Logitech brengt MX Keys Mini-toetsenbord uit voor 109 euro

Logitech brengt de MX Keys Mini op de markt, een kleine versie van het bestaande MX Keys-toetsenbord. De kleine variant mist het blok met cijfertoetsen, maar heeft wel een emoji-knop en een knop om snel tekst in te spreken. De adviesprijs is gelijk aan die van de grote versie.

De MX Keys Mini is de tkl-variant van de Logitech MX Keys, die al geruime tijd op de markt is. De kleine variant is vanaf dinsdag leverbaar voor een adviesprijs van 109 euro. Net als de grotere versie is de MX Keys Mini een draadloos toetsenbord dat via bluetooth verbonden kan worden met computer of tablet. In tegenstelling tot de grote variant kan de MX Keys Mini ook overweg met Logi Bolt, het eigen draadloze protocol dat Logitech onlangs aankondigde. Logitech levert echter niet de daarvoor benodigde Logi Bolt-ontvanger bij de MX Keys Mini.

De MX Keys Mini heeft verder grotendeels dezelfde eigenschappen als de grote variant. Dat wil zeggen dat het dezelfde smart backlight control heeft. De verlichting van de toetsen past zich dus automatisch aan. De verlichting kan echter ook handmatig ingesteld of uitgeschakeld worden. Verder ondersteunt de MX Keys Mini flow cross computer control, een functie uit de meegeleverde software. Het toetsenbord kan met twee computers tegelijk verbonden zijn en met flow cross computer control kunnen tekst of plaatjes van de ene computer naar de andere geknipt en geplakt worden. Dat kan ook als de twee computers verschillende besturingssystemen hebben. De benodigde software is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

De MX Keys Mini heeft echter ook functionaliteit die de grote variant ontbeert. Onder F7 gaat de nieuwe emoji-knop verscholen. Via de knop kan een pop-upvenster opgeroepen worden waarmee uit een hele serie emoji's gekozen kan worden. Die kunnen vervolgens in de geopende applicatie geplakt worden. De F9-toets dient ook als een mute-knop en onder F6 zit een dicteerfunctie. Gebruikers kunnen daarmee een korte tekst inspreken die door Logitechs Options-software omgezet wordt in geschreven tekst. Het toetsenbord heeft overigens geen microfoon. De opties van alle functietoetsen zijn aan te passen via de Options-software.

De MX Keys Mini is beschikbaar in wit, grijs en roze. Er verschijnt ook een Apple-variant van het toetsenbord, met iets aangepaste toetsen. Bij de Apple-variant wordt bovendien een andere oplaadkabel geleverd. Bij de Windows-variant is dat USB-A-naar-USB-C, bij de Apple-variant wordt een USB-C-naar-USB-C-kabel geleverd.

Logitech gaat ook een zakelijke variant van de MX Keys Mini op de markt brengen, waar wel een Logi Bolt-ontvanger bijgeleverd wordt. Die verschijnt eind oktober, maar de prijs is niet nog bekend. Verder lijkt het logisch dat van de grotere MX Keys een update verschijnt met de drie nieuwe functietoetsen, maar of die gaat verschijnen is ook nog niet bekend.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

28-09-2021 • 09:52

71 Linkedin

Lees meer

Reacties (71)

71
67
23
6
0
35
Wijzig sortering
The spherically-dished keys place every key, command and shortcut at your fingertips, resulting in better posture and improved ergonomics.
Zo ergonomisch is dat toetsenboard ook weer niet. Het achterste deel van het toetsenboard gaat onnodig de hoogte in, een positieve tilt, waardoor er extra druk op pols komt te staan.
(Een positieve tilt wordt vaak gebruikt door mensen die domweg uit automatisme de toestenboard pootjes uitklappen, omdat ze denken dat dat zo hoort. Of door mensen die weinig ervaring met een toetsenboard hebben, en niet blind kunnen typen. Door de positieve tilt kunnen ze dan het toetsenboard ietsje beter zien.)
Ik had liever een daadwerkelijke TKL MX Keys gezien en een losse Numpad in MX Keys style. Dat zou dan echt ideaal zijn geweest; zoiets bijvoorbeeld.
Dat dus, briljant! Die zou ik direct kopen. Het numerieke deel van een toetsenbord gebruik ik eigenlijk nooit. De "grote" MX keys is loodzwaar en schuift niet lekker opzij. Ik ben overigens een veel te slechte tiepert om verschil te merken tussen de ISO en ANSI indelingen, als de backspace toets maar groot genoeg is ;)
Al jaren op kantoor een bedraad Apple Magic ramplank in gebruik en vorig jaar vanwege thuiswerk en een veel te vol bureau gezwicht voor een goede MX keys aanbieding. Aangevuld met een MX Master 2S, bewust geen 3 vanwege plakkerig rubber en scrolhorrorverhalen.
Ik kwam er binnen de kortste keren achter dat ik op mijn kantoorkeyboard blijkbaar ontzettend vaak de rechter ctrl toets gebruik in toetscombinaties op de Mac. Op de MX keys is dat in de "Mac-stand" helaas de rechter option key, net als op mijn (werk)MacBook. Gelukkig was dit op te lossen met een bijzonder handig tooltje
De MX keys mini misbruikt de F3, F4 en F5 die ik ook vaak gebruik, wel iets om op te letten voor de aanschaf.
Ziet er goed uit! Alleen jammer dat ze in NL geen “normale” US layout leveren. Alle layouts hebben zo’n dubbele smalle enter. Daar kan ik maar niet aan wennen (zeker niet aangezien al mijn andere apparaten wel gewoon US QWERTY zijn).
Logitech lijkt dit niet aan te willen passen:
https://support.logi.com/...-MX-Keys-with-ANSI-layout
Mooi he, elke keer weer daar opmerkingen over. Zo zonde dat ze dat ze geen ANSI hebben in Nederlandse warehouses. En mensen worden maar misleidt door de stock images die gewoon een generiek model tonen.
"Gelukkig" wijkt het VS-Int nauwelijks af van een regulier VS dus die zou je nog kunnen via via kunnen kopen. Landen om ons heen hebben sowieso al hun eigen layout dus die kennen die struggles niet. Lijkt alsof we de enige zijn in Europa waar het localized toetsenbord (de zeldzame Nederlandse layout) niet doorgebroken is voor non-apple-machines.
Veel plezier met onze onzinnige, rot-ellendige, op Franstaligen afgestemde AZERTY keyboard lay-out :D
Rot-irritant dat men vaak denkt Belg = Franstalig.
Of het ANSI, of ISO is, maakt mij niet zoveel uit, zolang er maar een grote enter knop op mijn ramplank zit :+
Volgens de ISO voorbeelden zou dat een omgekeerde L moeten zijn, helaas zie ik steeds vaker een enter toets die maar 1 toetsrij hoog is.
Ik ben nog steeds tevreden met mijn K350 (wave) toetsenbord met super grote enter _/-\o_
Het maakt je dus wel uit, want wat je beschrijft is precies een van de belangrijkste verschillen tussen ISO (omgekeerde L entertoets) en ANSI (platte enter/return).
Vanaf de MX Keys geschreven, top!

Als wij even kijken naar wat Apple levert qua toetsenborden, kan ik uit eigen ervaring aangeven dat de MX Keys, inclusief de MX Master 3, een hele goeie en in mijn gevoel ook degelijkere, vervanging is. Ook fijn dat ze nu een kleinere op de markt brengen, niet iedereen wil bij zijn Mac een full-size.

Het voelt allemaal net even wat robuuster, je kan "easy switchen" en daarnaast ook nog eens je muis opladen terwijl je hem gebruikt.
Helaas is Logitech wel selectief waar ze hun US ANSI versie verkopen; ik heb 'm zelf uit de US gehaald terwijl in het verleden US ANSI modellen wel verkocht werden in Nederland. Los daarvan, erg tevreden.

En ja, ook geschreven van mijn (US ANSI) MX Keys en MX Master 3. :P
Ja, bizar dat we hier geen US ANSI hebben. Het enige minpuntje op mijn MX Keys (en MX Master 3 lol). Die grote SHIFT en kleinere Enter toets zijn echt heel erg fijn als je er aan gewend bent.
Kan je denk ik Apple de schuld voor geven, Apple levert standaard de ISO US-international layout in hun laptops en keyboards voor de Nederlandse markt, tenzij je expliciet aangeeft dat je de US ANSI keyboard wilt. En aangezien dit een keyboard is die gericht is aan Mac gebruikers, denkt Logitech dat er geen markt is voor een ANSI versie.
Mijn voorkeur gaat ook uit naar de US ANSI variant, maar zelfs Logitech support kon niet begrijpen waarom. Uiteindelijk heb ik hem bij Amazon.com in de VS gekocht. Volgens mij vonden ze dat niet zo leuk, want een paar dagen later stond er dat het product niet meer naar Nederland werd geleverd. 8)7
Sluit ik mij bij aan. Ik heb MX Keys for Mac en de MX Master 3 muis in combinatie met mijn Mac mini, het is een super combi. Het toetsenbord is voor mij meer dan perfect. Ik zou geen kleinere willen maar als deze versie verder hetzelfde typt als de "grote" versie zal er ongetwijfeld een doelgroep voor zijn.
Heb zelf ook de MX Keys en MX Master 3, maar dat easy switchen is net niet easy genoeg. Je moet op zowel je toetsenbord en muis switches, de muis had gewoon het toetsenbord moeten volgen. Gemiste kans van Logitech. Verder inderdaad wel top spul!
Super toetsenborden en heerlijke muis (MX Master 3).
Wat Logitech nog wel moet fixen is de KVM mogelijkheid wanneer een van de PC's via een VPN aangesloten is (flow cross werkt dan niet). Nu moet je switchen door het knopje aan de onderkant van de muis en de toets op het TB. Het is wenselijk dat zowel de muis als TB overschakelen wanneer de knop op het TB wordt gebruikt. Deze functionaliteit had ik liever gezien dan het afzagen van een stukje van het TB.

[Reactie gewijzigd door Janjaapszoon op 28 september 2021 10:12]

Hier ook een MX keys samen met een MX master 2S, prima combi.
Zelfde probleem met het wisselen van pc's. Ik kan flow niet gebruiken als mijn werk laptop op VPN zit, ook kan ik daar geen software zelf op installeren. Ik heb dus ook een topic aangemaakt op het forum van logitech met precies de wens die jij noemt. wissel de muis en het tobo samen als je een van de 3 knoppen op de MX Keys gebruikt. Daar hebben al VEEL mensen op gereageerd.
419 reacties ondertussen. Logitech zegt er aan te werken maar het schiet nog niet echt op.

Verder ook een test gedaan voor key rollover. Ik kwam uit op 6-key rollover (6 knoppen tegelijk indrukken wordt nog geregistreerd, ook met vreemde combis van caps, shift, alt ctrl etc. Meer is mogelijk met alleen letters).
Aangezien ik maar 5 vingers heb aan een hand, is dit wat mij betreft prima voor casual gaming. K270 die ik hier voor had kwam niet verder dan 4 knoppen tegelijk en dat was soms wel een probleem.

[Reactie gewijzigd door Wabs op 28 september 2021 10:35]

Dit is niet echt een TKL toetsenbord, maar een 60% toetsenbord :)

Aangezien de normale MX Keys al erg lang op een acculading kan doen, vraag ik mij af hoeveel langer je ermee kan doen met de energiezuinigere versie.
Inderdaad. Als het een TKL keyboard zou zijn zou het een full size toetsenbord zonder het numpad / numerieke gedeelte betreffen.

Dit toetsenbord is echter nog een stukje kleiner en er ontbreken meer toetsen: de print screen, scroll lock, pause/break, insert, home, page up, delete, end, page down toetsen zijn verwijderd of ondergebracht onder andere toetsen. En de pijltjestoetsen zijn flink verkleind en verplaatst, ten koste van o.a. de rechter ctrl knop. Daardoor is het ook nog een stukje kleiner. Met andere woorden: het is gewoon geen TKL toetsenbord.

Er zijn redelijk duidelijke en gestandaardiseerde benamingen voor toetsenborden in de wereld. Dit een TKL toetsenbord noemen is onjuist.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 28 september 2021 12:00]

Ik tik nu al zo'n 9 maanden op een MX Keys (ANSI import van Amazon.com). Typt heerlijk, maar vind hem onhandig breed. Dus deze komt zeker op het wenslijstje bij mij!

Bijkomend voordeel is dat de Mini makkelijk te vervoeren naar kantoor, al neem ik aan dat deze bijna net zo loodzwaar is als z'n broer.

[Reactie gewijzigd door NSG op 28 september 2021 11:00]

Ik heb speciaal een 19" laptoptas voor mijn 16" macbook en toetsenbord. Past prima.
19” is ~een halve meter, mij wat te groot voor een 14” laptop.

Maar goed, voorlopig is mijn kantoor nog thuis. Dus is iets waar ik nog bedenktijd voor heb.
Het toetsenbord kan met twee computers tegelijk verbonden zijn en met flow cross computer control kunnen tekst of plaatjes van de ene computer naar de andere geknipt en geplakt worden. Dat kan ook als de twee computers verschillende besturingssystemen hebben. De benodigde software is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.
Deze functie is echt heel erg fijn, maar sinds ik tegenwoordig alleen nog maar linux gebruik mis je deze functies dus. De software is -in tegenstelling wat het artikel zeg- niet verkrijgbaar voor linux (wellicht met wine, nooit geprobeerd)
Verder super tevreden met mijn mx keys icm mx master 3. Normale mx keys is net wat te lomp om mee te nemen naar werk/studie. Daar zou deze kleinere variant natuurlijk wel uitkomst in bieden als je je KB portable moet hebben.
Er is een alternatief voor deze software, ik heb jarenlang Synergy gebruikt, in sommige Linux distro's zit daar een opensource variant al bij.
( https://symless.com/synergy )
De benodigde software is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.
Is dit nieuw? Ik heb in het verleden meerdere toetsenborden en muizen van Logitech versleten, maar naar mijn weten hebben ze nog niet eerder software voor Linux uitgebracht voor hun apparaten. Niet dat dat ooit nodig is geweest, maar voor de beschreven functie (copy-paste tussen verschillende machines met een verschillend OS) is dat misschien wel zo. Overigens kan ik op de site van Logitech geen software vinden die specifiek voor dit toetsenbord is bedoeld.
Probeer anders 'Barrier' eens. Is de open source versie van wat vroeger Synergy was (softwarematige KVM, zonder de V).

Voor zover ik zag, is Synergy een behoorlijk duur software pakket geweorden.
Het kunnen copy-pasten tussen verschillende machines met een verschillend OS is een leuke gimmick, maar ik heb dat momenteel niet nodig. Waar het me om ging is officiële software ondersteuning voor Linux vanuit Logitech, dat had ik nog niet eerder meegemaakt.

Logitech houdt zich gelukkig altijd keurig aan de geldende HID standaarden en vinden ze het ook niet erg als extra functionaliteit wordt geïmplementeerd door de open source community op basis van documentatie en reverse engineering. Daarom heb ik het altijd weten te redden met open source alternatieven. Momenteel heb ik een Logitech G502 muis die wordt ondersteund door libratbag/piper en mijn inmiddels defecte K750 solar keyboard heeft altijd prima gewerkt met Solaar.

Mijn huidige keyboard is er een van Roccat, ook zij hebben geen officiële software ondersteuning voor Linux maar stuurden wel altijd hun nieuwste toetsenborden en muizen naar de maker van roccat-tools zodat hij er mee aan de slag kon. Helaas is hij daarmee gestopt en lijkt er niemand te zijn die het stokje wil overnemen. Ik zit daarom te kijken naar een Wooting toetsenbord, aangezien zij wel zelf hun software voor Linux uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 28 september 2021 18:13]

Kan iemand mij vertellen wat de prijs hier rechtvaardigt? Voor deze prijs koop je toch ook een mech met dezelfde features, PBT keycaps,... terwijl het hier volgens mij nog steeds om een 'eenvoudig' membraan plankje gaat?
Ik snap dat mechanische keyboards een hype zijn, maar iedereen die in een ruimte met anderen 8 uur per dag gaat tikken op een mechanisch toetsenbord is een lul.

Nog even afgezien dat je voor deze prijs een draadloos bluetooth toetsenbord krijgt, met ondersteuning voor 3 connecties, programmeerbare toetsen, universeel clipboard ongeacht OS, etc. Dat had je in het artikel natuurlijk al gelezen.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 28 september 2021 10:36]

Goh, ik snap ergens de kritiek over de geluidsproductie wel, maar met bruine switches en O-rings (of een typetechniek waarbij je niet altijd 'bottomt') valt dat echt reuze mee vind ik.

Softwarefeatures vind ik bij dit soort producten niet echt een differentiërende factor, dingen als programmeerbare toetsen of een universeel clipboard zijn ook eenvoudig te bekomen d.m.v. gratis software. Toegegeven, voor sommige gebruikers zal het mooi meegenomen zijn dat dit allemaal mooi met de Logitech software geïnstalleerd wordt, maar voor anderen zal het eerder als bloat overkomen.

Een draadloos bluetooth toetsenbord met 3 connecties vind je bijvoorbeeld ook op de Keychron K2 in ongeveer dezelfde layout, maar je krijg er ook een wired-mode en een backlight bij voor minder geld.
Ik heb Gateron blues, die hebben wel een hoorbare klik, maar echt niet zo luid als sommige mensen er van maken. Ik ben op dat toetsenbord stiller dan op mijn oude met Cherry mx reds, omdat ik daar veel meer en harder op bottom. Net dat het zo duidelijk is wanneer je het actuatiepunt bereikt hebt maakt het voor mij makkelijker om rustiger te typen.
Nou werken we nog steeds 100% thuis, maar als we weer naar kantoor gaan wil ik hem zeker een keer meenemen, puur om te kijken hoe het geluid dan werkelijk bevalt. Ik verwacht dat het dan ook niemand zelfs maar opvalt (ik zal het checken, niet er vanuit gaan omdat niemand klaagt). Ik heb in ieder geval in teams gesprekken ook gevraagd of mensen het konden horen en dat was niet zo, maar dat kan natuurlijk ook aan goede filtering liggen.
Als je collega is blijven steken op een IBM Model M dan snap ik je frustratie wel. Ook een setje Cherry MX Blue, Green en White switches zijn waarschijnlijk niet welkom.

Toch zijn er tegenwoordig prima mechanische toetsenborden die geen klikkerdeklik-herrie maken. Ik heb zowel de "Wooting One" en de "Wooting Two Lekker" om op te programmeren. Deze toetsenborden zijn mechanisch maar maken zeker niet zoveel herrie dat 'lul' gerechtvaardigd is.
Hier gebruiken we mechanische toetsenborden met MX Red Silent keys en O-ringen om nog extra te dempen. De geluidsproductie valt daarmee hard mee en daarnaast is wat akoestische feedback van je toetsaanslagen ook wel weer fijn. Je maakt minder snel typfouten, blind typen gaat gemakkelijker en alles bij elkaar typt het gewoon erg lekker op een mechanisch toetsenbord.

Qua muizen, speakers, headsets e.d. vind ik Logitech echt heel mooi spul maken! Maar met toetsenborden slaan ze de plank naar mijn mening toch echt steeds mis (pun intended). Geen US ANSI formaat in Nederland, halve hoogte pijltjes toetsen, een FN knop waar de Ctrl hoort. Ik begrijp niet hoe mensen hier productief mee kunnen werken. Wat ik dan wel weer positief vind is dat er geen Windows logo op het toetsenbord zit. Dat is een trend die andere fabrikanten mogen overnemen.
Wij hebben gewoon iedereen een mechanisch toetsenbord gegeven en dan maakt het niet meer uit :)
Ik snap dat mechanische keyboards een hype zijn, maar iedereen die in een ruimte met anderen 8 uur per dag gaat tikken op een mechanisch toetsenbord is een lul.
Grappig, want ik voelde me, voordat ik mijn eigen toetsenbord mee naar kantoor nam, juist een lul omdat de standaard toetsenborden op kantoor gebruikte. Dat zijn (waarschijnlijk op de meeste kantoren) van die hinderlijke standaard Dell-units waarvan de keycaps tegen elkaar aan ratelen. Sinds ik mijn Keychron K7 met Gateron Browns binnen heb, heb ik dat probleem dan ook niet meer, maar kan ik me nog wel behoorlijk ergeren aan collega's die wel een boel herrie maken tijdens het typen.

Trouwens, vrijwel iedereen bij ons op kantoor heeft wel iets van (noise cancelling) headphones op omdat er een hele range van nare kantoorgeluiden is waar je je aan kan storen, dat beperkt zich niet tot toetsenbordgeluiden :)
Hoewel op Tweakers (en in het algemeen) een cult bestaat die mechanisch fantastisch vinden, is dit niet de norm voor de meeste gebruikers. Niet iedereen zit te wachten op zware, diepe travel keyboarden. Dit is een nette hoogwaardige aluminium keyboard. Geef mij maar een fulls-size eenvoudig membraan plankje maar voor 8 uur per dag toetsenbord werk in plaats van een mechanisch keyboard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee