Google introduceert webversie van Android Berichten

Google heeft zijn Berichten-dienst uitgebreid met nieuwe functionaliteit. Onder andere is 'Berichten voor het web' er bijgekomen, waarmee berichten via een webversie van de dienst te versturen zijn.

Om de webversie te gebruiken, dienen gebruikers de app Berichten op hun Android-toestel te openen, 'Berichten voor het web' te selecteren en de qr-code op de pagina in hun browser met de telefoon te scannen. Gebruikers kunnen tekst, emoji, stickers en bijlagen sturen, net als bij de Android-versie van Berichten. Volgens Google was de webversie een veelgevraagde optie.

Verder is berichten uitgebreid met een functie om gifs toe te voegen aan chats, en is er een smart reply-functie, al is die voorlopig alleen in het Engels te gebruiken. Berichten toont voortaan bij het plakken van links ook een voorbeeldweergave van die pagina, zodat in de conversatie te zien is waar de link heen leidt.

Verder heeft de notificatie voor een verificatiecode, zoals je die krijgt bij tweetrapsauthenticatie, een kopieerknop gekregen, zodat de code snel te plakken is in het invoerveld. Google biedt Berichten voor het web per direct aan, de overige functies volgen later deze week en hiervoor moeten gebruikers hun app updaten.

Google kondigde in april een belangrijke uitbreiding van Android Berichten aan in de vorm van Chat, die de app compatibel maakt met rcs. Deze Rich Communication Services-standaard moet sms uitbreiden zodat deze dienst gaat lijken op chatdiensten als WhatsApp, maar providers moeten het ondersteunen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-06-2018 • 21:13

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Ik gebruik al jaren Hangouts van Google als ik inlog met mijn Gmail, maar dit is blijkbaar toch weer iets anders? :?
Je hebt wel wat afleveringen van de Google Messaging soap gemist volgens mij.

Na dat Google SMS integratie met Hangouts heeft uitgevoerd, en dan weer terug gedraaid, en dan Allo en Duo gereleased en Hangouts opgesplitst in een communicatie middel voor bedrijven en in het platform achter group YouTube live streaming, en na dat ze gezegd hebben dat ze van hun SMS cliënt (aka Android Messages) Chat van gaan maken met RCS, presenteren ze vandaag een website die je SMS berichten van Messages in je browser te zien, net als Whatsapp, dan denk je Yey iMessage gebruikers gaan ons niet meer uitlachen... Maar nope, net als Whatsapp moet je telefoon aan staan om je berichten te synchroniseren, en je kan niet op meerdere toestellen het zelfde nummer / account gebruiken, en dat wordt met RCS niet beter.

Dat is het z'n beetje.
Ja inderdaad. Ik heb het een beetje opgegeven met google en Messaging. Er zit daar totaal geen visie, nieuwe projecten waar iedereen (behalve google) weet dat dat totaal niet gaat werken worden aan de lopende band gestart, projecten die nog enigsinds succesvol zijn/waren worden gestopt/gelimiteerd in plaats van uitgebouwd.
Ik gebruik liever geen facebook-gerelateerde projecten, maar whatsapp doet het gewoon, wordt langzaam steeds beter en blijft toch redelijk snel/stabiel.

De vriendenkring overtuigen om toch een Messaging-product van google te gaan gebruiken wordt ook steeds lastiger...
Ik probeerde familie en vrienden van Whatsapp naar Hangouts over te halen want:
 • Video bellen
 • Gif ondersteuning
 • Werkt op PC wanneer telefoon uit is
 • Ingelogd zijn op meerdere apparaten
Veel van die features zijn nu (half) beschikbaar op Whatsapp, maar destijds niet

En toen moest ik uitleggen dat die super leuke app niet meer zou werken dus terug naar Whatsapp...

Ik zal ook geen moeite doen om Google Messaging apps meer te promoten, ook als het betere functionaliteiten of kwaliteit heeft, zoals imo Duo heeft een betere video kwaliteit dan Whatsapp, maar nah.

En RCS zal ook weinig veranderen denk ik, misschien zal het leuk zijn in landen waar de sms cultuur nog leeft, maar hier in NL, hoeveel providers gaan investeren in RCS te implementeren? En hoeveel gaat dat kosten?

Mijn hoop is dat Apple ooit iMessage voor Android uitbrengt, ook als het betaald is, I don't care.
Ik probeerde familie en vrienden van Whatsapp naar Hangouts over te halen want.

De grap is dat hangouts voorheen Google talk was, iets wat lang voor whatsapp soortgelijke messaging aanbood. De Interface was destijds gewoon niet interessant en je moest/moet uiteraard een google account aanmaken.

Dat is enkel je 06 een keer intypen een stuk interessanter.
[...] je moest/moet uiteraard een google account aanmaken.

Dat is enkel je 06 een keer intypen een stuk interessanter.
Voordat je Whatsapp kan downloaden heb je ook je Google account ingevuld voor de Play Store. En daarna voer je die weer in in Whatsapp voor de Drive backups.

Jaja, met 06 is "makkelijker", maar ik hekel de koppeling tussen 06-nummer en dit soort diensten. Je wilt toch juist onafhankelijk zijn van je toestel met nieuwe technologieen...

(dit was geen rant naar Gopher, maar in het algemeen)
De APK kun je echter ook sideloaden. Sites genoeg die APK-files ter download aanbieden. APKmirror is daar denk ik de grootste.

Echter heeft het om een of andere reden een koppeling nodig met mobiele nummer. Maar met de Play Store is zeker geen vereiste.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 3 juli 2018 10:42]

Hoeze werkt bij jou Hangouts niet meer? Ik gebruik het nog steeds dagelijks zonder problemen via meerde devices (wat Hangouts ook juist zo handig maakt).

Al die andere chat-apps zijn allemaal één pot nat. Smartphone moet actieve internet verbinding hebben wil het werken op andere devices. En hebben zelfs verplicht een mobiel nr nodig waardoor gebruikers die alleen een tablet hebben uitgesloten worden. De jeugd gebruikt tegenwoordig nauwelijks mobiel bellen, een 06-nr wordt alleen nog gebruikt om WhatsApp te koppelen, verder hebben ze geen idee dat je er iemand ook op kan bellen.
Hangouts werkt inderdaad wel, (voor hoelang die voor consumenten beschikbaar blijft als een bericht systeem is de vraag), maar toen ik mensen naar Hangouts overhaalde was omdat sms en IP berichten in een gecombineerd was, en ik had destijds ook geen Whatsapp geïnstalleerd, werkte super maar die Integratie met sms is er niet meer en heeft voor mij geen zin om een app te gebruiken met een onzekere toekomst en mensen daarnaartoe te pushen.
Ik probeerde familie en vrienden van Whatsapp naar Hangouts over te halen want:
Ik heb nog nooit iemand geprobeerd over te halen, laat iedereen kiezen wat voor hem/haar het beste uitkomt.
Willen ze mij bereiken, hebben ze mijn nummer - zien ze uiteindelijk hoe en waarmee.
Zowel Android als IOS geven in de contactlijst prima weer welke apps de tegenpersoon gebruikt, als jij ze ook hebt.
Ik heb op zo'n 125 contacten nu 4 'actieve' telegrammers, die gebruiken ook WA, net als de overgrote rest van mijn contacten.
Ik heb familie en vrienden in het buitenland, voornamelijk in Brazilië en Spanje.

Mijn VoIP client to go was Skype natuurlijk, maar toen ik dat op mobiel ging gebruiken was het rampzalig, slechte kwaliteit over 3G en absurd accu gebruik met Windows phone 7 en Android.

Daarna had de ene op Whatsapp, de andere op Viber, de andere op Facebook...etc dit terwijl Hangouts net als Gtalk geïnstalleerd was op elke Android toestel en je makkelijk kon inloggen en gebruiken, dit gecombineerd dat Hangouts kreeg de mogelijkheid om als sms app te functioneren, was voor mij de doorslag om Hangouts te gebruiken als enige bericht app, ik persoonlijk vind een beetje te veel om 3, 4 apps die het zelfde doen geïnstalleerd te hebben.

Als mijn contacten allemaal in Nederland was, kon ik erg makkelijk zeggen van ik gebruik alleen X anders wordt normaal bellen / sms'en, maar met zo veel contacten in het buitenland is dat bijna onmogelijk.
Maar ook niemand gebruikt iMessage want iedereen kent ook wel een paar mensen met Android en je wil niet steeds switchen van App. Dus iedereen ook op iOS gebruikt gewoon whatssapp ook van iOS naar iOS. Ook al zou iMessage veel beter zijn. :'( dus ik lach je ook niet uit met iMessage
Waarom is imessage beter?
Ik snap overigens niet dat Apple dat ook niet uitbrengt voor andere platformen het lijkt erop dat ze een goed concurrerend product hebben.
Er valt weinig geld te verdienen aan een gratis messaging app denk ik. Daarnaast kopen mensen massaal iPhones omdat iMessage schijnbaar zo geweldig is, dus waarom zouden ze het dan niet exclusief houden?
Ik ken echt niemand die een iPhone koopt omdat iMessage zo geweldig is.
Iedereen gebruikt WA.
Zelf kunnen toevoegen van apps/plugins, Online je berichten terug lezen zonder dat je telefoon ingelogd is betere Siri integratie en SMS ondersteuning onderandere.
Hangouts heeft ook een API die je kan gebruiken voor apps. Plugins op je phone zou je niet moeten willen in verband met compatibiliteit en veiligheid. Ik zie het dus niet direct een verschil op dit gebied.

Online berichten terug lezen kan in Hangouts ook. Sterker nog, je kan ook online chatten. Je kan synchroon online en op je phone chatten en audio/video bellen. Echt bellen kan enkel in de us gecombineerd worden. Ik denk dat hangouts better is op dit gebied.

Google assistent kan mee kijken in je hangouts chat om afspraken op te slaan of dingen voor je op te zoeken. Dit werkt beter in Allo. Helaas zijn Allo en hangouts niet uitwisselbaar dus iMessage is waarschijnlijk beter hier.

Hangouts heeft locatie sharing. Je kan je trip delen of iemand om een locatieontwikkeling request vragen met "where are you?". Ik weet niet wat iMessage heeft, maar ik vind dit een erg handige feature.

Voor mij is de compatibiliteit van hangouts doorslag gevend. Hangouts kan op elk apparaat geïnstalleerd worden (pc, Mac, iphone, android, chromeos). Het kan wel met iMessage, maar het is een stuk lastiger en niet alle features worden goed ondersteund op android.
Sorry in mijn bericht bedoelde ik te zeggen dat iMessage beter is dan whatssapp maar toch gebruikt iedereen whatssapp. De post waar ik op reageerde stelde dat iOS gebruikers lachen om het gerommel met chat apps op Android waardoor iedereen whatssapp gebruikt. Maar wij hebben iMessage en iedereen gebruikt toch WhatsApp. Dus dat lachen valt wel mee wil ik zeggen.

Wat betreft hangouts helemaal mee eens uitstekend chat App. Zelf ook nog een tijdje geprobeerd te gebruiken omdat het in tegenstelling tot iMessage wel cross platvorm is. Maar net als alle anderen apps die beter zijn dan whatssapp, totaal nutteloos omdat niemand wil overstappen.

Maar mijn eerste post was inderdaad misschien wat verwarrend als ik hem terug lees sorry daarvoor.

[Reactie gewijzigd door RAMillu op 19 juni 2018 12:59]

Maar ook niemand gebruikt iMessage want iedereen kent ook wel een paar mensen met Android en je wil niet steeds switchen van App. Dus iedereen ook op iOS gebruikt gewoon whatssapp ook van iOS naar iOS. Ook al zou iMessage veel beter zijn. :'( dus ik lach je ook niet uit met iMessage
Niemand ?
Ik gebruik iMessage toch regelmatig, ondanks dat die personen ook WA gebruiken, en met een aantal gaat het zelfs door elkaar.
Krijg je een vraag/reactie via iMessage, en de dag erna 'zomaar' via WA
Ik hoor niemand klagen over een app-switch.

Zelf reageer ik vrijwel altijd via de laatst ontvangen dienst.
Oké naja helaas voor mij werkt het niet zo
Dit is volgens mij gewoon de standaard SMS app die nu via Web werkt
Moet je telefoon aan staan om de webversie van Android berichten op je pc te gebruiken? Dat vind ik nu het grote nadeel van WhatsApp web. Doe mij maar liever Telegram of Facebook messenger (of iets dergelijks) dat werkt ook nog op andere apparaten wanneer je telefoon dood is.

[Reactie gewijzigd door D2D_Christiaan op 18 juni 2018 21:26]

Ik snap dat je dit als nadeel ervaart, maar dat is wel de manier waarop whatsapp uberhaupt end-to-end encryptie kan garanderen. Wat telegram of facebook doen is in principe niet end to end (aangezien je vanaf meerdere plaatsen de berichten kunt lezen) en dus minder veilig.

Aan de andere kant, als je dat niet veel kan schelen dan snap ik erg goed dat je liever iets hebt wat minder veilig is maar wel net dat stuk gemakkelijker is :)
E2EE maakt het niet onmogelijk om berichten op meerdere onafhankelijke apparaten te hebben, een voorbeeld hiervan is matrix.org.

Bij matrix heeft elk apparaat zijn eigen keypair en als iemand een bericht stuurt versleuteld de afzender het bericht met alle public keys van de ontvanger.
Oh natuurlijk dat is ook een optie.
Ik snap dat je dit als nadeel ervaart, maar dat is wel de manier waarop whatsapp uberhaupt end-to-end encryptie kan garanderen.
Signal heeft dezelfde end-to-end encryptie implementatie als WhatsApp en daar kan het wel mee.

Je kan gewoon end-to-end encryptie hebben zonder afhankelijkheid van apparaten onderling. Het ligt eraan hoe je sleuteldistributie inricht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 juni 2018 06:27]

Ja exact, maar het mogelijk maken van jouw berichten op meerdere manieren benaderen vereist een niet-lokale opslag van jouw sleutel. Dan kunnen de berichten nog wel end-to-end encrypted zijn, maar als jouw sleutel het apparaat verlaat (of herleidbaar is vanaf een ander apparaat) is deze encryptie natuurlijk niets sterker dan bijvoorbeeld telegram.

edit: ik ben al gecorrigeerd, het is wel mogelijk

[Reactie gewijzigd door incapable op 19 juni 2018 08:56]

Dat is ook het grote probleem met Android messaging, de telco krijgt inzicht in al je berichten.
Het is een probleem van SMS in zijn algeheel ja, maar hier zou je zelf nog een vorm van encryptie over los kunnen laten (GPG) als je echt SMS nodig hebt maar het veilig wilt houden.

Maar dit ligt er natuurlijk maar net aan in hoeverre je dat nodig acht, want het kan wel als enigzins excessief worden beschouwd
Het enige nadeel bij WA vind ik dat het niet zomaar op een ipad/tablet geinstalleerd kan worden.
Dat is voor mij toch nog het énige voordeel wat Telegram biedt.

Verder heb ik op een contactenlijst van rond de 125 personen, welgeteld 4 telegram-counterparts.
WA is meer dan 90% beschikbaar.
Volgens mij werkt dit via SMS, en ja dan moet je telefoon aanstaan.
Om de webversie te gebruiken, dienen gebruikers de app Berichten op hun Android-toestel te openen, 'Berichten voor het web' te selecteren en de qr-code op de pagina in hun browser met de telefoon te scannen. Gebruikers kunnen tekst, emoji, stickers en bijlagen sturen, net als bij de Android-versie van Berichten
Ofwel het systeem lijk heel erg op Whatsapp Web. Het nare daarvan is dat je telefoon altijd verbonden moet zijn via internet. Bij telegram hoeft dat niet en dat systeem vind ik daarom dus een stuk fijner werken. Zo kan ik ook tijdens een telefoonreparatie of als mijn telefoon leeg is toch nog contact zoeken met mensen of bijvoorbeeld @Foritain pesten.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 18 juni 2018 21:22]

Als ik het goed voor heb was dat om een zekere garantie te kunnen bieden dat je effectief vanop jouw toestel/nummer communiceert. Daarnaast ben ik niet bekend in hoeverre de RCS-functionaliteit in gebruik is, maar je toestel moet toch sowieso actief zijn om SMS te kunnen verzenden?

Telegram is voornamelijk aan een gebruikersnaam gelinkt, telefoonnummer is er slechts om je contacten te matchen/vinden als ik het goed voor heb.

Bij Apple is het volgens mij zo dat SMSen vanop de iPhone naar Apple servers gepushed worden en vervolgens naar de andere devices (en een combinatie met Bluetooth indien je niet op internet bent aangesloten). Zoiets zou Google/WhatsApp ook kunnen implementeren, maar brengt wel serverkosten met zich mee.
Je vergelijkt een cloud messaging dienst (Telegram) met non-cloud messaging diensten als SMS en Whatsapp. De "nadelen" die jij noemt zijn juist wat het non-cloud maakt en is dus juist exact het doel van deze diensten.

Met cloud bedoel ik dus dat alles op servers staat. Bij beide staan de berichten alleen op de telefoon nadat ze zijn afgeleverd (tenzij je zelf een backup in je iCloud of Gdrive maakt)

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 18 juni 2018 23:32]

En daarom wil ik geen telegram. Nu heb ik iig nog rust wanneer je om 16:00 door je accu heen bent gebrand.
Ik heb deze update nog niet, net de app geïnstalleerd over Google Play maar de optie is niet beschikbaar (OP6 8.1).
Idem hier met Samsung S8. Zal vast een dezer dagen wel komen.
De functie is hier ook niet beschikbaar op mijn Note 8
Same here, Essential Phone met 8.1.
Dit lijkt wel veel op Skype. Ik zou wel eens een goede vergelijking willen zien tussen alle chat apps, want er zijn er momenteel wel erg veel. Functioneel heb ik nog niets beters dan Skype gezien. Skype werkt op alle devices, heeft ook een web versie, je kunt gewoon je Windows (Microsoft) account gebruiken, je hoeft niet je 06-nummer aan iedereen te geven, etc. Je kunt zelfs aan Skype groepen deelnemen zonder account, je ontvangt daarvoor dan een link naar de web versie.
Geen e2e encryptie, ze zijn er mee bezig maar het staat standaard uit, is geregeld alle berichten kwijt, gelinkt aan een nog veel privacy onvriendelijker iets dan een 06 nummer, nl een MS account. De enige reden dat ik het gebruik is dat het zakelijk veel gebruikt wordt en ik er niet onderuit kan. Uit vrije wil was de laatste keer dat ik het gebruikt heb op een Symbian telefoon, WhatsApp heeft nooit de belfunctie geport naar Symbian. WhatsApp werkt ook op vrijwel alle devices.
Agreed. Ik vind Skype ook zeer prettig. Voor mij persoonlijk staat Telegram op nummer 1, met betrekking tot de gebruiksvriendelijkheid, de hoeveelheid mogelijkheden tot het verzenden van bestanden, gebruiken van bots, de groepen, etc.

Zowel zakelijk, als prive gebruik ik het het meeste. Handig om op kantoor bestanden met elkaar te delen, maar ook om direct over te gaan op de desktop client wanneer ik er in de buurt van eentje ben. Maar hele simpele dingen als een direct overzicht van alle gedeelde bestanden, links, etc. Los van het drag & drop systeem wat fijn werkt. :)

Persoonlijk zie ik de toegevoegde waarde niet zo van Andoid Messenger, of dergelijken. Wat heb ik er aan als ik alleen contacten kan hebben die Android of iOS hebben. En wat voor een toegevoegde waarde heeft het überhaupt?
"Deze Rich Communication Services-standaard moet sms uitbreiden zodat deze dienst gaat lijken op chatdiensten als WhatsApp, maar providers moeten het ondersteunen."
Welke providers (in Nederland) ondersteunen dit? In een eerder artikel schreef Tweakers dat providers dit voorlopig niet ondersteunen. Dat is nog steeds actueel?
nieuws: Providers in Benelux: voorlopig geen ondersteuning voor sms-chatapp G...
Bij mijn weten is dat nog actueel, en ik zie die ondersteuning er ook niet komen ook. Op dumbphones gaat het sowieso niet werken en op smartphones is in Nederland WhatsApp zodanig de standaard dat rcs volkomen kansloos is.
Ik snap niet dat ze alles in Allo proppen. Messenger, Hangouts, Gtalk, Gvoice, GPlus, Assistent, Duo. Pleur het gewoon in 1 app ipv elk naar weer een los nieuw ding te verzinnen.
Ja? Nog een berichten dienst? Google heeft er wel een hobby van gemaakt.
Dit is gewoon een SMS (+RCS) app.
Dit betreft de standaard berichten app van Android die al bestaat sinds het allereerste begin van Android ;)
Al geloof ik dat Google Hangouts ook nog een tijdje werd gepusht als default berichten-app. Het lijkt in ieder geval niet op een duidelijk meerjarenplan...
Trek die wond maar niet meer open. :(

Hangouts vond ik de beste app om SMS in te ontvangen omdat ik het heel vaak gebruik. Ineens vond Google het nodig om dat eruit te slopen en je weer SMS ergens anders in mocht bekijken. Ze moeten eens vasthouden aan de dingen die goed werken en niet meer met experimenten komen. Ik ben al zover dat ik sommige zaken standaard al niet gebruik want je weet nooit wanneer ze besluiten de boel om te gooien.

Hangouts op telefoon, tablet en PC werkt gewoon goed, waarom moest dat anders? Nu ben ik dan nog iemand die met regelmaat een SMS verzend en het mooie was dat dit zo gemakkelijk ging. Wat mij betreft de meest domme move ooit.
Die kopieerfunctie is zeer welkom. Hoevaak heb je niet de situatie dat je snel de code probeert over te nemen vanuit het popupscherm, maar dat het niet lukt.
Ik gebruik al jaren MightyText voor deze functionaliteit. https://mightytext.net/
Installeer de app op je smartphone. Installeer dan de extensie voor je browser en sync ze. Voila je kan smsjes sturen via de computer en dit wordt uiteindelijk via je smartphone doorgestuurd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee