Logitech brengt draadloze M190-muis uit voor 15 euro

Logitech brengt de M190 Full-Size Wireless Mouse uit voor een adviesprijs van vijftien euro. Het gaat om een draadloos te gebruiken muis die volgens de fabrikant gericht is op mensen met relatief grote handen.

De Logitech M190 heeft volgens de fabrikant een rond afgewerkt ontwerp dat de natuurlijke vorm van middelgrote tot grote handen zou volgen. De sensorresolutie bedraagt 1000dpi en er zijn drie knoppen aanwezig, het scrollwiel meegerekend.

De muis is draadloos te gebruiken tot op een afstand van tien meter van de meegeleverde usb-ontvanger. Op basis van de al geplaatste AA-batterij moet een batterijduur van achttien maanden mogelijk zijn. Als de muis niet wordt gebruikt, wordt automatisch een energiebesparingsmodus ingeschakeld.

Logitechs M190 is 115,4mm hoog, 66,1mm breed en 40,3mm diep. Het gewicht inclusief batterij bedraagt 90g. De adviesprijs bedraagt vijftien euro en de muis komt nog deze maand beschikbaar met rode, antraciete, blauwe of grijze kleuraccenten.

Door Joris Jansen

Redacteur

26-08-2020 • 13:44

163 Linkedin

Reacties (161)

161
154
83
6
0
61
Wijzig sortering
Dat klinkt als een goede prijs/kwaliteit verhouding. Dit zou zomaar het keerpunt kunnen zijn dat voortaan een draadloze muis wordt verstrekt door werkgevers, in plaats van de goedkoopste muis-met-draad die ze konden vinden.
Maar heel jammer dat het geen bluetooth variant is, dat zou voor deze prijs ook moeten kunnen in theorie. Veel nieuwe zakelijke laptops hebben nog maar 1 of zelfs geen USB-A poorten. Om die meteen in gebruik te laten door zo'n ontvanger.

Om die reden hebben we bij ons op het werk ook gekozen voor een bluetooth muis voor iedereen.
Ik heb zelf een Logitech muis die werkt met zowel Bluetooth als Unifying. Maar toch merk ik dat Bluetooth echt niet fijn is. Hapert constant omdat ik een bluetooth headset in de buurt heb liggen die aanstaat. Switch ik over naar Unifying heb ik 0 problemen meer met storingen. Ik zie liever een dongel voor meer USB poorten (3 vind ik al erg weinig) en plug je dongel erin voor zowel je muis als toetsenbord.
Ik heb liever een muis met draad dan een muis via bluetooth.
Ik vind een bedrade muis op zich niet erg, maar de kabel is meestal veel te lang en ligt dus in de weg, haakt achter de koffiemok etc.

Ik heb in een aantal gevallen de kniptang en de soldeerbout ter hand genomen en de kabel ingekort tot ongeveer 35 cm. Veel handiger.
https://levitatingx.com/product/cup/

je moet wel even dat ding in je buro inbouwen, maar geen kabel meer die achter je koffie blijft haken :+
Neem een rol plakband en plak hem tot de juist lengte op het bureau. En je kan zo weglopen en de lengte gebruiken indien nodig.
Idem met mijn unifying + BT muizen waaronder in elk geval de M590. Vaak gaat het goed, maar in bepaalde omgevingen is het net alsof BT het met enige regelmaat niet goed doet en dan blokkeert/hapert. Erg RSI bevorderend. Unifying werkt dan perfect als backup.
Herkenbaar bij mijn M557, maar de M590 heeft er stukken minder last van.
Toch vind ik het jammer dat er nu weer een ander protocol gebruikt wordt in plaats van Unifying, anders was het een leuke goedkope muis geweest voor basistaken.
De M330 die hieronder genoemd wordt, heeft rubberen zijkanten die bij mij binnen een jaar heel plakkerig worden. Ik gebruik nu een M560, maar heb bij mijn laptop een M590 gekocht zodat ik kan afwisselen tussen unifying (desktop of laptop) en BT.
Dat plakkerige kun je eraf krijgen met een stukje keukenpapier en een beetje spiritus.
Uiteindelijk gaat dan wel dat hele rubberachtige laagje eraan maar het plakken is wel weg.

[Reactie gewijzigd door NBK op 26 augustus 2020 17:12]

Ik heb zelf een Logitech muis die werkt met zowel Bluetooth als Unifying. Maar toch merk ik dat Bluetooth echt niet fijn is. Hapert constant omdat ik een bluetooth headset in de buurt heb liggen die aanstaat. Switch ik over naar Unifying heb ik 0 problemen meer met storingen. Ik zie liever een dongel voor meer USB poorten (3 vind ik al erg weinig) en plug je dongel erin voor zowel je muis als toetsenbord.
Ik heb liever een muis met draad dan een muis via bluetooth.
Thuis heb ik een iMac met BT muis en toetsenbord. Geeft nooit problemen.

Op het werk HP laptops met een allegaartje aan USB toetsenborden en Logitech BT muizen, waarvan het gros via een USB ontvangertje op de port replicators zitten (flex plekken). Werkt prima!
ik herken dit helemaal niet met mijn logitech G603 muis.
hier was ik wel bang voor, maar het werkt echt gewoon soepel.
enige nadeel is dat de software voor configuratie niet met BT werkt.
en als ik mijn laptop in flight mode zet valt de muis uit.
Dit herken ik dus helemaal niet, we hebben een kleine 1000 Kensington bluetooth muizen uitgeleverd en ik heb nog geen berichten over storingen gezien behalve de enkeling die het vanuit de doos niet deed.

Bij de aanbesteding voor nieuwe laptops was er eigenlijk geen enkele fabrikant die laptops kon leveren met meer USB poorten.
Toch herken ik het wel. Draadloos via Bluetooth voelt minder vloeiend aan.
Misschien dat jouw gebruikersgroep het niet als dusdanig storend ervaart om erover te klagen?

Ik heb sowieso de ervaring dat apparaten met Bluetooth lang niet alle bluetooth muizen accepteren. De Chromebook van m'n ouders bijvoorbeeld. Maar ook andere problemen kom ik tegen. De laptop van m'n vriendin heeft problemen met bluetooth audio. Zodra ik er een willekeurige audio dongle aan koppel gaat de boel happeren en werk ook de muis niet meer. Ik moet dan de boel via de touchpad ontkoppelen en opschonen om daarna de muis te resetten voor ik hem opnieuw kan koppelen. Maar dat is misschien een brakke intel chipset want ook de gecombineerde wifi kapt er mee.

Ik zit hier trouwens nog steeds op mijn 10+ jaar oude MX1000 laser muis omdat ik nog steeds geen prettig alternatief heb kunnen vinden... Merk nu wel dat de batterij wat minder begint te worden dus begint spannend te worden :/

[Reactie gewijzigd door NBK op 26 augustus 2020 14:25]

Eerlijk gezegd herken ik dit dus totaal niet, ik vermoed dat het inderdaad afhankelijk is van de bluetooth chipset die je gebruikt. Ik heb hier een MX Master 3, samen met Airpods, Solo HD 2 wireless en nog een uGreen bt audio dongle. Met elk heb ik geen problemen als de muis verbonden is, of andersom. Sterker nog dat bluetooth minder vloeiend aanvoelt herken ik ook totaal niet, er zal ongetwijfeld latency in zitten, maar zelfs als ik verbonden ben met een bt koptelefoon voel ik die latency niet toenemen (hoe ver ik dat kan voelen :S ).

Ik vermoed dat het hardware afhankelijk is, misschien zelfs plaatsing van de antennes, bijvoorbeeld achter het scherm. Dat kan ook van invloed zijn lijkt me, gezien daar genoeg metaal in verwerkt zit.
Die latentie waar jij over spreekt zul je met regulier desktopgebruik niet als storend ervaren. Speel je een game dan zul je via bluetooth dit wel merken. Ik had een Logitech G603 die via 2.4Ghz prima fungeerde, maar middels bluetooth niet als 'bruikbaar' ervaren werd voor het spelen van spelletjes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 26 augustus 2020 18:29]

En is bij die aanbesteding ook bluetooth headsets geleverd of bedraad?
Ik merk ook significante haperingen bij bluetooth logitech muizen. Zodra de computer staat te stampen op iets gaat hij haperen. Terwijl bij een zelfde belasting dit niet gebeurt als ik de Unifying receiver gebruik.

Heeft geheid te maken met de bus prioriteiten van computers die USB voortrekken boven de bluetooth verbindingen.
Dat merk ik ook bij de volgepropte werk laptop's..... Hardware matig is het geen probleem maar de troep die IT er soms op flikkert maakt het tot een onwerkbare ramp....
Je hebt daarin vast gelijk, is ook op een zakelijke laptop. Maar blijft wel het feit overeind dat blijkbaar de Unifying receiver het wel blijft doen.
Ik heb dat probleem nog niet gezien, ik heb een MX Master op een kantoor gebruikt met meerdere bluetooth headsets om mij heen (met zelf ook een bluetooth headset aangesloten op de laptop) en heb geen enkele hapering door de jaren op kunnen merken. Collega's met MX Masters hebben nooit problemen. Ook batterij verbruik is minimaal met makkelijk een maand op de accu, ik vind het echt top werken.

[Reactie gewijzigd door stijnvankampen op 26 augustus 2020 17:47]

Is je MX master dan ook met Bluetooth verbonden? Daarnaast hangt het ook heel erg af van de locatie. In mijn werkkamer in huis heb ik die storingen eigenlijk aan 1 stuk door terwijl ik in de woonkamer 0 problemen heb. Nu ligt de werkkamer dichter bij de (provinciale) weg en zie ik als ik naar Bluetooth zoek ook regelmatig opeens telefoons van mensen in de auto langskomen.
Ik merk ook dat het uitvalt in de trein als deze op het station staat, maar eenmaal onderweg is er geen probleem meer met een bluetooth verbinding.
Als ik met bluetooth verbonden ben en muziek ga luisteren (bluetooth headset met telefoon verbonden) valt mijn muis regelmatig weg. Gebruik ik dezeflde headset met een audio jack dan blijft mijn muis wel werken.

In mijn ervaring is het in ieder geval niet stabiel genoeg om via bluetooth te muizen.
Ja de muis is met bluetooth verbonden. Heb de muis ook regelmatig in de trein gebruikt en geen problemen gehad. Maar dit zou eventueel ook met andere variabelen te maken kunnen hebben zoals je bluetooth modem in jou laptop. Ik heb ik alle laptops een redelijk goede intel kaart zitten.
Surface Laptop 2 heeft ook maar 1 usb poort, is voor mij in de praktijk genoeg. Op werk (en thuiswerkplek) met docking, dat wel.
Sommige bedrijven denken heel erg goed na over de USB-poorten op hun computers en schakelen die uit omwille veiligheidsredenen. Denk aan data die je al dan niet door diefstal makkelijker kunt verliezen, uitvoeren van privé handelingen (bijvoorbeeld smartphone foto's backuppen) tijdens kantooruren, overdracht van virussen en booby-trapped USBs.
En dan in een kantoortuin alle muizen op een ander bureau leggen. :+
Dan ga je weer krijgen dat men de draadloze muizen aan het bureau vast zet met een kabeltje, en heb je de nadelen van draadloos én de nadelen van bedaard mooi kunnen combineren. :P
Onderop de muis zit vaak zo'n verlicht kensington slot.
Of de grap om bijvoorbeeld monitorkabels om te wisselen toen er in de kantoortuin de pc's nog rug aan rug stonden.
Of toen we nog vaste telefoons hadden een plakbandje op de haak plakken van je collega en hem daarna bellen.......the good old days....
De aloude "contrl alt pijl" blijft het in kantoortuinen ook nog steeds goed doen O-)
En dan in een kantoortuin alle muizen op een ander bureau leggen. :+
Kantoortuin? Was dat niet iets van vóór 2020?

vroeger zette ik de muizenvallen bij de Blokker op scherp }>
Laptop en muis mee? Alles gaat in de tas, werkplek leeg achterlaten........
Nee helaas, als iedereen bij ons op kantoor zo'n muis krjjgt dan gaan we tegen serieuze problemen aanlopen. Deze muis praat op 2.4ghz en laten daar nu net ook sensoren op praten. (In sommige gevallen zelfs wi-fi apparaten)

Voor thuiswerken is dit wel een serieus goede optie.

[Reactie gewijzigd door winos op 26 augustus 2020 13:51]

Nee helaas, als iedereen bij ons op kantoor zo'n muis krjjgt dan gaan we tegen serieuze problemen aanlopen. Deze muis praat op 2.4ghz en laten daar nu net ook sensoren op praten. (In sommige gevallen zelfs wi-fi apparaten)

Voor thuiswerken is dit wel een serieus goede optie.
De 2,4GHz band zit vol: wifi, BT, magnetron, RF remotes (bv garagedeuren), DECT telefoons, alarmsystemen, ...

Als je sensoren daar serieuze problemen mee hebben, dan zijn ze feitelijk onbruikbaar.
Hoewel ik het deels eens ben met jouw punt, zijn de voorbeelden niet goed gekozen...

Wifi en BT zijn correct, echter:
- magnetron geeft storing op alle kanalen, maar slechts zeer dicht bij de magnetron zelf. (is een kooi van Faraday)
- RF remotes, zoals de naam het zelf zegt: Radio Frequency; deze gaan op 433MHz.
- DECT werkt dan weer tussen 1880MHz en 1900MHz.

Ivm de sensoren vraag ik me ook af wat hij bedoelt; het kan ook zijn dat er specifiek in de firma bij hem sensoren gebruikt worden die metingen doen die het 2.4GHz spectrum overlappen en dat de storing niets te maken heeft met het doorsturen van de metingen zelf.
Beetje zoals dat je zou kunnen verwachten dat een MRI ook invloed heeft op de wifi :-)
Hij geeft er spijtig genoeg niet genoeg info over om dit te kunnen evalueren.

Nog leuke weetjes: BT deelt de 2400MHz - 2483MHz band niet op in 14 kanalen zoals de Wifi, maar in 80 kanalen van elk 1MHz 'breed'. En een client kan tot 1600 keer per seconde hoppen van kanaal. Ook is de afstand klein en brengt dit dus erg weinig storing teweeg.

Andere voorbeelden zijn: Baby monitors, draadloze speakers, microfoons of video transmitters, garagedeuren die geen RF gebruiken :-), speelgoed met afstandsbediening, etc...
Dank voor je specificatie!

RF remotes zitten "normaal" op 434 of 868 MHz, maar er zijn remotes die in de buurt van 2,4 GHz werken, zoals de eerder genoemde garagedeuren ;) en speelgoed.
DECT zit inderdaad rond de 1,9 GHz. Babyfoons met DECT technologie zitten wel rond de 2,4 GHz.

Maar goed, volgens mij blijft de conclusie staan. De 2,4 GHz band is druk. Als de apparaten van winos daar last van hebben, dan zijn ze "in het veld" onbruikbaar.
Apparatuur op 2,4 GHz is geen DECT, dus babyfoons op 2,4 GHz zijn dat ook niet.
Jullie werken met producten op 2,4 Ghz? Bluetooth zit namelijk op die band en deze muis werkt met Bluetooth. Als de sensoren en andere apparatuur in kwestie zich gewoon aan de regels houden is er niks aan de hand.
Hoe breng je onzin info de wereld in...
Deze muis werkt helemaal niet op BT!

PLUG-AND-PLAY
Is meteen klaar voor gebruik: gewoon aansluiten op een USB-poort en je kunt aan de slag.

Draadloze technologie: Logitech nano-ontvanger
Doe maar rustig hoor, er hangen geen mensenlevens vanaf. Ik was gewoon nieuwsgierig naar de situatie van winos. Of het bluetooth is of niet is ook niet heel relevant, 2,4 ghz is 2,4 ghz.
Belangrijk om weten is wel dat de 2.4Ghz eigenlijk 2.400Ghz tot 2.499Ghz is. Deze is opgedeeld in 14 kanalen die (op een kleine overlap per kanaal na) onafhankelijk werken van elkaar.
Deze overlap is er sowieso en hangt ook wat af van de kanaalbreedte die je gebruikt (20Mhz of 40Mhz, veelal naar verwezen als HT20 en HT40)

Sommige apparaten zitten fixed op een bepaald kanaal, andere hoppen naargelang waar er bandbreedte vrij is.

100 apparaten op 1 kanaal is perfect realistisch; dus 1400 apparaten zou in theorie perfect moeten gaan.

Ook belangrijk is dat er pas sprake van interferentie is, wanneer een ontvanger ongewild een signaal van een ander ontvangt. De 10 meter van deze muis is er enerzijds om zeker ver genoeg te gaan (of een kortere afstand door obstakels heen) maar anderzijds is dit 'maar 10 meter" om zo weinig mogelijk interferentie te veroorzaken bij andere apparaten.

Kantoren met honderden mensen met een dergelijke muis hebben geen merkbare invloed op de wifi snelheid of IoT spullen die hun data niet doorgespeeld krijgen. Zeker nu iedereen 1.5m afstand zou moeten houden :-)
Hier, van de productpagina:
LOGITECH ADVANCED 2.4 GHZ WIRELESS TECHNOLOGY

Advanced 2.4 GHz wireless technology provides a powerful, reliable connection up to 33 feet (10 meters) away with virtually no delays or dropouts.

[Reactie gewijzigd door Vyo op 26 augustus 2020 19:07]

Wat wil je hiermee zeggen?
Het is nog altijd geen BT muis...
Wat ik dus probeer te zeggen is dat je HET IS BLUETOOTH post nergens op slaat. Of het Bluetooth is of niet, maakt geen moer uit als het nog steeds op dezelfde golflengte aan het zenden is. En dat is het, want alle andere consumenten apparatuur, zoals WiFi, je magnetron, je baby monitor, je DECT telefoon, de zender van je garagedeur, etc zitten ook in die 2.400-tot-2.483,5-Mhz

Dit is een van de weinige stukken frequentie die a) echt nuttig zijn gezien het bereik en de penetratie en b) geen licentie nodig hebben (zoals o.a. ook de 5ghz band).

De discussie gaat ook niet over of het een BT muis is of niet, een beetje tweaker kan dat zelf op zoeken op de productpagina, diezelfde waar ik je net naar gelinked heb. Het ging over de gevolgen van zenden in dat spectrumgebied.

[Reactie gewijzigd door Vyo op 28 augustus 2020 19:47]

Ik heb het NOOIT over golflengte gehad, maar over de aansluit manier. BT of een USB ontvangen, 2 totoaal verschillende manieren van een muis aansluiten en 2 totaal verschillende koppelmanieren. Iemand die niet met BT kan werken weet niet hoe te koppelen, de USB ontvanger aansluiten is voldoende en het werkt meteen...

Dus het maakt enorm veel uit, je moet gewoon geen onzin info op internet planten en al helemaal niet vol blijven houden dat jouw info klopt, het is gewoon totale onzin. Dat het dezelfde golflengte is, wat zal mij en andere gebruikers dat een rotzorg zijn, het moet werken en de manier van werken zijn 2 totaal verschillende technieken toevallig op eenzelfde golflengte.

De duscussie gaat WEL over of het een BT muis is of niet, JIJ zei dat het een BT muis is en dat is niet NIET!
Dus kap gewoon met die koppigheid en zet neer dat het GEEN BT muis is, opgelost en jij haalt een stuk onzin van internet af waar mensen door in de war kunnen raken en iets kopen wat ze misschien helemaal niet kunnen gebruiken.

<Het ging over de gevolgen van zenden in dat spectrumgebied> Hoe kom je daarbij? Waar lees je dat? Je neemt ergens iets aan wat in jouw eigen hoofd zit... Niet in dit artikel en niet in mijn antwoorden.
Sneue gast om jouw onzin tot kloppende info te willen paraderen koste wat kost _/-\o_
volgens de specs is het non-wifi en non-bleutooth. Hetgaat om een eigen protocol over 2,4ghz.
Erg jammer dat het niet gewoon bleutooth is wat in de meeste laptops aanwezig is.
Dat zou het gebruiksgemak zeker ten goede komen
Het is ook apart dat er geen Unifying ondersteuning is. Ook een eigen protocol over 2.4ghz maar ondersteunt ook meerdere apparaten tegelijkertijd.
Dat is inderdaad ellende. Dit leek mij perfect voor cursuslaptops waar nu een bedraad muisje aan zit. Maar als er weer een eigen type ontvanger bijkomt hoeft het niet.
Geen BT voor zover ik lees hoor. Helaas, want tegenwoordig heb je steeds minder poorten en om 1 of andere reden zet Logitech hun duurdere producten op niet-compatibele dongles (bijv mijn mx keys, gelukkig kan die wel BT)...

Verder wel een goede prijs/kwaliteit (ik ga uit van de kwaliteit die ik gewend ben van goedkope logitech muizen en die is prima).

Edit: Weet iemand nog een kwaliteitsmuis met BT? Niet te duur... anders zou ik wel voor de MX Master gaan ;)

[Reactie gewijzigd door teek2 op 26 augustus 2020 16:13]

Ik heb even nagekeken en er is geen bkuetooth ondersteuning.
Je kunt alleen verbinden met de dongle.
Dan heb je het wel bedrijfsspecifieke problemen. Dat zal lang niet in elk bedrijf zo zijn.
Draadloze muizen blijven een security risico zolang de firmware van de dongles niet bijgewerkt worden door Windows updates. De meeste logitech dongles zijn zo lek als een mandje en verwacht die van de overige merken ook.

Ook heb je te maken met mensen die hun dongle kwijt raken. Deze muis ondersteund geen unifying dongle dus kan je ze weg gooien zodra de dongle kwijt is. Slechtste investering ooit voor een bedrijf dit soort muisjes.
In welk opzicht een risico? Als jouw threat model eist dat je dongles up-to-date zijn, dan is het misschien wijs om uberhaupt geen draadloze muis (of toetsenbord) te gebruiken. Bij de betere is misschien de data over bluetooth (of andere frequenties) versleuteld, maar dan nog zijn relay attacks mogelijk. Zie bijvoorbeeld: https://www.forbes.com/si...-keystrokes/#33152eb5527c

Maar voor een gemiddelde gebruiker die zijn computer met het internet verbind, zie ik geen issue, ook niet in een dongle die geen firmware update krijg.
Voor de gemiddelde gebruiker niet direct een risico nee, maar als je standaard gaat uitdelen binnen bedrijven wel. Waar ik werk delen wij iig geen draadloze muizen uit en het gebruik ervan wordt sterk afgeraden, gebruik van een draadloos keyboard is niet toegestaan volgens onze security policy.

Maar ik zie dit soort muisjes dan ook meer spul voor de gemiddelde student of thuis gebruiker. In elk geval de grotere bedrijven zullen wel 2x nadenken voordat ze dit soort spul in huis halen.
Wat bedoel je met security risico? Dat iemand van buiten het bedrijf de bewegingen van een muis kan afluisteren? Dat is denkbaar, maar wat schiet hij daarmee op? Als het nu toetsenborden waren dan kon hij wachtwoorden snoopen, maar muisbewegingen heb je toch werkelijk helemaal niks aan?
Veel dongles, ook van muizen, zijn kwetsbaar voor keystroke injection. Het is dus mogelijk om keystrokes richting een muis dongle te sturen. Het gaat dan niet direct om het snoopen van wachtwoorden maar om code uit te voeren waardoor je het systeem overneemt of spyware installeert.
Wij gebruiken Kaspersky dat elk usb- en bluetooth device dat keystrokes wil sturen vraagt om een 4-cijferige code in te voeren. Op het apparaat zelf of op het scherm. (Voor bv een presenter)
Pas na het juist invoeren, wordt het device vrijgegeven en anders geblokkeerd.
Gedoe voor de gebruikers (vooral bij flexplekken) maar wel zo veilig.
Mijn werkgever geeft iedereen standaard de 'magic mouse' (Mac toko). Maar dat is een onding. Ik koop juist zelf altijd de onvolprezen Logitech M100 (de spirituele opvolger van de legendarische Logitech Pilot) :D
Inderdaad, de Magic Mouse is veel te plat om ergonomisch te zijn.
Ik ben geen Apple-adept, maar heeft dat bedrijf inmiddels geen ergonomische muis in het assortiment? Een mooie witte met een geometrisch verantwoord logo en een prijskaartje waar je vijftig keer een simpel Logitech-muisje van kunt kopen?

:+
Nope. Magic Mouse, Magic Trackpad, dat is het. Ik heb veel last van RSI en ik voel gelijk de kramp als ik zo'n platte muis moet gebruiken. De trackpads zijn wel uitstekend (voor een trackpad) maar een trackpad is voor mij in zijn algemeen veel minder ergonomisch dan een muis.

Apple, form over function. Net als de veel te dunne toetsenborden waar je nauwelijks fysieke terugkoppeling op hebt, en die tot voor kort niet tegen een kruimeltje konden. Te weinig poorten op laptops (geen ethernet, HDMI enz). Scherpe randen aan de laptops. Andere innovaties zoals magsafe zijn ook weer verdwenen want niet dun genoeg.

Ik vind macOS nog steeds mooi maar de hardware allang niet meer, helaas. En het gaat nu ook een heel stuk moeilijker worden (zoniet onmogelijk) om te hackintoshen nu ze naar ARM gaan

Het is wel jammer want de oudere series hadden zowel ergonomie, functionaliteit/poorten als looks gewoon uitstekend op orde. Maar sinds Jony Ive de scepter over het design zwaaide ging het alleen daar nog maar over. Hopelijk gaat dit weer op zijn retour nu hij weg is, net zoals ze weer afgestapt zijn van de butterfly toetsenborden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 augustus 2020 16:39]

Nergens last van. Ooit een Apple muis gekocht, maar eigenlijk nooit gebruikt, omdat het trackpad op een MacBook Pro perfect werkt (in tegenstelling tot die van Windows laptops). Mazzel gehad wat betreft types: overgestapt van MBP 2015 naar de 16 inch 2019. Daarnaast eet ik ook niet boven het toetsenbord.
Waarom ben je niet aan het werk? Sorry muis moet opladen ¯\_(ツ)_/¯
Waarom zou je op een kantoor draadloze muizen willen hebben? Brengt alleen maar ellende. Batterijen, connect niet, muis kwijt. Een muis met snoer gaat gewoon 5-10 jaar mee zonder problemen.
De ellende van een draad vind ik persoonlijk veel groter dan de ellende van één keer per jaar een batterij verwisselen of een connectieprobleem oplossen. Hoe goed je je bureau ook inricht, die draad gaat toch elke keer weer, vroeg of laat irriteren.
De ellende van een draad vind ik persoonlijk veel groter dan de ellende van één keer per jaar een batterij verwisselen of een connectieprobleem oplossen. Hoe goed je je bureau ook inricht, die draad gaat toch elke keer weer, vroeg of laat irriteren.
daar heb ik nog 'nooit' last van gehad en in de college banken met een 15inc laptop én een bedrade muis zul je begrijpen dat er aanzienlijk minder ruimte is dan op een normale kantoorwerkplek. uiteindelijk ben ik overgestapt op een laptop met touchscreen (wat echt alles overtreft), maar dat draadje zit echt zo snel niet in de weg.
Ellende van de draad? Echt? Daar heb ik dus echt geen last van, zorg dat ie niet kan gaan trekken aan de muis en niks aan de hand. En die batterij gaat bij mij altijd leeg net op het moment dat ik niks heb liggen en de winkels dicht zijn :o :o
Ligt waarschijnlijk ook aan de grootte van het scherm. Met een groter scherm maak je grotere bewegingen en dan wordt een draad veel irritanter dan wanneer je een muis voor een notebook gebruikt.
inderdaad: verlies, interferentie en constant batterijen nodig zorgen er voor dat veel bedrijven geen draadloze randapparatuur willen.
Lijkt me helemaal niet zo'n geweldige prijs/kwaliteit verhouding, dat is namelijk de G305.

Deze muis zal wel zo'n default laggy bluetooth ding zijn, daar kan je beter maar geen cent aan uitgeven.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 26 augustus 2020 14:49]

(...) Deze muis zal wel zo'n default laggy bluetooth ding zijn, daar kan je beter maar geen cent aan uitgeven.
In het artikel:
(...) De muis is draadloos te gebruiken tot op een afstand van tien meter van de meegeleverde usb-ontvanger (...).
;)

Er staat overigens ook niet in de productspecificaties dat het een Bluetooth-muis is.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 26 augustus 2020 15:18]

Ligt aan je werkgever. Bij mijn laptop werd een Logitech M330 meegeleverd. Ook niet de meeste dure maar stukken beter dan een bedrade muis.
Valt tegen denk ik. 'Wholesale' kosten een muis en toetsenbord bij een partij als Lenovo vrijwel niets.
Je krijgt ze praktisch gratis bij het bestellen van een grote partij laptops, of ze kosten echt < 3 euro per combinatie.
Nu zal deze ook wel goedkoper te krijgen zijn in grote partijen, Logitech's adviesprijs is vaak erg hoog in verhouding tot 'straatprijzen'.
Wellicht, maar dit is wel een heel uitgekleed model met bv nano ontvanger ipv unifying.

De maat is wel mooi.

Persoonlijk vind ik dat werkgevers er goed aan doen om werknemers een geschikt model te laten kiezen. Geen mens is ergonomisch gelijk.

Er is een reden dat ik een combinatie van Microsoft Sculpt (ergonomisch maar niet op linkshandig te gebruiken, proprietary ontvanger), Logitech M590 (midsize, unifying + bluetooth, symmetrisch) en Logitech MX Master (groot, unifying + bluetooth) gebruik.

Qua batterijen heeft men in een kantooromgeving wel een punt, want als je er aan begint dan verdwijnen de alkaline als sneeuw voor de zon / sneller dan normaal gebruik in een paar muisjes. * Rukapul gebruikt privé en dubbel setje enelopes: low self discharge dus setje in de muis en reserve ontladen nauwelijks.
Dat zou ik toch zeer jammer vinden, mensen die de ganse dag een muis in handen hebben mogen toch wel iets ergonomisch krijgen vind ik, met dit soort muisjes heb je een klauw op het einde van de dag.
Een Standaard HP muis kost met bedrijfskorting ongeveer 4 euro dat is toch bijna vier keer goedkoper en dan heb je ook het probleem niet dat muizen makkelijk kwijtraken of zonder batterij komen ze zitten.
En vervolgens iedereen rsi met zo'n veel te kleine muis. Nee dankje. :)
Inderdaad, vrijwel perfecte muis voor weinig. Verfrissend tussen alle flauwekul die je hier voorbij ziet komen. Als Tweaker vind in dat ook leuk om te zien, maar als je je gezonde verstand ook een kans Geeft, zou dit weleens je volgende muis kunnen worden. Het enige is dat hij niet chique is, dat was met het Dinovo spul leuker... met een heel ander prijskaartje.
Dan mis ik toch wat door mij veel gebruikte knoppen aan de zijkant.
In de meeste bedrijven waar ik al heb gewerkt krijg je een draadloze muis en toetsenbord bij je laptop, wel altijd die kleine logitech m185's.
Het eerste wat ik meestal doe, is die ergens in een kast leggen om mijn eigen toetsenbord en muis te gebruiken :p
Draadloze muizen zijn een crime voor de ict afdeling, je dacht toch zeker niet dat de gemiddelde kantoorslaaf zelf intelligent genoeg is om te bedenken dat er in draadloze muizen batterijen zitten?
Laat staat dat ze deze zelf kunnen/willen vervangen, dat is "te technisch".
Dan krijg je nog de tickets van muizen die "niet werken" omdat een grappenmaker ze van bureau heeft gewisseld.
Oja wat vinden de groene rakkers van batterijen die je iedere 18 maanden weggooit?

[Reactie gewijzigd door telskamp op 26 augustus 2020 13:52]

Oja wat vinden de groene rakkers van batterijen die je iedere 18 maanden weggooit?
Wat ontzettend denigrerend zoals je dat zegt. Maar goed, herlaadbare batterijen?
[...]

Wat ontzettend denigrerend zoals je dat zegt. Maar goed, herlaadbare batterijen?
ik schaar mijzeld ook onder deze geuzennaam, sommige mensen zijn misschien wat sneller gekwetst.
Herlaadbare batterijen zijn nog steeds slechter voor het mileu dan geen batterijen. En ook vanuit het oogpunt van gebruiksgemak niet optimaal.
Begrijp me niet verkeerd er is niks mis met draadloze muizen en batterijen. Maar vanuit het ooghpunt van een helpdesk die gebruikers ondersteunt die geen affiniteit met ict hebben behoorlijk storingsgevoelig. De kosten van draadloze muizen zitten hem dan ook niet zozeer in de aanschaf maar in de ondersteuning.
Het kabeltje moet ook geproduceerd en heeft bovendien de neiging om te breken bij veelvuldig gebruik. Ik vermoed dat er miljoenen muizen op de stort zijn beland met alleen een gebroken snoertje. Mijn oude muis kreeg een steeds korter snoertje maar soldeer is ook niet milieuvriendelijk.
Bovendien vind ik zelf een muis zonder snoer vele malen ergonomischer en iemand die uitvalt door RSI is een veel grotere belasting voor het milieu.
En een oplaadbare batterij is bovendien prima te recyclen.

Waar het groene rakker deel van mij zich het meest aan stoort is die klote kerstverlichting en andere meuk die het huis gezellig moeten maken die op batterijen werken. Batterijen in een muis hebben een nuttige functie.

[Reactie gewijzigd door NBK op 26 augustus 2020 14:33]

Het word wel een beetje hypothetisch zo maar ok.
Denk je echt dat het produceren van een usb kabeltje van ~1.5 meter het milieu meer belast dan het produceren van 1 oplaadbare aa cel? Als we dit soort berekeningen gaan maken moet je ook even incalculeren wat de efficiëntie is van je oplader en hoeveel energie er daadwerkelijk uit de batterij komt tegenover hoeveel je er in hebt gestopt.
Snoertjes kunnen overigens ook gewoon gerecycled worden, het is tenslotte alleen maar plastic en een klein beetje koper. Wat zit er allemaal in oplaadbare batterijen en hoeveel energie is er nodig om dit te winnen, produceren en recyclen?
Als je het hebt over ergonomie vind ik een bedrade muis zonder zware batterij een stuk lekkerder bewegen dan eentje met batterij (mijn muis zelf is lichter dan 1 aa batterij)
Maar smaken verschillen.
Ja, wat een waanzin is dat, die kerstverlichting. Waar ik eerst dacht dat LED het antwoord was op alle problemen die we hebben met verlichting: het is energiezuinig, gaat (bijna) nooit kapot en de lichtkleur is goed.

Ik had kunnen weten dat met die eigenschappen LED-verlichting ook heel goed geschikt is om goedkope wegwerpverlichting te maken. Laat dat maar aan de Chinezen over. Het zal me niks verbazen als de totale milieuwinst door LED-verlichting alsnog nihil is omdat er allerlei onzinnige producten zijn bijgekomen die soms inderdaad zelfs op batterijen werken. Want het is ook zo moeilijk om ergens een snoertje naartoe te trekken...

Ontopic: Deze muis is natuurlijk een prima product. Voor veel mensen komt een draadloze muis nu binnen bereik. Het is niet zozeer de draad die me stoort bij bedrade muizen, daar heb je tijdens normaal gebruik niet zoveel last van. Het gaat meer om het extra gehannes. Laptop uit je tas, muis uit de tas en gaan. Of, laptop uit de tas, muis uit de tas, draad uit de knoop, stekker erin (hopen dat de usb-poort niet stuk is vanwege het vele in- en uitpluggen) en DAN pas gaan. Maar inderdaad, volgende generatie graag ook met Bluetooth, dat scheelt weer zo'n ontvanger (die raken altijd kwijt in een huis met kinderen).
" Voor veel mensen komt een draadloze muis nu binnen bereik."
Draadloze sets (toetsenbord en muis) zijn al jaren te koop voor 20-25 euro. Deze nieuwe muis is juist een functionele upgrade, geen prijsdoorbraak.
Herlaadbare batterijen zijn niet altijd een optie. Niet elk toestel werkt met 1.2V batterijen ipv. de standaard 1.5V...
Als je NiZn herlaadbare batterijen pakt ipv NiMH dan gaat die vlieger niet meer op. NiZn gaat tot 1.6V. Let op dat je oplader dit ook moet ondersteunen.
Je gaat het nog milieu onvriendelijker maken dan het al is ?
Ik reageer op jouw stelling dat een herlaadbare batterij niet altijd een optie is:
Herlaadbare batterijen zijn niet altijd een optie. Niet elk toestel werkt met 1.2V batterijen ipv. de standaard 1.5V...
Die stelling blijkt niet correct en daarom post ik dat er wel degelijk een ander optie is. Daarom begrijp ik niet waarom jij daarop de volgende “aanvallende” vraag stelt:
Je gaat het nog milieu onvriendelijker maken dan het al is ?
Maar nu we het er toch over hebben: Nieuwe elektrode afscheidingsmaterialen, het toepassen van zinkmateriaalstabilisatoren en o.a. elektrolytische verbeteringen hebben ervoor gezorgd dat de batterijen een vele hogere batterij life cycle hebben dan dat ze in het verleden hadden. Het is nu vergelijkbaar met die van andere oplaadbare batterijen. Verder zijn ze ook even goed recyclebaar als andere oplaadbare batterijen. Was jij hier niet van op de hoogte of mis ik nog iets?
Ik ken NiZn batterijen al heel lang. Worden in China en Azia in het algemeen al 10 jaar meer gebruikt dan de hier gangbare NiMH versies. Probleem is echter de veel sneller 'slijtage', zijnde vooral snellere zelfontlading na 30+ laad cycli. Ook capaciteit neemt sneller af, plus de lader is stukken duurder zoals je zelf al aanhaalde.

Maw. geen deftig alternatief wegens duurder, minder duurzaam/efficient.
Als je ze koopt van PowerGenix dan heb je 100 tot 500 laadcycli. Bij batterijen van andere materialen is dat 100 tot 800. In de praktijk zal je geen verschil merken.
Dat dus, handvol oplaadbare batterijen in de la en klaar. Zie je gelijk de userbase nog eens.
Toch makkelijk op te lossen met BT muizen? Win je nog een USB poort als extra 8-)
Ik ben weliswaar geen kantoorslaaf maar de gemiddelde helpdeskmedewerker komt 9 vd 10 keer ook niet verder dan 'heb je de PC al uit/aan gezet?' om vervolgens de call af te handelen in topdesk met 0 aanvullende informatie :+

Tot dus ver de bijdrage met een enige /s
als je de gemiddelde helpdesk-mederwerker al zo ver krijgt überhaupt is te snappen van hoe topdesk werkt ;)
Werk bij de overheid en wij hebben standaard een Kensington bluetooth muisje. Werkt prima
ICT heeft vaak niet zoveel zin om batterijen te vervagen, omdat 'mijn muis doet het niet'.
Helaas krijg je die er meestal "gratis" bij samen met toetsenbord als je als bedrijf systemen besteld. Dus waarom iets kopen, als het er al bij zit?
Laten we het hopen!

Altijd leuk om de maandag goed te beginnen door iets eerder dan je collega's op kantoor te komen en ieder z'n draadloze muis op een andere werkplek neer te leggen.

Zoiets zal bij mij nooit de humorwaarde verliezen.
Draadloze muis interesseert me echt niet, het ding moet goed in de hand liggen.

En, voor die paar tientjes wat een goede muis kost ga ik echt niet zeuren. Idem voor een goed (mechanisch) toetsenbord.
Iedereen bij ons krijgt een M720 Triathlon. Dus gelukkig zijn er uitzonderingen :)

Ik kan me niet eens meer voorstellen dat je een muis moet gebruiken die niet BT is, geen duimknoppen heeft, en geen opzijklikkend scrollwiel heeft. Je werknemers moeten toch goed spul hebben?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 augustus 2020 19:17]

Maatvoering is iets groter dan de M170 die ik nu heb als tweede muis. Dus de maat lijkt mij goed. Maar die 170 was maar 6,- bij de Dirk vorig jaar. Dus als ze na een tijdje in de aanbieding komen, misschien een optie.

Mijn ouders hadden zich 9/10 jaar geleden een muisje laten aansmeren, draadloos was ik fel op tegen, want die dingen vreten batterijen, nou met twee weken waren beide batterijen leeg. Hier gaat de 1 AA al een tijd mee, maar ja in off stand gaat het om zelfontlading, lol.
Ik heb ze eigenlijk liever met een kabeltje, maar ieder z'n ding natuurlijk.
Zo blij om te lezen dat ik niet de enige ben!
Maarom? nauwkeurigheid is het probleem al lang niet meer. En bij mij is juist dat die kabel altijd wel weer ergens even blijft hangen ofzo.
Maarom? nauwkeurigheid is het probleem al lang niet meer. En bij mij is juist dat die kabel altijd wel weer ergens even blijft hangen ofzo.
Nee, zeker niet nauwkeurigheid, hoewel die zeer goed is. En voor alle duidelijkheid: iedereen die een draadloze muis de voorkeur geeft of geen last heeft van sommige van onderstaande: gebruik lekker een draadloze muis. Het is een voorkeur!

Maar die draad is vooral: niet vergeten. Ik kan best warhoofdig zijn en zeker als ik haast heb, dan laat ik dingen slingeren. Met draad is dat al een stuk lastiger.

Zonder draad stop ik gerust een laptop in mijn tas en loop weg, de muis achterlatend. Met draad dan gaat dat lastig, dus maak je eerst de muis los, die je oprolt en in je tas stopt en dan de laptop (die vergeet ik dan gek genoeg weer niet).

Dan haperingen. Puur de paranoia of een hapering komt doordat er geen verbinding is, of geen accu, of omdat er iets anders is. Met de jaren is dit steeds beter geworden, net als accu's, maar dat is gewoon slechte ervaringen uit het verleden en het komt *altijd* ongelegen.

Goed, het laatste halve jaar werk ik thuis, maar daarbuiten heeft een stuk elektronica het in mijn tas best te verduren. De laptop zelf heeft een eigen compartimentje en een stevige buitenkant, maar losse elektronica raakt wel eens in de knel en mogelijk beschadigd.

Het voordeel van de M100 specifiek is dan dat hij zo simpel is. Links, rechts, scrollwheel, draad. Bijna geen plek voor vuil om tussen te komen, de elektronica voor het muizen zelf is zo simpel als maar zijn kan. Ik installeer ook nooit specifieke drivers ofzo. Het is gewoon de 'proto-muis' en doet het uit de doos. Inpluggen, gaan.

En als laatste: als hij dan toch stuk gaat... dan koop ik voor een habbekrats een nieuwe, zonder te knipperen.

Kortom: eenvoudig, effectief, weinig onderhoud en zeer betrouwbaar. En dat voor een zacht prijsje... ik ben er erg tevreden mee.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 26 augustus 2020 21:29]

Ik ook, alleen geven batterijen weer wat extra gewicht aan een muis. Van die vederlichte bedrade modellen vind ik niet prettig werken.
Geen probleem: met lijm en een touwtje naar eigen keuze kan de Tweaker er nog een geheel individueel karakter aan geven ook! Een kabel werkt altijd en je batterij is niet leeg als je net veel te muizen hebt. En je raakt hem niet kwijt. Maar draadloos is minder troep op je buro eettafel en ruimt eenvoudiger af na de arbeid.
Interessant! Als bezitter van (relatief) grote handen is dit een uitkomst :9
Als er een versie komt met net wat meer knoppen (geen 14 natuurlijk) dan ben ik best bereid er wat meer voor neer te leggen...
Dan is de MX series denk ik meer voor je, een stuk duurder maar ik kan niet meer zonder.
- MX Master (niet de nieuwste, die is 20 euro duurder)
- MX Vertical (verticale muis)

Voor mij zijn deze muizen eigenlijk nog steeds iets aan de kleine kant, maar ik hoor van veel mensen dat ze de muizen te groot vinden en ik heb best grote handen.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 26 augustus 2020 14:35]

Ik heb de M510 en die is qua formaat en gewicht prettig (ik heb grote handen). Ook deze is, helaas, relatief vrij duur. Dus ik juich deze budgetmuis voor de grootbehandte mens toe!
Hmm de M510 is echt veel te klein voor mij en ook de muis uit het artikel lijkt mij persoonlijk niet heel erg groot. Ze znoemen het zelf ook een "Draadloze muis van normaal formaat". Als ik kijk naar andere muizen van Logitech waar ze soortgelijke termen gebruikte blijkt dat ik die muizen voor mensen met kleine tot gemiddelde handen zou waarderen.
Ik heb de M510 even nagemeten en die is ongeveer dezelfde maat als deze M190.
Ja ouwe bedraade Dell enzovoorts hier zijn minstens zo groot als deze M190. De M170 is eigenlijk iets te klein, die is geen 'Full Size', de M190 volgens de omschrijving wel. Ik heb niet heel grote handen, Qua handschoenen meestal XL een na grootste maat, de ene keer is dat 9 de andere keer 11. Soms zitten er ook twee maten boven. Voordat je bij grote maten komt.
18 maanden op een accu; echt super netjes!

Dan vergeet je gewoon welk type je erin hebt gestopt. Is dit op 2x AA?
Het gaat om 1 AA-tje.

De M705 'Marathon Mouse' kan werken met 1 of 2 AAtjes en haalt dan tot 3 jaar.

[Reactie gewijzigd door florizla op 26 augustus 2020 14:08]

Precies. Die M705 geven wij tegenwoordig aan alle collega's.
Ook de linkshandigen? Ontwerp is exclusief voor rechtshandigen zoals ik, zo te zien. Ziet er wel aardig uit ook redelijke maat. Alleen drie tientjes, na een decennium op de markt te zijn, dan zal de adviesprijs eerder 4 x 15 euro zijn geweest.
Geef je medewerkers 5 tientjes en laat ze zelf een muis kopen bij de *willekeurige winkel*.

Die standaard IBM/DELL/HP rotzooi die veelal wordt aangesloten... Zit je lekker in je kantoortuin naar elkaars typwerk te luisteren door een extreem luidruchtig toetsenbord of een muisklik die door merg en been gaat.

Hier een logitech K800 voor mij liggen (dagelijks gebruikt, na 3 kwart jaar nog op 2 van de 3 streepjes stroom). En een logitech MX518 muis ernaast. Van mijn getyp heeft niemand last en de muis ligt mij perfect in de hand.

De muis heb ik zelf aangeschaft, maar had mijn werkgever desnoods vergoed. (de muis overleeft meestal wel een paar werkgevers :P). De voorganger heeft het ook 10 jaar volgehouden tot een kabelbreuk (inmiddels gefixed).

Ik kan over de muis in dit artikel nog niet oordelen, maar of het geschikt is voor de 'grotere handen' moet ik nog meemaken. Als het in de MX5xx range zit heb ik er wel vertrouwen in.
Ik zoek een muis die stil is en een soepel scrollwiel. De M325 heeft een fijn scrollwiel. De M330 niet.
Heeft iemand enige logica kunnen ontdekken in de productreeks? Of heeft alles een handicap totdat je een topmodel neemt soms?
Tja, wat is 'stil'. Een vrij draaiend scrollwiel hoor je niet, maar daar ben ik persoonlijk geen fan van (ik scroll veel in de CAD software die ik gebruik), die MX518 vind ik redelijk stil, maar wordt al hoorbaarder als je er harder aan draait dan casual door een document/website scrollen.
Ik vind het scrollwiel van de MX Master fijn. Dat heeft een adaptieve modus. Het klikt (vrij stil) bij langzaam scrollen, maar als je het een zwieper geeft dan scrollt hij vrij. De snelheid waar hij wisselt tussen vrij en klik is instelbaar via de Logitech Options software.
Tja, wat ieder fijn vindt he, zelf kan ik nog geen 10 minuten typen op zo'n k800/recht toetsenbord zonder dat ik dan last krijg van mijn armen. En die MX518 is ook zeker niet mijn ding, draad, never de nooit nie meer voor een muis, heb zelf nog al jaren de Performance MX.
En ik ken genoeg mensen die hardstikke tevreden zijn met de standaard muis/toetsenbord die meegeleverd worden met hun DELL/HP/etc.
Buiten of iets wel of niet prettig werkt voor de bewuste persoon is het in een kantoor(tuin) omgeving ook fijn dat andere er weer geen last van ondervinden.

Mijn overbuurman heeft hetzelfde toestenbord als ik, maar die rost er nog op alsof het een typmachine is.
Dat komt de geluidsproductie natuurlijk niet ten goede, maar het is nog altijd beter dan het standaard hardware die er bij komt (categorie HP K1500), in ieder geval voor mijn oren.

Kabeltje aan de muis heeft zijn nadelen (bewegingsvrijheid), en buiten of het wel of geen lag met zich meebrengt, wil ik elk stukje performance hebben met de muis.
Het gaat er voor mij voornamelijk om dat de muis lekker in de hand ligt.
Heb ook een M705 (Draadloos) voor onderweg, maar is mij dan weer net te klein. Werkbaar, maar niet voor een hele dag.
tja, kantoortuin, daar ligt eerder het probleem, maargoed, ook weer ieder zijn voorkeur, ik kan er in iedergeval niet werken, wordt ik veel te veel afgeleid. En je kunt iemand natuurlijk niet forceren om een ander toetstenbord te moeten gebruiken omdat iemand anders er last van heeft. Moet eerlijk zeggen dat eigenlijk de enige toetsenborden die relatief stil zijn, van die softkey toetsenborden zijn, nou daar wil ik dus helemaal niet mee werken. Bij ons is het ook dat je zelf je eigen toetsenbord mag kiezen, wat voor jou het beste/fijnste werkt (sommige willen graag een ergonomisch (zoals de microsoft natural), andere eentje met heel veel extra programmeerbare toesten zoals van die logitech gaming keyboards, weer anderen willen graag zo'n plat apple toetsenbord, en ook genoeg hoeven geen andere dan de standaard die meegeleverd is met de PC (ok, die we nog in het magazijn hebben liggen van de oude PC's, want tegenwoordig doen we alleen nog losse NUC's en de rest wordt er los bijgekocht)..
Zeker interessant, als deze ook nog 'ns laser(achtige) prestaties op alle oppervlakken geeft is dit een instant buy!
Ik vrees dat je dan nog even kan wachten. Dat gaat voor 10 euro niet op korte termijn gebeuren.

Daarnaast kost dit (veel) meer batterij, zelf heb ik een oplaadbare MX Anywhere 2, maar die is toch echt heel veel vaker leeg dan eens per 18 maanden.
Wat ik mis op de website is het unifying logo. Het lijkt er op dat deze muis geen unify ondersteund. Wij hebben deze fout 1 keer gemaakt op kantoor, en binnen een jaar konden we een doos met 100 onbruikbare muizen en toetsenborden weggooien, omdat medewerkers de sticks kwijtraakte of muizen perongeluk verwisselden met collegas.

Edit. Dit is inderdaad geen unify muis volgens de technische specificaties.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 26 augustus 2020 14:18]

Het lijkt mij dat deze muis sowieso geen goede optie is als je ook een draadloos (niet-Bluetooth) keyboard gebruikt. Dan zit je al met twee dongels.
Klopt helemaal. Het mooie aan Unifying is dat je 3 peripherals aan 1 USB kan koppelen. Daarmee is het wel handig, maar inderdaad, Bluetooth werkt nog het beste.

Note: De toetsenborden en muizen waar ik het over had waren een set van toetsenbord en muis die met 1 USB werkte. Dus als de USB kwijt was kon je beide weggooien.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 26 augustus 2020 14:42]

Eén Unify-receiver kan zelfs 6 apparaten tegelijk koppelen.
Deze hebben geen Unififi maar wel standaard encryptie met de bijgeleverde usb dongle
Klopt. Het gaat mij echter om het herprogrammeren van de USB stick, zodat je deze kan koppelen aan andere muizen toetsenborden. Dit is erg handig, en bijna noodzakelijk in een kantoor omgeving. Dat kan bij deze niet.
Dit is ook geen Logitech maar een Logi muis, lijkt het lage segment te zijn
Ik hoop dat dit betekent dat Logitech ook in het hogere segment voor grote handen bezig gaat. Ik heb nu een MX Vertical en hoewel ik er erg tevreden over ben, is hij net te klein voor mijn hand en ligt mijn wijsvinger vaak op de metalen rand bovenop.

Ik zou nog liever een gaming-variant hebben, maar dat gaat vrees ik nooit gebeuren.
Nooit meer een muis zonder back/ forward knoppen aan de zijkant voor mij.
Moet je eerlijk zeggen dat ik die eigenlijk nog nooit gebruikt heb.
Toch onmisbaar tijdens het internet browsen?
Nee, niet echt dus, het is niet alsof ik de backbutton van de browser vaak gebruik, ik open vaker een link in een nieuwe tab als ik ergens op door moet klikken op een lijst met artikelen bv.
Ik vind het toch vreemd dat er nog zoveel muizen worden uitgebracht zonder duimknop(pen).

Ik was laatst op zoek naar een draadloze toetsenbord+muis combi set om voor alle medewerkers aan te schaffen maar heb er gewoon geen kunnen vinden (in een redelijke prijsklasse) met een fatsoenlijke muis. Allemaal het simpelst van het simpelst! Uiteindelijk maar losse toetsenborden en muizen gekocht.
Vind ik ook vreemd ja. Sure, het zal vast €1 duurder zijn om te maken, maar geef ALLE muizen duimknoppen en het verschil in prijs valt in het niet. Dan heb je alleen nog goedkope flutdingen van wish.com enzo, die mogen crap zijn en geen duimknoppen hebben.

Hoe dan ook zitten ze niet in de weg als je zo'n barbaar bent dat je duimknoppen kut vindt. Dan gebruik je ze maar niet. Maar voor normale mensen zijn ze er dan gewoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee