Samsung kondigt 449 euro kostende Windows-laptop met Snapdragon-soc aan

Samsung heeft de Galaxy Book Go en Go 5G gepresenteerd. Beide laptops hebben Qualcomm Snapdragon-socs aan boord, in tegenstelling tot de Galaxy Book Pro-modellen met Intel-processors. De Book Go lijkt niet in de Benelux uit te komen.

De laptop heeft een 14"-lcd met een 16:9-scherm van 1920x1080 pixels. De in april aangekondigde duurdere Galaxy Book Pro-modellen beschikken over een oledscherm. De soc is een Snapdragon 7c Gen 2, de goedkopere van de Qualcomm-socs voor laptops. De modellen beschikken over 4G. Er komt later dit jaar ook een 5G-versie, maar daarvan houdt Samsung de specificaties en het ontwerp nog onder de pet.

Behalve de Snapdragon-soc heeft de laptop 4GB of 8GB aan lpddr4x-geheugen en 64GB of 128GB aan eUFS-opslag. De laptop heeft twee USB-C-poorten en een enkele USB-A-poort, naast een microSD-kaartslot en een 3,5mm-jack. Ook is er een slot voor een nano-simkaart. De Book Go weegt 1,38kg en meet 32,4x22,5 centimeter en is 14,9mm dik. De accu heeft een capaciteit van 42,3Wh, laden kan via USB-C met 25W.

De laptop lijkt uit te komen in Europa en de VS. Er is echter nog geen Nederlandse aankondiging, maar onder meer in Duitsland komt de laptop wel uit. Dat gebeurt volgende week en bij release kost hij 449 euro. De 5G-versie, waarvan alleen bekend is dat hij de Snapdragon 8c Gen 2-soc heeft, komt later dit jaar uit. Het zijn niet de eerste Samsung-laptops met een Snapdragon-soc. Eerder verscheen bijvoorbeeld al de Galaxy Book S met een Qualcomm-soc, waarna hij ook nog verscheen met een Intel Lakefield-processor.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-06-2021 • 11:47

55 Linkedin

Reacties (55)

55
55
41
2
0
10
Wijzig sortering
De snapdragon processor kun je ongeveer vergelijken met een Intel Core i5-8250. Ideaal als budget Windows laptop die ook nog dun moet zijn.
Ben wel benieuwd hoe (arm) Office het dan doet.
Want Office gebruikt inmiddels redelijk wat resources.

En buiten Office om zie ik eigenlijk de meerwaarde ook niet van een dergelijke lichtgewicht Windows oplossing.

Alle browserbased dingen (Office kan ook steeds meer via de Browser overigens) kun je ook via andere mogelijkheden.

Dus dan is het meer een ChromeOS, iPadOs, Android alternatief. Ook prima, meer keuze is altijd goed, maar ik zou er dan niet zo snel voor gaan (ook niet voor een Chromebook overigens).
Ben wel benieuwd hoe (arm) Office het dan doet.
Want Office gebruikt inmiddels redelijk wat resources.
Zie PC Marks 10 Benchmark waarin Excel en Word etc. getest wordt. Inderdaad minder snel dan de i5-8250U.

edit:link gewijzigd met dank aan @HuisRocker

[Reactie gewijzigd door Djarune op 3 juni 2021 13:52]

De snapdragon processor kun je ongeveer vergelijken met een Intel Core i5-8250. Ideaal als budget Windows laptop die ook nog dun moet zijn.
https://cpu.userbenchmark...5-8250U/m1573437vsm338266
i5 is zo'n +130% beter ;)

Acer Chromebook Spin 513 CP513-1H-S511
Gebruikt deze Qualcomm SoC ook

[Reactie gewijzigd door Hackus op 3 juni 2021 13:01]

Yep, dus als je niet heel erg om batterij zuinigheid verlegen zit,
is een goedkope Intel laptop vooralsnog wellicht prettiger.
.
De Apple M1 heeft ARM-native een mooi prestatie nivo tov Intel x64 native.
https://www.cpubenchmark....1+8+Core+3200+MHz&id=4104
Maar als je x64 gaat emuleren wordt dat weer een stuk minder..
Dat is de 7c Gen2 die je geselecteerd hebt. Het is zeker geen 130% verschil.

Zie Android Authority: Qualcomm 8cx benchmarked: Faster than Intel's i5 8250U?
Dat is de 7c Gen2 die je geselecteerd hebt. Het is zeker geen 130% verschil.

Zie Android Authority: Qualcomm 8cx benchmarked: Faster than Intel's i5 8250U?
Daar gaat het artikel ook over De soc is een Snapdragon 7c Gen 2, de goedkopere van de Qualcomm-socs voor laptops. De modellen beschikken over 4G. Er komt later dit jaar ook een 5G-versie, maar daarvan houdt Samsung de specificaties en het ontwerp nog onder de pet.
Slecht gelezen vanuit mijn kant
Het nieuwsbericht gaat dus over de niet-5G versie en er komt ook een 5G versie met 8c Gen 2. Wel gek dat de 5G versie een core extra krijgt.
Volgens mij is je link niet helemaal lekker gelukt. ;)

Gaat naar een netwerkadapter hier op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 3 juni 2021 12:25]

Dat was expres denk ik, sluipreclame! ;) De grote vraag is; heb je hem gekocht die netwerkadapter? ;)
Je kan hem daar mee vergelijken maar als je x86 software in emulatie moet draaien is de snelheid ineens een heel heel stuk lager, bijna brak te noemen.
maar gaat van je 64gb ook nog eens xx eraf voor windows? lijkt me niet echt ideaal een laptop met maar 64gb opslag
Is dit ARM Windows? Dan is het praktisch een Chromebook waar je niet veel meer mee kan dan browsen?
Bestaat er voor Windows niet iets zoals Rosetta2 dat op M1 MacBooks gebruikt wordt om x64 programma’s te kunnen draaien?
Rosetta is gedeeltelijk gebaseerd op hardware acceleratie. Een aantal veel gebruikte x86 commando’s zijn specifiek opgenomen in de chip voor hardware acceleratie.

Dit is waarom het niet zo eenvoudig is om dit zo maar op andere platformen te implementeren met dezelfde performance.
Heb je daar een bron van? Lijkt me interessant en kan er niets over vinden. Er wordt wel bij de eerste keer starten van apps een vertaling gedaan van de instructies. Maar volgens mij is dat allemaal software en geen hardware.
De M1 heeft een TSO (total store ordering) toggle om te switchen tussen x86 stronger en arm weaker model. TSO gaat praktsich over hoe je ene core load/stores van een andere core gereflecteerd ziet in memory. Als je dat niet fixt moet je bij emulation een hoop barriers injecten die garanderen dat load/stores van andere cores in de juiste volgorde bij jou aankomen.

Ik heb gezocht maar kan geen officiele bron hiervoor vinden qua m1, wel een leuke blog: https://www.arangodb.com/...igrating-from-x86-to-arm/.
Ja dat had ik gelezen ja. Suggestie hierboven (en las het verderop nog een keer) was dat de M1 bepaalde x86 instructies heeft geïmplementeerd, maar dat is niet waar.
Zo zie ik het ook, tegelijk, is het denk ik wel goed voor de concurrentie in die niche, hoewel je natuurlijk liever een nieuwe frisse speler hebt.

Met als toegevoegde waarde overigens de ARM apps uit de Windows Suite (bvb Office). Hoop dan wel dat niet crasht met 4 excel sheets, want anders is het inderdaad vooral een veredelde tablet.
Windows op ARM kan sowieso al x86-applicaties draaien via emulatie. x64 is nog work in progress: https://www.techrepublic....-bit-emulation-is-working

Het is dus een stuk functioneler dan Windows RT vroegâh ;)

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 3 juni 2021 12:30]

Waar heb je het over? Om zowel Chrome OS als Windows ARM kun je veel meer: op ChromeOS kun je Android- en Linux-apps installeren en op Windows ARM kun je ook wel wat andere software zetten, al dan niet onofficieel geport. Daarnaast werkt Microsoft aan emulatie van x64-apps.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 3 juni 2021 16:42]

Hoe presteert windows onder arm
Bij emulatie dus software die niet voor arm gecompileerd is kan de snelheid wel eens heel laag zijn. Met software die voor arm onder windows gecompileerd is is de snelheid goed.

Helaas is het nog zo dat een top arm na emulatie een lage/midden x86 cpu is.

In de goedkoopste samsung zit een 7 serice arm niet echt ideaal voor emulatie.

Begreep dat de M1 van apple het met x86 emulatie veel beter doet en sneller is.
Logisch ook. De M1 heeft specifieke X86 extensies waardoor er een soort mengelmoes van arm en x86 instructies kan worden uitgevoerd. Daardoor is de performance penalty nihil. Slechts een paar procent. Dat in combinatie met een SoC die sowieso al heel erg snel is geeft een zeer soepel ervaring met niet native code.
Toch merk ik in de geemuleerde software behoorlijk wat traagheid op, die in andere software niet aanwezig is. Ik ben verbaasd over hoe slecht Rider nog draait.
Sommige applicaties leunen te veel op JIT emulatie en kunnen niet AOT omgezet worden. Dan krijg je inderdaad dat iedere instructie on the fly vertaald moet worden. Dat heeft inderdaad iets meer impact, maar valt nog steeds mee in vergelijking met een volledige ARM SoC die dus geen x86 extensies heeft.
Windows 10 zelf best goed, maar de voornaamste rede om Windows 10 te gebruiken, is de hele Windows x86 bibliotheek en daar heb je niets mee aan.
De helft van een mac-book air aan de helft van de prijs.

ICM een geoptimaliseerde doch gebruiksvriendelijke linux distro zou dit zeker een acceptabel toestel kunnen zijn. W10 vraagt op zich al redelijk wat resources, gooi daar de gebruikelijke bloatware bovenop en je zal niet ver lopen met je 4 GB ram en je budget ARM-Soc'je.
Waren zij niet gestopt met Windows laptops?
Nee hoor, alleen in bepaalde landen hebben ze zich uit de markt getrokken maar Samsung is nooit gestopt met het maken van laptops.
Ja? Een hele logische toch? Het is de capaciteit in Ah maal de werkspanning in volt.

De daadwerkelijke capaciteit van een opslagmedium wordt vrijwel altijd uitgedrukt in Wh.
Waarom niet? Als je het gebruikte voltage niet precies weet heb je niet aan een capaciteit in Ah.
Vind het nog redelijk aan de prijs voor wat je ervoor krijgt.
Goedkoop, duurkoop... 450 euro, voor een laptop met vermoedelijk slechts 4GB RAM en 64GB geheugen! Absoluut niet kopen! Bij aankoop zal het nog wel lukken voor klein beetje te surfen of een office toepassing. Wil je voor dat geld, koop dan een ipad. Ik zie heel veel Laptops langskomen, die eigenlijk een spijtige zaak zijn. 512GB geheugen, en 8GB ram, maar liefst 16GB RAM, En dan heb ik het nog niet gehad over de CPU. Algemeen voor een laptop is alles goed vanaf AMD Ryzen 4000. Wil je een intel laptop aanschaffen, moet je het gaan opzoeken, want daar kan ik het niet meer volgend met hun atom, en dual cores die ertussen zitten. De Core-reeks zit aan 11G-sier, maar de 9 en de 10-serie worden ook nog steeds veel verkocht, en presteren soms zelfs beter, maar batterijduur is dan weer te bekijken. Daarom dat ik de AMD 3000-serie niet zou aanraden.
Ik heb net een laptop gekocht met een scherm van 400nits, en een kleurruimte van 72%NTSC voor minder dan 700 euro, AMD ryzen 4000, SSD 512GB, en RAM 16 GB. Daar kan toch niets tegen op? het gaat over de Asus Vivobook 14. De 15" is misschien net wat handiger voor veel mensen vanwege het grotere scherm, en het numeriek klavier, alsook fingerpint dat je cadeau krijgt, maar het scherm is dan weer maar 250nits, 45%NTSC.

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 3 juni 2021 13:19]

Daarom, bedoelde er ook mee dat ik hem best duur vind. Voor praktisch hetzelfde geld heb je al een hele degelijke Lenovo.
Is dit nou eigenlijk gewoon een hele grote telefoon? :9

[Reactie gewijzigd door SirNixon op 3 juni 2021 12:00]

Ik zou zeggen appels en peren maar die hebben gemiddeld dezelfde omvang dus... appels en kersen. Het zijn beide stukken fruit. Eh sorry, ik bedoel computers.
Computers met slechts 4GB werkgeheugen zouden door Microsoft gewoon verboden moeten worden. Om slechts een paar tientjes te besparen dondert de hele gebruikerservaring van een Windows pc in elkaar zodra je een paar programma's of browservensters open hebt staan. Het erge is dat Microsoft zich hier ook schuldig aan maakt met zijn Surface modellen.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 3 juni 2021 12:12]

Er is gelukkig meer dan Windows
Spreken er meer bezoekers van Tweakers Duits dan Engels? (waarom een bron in het Duits en niet in het Engels?)

Daarnaast, waarom wordt er geen woord gerept over de gebruikte versie van Windows en de (verwachte) prestaties van de software die je er op kan draaien gezien het hier over een ARM ipv een x86 apparaat hebben?

Ook mis ik details over het gebruiksscenario voor deze laptops, met slechts 64 of 128 GB opslag (hoeveel blijft daarvan over na installeren van Windows?) lijkt me dit een Chromebook alternatief, niet een echte "laptop", ook iets wat het vermelden waard zou zijn toch?

Een lezer heeft nu(.nl ;) ) meer aan de reacties onder het artikel dan aan het artikel zelf als je het mij vraagt.

edit: typos

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 3 juni 2021 12:30]

Tussen Duits en Engels zou ik voor de taal Engels kiezen. Maar voor de markt en de prijs zou ik wel naar Duitsland willen kijken. uiteindelijk zou ik een laptop in geen van beide markten kopen: beide hebben een voor NL niet wenselijk toetsenbord.
Daarnaast, waarom wordt er geen woord gerept over de gebruikte versie van Windows en de (verwachte) prestaties van de software die je er op kan draaien gezien het hier over een ARM ipv een x86 apparaat hebben?
Precies! Dat is toch een van de belangrijkste punten van deze laptop!
Spreken er meer bezoekers van Tweakers Duits dan Engels? (waarom een bron in het Duits en niet in het Engels?)
Als je Engels prefereert dan kan het uit India, China, US, Brazilie. Nigeria komen.
Wij weten niet door welke bril/culttur ze kijken.
Duitsers zijn net als NL's (behalve die uit de Randstad/Amsterdam: die denken dat zij de norm zijn)
Cultuur? Je hebt door dat we het over de offciële Samsung sites hebben? Bovendien, jij denkt bij engels niet direct/eerst aan ons andere buurland, Engeland? Hoe je in godsnaam bij die andere landen komt (muv de US) |:(
Cultuur? Hoe je in godsnaam bij die andere landen komt (muv de US) |:(
Misschien weet jij niet dat 3/4 van de wereld engels spreekt/schrijft, maar dat dat niet hun cultuur/moedertaal is.
Ja, het moet ergens beginnen. Is Windows 10 op ARM niet volwassen genoeg omdat er weinig apparaten zijn, of zijn er weinig apparaten die Windows 10 op ARM ondersteunen omdat het OS nog niet volwassen is?

Ik hoop dat Microsoft volle aandacht geeft en blijft geven om Windows op ARM volwassen te krijgen, als een daadwerkelijke alternatief tegenover macOS dat op de M1's van Apple draait.

Vooralsnog blijf ik ver weg van Windows op ARM, aangezien Microsoft wel meerdere keren heeft laten zien dat ze moeite hebben resources te blijven inzetten bij hun besturingssystemen die geen Windows x86/x64 zijn. Windows Mobile en Windows Phone zijn ze mee gestopt, Windows RT was een drama.

Apple krijgt het wel voor elkaar om de emulatie/vertaalslag tussen verschillende architecturen vloeiend te draaien, ik hoop Microsoft ook.


Is het overigens bekend hoeveel uur deze laptops meegaan op een lading? Dat zou juist de kracht moeten zijn van de laptops, maar lees er behalve het aantal Wh verder niets over.

Verder vind ik het schandalig dat ze nog steeds apparaten uitbrengen met 4 GB, maar wat doe je eraan. Laten we het maar positief inzien onder het mom van 'meer keuze'.

Ik heb helemaal niets met apparaten die ChromeOS runnen, maar voor 450 euro zou ik zeggen dat die van voorkeur genieten boven een Windows op ARM-machine (op dit moment). Lijkt me enorm frustrerend om Windows te hebben, maar geen 'klassieke' programma's te kunnen installeren. Of het is telkens maar weer uitzoeken en hopen dat er (binnenkort) wat komt.

Maar goed... Uiteindelijk wel blij dat er ook ARM-machines komen voor Windows.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee