Rockstar bevestigt hack en zegt dat werk aan GTA VI doorgaat als gepland

Rockstar Games heeft bevestigd dat de GTA VI-gameplaybeelden die afgelopen weekend uitlekten echt zijn. De studio schrijft in een statement dat het onlangs slachtoffer is geworden van een hack waarbij vroege beelden van de game zijn gedownload. Het bedrijf blijft werken aan de GTA-titel.

"We zijn recent slachtoffer geworden van een netwerkinbraak waarbij een derde partij illegaal toegang heeft gekregen tot vertrouwelijke informatie van onze systemen en deze heeft gedownload", schrijft Rockstar Games op Twitter. Daaronder vallen vroege beelden van de volgende Grand Theft Auto-game, zo bevestigt de studio.

Rockstar geeft aan dat het 'zeer teleurgesteld' is dat informatie over de volgende GTA-game op deze manier naar buiten is gekomen. Werk aan de volgende GTA-game wordt volgens de huidige planning doorgezet, vervolgt de studio. Het bedrijf geeft aan 'binnenkort' met updates te komen en op termijn meer over de game te delen, zodra deze gereed is. "We blijven toegewijd om een ervaring te leveren die jullie verwachtingen overtreft." Rockstar bevestigde eerder al dat het werkt aan een nieuwe GTA-game, maar deelde daar verder geen details over.

De beelden van GTA VI verschenen afgelopen weekend. Een gebruiker van GTAForums, genaamd teapotuberhacker, zette een bestand van 3GB met ruim 50 minuten aan gameplay van de titel online. De beelden bevestigden onder meer dat de game een speelbaar vrouwelijk personage krijgt, zoals eerder al werd verwacht. Rockstar benadrukt maandag ook dat het om beelden uit een vroege ontwikkelingsfase gaat.

Rockstar deelt verder geen details over de hack, maar zegt wel dat het bedrijf op dit moment niet verwacht dat de netwerkinbraak invloed gaat hebben op zijn diensten en de ontwikkeling van toekomstige games. De vermeende hacker stelde dit weekend dat hij een testbuild van GTA VI en broncodes van GTA V online wilde zetten. De forumgebruiker riep Rockstar daarbij op contact op te nemen om te onderhandelen over een deal. Rockstar spreekt daar niet over in zijn statement.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-09-2022 • 16:09

177 Linkedin

Submitter: Chaseream

Reacties (177)

Wijzig sortering
Rockstar geeft aan dat het 'zeer teleurgesteld is' dat informatie over de volgende GTA-game op deze manier naar buiten is gekomen.

Ik denk dat dat wel mee zal vallen, uitstekende reclame dit.
Reageer
Aan de andere kant was er ook al (terechte) kritiek gegeven dat het spel er niet heel mooi uitziet voor 2022.

Vervolgens hier op Tweakers wel reactie dat devs niet op de hoogste graphics bezig zijn met debugging van niet graphics dingen, maar hoeveel mensen online zullen daar over nadenken? Die zullen gewoon denken dat het er uitziet als een spel van 10 jaar oud.
Reageer
Die kritiek is dus absoluut niet terecht, want het gaat om beelden die jaren verwijderd zijn van het eindproduct en die niet dienen als uithangbord maar gewoon om game mechanics etc. te testen.
Reageer
Voor release start Rockstar een dikke marketing campagne en dan ben je dat allang vergeten. Ik denk echt dat dit geen enkel probleem is. Sterker nog, we weten nu dat ze echt aan GTA VI werken. Begint alleen maar te kriebelen om dat te spelen!
Reageer
Sterker nog, we weten nu dat ze echt aan GTA VI werken.
Dat wisten we al, dat hebben ze een tijd geleden officieel bekend gemaakt.
Onderaan: https://www.rockstargames...eft-auto-community-update

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 19 september 2022 16:28]

Reageer
Want jij gelooft het officiële communicatiekanaal van Rockstar zelf niet?
Reageer
Aan de andere kant was er ook al (terechte) kritiek gegeven dat het spel er niet heel mooi uitziet voor 2022.
In deze staat werkt geen enkele ontwikkelaar aan hoge kwaliteit graphics. Dat is pas de laatste stadium van een ontwikkeling.

Het enige waar ze nu druk mee bezig zijn is verhaallijnen bedenken en de wereld vormgeven. Vervolgens bug fixen en daarna pas optimaliseren van graphics.
Reageer
Waarom zou je bij een dev build, waarbij je regelmatig compileert en een game (opnieuw) opstart, al een compleet texture pack er in stoppen bij een development build, waar dit waarschijnlijk vaak nog niet heel belangrijk is? Ik kan mij zo voorstellen dat dat redelijk wat ruimte inneemt, waardoor de laadtijd langer word en de ontwikkeliteratie langer word.
Reageer
Sterker nog, ligt eraan wat je aan het devven / debuggen ben, kan zomaar dat textures en de volledige set aan belichting en effecten juist je werk in de weg zit. Als je met iets als physics bezig ben, dan wil je je graphics waarschijnlijk juist zo simpel en plat mogelijk zodat je alles goed kan zien.
Reageer
Dat is wat ik met mijn tweede alinea bedoel
Reageer
Ik denk dat die mensen die dat nu denken, straks bij de daadwerkelijke release zichzelf net zo makkelijk laten overhalen door de trailers die Rockstar dan zelf uitbrengt.
Reageer
En wat maakt dat uit? Als straks een trailer wordt uitgebracht met de uiteindelijke graphics is iedereen die filmpjes lang en breed uit vergeten of prijzen ze Rockstar de hemel in omdat de uiteindelijke beelden veel beter zijn.
Reageer
vroege beelden en het is nog in ontwikkeling, dus over de uiterlijk van de gejatte beelden kan je eigenlijk niets zeggen. over het spel zelf.
Reageer
Het spel is nog in ontwikkeling en je weet niet wanneer de beelden zijn gemaakt. Het kan (en zal) er uiteindelijk heel anders uitzien.

Ik vond de personages er wel mooi uitzien. Met name het haar van Lucia en Jason op een screenshot kwam erg realistisch over. Ben benieuwd naar de uiteindelijke versie. Ik denk dat het best fotorealistische graphics gaat krijgen
Reageer
Is dat nu echt een probleem? Voordat de game uit komt zullen er talloze trailers en uiteindelijk ingame footage gepubliceerd worden.

Bovendien, ik heb lang niet alles gezien, maar alles wat ik zag was zo overduidelijk niet het spel met alle debugging op het scherm etc. De mensen die dit soort video niet in perspectief kunnen plaatsen (zeker nu het zo breed in alle (mainstream) media uitgemeten wordt... maarja, ik sta wel vaker versteld over het niveau van mensen online.
Reageer
Dat komt dan toch ook wel weer goed als we wel production ready in-game beelden te zien krijgen?
Reageer
De meeste niet-Tweakers snappen hopelijk ook wel dat "niet af" betekend dat het gewoon niet klaar is, en dat het nooit de bedoeling geweest is om deze beelden naar buiten te brengen.
Reageer
Deze versie zag er inderdaad niet heel spectaculair uit. Zal voornamelijk komen doordat het een debug versie is en er allemaal tools op de achtergrond draaien. Kan me niet voorstellen dat GTA VI er grafisch slechter uit gaat zien dan RDR2, wat een van de grafisch mooiste games ooit gemaakt is en bovendien uit 2018 komt.
Reageer
Die mensen snappen er vrijwel niets van. Graphics zijn altijd last-step. Het gaat meer om animaties en engine. Mensen met verstand zien zelfs dat het er juist heel veel belovend uit ziet.
Reageer
Wacht maar tot ze een video officeel releasen. Mensen zullen dan weer onder de indruk zijn en alles daarvoor vergeten.
Reageer
Nouja, het ziet er beter uit dan GTA V, en dan zijn ze nog meer onder de indruk van het uiteindelijke product. Eigen schuld dat ze achter de schermen van game development kijken.
Reageer
Hoe mooi is het dan voor Rockstar als ze bij Trailer release opeens een prachtig spel presenteren.
Dan gaat de HypeTrain op standje F1 8-)
Reageer
Hoeveel reclame heeft een GTA game nou echt nodig?
Reageer
Inderdaad. Een GTA VI announcement trailer had veel meer gedaan en ook nog in een positiever licht.
Reageer
Alleen een vage hint van Rockstar naar GTA VI was al genoeg geweest om veel publiciteit te genereren. Daar is geen trailer voor nodig.
Reageer
Ja.. aanpassen van kleur/logo op hun twitter account was waarschijnlijk al genoeg geweest...
Reageer
Wat een tweet kan doen... Rockstar’s tweet regarding GTA 6 is their most-liked tweet in history
Many of you have been asking about a new entry in the Grand Theft Auto series.

With every new project, our goal is always to significantly move beyond what we've previously delivered. We're pleased to confirm that active development for the next entry in the series is underway.
https://twitter.com/RockstarGames/status/1489617718009606150
Reageer
Right, hoeveel miljoenen zijn er al uitgegeven aan development.
Reageer
Dat snap ik, het was ook retorisch bedoeld.
Reageer
Hypothetisch bedoel je :P
Reageer
Uh ja dat bedoel ik, was een lange dag 🤣🤣
Reageer
Dat werkt net zo goed als het stoppen met zingen zodra iemand bier naar je gooit. Dat was echt een top plan
Reageer
Zouden meer van dat soort zangers dat maar eens doen (stoppen met "zingen" bedoel ik dan). 🤣🤣
Reageer
Bier drinken doe je tijdens de pauze en na afloop, niet onder de voorstelling!
Reageer
Dat werkt net zo goed als het stoppen met zingen zodra iemand bier naar je gooit. Dat was echt een top plan
Voor Lil' Kleine werkt het top. Staat in zn contract vastgelegd dat hij mag vertrekken wanneer die 1 druppeltje bier krijgt. Dus beetje uitlokken en na 2 min 'bedankt voor het geld' de zaal in roepen en door naar het volgende 'optreden'.

Totdat ie zn vriendin als deurstopper ging gebruiken. Dat ging kennelijk wel te ver. Maar staat los van z'n oorspronkelijke businessplan.
Reageer
Wat ik bedoel te zeggen is, standvastig weglopen na een optreden is een statement en werkt mogelijk wel, maar het probleem is dat het een precedent schept dat als iemand in de zaal het maar kutmuziek vindt dat hij een biertje kan gooien om het op te laten houden, en het daarmee verpest voor de rest. Plus, op de lange baan wil niemand je meer boeken, te groot risico.

Zo geldt het ook hiermee. Tuurlijk, Rockstar kan zeggen: jammer jongens, nu gaan we lekker later leveren als gevolg, of de stekker eruit trekken, maar daarmee verpest je het voor de rest, plus gooi je op de lange termijn je eigen glazen in.
Reageer
Wat is dat nou voor reactie? Dit gaat over een tweet uit begin 2022 waar Rockstar zelf bevestigt dat ze bezig zijn met een nieuwe GTA game. Het ging erom dat iets kleins al voor veel publiciteit zorgt bij een GTA game. In dit geval heeft dit voor meest gelikte tweet gezorgd die Rockstar Games ooit heeft geplaatst.
Reageer
Sorry ik had op jou gereageerd, ik had t eigenlijk over het artikel, niet zo zeer over het tweet bericht. Dus was niet op een antwoord bedoeld op jouw reactie. Mijn excuses.
Reageer
Misschien is de hacker zelf wel helemaal niet geinteresseerd in het spelen van GTA 6, dus dan heb je hem er niet mee, maar wel alle fans :P
Reageer
Maar deze hacker wil geld zien, dus die krijgt ie dan ook niet. Lijkt me niet erg zinvol.
Reageer
Veel, heel veel.

Voor GTA V bedroeg het reclamebudget meer dan 100 miljoen dollar! Dat is niet zomaar even een klein bannertje op een website. Dat is maanden aan opbouw en daarna nog maanden de aandacht op het bestaan van de titel houden.
Reageer
*

[Reactie gewijzigd door Bermbom op 19 september 2022 19:29]

Reageer
Die reclame heeft Rockstar niet perse nodig via de NOS (zie lijstje hieronder en ik ben er vast een paar vergeten). De NOS heeft zelfs iemand een keer alle namen van de aftiteling van RDR 2 laten tellen omdat het totaal bij RS niet bekend was. GTA V hoort als het goed is tussen de best verkopende entertainmentitems die ooit zijn uitgebracht. De NOS zal daar dus zeker aandacht aan schenken als deze game (GTA VI) uitgebracht zal worden zoals ze nu ook rapporteren over het lek.
GTA V Online: try again?
https://nos.nl/artikel/559034-gta-v-online-try-again
Recordgame GTA V haalt 600 miljoen op eerste dag
https://nos.nl/artikel/55...600-miljoen-op-eerste-dag
Niemand wist hoeveel mensen werkten aan Red Dead Redemption 2, wij telden ze
https://nos.nl/op3/artike...edemption-2-wij-telden-ze
Bedrijf achter Grand Theft Auto neemt maker van Farmville ove
GTA V breekt verkooprecords
https://nos.nl/video/552964-gta-v-breekt-verkooprecords
GTA V in 3 dagen naar miljard dollar
https://nos.nl/artikel/55...dagen-naar-miljard-dollar
Duurste game ooit gelanceerd
https://nos.nl/video/552097-duurste-game-ooit-gelanceerd
In je slaapzak voor de duurste game ooit: GTA V
https://nos.nl/artikel/55...e-duurste-game-ooit-gta-v

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 19 september 2022 19:40]

Reageer
Serieus? hoe dan en hoe lang heeft het geduurd?
Reageer
Het tellen heeft me wel een paar dagen gekost. Na een paar uur werd je er wel gek van dus stopte ik en ging ik wat anders doen. Het tellen deed ik overigens grotendeels in mijn eigen tijd.
Reageer
Ik denk dat dit spel alle records zal verbreken zonder enige vorm van adverteren. En, mits ze het even goed / succesvol aanpakken als GTAV online, zal het ook de meest winstgevende game voor de tien jaar na release zijn. En dan, ALS de verkopen een beetje terug beginnen te lopen, DAN kunnen ze ook nog eens beginnen met adverteren.

Maar dat is het wel met dit soort games, daar zit zoveel media-aandacht op dat ze maar een scheet hoeven te laten en ze hebben honderden media-outlets en honderdduizenden social media posts erover; dat gaat organisch.
Reageer
Ik meen me te herinneren dat voor GTA V de helft van het totale budget van 250 miljoen naar marketing ging, maar ik kan zo ff geen bron vinden.
Reageer
Op 6 de miljard winst die ze er tot nu toe op hebben gemaakt is dat geen bijzonder hoog bedrag. Het zou mij niets verbazen als bijvoorbeeld EA meer uitgeeft aan marketing dan aan de ontwikkeling van de games gezien de bedroevende staat waarin zij games uitbrengen. *kuch* battlefield *kuch*
Reageer
6 miljard winst? Waar haal je dat bedrag vandaan? Er is geschat dat de totale wereldwijde omzet nabij de 6 milard is, maar waarom denken zovele mensen toch altijd dat omzet van een product gelijk staat aan winst voor de maker van dat product. Alsof belastingen, onkosten of marges van tussenpartijen allemaal niet bestaan.

Ja, er zal zeker en vast een mooie winst op gemaakt zijn, maar zeker geen 6 miljard.
Reageer
Dat bedrag van 6 miljard staat hier genoemd. Dit is een bericht uit 2018 waarin staat dat het spel 6 miljard dollar in het laatje wist te brengen. "In het laatje" is een vaag begrip, maar ik kan me voorstellen dat je daaruit opmaakt dat het winst is.
Reageer
In het laatje is wat je aan inkomsten genereert, wat je aan omzet genereert. Het geld dat het laatje in gaat is het geld dat in een winkel in de lade van de kassa verdwijnt. Van daar komt de uitdrukking. En dat is dus omzet en geen winst. Niet elke euro die jij in de winkel betaalt is winst. Daar moeten alle onkosten nog van afgeteld worden.
Reageer
En welk deel van die onkosten bestaat uit overhead en heeft niet met de game zelf te maken maar met de algemene bedrijfsvoering?

Het kan prima zijn, dat met de 4 jaar die we verder zijn, inmiddels 6 miljard méér aan GTA V en Online is verdiend dan erin is gestopt. Waar echter ook weer talloze andere projecten van worden gefinancierd, want uiteindelijk eindigt dat geld gewoon op de grote hoop.
Reageer
Maar dat weet je van tevoren niet. Zoals een wijs man ooit zei: "achteraf is het mooi wonen".
Reageer
Hey! De game, deze liefdesbrief, gemaakt merendeels niet originele BF-devs, ligt ruim op schema, als goed is fixen ze binnenkort de muis inputdelay/lag. }>

Zonder gein, ik kan me nu redelijk goed amuseren. Helaas soms te OP wapens of granatelauchers, maar erger me meer aan de zowat sqaud/teamplay. Al is dit per communityserver ook verschillend. Naast dat elementen niet werken, zoals pingen, vindt ik de specialists vooralsnog geen reden om geen sqaud/teamplayer te zijn en maar rond rent als een kip zonder kop. Chaotisch is zeker leuk, maar niet op manier dat 4 squadmates over hele map verdeeld zijn, mensen maar naar een kant staren en vooral aan ding denken, maar niet door hebben dat ze keihard geflankt worden, ongeacht je ze hoort aankomen, ziet op de minimap en je teammates naast je ziet doodgaan.

Uhmmm, ja i know off-topic, hehe

[Reactie gewijzigd door m.z op 19 september 2022 17:45]

Reageer
Nou, precies dat dus. Er gaat echt geen disc/download minder worden verkocht hierdoor, alleen maar meer. Deze beelden zijn nu de talk of the town.
Reageer
Ik baseer dit werkelijk nergens op dan mijn gevoel, maar mijn gevoel zegt dat GTA aardig wat reclame nodig heeft om de hoeveelheid spelers te trekken die het voor hun interessant maakt. Dat is een beetje van hetzelfde kaliber als FIFA.
De hoeveelheid werk die in dit spel gaat zitten moet je natuurlijk ook niet onderschatten.
Reageer
Héél veel, om de jarenlange hype levend te houden, (één van de) de grootsten te blijven en constant opnieuw aanwezig te zijn in iedereens gedachten.

Waarom maken Coca-Cola, Nike, Heineken, Red Bull etc. nog reclame, hoeveel reclame hebben die nou echt nodig? :)
Reageer
Appels en peren.
Coca Cola zit niet te wachten op extra publiciteit omdat iemand hun formule heeft gestolen.
Reageer
Als je het recht wil vergelijken zou het zijn alsof iemand een proefversie van de formule van Coca Cola *speciale smaak* heeft gestolen.
Reageer
Niet veel.
Bovendien hadden ze liever zelf met beelden naar buiten gekomen.
Reageer
Hoeveel reclame heeft een GTA game nou echt nodig?
Dat denk ik bij zooveel waar ik reclames van tegenkom :9
Reageer
Bwa, niet als het "te lang" voor release is ... overigens hebben ze niet kunnen controleren wat ze "lekken", sommige van de beelden waren vrij brak. Sommige internet "experts" gaan dan reeds conclusies trekken die gewoon niet kloppen.
Reageer
Mensen begrijpen toch ook wel dat dit in de ontwikkelingsfase zit. Met de populariteit van GTA 5 zal er echt geen game minder van 6 worden verkocht door dit nieuws hoor.

En ook die security issue doet kopers niets. Alsof mensen bij de kassa staan en denken van "nah, laat maar. Rockstar is ooit gehacked".

Is het de beste reclame? Nee, zeker niet. Maar slecht is het zeker niet voor ze. Het houdt de gemoederen alleen maar bezig.
Reageer
Je vergist je in mensen. Er zijn zat die gelijk denken dat wat je nu ziet hetzelfde zal zijn als bij release. En die gaan gelijk twitter/reddit op om te klagen.
Reageer
Tja. Totdat er een trailer uitkomt waar alles er fris uitziet. En dan zijn ze dat alweer lang en breed vergeten.
Reageer
Om vervolgens vast te stellen dat de werkelijke game footage er dan weer wat minder uitziet }>
Reageer
Poh zeg dat wel. De hoeveelheid "dit ziet er toch niet uit" opmerkingen over een uitgelekte interne dev build zijn niet mals.
Van de andere kant, GTA is zo mainstream dat het nu ook op mainstream media te lezen valt, en dat zal voor veel mensen de eerste keer zijn dat ze iets over GTA6 horen.

En ik heb verder niet veel aandacht besteed aan de leaks zelf, maar het lijkt me een stuk minder schadelijk dan bv de HL2 hack waarbij de hele game al bijna af was, op TLOU2 waarbij kritieke punten uit het verhaal gelekt werden.
Reageer
Er is niet helemaal duidelijk wat er is gelekt en welke gegevens ze hebben kunnen plukken.

Er is dikke kans dat ze een prebuild aan de gang hebben kunnen krijgen wat niks zegt over wat er uiteindelijk wordt geleverd.
Reageer
nope absoluut geen reclame lijkt me.

-Ten eerste wil je als bedrijf zowiezo alle communicatie rondom je product zelf in de hand hebben.
Maar het kan het goed zijn dat er in dat filmpje dingen zitten die er in de in de uiteindelijlke spel niet zijn, kwa missies characters etc.

Daarnaast gaan er nu allerlei mensen omterechte conclusies trekken adh van wat ze nu zien..
dasiro in 'GTA VI-video's lekken, hacker zet wellicht testbuild en broncode online'

En dit is alleen nog maar een filmpje, de criminelen hebben aangegeven dat ze ook een testbuild hebben, en gedreigd die online te zetten.
Reageer
-Ten eerste wil je als bedrijf zowiezo alle communicatie rondom je product zelf in de hand hebben.
Maar het kan het goed zijn dat er in dat filmpje dingen zitten die er in de in de uiteindelijlke spel niet zijn, kwa missies characters etc.
Verkocht spel is verkocht spel. Verder kan je niet spreken van niet vervulde beloftes uit niet-officieel materieel.
Reageer
edit: alles weg, want wat ik beweerde kan volgens mij eigenlijk zo goed als niet kloppen gezien de inhoud van de 'lek'

[Reactie gewijzigd door killerbie op 19 september 2022 16:13]

Reageer
Ik denk dat dat wel mee zal vallen, uitstekende reclame dit.
Dat kan ook nog best wel eens tegenvallen. De beelden zijn zijn eigenlijk niks meer of minder dan GTA5 (graphics) met een (zeer) kleine wijziging in setting en een hoop (de)bug(s).

Mij is wel duidelijk dat het om verouderde beelden gaat van 2014-17, maar genoeg anderen zullen nu zwaar teleurgesteld zijn, en dat niet zomaar van zich afzetten.
Reageer
Ook dat kan voordelig uitpakken: het zal enerzijds de aantallen preorders in toom houden, waardoor het spel bij launch eerst gereviewed wordt vóór de meute (en ik) het spel gaan kopen. Anderzijds kan het na het zien van deze beelden nauwelijks nog gaan tegenvallen wat je straks daadwerkelijk op je scherm krijgt, dus iedere koper is helemaal happy.
Reageer
Ik zie dit helemaal niet uit uitstekende reclame. En heb 1 stukje op YT voorbij zien(ik haat YT shorts soms) komen en dat zag er niet echt spannend uit. En had ook totaal niet een deze moet ik hebben gevoel. Eerder een die moet ik links laten liggen
En ik zit ook helemaal niet op deze leaks te wachten. Ik wacht wel tot er een echte officiële gameplay trailer/teaser komt.
Reageer
dat kan je eigenlijk echt pas bepalen als het spel uit is... nu niet echt.
Reageer
ik was zelf positief verbaasd, maar ik zag ook echt véél "slechte graphics, booo" reacties langskomen.
Reageer
Rockstar GTA heeft zo'n lek-reclame niet echt nodig denk ik.
Maar zoals ze zeggen in het Engels 'Never waste a good crisis.'
Reageer
GTA is een van de weinig games die dus geen reclame nodig heeft. 1 trailer met een release date is voldoende.
De game sites doen de rest wel met de positieve reviews
Reageer
Ik vraag me ten zeerste af of dit echt juiste reclame is.

Er zijn veel beelden die helemaal geen next-gen GTA laten zien, eerder slechte modellen, brakke gameplay en eigenlijk lijken sommige beelden wel op een GTA5 mod dan een echte GTA 6 game. Natuurlijk, (pre-)alpha stage van ontwikkeling. Maar daar zullen een hoop mensen niet vanaf weten en uitgaan dat deze game het misschien toch niet helemaal gaat worden.

Daarnaast, en zo vele met mij, vind ik het wel jammer dat het zo gelekt word. De trailer van GTA 5 staat nog op m'n netvlies. Evenals de 2e en 3e trailer. Eerste indruk is de belangrijkste.

Niet dat ik nu minder enthousiast ben geworden. Hoop dat ze steady door blijven werken en ultieme open-world game maken, zoals alleen Rockstar die maken kan.
Reageer
De gemiddelde leek heeft geen idee naar wat voor soort beelden die aan het kijken was en kraakt alles tot de grond af. Tot zover de 'uitstekende reclame'.
Reageer
Wat is hier uitstekende reclame aan? Zij zijn niet langer in de lead als het over de onthulling van hun eigen game gaat. Het is gewoon triest. Dat ze ermee bezig waren was al bekend. Deze leak voegt niets toe behalve afbreuk aan het momentum.
Reageer
Ik heb niet alle beelden gezien, maar ik vond het wel interessant om te zien hoe een early build van hun game eruit zag. Als je de reacties ziet van velen, dan merk je wel echt hoe weinig bepaalde mensen verstand hebben van hoe de ontwikkeling van een game in zijn werk gaat. Verschillende mensen roepen dat dit geen GTA 6 kan zijn door de manier waarop het eruit ziet, of dat de game nu al erg slecht gaat worden. Alsof de game er ook maar verre van af uit zag.

Hoewel het misschien niet de beelden zijn die ze hadden willen tonen bij het bekendmaken van de game, is het wel gratis reclame. Ook slechte reclame is nog steeds reclame. En GTA komt op deze manier wel weer in beeld, men start een discussie hierdoor en de game is weer het gesprek van de dag. Het is nu in ieder geval bekend dat de beelden echt zijn.
Reageer
Hoewel het misschien niet de beelden zijn die ze hadden willen tonen bij het bekendmaken van de game, is het wel gratis reclame. Ook slechte reclame is nog steeds reclame
GTA en Rockstar heeft geen extra publiciteit nodig, een simpele tweet + screenshot levert 2 a 3 dagen aan publiciteit op.
Reageer
Maar dat levert geen nieuwsartikel op nos.nl op. Dit wel.
Reageer
Maar niet noodzakelijk de publiciteit die je wenst. Met GTA V is er meer dan 100 miljoen geinvesteerd in publiciteit. Dat gaat iets verder dan een welgemikte tweet.
Reageer
Exact, bij ons ging het onder de middagpauze op het werk over die GTA 6 lek.
Reageer
De reden dat mensen absoluut geen idee hebben hoe development in elkaar zit en een sterke mening vormen over de game op basis van wat hier gelekt is, is ook precies de reden dat wij jammer genoeg nooit inzicht krijgen in een ontwikkel proces.

Konden gamers in het algemeen beter omgaan met early previews en de look, feel en wijzigingen die daar in volgen, dan konden developers ook vaker het tipje van de sluier oplichten.

Maar zoals je beschrijft, de verschillende reacties die je leest zijn precies de reden dat Rockstar alles lucht dicht houdt.
Reageer
Je krijgt vaak wel een kijkje achter de schermen bij indie-games; dat is content voor- en door de makers zelf, maar ook de fans. Maar, indie games hebben vaak al vroeg de "final" versie van graphics, en de nadruk ligt op gameplay ipv graphics.

En dat is met GTA niet anders imo. Ja, je kunt leuke plaatjes enzo maken, maar zeker als je online speelt is het inferieur aan gameplay. Zelfde met veel shooters zoals het eerder genoemde Battlefield, ja je kunt de graphics settings opschroeven en alles super cinematisch maken, maar online en competitive wordt het juist omlaag gedaan zodat je meer ziet en betere performance hebt.

iig, graphics boeien niet zoveel, GTA VI verkoopt wel, als een malle.
Reageer
Ook slechte reclame is nog steeds reclame.
Was hetzelfde ook niet gebeurd met Half-Life 2? Daar is het goed mee gekomen :) (met HL3 minder... :+)
Reageer
Waar zijn deze beelden te bekijken?
Reageer
Beetje Tweaker krijgt dat toch zo gevonden?
@bones @Schway https://gofile.io/d/wjxdw0 :X

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 20 september 2022 08:39]

Reageer
Is overal offline gehaald omdat ze bang zijn voor claims.
Reageer
Torrents zijn lastig te laten verdwijnen.
Reageer
ja okay, je hebt gelijk, ik had een /s moeten gebruiken. :p
Reageer
Was:

https://gtaforums.com/top...eak-90-mp4-footagevideos/

maar zo te zien zijn de advocaten langs geweest en/of hebben de mods alles weggehaald.

en zoek op youtube
Reageer
Met een beetje zoeken zal je ze vast wel vinden, maar volgens mij is er wel een behoorlijke 'gentlemens code' aan de gang, want wat je normaal met 1 zoekopdracht en 2 clicks verder kunt zien lijkt nu wel ver te zoeken. En als je al een filmpje vind is het van 'mensen met een mening' met weinig tot geen content.

Schijten allemaal in de broek van een claim van rockstar waarschijnlijk.
Reageer
Staat nog gewoon op Dumpert.
Reageer
Wat de graphics betreft, ik ben er heilig van overtuigd dat de game er 10x beter uit gaat zien dan de beelden die gelekt zijn. Ik bedoel, ze kunnen niet echt onder de grafische lat van Red Dead Redemption gaan zitten? Aanname natuurlijk, maar daardoor maak ik me niet echt veel zorgen. Dit komt wel goed.
Reageer
Het was in de video duidelijk te zien dat dit een devkit op de PS4 was, dus ga er maar van uit dat het een stuk beter zal ogen, maar ergens verwacht ik geen sprongen meer als GTA4 naar 5.
Reageer
Ps5 devkit heeft zelfde ui
Reageer
Ik denk dat het wel sprongen zijn, maar omdat de resolutie al zo hoog is zie je het minder; "diminishing returns" ook, voor 10% betere graphics heb je 100% betere hardware nodig. Voor GTA VI (en GTA V voor de current-gen consoles?) zullen het zaken als raytracing zijn; een leuke toevoeging, maar je bent er snel aan gewend.
Reageer
Gezien de hoeveelheid open vacatures lijkt Rockstar zich wederom niet te beperken. Ik zou dus inderdaad weer de baanbrekende graphics verwachten die we van Rockstar gewend zijn.
Reageer
Je kunt aan deze beelden helemaal niet opmaken hoe de game er uit gaat zien. De beelden waren vooral gericht op animaties, rigs, AI, targetting, dat soort dingen.
Reageer
Je hoort mij ook niks zeggen over hoe de game er uit gaat zien, alleen dat het er 'beter' uit gaat zien dan dat je op de beelden ziet. Dat het om beelden gaat gericht op animaties, rigs, AI, en targetting is bij iedereen bekend. Ik geef alleen aan, tenminste dat was mijn intentie, dat ik mij niet zorgen maak over hoe goed of slecht de game er uit gaat zien.

Dat was min of meer mijn input tegen de rest van de wereld aangezien er een onwijs negatieve kijk is ontstaan op de game door deze beelden.

Daar kijk ik graag doorheen :)

[Reactie gewijzigd door Jokurino op 20 september 2022 15:24]

Reageer
Ik verwacht nog voor het eind van de maand, misschien zelfs voor het einde van de week, een aankondigingstrailer van GTA VI. Nu de aandacht even op nieuwe GTA ligt zou het heel slim zijn om die trailer z.s.m. te lanceren.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 19 september 2022 16:22]

Reageer
Gezien hoe de gelekte beelden eruit zagen zijn ze nog niet ver genoeg voor een echte trailer. Misschien een korte teaser ofzo.
Reageer
Wie zegt dat het een trailer moet zijn van ingame beelden. Een korte cinematic trailer of teaser is al voldoende.
Reageer
Zou slim zijn, en dan helemaal als ze er nog een knipoog naar deze hack in zouden verwerken.
Reageer
Je kunt zo'n trailer beter closer naar release datum uitbrengen. Dat momentum is veel belangrijker op dat moment, wanneer ook de pre-orders openstaan e.d.

Het momentum nu is leuk, maar het levert ze niet direct iets op.
Reageer
Wat zijn de consequenties van wanneer de vermeende dief niet tot een deal komt met Rockstar?
Waarom is het erg dat de broncode op internet beland?
Reageer
Omdat er hard aan is gewerkt door rockstar en het veel geld heeft gekost. In die broncode zitten potentieel stukjes die door andere gamemakers zo overgenomen kunnen worden / in grote lijnen kunnen worden gebruikt zonder daar geld aan uit te geven.

In werkelijkheid is de broncode van veel games zo shit door de korte deadlines en niet bestaande support dat het niet uitmaakt. Waarom goede code schrijven als het project toch maar 1 a 2 jaar actief onderhouden wordt....

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 19 september 2022 16:32]

Reageer
Ik weet niet of dat echt gebeurd is met andere game leaks (zoals bijv. die van CDPR eerder), maar je ziet wel veel clones verschijnen op bijv. de aziatische smartphone markt.
Reageer
Waarschijnlijk niet zoveel. Als de game bijna af zou zijn dan zouden cheaters en/of modders er wellicht nog wat aan hebben, maar de release is zo ver weg dat er nog heel wat gaat veranderen.

Andere ontwikkelaars gaan zich niet aan deze broncode branden. Je haalt er niet zomaar even een stukje uit om in je eigen game te stoppen. Dan is het makkelijker om het gewoon zelf te schrijven. Het lekken van de Cyberpunk 2077 broncode heeft ook nergens toe geleid. Uiteindelijk zijn deze codebases te specialistisch en te groot om echt iets mee te doen. Het is geen Mario 64 meer.
Reageer
De grootste teleurstelling voor mij is dat het weer een moderne setting is. Ik had op een 70's Miami gehoopt.
Reageer
Ja en misschien eens een andere stad, of meerdere. Moskou had me wel vet geleken.
Reageer
Misschien meerdere tijdlijnen
Reageer
Dat zou vet zijn. Maar ik denk dat het ook een kans is voor Rockstar; GTA is hun paradepaardje, maar ze zouden ook een serie kleinere games kunnen maken in andere settings - beetje meer het Assassin's Creed model.

Zouden ze kunnen doen, maar waarschijnlijk niet, GTA Online heeft ze miljarden opgeleverd.
Reageer
Volgens mij was dat al 'bekend' (meerdere bronnen die dat onafhankelijk van elkaar publiseerde). Had te maken met de mogelijkheden, die waren in de 70's te beperkt. Denk aan mobieltjes, internet etc.
Reageer
Wat ik vooral leuk vind aan de beelden is al het debug spul. Hitboxes, zichtlijnen, triggers. Super interessant om te zien.
Reageer
Ook wel grappig om te zien hoeveel ze met Dear Imgui werken.
Reageer
Ja hier was ik ook zo verbaasd erover.
Reageer
Ben ik de enige die geen goede gevoelens erbij heeft dat ze de hack niet eerder bekend hebben gemaakt? Zelfs als er geen persoonsgegeven zijn gestolen verwachte op zijn minst dat te lezen in de twitterbericht van net.

Dan ten zeide ik zie dat er veel mensen zeggen dat het er niet uitziet. Tja dit is een prototype en het kan ook al verouderd zijn. De artwork van een spel gebeurt meestal op het laatst. Eerst wil je veel van de gameplay testen en tweaken voordat je aan de artwork begint. Dit testen doe je meestal met oude assets of generieke assets.
Reageer
Waarom zouden ze het vermelden als het niet van toepassing is? Dan kunnen ze net zo goed een oneindige lijst er bij zetten van wat er nog meer niet gestolen is.
Reageer
Je klanten laten weten dat hun gegevens bij een hack niet gestolen zijn lijkt me toch redelijk evident?
Er zijn de laatste tijd constant hacks (letterlijk het vorige artikel dat ik las was over de Uber hack...), die gelekte game-beelden kunnen me gestolen worden, ik wil gewoon weten of ik mijn paswoord moet veranderen...
Reageer
Dit is volgens mij de eerste keer dat ik "echte" beelden van een nieuwe GTA-game online zie verschijnen voor het echt op de markt is. Ik had wel altijd een WOW-effect als ik de nieuwe GTA game kon spelen.

Ik ben blij dat het allemaal early-footage is zodat het WOW-effect hopelijk wel blijft.
Reageer
Of niks van de beelden kijken, dan blijft het WOW-effect vrijwel gegarandeerd ;) Ik heb gelukkig niks gezien, en ga dat mooi zo houden!
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee