Uber werkt aan systeem tegen wagenziekte bij passagiers in zelfrijdende auto

Taxidienst Uber werkt aan een systeem om wagenziekte tegen te gaan bij inzittenden in een autonoom rijdende auto. Het bedrijf heeft een patent aangevraagd op een systeem dat gebruikmaakt van onder meer bewegende stoelen.

Het systeem zou gebruikmaken van bewegende stoelen, waarbij wordt gereageerd op het nemen van een bocht, zo meldt The Guardian. Ook kunnen de stoelen gaan trillen als de zelfrijdende auto remt. Verder kan er gebruik worden gemaakt van een variërende luchtstroom die bijvoorbeeld op het gezicht van een passagier wordt gericht; deze passieve stimulatie moet de aandacht afleiden van het rijden van de auto.

Daarnaast spreekt Uber in de patentaanvraag over een systeem dat in de auto wordt gebruikt, waarmee het voor inzittenden voortijdig duidelijk wordt wat de auto gaat doen. Zo zouden lampen of beeldschermen in het plafond of in de deuren kunnen worden geplaatst, om passagiers duidelijk te maken wanneer de auto gaat remmen, accelereren of een bocht neemt.

Reisziekte, of de specifieke vorm wagenziekte, kan bij zelfrijdende auto's sneller optreden, omdat inzittenden mogelijk met andere activiteiten bezig zijn dan het rijden. De auto kan manoeuvres en handelingen uitvoeren die de inzittende niet verwacht, waardoor er relatief gezien wat sneller bijvoorbeeld een gevoel van misselijkheid kan ontstaan. Dat zou een barrière kunnen zijn voor een brede acceptatie en ingebruikname van zelfrijdende auto's.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-11-2017 • 09:00

56

Lees meer

Reacties (56)

56
54
30
0
0
18
Wijzig sortering
Wat is dit anders dan een Bus? Qua wagenziekte he.

[Reactie gewijzigd door nils7 op 22 juli 2024 13:37]

Jij gaat nooit met het OV neem ik aan? Een bus is aanzienlijk groter. De bewegingen zijn een stuk logger en langzamer dan bijv in een auto. In een bus heb je niet zo'n last van al die bewegingen. Zo kan ik in de bus bijv wel de hele tijd op m'n telefoon, maar in een auto word ik na een paar minuten al beroerd.
Wat is er dan anders dan in een normale taxi zitten?
Anoniem: 998261 @ryderb22 november 2017 09:29
Bij een normale taxi zie je wat de chauffeur doet. Je ziet dat hij aan z'n stuur draait, je ziet waar hij naar kijkt, dat hij richting aangeeft, etc. Bij een volledig autonome auto zie je dat niet tenzij er maatregelen worden genomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 998261 op 22 juli 2024 13:37]

Dit. Plus dat het per persoon verschilt.... De één wordt snel wagenziek, de ander helemaal nooit. Maar als je enigszins gevoelig bent voor wagenziekte zal dit bij autonoom rijdende auto's enkel erger zijn omdat je weinig signalen krijgt van wat er qua bewegingen staat te gebeuren - dat wordt hiermee dus voor een flink deel verholpen. Slim bedacht.
Aan de andere kant is het in een normale auto veel erger wanneer je op de achterbank zit. Naast de bestuurder heb ik er veel minder last van.
Schijnt ja. Ik heb er persoonlijk nooit last van, waar ik ook zit en wat ik ook doe ;)
Vooral passagiers hebben last van wagenziekte, zeker als die niet op de weg letten. Ligt aan balans aan de ene kant, maar aan weten wat er aan zit te komen aan de andere kant - als chauffeur weet je dat je gaat remmen en wat dat voor effect gaat hebben, bijvoorbeeld, als passagier is dat minder.
Ik vind persoonlijk een bus toch 300 maal erger vind dan een auto!
De meeste buschauffeurs, hier iig, rijden totaal niet voorspelbaar en de logheid van het apparaat zorgt er voor dat er een flinke slinger in de bewegingen van de bus zitten. Voor mij in ieder geval het meest verschrikkelijke voertuig wat er is, maar ik wordt ook al ziek door bewegingen van een stilstaande trein :X
Het hangt echt van de rijstijl van de chauffeur af. In de bus, net als iedereen, lees ik graag op mijn telefoon. Voorin de bus wordt ik minder snel misselijk dan achterin de bus. Als de chauffeur Verstappen heet en goed door de bochten gooit, dan word ik alweer sneller ziek.

En als met dit weer die verwarming vol staat te loeien, dan is het helemaal onprettig.

Zolang ik uit het raam kan kijken, dan is er 99% van de gevallen niks aan de hand. Ook werkt staan beter dan zitten, omdat je met je lichaam wat meer tegenbeweging kan maken.
Een bus is voor mij juist het enige vaartuig waarin ik me wel iets kan voorstellen bij zeeziek/wagenziek. Al dat getril plus veel te weinig frisse lucht. :P
Nouja, een auto reageert natuurlijk wat directer dan een logge bus. Maar iets anders dan dat kan ik me niet bedenken.

Overigens zijn er ook genoeg mensen die in een bus wagenziek worden, enige "oplossing" is op de weg blijven letten (ik heb er zelf ook wel eens last van).

[Reactie gewijzigd door spNk op 22 juli 2024 13:37]

Een bus maakt veel bewegingen denk ik. Optrekken, afremmen, bochten (stad). In een auto zal je, en zeker als je iets anders gaat doen, eerder op een snelweg of iets dergelijks zitten. Dan heb je niet zo'n last van beweging.
Klopt, maar in een bus gaat het allemaal wat soepeler door de grote massa en de lucht vering, althans dat is mijn theorie.
Mijn ervaring is anders. Ik pak wel eens de bus naar het centrum, dan hou ik het niet lang uit om iets op m'n telefoon te doen. Ze rijden als idioten met die bussen, je vliegt alle kanten op :)
Mja, mogelijk dat hier de wegen wat langer en rechter zijn ;). Maar in de bus kan ik ook goed misselijk worden hoor, maar minder snel als in een auto. In de bus is de warmte meer de oorzaak, die kachel heeft maar 1 stand zo lijkt het.
Verschilt ook enorm waar en hoe je zit.
Ik ben vroeger zelf veel wagenziek geweest. Voorin een bus ging prima (meekijken door het voorraam), achterin was geheid misselijkheid (achterin schudt/trilt het ook veel erger). Trein: Vooruit rijden ging prima, achteruit rijden was ook geheid misselijk.
Auto alleen misselijk als ik niet door de voorruit 'meekeek'. Dus niet ff boekje doen, maar actief mee naar buiten kijken. Op 1 of andere manier werkte dat wel..

Mijn zoon heeft er nu helaas ook last van. Bij hem werkt frisse lucht en rechtop zitten weer beter...
Ik heb/had precies hetzelfde (het is een stuk minder geworden), maar na een half uur - uur wennen kon ik gaan doen wat ik wou (we hadden een camper). Heel vreemde "ziekte".
Anoniem: 156678 @nils722 november 2017 09:41
Ik word altijd misselijk in de bus, maar het is het ergste wanneer het buiten al donker is. In de auto zit ik voorin en let ik op de weg en dan heb ik er het minste last van (op nuchtere maag). Wanneer ik zelf rij geen last.
In een bus krijg ik ook last van wagenziekte. Zeker als ik achterste voren zit. Ook wanneer ik passagier ben in een auto. Afhankelijk van de rijstijl merk ik dat terug in de vorm van misselijkheid en last van mijn maag.
In een trein komt dat gelukkig minder voor, omdat daar minder schokken en verende bewegingen plaatsvinden.
Of wat is er anders dan als een passagier in een normale auto zitten.
Ik snap Uber wel, als klanten/passagiers overgeven in een autonome auto wie gaat dat schoonmaken. Er is geen chauffeur die dat gaat doen. De auto moet gelijk door naar de volgende passagier/klant om geld in het laatje te brengen.

Better safe than sorry.
Denk je dat ze de schoonmaak- en "opportunity"-kosten niet gewoon doorberekenen?

Edit, na even snel googlen:

"First and foremost, any bodily fluids will be compensated with the biggest amounts of money, usually the maximum $150. Vomit, blood, urine, etc. are undoubtedly leading to an uber cleaning fee that will not be denied."

Toegegeven, ik weet niet of $150 kostendekkend is, zelfs met de lage lonen in de V.S.

[Reactie gewijzigd door sanderv op 22 juli 2024 13:37]

Dat doen ze al, maar daar doelt aliberto niet op. Met een chauffeur heb je nog iemand die het kan oplossen. Met een zelfrijdende auto niet.
En met zelfrijdende auto's wordt het nog duurder: nu mag de taxichauffeur z'n eigen auto schoonmaken, en hij zal dat meteen doen. Een zelfrijdende auto moet eerst terugrijden naar het cleaning center voor de schoonmaakbeurt.
Hoe is dat duurder? In zo'n situatie staan de zelfrijdende autos staan daar allemaal in de rij om aan de lopende band schoongemaakt te worden. Lijkt me juist heel efficient.
En dan wordt de passagier misselijk omdat de stoel zo vervelend beweegt... ;)
Waarom is dit anders dan bij passagiers met een menselijke bestuurder?
Als je last hebt van wagenziekte dan kun je in een voertuig niet besluiten wat anders te gaan doen (dan meekijken).... want dan wordt je wagenziek. Het is een discrepantie tussen je evenwichtsorgaan en je waarnemingen. Een bewegende stoel gaat dan niet helpen... (dan wordt je juist misschien zeeziek).
Waarom is dit anders dan bij passagiers met een menselijke bestuurder?
Dat is het niet of niet echt, maar het is denk ik - als ze het echt gaan implementeren - een manier om schoonmaakkosten te verminderen.
Volgens mij missen ze 1 belangrijk onderdeel: geluid! Rijdend in de auto hoor je ook het nodige van de chaufeur. Al is het misschien vooral gevloek op de overige weggebruikers, het is wel een indicatie dat er iets aan de hand is en je zet je automatisch schrap.

Dus laat de robot-chaufeur ook geluid maken gebaseerd op de waarnemingen, dan zullen de meeste passagiers minder last hebben van beweeg-ziektes.
Uhm, nee, het heeft echt te maken met het feit dat als je zelf stuurt, je lichaam weet wanneer je accelereert, remt, een bocht gaat maken, etc. Als passagier zie je dat niet aankomen en overkomt het je. Zo ervaar ik dat. Als ik zelf stuur heb ik nergens last van. Maar wanneer ik naast iemand zit in een auto, dan hangt het sterk af van het rijgedrag van de bestuurder of ik misselijk wordt. Idem dito in een bus. Daarvan is het probleem dat die nog veel meer veert en op/neer gaat. Blehhh....
Zelf ben ik erg gevoelig voor wagenziekte. Als ik op mijn telefoon zit te lezen in een bus zit die een beetje bruusk optrekt/remt, kan ik het al ervaren. Sterker nog, ik heb ook wel last van omgekeerde wagenziekte; als ik na een lange tijd niet spelen met een First Person Shooter begin, dan krijg ik na een tijdje hetzelfde misselijke gevoel. Dat went naar mate ik meer speel.

Makkelijkste middel tegen wagenziekte; Gewoon uit het raam kijken, dan zakt het voor mij vrij snel weg, of in ieder geval wordt het minder.

Voor omgekeerde wagenziekte is het nog makkelijker. Gewoon ff opstaan en de computer de computer laten :-)
Anoniem: 900585 22 november 2017 12:21
Top! Ik heb er zelf ook last van. Als ik zelf rijd heb ik nergens last van, maar als iemand anders rijdt heb ik er vaak last van. En dat heb ik zelfs al wanneer ik gewoon niks doe en naar buiten kijk (laat staan dat ik inderdaad iets anders ga doen). Maar gezien we in de toekomst niet zelf meer rijden en daar dan last van gaan krijgen... Ik vind het een top idee dat ze gaan kijken of ze hier iets tegen kunnen doen.
Maar gezien we in de toekomst niet zelf meer rijden
Hopen sommige autohaters. Eerst zien - in de jaren 30 dachten we ook dat we ons nu allemaal in vliegende auto's zouden verplaatsen.
Dat klopt inderdaad. Ik zelf vind het wel jammer, want ik vind auto rijden erg leuk. Maar het zou me niet verbazen als het in de toekomst gebeurd.
Ik stel me hier enkel maar vragen bij
Passagiers in de achterbank van niet-zelfrijdende auto's beleven dit toch sinds het ontstaan van de auto waarom is dat bij zelf-rijdende auto's dan plots een probleem dat een oplossing nodig heeft?

Of is dit eerder een probleem zoeken om iets te kunnen verkopen ?

Rij comfort is al jaren lang verbeterd en nu met dit kan het nog verbeteren maar waarom specifiek zelf-rijdende auto's alleen wanneer het een "probleem" is bij alles dat mensen vervoerd ?
Omdat het probleem veel groter is met zelfrijdende auto's. De manoeuvres zijn nogal rap/direct en minder 'rustig'. Daarbij gebruikt Uber Volvo's en voorheen Ford. Beide auto's zijn over het algemeen ook vrij stug en erg direct afgesteld. Een combinatie van directe besturing met een stug en directe afstelling vande auto maakt dat reizen in zo'n voertuig nog veel vervelender kan zijn dan meerijden met iemand die zijn of haar rijgedrag nog enigszins comfortabel kan 'afstellen' en het nu ook direct invloed kan hebben op de 'bestuurder'. Daarom is het nu juist handig dat ze kijken naar het oplossen van die problemen.

Zelfrijdende voertuigen moeten straks zodanig autonoom zijn dat je gewoon kunt werken tijdens het rijden. Als je met andere dingen bezig bent in een bewegend voertuig, zeker als dat voertuig en de besturing erg stug en direct is, dan is dat echt wel een ding waar heel veel mensen gevoelig voor zijn en is dat nog veel problematischer dan nu het geval is.
Dan doe je toch iets aan het rijgedrag net zoals een bus chauffeur en taxi chauffeur daar training voor krijgt.
Een autonoom auto dat niet comfortabel rijd omdat die heel stug en brusk manoeuvres uitvoerd ligt vooral aan het programmatie niet aan je stoel.

Rolls Royce heeft al jaren aandacht voor rij comfort de hardware ervoor is eral.
zet je een robot in controle en plots moeten de stoelen aangepast worden ?

ik denk eerder de chauffeur.

edit typos

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 22 juli 2024 13:37]

Het grote verschil zit 'm in anticiperen. Iets dat een menselijke bestuurder ontzettend veel sneller en effectiever doet dan de huidige autonome auto's. Hierdoor kan een menselijke bestuurder bij goed anticiperen meer tijd nemen voor een manoeuvre, omdat 'ie 'm aan ziet komen. Autonome voertuigen hebben dit veel minder, want die moeten wachten op een situatie buiten het voertuig en hier dan een handeling voor uitvoeren.

Fouten hierin zijn overigens dan wel regelmatig de oorzaak van ongelukken. Wij mensen schatten dingen vaak verkeerd in natuurlijk.
Ik wil dat bij autonome auto's nog zien hoor. Bekend voorbeeld: je rijdt links en wilt een vrachtwagen inhalen waar een personenauto achter rijdt. Zie je de afstand tussen vrachtwagen en personenauto afnemen, dan zou je moeten snappen dat die personenauto best wel eens naar links kan komen, en in Nederland vaak ook zonder te spiegelen. Als je de remlichten van de personenauto ziet weet je dat ie je gezien heeft.
Mijn theorie is veel simpeler: in een zelfrijdende auto is het belangrijker er iets aan te doen omdat het zo goed als zeker is dat vrijwel 100% van de tijd van de rit, de passagier op zijn smartphone of tablet zit te kloten.

Dat is niet zo bij een normale auto als je zelf rijd, en ook als iemand anders rijd zul je wellicht een praatje maken, wat meer op de weg letten, je niet compleet afsluiten en 100% naar beneden kijken.
Maar omdat het al jaren een probleem is waar niemand wat aan heeft gedaan is toch geen reden om er maar niets aan te doen? Dat Uber het alleen voor zelfrijdende auto's doet, is omdat dat hun core business gaat worden. Als andere fabrikanten ook iets willen gaan doen zullen zij dat zelf moeten doen, niet Uber.
Mee eens.

<alu-hoedje op>Wij zijn niet shady want we innoveren voor onze klanten</>
intern Uber-memo:
"Dat het totaal niets toevoegt daar hebben we het niet over - we moeten weer even goed in het nieuws komen want we hebben weer eens een blunder begaan..."
Passagiers in de achterbank van niet-zelfrijdende auto's beleven dit toch sinds het ontstaan van de auto waarom is dat bij zelf-rijdende auto's dan plots een probleem dat een oplossing nodig heeft?
Als je noodgedwongen uit de ramen van je zelfrijdende auto moet kijken omdat je anders misselijk wordt, wat is dan het nut van een zelfrijdende auto? Dan kun je beter zelf sturen zodat je nog iets te doen hebt.

Ik ben binnen drie bochten misselijk als ik mijn ogen van de weg haal in een auto of bus. Als hier geen oplossing voor komt verwacht ik weinig enthousiasme voor zelfrijdende auto's van mensen die gevoelig zijn voor wagenziekte.
Lachgas werkt ook, heb je nog een stralend begin van je dag ook....

Als je wagenziek bent, dan heb jij jezelf al beschermd door een ander vervoersmiddel te kiezen.... Of zelf te rijden of door voorin te gaan zitten...
Ik ben extreem wagenziek, maar soms heb je geen andere keuze dan met de auto te gaan. Heb zelf nog geen rijbewijs. En voorin zitten heeft ook geen nut bij mij.

Als dit echt zou werken (en dat moeten we natuurlijk nog even aanzien) zou dit een grote oplossing kunnen zijn voor mij.
Ik heb het ook en vooral met auto's. In de bus is het niet zo erg omdat die niet al te hard remmen of van richting veranderen. Maar in een auto als ik niet op de weg let dan heb ik het gelijk. En een autonome auto die soms heel preciese beslisingen neemt om te remmen en van richting teveranderen dan zou ik zeker hem zeker hebben. Maar verder ben ik nooit een fan van autonoom rijden geweest. Ik rij liever zelf. Ik heb wel het geluk om een rijbewijs te hebben. Mijn moeder was naar een kliniek geweest waar ze mensen helpen met wagenziekte. En eigelijk wat ze doen is het zodaning verergeren dat je er gewent eraan raakt. Van mij hoeft het dan niet meer. :?
Bussen heb ik inderdaad eigenlijk ook geen last nee, is het echt waar dat zelf rijden het probleem eigenlijk al oplost? Ik ben nog niet persoonlijk mensen tegengekomen die zelf ook echt wagenziekte hadden (en toen zelf mochten rijden).
Wagenziek kan ook heel erg met de afstelling van de auto/vering/schokdempers te maken hebben. Zo heb ik een tijdje rondgereden als passagier in een Audi en had ik hier heel veel last van. Terwijl er nu een Mazda voor in de plaats is gekomen en ik er bijna niets meer van merk. Ook in Franse auto's ervaar ik het bijna nooit. De verschillen zitten hem dan ook vooral in het remgedrag en stuurgedrag van de auto. Maar ook de stoelen en ventilatie maken heel veel verschil. Dat is allemaal wat minder comfortabel in Duitse auto's.
Je weet dat er ook gewoon pilletjes voor reisziekte te koop zijn?
Ik heb het zelf heel erg op een boot, als er ook maar een beetje golven zijn dan wordt ik al gauw erg beroerd. Met een auto heb ik het ook, maar gelukkig in beperkte mate. Vooral het afdalen bij haarspeldbochten (uit laten rollen en dan weer remmen omdat je anders te snel gaat) maakt mij na 15-20 bochten wel aardig misselijk. In NL komt dat niet voor, maar als bijrijder bijv. een boekje lezen of een film kijken onderweg hoef ik ook niet te proberen.

Gelukkig werken de pilletjes ("Primatour") uitstekend, op vakantie een ruige boottocht gehad en geen centje pijn.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 22 juli 2024 13:37]

Goede suggestie, ThinkPad. In aanvulling daarop: Pilletjes werken inderdaad goed (in elk geval bij mijn vrouw). Er zijn meerdere werkzame stoffen, sommige kort- andere langwerkend, dus kies er een die aansluit bij de lengte van je reis. De meeste zijn flink sufmakend, dus je mag er niet mee mag autorijden. Gelukkig is dan niet erg: zoals hier al genoemd is, heb je geen of veel minder last van wagenziekte als je zelf chauffeurt.
Je begrijpt dat het 'zelf rijden' argument niet echt op gaat als we het over Uber hebben? En dat ze dat dus juist willen tackelen....
Scherp. Kan me idd voorstellen dat dit bij autonome auto's sneller optreedt. Als passagier heb je immers geen 'feeling' meer met de bestuurder, plus de auto zal misschien bewegingen doen die net afwijken van wat een mens zou doen (denk aan iets eerder/later remmen, een bocht scherper nemen oid).
Ik merk het bij mezelf al een beetje als ik met iemand mee rij die net anders rijdt dan ik.

[Reactie gewijzigd door Evil_king op 22 juli 2024 13:37]

Ik ben niet misselijk te krijgen, niet in autos, bussen achtbanen en zelfs niet na een paar uur rondrossen in VR met Project Cars 2.

[Reactie gewijzigd door DenOkster op 22 juli 2024 13:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.