WinFuture: Samsung Galaxy Book Go-laptop met Arm-soc en Windows 10 kost 449 euro

De komende Samsung Galaxy Book Go-laptop met een Snapdragon-soc en Windows 10 gaat 449 euro kosten. Dat claimt WinFuture op basis van eigen bronnen. De laptop wordt naar verwachting deze week aangekondigd tijdens een Galaxy Unpacked-evenement.

Duitse techsite WinFuture meldt dat de Galaxy Book Go in Duitsland vermoedelijk alleen beschikbaar komt als 4G-model. Deze variant krijgt volgens het medium een vanafprijs van 449 euro. WinFuture meldt daarnaast dat de 14"-laptop op woensdag aangekondigd wordt, tijdens een Galaxy Unpacked-evenement.

Volgens het Duitse techmedium krijgt de Galaxy Book Go een Qualcomm Snapdragon 7c-soc, die over acht Arm-cores met een maximale kloksnelheid van 2,55GHz beschikt. De chip zou geleverd worden met een geïntegreerd LTE-modem. De laptop zou verder 4GB geheugen en 128GB flashgeheugen meekrijgen. WinFuture meldt dat de laptop niet geleverd kan worden met meer werkgeheugen.

Verder zou de laptop ondersteuning bieden voor 802.11ac-wifi. Qua connectiviteit zou de laptop beschikken over een USB 3.2 Gen 1-aansluiting van het type-C en een USB 2.0-connector. De Galaxy Book Go krijgt volgens WinFuture een 42,3Wh-accu die via USB-C wordt opgeladen op 25W. De geadverteerde accuduur bedraagt achttien uur.

WinFuture claimt verder dat de laptop in de VS ook beschikbaar komt zonder 4G-ondersteuning. Die variant zou een vanafprijs van 349 dollar krijgen. Het is nog niet bekend of de laptop ook in Nederland beschikbaar komt. Volgens geruchten werkt Samsung ook aan een Windows-laptop met een custom Exynos-soc met Arm-cores. Die chip zou ook beschikken over een gpu van AMD. Samsung kondigde eerder al een samenwerking met AMD aan.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-04-2021 • 19:04

26 Linkedin

Reacties (26)

Wijzig sortering
Ik vraag mij oprecht af welke doelgroep ze proberen te bereiken. 4GB is echt heel weinig en ARM Windows moet het toch vooral hebben van x86 emulatie voor de meeste programma's. Zonde, want ze hadden dit moment kunnen gebruiken als het Windows ARM antwoord voor de M1 van Apple.
Windows is nog lang niet klaar om een echte ARM variant te bieden die de concurrentie aankan met Apple. De M1 kan eigenlijk alles al zo’n beetje draaien wat je maar kan bedenken, ofwel ARM native ofwel met Rosetta2.
Als ik Microsoft was, zou ik me gaan richten op de markt waar Google zich nu met Chromebooks in begeeft:
- goedkoop
- lange accuduur
- soepel en snel
- stil

Als MS zorgt dat in ieder geval alle meest gebruikte apps beschikbaar zijn en goed draaien op ARM en ze zorgen dat er een flinke afzet aan de onderkant van de markt komt, dan komt de rest vanzelf wel.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 26 april 2021 19:29]

Apple heeft een eigen ecosysteem. Microsoft niet echt en is afhankelijk van fabrikanten. Apple heeft met hun M1 chip die X86 "virtualisatie" deels in de SoC zelf opgenomen, dit is ook de voornamelijkste reden dat Microsoft ook ARM CPU's zelf gaat ontwerpen. Ik denk dat ze daarmee een heel sterk stukje concurrentie voor de M1 chip kunnen gaan neerzetten, Microsoft heeft veel processor ontwerp kennis inhouse.

Windows is ook lastig met Chromebooks te vergelijken. Een veredelde browser versus een full blown OS.

Meest gebruikte apps is het probleem, Windows is in de consumenten markt niet zo heel erg sterk meer aanwezig (de meeste mensen doen privé alles op hun smartphone en tablet). Windows is nu toch echt wat meer een zakelijk product aan het worden. Dan is voor ARM de X86 emulatie gewoon nodig en dat kan MS niet deftig doen zonder Apple te volgen een eigen chip te ontwerpen en met de huidige software X86 emulatie kan Microsoft nooit de strijd fatsoenlijk aangaan met Chromebooks op de door jouw opgesomde argumenten.
> Apple heeft met hun M1 chip die X86 "virtualisatie" deels in de SoC zelf opgenomen

Deze uitleg is eigenlijk maar half correct. Rosetta 2 is eigenlijk een hercompiler dat de executable opstart in een soort van X86 hercompilatie mode en een nieuw executable maakt dat ARM gereed is ( dat is ook de reden waarom de eerste keer dat je een programma x86 opstart, dat het trager is ). Voor de delen dat niet omgezet konden worden, valt men terug op software emulatie.

Men herschrijft gewoon de instructies dat aangeroepen worden met de ARM equivalent in de nieuw binary.

Eigenlijk is het een pure software oplossing dat versnelt ( bij het eerste maal draaien ) word door bepaalde instructie te gebruiken van de CPU.

In de praktijk zou Microsoft dat ook perfect kunnen doen met Microsoft Windows ARM maar er word enorm weinig tijd en geld gestoken in die Windows versie. Nu is men bij Microsoft in een versnelling gekomen voor X86 emulatie uit te brengen, mede ingegeven door de komst van de M1 en druk van partners om hun eigen M1 alternatief te willen uitbrengen in de toekomst.

> de meeste mensen doen privé alles op hun smartphone en tablet

Je vergeet de massieve laptop markt dat veel groter is dan de tablet markt. Je hebt mensen dat constant hun phones gebruiken en mensen dat laptop zitten.

Tablet zitten in zo een vervellende tussenpositie van te zwaar voor lang van te houden zoals een smartphone en te groot om snel berichten te sturen/typen/no keyboard etc.

Het helpt ook niet dat tablet op hun eigen OS draaien, wat de laptop/Pc markt uitsluit. Zoals ze zien met de M1 iPad waarop mensen zich afvragen waarom een M1 Pad als je een M1 laptop kan hebben voor dezelfde prijs. Waar de M1 laptop iOS applicatie en MacOS applicatie kan draaien, zit je vast tot enkel iOS apps op de M1 iPad.
In de praktijk zou Microsoft dat ook perfect kunnen doen met Microsoft Windows ARM
Nee, dat kan Microsoft niet.

Het probleem is dat ARM een weak ordered memory model heeft, x86 heeft een strong ordered memory model. Kort gezegd mag een ARM CPU de volgorde waarin writes naar RAM gedaan worden aanpassen, bijvoorbeeld als dit efficiënter is. Meestal maakt dit niet uit, en in situaties waar het wel uitmaakt word in ARM code een zgn memory barrier gebruikt.

Probleem met vertaalde x86 code is dat deze uitgaat van een strong memory model en dus geen memory barriers heeft op plekken waar de volgorde van belang is, de volgorde is nl gegarandeerd door de x86 architectuur. Je zou als oplossing in de vertaalde code na elke memory write een barrier kunnen toevoegen, maar dat gaat enorm ten koste van de performance.

Wat Apple met de M1 gedaan heeft is een strong ordered mode toegevoegd, welke wordt ingeschakeld zodra je vertaalde x86 code uitvoert. Zonder deze hardware feature kan MS niet dezelfde performance halen als Apple kan met Rosetta 2.
dus als ik het goed begrijp, ligt het probleem dan niet zozeer bij Windows maar moeten andere SoC fabrikanten een (variant op) strong ordered memory mode toevoegen aan hun SoC

Of is dat te simpel gedacht?
Ja, dat is te simpel gedacht. Een strong-ordered memory is geen onderdeel van de ARM spec, Apple bouwt dit nu in om de overstap van x86 naar ARM makkelijker te maken, maar dit is een ongedocumenteerde niet-standaard modus. Er is dus ook geen standaard manier om dit te doen die Windows zou kunnen ondersteunen.

Ga er ook maar van uit dat dit tijdelijk in de M-series chips zit, en dat over een paar jaar dit niet in de M3 of M4 zit.

De echte oplossing is dat developers gewoon hun apps hercompileren voor ARM en een universal binary aanleveren (of hoe de Windows variant hierop ook mag heten).
zit je vast tot enkel iOS apps op de M1 iPad.
Dit kan in Juni weleens veranderen. Nu de M1 in de iPad Pro zit en er 8 en 16 GB mogelijk is in Tablets is er geen enkele reden waarom er geen Xcode, Final Cut Pro of Logic Pro X of soortgelijks op een iPad Pro zou kunnen draaien. MacOS Big Sur is volledig "herschreven voor de M1, iPadOS applicaties draaien nu ook op macOS. Omgekeerd zijn er nu vrijwel geen limitaties meer om MacOS applicaties op iPadOS te draaien.
De voornaamste reden is dat Apple nog steeds een apart tablet- en desktop-OS wil hebben.

(ik weet dat we normaal over Macs spreken in plaats van desktops, maar ik wilde even duidelijk de vormfactor aangeven)
Je vergelijkt Windows, een OS met een stuk hardware, namelijk de M1 chip.

Vind je dat niet een beetje raar?

Daarbij weten we volgens mij nog niet hoe de Snapdragon 7c het met x86 gaat doen. Daarnaast zit er ook een fors prijsverschil tussen, dus een dure en grote high end SoC zoals de M1 ga je niet aantreffen in een laptopje van 449 euro. Zeker niet omdat deze ookal met 4g komt.

Als iemand een high end SoC maakt gaat Windows daar heel goed op draaien namelijk. Het is dus niet Windows die ergens niet klaar voor is, het is het gebrek aan rappe SoCs en dat de meeste bedrijven helemaal geen zin hebben om een dure grote SoC te ontwikkelen.
Gebrek aan rappe SOC’s? Nah. Die zijn er genoeg. Apple heeft alleen in de SOC uit uitbreidingen gedaan zodat X86 instructies veel beter uitgevoerd kunnen worden. Dat samen met Rosetta2 die daar optimaal gebruik van kan maken maakt de M1 zo krachtig. Onder windows gaat dat niet lukken als je een off the shelve SOC pakt. Ook al is ie 10% sneller (wat niet gaat gebeuren voorlopig).

Ik ga het eerst even aankijken iig. Deze ontwikkelingen zijn wel interessant, want het brengt ARM voor desktop gebruik in ieder geval een heel eind dichterbij de consument.
Een Snapdragon 865 is inclusief modem 6.7miljard transistors, een M1 meer dan 16, zonder modem. De laptopvarianten met ARM waren gebaseerd op de Snapdragon 855/865. Best een aanzienlijk verschil. Ook een A14 bevat al 11.2 miljard transistors, exclusief modem.

Apple maakt hele grote, hele dure SoCs. Ze zitten dan ook in een andere prijsklasse. Er zijn op dit moment geen andere ARM chipontwerpers die zulke grote en dure chips willen maken.
Tuurlijk. En dat is dan ook waarom de socs van Apple ieder jaar met kop en schouder bovenaan staan qua performance. Kijk naar de iPad pro. Had die een boost nodig? Absoluut niet. De vorige generatie was al echt serieus snel, maar nu hebben ze er even een M1 ingestopt en bam 50% extra cpu rekenpower.

Maar goed. Die dingen zijn ook zo groot om dat er behoorlijke GPU kracht in zit en ,zoals ik dus al zei, ook x86 mogelijkheden om zo die emulatie ontzettend snel te doen.

Ga je kijken naar pure ARM cpu’s dan zijn er wel degelijk hele snelle soc’s, zoals de exynos lijn en Kirin SOC’s. De high-ends versies daarvan kunnen zich redelijk matchen met Apples A serie op multicore prestaties bijvoorbeeld.

Apple heeft dus een behoorlijk hoeveelheid extra spul toegevoegd en daardoor is die transistorcount ook zo hoog. Duur? Ja, maar direct ook de reden waarom dit wel werkt en vrijwel direct een groot succes is.
De M1 kan eigenlijk alles al zo’n beetje draaien wat je maar kan bedenken, ofwel ARM native ofwel met Rosetta2.
Dat is maar tijdelijk. Er zullen gegarandeerd applicaties zijn die de overstap niet gaan maken.

Ik weet niet wat de mogelijkheid is om in M1 MacOS een VM te zetten met x86-emulatie, zodat je er bv Mac OS X 10.6 Snow Leopard, OS X 10.5 Leopard, Windows of een ander x86-64 besturingssysteem op kunt draaien. Er zijn best wel veel mensen die in het verleden een Macbook variant kochten en er Windows op draaiden (al dan niet dualboot of in Parallels) omdat ze bepaalde Windows-applicaties moesten draaien voor school of werk.
Als ik Microsoft was, zou ik me gaan richten op de markt waar Google zich nu met Chromebooks in begeeft:
- goedkoop
- lange accuduur
- soepel en snel
- stil
Wel apart dat je dat zo stelt. Ten eerste, Apple richt zich bewust niet op goedkoop. Op die manier versterk je de tweedeling. Ten tweede, als Google zich daar al op richt is het bedrijfs- en marketingtechnisch niet interessant om je daar ook op te richten. We kennen allemaal de prijzenoorlogen in de supermarkten, zoiets wil je niet. Een dergelijke oorlog kost je als bedrijf klauwen vol geld, en levert nauwelijks iets op. Daarbij gaan lange soepel en snel, lange accuduur niet goed samen met goedkoop. Alle chromebooks bevatten forse compromissen.

Nee, Microsoft is ooit begonnen met DOS, voor de PC, heeft diverse softwarebedrijven opgekocht* die aan hun DOS en Windows ecosysteem iets konden toevoegen. Ze hebben met NT, dat uit de samenwerking met IBM in OS/2 is ontstaan, de stap gemaakt naar workstations en servers, en hebben zich met Active-Directory, Exchange, SQL-server, Hyper-V, e.d. steeds meer gericht op de servers waar meer geld te verdienen was. Tegenwoordig richten ze zich met Sharepoint, Azure, en OneDrive steeds meer op de cloud, juist omdat er daar meer te verdienen is.

Naarmate steeds meer functionaliteit naar de cloud migreert, waar Microsoft dus net zo had aan meedoet als Google, Apple en Amazon (om over zuiver cloudbased bedrijven zoals Dropbox, Spotify, Netflix maar te zwijgen) en het dus niet meer uitmaakt met wat voor device je de functionaliteit gebruikt, zul je zien dat Microsoft zich steeds minder met die devices bezig zal houden. Ja nu zijn Windows en Office nog hookpoints in bepaalde markten (m.n. bedrijven en onderwijs) waardoor ze er winst uit kunnen halen, maar naarmate devices steeds meer draaien op Android, iOS, Chrome, e.d. zal Microsoft zich steeds verder hieruit terugtrekken.

*(zo is bv SQL-server gekocht van Sybase, is HyperV, een doorontwikkeling van VirtualPC gekocht door de overname van Connectix, en zo is Powerpoint een doorontwikkeling van software van Forethought. Ook Doublespace, voorloper van Drivespace, is gekocht van Vertisoft. De vanaf Windows XP aanwezige fuctie "Compressed Folders" of Zipfolders is gekocht. Volgens één link die ik gevonden had van een Microsoft programmeur die het in zijn vrije tijd gemaakt had, Dave Plummer, maar er bestond al een programma Zipfolders dat in 1996 werd hernoemd naar ZipMagic. De volledige lijst, als je die al kunt samenstellen, lijkt wel eindeloos).
De 'huis-tuin-en keuken'-doelgroep die geen extra software nodig heeft dan wat in de app store staat...
De versie zonder 4g is neem ik aan zonder BTW nog?
$349, dus ja zonder invoerkosten...
Typ dit vanaf een surface pro x. Voor alles wat je in een browser kan doen is hij perfect. Office en Teams gaat ook prima. Dus vooral antwoord op chromebooks lijkt me.
Om met m1 macs te concurreren is er inderdaad heel wat meer nodig.
offtopic:
Ik neem aan dat je @ShaunF beantwoord?
Ja, dat dacht ik te doen... Ach, punt gemaakt.
een 400 euro apparaat v een 1000 euro (vanaf) apparaat, vergelijking onmogelijk

een goede concurrent voor chromebooks, met wat meer ram zelfs nuttig voor algemeen
$100 verschil voor enkel n 4g modem?
bij prijzen in de US moet je normaal nog btw rekenen
Hopelijk gaan ze met de Windows 10 X effectief eens degelijk de concurrentie aan met Chromebooks....wat in vele scholen het geprefereerde toestel is geworden, omwillen van de prijs enerzijds, en ook omdat die ICT-coördinatoren vaak anti-MS zijn.
Maar dan krijg je zo van die situaties dat ze kinderen leren werken met Sheets en Docs ipv Excel en Word. Goed voor de meeste alledaagse briefschrijvers, maar laat je net in een bedrijf of bij het verderstuderen nood hebben aan die 'echte' Office-producten.
Daarenboven krijgen ze in sommige richtingen ook nog MS Access, en aangezien dit niet draait op een chromebook moeten de kinderen maar zien dat ze thuis toch ook een laptop of desktop hebben met Windows 10 op.....oh ironie.
Maw, een performante en betrouwenswaardige laptop met Windows 10 (X), met een aanvaardbaar lage prijs, gaat met gemak de chromebooks kunnen overklassen. Hopelijk dat idd die 4GB hier voldoende gaat zijn, 8GB lijkt me toch net een iets veiligere keuze...
Waarom zou men überhaupt dit product uitbrengen met 4gb ram max? Die beperking zorgt ervoor dat het product gedoemd is te mislukken
"Duitse techsite WinFuture meldt ..."
https://videos.winfuture.de/22578.mp4

Wat een letterlijk inhoudsloos filmpje staat daar.
Ik ben vol verwachting van een prul.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee