Google maakt RCS wereldwijd beschikbaar en voegt eind-tot-eindversleuteling toe

Googles implementatie van RCS via de Messages-app is nu wereldwijd beschikbaar, met uitzonderingen van enkele landen zoals China en Rusland. Google maakt daarnaast bekend dat het de RCS-berichten van eind-tot-eindversleuteling gaat voorzien en begint met een bètatest.

In een blogbericht schrijft Google dat RCS via Messages nu wereldwijd beschikbaar is, via Google of via de provider van de gebruiker. Daarbij merkt het bedrijf wel op dat de beschikbaarheid van RCS 'afhankelijk is van het apparaat van de gebruiker en van de provider'. Daarnaast heeft Google Messages een kaart gepubliceerd, waar de landen te zien zijn waar de chatfuncties beschikbaar zijn. Volgens deze kaart is RCS niet beschikbaar in landen als China, Rusland en Iran.

Google maakt tevens bekend de RCS-berichten in Messages te willen voorzien van eind-tot-eindversleuteling. De berichten zijn nu versleuteld, maar niet eind-tot-eind. Eerst krijgen gebruikers die via Messages een een-op-eengesprek voeren de eind-tot-eindversleuteling. Google rolt deze vorm van versleuteling deze maand uit naar de eerste bètatesters, een uitrol die niet voor het einde van het jaar klaar zal zijn. Wanneer reguliere Messages-gebruikers de versleuteling kunnen verwachten, is niet duidelijk. Messages-gesprekken die in aanmerking komen voor de eind-tot-eindversleuteling, krijgen deze versleuteling automatisch. Alleen wanneer beide gebruikers RCS-chatten via de Messages-app, kan het gesprek de versleuteling krijgen.

Het bedrijf heeft een technical paper uitgebracht, waarin het uitlegt hoe de eind-tot-eindversleuteling van Messages werkt. Zo maakt Messages gebruik van het Signal-protocol om de berichten te versleutelen. Onder meer WhatsApp en Facebook Messenger gebruiken dit protocol voor de eind-tot-eindversleuteling.

In de paper legt Google ook uit hoe de gebruiker de eind-tot-eindversleuteling kan herkennen. Google gebruikt daarvoor een sloticoon, bijvoorbeeld bij de timestamp van een bericht. Gebruikers kunnen na het gebruik van de eind-tot-eindversleuteling van Messages wel overstappen naar een andere RCS-chatapp, al zal het eerste bericht per gesprek dan wel een onleesbare reeks aan cijfers en letters zijn, met de melding dat het een versleuteld bericht is. De Messages-app van de versturende partij zal volgens Google aan de plaintext delivery receipt echter kunnen zien dat de ontvangende gebruiker is overgestapt naar een andere RCS-app, waardoor het volgende bericht geen eind-tot-eindversleuteling meer zal hebben.

RCS, kort voor rich communication services, wordt gezien als de opvolger van sms. Met RCS is het mogelijk om berichten via internet te sturen, met extra functies die lijken op andere chatapps. Zo kunnen gebruikers via RCS videobellen, leesbevestigingen krijgen en afbeeldingen sturen. Tot halverwege vorig jaar waren providers verantwoordelijk voor de uitrol van RCS, maar in juni 2019 gaf Google aan de chatimplementatie zelf te willen verspreiden.

Links een sms- of mms-gesprek via Messages, midden een RCS-gesprek, rechts een eind-tot-eindversleuteld RCS-gesprek

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-11-2020 • 19:01

63 Linkedin

Lees meer

Reacties (63)

63
63
35
6
0
23
Wijzig sortering
Twee belangrijke details uit de paper:
E2EE is implemented in the Messages client, so both clients of the conversations must use Messages,otherwise the conversation becomes unencrypted RCS.
In order to store and exchange user public keys like identity keys and prekeys, we need to have acentral key server. Unlike the messages server, this server is always hosted by Google to store users'public keys.
Oftewel dit is nog steeds geen universele E2EE messaging oplossing waarbij verschillende clients gebouwd kunnen worden en dus ook door telefoon vendors standaard op hun toestellen geïnstalleerd kunnen worden. Dit bouwt eigenlijk een soort iMessage boven op RCS.

Dan kunnen we denk ik beter nog steeds proberen om Signal populairder te maken.
Google to store users'public keys.
Dat is toch geen probleem? (Met uitzondering van de meta data) Zolang de private key je apparaat maar nooit verlaat. Zou zowizo eerder voor Matrix dan voor signal gaan.

[Reactie gewijzigd door Redstone op 19 november 2020 22:56]

Matrix heeft inderdaad wat Swooky lijkt te willen: universele E2EE messaging oplossing waarbij verschillende clients gebouwd kunnen worden (en al zijn gebouwd). Wat Google hier doet is hetzelfde wat Signal al deed. Signal weert alternatieve clients van hun server. (Je bent wel vrij om een eigen Signal server te hosten en daar je eigen clients te gebruiken, maar dan kun je niet communiceren met mensen op andere servers, wat bij Matrix overigens wel kan.)
Als unencrypted RCS geen centrale server nodig heeft, waarom vraagt de verzender dan niet gewoon de public key op bij de daadwerkelijke ontvanger? Dan ben je naar mijn idee decentraal en net zo veilig.
Je kunt dan niet zeker zijn dat de public key die je krijgt ook echt de public key is van de persoon die je wilt bereiken, en niet die van een man in the middle. Als je Google blind vertrouwt en de rest van het netwerk niet in ieder geval.

EDIT: maar ik vermoed dat het Google niet om de goodwill te doen is maar om de marktpositie.

[Reactie gewijzigd door Steef435 op 20 november 2020 11:33]

Zolang Apple dit niet opneemt en de telecom providers het laten weten, zal het geen succes worden. Welk probleem lost RCS op wat we niet reeds met andere chat apps oplossen? Exact.
Dat best veel mensen van whatsapp af willen, maar dat niet kan omdat je anders wordt afgesneden van veel belangrijke communicatie. Ja, je kan zonder whatsapp, maar vrolijk word je daar niet van als je kinderen hebt. Bijna alles gaat via whatsapp.

Als RCS de nieuwe SMS wordt en een vervanger voor whatsapp kan zijn dan stap ik direct over met al mijn beheerde groepen. De rest volgt daarna vanzelf.
Daar zou ik nog niet zo snel op rekenen. Zelfs onder de Tweakers lezers verwacht ik niet dat meer dan een kwart over zal gaan en dan hebben we het over een groep die het meest waarschijnlijk is om voor een oplossing als deze te gaan.

Ja veel mensen willen graag van Facebook af, maar mensen houden van wat ze gewend zijn. Ze zitten eenmaal op WhatsApp en de overstap naar RCS zal hoe pijnloos die ook gemaakt wordt voor de meesten alsnog veel te veel moeite zijn. De reden dat WhatsApp het van SMS overnam was omdat WhatsApp iets concreets kon toevoegen en het universeel werkte (of in ieder geval zo goed als universeel). Een nieuw platform moet een fundamentele verbetering in de gebruikerservaring opleveren (privacy telt voor de meeste mensen helaas niet), zo goed als universeel werken en niet te moeilijk zijn om te gebruiken.

Aan het eind van de dag voegt RCS niet iets toe dat je nu al niet met WhatsApp kunt doen, daarnaast zijn de uitgebreide features die het bovenop SMS toevoegt (inclusief E2EE) effectief alleen bruikbaar op Android. Het enige wat het wel heeft is gebruisgemak. Dat dit niet gaat aanslaan kunnen we alleen al aan de geschiedenis zien.

Apps als Signal bestaan al jarenlang; echter voegen ze niets echt iets toe wat WhatsApp ook al niet doet. Dus hoewel iedereen met iOS of Android het kan installeren heeft het nooit in de algemene bevolking voet aan de grond gekregen.

Een directer voorbeeld, iMessage. Het werkt in principe net als RCS. Het staat standaard op alle iPhones (en daarnaast ook andere apparaten in het Apple ecosysteem), het voegt ongeveer net zoveel toe als WhatsApp met nog een paar extra features, heeft E2EE en is zo simpel te gebruiken als SMS. Maar zelfs in een land als de VS waar het marktaandeel van iOS veel groter is, komt het niet eens in de buurt van de marktpenetratie die WhatsApp heeft.

In het verleden behaald rendement is geen garantie voor de toekomst, maar een project dat keer op keer misloopt en waar de opvolgers niks leren van hun voorgangers heeft geen grote kans op succes. Voor de gewone huis, tuin en keuken gebruiker zal het worst zijn of Facebook hun informatie heeft, zolang ze Sanne met de iPhone twee straten verderop maar kunnen bereiken. WhatsApp was zo ongeveer de eerste en in deze sector ben je als je de eerste succesvolle bent vaak ook de enige.

Je zegt het zelf al, je wordt afgesneden van belangrijke communicatie. Dat blijft bij RCS ook zo tot genoeg mensen overstappen, en mensen zullen niet overstappen zolang ze niet volledig bereikbaar zijn op het nieuwe platform. Kip en ei verhaal.

[Reactie gewijzigd door Centurius op 20 november 2020 02:47]

Klopt wel wat je zegt, maar je slaat 1 ding over. Er is een bepaald percentage wat weigert whatsapp te gebruiken en andere apps gebruikt. Wil men diegene bereiken dan moet men of de app van diegene installeren, wat vaak te veel moeite is, of men gaat terug naar SMS, wat functionaliteit kost.

Nu even de lange termijn. Er zullen meer mensen komen die gaan kiezen voor deze optie omdat de ander niet een aparte app hoeft te installeren. Je bent bereikbaar. Dat is inderdaad nog steeds niet het grote deel, maar kan wel een deel worden wat significante invloed gaat hebben.

Het afgesneden zijn van communicatie wordt meer overbrugbaar.Hangt overigens wel van de implementatie af van Google. Als blijkt dat Google data loopt te zuigen dan komt dat grotere deel er niet.

Ik SMS meer dan ooit, vroeger nooit, maar ik weiger Whatsapp te gebruiken. Sommigen hebben mijn app geïnstalleerd, de meesten SMS'en. Is er een deel weg, ja maar daar geldt hetzelfde voor als altijd, als men al te beroerd is om geen respect te hebben voor je principes is het toch negatieve ballast, Het is zelden de massa die innovatie/vooruitgang/evolutie in beweging zet. Het zijn uiteindelijk gewoon meelopers, hun invloed is alleen het getal en het blijven kuddedieren die geleid worden door de uitzonderingen.
Kinderen, familie, werk, vrijwilligersclubjes, etc.
In Nederland gebruikt echt iedereen whatsapp en je wordt vreemd aangekeken als je het niet gebruikt. Als je er voor kiest het niet te gebruiken is er voor veel zaken echt nog geen alternatief en wordt je dus gewoon uitgesloten van communicatie. Omdat je namelijk de enige bent zonder.
Dan stap je met je kinderen toch over op Signal? Dat biedt al nagenoeg dezelfde mogelijkheden als Whatsapp maar is qua privacy een veel beter alternatief. Daarbij is bellen met Signal ook steeds vaker een betere ervaring dan met Whatsapp, vooral wat betreft de geluidskwaliteit. Signal biedt net als bijv Apple imessage facetime een directe IP-verbinding tussen beide bellers. De verbinding wordt opgezet middels een centrale server en daarna praten de clients direct met elkaar. Een soort SIP-achtige implementatie dus.

Ik heb naar RCS gekeken en zelfs even geactiveerd op m'n Pixel 4a. Maar ik heb het er weer afgegooid vanwege het ontbreken van end-to-end encryptie. En nu blijkt zelfs dat als je chat met iemand die een andere client gebruikt dat er helemaal geen encryptie wordt toegepast. Het mag dan een mooie opvolger zijn voor SMS maar het komt niet in de buurt van een moderne chat app. En omdat mijn provider geen RCS ondersteunt, gaat de communicatie via een Google server en daar heb ik niet zoveel zin in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1330988 op 20 november 2020 10:58]

Is dat niet gewoon de app van Google of Samsung, met een sausje (naam) van Vodafone? In dat geval is het niet anders dan wanneer ze Whatsapp hernoemen naar VodafoneApp :)
Dat blog-artikel geeft verdacht weinig informatie.
Met RCS-Chat (Rich Communication Services) verstuur je video’s, foto’s, GIFjes, stickers, jouw live locatie, contacten, voice-recordings en bestanden vanuit de “vertrouwde” berichten inbox.
Ik vermoed dat het echt om de standaard berichten app gaat waar je nu SMS'jes mee stuurt.
RCS is gebaseerd op 3GPP en OMA specs. Lijkt me een behoorlijk voordeel t.o.v. de proprietary apps die we nu allemaal gebruiken. Jij zou gewoon zelf de client kunnen maken op basis van de beschikbare informatie en die werkt dan gewoon samen met alle anderen.
En dat begrijpt 99% van de smartphone gebruikers? Het enige wat hun boeit is dat ze de voor hun gangbare app kunnen downloaden uit de App of Play Store. Die app is WhatsApp en zal dat ook blijven tot er iets komt dat echt iets wezenlijks toevoegt.
Zolang Apple dit niet opneemt en de telecom providers het laten weten, zal het geen succes worden. Welk probleem lost RCS op wat we niet reeds met andere chat apps oplossen? Exact.
RCS zou op kunnen lossen dat messaging voortaan weer via de servers loopt van een bedrijf waar jij de klant (en niet het product) bent. RCS zou kunnen oplossen dat providers lokale servers ervoor zouden inrichten en dat die zich aan de lokale privacy regels moeten houden. Telecom providers weten namelijk al alles van je, dus is een end-to-end-encrypted message via hun servers en netwerk geen extra atack-surface voor privacy issues terwijl facebook die gegevens (voor whatsapp) dan niet meer heeft omdat die app overbodig wordt en je dus je account kunt opzeggen.
Dat ben ik wel met je eens, maar ook onder die voorwaarden zie ik geen voorwaarden voor grootschalige adoptie van RCS. De gemiddelde persoon ziet geen issue in het gebruik van met name Whatsapp en Facebook Messenger. Zolang dat zo blijft gaat men niet op zoek naar alternatieven.
Dat zou kunnen, maar de bedoeling was dat net als SMS, RCS bereikbaarheid straks default functionaliteit van een telefoonnr is. Waar je niks voor hoeft te doen (accounts/passwords etc) om het te hebben.
Als men dan nog steeds liever WA gebruikt dan is dat prima, maar voor contact met mij, zal men toch iets anders moeten gebruiken.
Meestal kiest men dan voor SMS (of soms mail) is mijn ervaring, en ikzelf ook.
Maar zou net als SMS, iedereen ook RCS hebben, dan is RCS wel de betere optie lijkt mij.
Of dat er ook van komt moet nog blijken, maar goed.
Dat zou kunnen, maar de bedoeling was dat net als SMS, RCS bereikbaarheid straks default functionaliteit van een telefoonnr is. Waar je niks voor hoeft te doen (accounts/passwords etc) om het te hebben.
Dus, qua werkelijke functionaliteit net als iMessage. Een app die hetzelfde al 9 jaar probeert en niks aan de dominantie van WhatsApp heeft kunnen veranderen.
Ja zoiets (denk ik), maar dan een standaard die niet beperkt is tot 1 minderheidsmerk, maar die elke telefoon+telecom kan ondersteunen als ze daar zin in hebben.
Dan heb ik het overigens over RCS, niet over de e2e crypto die Google eroverheen doet.
Al blijft Whatsapp domineren, dan kan ik iig upgraden van SMS naar RCS.
Apple afschuiven als slecht een 'minderheidsmerk' is wel een flinke onderschatting van de impact die het heeft op de smartphone markt en gebruikers. Iedere beetje app wil een aanwezigheid op beide stores. Providers gaan geen zin hebben in het te implementeren want ze moeten er extra moeite voor doen en kunnen het op deze manier toch niet monetiseren. Apple gaat niet iMessage torpedderen. Daar vallen de twee factoren die nodig zijn dus al af.
Tsja hoe wil je t anders noemen; het is sowieso niet de meerderheid.
En die grote impact die ze zouden hebben op de sector, nou volgens jouzelf heeft dat dus niks kunnen doen aan de WA dominantie.
Dat is ook niet zo raar; als je wilt concurreren met WA, moet je met meer komen dan iets dat niet werkt op driekwart(?) van de telefoons, maar expres op slechts 1 merk. Dan heeft RCS toch meer potentie.
Maar Apple hoeft iMessage ook niet te torpederen; ze kunnen bijv nog RCS als transport gebruiken ter vervanging van SMS, voor berichten naar niet-Apple users.
Of providers nou zin hebben of niet, zolang ze het maar doen vind ik het best.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 20 november 2020 08:50]

Hij bedoelt natuurlijk dat het geen zin heeft dat Apple een mooie functionaliteit gebruikt als het niet praat met tante Sjaan die een Android telefoon heeft.
Als RCS door alle providers / fabrikanten wordt geadopteerd, dan kan tante Sjaan Whatsapp fijner vinden om te gebruiken, maar je kunt haar prima bereiken via RCS met dezelfde functionaliteit als Whatsapp, en als genoeg mensen dat gebruiken, zullen er ook steeds meer mensen blijven hangen.
Wat ik juist in een andere reactie lees is dat de key-servers van Google zijn, en gecentraliseerd. Gebruik je een andere client, dan zal je verkeer niet versleuteld zijn.

Dus lijkt me zeker een goede vraag, welk probleem wordt hier opgelost? Alleen Google Messages client met de Google key-server biedt een versleutelde verbinding. Dat maakt het voor end-to-end versleuteld verkeer net zo gecentraliseerd als Whatsapp.
Aan de andere kant krijg je dan weer het gezeur dat de telecombedrijven er exorbitante bedragen voor gaan rekenen. Zie de hele discussie met SMS en extreem dure bitjes. En de roaming tarieven. Daar heb ik nou niet echt vertrouwen in.

Ik wil er best voor betalen hoor, maar de telecombedrijven willen zoiets altijd tot op het bot uitmelken. Echt schofterig hoge winstmarges. Sinds de mobiele providers zijn verworden tot een 'domme datapijp' zijn ze heel veel macht kwijtgeraakt en daar ben ik erg blij mee.

Dan heb ik liever een degelijk gedecentraliseerd systeem waar ik aan kan bijdragen met een eigen servertje ofzo. Zoiets als Matrix. Daar moet het naartoe, niet weer terug naar de telecomboeren.

Overigens weet mijn (prepay) telecom provider helemaal niet zoveel van me.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 19 november 2020 23:17]

Met probleem bedoelt @FlyBock denk ik iets wat het grootste deel van de smartphone gebruikers als een probleem ziet. Hun kan dat toch helemaal niks boeien. De reden dat WhatsApp groot is geworden is dat het een revolutie was ten opzichte van SMS en MMS. Zolang een nieuwe standaard of app niet iets op een vergelijkbare schaal toevoegt in echte functionaliteit blijft het wat men gewend is.
WhatsApp is inmiddels de defacto standaard hier in Nederland. Ik zie dat niet zomaar door RCS bedreigd worden.
Ik denk dat dat nog wel eens heel snel zou kunnen gebeuren.

De combinatie van Facebook vermoeidheid en een ander (hopelijk dan) gratis alternatief wat toch al op je telefoon staat...
Zolang een alternatief niet cross platform is, is het geen bedreiging voor WhatsApp. En RCS werkt niet op iOS.
Signal werkt op Android en IOS, maar een succes is het nooit geworden.
Ik beweer ook nergens dat het tegendeel wel werkt :)
Daar hoop ik al jaren op. Ik doe al 2 jaar Matrix, een stuk veelzijdiger dan WhatsApp en dan is het ook nog eens gedecentraliseerd en open source, dus er zit geen grote commerciële toko met dubieuze motieven achter.

Het nadeel is dat je niet direct met de hordes op WhatsApp kan appen. Maar goed, soit. Alles wat een begin heeft, heeft een eind. Ik hoop dat het eind van WhatsApp (en de hegemonie van al die andere post-kapitalistische roofridders) ooit ten einde komt. En dat kan inderdaad best wel eens heel snel gebeuren.
Er is inmiddels een bridge van Matrix naar Whatsapp. Helaas eist die wel dat je een android apparaat constant ingelogd hebt omdat het via whatsapp web werkt. En als je een telefoon hebt op dat account moet dat die telefoon wel zijn, met alle batterijverbruik vandien dus. Hopelijk wordt dit beter met de aankomende multi-device ondersteuning van whatsapp.
In mijn vriendenkring hebben mensen de notificaties van whatseflaps uitgezet. Omdat het een continue stroom social media posts geworden is.
Dat probleem los je niet op met een andere app.
Jawel, want op Matrix zit je helemaal alleen :D :D
Een extra optie kan op zich geen kwaad.
Dat gezegd hebbende, we hebben het over Google, en die heeft nou niet exact een vlekkeloze reputatie M.b.t. communicatieapps.
RCS is een protocol dat niet specifiek aan Google is verbonden, net als SMS. Zo gaat Samsung RCS ook in zijn berichten app bouwen. Als Apple het nou inbouwt in iMessage dan komt er eindelijk weer een leverancier onafhankelijk chat platform en kunnen we afscheid nemen van Whatsapp en dergelijke (of die bouwen het ook in).
Deze oplossing van Google zal niet geïmplementeerd kunnen worden op andere platformen. Het maakt gebruik van een centrale key server van Google en ze proberen hier ook geen universele E2EE standaard naar voren te brengen.
E2EE is implemented in the Messages client, so both clients of the conversations must use Messages,otherwise the conversation becomes unencrypted RCS.
In order to store and exchange user public keys like identity keys and prekeys, we need to have acentral key server. Unlike the messages server, this server is always hosted by Google to store users'public keys.
RCS is een protocol dat niet specifiek aan Google is verbonden, net als SMS.
XMPP is een protocol dat niet specifiek aan Google is verbonden, totdat ze hun implementatie in Google Talk wel in-house en afgesloten maakten.

Wie beheert de RCS client op de meeste Android toestellen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 november 2020 19:36]

De berichten app wordt "beheerd" door de maker van de telefoon. En als die app je niet bevalt installeert je een andere.
De berichten app wordt "beheerd" door de maker van de telefoon.
Komt gewoon van Google, en die zal waarschijnlijk (net als andere Google applicaties) gewoon updates kunnen pushen. Gezien Google's geschiedenis is het voor het verwachtingsmanagement beter om sceptisch te zijn.
Google is partnering with carriers and OEMs to offer a native messaging client, Messages, for RCS, SMS and MMS messaging.
En als die app je niet bevalt installeert je een andere.
Welke gebruiker doet dat nou? :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 november 2020 19:50]

getuige de eindeloze stortvloed aan whatsapp gebruikers bijna iedereen zou ik zeggen.

maar een app / protocol die eindelijk SMS volledig vervangt voor iets beters zoals iMessage en dat multi-provider / multi-platform zou kunnen worden juich ik van harte toe... en dat apple het maar snel in iMessage mag introduceren.
Even ter informatie, welke andere app is er eigenlijk voor sms waarbij niet elke keer de standaard sms app deze probeert te overrulen (zoals direct uit je telefoonboek/sms sturen dat je bezig bent etc).
Ik gebruik hier signal voor. Deze kun je als standaard app instellen. Daarna gaat alles wat voorheen via de sms app van de fabrikant van je telefoon ging, nu via signal. Op mijn galaxy s10 werkt dat perfect. Ook is het een alternatief voor whatsapp. Het is niet alleen een sms app, maar ook een chat app. 1 App voor zowel je chats als je sms'jes. Ideaal.
Ja en Google beheert dus ook de SMS client op de meeste Android toestellen.
SMS is de standaard, dat heeft "iedereen". Ze kunnen het niet maken om SMS af te sluiten voor niet-Google users.
Als RCS ingeburgerd zou zijn, zelfde verhaal lijkt mij. Vooral als Apple (of anderen) ook meedoet, en RCS _de_ SMS vervanger is geworden. Althans, dat was het doel ervan.
Wel vraag ik me af hoe portable die e2e crypto is; kan me voorstellen dat dat alleen tussen Google Messageses werkt, maar mss is het een open protocol.

@Centurius, nee, dat was pas later vermeld, maar bedankt voor de update.
Verre van ideaal maar als ze dit "pushen" zoals ze doen naar miljarden telefoons, is het alsnog beter dan SMS waarbij het nooit e2e versleuteld is.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 20 november 2020 03:33]

Zoals eerder hier vermeld, inclusief in deze exacte comment thread. E2EE werkt alleen tussen gebruikers van de Google App en Google beheert de keyservers. Het is dus expliciet geen universele E2EE optie waardoor het eigenlijk meteen al afvalt aangezien op een ander platform zitten of ook maar een andere app gebruiken betekent dat al je berichten in plain text de lucht ingaan.

Google heeft hun eigen project al gedoemd te mislukken voor het ook maar gelanceerd is door geen universele E2EE standaard te ontwikkelen.
Daarom is het zo jammer dat providers hier niet snel genoeg mee aan de slag zijn gegaan. Onbegrijpelijk in mijn ogen. Ik hoop nog steeds dat het komt.
Inderdaad. Zo'n 8...10 jaar geleden had GSMA Joyn gestandaardiseerd. Als de providers dat toen goed hadden geïntroduceerd hadden we nu een volledig op open standaarden gebaseerde messaging apps gehad i.p.v. WhatsApp, Telegram, etc.
Mooie feature van Google, maar jammer dat dit alleen tussen Androidapparaten werkt.

Is het bekend of er ook iets van end-to-endencryptie in de RCS-standaard zit of komt?
Je kunt als je wilt gewoon een RCS app maken voor andere eco-systemen. De specs zijn openbaar. Maar de kracht van RCS is dat het in de native messaging app zit.
Een app maken is een ding... Kun je ook een eigen key-server gebruiken? En dan end-to-end versleutelde berichten uitwisselen met iemand die de app van Google gebruikt?
Misschien ben ik er te lang 'uit' geweest, maar pas bij de laatste alinea werd me duidelijk wat RCS is. Misschien was het leesbaarder geweest als het artikel met de laatste alinea was begonnen.
Google heeft in het verleden nog wel eens apps uitgefaseerd, functies verplaatst naar een andere app. Ik ben benieuwd hoe lang dit blijft.

Verder heb ik geen medelijden met de Telco's. Ik weet nog dat één SMS dik 20 cent kostte (in het gulden tijdperk). Dat ze rustig 40 cent vroegen voor een MMS. Berichten waren een melkkoe. De gebruikers stapten over naar een goedkoper alternatief is logisch. Zelfs nu, in het prepaid tijdperk, kan één SMS variëren van 4 tot dik 10 cent. Terwijl ik het idee heb dat SMS vrijwel kosteloos meelift over het GSM netwerk.

Dat de Telco's machtig zijn geloof ik best. Ik meen dat er een aantal jaren geleden een gerucht was van de Google Simkaart waarmee men goedkoop Google Diensten kon gebruiken.

Gezien de hardnekkigheid waarmee WA standhoudt vermoed ik dat het nog wel even zal duren voordat "de massa" hiervan afstapt. Wat ik begrijp is dat WA gewoon doet wat het moet doen, en het is "gratis".
Wellicht lees ik ergens overheen, echter als ik dit test naar mijn andere android mobiel zie ik nog sms in de onderhoek staan... Het artikel zegt echter dat ik dit nu wereldwijd zou moeten kunnen gebruiken. Ook bij andere users van android gekeken, maar zie nergens de normale RCS manier staan, maar bij iedereen SMS... Geschreven op een Pixel 4, naar een OnePlus 6.
Je moet het eenmalig aanzetten, in de instellingen van de Berichten-app.

Even knippen en plakken:
Here’s how to enable RCS messaging on your Android phone.

If you haven’t already, download Google’s Messages app.
Once installed, open the Messages app.
Tap the settings button (three vertical dots) on the top-right of the app.
Tap Settings.
Tap Chat features.
If the Enable chat features toggle is turned off, turn it on by tapping it once.
If the Enable chat features toggle is already on, you’re all set!

Bron: https://www.androidauthor...le-rcs-messaging-1047089/

Overigens werkt het wel bij T-Mobile en Ben, maar niet bij bijvoorbeeld Simpel of Hollandsnieuwe. Vraag me niet waarom.

[Reactie gewijzigd door vrow op 20 november 2020 02:15]

Bij Hollandsnieuwe ontving ik zojuist het bericht van Vodafone dat ik rcs nu kan aanzetten en gebruiken
Maar je moet dus wel de berichtenapp van Google installeren....

in de standaard berichtenapp van Samsung zit het iig (nog?) niet
Ik hoop Microsoft RCS in Skype gaat integreren, voordeel van Skype is dat het al beschikbaar is op alle platformen.
Skype is iets wat in de zakelijke markt helemaal afgebouwd gaat worden door Microsoft.
Alles moet richting teams en ook op de consumenten markt is Microsoft teams aan het pushen dus het zou me niets verbazen dat daar ook de boel die kant op gaat en dan heeft het niet veel nut om het in Skype nog in te bouwen.

Microsoft Teams heeft ook een chat functie dus daar zouden ze het in kunnen integreren. Het grootste probleem is dat RCS nu is over genomen door een Tech company en die hebben een broertje dood aan open standaarden waar de telecom wereld mee werk.

Probleem is ook de verschillende Business modellen.
Techbedrijven: Vendor Lockin business modem met betalen met all je persoonlijke gegevens.
Telecom: Open standaarden uitwisselbaar tussen concurrenten met financieel betalen voor het product.

Ik ben benieuwd welke kan Google RCS op gaat brengen het is van oorsprong een Telco technologie die niet is aangeslagen en nu de Techbedrijven wereld is binnen gedragen.
Ik vrees toch dat RCS geen massaal gebruik gaat opleveren (oprecht jammer). De afhankelijkheid van Apple of Android blijft te groot, en daarmee een beperkt bereik.

Ik zie veel meer heil in een progressieve web applicatie: geen installatie nodig en op elk apparaat te gebruik met een internetverbinding: https://society2.com/secrets/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee