Taxidienst Uber werkt aan een systeem om wagenziekte tegen te gaan bij inzittenden in een autonoom rijdende auto. Het bedrijf heeft een patent aangevraagd op een systeem dat gebruikmaakt van onder meer bewegende stoelen.
Het systeem zou gebruikmaken van bewegende stoelen, waarbij wordt gereageerd op het nemen van een bocht, zo meldt The Guardian. Ook kunnen de stoelen gaan trillen als de zelfrijdende auto remt. Verder kan er gebruik worden gemaakt van een variërende luchtstroom die bijvoorbeeld op het gezicht van een passagier wordt gericht; deze passieve stimulatie moet de aandacht afleiden van het rijden van de auto.
Daarnaast spreekt Uber in de patentaanvraag over een systeem dat in de auto wordt gebruikt, waarmee het voor inzittenden voortijdig duidelijk wordt wat de auto gaat doen. Zo zouden lampen of beeldschermen in het plafond of in de deuren kunnen worden geplaatst, om passagiers duidelijk te maken wanneer de auto gaat remmen, accelereren of een bocht neemt.
Reisziekte, of de specifieke vorm wagenziekte, kan bij zelfrijdende auto's sneller optreden, omdat inzittenden mogelijk met andere activiteiten bezig zijn dan het rijden. De auto kan manoeuvres en handelingen uitvoeren die de inzittende niet verwacht, waardoor er relatief gezien wat sneller bijvoorbeeld een gevoel van misselijkheid kan ontstaan. Dat zou een barrière kunnen zijn voor een brede acceptatie en ingebruikname van zelfrijdende auto's.