Facebook neemt .gif-platform Giphy over

Facebook koopt het gifjesplatform Giphy voor een vermoedelijk bedrag van 400 miljoen dollar. Facebook zegt dat Giphy zelfstandig blijft bestaan, maar dat de dienst ook verder geïntegreerd wordt in Instagram.

Er is nog weinig informatie bekend over de deal. Meerdere bronnen melden aan Axios dat er 400 miljoen dollar met de overname gemoeid zou zijn. Dat is omgerekend zo'n 369 miljoen euro. Het is niet bekend welk deel daarvan uit cash of uit bijvoorbeeld aandelen bestaat.

Facebook bevestigt de overname, al geeft het bedrijf zelf niet veel details. "We zijn van plan de gif-bibliotheek verder te integreren in Instagram en onze andere apps zodat mensen de juiste manier kunnen vinden om zichzelf uit te drukken", schrijft het bedrijf.

Volgens Facebook verandert er niets aan hoe Giphy werkt. "Gebruikers kunnen nog steeds gifs uploaden, en ontwikkelaars blijven dezelfde toegang houden tot Giphy's api", zegt Facebook. Ook blijft Giphy zijn gif-bibliotheek houden. Het bedrijf wil 'verder investeren in Giphy's technologie en api-partners'. Facebook wil Giphy integreren in Instagram om gifs en stickers makkelijker beschikbaar te maken in Stories en privéberichten.

Giphy is een dienst waar gebruikers gifs kunnen uploaden en delen. De dienst heeft ook een populaire api die geïntegreerd is in verschillende diensten, waaronder Facebook-diensten Instagram en WhatsApp. Volgens Facebook komt de helft van Giphy's verkeer van Facebook-diensten. Daarvan komt weer de helft van Instagram.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-05-2020 • 16:58

77 Linkedin

Lees meer

Reacties (77)

77
69
51
2
0
2
Wijzig sortering
Facebook zegt dat Giphy zelfstandig blijft bestaan, maar dat de dienst ook verder geïntegreerd wordt in Instagram.

Uhuuu...

In 2014 bij de overname van WhatsApp
Voor gebruikers verandert er niets, belooft WhatsApp in een verklaring. De app zal dus een aparte chatclient blijven, ondanks dat Facebook zelf een WhatsApp-concurrent in de vorm van Facebook Messenger heeft. "Er zou geen partnership tussen onze bedrijven zijn als we compromissen zouden moeten sluiten over onze principes. Die zullen ons bedrijf, onze visie en ons product altijd blijven definiëren", aldus WhatsApp-ceo Jan Koum.
nieuws: Facebook koopt WhatsApp voor omgerekend 11,6 miljard euro

In 2020
Facebook heeft een nieuwe versie van zijn chat-app Messenger voor iOS uitgebracht. De nieuwe app maakt gebruik van een nieuwe architectuur waarmee Facebook in de toekomst Messenger compatibel wil maken met Instagram en WhatsApp.
nieuws: Facebook vernieuwt code Messenger-app als voorbereiding op WhatsApp-i...

Die 'zelfstandigheid' kennen we inmiddels wel...

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 15 mei 2020 17:14]

Vind het wel handig. Hoop dat ze in de toekomst een volledige app maken waar je kan schakelen tussen services. Misschien dat dan ook de toekomst is van de rest van de bedrijven.
Voor gebruikers verandert er niets, belooft WhatsApp in een verklaring. De app zal dus een aparte chatclient blijven,
Wat is daar verkeerd aan? Ik heb geen account op Facebook maar gebruik al wel whatsapp sinds een van de eerste momenten. Voor mij is er niets veranderd dus dat valt wat mij betreft prima onder “voor gebruikers verandert er niets”

Wat jij omschrijft is een verandering in de app messenger.
Omdat die belofte niet is ingelost. Als jij helemaal niks met Facebook Messenger of Instagram te maken wil hebben, gaat dat nu niet meer werken. Zo kunnen mensen via Facebook Messenger en Instagram uiteindelijk met jou chatten via Whatsapp. Op die manier wordt jij toch verbonden aan het Facebook platform. Dat gaat in tegen de belofte uit 2014. Whatsapp is helemaal niet onafhankelijk gebleven en er zijn weldegelijk dingen veranderd met betrekking tot Facebook en Whatsapp integratie.

Dus de uitspraak dat Giphy zelfstandig zal blijven bestaan kan ik niet serieus nemen.
Weet jij dan van elke app/dienst die je gebruikt hoe het achterliggend is opgebouwd? Veel mensen gaan nooit weten dat WhatsApp en Instagram beide hun data storen in systemen van Facebook. De integraties is eerder een handige "samenwerking", maar je kan ze nog steeds los van mekaar gebruiken.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 16 mei 2020 10:32]

In het splash screen van Whatsapp staat nu gewoon "from Facebook"
Nou ja dat ligt eraan hoe je het interpreteert natuurlijk. Voor de gebruikers van alleen whatsapp (Ik dus) is er in gebruik niets veranderd en is de app tot op heden nog gewoon een losse chat applicatie.
Whatsapp blijft toch een aparte client waarvoor je de rest niet hoeft hebben? Er komen toch enkel extra mogelijkheden om berichten te ontvangen van / versturen naar Facebook of Instagram accounts?
Het wordt inderdaad tijd dat de Europese Unie hun toestemming tot overname intrekt en Facebook WhatsApp met een bruidsschat afstoot.
Vind het om niet onderbouwde redenen jammer dat ook hier Bigtech de boel overneemt.
Fijne exit voor de founders natuurlijk!

Benieuwd naar hoe Facebook dit enorme bedrag terug wil verdienen.

[Reactie gewijzigd door Graft op 15 mei 2020 17:04]

Benieuwd naar hoe Facebook dit enorme bedrag terug wil verdienen.
Zo enorm is dat niet. Verder ben je, neem ik aan, wel op de hoogte wat het businessmodel is van Facebook toch? Data verzamelen. Met Giphy heb je opeens weer *tig extra tentakels over het internet verspreid staan om die data te vergaren, en advertenties te distribueren.
Tuurlijk. Maar het is niet alsof ze die data middels het plaatsen van een Facebookpixel uberhaupt niet hadden kunnen krijgen. Dus dan vind ik het nog steeds echt een substantieel bedrag voor een site waar heel plat alleen Gifjes worden gehost. Maar wellicht heb je gelijk. :)
Er zijn heel veel plekken waar wel een gifje maar geen facebook-pixel geplaatst worden, hoor! Denk alleen al aan Microsoft Teams(!!). Ben benieuwd of zij die dienst trouwens blijven implementeren, na dit nieuws.
Ik hoop dat iedereen z’n giphy integratie er na deze overname uit sloopt. Inclusief Teams. Facebook is een zwarte vlek op het internet en giphy is daar nu ook in terecht gekomen. Met zo’n bedrijf wil je toch niet geassocieerd worden?
Mag hopen van wel, GIFjes zijn het fundament onder het nut van Teams!
Hoewel je opmerking waarschijnlijk sarcastisch bedoeld is, raak je hier toch wel een punt.

Gifjes zijn geen doel op zichzelf, maar een “leuke” omgeving (fun kanaal in een team waar ruimte is voor onzin en niet werk gerelateerde zaken bijvoorbeeld) zorgt wel voor extra draagvlak en maakt dat collega’s vaak even door Teams heen lopen, al is het maar om het eerste flauwe gifje te plaatsen. Nu iedereen op afstand werkt bereik je zo snel toch iedereen.
Tja. Ik vind GIFjes ideaal. Zeker 'gewoon' voor de losse ouwehoer-chat tussen directe collega's. We zijn allemaal IT'ers en sommigen zijn zelfbenoemde memelords dus dan is dat hét communicatiemiddel. :D
Niet on topic en ook niet als persoonlijke aanval bedoelt maar dat ligt denk ik toch echt aan het bedrijf waar je werkt. Bij ons worden er op een dag toch enkele gestuurd en ik hoop dat Microsoft een andere dienst gaat gebruiken. Want Tenor is een paar jaar geleden al door Google overgenomen.
Vooral kattengifjes zijn de levensader van mijn werkzaamheden. Die maken élke Teams chat beter.
Grote kans dat Giphy "haar" gifjes als tracking pixel gebruikt.
Zo kunnen ze de tracking pixels tenminste wat opfleuren
Vergeet niet dat Giphy ook bijvoorbeeld binnen Teams wordt gebruikt, op whatsapp.
Ik snap het wel
WhatsApp maakt gebruik van Tenor, en ik dacht dat Teams dat ook doet, maar daar ben ik niet 100% zeker van.
Tenor en Giphy hebben een 50-50 aanbod binnen Whatsapp.
Je hebt hierin geen keuze, maar de helft heeft Tenor en de andere helft zou Giphy moeten hebben.

Mijn vermoeden nu is wel dat nu Giphy een onderdeel van Facebook is, dat Tenor er uitgaat op den duur.

Binnen Teams heb ik hier geen ervaring mee, dit zou kunnen kloppen dat dit ook Tenor/Giphy zou kunnen zijn of een wisseling zoals Whatsapp ook heeft momenteel.
O echt! Ik was niet op de hoogte van de 50/50 verdeling, ik zie ook eigenlijk bijna alleen maar Tenor bij mijn contacten, vandaar de assumptie
Fijne exit voor de founders natuurlijk!
Ze worden verkocht voor $200M minder de valuation bij hun laatste investeringsronde. De founders zullen best wel wat verdienen, alsook de vroege investeerders.

De werknemers zullen waarschijnlijk met grotendeels waardeloze opties achterblijven.
Qua die opties: dat hoeft niet. Die opties zijn voor een bepaald bedrag. De kans is groot dat Facebook die gewoon laat verzilveren.

Ik had ook ooit opties van een ISP toen ik daar werkte, toen de hut werd overgenomen mocht iedereen zijn/haar opties verzilveren van de nieuwe eigenaar, ook al was het officiële moment van verzilveren nog niet aangebroken. Een goodwill kwestie. Ik had zelfs m’n ontslag al ingediend ( ik wist niet dat de overname er aan zat te komen ), en normaliter ben je dan je opties kwijt. Zelfs ik mocht ze verzilveren.
Klopt. Maar vaak is de strike price vd opties gelijk aan de aandeelprijs bij de laatste valuation. Als dat zo is, zijn de opties nu waardeloos omdat de valuation lager is dan bij de laatste investering. Anders gezegd: de aandeelprijs is lager dan de optie strikeprice.
Soms is het ook gewoon investeren om het geld geinvesteerd te houden. Dus niet op een bankrekening of andere belastbare plekken.
een overname is niet echt een investering
Dat bedrag verdient zich meteen terug. Dat geld had anders op een bank gestaan en hadden ze er belasting over moeten betalen. Het kost alleen geld als het een zwaar verliesgevend bedrijf zou zijn. En volgens mij zin de cashreserves ook onderdeel vna de koop, dus misschien kost het ze niks uiteindelijk :)
Hahahaa.. Facebook en belasting betalen....
allemaal overstappen naar imgur :P

on topic: als dit op een of andere manier het makkelijker maakt om gifs te maken/delen in whatsapp vind ik het prima, maar verder vind ik het toch fijner om platforms te gebruiken die *niet* van facebook zijn.
Wat is er zo lastig aan het delen van gifs in WhatsApp?
Je kan niet gewoon een gifje uploaden of een link naar een gifje embedden. Je moet hem vinden via de zoekmachine van tenor, die nogal matig is en ook dingen wegfiltert (zoals het bekend ha gay gifje van senor chang)
Gebruikt jouw WhatsApp Tenor? Mijn WhatsApp zegt "zoeken met Giphy" en vind ik 6 verschillende "ha gay" gifjes.
Mijn webwhatsapp en whatsapp op android geven in de zoekbalk aan dat het via Tenor gaat en ik krijg wel resultaten met ha gay, maar niet het bekende/bedoelde gifje (hoewel die wel in de websearch van tenor te vinden zijn)
Dat wordt random over Tenor en Giphy verdeelt door Whatsapp. Als je bent ingedeeld in de Tenor groep, kun je niet via Giphy zoeken en andersom. Waarom? Beats me, waarschijnlijk een of andere sadistische programmeur aan de knoppen bij Facebook.
Welk platform is dat? Want ik kan op iOS wel gewoon een gifje versturen die uit GIPHY komt,

Ik kies wat “leuks” in GIPHY > copy > paste in Whatsapp > werken.
op iOS heb je in het typveld een icoon aan de rechterkant voor 'stickers'. Als je daarop drukt kun je onderin kiezen voor 'GIF' waarna je een voorselectie krijgt en met het vergrootglas kun je zoeken. Dan wordt deze direct in je scherm geplaatst om te kunnen versturen en kun je eventueel nog tekst toevoegen. Scheelt weer een app wissel en kopieeren + plakken :)
Alleen is die zoekfunctie beperkt/gecensureerd en daardoor niet altijd bruikbaar.
Ik denk dat in dit geval het vooral gaat over het zoeken van een gif en die dan plaatsen. Dat je dingen doorgestuurd krijgt is prima, maar dat je bv zoekt op Awesome en dat je dan gewoon op 1 van de resultaten klikt om in te voeren. Hoewel veel toetsenborden ook zoiets erin hebben zitten, staat er gewoon veel meer op giphy. Het draait dus ook een beetje om de library van giphy

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 15 mei 2020 18:03]

Het probleem is dat, zelfs sinds imgur automatisch webm omzet, giphy nogsteeds veruit de beste optie was voor 60fps video's. Zeker binnen de 18+ wereld werd giphy heel veel gebruikt.

Nu is daar ook redgifs (momenteel vooral NSFW) voor, die zijn (nog) niet overgenomen door Facebook

[Reactie gewijzigd door Oon op 15 mei 2020 22:10]

Holy hell dude... r/riskyclickoftheday :)
Helemaal niet bij stilgestaan, heb nu de directe link verwijderd en er een waarschuwing bijgezet
Dat is dan de laatste spijker in de kist van een mooi stukje nerd culture op het internet.

Vroeger moest je om een gifje te maken video's kunnen downloaden, deze kunnen bewerken, exporteren, vervolgens met een andere tool omzetten naar een GIF (vaak met optimalisaties om te voorkomen dat ze te groot werden) en als laatste ook nog ergens weten te hosten. Het was een berg werk, dus mensen dachten goed na over wat de moeite was om te maken, vaak een visuele grap.

De gifjes dienden vooral als onderbreking op text heavy forums. En mensen doken in de donkerste hoekjes van het internet om een origineel gifje te vinden.

Later stapten werd meestal van het GIF bestandsformaat afgestapt en waren het simpelweg MPEG-4 bestanden die je met een paar klikken kon genereren en hosten op sites als Giphy. En posten werd een kwestie van een generieke zoekterm invullen op social media.

Het gevolg was dat het voornamelijk 'reaction gifs' werden met overacting hysterische Amerikaanse sterren die massaal werden gedeeld door overblijfmoeders en tienermeisjes om te laten zien dat ze iets 'awesome' vinden. Dat Facebook Giphy overneemt past daar goed bij, want dat is waar dingen sterven op het web.
Ach als je denkt dat dát al erg is.. moet je eens wat chatlogs bekijken van aziaten op wechat of line.
De 'geanimeerde stickers' vliegen je om de oren. :(
Ai. Wat wordt er uitgelezen aan (meta)data door Giphy? Als ik het bijvoorbeeld gebruik op Signal?
Signal gebruikt een proxy om de GIF-jes op te halen om te voorkomen dat het GIF-jes platform weet wie wat ophaalt. Deze proxyt de TCP sessie, niet de TLS sessie, zodat Signal op zijn servers ook niet kan ziet wie wat ophaalt.
Zie uitleg hier: https://signal.org/blog/signal-and-giphy-update/

Probleem wat overblijft is TLS-fingerprinting+timestamps, waardoor Giphy/Facebook mogelijk toch clients kan herkennen: https://devcentral.f5.com/s/articles/tls-fingerprinting-a-method-for-identifying-a-tls-client-without-decrypting-24598
maar dat de dienst ook geïntegreerd wordt in Instagram.
Maar dat is het toch al?
Ik zie dat niet terug in Instagram?
Bij het maken van een story kan je een gif invoegen.
Ah, op die fiets. Ik maak nooit verhalen, dus dat wist ik niet. Dank voor de uitleg :)
Ja maar dan voor mensen die geen vertaling nodig hebben.
Persoonlijk vind ik dat een beetje geneuzel in de ruimte. We zeggen ook allemaal horloge i.p.v polsuurwerk.

Taal is iets wat continu veranderd en daar horen dit soort invloeden gewoon bij, de zin “ik zet het op mijn Instagram story” leest niet lastiger dan “ik zet het op mijn Instagram verhaal”.
Zat op m'n telefoon toen ik die comment typte. Ik probeer dan zo kort mogelijk te zijn :)
Overigens is 'story' de veelgebruikte term voor 'verhaal' omdat mensen vaak sneller snappen waar het over gaat i.p.v. "mijn verhaal".

Edit: Ik heb het hier dan nog steeds over de 'mijn verhaal' functionaliteit van Instagram.

[Reactie gewijzigd door ChopperGunnerNL op 15 mei 2020 18:15]

Signal gebruikt ook Giphy. De community is niet blij. Zijn er alternatieven voor Giphy?
Gfycat is een veelgebruikt alternatief op Giphy.
WhatsApp maakt gebruik van Tenor wat dus ook een goed alternatief is.
De ironie van deze reactie...
Jammer. Facebook is wat mij betreft sinds Cambridge Analytica definitief niet te vertrouwen.
Giphy is ook integrated in Tikkie toch? Dus betekent dat dat uiteindelijk facebook ook bij je bank gegevens kan dmv de tikkie linkage? Kan iemand dit bevestigen of ontkrachten voor mij?
Ja als de helft van het verkeer al van Facebook platforms komt dan snap ik deze keuze wel. Je wilt niet afhankelijk zijn van een externe partij wat een belangrijk deel uitmaakt van je platform. Zeker niet met zo'n "winners take it all" insteek van die techreuzen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee