Logitech kondigt draadloos protocol Logi Bolt aan

Logitech kondigt Logi Bolt aan, een draadloos protocol dat is afgeleid van Bluetooth Low Energy en dat gebruikt gaat worden voor zakelijke muizen en toetsenborden. De techniek wordt geïntroduceerd in de nieuwe MX Master 3 for Business en Logitech MX Keys for Business.

Logitech hoopt met Logi Bolt vooral tegemoet te komen aan de zakelijke markt. Het heeft een protocol opgesteld waarmee draadloze producten als muizen en toetsenborden kunnen communiceren. Het protocol is afgeleid van Bluetooth Low Energy en moet zorg dragen voor een snelle, stabiele en energiezuinige verbinding. Met Logi Bolt kan een gesloten beveiligde verbinding gelegd worden tussen het bedieningsapparaat en de computer, al wil Logitech niet uit de doeken doen hoe de verbinding precies beveiligd is. De beveiliging voldoet volgens het bedrijf aan de eisen van security mode 1, level 4 van de FIPS-regulering. Logi Bolt maakt in ieder geval gebruik van frequency hopping, wat ervoor moet zorgen dat de verbinding stabiel en snel blijft, ook als er veel bluetoothverbindingen tegelijk actief zijn in een kleine ruimte zoals een kantoor. Volgens Logitech kan Logi Bolt een afstand van tien meter overbruggen.

Om Logi Bolt geschikt te maken voor zakelijk gebruik, levert Logitech een app mee die niet alleen op gebruikers gericht is, maar ook op systeembeheerders. Systeembeheerders kunnen via de app bepaalde instellingen forceren en live updaten. Logi Bolt kan voorlopig overweg met Windows, Linux, macOS en Chrome OS. Overigens kunnen gebruikers kiezen of ze de muis of het toetsenbord willen verbinden via Logi Bolt of via Bluetooth Low Energy. Met die laatste optie kunnen de producten ook gebruikt worden met Android en iOS.

Logi Bolt wordt geïntroduceerd in een nieuwe zakelijke lijn van bestaande muizen en toetsenborden. Naast de MX Master 3 for Business en Logitech MX Keys for Business komen er een MX Anywhere 3 for Business, Ergo K860 Split Keyboard for Business en M575 Wireless Trackball Mouse for Business. De nieuwe varianten worden geleverd met een andere dongle dan de bestaande modellen. Net als bij de bestaande modellen is het een USB-A-dongle. Logitech heeft geen USB-C-dongle beschikbaar, maar levert wel een USB-C-naar-USB-A-verloop mee. Logitech zal meer Logi Bolt-producten op de markt brengen, die voorlopig allemaal op de zakelijke markt gericht zullen zijn. Het bedrijf denkt echter dat het Logi Bolt in de toekomst ook zal gaan gebruiken in consumentenproducten. De Logi Bolt-producten zijn te herkennen aan een eigen logo.

Logitech Logi BoltLogitech Logi Bolt

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

01-09-2021 • 09:01

154

Lees meer

Reacties (154)

154
154
71
4
0
76
Wijzig sortering
Ik wil net van alle dongles af. BLE voldoet. Waarom toch weer iets anders?
Ik vraag me af of je het artikel wel gelezen hebt, er staan meerdere redenen in namelijk..
  • een gesloten beveiligde verbinding
  • De beveiliging voldoet volgens het bedrijf aan de eisen van security mode 1, level 4 van de FIPS-regulering.
  • gebruik van frequency hopping
  • app die niet alleen op gebruikers gericht is, maar ook op systeembeheerders.
  • bepaalde instellingen forceren en live updaten
  • kiezen of ze de muis of het toetsenbord willen verbinden via Logi Bolt of via Bluetooth Low Energy.
Maar noem nu eens een reden om dit te gebruiken in plaats van standaard bluetooth?

Je (en het artikel) geeft een lijstje van specs van het Logi Bolt protocol en juist nadelen waarom je het niet zou willen gebruiken.

1. een gesloten beveiligde verbinding
- Want je bluetooth verbinding is open ?

2. De beveiliging voldoet volgens het bedrijf aan de eisen van security mode 1, level 4 van de FIPS-regulering.
- Top, en wat heb je hier verder aan ?
Het is namelijk een standaard BLE dingetje, dus hiervoor heb je niet specifiek Logi Bolt nodig.

voor bovenstaande punten:
https://www.microchipdeveloper.com/wireless:ble-gap-security

3. gebruik van frequency hopping
- Standaard bluetooth functionaliteit, dus ook niets speciaals.

4. app die niet alleen op gebruikers gericht is, maar ook op systeembeheerders.
- Want als systeembeheerder zit je te wachten om anno 2021 nog iets met een los software pakket voor een muis of toetsenbord te doen ?

5. bepaalde instellingen forceren en live updaten
-Nou, welke bepaalde instellingen zou je willen forceren in een IT wereld waarbij je gebruiker vaak bepaalde vrijheid moet hebben om zelfstandig instellingen aan te passen. Zeker als het gaat om een muis of toetsenbord.

6. kiezen of ze de muis of het toetsenbord willen verbinden via Logi Bolt of via Bluetooth Low Energy.
- Waarom zou ik dan een gesloten vendor gebonden Logi Bolt willen gebruiken als het over de (wereldwijde) standaard kan die ook voldoet?
Stabiliteit


Ik heb nog een gewone MX master en als het heel druk is qua BT of er teveel materiaal tussen de toestellen zit durft die heeeeel af en toe eens te hoppen.
Helemaal niet storend genoeg dat ik er echt iets van merk of voor zou wisselen hoor. Maar als ik kon kiezen had ik wel graag een dongle in mijn computer gehad ervoor.
Ik heb er 1 voor andere producten gehad en die zijn zo smal en dun dat het niet stoort om permanent in mijn computer te zitten. Als dan mijn werk headset en keyboard er ook mee verbonden is dit fine.
Ik snap wel dat je het niet wilt in je macbook omdat die daar niet zo flush kan zitten. Maar de keuze is wel fijn altijd.
Verder kan de BT verbinding van mijn Dell ook wel eens vervelend doen waardoor de muis niet meer werkt.
Alleen gaat de dongle niet de problemen oplossen die jij opnoemt. Die werken nog altijd op dezelfde frequentie als Bluetooth en zijn dus onderhevig aan dezelfde externe factoren.
Ah, van wat ik gehoord had was de dongle stabieler.
Die van mijn gaming muis van Logitech is allesinds stabieler.
Maar dit is wel niet de verbinding die ze voor deze beschrijven.
Verder kan de BT verbinding van mijn Dell ook wel eens vervelend doen waardoor de muis niet meer werkt.
Herkenbaar... Ik heb het Killer netwerkkaartje vervangen door een Intel netwerkkaartje. Sindsdien geen problemen meer mee.
Ik vind het grootste bezwaar juist die dongle.
Mijn laptop heeft 2 USB-A en 2 USB-C poorten waarvoor er één voor de lader gebruikt moet worden.
Die dongle blijft altijd zitten en zodoende kom ik regelmatig een USB poort te kort.
Lader is dus een poort, Ethernet is een USB poort. Externe SSD is een USB poort en verder werk ik veel met verschillende USB sticks voor installatie van servers met HPE SPP en OS ISO's.
Ik moet dus met een hub in de weer om meer poorten beschikbaar te maken.

Ik gebruik nu de MX Master 2S en die werkt perfect via de normale BT.
Als systeembeheerder zit je iig niet te wachten op die Logitech Options software die ze steeds pushen. Dat ze nu rekening houden met centraal management is wel positief. Maar ik kijk graag de kat uit de boom want Logitech hardware en basic drivers zijn meestal prima maar wat ze verder omheen knutselen heeft me vaak flink teleurgesteld….
En als eindgebruiker ook niet op alle popups die erbij komen kijken bij die Logi software.
Ik probeer nu de nieuwe versie, Options+, dat is al een verbetering.
Werkt jammer genoeg nog niet met MX Master 2
Vervolgens wordt niet verteld hoe het nu precies verschilt van BLE. Dus voelt het verdacht als vendor-lockin.

En dan nog iets: het is bedoeld voor de zakelijke markt. De markt waarbij de eisen aan snel reagerende / nooit hoppende muizen toch juist minder van belang zijn. Of moet het voor kantoorparken zijn waar 101 medewerkers met hun draadloze muis zitten?

Dus afgeleid van een standaard en daarom niet meer standaard...een standaard die eigenlijk erg goed is.
En als het kantoor dus vol zit met draadloze muizen. Waarbij je dus mogelijk last hebt van de omliggende muizen. Hoe gaat dit nieuwe systeem helpen?
En vervolgens weer een losse dongle... 8)7
Hoezo vendor lock-in? Ze geven toch specifiek aan dat Bolt een keuze is? Je kan ook gewoon standaard BLE gebruiken.
Ja dat is waar. I jumped to gun.
1. Deels wel, afhankelijk van de implementatie. Met deze implementatie van Logitech is het hard van chip naar chip zonder dat er een OS aan te pas komt (de bluetooth-laag dus)

2. De security-modes en levels die in je document staan gaan niet over de FIPS-beveiligingsniveaus. FIPS niveau 4 gaat vrij ver en verder dan alleen software. Voor niveau 4 moet onder andere de hardware moet ook 'tamper-proof' zijn. (chips bijvoorbeeld ingegoten in epoxy, etc.). 'standaard bluetooth' kan dus niet verder gaan dan FIPS niveau 3, mede omdat de encryptielaag vaak softwarematig is. (ik zeg niet dat dat een tekortkoming is aan bluetooth, maar er is geen hardware om te beveiligen)

4. Als 'de business' vraag het naar een bepaald product (in dit geval 'FIPS-niveau 4 veilige draadloze muizen/toetsenborden'), dan heeft systeembeheer daar naar te luisteren. (systeembeheer faciliteert gebruikers en niet andersom). Dan kan het dus handig zijn dat er een enterprise-ready product bestaat om dit te regelen. Anekdotisch. Ik heb op mijn laptop ook een stukje enterprise-software staan om mijn bekabelde (Jabra) headset te configureren.

5. Zonder bekend te zijn met het product. Voorkomen dat de gebruiker (of een 'kwaadwillende') zelf extra apparaten gaat pairen of naar andere desktops, die niet door systeembeheer zijn geleverd?

(iets later) Heb toch even naar het product: De software kan ook o.a. toetsenborden en muizen aan meerdere pc's koppelen. Zo kan je dus met je muis van computer naar computer laten gaan door rechts uit je beeld tegaan enzo. Typisch iets wat je niet per se door iedere gebruiker wil laten doen. (toegegeven. Het klinkt wel als een 'niche-functie')

6. (( zie al het bovenstaande ))
Precies dat. Volgens mij is die nieuwe techniek niet bedoeld om de bluetooth-verbinding te vervangen, maar de proprietary Logitech unifying receiver.

Dat verklaart ook de admin-tools, want momenteel is het niet zo heel erg leuk om een dongle en een muis te koppelen. Geen idee wat die admin-tools gaan kunnen, maar ik kan mij zo voorstellen dat als een gebruiker problemen heeft met de muis, je gewoon een nieuwe opstuurt en het ID van die muis alvast richting de client pushed. Muis komt aan, wordt aangezet en werkt.
Tsja, dat zijn mooie kenmerken maar BLE doet ook aan FHSS frequency hopping en heeft ook FIPS goedgekeurde versleuteling. En Windows Bluetooth settings zijn met inTune door een bedrijf te beheren. Ze dupliceren dus functionaliteit die in een generieke oplossing al aanwezig zijn. Waarom ze dat doen geven ze niet aan.
Een kantoor vol bluetooth muizen klinkt niet zo goed als je denkt. Meestal ellendig om iets te pairen, random disconnects en storingen. Ik zou in ieder geval geen bluetooth-only muis halen, want ze doen het altijd niet op het moment dat je ze nodig hebt. Daarnaast, een bluetooth muis moet je koppelen in Windows dmv… een andere muis, als je PC al bluetooth heeft. Met zo’n dongle werkt je muis al direct in de “BIOS”

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 18:34]

En een kantoor vol met deze dongles die van de nagenoeg dezelfde techniek gebruikmaken hebben daar geen last van? Oke, de meegeleverde dongle is al paired, maar hoe vaak pair je nou praktisch je device, 1x na aanschaf?
Toch is mijn ervaring dat bluetooth apparaten simpelweg falen, terwijl de logitech kantoormuizen (via dongle) niet falen. Hoe en waarom weet ik niet, maar in praktijk is uit mijn ervaring gewoon al gebleken dat bluetooth onbetrouwbaar is en Logitech’s eigen dongle niet.
En mijn ervaring is dat bluetooth eigenlijk altijd 1 x pairen is en dat het daarna betrouwbaar werkt.
De ervaringen met de bluetooth dongles is dat deze kwijt raken, of per ongeluk verwisseld raken waardoor 2 muizen/toetsenborden niet werken of dat de dongles afbreken omdat ze ergens achter blijven hangen.

Laat staan dat laptops/tablets tegenwoordig steeds minder USB poorten hebben.
Waarbij die poorten ook steeds vaker USB-C is.

Ik heb die drang om een eigen 'bluetooth' protocol te hebben vanuit logitech nooit begrepen.
Het voegt niets toe, het zorgt enkel voor extra complexiteit en beheer.
Hangt ook wel een beetje af van de laptops en het systeem wat je erop krijgt (wat je als gebruiker mag!). Als je nog op een BT 4.1 zit is het al minder stabiel (in mijn ervaring) en ook kan bij sommige laptops (mijn oude elitebook, maar ik hoor het ook bij Dell en Lenovo)de BT hardware aardig over de zeik gaan waardoor je behoorlijk moet prutsen.

Volgens mij is dat nu niet meer zo'n issue, maar een dongle heeft wel degelijk zijn voordelen
De ervaringen met de bluetooth dongles is dat deze kwijt raken, of per ongeluk verwisseld raken waardoor 2 muizen/toetsenborden niet werken of dat de dongles afbreken omdat ze ergens achter blijven hangen.
Dat is juist leuk om bij collega's te doen :9 Kan soms nog lang duren voordat ze het door hebben...
Het voegt niets toe, het zorgt enkel voor extra complexiteit en beheer.
Het voegt wel wat toe, alleen jij ervaart dat niet zo. Dat jij geen issues hebt maakt het niet beter voor een ander die wel issues heeft met BT 8)7

Ook ben ik benieuwd waarom het complexer zou zijn, muv gebrek aan vrije USB-poorten is het juist plug&play tegenover pair&play, dat laatste zijn meer handelingen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:34]

Gelukkig kan je nog steeds bluetooth gebruiken met hun muizen als je daar behoefte aan hebt.

Je hebt keuze, wat valt daarover te klagen?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 18:34]

het zijn dan vooral de eindgebruikers die falen en de dongles kwijtraken.
kantoor vol dongles is juist gebruikelijk.
Klopt, ik heb ook nooit anders gezien.
Echter, de trend bij ons is toch dat er steeds meer laptop's komen. Die hebben ook allemaal bluetooth en dan gebruikt lang niet iedereen meer een dongel, al is het maar omdat er dan bij veel modellen een USB-C naar A adapter nodig is.
Je zou ervan staan te kijken, er zijn gebruikers die zo vaak wisselen dat ze n nieuwe ontvanger nodig hadden omdat ze tegen n connect limiet in de hardware van de ontvanger aanliepen. Uitzonderlijke situatie dat wel, maar bedenk Logitech heeft zeer veel klanten, derhalve lopen ze ook tegen uitzonderlijke scenario's aan.
Zoveel bandbreedte gebruiken die muizen nu ook niet he ;)
Maar dat dongletje moet ook vaak gekoppeld worden. En dan heb je zelfs extra software nodig.
Dit is eerder een marketting dingetje denk ik. Zo kunnen ze weer zaken claimen die anderen niet kunnen.
Het meegeleverde dongletje werkt juist al gelijk zonder verdere software of koppeling. Zelf heb ik daar m’n tobo en muis op gekoppeld en daarna ook een Bluetooth verbinding toegevoegd zodat ik ook zonder dongle kan werken. Vanaf sommige plekken werkt de ene en vanaf andere plekken de andere verbinding beter en dan kan ik makkelijk omschakelen.
Tot de verbinding verbreekt. Heb dit nog voor gehad met de unify dongles.
Maar out of de box zijn ze idd verbonden.
Raar, ik heb hier al jaren een k400 van logitech liggen en die gebruik ik op alle TV's in huis (indien nodig), op mijn PC en som op de macbook, nog nooit opnieuw moeten connecten, alleen een dongle te wisselen van device.

Mijn MX Master (1) ook op meerdere laptops gebruikt en op de TV's, nog nooit opnieuw hoeven connecten.

Zet beide ook altijd uit na gebruik (dus dan verbreekt de verbinding), nog nooit opnieuw hoeven te pairen/connecten, weet niet eens hoe dat moet want dat is gewoon nooit nodig geweest. Kan dat uberhaubt wel?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:34]

Heb het al meermaals gehad met mijn Logitech Performance MX. Misschien had ik pech?
Ja of ik geluk, kan natuurlijk ook ;)

Mijn ervaring echter is positief over die ontvanger en vrij negatief over BT, misschien zijn er meer/andere factoren die hier een rol spelen, geen idee!
Aangezien bijna iedereen tegenwoordig gebruikt is er altijd wel een touchpad aanwezig. Desktops kom ik zakelijk eigenlijk zelden tegen (uitgesloten de niche DTP of Autocad systemen)
grappig, want ik kom in mijn omgeving juist weinig touchpads tegen, vooral kantoor werk etc. Het zijn hier juist de uitzonderingen wanneer men een losse laptop heeft.
Ik vind het thuis al een gedoe met BT en gebruik altijd de Logitech dongle voor mijn MX Masters.
Gemak, soms is een dongle gewoon simpeler in gebruik. En zoals te lezen is in het artikel heb je nogsteeds de mogelijkheid voor BLE dus ik zie het probleem niet.
Extra protocollen en dongles zie je ook terug in de prijs. Ik vind sommige van hun producten al aardig duur worden. En als gebruiker van een ergonomisch toetsenbord vanwege klachten heb ik weinig keuze verder.
Logitechs MX producten zijn nooit goedkoop geweest, dit zal de prijs niet meer beinvloeden dan wanneer het er niet op zat. Er zijn overigens genoeg ergonomische keyboards op de markt, de Microsoft Sculpt, Goldtouch Go!2 of Kinesis Freestyle2, de bedrade Kinesis Freestyle2 Pro is zelfs mechanisch.
Ze worden ook steeds duurder. Die prachtige sculpt heeft een hardcoded dongle die ik dus kwijt ben geraakt. Toetsenbord ligt nu weg te rotten in de kast. Daarom overgestapt op een K860. Voor randapparatuur koop ik liever geen merken die ik niet ken.
Kleine sidenote, maar Kinesis is compleet gericht op de zakelijke markt en is enterprise grade spul (ook qua prijs). Logitech is gericht op het budget (massa) segment. Moet je niet zijn voor ergonomische spullen.
Mwoah, ergonomisch is zeer persoonlijk er is geen one-size fits all.

Dus om te zeggen dat je voor ergonomisch niet bij Logitech moet zijn vindt ik kort door de bocht.
Als je serieus bent met ergonomisch, dan probeer je verschillende modellen uit en in het geval van medische klachten ook in overleg met je dokter.

De fabrikant en zakelijk of niet zakelijk heeft er dan weinig mee te maken, het gaat om de "fit".
Ik ben niet op de hoogte van beveiligingsproblemen van BLE, maar kan me voorstellen dat dit al best goed geregeld is. Een extra beveiliging zal dan wellicht enkel voor een kleine groep gebruikers van extra waarde zijn. Helemaal als het je een USB-poort kost.

Daarnaast kan de systeembeheerder wellicht nut zien in "control", maar ook dat zal lang niet altijd nodig zijn.

Kortom, ben het wel met je eens dat het wat ver gezocht voelt om hier een hele extra productlijn voor te introduceren.
Bij ons op het bedrijf is het gebruik van bluetooth officieel verboden omwille van security
Na wat googlen lees ik nu in verschillende artikelen dat er idd nogal wat beveiligingsissues zijn(geweest). Daarnaast ook nog wat privacy vraagtekens.

Klinkt helemaal zo gek niet dat bepaalde bedrijven een degelijke policy hebben.
Maar je kan toch gewoon de communicatie via bluetooth zelf versleutelen in plaats van de ingebouwde versleuteling van bluetooth te gebruiken?
Het problem daar mee is dat de muis en toetsen bord niet werkt als het besturingsyteem niet geladen is. Dus je bios settings veranderen lukt al niet meer dan. De huidig dongel meld zich aan als muis en toetsenbord waardoor deze altijd werken, ook om in de bios settings te komen
Anoniem: 472287 @m3gA1 september 2021 09:08
Dat staat LETTERLIJK in het artikel, waarom weer iets anders. Daarnaast staat er ook dat je de apparaten ook via Bluetooth kan gebruiken.

Zeuren om het zeuren?
Ik zie een salespraatje. Als IT professional wil je geen afwijkingen of extra zaken die je moet beheren. Dongles die kwijt raken. Hun normale lijn voldoet prima. Dus waarom een antwoord op een vraag die er niet ligt? Extra protocollen en dongles zie je ook terug in de prijs.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 22 juli 2024 18:34]

Anoniem: 1302638 @m3gA1 september 2021 09:17
Het is een vraag die jij niet hebt. Dat zegt niets over de vraag die er in de markt is.
Mogelijk, maar zit al bijna 20 jaar in de consultancy en ben hem nog niet tegengekomen. Ook zie ik nog steeds dat bedrijven het liefst zo weinig mogelijk aan randapparatuur uitgeven.
Dan is security wellicht niet jouw focus geweest in die 20 jaar. Ik heb vaak genoeg bedrijven zien worstelen met het gebruik van draadloze randapparatuur en security. Enerzijds wil je het gemak maar vanuit securitypolicy voldoet bluetooth vaak gewoon niet.

In organisaties die zo weinig mogelijk aan (rand)apparatuur uit willen geven zal het securitybudget ook niet heel groot zijn. Dat kan een prima keus zijn maar dat neemt niet weg dat er ook genoeg bedrijven zijn die dit heel serieus nemen en hiermee wel dingen draadloos kunnen maken zonder in te leveren op security.

Een andere oplossing is een bedrade muis, die is waarschijnlijk nog goedkoper ook. Maar handig is anders. Ik weet overigens ook niet of dit nou vanuit gebruikersacceptatie het handigste is omdat je weer met een dongel aan de slag moet maargoed, de markt zal het leren.
Maar FIPS compliancy kan ook gewoon over BT (of BTLE); dus daar heb je niet perse zo'n ontvanger voor nodig.

*EDIT* @Yoshi was me net voor.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 juli 2024 18:34]

Security is heel breed en vergt meestal flinke investeringen. Als ze die al doen, gaat dat budget naar heel andere zaken. Ik ken mensen die met dit soort zaken bezig zijn, maar bij de meeste bedrijven heeft het een lage prioriteit of staat zelfs niet op het vizier. Ik heb trouwens voldoende ervaring op het gebied van security.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 22 juli 2024 18:34]

Voor een muis zie ik het probleem niet helemaal, wat kan je nou afleiden uit muisbewegingen? Keyboards zijn een stuk problematischer, maar gelukkig heb je weinig last van de bedrading als je aan het typen bent (wel tijdens het gebruik op meerdere computers overigens).
Beleid zal op dit punt vooral iets stellen over bv de genoemde FIPS compliancy, als je daar als bedrijf aan wilt of moet voldoen binnen de industrie waar je werkt is het risico niet heel relevant meer. Je wilt gewoon compliant zijn. En ja, dat is wellicht in hoge mate theoretisch geneuzel, maar dat geldt voor heel veel standaarden.

Ik ben hier nooit in detail ingedoken en zou verwachten dat het meer over risico's rond brakke implementaties zou gaan waardoor je via een lek in bluetooth ineens hele andere dingen kan doen met een apparaat. Dit onderzoek theoretiseert daar verder over. Vanuit muisbewegingen kan je denk ik ook niet zoveel, en dat lijkt inderdaad vrij lastig, en da's een vrij oud onderzoek.
De meeste bluetooth apparaten zijn overigens (of kunnen zijn ) FIPS compliant :-). Dat iets met bluetooth of bluetooth ble werkt is geen reden om niet FIPS compliant te kunnen zijn, die standaarden kunnen dat evengoed indien correct geïmplementeerd. Dus neen, je hebt met dit protocol minder zorgen rond implementeren, maar ook geen worst zicht over hoe het werkt natuurlijk, als het daar slecht geïmplementeerd is kan je er ook niets meer aan veranderen. Maar soit, je hebt natuurlijk (den ik) de keuze om alsnog op een andere standaard te werken.
Anoniem: 472287 @m3gA1 september 2021 09:33
Tja, ik zit al jaren op een kantoor(voor Corona, that is) met 250 man waar Bluetooth absoluut niet werkt. Als dit protocol daar een oplossing voor geeft, helemaal mooi. De meeste 2.4ghz receivertjes zijn ook dramatisch als je met zoveel man tegelijk werkt.

Een vraag die jij niet hebt, maar ik wel dus. Weg met kabels op m'n buro.
Wij hebben de MX master muizen maar ze zijn stabieler via de USB receiver. Ook andere bluetooth muizen gehad, maar stabiliteit van de verbinding is altijd een issue en dus zijn die weer teruggegeven.
Precies mijn ervaring, die mx master en afgeleide gebruik ik alleen via de ontvanger en niet via BT, veel hakkeliger meer latency en meer BT apparaten stoort meer met mijn headset die ook op BT werkt.
Nou ja er zijn zeker wel vragen qua security, zowel met unifying, bluetooth en draadloze apparatuur in het algemeen. Dus het is wel degelijk een oplossing voor een probleem van bepaalde bedrijven.

Ook de US defense, science labs, etc bijvoorbeeld gebruiken toetsenborden en muizen. Vanwege data breaches in het verleden, stellen die hoge eisen / bepaalde certificaten aan rand apparatuur. Kan je niet aan die eisen voldoen, dan ben je die meteen al kwijt als potentiele klant.

https://support.logi.com/...-Unifying-Receiver-Update
(Unifying weakness die inmiddels gepatched is)

https://www.exploit-db.co...n-bluetooth-keyboards.pdf
(Bluetooth keyboard weaknesses)

https://www.lifehacker.co...even-with-aes-encryption/
(Wireless keyboard weaknesses)

https://cybersecurity.att...-security-risks-explained
(Bluetooth weaknesses in general)

https://www.whs.mil/Porta...ver=2020-06-12-091139-283
(Department of Defense Guidelines) "DISA has published an Approved Products List and “Can and Can’t Connection Guide”
Ik vind het eerlijk gezegd helemaal niet zo duidelijk worden uit dit artikel.

Is het argument dit:
De beveiliging voldoet volgens het bedrijf aan de eisen van security mode 1, level 4 van de FIPS-regulering.
of
Om Logi Bolt geschikt te maken voor zakelijk gebruik, levert Logitech een app mee die niet alleen op gebruikers gericht is, maar ook op systeembeheerders.
en waarom is dat laatste überhaupt een punt vergeleken met BLE die helemaal geen apps nodig heeft?
Ik vind het eerlijk gezegd helemaal niet zo duidelijk worden uit dit artikel.

Is het argument dit:
Beiden zijn argumenten.
en waarom is dat laatste überhaupt een punt vergeleken met BLE die helemaal geen apps nodig heeft?
Het is niet zo dat BLE het niet nodig heeft, het is zo dat BLE de optie niet heeft. Dat betekend niet dat de app niet nuttig kan zijn.
Ik kan me voorstellen dat in een landschapsbureau het tegenwoordig erg druk is qua bluetooth verkeer. Draadloze randapparatuur, connectie met smartwatches en dan nog eens alle mensen die bluetooth headsets gebruiken. Mogelijk geeft dit in sommige situaties problemen met draadloze randapparatuur en is het idee hier achter dat een bedrijf draadloze apparatuur aanschaft voor al zijn medewerkers en dat dit wel gegarandeerd blijft werken zonder storingen.

Ik hoop wel dat de randapparatuur met Logi-Bolt ook gewoon nog bluetooth ondersteunt want dat is handig voor wanneer je de laptop mee naar huis neemt en geen dongle ingeplugd wil hebben.
Als hun toetsenborden/muizen alleen hun eigen protocol spraken en géén BLE, zou ik denken dat ze het deden om geen licentiekosten aan de Bluetooth SIG te hoeven betalen, maar aangezien ze ook in BLE geschakeld kunnen worden is dat niet de reden.

BLE heeft een minimale packet interval van 7.5 ms. Met hun eigen protocol kunnen ze een kortere packet interval er op na houden. Maar voor een toetsenbord of muis voor kantoorgebruik lijkt me dat ook een non-argument.
Lijkt me niet, Logitech is een Associate in de Bluetooth Sig en draagt actief bij aan de ontwikkeling van het protocol. Als associate lid kunnen ze ook goedkoper BT producten certificeren.

https://www.bluetooth.com/develop-with-bluetooth/join/

"explore upgrading to Associate membership. This allows your company to save money on qualifying your Bluetooth products, as well as participate in the Bluetooth specification development process through working groups and committees."


Edit - woops zie net dat ik je bericht verkeerd gelezen heb, het lijkt jou ook onwaarschijnlijk dat ze het doen om kosten te vermijden.

[Reactie gewijzigd door Zalustra op 22 juli 2024 18:34]

De performance met de Unifying receiver is vele malen beter dan over Bluetooth, wat bij een toetsenbord geen enorm probleem is maar bij een muis toch wel flink wat verschil maakt
Nog een reden: op devices als bijvoorbeeld de Xbox werken draadloze keyboards en muizen met dongle wel, maar bluetooth devices niet. Dus als je ook consoles als markt erbij wilt heb je een dongle nodig.
Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Microsoft hier beperkingen op heeft gezet.
Ik vind een dongle juist ideaal. Ik heb de dongle in mijn monitor zitten. Als ik een laptop inplug dan heeft die meteen ook het toetsenbord en muis. Met Bluetooth moet je handmatig weer switchen.
Tja, ik heb hier een Logitech keyboard/touchpad combo voor mijn HTPC (Intel NUC), die kan via Logitech Unifying Receiver of via Bluetooth. Via Bluetooth kan ik mijn HTPC niet uit standby halen, via de unifying receiver wel. Dus die laatste gebruik ik dan ook. Bluetooth is lekker universeel maar heeft genoeg nuccen :)
Ik heb zelf een MX Master en gebruik die in combinatie met Bluetooth. Het dongeltje wat in de doos zit is de doos nog niet uit geweest. Ik heb nog nooit problemen gehad met stabiliteit of iets anders. Waarom zou je nu een andere standaard willen gaan gebruiken (waar je ook weer een USB poort voor nodig hebt) als de standaard Bluetooth gewoon goed werkt....
Anoniem: 1302638 @Sand0rf1 september 2021 09:18
Staat letterlijk in het artikel uitgelegd.
Dan ontgaat me die uitleg toch. Er worden features opgenoemd die Bluetooth Low Energy ook heeft. Of het moet gaan om die app voor systeembeheerders.
Meteen ook even gedaan. Alleen... nu nog een plek zoeken voor de dongel die ik anders gehaaid kwijt zal raken. :)
Die kan in je muis…
Fout. Dat is niet met alle muizen!
Helaas werkt het dus niet altijd zo makkelijk, zeker niet op een gesloten bedrijfslaptop van een paar generaties terug. Onze gebruikers moeten wel een paar jaar doen met een laptop en vanwege het volume zit er nogal een gat tussen order en leveren, waardoor we vaak bijna een jaar later de laptops krijgen, wat er wel eens toe leidt dat we al bij uitlevering een generatie achter lopen.

Een dongle is dan een hele betrouwbare methode.
Nieuw protocol en dan geen USB-C dongle leveren. Bijna 2022, manmanman. Stoppen ze een verloopstekker in de doos. Wat een armoede.
Hoeveel apparaten met USB-C hebben geen USB-A? En hoeveel apparaten hebben wel A maar geen C?

Zo gek is het niet hoor
Wat van alle Macbooks van de afgelopen jaren?
Klopt. Klein deel heeft geen A maar wel C
En dit kleine C-only deel heeft vaak wel een kwalitatieve Bluetooth kaart. Ook ik vind het jammer dat er geen USB-C ontvanger komt. Maar ik kan de keuze wel begrijpen. Met een USB-A ontvanger + Bluetooth dek je eigenlijk al heel de markt.

(even losgelaten dat een ontvanger soms een betere verbinding levert dan bluetooth)
Ik heb geen weet van computers die geen USB-A hebben maar ken er genoeg die geen ISB-C hebben dus waarom zou je het niet doen?

Ik vind het ideaal; muis/dongle kan in een langzame USB2.0 poort en ik hou een snelle USB3.x over die anders bezet zou zijn.

Beetje zeuren om het zeuren wat je doet...
Zeg dat tegen alle Apple creatives en je hebt de omgekeerde wereld. Ik werk met zowel de MX3 en MX Keys op een Mac, omdat het Apple toetsenbord ok is, maar vooral de Magic Mouse helemaal ruk is. Dan kan je die dongle in de prullenbak gooien, want je hebt er niets aan. Bluetooth werkt overigens prima, maar die dongle geeft wel een stabielere verbinding. Dus die had zeker mijn voorkeur.
Ik vraag me wel altijd af waarom ze een USB-C naar USB-A verloopstekker leveren in ieder geval. Een USB-A naar USB-C stekker lijkt me een stuk makkelijker en mogelijk kleiner.

Ik heb ook een kabel met USB-Micro naar USB-C. Heel handig, als je USB-C wilt gebruiken heb je het probleem dat je de verloopstekker er lastig op krijgt, en die kan je dus ook verkeerd om er op proberen te krijgen.

Zal wel goedkoper zijn ofzo.
Business laptops hebben nog lang niet allemaal C en hebben wel allemaal (meerdere) A poorten, evenals dockingstations etc.

Je moet niet vergeten wat de doelgroep is.
Dan zou het fijn zijn bij een nieuw protocol, dat receivers ook goed en goedkoop beschikbaar komen. Daar schort het bij de huidige receivers nogal aan. Is er weer een stickje zoek, kun je weer een nieuwe muis kopen omdat de stick los duurder is dan de set met stick en muis.

Wat dat betreft is Bluetooth een verademing, geen losse receivers nodig in de meeste gevallen. En zoja, dan is het goedkoop opgelost.
Naja, die losse dongle van Logitech is 13E. Als je mij kan vertellen waar je een stik + muis kan kopen van ze die goedkoper is, dan graag.
Tech Data, maar ik begrijp dat niet iedereen die luxe heeft. Overigens; B170; 8,88 ex BTW.
Ik ben in m'n hele leven nog nooit zo'n stick kwijtgeraakt. Of hij zit in m'n computer, en als hij eraf gaat, gaat hij in de muis zelf.
Binnen een middelgroot bedrijf is niet iedereen helaas dusdanig zorgvuldig.
Ja dan krijg je alleen het volgende probleem in kantoortuinen: "Servicedesk, ik ben mijn dongle kwijt geraakt". En wat maakt het dat Bolt dan wel met velen in een kantoortuin werkt en BLE niet?
Dan pak je een nieuwe dongle en koppel je die. Geen idee hoe het verder werkt
Moet je dus wel losse dongles in voorraad kunnen nemen en dus risico op de plak inkopen (indien mogelijk).
Waarom negeert Logitech de overgang van veel hardware naar USB-C. Met een dongle wordt het minder praktisch.
Ja, standaard USB-C met adapter naar A klinkt logischer. Wellicht heeft het nog iets te maken met de HW die ze kwijt moeten.
Daarom hebben ze speciale versies van hun muizen.
Sommige komen met usb-c versies van de dongles.
Welke dan? Ik kan nergens een logitech vinden met USB-C unifying receiver, alleen met een extra tussenstuk wat niet echt handig is om permanent in mijn laptop te steken.
Nevermind, ik dacht aan de MX master 3 voor mac, maar dat is enkel een usb-c naar usb-c oplaadkabel.
Maar usb-c betekent meestal dongle life en die hebben usb-a.
Gelukkig is er bluetooth :)
Inderdaad, helaas is het aanbod aan bluetooth muizen wel een stuk beperkter dan muizen met een dongle.
Omdat USB-A op praktisch alle apparaten zit, USB-C niet.

Er zit een USB-C verloop bij.
Mijn Dell XPS 15 heeft geen USB-A en met een extra verloop steekt de dongle veel te ver uit.
Ik zou gerust willen bijbetalen voor een USB-C dongle.
Of gewoon bluetooth gebruiken? Op mijn laptop wil ik geen vaste dongle.
Daar haper je altijd en overal mee en verlies je een usb poort.
Mja maar zo'n verloopje wil je eigenlijk andersom omdat A groter is dan C.
Wat ik uit het artikel niet kan halen en waar ik wel benieuwd naar ben is of systeembeheerders af kunnen dwingen dat enkel dit soort HID toegestaan gaan worden op hun apparaten. Controle hebben over wat voor soort apparaten gebruikt mogen worden op laptops en desktops zou enorm helpen met beveiliging tegen USB/BT stack aanvallen.
Dat los je toch gewoon op door data uit te schakelen op je USB-poorten? Zo doen wij dat iig. USB-stick doet helemaal niks, maar je telefoon laad nog wel gewoon op met usb en Muis/Tobo functioneren prima.
GPO's zijn je vriend, vriend ;-)

Ik heb overigens nu een MX Anywhere 2 met BT - ik ga wel de overstap naar de 3 maken. Gewoon omdat ook ik géén dongels in mn laptop of dock wil. (en al helemaal geen USB-A, hallo, het is 2021 hoor!)
Ik heb het niet over USB mass storage devices, die zijn makkelijk uit te sluiten. Waar het om gaat is dat elk apparaat standaard elk soort toetsenbord vertrouwd.
Je loopt inderdaad het risico dat iemand een toetsenbord aansluit dat alles, inclusief wachtwoorden, broadcast voor willekeurige ontvangers buiten op straat.

Je zou misschien kunnen filteren op vendor+device ID. Dan sluit je "ongelukjes" uit. Maar een kwaadwillende kan die natuurlijk spoofen met zijn gemodificeerde USB dongle.
Als het specifiek op zakelijke markt is gericht, neem ik aan dat het niet de laagste latency ooit gaat hebben zoals gamers willen.

Wel bijzonder dat die nieuwe muis en dat nieuwe toetsenbord dezelfde naam blijven hebben als de oude, maar dan met een nieuwe verbinding.
Weer een bedrijf dat na jaren succesvol de standaard te hebben gevolgd nu zijn muren wil bouwen. Voor mij is het simpel, er zijn concurrenten genoeg die ook kwaliteit leveren.
Welke standaard volgde ze dan? Hiervoor hadden ze gewoon de Unifying receivers (en voor hun gamingmuizen andere receivers met een eigen standaard).
Welke muur? Als andere fabrikanten hun eigen draadloos protocol willen ontwikkelen of gewoon bluetooth willen gebruiken staat hun niks in de weg. Hoe belemmert Logitech hier andere fabrikanten mee?
de consument vooral ...
Logitech belemmert de consumenten van het kopen van welke muis hij maar wil? Ik volg het niet helemaal.
Het gaat over protocollen en onderlinge compatibiliteit van standaarden die "geforked" worden en dan eigenlijk consumenten vast zetten. Dat is contraproductief en vooral associaal tegenover de consument.
Hoe zit de consument vast dan? Hij zit helemaal nergens vast aan.
Ik zou het fijn vinden als ze meer zouden inspelen op hun Powerplay systeem, Een draadloze muis waar je geen kabel in hoeft te steken of een dongle hoeft te gebruiken en niet eens hoeft te koppelen met BT. Het enige wat aangesloten moet zijn is de muismat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.