ik zit nu bij Mobile Vikings voor €37/maand. Daar heb je ten minste een deftige klantendienst 😀.
3tb zijn rookie numbers voor sommigen, ik ben het werkelijk str-zat van die "fair use" gedoe terwijl dit absoluut niet meer nodig is met wat ze door die kabels kunnen pushen. Je kan wel extra data kopen? Hmm
Nederland heeft ook datalimieten gehad in de begintijd van ADSL toen je nog pakketen had van 256, 512 en 1 mbit als top paket.
Dat zijn geen data limieten maar snelheids limieten
Nee vroeger had je óók datalimieten in Nederland, ik kan nog één artikel vinden daarover, er waren meer providers in begin van 20e eeuw die dat deden.
nieuws: 'Goedkope' ADSL blijkt voor consument het duurste
Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel data gamen kost, maar volgens mij niet zo heel veel, het is enkel data wie waar staat en wat schiet toch? Dus je zoontje kan dan nog wel Fortnite spelen met klasgenootjes als je het niet zo breed hebt, goeie zaak wel. Lijkt me naar als je hele klas internet heeft en jij niet.
Gamen zelf kost niet zo veel, maar games downloaden kan rap aantikken.
Je kan natuurlijk ook niet alles hebben als minima, 1 of 2 spelletjes zijn genoeg toch, dat is 1x downloaden.
Er worden al vele jaren veel games gratis weggegeven. Als ik kijk naar de hoeveelheid games die mij niets hebben gekost op mijn XboX account dan krijg ik dat bij lange na niet op de schijf. En met een kind in huis is deleten en downloaden dus zeer gebruikelijk. Er zijn hier dagen waarop 150GB alleen voor gaming al niet voldoende is :(
Als je de bijna dagelijkse update,s niet meerekend valt het mee inderdaad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.