@
Q
Altijd weer dezelfde argumenten van mensen die alleen de headlines lezen maar niet zelf onderzoek doen naar blockchaintech en cryptocurrencies: 1) wordt gebruikt door criminelen, 2) kost energie, 3) waar zit de waarde?
1a) Banken wassen momenteel elk jaar veeeel meer geld wit dan crypto kan faciliteren.
Dit voorbeeld van Danske Bank van 200 miljard is het puntje van de ijsberg. Banken begroten de boetes voor witwassen gewoon in.
1b) Op de digitale zwarte markten is Bitcoin met 99% gebruik zeer dominant. Bitcoin transacties kunnen makkelijk wordt getracked. Privacy coins zoals Monero worden eigenlijk niet gebruikt. Cross-chain private swap features zoals NIX platform aanbied (eg anonieme BTC transacties) staan nog in de kinderschoenen. Dus slimme criminelen maken gebruik van cash, niet van makkelijk traceable crypto.
2) het Bitcoin netwerk heeft inderdaad
veel energie nodig voor de beveiliging van het netwerk. Dit is een feature, niet een bug. Nummer 1 reden voor het bestaan van Bitcoin is
immuniteit tegen censuur. Doordat er voor miljarden geïnvesteerd wordt in mining apparatuur en de energie die het kost, is het vrijwel onmogelijk dat één entiteit / overheid meer dan 51% van de hashing power heeft en daarmee controle krijgt over het netwerk.
De energie die wordt gebruikt komt voor
70+% uit hernieuwbare energie, wat zowel een bijdrage levert aan het goedkoper maken van hernieuwbare energie (zie Wright's Law) en mogelijk de pieken in hernieuwbare energieproductie opvangt.
In het perspectief van
Bitcoin als digitaal goud (zie Stock to Flow ratio), is het een efficiëntere manier om een store of value te minen en beveiligen in vergelijking tot de productie en processing van fysiek goud. Bitcoin is het eerste voorbeeld van
digitale schaarste met censuur resistentie, en imho mag deze
verzekering tegen autoritaire 1984 praktijken best iets kosten.
Tevens bestaan er andere consensus mechanismen (oa proof of stake) die toestaan dat nodes en block validators op energie-efficiente Raspberry PI's kunnen worden gedraaid voor andere cryptocurrencies. Die kunnen, indien wenselijk, inhaken op de hashingpower / beveiliging van Bitcoin.
3) Op in te gaan op de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies, moet je eerst het huidige financiële systeem begrijpen:
-
Hoe wordt geld nu gecreëerd?
- Wie bepaald wanneer er nieuw geld wordt geprint?
- Waarom is 97%+ van het geld al digitaal?
- Waarom werkt de economie op schulden?
- Waarom kan er hyperinflatie ontstaan?
- Waarom is er uberhaupt inflatie nodig?
- Waarom kunnen banken zomaar accounts afsluiten?
- Waarom is het zo lastig om meer dan 10.000 euro+ uit te geven?
- Waarom duurt het een paar dagen om geld te sturen tussen accounts met dezelfde valuta?
- Waarom duurt het soms weken om geld te sturen van valuta A naar valuta B?
-
Waarom kunnen IoT apparaten geen bankrekening krijgen?
Bitcoin, crypto en blockchain tech bied
een alternatief voor de organisatie van waardecreatie en de distributie hiervan, onafhankelijk van een centrale partij die bv de inflatie regelt, transacties kan censureren en accounts kan blokkeren. Ik vertrouw liever harde wiskunde, cryptografie en code die openlijk wordt geschreven en gecontroleerd door een diverse groep mensen, dan een handjevol machtige hoge piefen die in het geheim beslissen over geldcreatie en het waardesysteem. Macht corrumpeert.
Deze technologische innovatie bied
een manier om frictieloos en ongecensureerd waarde uit te wisselen, los van landsgrenzen en andere valuta. Tevens bied het mogelijkheden voor om Machine-to-Machine waarde uit te wisselen, handig voor de ontwikkeling van het Internet of Things. Ook zijn er ontwikkelingen om anoniem digitaal geld te verwezenlijken; digitaal cash zodat instanties die niks te maken hebben met onze financiële activiteiten daar ook geen toegang toe krijgen.
Als je voor netneutraliteit en vrijheid op internet bent, dan ben je toch ook voor
neutraliteit en vrijheid voor de uitwisseling van waarde via het internet?
[Reactie gewijzigd door discovisi op 22 juli 2024 14:34]