Logitech brengt draadloze G502 Lightspeed-muis eind mei uit voor 150 euro

Logitech komt met een draadloze variant van zijn G502 Hero-muis voor gamers. De G502 Lightspeed heeft dezelfde 16.000dpi-sensor als de bedrade variant en kan overweg met de Powerplay-mat voor draadloos laden.

Volgens Logitech is de nieuwe G502 Lightspeed zeven gram lichter dan de bestaande G502 Hero en dat zou te danken zijn aan het ontwerp met zeer dunne wanden. De draadloze muis voor gamers heeft elf programmeerbare knoppen die in te stellen zijn met de meegeleverde Logitech G HUB-software.

De sensor van de G502 Lightspeed is gelijk aan die van de bedrade G502 Hero die Logitech vorig jaar uitbracht. Die muis was de opvolger van de originele G502, die in 2014 op de markt verscheen. Dat exemplaar had een 12.000dpi-sensor, de nieuwe versies hebben een 16.000dpi-sensor.

Gebruikers kunnen het gewicht en de balans van de G502 zelf aanpassen met zes gewichten die aan de onderkant van de muis geplaatst kunnen worden. De draadloze muis kan overweg met de Powerplay-muismat voor draadloos laden, maar die moet los aangeschaft worden. Laden kan ook via de usb-aansluiting op de muis.

Vanaf eind mei ligt de G502 Lightspeed in de winkels voor een adviesprijs van 150 euro. De versie met draad kwam eind vorig jaar uit voor een adviesprijs van 90 euro, maar staat inmiddels in de Pricewatch vanaf 60 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-05-2019 • 17:42

119 Linkedin

Reacties (119)

119
118
43
7
0
66
Wijzig sortering
Pas, ze hebben al bespaard op de usb-c connector, of zie ik het nu verkeerd dat er een micro-usb poort op zit? Voor zo'n prijs kan dat echt niet meer vind ik...
Voor geen enkele prijs kan dat meer. Ik ben zelf volledig over op USB C waar eerst de micro gebruikt werd. De andere kant is 50/50 USB C/A. Pas vroeg iemand of ik een micro oplader had voor hem. Kon de kabel niet vinden
Zo'n onzin.. Ik heb hun MX Vertical en die is een stuk goedkoper en heeft wel een USB-C Connector. Ergens loopt bij hun dus al een contract om USB_C connectors en kabeltjes in te kopen, waarom ze dan een van hun bestverkopende muizen geen USB-C connectors geven is ongelofelijk. Zeker voor 150 euro.
is de stap van 12.000 dpi naar 16.000 dpi nuttig?

mijn G502 muis staat op 1200 :?
nee, dit is pure marketing praat, hoger is beter denkt de gemiddelde consument.
De meeste gamers gebruiken niet meer dan 1200 dpi.
Hogere natieve DPI is wel degelijk beter daar bij eenzelfde instelling een hogere accuraatheid van muisbeweging mogelijk is, waardoor je met eenzelfde pixels-per-afstand ratio en eenzelfde acceleratieinstelling een nauwkeurigere cursorbeweging kan doen.

Gamers gebruiken wellicht een lagere instelling maar bij muizen met hogere natieve DPI is dit wel degelijk voordelig. Het is geen eenvoudig concept, en de in mijn ogen incorrecte term DPI (die me eerder toepasselijk lijkt voor afbeeldingen overgezet op vaste materialen) maakt het niet makkelijker.
Hogere natieve DPI is wel degelijk beter daar bij eenzelfde instelling een hogere accuraatheid van muisbeweging mogelijk is.
Nee, accuratie wordt bepaald door de polling rate. Niet door de DPI. De DPI bepaald enkel hoeveel stapjes de cursor verschuift, niet hoe vaak.
Is het niet een beetje net als met televisies, die zogenaamd 400hz hebben, werkt dat ook zo met muizen?
Heeft deze muis uit het artikel native 16k DPI? of is dat softwarematig?
Ik gebruik 2450 dpi. In game, bijvoorbeeld Apex, is mijn DPI multiplier op 0.8x ingesteld dus effectief 1960dpi. Dizzy speelt op 800 DPI met een multiplier van 2.5x en effectief 2000 DPI. Het enige verschil is dat ik niet steeds van profiel moet wisselen als ik weer op mijn desktop zit.
Waarom wisselen voor desktop, in desktop gebruik ik ook 400 dpi.
400 dpi op desktop??? Jezus, dan ben je je hele arm van de ene kant van de tafel naar het andere aan het bewegen of zie ik dit verkeerd? Met 2450 dpi gebruik ik voornamelijk mijn pols en bij grotere bewegingen mijn hele arm. 400 dpi voelt voor mij als drijfzand aan.
Valt mee, maar ik game voornamelijk als ik achter mijn pc zit, dus in desktop gebruik ik ook mijn arm om de muis cursor te bewegen, voornamelijk swypes van 10-20 cm, met regelmatig de muis oppakken ( wederom geen probleem ben deze mechaniek zo gewent van gamen)
En juist enkel de pols gebruiken kan RSI-klachten veroorzaken. Het is dus niet geheel gezond om enkel de pols te gebruiken. Veel mensen gebruiken dan liever hun gehele arm. Op het werk doe ik dat ook. :)
Niet per sé. Als je een 4-8k monitor gebruikt is een hogere DPI op je muis wel fijn.
Zou je dat kunnen uitleggen, ben benieuwd hoe dan?
DPI in de context van muizen betreft de relatie tussen pixels afgelegd op het scherm versus afstand afgelegd door de muis. Hogere DPI betekent dat je meer pixels aflegt met dezelfde muisbeweging. Vandaar dat schermen met hogere resoluties hier baat bij hebben.
Nee. Dots ( als in Dot Per Inch ) staat in geen enkele relatie tot pixels on screen. Het is niet zo dat je muis 2 keer zo snel over je scherm heen is als je de schermresolutie halveerd.
Hogere DPI betekent dat je meer pixels aflegt met dezelfde muisbeweging.
Klopt dus niet.

Dots is deze context zijn de kleinst mogelijke bewegingen die de sensor kan registreren. Hogere DPI is dus gewoon meer stapjes ( dots ) per afgelegde muisverschuiving. 2 maal zoveel DPI maakt dus 2 maal zoveel stapjes, wat zich weer vertaald naar 2 keer zo ver over het scherm. Er is veel verwarring hierover zie ik.

Dat een hogere DPI lekkerder is op een 4K scherm is waar, maar dat ligt meer aan het feit dat je veelal nauwkeuriger te werk moet op een dergelijk resolutie, en een hoge DPI muis vaak ook vergezeld word met een hoge(re) polling rate. En deze laatste is dan ook verantwoordelijk hoe "lekker" een muis aanvoelt.

edit: iets duidelijker gemaakt

[Reactie gewijzigd door micla op 9 mei 2019 17:32]

dus eerst zeg je dat hij het fout heeft, maar dan geef je hem alsnog gelijk... hogere DPI = meer pixels per cm beweging, dit is misschien niet hoe het concept is ontworpen/bedoeld maar dit is wel de realiteit van wat er gebeurd.
Lapjespoes heeft dus gewoon gelijk.
Nee, lezen.... Pixels spelen geen rol hier..

Dots ( als in DPI ) hebben geen enkele verhouding met de pixels van je scherm...

Is dat nou zo moeilijk?
"The computer industry often measures mouse sensitivity in terms of counts per inch (CPI), commonly expressed as dots per inch (DPI) – the number of steps the mouse will report when it moves one inch. In early mice, this specification was called pulses per inch (ppi).[40] The Mickey originally referred to one of these counts, or one resolvable step of motion. If the default mouse-tracking condition involves moving the cursor by one screen-pixel or dot on-screen per reported step, then the CPI does equate to DPI: dots of cursor motion per inch of mouse motion. The CPI or DPI as reported by manufacturers depends on how they make the mouse; the higher the CPI, the faster the cursor moves with mouse movement."

Is dat nou zo moeilijk?

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_mouse#Mouse_speed

wat lapjespoes zegt klopt gewoon, alleen is de terminologie misschien niet correct. Het punt is; hogere DPI instelling zorgt dat je muis sneller over je scherm heen beweegt. dus het heeft geen zin om hier een discussie over te starten.

[Reactie gewijzigd door FuriousKiwi op 11 mei 2019 08:48]

Zoals ik al eerder aangaf: lezen is niet je sterkste punt.

In het stuk dat je qoute staat nergens dat Dots gelijk staan aan Pixels. Wat er wel staat is dat de vergelijking getrokken kan worden in term van beweging. Meer niet. ( het woordje "IF" is hier van belang )
Het punt is; hogere DPI instelling zorgt dat je muis sneller over je scherm heen beweegt
Dat was niet het punt, je trek het compleet uit zijn context:

Lapjespoes stelde :
Hogere DPI betekent dat je meer pixels aflegt met dezelfde muisbeweging. Vandaar dat schermen met hogere resoluties hier baat bij hebben.
En dat klopt dus allebei niet; je legt geen pixels af ( in term van afstand ) maar Dots. En dat is wezelijk verschillend: Als Dots=Pixels zou zijn zou de afstand die je cursor aflegd bij een hogere resolutie lager worden, en dat is niet zo. Dit kun je zelf testen met je eigen muis.

De vertaling muisbeweging naar cursor blijft hetzelfde, of je nou op een 1080p scherm zit te werken of op een 4K scherm, dat maakt niets uit. De beweging blijft hetzelfde, en heeft derhalve niets met het aantal pixels te maken die moet worden opgeschoven.

DPI staat dus nogmaals is geen enkele relatie tot pixels op het scherm, maar het aantal stapjes die de muis rapporteerd bij eenzelfde beweging.

-Een 12000 DPI muis raporteerd dezelfde stapjes ( Dots ) als een 1000 DPI muis ( bij gelijke sensortechniek ), alleen dan 12 keer zoveel.
-Een 12000 DPI muis is dus 12 keer zo snel over je scherm heen als een 1000DPI muis, maar enkel en alleen omdat hij 12 keer zoveel stapjes rapporteerd bij dezelfde beweging.
-Een 12000 DPI muis zet geen kleinere stapjes als een 1000 DPI muis, en is ook niet nauwkeuriger.

Dus ja, je muis wordt ""sneller" bij een hogere DPI, maar dat heeft niets te maken met pixels of resolutie


DPI is dan ook gewoon een marketing ding, je hebt er vrij weinig aan. Ik ben zelf nog nooit boven de 3200 DPI geweest.

[Reactie gewijzigd door micla op 13 mei 2019 14:06]

Wat mij geleerd is:

De DPI is de nauwkeurigheid van de sensor. De snelheid van je cursor wordt bepaald door het OS natuurlijk. Je kan een 100 DPI sensor ook super snel over je scherm laten gaan, alleen is-ie dan minder nauwkeurig.

Geen idee of het waar is :)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 8 mei 2019 18:13]

Hogere dpi maakt hem mijns inziens onnauwkeuriger, puur omdat je als mens die zo’n fijne motoriek niet hebt. Je gaat sneller over het scherm, maar het wordt daardoor ook lastiger om nauwkeurig te zijn.
Natuurlijk niet - de muis geeft geen 16.000 dpi door, die vertaalt het terug naar 800-1.600 dpi (instelbaar), maar dan wel met "meerdere cijfers achter de komma"
Nee, je bent denk ik in de war met de polling rate. Dat is iets anders. Een DPI van 16.000 doet de muis 16.000 stapjes ( dots, geen pixels ) zetten per inch afstand.
Ik vroeg mij hetzelfde af. Game op 4000 dpi en de muis schiet van links naar rechts als ik 6000 dpi instel. Sensor kan tot 12.000 . Miniscule bewegingen laten je een 360 draaien bijna, haha.
de meeste gamers, vooral shooter games, spelen zelfs op 400 dpi.
ik doe 50 cm swype om 180 graden te draaien in game.
https://venturebeat.com/2...ably-too-high-for-gaming/
https://www.youtube.com/watch?v=cAEb9a-dltk

Zodat ik het zelf niet (weer) opnieuw uit hoef te typen ;)

tldr; DPI is voornamelijk marketing en voegt niets toe.

[Reactie gewijzigd door kevz op 8 mei 2019 18:02]

Zo te zien zit ook hier helaas dat afschuwelijk niet schoon te krijgen rubber omheen. Hij lijkt ook kleiner dan de bedrade.
En hij is er waarschijnlijk ook niet voor linkshandigen: die hebben zich maar aan te passen aan de 80% meerderheid.
Zo'n 10-15% is linkshandig dus op zich vind ik niet zo raar dat ze niet van elke muis een linkshandige versie maken (uiteraard wel spijtig voor linkshandigen). Maar dat is een discussie van heel andere orde dan de keuze voor onhygiënisch en slecht schoon te krijgen rubber.
Maar ik snap je frustratie. :)
Ik begrijp dat niet van elke muis een linkshandige variant maken maar tegenwoordig is er bijna geen enkele linkshandige muis te krijgen. Echt vrij treurig. Ik zou het geld graag betalen. Vroeger een ergo Logitech muis gehad voor linkshandigen.
De meeste muizen zijn toch symmetrisch?
Ja, maar er is een reden dat er asymmetrische muizen bestaan. Dit is alsof de HEMA alleen meisjes- en unisexkleren zou verkopen. En de Bijenkorf, en de H&M, eigenlijk iedereen behalve de intersport (Razer). En als je dan vraagt waarom er geen jongenskleding verkrijgbaar is antwoord men: er is toch unisexkleding?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 9 mei 2019 08:00]

Uiteraard maar je hoeft als linkshandige niet om een muis verlegen te zijn. Het is niet zo dat je onthand bent je hebt alleen minder keuze.
Als je een beetje een ergonomische muis wilt heb je geen keuze, dan neem je een Razer. Een hanig muis, ook op kantoor. Als je een muis zonder vies rubber wil, dan heb je wel keuze.
Ik snap je punt. Maar ik kan je argument ook gebruiken voor mijn situatie. De G502 is niet te krijgen zonder rubber dus ik heb ook geen keuze. Ik heb zelf overwogen om mijn G502 te modden. Rubber er af maar ja, waar vervang je dat dan mee? Het komt er gewoon op neer je niet gaat vinden wat je zoekt als je het specifiek wil zoals je het in je hoofd hebt en het afwijkt van wat te koop is. In z'n algemeenheid is er voor iedereen een alternatieve (suboptimale) oplossing.

Er zijn trouwens nog wel wat meer ergonomische muizen voor linkshandigen maar ik kan me voorstellen dat je daar ook niet vrolijk van wordt. Wat een rare vormen. https://ergo2work.nl/shop...muizen-voor-linkshandigen

Een soort van modulaire instelbare muis zo wel mooi zijn.

Edit: Sterker nog, die 'bestaat':
Aliexpres gaming muis

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 9 mei 2019 11:08]

Een soort van modulaire instelbare muis zo wel mooi zijn.

Edit: Sterker nog, die 'bestaat':
Ziet er spannend uit. Maar muizen en toetsenborden van onbekende merken leveren over het algemeen veel frustratie op.
Er zijn trouwens nog wel wat meer ergonomische muizen voor linkshandigen maar ik kan me voorstellen dat je daar ook niet vrolijk van wordt.
Zo'n ding heb ik een paar maanden gebruikt op mijn werk, maar daar kreeg ik verkrampte vingers van (ik denk dat het model te klein was). Toen heb ik mijn baas vertel dat ik een Razor nodig had, en nu heb ik de hipste muis van het bedrijf.
Het komt er gewoon op neer je niet gaat vinden wat je zoekt als je het specifiek wil zoals je het in je hoofd hebt en het afwijkt van wat te koop is.
Toch ben ik veel zieliger dan jij ;) . Jij hebt een specifiek model in je hoofden klaagt dat er iets niet aan jouw eisen voldoet. Maar jij kunt kiezen tussen tientallen merken die ieder weer tientallen modellen hebben. Mijn eisen zijn veel simpeler: asymmetrisch, linkshandig. Ik kan kiezen voor één model van één fabrikant.
Je hebt gelijk, ik stel me graag aan. :D

Ik zou haast zelf een muis voor je willen ontwikkelen. ;)

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 9 mei 2019 12:08]

Op de voorpagina vandaag!

nieuws: Gigabyte brengt Aorus M4-muis voor gamers uit

Niet ergonomisch wel knoppen aan beide zijkanten!

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 10 mei 2019 16:23]

Dus voor rechtshandigen net zo oncomfortabel als linkshandigen.
Misschien, maar dat weet je pas zeker als je het hebt het uitgeprobeerd. Misschien valt het wel mee.
Uiteraard, maar ik wil graag een ergonomische muis.
Ik ben linkshandig en eigenlijk sinds dag 1 een rechtshandige muis gewend. Ik dacht dat dat heel normaal was voor linkshandigen.
Klopt, het is heel normaal dat je als linkshandige min of meer gedwongen wordt rechtshandig te werken. We schrijven van links naar rechts, bij een piano gebruik je je rechterhand meer, passcanners zitten vaak rechts van de toegangspoort etcetera. Het valt nauwelijks nog op dat je je de hele dag aanpast. Maar ik kreeg na verloop van tijd last van mijn rechterarm en ben toen links gaan muizen hetgeen me, na enige gewenning, veel beter beviel.
Ja helaas is deze muis niet heel makkelijk schoon te maken. Mijn G502 Proteus doet het perfect, maar is nou niet heel schoon te noemen. Ook na 4-5 jaar is die nog wel steeds erg comfortabel
Ja, verder ben ik heel tevreden met de mijne. Eén ander kleun minpuntje vind ik dat de voorste knop aan de zijkant (die het dichtst bij de palm) moeilijk bereikbaar is met de duim.
Ik gebruik de 'sniperknop' nooit, hij is inderdaad alleen geschikt voor mensen met lange duimen. Ze hadden 'm misschien wat dichter bij kunnen zetten maar dan druk je er mogelijk ook weer te makkelijk op
Ik heb niet echt lange duimen vind ik maar ik gebruik m altijd. Ik kan niet echt een betere muis vinden met 3 knoppen aan de zijkant zoals de 502 en t is een vreselijk lekkere muis
We praten langs elkaar heen. Ik bedoelde de knop die het dichtste bij je arm/palm zit van de twee knopjes aan de zijkant die bij elkaar horen. Daar moet je je duim raar voor krommen.

De sniperknop kom ik wel bij, althans een beetje half.

En het hangt ook enigzins van je mousegrip af, I guess.

Maar goed, ik gebruik de knoppen vooral voor media controls van foobar2000.

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 8 mei 2019 23:17]

Tja, dat heb ik zelfs met de G700/G602, en dat zijn de grootste gangbare muizen op de markt (dé grootste zelfs in de PW).
Nederlanders zijn nou eenmaal wat groter dan de rest van de wereld, en hun handen navenant.
Met 16000 DPI zou deze muis bewegingen van 0,0015875 millimeter kunnen detecteren. Oftewel 1,5875 micrometer. De dikte van een mensenhaar kan behoorlijk verschillen, maar zelfs de laagste waarde van 17 μm is nog meer dan een factor 10 hoger.

Ik zou wel eens een dubbel blind onderzoek willen zien of mensen het verschil merken tussen muizen met 1000, 4000 en 160000 DPI.
Zorgt die hoge DPI niet gewoon voor betere nauwkeurigheid van de muis?

Hogere DPI zorgt er zover ik weet voor dat als jij je muis 10 keer fors heen-en-weer schudt, en je eindigt op de zelfde plek op je muismat, dat de cursor op dezelfde plek staat.
Hogere DPI in de context van muis-sensoren is simpelweg de relatie tussen afstand gemaakt door een muisbeweging en afstand gemaakt op het scherm in pixels. Een hogere DPI geeft dus in zekere zin een hogere gevoeligheid - minder beweging nodig om je cursor een bepaalde afstand te verplaatsen, maar dat was het ook wel.

Het verschil is gegarandeerd te merken zelfs door mensen met nul kennis van DPI. Daar zit het hem niet zozeer in, want de bruikbaarheid wordt er niet echt hoger op. Hogere DPI zorgt er ook niet voor dat de cursor weer accurater op dezelfde plek belandt zoals jij stelt, daar heeft het weinig mee te maken enerzijds en bovendien is er bij de meeste muizen sprake van acceleraties, iets wat juist bij fors schudden ervoor zorgt dat de cursor op een andere plek komt.

Voor gamers is hoge DPI, in tegenstelling tot wat geadverteerd wordt, ook niet perse beter. Je kan je in FPS games bijvoorbeeld sneller omdraaien, maar door de verhoogde gevoeligheid is het veel moeilijker om accuraat te richten.
Zover ik weet wordt een hogere DPI altijd vanuit software teruggezet naar een "bruikbare" DPI-vergelijkbaar van rond de 800-1600. De hogere DPI van 16.000 (meer dan 10x zo hoog dus) verhoogt simpelweg de nauwkeurigheid van de "lagere" DPI signalen die het OS voorgeschoteld krijgt.

In ELI5-achtige termen: Stel dat jij een muis met een DPI van 16.000 450 afstandseenheid verschuift, dan krijgt Windows bijv. door: "Hey, de muis is 22,55 punten verplaatst!". Bij een sensor DPI van 1.600 en dezelfde beweging, krijgt Windows door: "Hey, de muis is 22,6 punten verplaatst".

Ik zie het altijd te vergelijken met megapixels in cameras: Met een 16 megapixel camera heb je ook niet opeens grotere foto's dan met een 1.6MP camera (als je ze even groot afdrukt?) maar de 16MP camera heeft wel meer details.

Uiteindelijk gaat het allemaal om bizar hoge nauwkeurigheid. Los van de DPI van die sensor - die Logitech sensoren zijn uitstekend.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 8 mei 2019 19:42]

Anoniem: 159816
@Gamebuster8 mei 2019 23:07
Je kan het beter zo zien: je kan niet preciezer worden dan de pixels op je scherm. Dus in dat opzicht heb je niets aan meer DPI zolang je genoeg DPI hebt om pixel precies te spelen.

Speel je echter met een hoge sensitivity in-game i.c.m. een zeer hoge resolutie dan kan je niet meer op bijv. 400 dpi spelen.

Zie deze calculator:
https://funender.com/quake/mouse/index.html

400 DPI
Sensitivity van 10
4K resolutie
FOV van 90

Met die instellingen draai je 360 graden als je je muis ruim 10cm beweegt. Ik kan zo niet spelen, maar er zijn mensen die dat wel kunnen.

Echter zal je minimaal ~590 dpi moeten hebben om geen pixels te skippen. Wat zou betekenen dat je je muis op 600 DPI moet instellen en je sensitivity naar ~6.5 moet gooien (om zelfde afstand voor 360 graden aan te houden). Met die instelling draai je net zo snel, maar ben je tevens pixel precies. Als je je FOV omlaag aanpast heb je nog meer DPI nodig (weet niet waarom je onder 90 fov zou willen spelen, maar goed..).

Conclusie is dat je met 800dpi meer dan zat hebt op 4K.

Mijn tip? Stel je muis in op dpi die prettig voor je is in Windows en regel de rest in-game.
Je kan het beter zo zien: je kan niet preciezer worden dan de pixels op je scherm. Dus in dat opzicht heb je niets aan meer DPI zolang je genoeg DPI hebt om pixel precies te spelen.
Onzin, het gaat hier niet om de vertaling naar pixels, maar de vertaling naar beweging. Dat je dat niet op je scherm kan zien maakt natuurlijk niets uit.
Echter zal je minimaal ~590 dpi moeten hebben om geen pixels te skippen.
is dus niet van toepassing

Een hogere DPI heeft enkel invloed op de hoeveelheid stapjes die de cursor beweegt in een bepaalde radius. ( Dots Per Inch ) Hoe hoger de DPI, hoe meer stapjes hij zet. Niet nauwkeuriger dus. Accuratie wordt bepaald door de polling rate. Deze laatste is dan ook veel belangrijker.
Conclusie is dat je met 800dpi meer dan zat hebt op 4K.
Is dus een verkeerde conclusie.
Anoniem: 159816
@micla9 mei 2019 14:13
Alles draait om pixels, je game wordt gerenderd in pixels. Misschien dat het bij moderne game engines anders is, maar dit is hoe het altijd al werkte. Wat heb je aan "meer" precisie als de game engine toch niet op de resolutie van jouw precisie wordt gerenderd?

Als je we dan toch gaan miereneuken: bij muizen moet je het eigenlijk hebben over CPI (counts per inch).

Polling rate geeft aan hoe vaak de mouse de huidige positie doorgeeft aan je computer. Als je je polling rate laag zet wil dat niet zeggen dat je sensor minder accuraat is. Die is nog precies zo accuraat als op een hoge polling rate, alleen geeft hij minder vaak door wat de huidige locatie is. Een hogere polling rate zorgt dus voor minder input lag. Dat voelt accurater aan, maar dat is het niet. Het is sneller.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 9 mei 2019 14:17]

Als je je polling rate laag zet wil dat niet zeggen dat je sensor minder accuraat is.
Nee, je sensor wordt niet minder accuraat, maar de beweging die je probeerd over te brengen wel, omdat de feedback inaccurater is. En daar gaat het om. Probeer maar eens met een polling rate van 1 per seconde accuraat iets aan te klikken. ( Overdreven, maar je snapt het punt ) Om dan even terug te komen op je eerste alinea:
Alles draait om pixels, je game wordt gerenderd in pixels. Misschien dat het bij moderne game engines anders is, maar dit is hoe het altijd al werkte. Wat heb je aan "meer" precisie als de game engine toch niet op de resolutie van jouw precisie wordt gerenderd?
Nee, het draaid hier juist niet om pixels. de Dots ( als in DPI ) staan in geen relatie tot pixels op het scherm. Als je de schermresolutie wijzigd, heeft dat geen invloed op bewegingsratio van de cursor.

[Reactie gewijzigd door micla op 9 mei 2019 14:50]

Anoniem: 159816
@micla9 mei 2019 16:40
Dat je dan niet iets goed kan aanklikken komt door de lag, niet doordat de positie niet goed wordt doorgegeven ;).

Je resolutie heeft inderdaad geen invloed op de ratio, maar wel uit hoeveel stapjes de draai is opgebouwd.
Dat je dan niet iets goed kan aanklikken komt door de lag, niet doordat de positie niet goed wordt doorgegeven ;).
Nee, er is geen lag, maar te weinig interval voor juiste positiebepaling. ( wezelijk verschil ). Lag is als het beeld achterloopt op de invoer, dat is niet het geval.

Het is de hoge pollingrate die van belang is voor nauwkeurig navigeren.
Anoniem: 159816
@micla9 mei 2019 20:27
Niet waar, de muis weet perfect zijn positie echter wordt het OS er maar eenmaal per seconde mee geüpdatet.
Je begrijpt me denk ik verkeerd. Het is een beetje lastig uitleggen ook. Natuurlijk weet de muis exact waar hij is. Maar bij een lage polling rate jij , als gebruiker niet, dat is het probleem. Je antipiceerd continu met feedback naar de muis op basis van wat je op het scherm ziet. Dat is de beleving. Als dat te weinig wordt geupdate ( polling ) dan is dat lastig werken. Lag of niet.
Anoniem: 159816
@micla9 mei 2019 20:54
Dat weerleg ik ook niet, je conclusie is goed maar die is gebaseerd op een verkeerde logica.
Mooi apparaat!! Huidige G502 doet het ook perfect
Ik heb met mijn bedrade G502 zeker interesse, maar enkel als je er AA oplaadbaar in kan doen. Al die slechte ingebouwde accu's betekent dat het wegwerp materiaal is geworden. Daarnaast is LI-ON gewoon niet goed geschikt voor dergelijke devices!
Dat is echt onzin. Met AA batterijen zal dit ding een ton wegen. Hun andere draadloze muizen gaan ook gewoon 1 à 2 weken mee op de batterij met redelijk zwaar gebruik. Plus, opladen is pijnloos en snel. Je kan je muis tijdens opladen ook zonder probleem gebruiken. Li-on batterijen zijn hiervoor prima geschikt, omdat het lichte batterijen zijn die lang genoeg meegaan. De batterij in my G Pro wireless is ook makkelijk te vervangen, dus zelfs als ie kapot zou gaan (buiten de 3 jaar garantie) zou ik een nieuwe kunnen krijgen vanuit logitech.
Aan de andere kant moet ik zeggen dat mijn G502 anders best wel een beetje zwaarder is dan mijn M510 draadloze muis waar 2 AA in zitten (werkt overigens ook met slechts 1 AA).
Klopt, maar de G502 is ook een zware muis. 1 of zelfs 2 AA batterijen gaan daarbij niet helpen.
Dat is echt onzin wat jij zegt.
Ik heb altijd deze muis gehad en behalve de sensor was dit voor mij de perfecte muis:
https://www.logitechg.com...ireless-gaming-mouse.html

Je hebt daarnaast als eindgebruiker zelf controle om lichtere of zwaardere AA batterijen te plaatsen en NiMH is veel beter geschikt dan Li-Ion. In al dat soort devices met ingebakken accu, zitten bijna altijd goedkope chinese accu's die na 1 jaar al flink gedraderen. Daarnaast is de accutijd op 1 lading bij de AA NiMH VEEL hoger dan die kleine Li-Ion batterijen.

Met mijn G602 kon ik makkelijk een maand gamen met een goede set AA batterijen! met de nieuwe Logitech's was het soms na 1 dag al janken. Kan je weer zo een klote kabel erin priegelen (ik haat Micro USB) en zo een lightning mat is ook geldklopperij.
De batterijen in de G602 gaan inderdaad heerlijk lang mee.

Overigens vind ik de plaatsing van de G knoppen op de G602 ook logischer dan op deze G502 editie.
Je kan een G603 halen, daar past nog gewoon AA batterijen in. Gewicht met 1 AA is zo rond 110g dacht ik. Ik vind de vorm alleen niet zo lekker voor claw grip, maar de batterij gaat echt lang mee.
Ik ben benieuwd of deze ook bedraad, zonder receiver, gebruikt kan worden.
Echt absurd dat zoiets bij slechts een enkele muis mogelijk is (zoals de G900 serie)
Ik hoop dat ze ook eens nieuwe varianten op de G600 gaan uitbrengen. Eenvoudig niet-overdreven ontwerp met enorme functionaliteit. Zelfs voor mundane taken zijn die duimknopjes een godsgeschenk.
Dat geld voor gamers die ook flink met de muis bewegen. Mijn muis heeft een hoge dpi maar die laat ik vertalen naar juist minimale muis beweging . Ik gebruik eigenlijk alleen maar m'n vingertoppen en voor een draai een paar cm... Het is maar wat je het fijnste vind...

In shooters overigens.
Niet verkeerd. Heb zelf een hoopje muizen, maar de G502 is mijn 'daily driver'. Enige nadelen voor mij zijn de moeilijk stugge kabel en die ************ button in de thumb groove, die zit mij zo ontzettend in de weg. Ik had echt gehoopt dat dat ding weg weghaald zou worden.
Je bedoelt neem ik aan de button met het viziertje in de plaatjes? Serieuze vraag, er zitten 3 knoppen bij de duim. Hoe zit het ding je in de weg? Irriteert de button je gewoon of druk je hem per ongeluk in ofzo?

[Reactie gewijzigd door uiltje op 9 mei 2019 00:58]

Ik kan de muis niet 'natuurlijk' vasthouden, omdat ik gewend ben mijn duim compleet vlak op de zijkant te kunnen leggen. Denk aan oudere Logitech muizen (G5, MX518), DeathAdders, Zowie EC-series, etc. De buttons die boven je duim zitten vind ik prima, maar inderdaad diegene met dat viziertje irriteert me gewoon.
Ik denk dat ik het snap. Meestal knijp je toch een beetje in je muis met de top van je duim en (klaarblijkelijk bij mij) mijn ringvinger. Zeker als je hem ook nog eens op tilt. Daar zit bij je duim dan niet die knop. Interessant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee