Gerucht: Samsung brengt dit jaar Windows-laptop met Exynos-soc en AMD-gpu uit

Samsung werkt volgens geruchten aan een Windows-laptop met een eigen Arm-soc. Deze Exynos-chip zou onder andere over een AMD-gpu beschikken. De Arm-laptop zou in de tweede helft van dit jaar uitkomen.

De laptopchip zou worden uitgebracht als de Samsung Exynos 2200, meldt ZDNet Korea op basis van anonieme bronnen. De laptop zou geleverd worden met de Arm-versie van Windows 10. Samsung heeft de laptop nog niet officieel aangekondigd, maar ZDNet baseert zich naar eigen zeggen op informatie van 'grote leveranciers en partners' van het Zuid-Koreaanse bedrijf. De chip zou geplaatst worden in een 'dunne laptop', die gelijkenissen toont met de Galaxy Book S die het bedrijf vorig jaar uitbracht.

Er zijn nog geen concrete specificaties over de 'Exynos PC'-chip bekend, maar ZDNet meldt wel dat de soc in het derde kwartaal van 2021 gereed moet zijn. Daarnaast stelt het medium dat de chip wordt voorzien van een gpu van AMD. Een dergelijke samenwerking tussen Samsung en AMD zou geen verrassing zijn. Samsung meldde in 2019 al dat het met AMD werkt aan zuinige gpu's voor smartphones. Het bedrijf bracht eerder dit jaar een update over die samenwerking naar buiten, waarin Samsung bevestigde dat de volgende 'vlaggenschip'-Exynos-soc een RDNA-gpu van AMD krijgt.

Samsung heeft eerder al Windows 10-laptops met Arm-soc's uitgebracht, hoewel het bedrijf tot nu toe altijd Snapdragon-chips van Qualcomm gebruikte in dergelijke notebooks. Eerder verscheen al het gerucht dat Samsung zou werken aan een nieuwe laptop met een nog onaangekondigde Snapdragon-soc, die over drie maanden moet uitkomen.

Samsung zou niet het eerste bedrijf zijn dat werkt aan eigen Arm-soc's. Apple kondigde vorig jaar aan dat het over zou stappen op zelfontworpen Arm-chips voor zijn MacBooks en andere Mac-computers. De techgigant bracht zijn eerste producten met de Apple M1-soc later dat jaar uit. Bij release bleek dat de MacBooks met de nieuwe chip beter presteren dan hun voorgangers met Intel-cpu's.

Ook andere techbedrijven lijken te werken aan eigen Arm-soc's. Zo zou Microsoft volgens geruchten aan dergelijke chips werken voor zijn Azure-servers, hoewel het bedrijf ook de mogelijkheden voor eigen chips in Surface-apparaten zou onderzoeken. Microsoft reageerde op dat gerucht door te stellen dat het bedrijf 'blijft investeren in eigen mogelijkheden op gebieden als [chip]ontwerp en -productie', terwijl Microsoft ook de samenwerkingen met 'een groot aantal chipleveranciers' zou blijven bevorderen en versterken.

De Samsung Galaxy Book S, waarop de komende Exynos-laptop enigszins zou lijken

Door Daan van Monsjou

Redacteur

24-02-2021 • 20:39

48 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (48)

48
46
29
8
0
13
Wijzig sortering
Het is te hopen dat Microsoft iets gaat doen aan de zeer slechte performance van de x86 > ARM emulatie voor Windows 10 ARM. Laat ze naar Apple kijken en een Rosetta 2 vergelijkbare implementatie maken voor x86 > ARM emulatie.
In een reactie op een gelijksoortig artikel (dat volgens mij gewoon over dezelfde laptop gaat) hier op Tweakers werd ik erop gewezen dat Apple een 'strongly ordered' mode aan hun ARM chip heeft toegevoegd waardoor Rosetta 2 (translatie/emulatie) loopt als een malle.

Ik snap niet echt waarom je gedownvoted bent want je hebt een zeer sterk punt, de emulatie in Windows 10 for ARM is om te huilen, maar het kan dus niet door Microsoft alleen worden opgelost. Naast dat MS er nu toch écht voor moet zorgen dat het developers zover krijgt om ook voor W10ARM te compilen, zal het ook de handen inéén moeten slaan met chipbakkers om de x86/x64 emulatie een boost te geven. Dat wilde met Qualcomm niet echt lukken, hopelijk missen ze de boot nu niet met Samsung.
Eigenlijk zou AMD toch de perfecte ARM chip kunnen maken voor mobile en hier voor de emulatie mee samenwerken met Microsoft.
Zij hebben de kennis en patenten van x86-64, dus ze kunnen een ARM chip maken die bepaalde x86-64 features heeft wat emulatie vlotter zou maken.
Hiermee zouden ze serieus wat aandeel op de mobiele markt mee kunnen winnen, of zie ik dit verkeerd?
Maak je geen zorgen, er gaat geen arm (risc) chip komen die in hardware een intel (cisc) chip gaat emuleren.

Het grote voordeel van apple is dat ze zowel de hardware als de software stevig in de greep hebben. Ze kunnen dus beide kanten sturen en dat doen ze ook: Voor de hardware bieden ze libraries en dergelijke voor de conversie en emulatie. Aan de software kant bieden ze een runtime-model dat met een overgang om kan gaan: In de executable zitten mogelijk meerdere binaries voor het verschillende architecturen. En als de binary voor de lokale architectuur er niet in zit, dan is er een emulatie of conversie beschikbaar.

En het grote voordeel voor apple is dat ze al jaren ervaring hebben met architectuur verandering. Iets wat in het wintel kamp al een paar keer goed is mislukt.
@beerse je spreekt Aaargh! in 'nieuws: 'Samsung werkt aan Galaxy Book Go-laptop ... bijna direct tegen en dus vraag ik me af wat jouw bronnen zijn en/of uitlegt hoe hoe het dan zit.

Van de paar lessen over architecturen die ik ooit heb gehad herinner ik me nog dat het memorie ontwerp best een fundamenteel onderdeel is van je gehele chipontwerp. Door de manier van Strongly ordered memory (als dat inderdaad klopt) toe te voegen verander je bijna evenveel aan de chip als met de transitie tussen x86_32 naar x86_64 (wat voor het grootste deel ook enkel te maken had met de manier waarop memory geadresseerd werd) **


** enigszins overstated vergelijking:

[Reactie gewijzigd door i-chat op 25 februari 2021 11:21]

Toegegeven, de basis van mijn computer architectuur kennis is 40 jaar oud en op zijn best wat roestig.

Wat ze in Aaargh! in 'nieuws: 'Samsung werkt aan Galaxy Book Go-laptop met onaangekondi... beschrijven zijn geheugen processen die voor mij in de hoek van geheugen optimalisatie en geheugen beveiliging zitten. En ze laten duidelijk zien dat de x86 en arm architectuur dus zodanig verschillen dat het juist nog moeilijker is om met een arm chip een x86 omgeving te emuleren.
Wat is eigenlijk de doelgroep van Arm socs in een laptop?

Buiten wellicht energieverbruik (?) om kan ik me niet bedenken waarom je een laptop zou willen die beperkt is tot Arm software.
Kan het bijvoorbeeld wel x86 software (emulated) draaien via een omweg op lagere snelheid oid?
Als je niet meer nodig hebt dan office onderweg kun je er een hele zuinige laptop van maken die erg lang mee gaat op een batterij. Of we zien de software markt gewoon evolueren naar arm, Apple heeft daar onlangs een hele grote stap in gezet. Arm heeft zeker voordelen, het grootste probleem is legacy waarvan Windows heel veel mee zeult.
Ik denk niet dat het verschil in energieverbruik van een opgeschaalde ARM of een naar beneden geschaalde x86 zoveel verschilt. Daarenboven is in laptops en mobieltjes het scherm ook een grote energieslurper.
Apple heeft met de nieuwe line up die mythe wel van tafel geveegd denk ik zo. Veel hogere batterijduur op hardware die verder identiek is.
Zijn er al vergelijkbare x86_64 cpu's dan? 8)7

Als je een 5nm Apple SoC vergelijk met de 14nm processors die Intel aanbiedt is het niet zo lastig om te concluderen dat de eerste hoger scoord kwa efficientie. En ook iets met wet van remmende voorsprong.

Kijken we naar de ST performance van de 7nm Zen3 cores (sneller dan M1) zit het er dik in dat de Zen architectuur op 5nm net zo makkelijk mee komt kwa performance/stroomverbruik.

Aan die mythe is verder niets veranderd; aan alleen een andere ISA gebruiken word je CPU niet sneller of zuiniger. Als Apple een x86_64 licentie had zagen we precies hetzelfde, daarintegen, hadden ze een ARM chip op 14nm gebakken hadden ze niet tegen Intel en AMD op kunnen boksen. Of denk jij van wel ;) .

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 25 februari 2021 10:30]

Kijken we naar de ST performance van de 7nm Zen3 cores zit het er dik in dat de Zen architectuur op 5nm gewoon net zo makkelijk mee komt (en een enkele Zen3 core gebruikt ook maar 10 Watt).
Een enkele high performance M1 core verbruikt slechts 3,45W

Kijken we naar alleen een die-shrink moeten we denken aan zo'n 30% power reduction winst van 5 naar 7nm. https://nl.hardware.info/...grotere-dichtheid-dan-7nm

Die Zen3 core zou dus naar 7 watt gaan bij dezelfde performance. Dat is dus nog steeds 2 keer zoveel als een enkele M1 power core van deze generatie.

en even kijkend naar hoe het wereldje er qua performance nu uitziet op dat gebied: https://browser.geekbench.com/processor-benchmarks. ST performance van de M1 zit op 1700 punten. Pakken we dan een vergelijkbare ADM cpu komen we uit op een Ryzen 9 5950X. Een 16 core CPU. Dat is denk ik niet helemaal een eerlijke vergelijking. De core power draw is namelijk niet het enige wat je daar moet pakken. Kijken we namelijk naar package power voor single core load dan is die met 49W al significant hoger dan wat de komplete M1 mac mini ooit op kan nemen: https://www.anandtech.com...-5800x-and-5700x-tested/8
https://support.apple.com/en-us/HT201897

we kunnen wel gaan kijken naar core vermogen, maar als we niet kijken naar het package vermogen van de chip is het verder niet relevant. Een M1 heeft alles inclusief memory on chip zitten. Dus nee Alleen ISA change is niet het ding, maar ARM ontwerpen zijn vrijwel altijd efficiënter dan X86/_64 ontwerpen.
Apple heeft inderdaad sinds de A6/A7 (cyclone?) ARM cores waar de non-Apples alleen maar kunnen van dromen. En deze beperkte resultaten zijn inderdaad super impressive. Waar dat AMD enkele jaren terug de uitgestoken vinger kon uitdelen aan zijn aartsrivaal Intel, lijkt Apple nu hetzelfde te kunnen doen naar beide.

Maar waar ik op doelde is als je performance-eisen ruimschoots worden ingevuld door beide*; deze spectaculaire core of een low voltage Intel Bay Trail Atom whatever, dat je dominante factor wellicht je scherm is geworden en je misschien beter een 13.3" kan inruilen voor 10.1" of 8" mits ze uitgerust worden met dezelfde batterij.

Ik begrijp ook niet goed waarom dit niet gebeurd: in de jaren 90 had een laptop standaard een 10.1" DSTN scherm, terwijl op Desktops de 14" CRT floreerde. En dat was perfect werken (laptop). Ik haat de dunne doorbuigende planken van nu met minimum batterij. En het lijkt wel of fabrikanten expres die doelgroep laat links liggen en het verkiest om met marketing doorspekte gimmicks aan te blijven brengen.

Wij willen:
- Goedkope minimalistische smartphones (mp3-speler, messaging, ebook app, spotify,...) max 3.5" scherm, minimum 0.8mm dik met dikke batterij > 4000 mah.
- Degelijke laptops: 8-13.3" scherm, dikke batterij, stevige behuizing (min 0.8mm dik), goede wifi NIC en huisbaar op schoot zonder testikelverbranding (enja dat mag gerust een ARM zijn).

* Laten we eerlijk zijn meeste mensen kunnen perfect uit de voeten met een dual core van 10 jaar geleden. Mijzelf incluis.
Maar waar ik op doelde is als je performance-eisen ruimschoots worden ingevuld door beide*; deze spectaculaire core of een low voltage Intel Bay Trail Atom whatever, dat je dominante factor wellicht je scherm is geworden en je misschien beter een 13.3" kan inruilen voor 10.1" of 8" mits ze uitgerust worden met dezelfde batterij.
Ik begrijp je punt, maar dat is dus eigenlijk niet zo. Kijk naar de MbA en MbP. Beide zijn niet gewijzigd qua design en hardware anders dan de SoC. En wat gebeurt er met de accuduur? Biem zowat 50% extra levensduur. We hebben het nog steeds over een halvering van het opgenomen vermogen door de CPU. En die is normaal gesproken behoorlijk significant in het batterijplaatje.
Ik heb een Galaxy Book S en voor mijn specifieke use case is het de perfecte laptop. Ik gebruik hem als thin client om via VPN in te loggen op een remote desktop. Hij heeft LTE, weegt bijna niks en hij gaat uren mee.

Het OS op de laptop zelf gebruik ik dus weinig, maar ik heb geen problemen gehad met emulatie van x86 (en nu x64). Zaken als WSL en Steam Remote Play werken ook gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door Murazor4096 op 24 februari 2021 22:50]

Bepaalde software ontwikkelaars vinden dit wellicht fijn.
Op het moment heb ik een ARM processor nodig voor een van mijn vakken die ik volg. ARM wordt wel veel gebruikt in bijvoorbeeld smartcards. En dat zijn natuurlijk interessante dingen om te optimaliseren.
Als ontwikkelaar kom je ook al best ver met een Pi4 en WoR.
Met een Pi4 bedoel je een Raspberry 4 vermoed ik, maar wat is een WoR?
Als je Assembly code schrijft is er natuurlijk wel een belangrijk verschil. Maar voor de doorsnee ontwikkelaar die graag C, Java, Python, Rust of een andere high-level programming language gebruikt maakt het inderdaad niet zoveel uit.
kan ik me niet bedenken waarom je een laptop zou willen die beperkt is tot Arm software.
Windows on ARM moet de hele sloot aan x64 kunnen gaan draaien op ARM64 via emulatie. Wat dat betreft ben je niet beperkt tot ARM software.
Als je kijkt naar de performance, warmte ontwikkeling en vooral batterijduur.
Voor een mobiel apparaat als een laptop vind ik dat toch wel geweldig, voor mensen die vooral mobiel moeten werken is de nieuwe fanloze macbook air eigenlijk veruit het beste op de markt.
Ik heb wel eens gehoord dat Arm socs grofweg de 40% goedkoper zijn (inkoop) dan hun x86 evenknie :)
ALS je de mogelijkheden bekijkt die de Apple M1 chip heeft ten opzichte van een hele hoop intel (native x86) chips dan zul je merken dat, met de juiste optimalisatie aan chip en operating system die emulatie helemaal niet zo veel hoeft te kosten.

Als je kijkt naar het prestatieverschil dan valt dat dus wel mee, ECHTER, arm is een relatief veel eenvoudigere chip (met veel minder transistors), waardoor ie ook een gigantische boel zuiniger is dan x86. Juist in laptops is de laatste jaren gebleken dat energieverbruik een belangrijk onderdeel is van het ontwerp. Hoe minder energie het systeem gebruikt hoe (exponentieel**) compacter je systeem kan zijn ÉN hoe meer energie je kunt inzetten voor bijvoorbeeld schermhelderheid.


** - de behuizing kan kleiner door zowel minder energie-vebruik en dus een kleinere accu, als door minder warteontwikkeling en dus een kleinere koeler ... als je dan ook nog een passieve koeling kunt gebruiken heb je dus NÓG minder stroom nodig, kan je accu wéér kleiner worden en heb je ook weer minder warmte van de accu in je systeem. vandaar dus exponentieel (ook al zal het in werkelijkheid om een grote maar niet precies exponentiele besparing gaan.
Iedereen zo'n beetje straks. Dezelfde prestaties, maar dan in een lichtere laptop met veel langere batterijduur.
Hoe lang worden deze ARM chips ondersteund t.o.v. de x86 tegenhangers? Hierbij zie ik ondersteuning als 'draait X aantal jaar de laatste versie van het besturingssysteem dat er origineel voor uitkwam, en kan daarna nog Y aantal jaar doorteren op iets als Linux omdat de specificaties open genoeg zijn voor de community om het geheel voort te zetten?'

Ter verduidelijking, ik tik nog regelmatig op een notebook van 10 jaar oud. Zulke lange ondersteuning voor een beetje presterende CPU/GPU combinatie heb ik nog niet gezien voor ARM.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 februari 2021 22:03]

De drivers/firmware die de SoC aanstuurt is losgekoppeld van het OS. Windows kan gewoon updaten zonder dat dit effect zou moeten hebben op de firmware van de hardware. Al kan ik het artikel er niet meer over terug vinden.

Microsoft is niet afhankelijk van fabrikanten voor het updaten van Windows. De ondersteuning zou niet anders moeten zijn dan op X86.

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 februari 2021 21:51]

De drivers/firmware die de SoC aanstuurt is losgekoppeld van het OS. Windows kan gewoon updaten zonder dat dit effect zou moeten hebben op de firmware van de hardware.
Herinnert iemand zich Clover Trail?
Microsoft is niet afhankelijk van fabrikanten voor het updaten van Windows. De ondersteuning zou niet anders moeten zijn dan op X86.
Onwaar. Zie de vorige link.

Tegelijkertijd wil ik niet enkel afhankelijk zijn van Windows als ik een notebook koop. Sterker nog, ook dit is getikt onder Linux.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 februari 2021 22:02]

Microsoft is juist sterk afhankelijk van hardwarefabrikanten voor drivers, omdat het er zelf niet zoveel schrijft. Daarom koop ik in principe geen hardware van Microsoft en ook geen hardware die alleen door Windows ondersteund wordt.

Tot nu toe heb ik nog niet meegemaakt dat het onmogelijk was om iets anders te installeren op een machine die geleverd werd met Windows, maar bij de Windows RT en Windows on ARM apparaten ligt dat blijkbaar anders.

Ik ben bang dat dat bij deze apparaten ook het geval zal zijn en hoop dus eerder op een laptop met RK3588 die standaard Linux en BSD ondersteunt en wellicht ook nog andere besturingssystemen.
Windows wordt anders standaard geleverd met een forse drivercollectie, waarbij je in sommige gevallen pas merkt dat je vergeten bent de Nvidia-drivers te installeren wanneer OpenGL-prestaties ronduit treurig blijken te zijn (weliswaar een anekdote van 10 jaar geleden, maar sindsdien is er niet veel veranderd)
This is the case with devices utilizing Intel Clover Trail Atom Processors today: they require additional hardware support to provide the best possible experience when updating to the latest Windows 10 feature update, the Windows 10 Creators Update
Dit risico loop je altijd wel een beetje met OS upgrades.

De systemen met Clover Trail hebben nog steeds Windows ondersteuning tot 2023, 11 jaar na release.
[...]

Dit risico loop je altijd wel een beetje met OS upgrades.
Dus je claim is onjuist.
De systemen met Clover Trail hebben nog steeds Windows ondersteuning tot 2023, 11 jaar na release.
Wat niet is wat ik bedoel. Ik bedoel de laatste versie die uitgebracht is, geen extended support op een oude versie. Je gaat daardoor toch zaken missen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 februari 2021 22:47]

Dit is voornamelijk Windows en Linux, hoewel OSX vrij lang mee gaat is het daarmee maximaal mogelijk om het meest recente OS op 7 a 8 jaar oude hardware te installeren.
XP werd 2002 uitgebracht en na 2014 werden geen service updates uitgebracht.
Zie: https://docs.microsoft.co...ows%2010&products=windows
Daar heeft hij het dus niet over, de meesten hier weten wel hoe lang windows ondersteund blijft.
Fijn om gedachten te transporteren. Ik vind het wel belangrijk om te weten hoe sustainable Microsoft is zodat je na 10 jaar nog immer service updates kunt krijgen en kunt tikken/kloppen op je pc.
En wat gaat dat kosten? Ik vind ARM interessant als ie goedkoper is dan een i3 (en wel even snel). Anders is er voor mij weinig voordeel
En wat nou als ie duurder is, maar wel hogere performance per euro levert?
Geen behoefte aan: een i3 is snel genoeg voor mij.
Die schaalvoordelen gaan zich de komende jaren net zoals bij serverprocessoren wel laten gelden. Het ARM ecosysteem is dermate omvangrijk dat Intel, AMD, IBM en welk ander bedrijf dan ook daar niet tegen kan concurreren. Ik zie alleen op termijn het RISC-V ecosysteem nog groter worden en daar zal dan hetzelfde voor gelden.

Apple concurreert niet op basis van chips, maar op basis van apparaten waar die chips in zitten en opereert derhalve op een ander gebied. Maar ook Apple profiteert mee van de schaalvoordelen van de gehele markt voor chips.

x86 zal in vergelijking met ARM hardware steeds duurder uitvallen, totdat het moment komt dat het niet meer te verantwoorden valt.
Interessant om benchmarks te zien met vergelijkbare laptops met AMD en Intel processoren. Evenals met de high end processoren.

Ik zie een leuk artikel voor Tweakers aankomen! :)

Filmpjes renderen oid en dat door praktijk simulaties.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 24 februari 2021 20:53]

Goed nieuws voor Windows on Arm. Samsung is inderdaad al vaker meegegaan in de uitstapjes van Microsoft. Hoop voor beiden op succes deze keer.
Samsung moet harder naar buiten treden met hun DEX systeem. Het is een goede concurrent van van zowel windows/OSx als het gaat om thuis administratie doen of zelfs RDP verbindingen met je werk maken.
En dan ben je met zaken als een nexdock meteen klaar. Dus waarom Samsung zelf nog niet harder in zet op deze markt is mij een raadsel....
alsjeblieft niet zeg, als samsung zich met linux wil bemoeien laat ze dan in zee gaan met een 'ubuntu' 'centos' of 'Suse' de wereld heeft een behoorlijk tekort aan goede (langdurig ondersteunde) linux-hardware
als windows te veel, osx te duur en chromeOS te beperkt EN te privacy gevoelig voor je is zou een LTS linux laptop wellicht heel interessant kunnen zijn.
Linux kan bij mij niet op tegen mijn usecase. Samsung dex + een Nexdock is een gouden combinatie. Alles is te doen en werkt als een tierelier. niks meer laptop kopen, maar elke keer als ik een nieuwe telefoon heb heb ik de nieuwste processor en mn nexdock kan gewoon er weer aangehangen worden.
Alles werkt, office, nas bereiken, films kijken, multitasken etc.

Samsung Dex is een super OS voor veel mensen.
Uhm wat? Je bedoelt zoals de laptop die in dit artikel staat? Vind je dat die er beter uitziet dan "die Intel meuk".

Eerst en vooral heeft de CPU bitter weinig te maken met het uiterlijke ontwerp.

Ten tweede, die laptop hierboven afgebeeld gebruikt een Intel Core i5 of m3 processor van de 7de generatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee