Facebook kondigt betaalmethode Facebook Pay aan voor betalingen binnen apps

Facebook introduceert Facebook Pay, een betaalmethode voor gebruik binnen apps als Messenger, WhatsApp, Instagram en Facebook. Gebruikers moeten Facebook Pay koppelen aan een bankaccount of PayPal. Facebook Pay staat los van Libra.

Facebook introduceert Facebook Pay als een betaalmethode om vanuit de verschillende apps van het bedrijf transacties te doen, zonder omgeleid te worden naar een andere pagina of app. Gebruikers moeten daarvoor eerst eenmalig hun creditcardgegevens of PayPal-account invoeren. Facebook werkt daarvoor samen met banken en PayPal.

Gebruikers kunnen vervolgens onderling betalingen doen, producten aanschaffen vanuit de ondersteunde apps of bijvoorbeeld donaties doen. Verder zegt Facebook dat gebruikers hun betaalgeschiedenis in kunnen zien en dat er een klantenservice beschikbaar is via chat.

Vanaf deze week is Facebook Pay beschikbaar in de Verenigde Staten. Aanvankelijk is de betaalmethode alleen beschikbaar in Messenger en Facebook en vooralsnog zal het alleen bij 'geselecteerde pagina's en bedrijven' mogelijk zijn om betalingen te doen. Wel kunnen alle gebruikers in de VS meteen onderling betalingen doen.

Facebook Pay komt 'na verloop van tijd' beschikbaar in meer landen en in Instagram en WhatsApp. Wanneer de functie naar Nederland en België komt, is nog niet bekend. Volgens Facebook worden 'de meeste' creditcards, banken en PayPal ondersteund. Betalingen worden verwerkt in samenwerking met bedrijven als PayPal en Stripe. De betaalmethode maakt gebruik van de bestaande infrastructuur van die partners. Facebook zegt dat de betaalgegevens versleuteld worden opgeslagen. Gebruikers kunnen een pincode instellen of biometrische identificatie inschakelen voor het gebruik van Facebook Pay.

Facebook Pay staat geheel los van Libra, het betaalmiddel op basis van blockchain dat het sociale netwerk eerder dit jaar aankondigde. Er is vanuit de politiek veel kritiek op Libra en diverse bedrijven hebben hun steun aan de cryptocurrency al ingetrokken.

Facebook Pay

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-11-2019 • 19:51

29

Submitter: jeroen7s

Lees meer

Reacties (29)

29
25
14
2
0
6
Wijzig sortering
Voor de mensen die willen weten wat Facebook met uw informatie doet (Volgens hun privacybeleid)
HOE WE UW INFORMATIE DELEN

Facebook Payments deelt uw Persoonlijke informatie met niemand voor marketingdoeleinden, tenzij u hiervoor expliciet toestemming geeft.
We verkopen of verhuren uw Persoonlijke informatie aan niemand buiten Facebook Payments, inclusief ons moederbedrijf Facebook, Inc. We geven deze informatie alleen wanneer deze nodig is om uw betaling te verwerken, of als het een juridische vereiste is, zoals in reactie op een dagvaarding of een onafhankelijke inspectie. Iedereen die deze informatie ontvangt, mag deze alleen voor de bovengenoemde doeleinden gebruiken.
Mogelijk delen we uw Persoonlijke informatie met ons moederbedrijf Facebook, Inc. Dit gebeurt dan om specifieke redenen:
  • om uw betaling te verwerken;
  • voor onderhoud van uw betalingsaccount; of
  • om fraude, beveiligingsproblemen of technische problemen te ontdekken, te voorkomen of op een andere manier aan te pakken.
Facebook, Inc. mag deze informatie alleen voor deze specifieke doeleinden gebruiken.
Als Facebook Payments eenmaal ingang gevonden heeft, gebeurt er misschien een wijziging in het privacybeleid. "Facebook Pay voerde een update uit in het privacybeleid om duidelijker te maken hoe we jouw gegevens delen. Ga akkoord met dit nieuwe beleid om Facebook Pay verder te gebruiken"...

Ik zou echt weigerachtig zijn om ook financiële gegevens en bijkomende gegevens over aankoopgedrag met Facebook te delen.
De grote reden dat ik dergelijke diensten van andere partijen, Android en Apple Pay, ook niet gebruik.
Waarom zou ik een extra partij toegang geven tot mijn betaalgegevens, zodat zij ermee aan de haal kunnen gaan? De bank is al erg genoeg
mee eens, ik deel niet eens een telefoon nr of adres met FB. Zelf gebruik ik een iets andere naam.
Dat is best een duidelijke en nette privacybeleid.
Dat was die van Whatsapp vlak na overname ook.

Even voorzichtig in de markt zetten, vooral omdat Facebook nu in de privacy spotlights staat. Maar het bedrijf heeft hun ware kleuren al lang laten zien. Schijt aan wetgeving, schijt aan hun eigen voorwaarden en regels.

Ik zou er niet op vertrouwen.
Ik stel me al direct de vraag bij " deelt uw Persoonlijke informatie met niemand voor marketingdoeleinden, " of marktonderzoek daaronder valt. Een samenwerking opzetten met een universiteit of eender ander welke instantie kan zolang je persoonlijke informatie gedeeld wordt en het niet in de context van marketing is. En die instantie mag je persoonlijke informatie niet verhuren of verkopen maar wel delen.

Wat ik niet net vind is dit:
technische problemen te ontdekken, te voorkomen of op een andere manier aan te pakken.
Maw je persoonlijke informatie mag als testdata gebruikt worden door alle medewerkers van Facebook.
Ja! En toen bleek dat een soort Cambridge Analytics alsnog toegang had tot deze gegevens en zo.

Nee, leuk en aardig met Zuckerberg maar ik vertrouw hem voor geen meter. En hoezo betalen binnen apps van Facebook zodat je niet naar een andere betaal app hoeft te gaan, ik moet toch mijn Paypal akkoord geven?? Beetje onzinnig iets.
Ik vertrouw Facebook sowieso niet, ze gaan te vaak de fout in.

Maar zelfs als je dat wel doet, dit gaat alleen over “persoonlijke informatie”. Ik vertrouw Facebook met geen enkele soort data. Als ze het anonimiseren kunnen ze alsnog veel zaken vaststellen:

Voorbeelden:

* iemand die veel kleine betalingen doet geeft per maand meer uit via Facebook dan iemand die grotere betalingen doet
* Mensen die betalingen aan X doen geven meer uit
* Als iemand een betaling aan Y doet, doen ze dat meestal binnen een week nog een keer

Allemaal zaken die Facebook leert over uitgavenpatronen waar ze natuurlijk weer graag gebruik van gaan maken in hun advertentiecampagnes om dit bij te sturen. Hoe meer data je Facebook geeft, hoe beter de analyses die ze kunnen doen. En hoe beter ze misbruik maken van de menselijke psyche.


Op big data schaal is persoonlijke informatie helemaal niet zo interessant meer. Het gaat om de patronen.
Dat spreekt elkaar niet tegen; het eerste deel zegt dat ze data niet verkopen of verhuren (er geld voor krijgen), het tweede deel zegt dat ze data delen. Zolang ze de data delen zonder er geld voor te ontvangen is het prima mogelijk om aan allebei te voldoen.
Facebook pay staat (NOG) geheel los van Libra.
Heel eng bedrijf dit, ik wil er niks meer mee te maken hebben.
Facebook pay staat (NOG) geheel los van Libra.
Heel eng bedrijf dit, ik wil er niks meer mee te maken hebben.
Hoe kom je daar nu bij? Ze zijn de partij die het idee heeft geopperd en zijn een van de partners (via Calibra).

Facebook zit vuistdiep in Libra.
Dat is een beetje het punt.
Op dit moment zijn FB pay en Libra volledig los van elkaar. Destijds waren Messenger en WhatsApp ook volledig los van elkaar, maar met iedere update gaan ze meer en meer op elkaar lijken.

Te verwachten is dat ze langzaam maar zeker Libra zullen implementeren als betaalmiddel.
Ze moeten en zullen hun zin krijgen hé... :/
Anoniem: 310408 @slijkie12 november 2019 20:00
Als je nu je bezwaar even uitlegt....

Het gaat om een systeem om binnen Facebook apps betalingen te kunnen doen. Daarvan weet Facebook dus alles al. Dit maakt de handeling makkelijker maar levert Facebook niet veel meer informatie op.
Weten ze gelijk ook je betaalrekening & paypal. Plus talloze andere transacties waarschijnlijk. Het is Facebook hé.
Als ik het goed gezien heb maak je een mandaat aan met PayPal. Daarmee krijgt FB geen toegang tot je account, enkel een doorlopende machtiging om betalingen te maken, vergelijkbaar met credit card of automatisch incasso.
Elke transactie zal nog altijd verlopen via FB Pay. Dat het wordt afgehandeld door een andere partij is niet van belang. Ik kan je garanderen dat elke transactie tot in den treure zal worden vastgelegd, en dat dit op enig moment naar buiten zal komen (gelekt, stiekem toch openbaar via een of andere rotte API key).

Alsjeblieft, trap er niet in!
Ja hehe. Dat is nogal logisch. Alles dat je betaald via FB Pay slaan ze vast op. Maar daar ging het niet om. De suggestie was dat FB ook toegang kreeg tot méér data (zoals je PayPal transacties) als je FB Pay gaat gebruiken. En dát is onzin.
Anoniem: 310408 @slijkie12 november 2019 20:10
Nee dat is niet waar. Kijk maar hoe het werkt. Bij betalingen ga je naar de site van de bank of PayPal en die handelen het af. De app krijgt alleen een okay of niet okay. Alle goede winkels op het internet werken zo. Er is geen enkele reden om de betalingsinformatie te vragen. En waarom zouden ze andere transacties kunnen zien? Denk je dat ze PayPal gehacked hebben?

Ik snap best dat na Libra mensen argwaan hebben over Facebook en betalingen maar het een heeft werkelijk niets met het ander te maken. Als jij niets wil betalen via een Facebook app is dat prima, snap ik best. Maar feiten zijn feiten en overdrijvingen maken een discussie niet nuttiger.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 23 juli 2024 15:33]

Dat FB al genoeg fouten maakt en zich niks boeit met alles.
FB is een bedrijf toch?
Maar als er een probleem is...zijn ze stokdoof.
Dit lijkt eerder als een "contingency plan" vanuit het reeds gecanceled initieel project Libra.
Development team daarachter moest toch ergens heen met hun proof of concept en lijkt Facebook Pay dan maar een cryptocurrency-vrij versie daarvan te zijn.

Natuurlijk ben ik maar aan het speculeren dus schiet me niet dood :D ik ben nog steeds on-topic. :P
En over een jaar wordt het "uitgebreid" met een eigen coin omdat dit 'betalingen sneller en makkelijker' zal maken voor gebruikers...

Sleazebag company does sleazebag dingen....
Waarom zou ik nog een partij toelaten tot mijn betaalgegevens als FB Pay met PayPal samenwerkt? Een overboeking is dan: ik - bank - paypal - facebook pay - ontvanger. In Nederland ervaar ik geen enkel betaalprobleem met beschikbare betaalmethodes. Met overboekingen, contant geld, iDeal, bankpasje en paypal kan ik alles afhandelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.