Uber voegt functie toe aan app voor geven fooi aan chauffeur

Taxidienst Uber heeft een functie toegevoegd aan zijn app om fooi te geven aan een chauffeur. Na een update werkt de functie in alle steden in de VS en Canada, maar vooralsnog niet in Europa. Ook moeten klanten betalen als de chauffeur langer dan twee minuten moet wachten.

Uber geeft de mogelijkheid om een fooi te geven bij het geven van een rating, blijkt uit de pagina erover op de site van Uber. Dat kan ook een tijdje na het uitstappen. De gehele fooi gaat naar de chauffeur en Uber rekent er geen percentage over. De functie staat sinds donderdagnacht live in honderd Amerikaanse steden.

Het is voor het eerst dat Uber het geven van een fooi mogelijk maakt in zijn app. De concurrerende dienst Lyft had dat al langer en vermoedelijk volgt Uber om het aantrekkelijker te maken voor mensen om in dienst te treden bij de taxidienst.

Uber vermeldt dat fooien vanaf eind juli werken in elke stad in de VS en Canada en zegt niet wanneer de functie in de rest van de wereld beschikbaar zal zijn. Daarnaast moeten gebruikers voortaan gaan betalen als de chauffeur langer dan twee minuten moet wachten op de gekozen locatie. Dat is nu vijf minuten. Uber zou het komende half jaar nog meer functies gaan toevoegen aan zijn dienst om chauffeurs tevreden te stellen, meldt The Verge op basis van een mail aan chauffeurs.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-07-2017 • 07:26

81

Reacties (81)

81
78
51
6
0
20
Wijzig sortering
Oh nee he, begrijp me niet verkeerd: hard werkende mensen hebben recht op een eerlijke boterham! En die moeten wij als klant gewoon betalen. Punt. Maar nu begint uber de taxi te worden waar ik een hekel aan heb: gedoe en gebedel.. laat uber aub gewoon de chauffeur wat meer geld geven, dan hoef je ook geen fooi te geven!

En natuurlijk zijn 90% of meer van de chauffeurs vakmensen en goed, maar het gaat om de weinigen die het verprutsen... en Oja, de chauffeur geeft jou ook een rating, dus hij/zij kan je nog straffen ook! (Zal wel iets tegen gedaan zijn, maar toch!)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door WienerBlut op 22 juli 2024 17:32]

In de VS is fooi geven heel gewoon, deels door de lage lonen die je daar hebt in bepaalde beroepen. Heeft niks te maken met gedoe en gebedel.
Plus dat het daar ook gewoon een positief effect heeft op de geboden service. Ik wordt in bijvoorbeeld een restaurant in de VS eigenlijk altijd top behandeld. Altijd vriendelijk, glimlachen, aandacht besteden, ook na het bezorgen van de maaltijd. Dat die vriendelijkheid deels gemaakt is neem ik graag voor lief.

Daar kunnen ze in Nederland vaak nog veel van leren want hier kan er met moeite een glimlach vanaf.

Men beseft vaak niet dat die kosten van fooi in andere landen hier in Nederland natuurlijk al lang verrekent in wat je uiteindelijk aftikt.
Dit is natuurlijk niet waar. Service moet komen vanuit het oogpunt van concurrentie. Als je in Nederland niet goed wordt behandeld in een restaurant en verderop in de straat wel weet je wel waar je naar toe gaat de volgende keer.

Een vriendelijke medewerker hoort gewoon bij de hospitaliteit tegen de gasten (en dus niet klanten!) dat heeft niks te maken met salaris.

Het wordt pas een punt wanneer je onderbetaalt wordt en je zelf moet onderscheiden; hoe vriendelijker (tot aan nep toe) hoe meer tips je krijgt is een manier waarbij het bedrijf altijd winst pakt en het risico volledig bij het personeel ligt, dit wordt gevoed vanuit de overheid die lage lonen mogelijk maakt.
Je kunt moeilijk zeggen dat iets niet waar is als ik dat zo ervaar. ;) Er zit verschil tussen service bieden, of net dat beetje extra doen om fooi te krijgen. En dat laatste is iets wat je in Nederland zelden ziet tegenover bijvoorbeeld de VS. Niet dat de service dan slecht is, maar omdat het net dat beetje extra mist. En dit is gewoon gemeengoed in Nederland naar mijn mening. Wij zijn het ook gewend, het hoort een beetje bij onze "nuchtere" (ook wel botte) houding.

Je hoort niet voor niks dat veel Nederlanders die lacherig doen over het vriendelijke van hun Amerikaanse ober als ze eens een keer een weekje in New York zijn geweest. Dat wordt dan direct als "nep en overdreven" bestempeld, maar het valt gewoon onder service.
Het ging niet om de ervaring het ging om de opmerking:
Men beseft vaak niet dat die kosten van fooi in andere landen hier in Nederland natuurlijk al lang verrekent in wat je uiteindelijk aftikt.
Dat is dus het probleem 'dat extra doen' is niet de reden waarom je tip geeft. Je geeft tips omdat de mensen die daar werken niet kunnen leven van het loon wat ze krijgen van hun werkgever. De hoogte van de tip is afhankelijk van de extra service die je krijgt.

Stel in the USA krijg je de zelfde service als in de rest van de wereld dan nog wordt je geacht om een tip achter te laten. Service is de enige taak die de 'waitress' moet en kan leveren en zal dit enorm goed / overdreven doen omdat ze hiervan afhankelijk is.
Anoniem: 602434 @Sorcerer84727 juli 2017 07:58
Dat weet iedereen maar dat geldt niet in NL en vele andere landen. Als ze het daar doorvoeren wordt het voor de mensen gebedel in hun beleving.
Ik heb het nog nooit gebruikt, maar dan downvote je die chauffeur toch gewoon?
Dat je het fooi geven als gebedel kwalificeert zegt erg veel over jou en niet zo veel over het wijzigen van de app.
Er zit een verschil in tussen fooi geven en er een hekel aan hebben als iemand er om vraagt. Ik geef zelf ook altijd fooi in bijvoorbeeld restaurants maar als de eigenaar er om vraagd dan is het niet spontaan meer en komt het niet over als blijk van waardering maar als een opgedrongen iets.

Het gaat om de nuance, ze mogen rustig vragen of de rit goed voor elkaar was en daarmee een soort stille hint geven. Maar als ze letterlijk vragen geef mij fooi dan krijgen ze uit principe niets.
Anoniem: 457607 @Annihilism7 juli 2017 09:14
Toch is zelfs in een land als Nederland waar een fooi een extra is, dat eigenlijk al niet meer zo. Als je in een restaurant een normale service krijgt, dan is er niets extra geleverd, maar toch zal bijna iedereen een fooi geven, omdat het een sociale norm is. Veelal geven mensen pas geen fooi als de service reteslecht is.
In Nederland is ooit verplicht het bedieningsgeld opgenomen in de prijzen. Fooi is echt extra.
Anoniem: 457607 @jpsch7 juli 2017 09:43
Ja technisch en juridisch is dat zo, sociaal gezien is het een soort van fatsoensnorm om altijd fooi te geven, tenzij het echt superslecht is.
Hier rond je af als je gewoon tevreden bent en tip je als het je echt bevallen is. Zo kan 63€ etentje 65 of 75 worden of iets willekeurigs er tussenin.
In de kroeg aan de bar tip ik niet tot nauwelijks. Buiten op het terras als ze opletten en me niet vergeten wel.
Echter in NL tip ik zelden meer dan 5-10%. Das echt karig in de US

[Reactie gewijzigd door brammieman op 22 juli 2024 17:32]

Eigenaar geef je normaal ook nooit fooi, fooi is voor personeel.\
Probleem is dat in veel restaurants personeel fooi af moet geven, misschien deel terug krijgt of het in een pot gaat.

In de USA flikken ze dat soms met toeristen. Fooi staat nooit op de rekening, heb ik dus wel eens meegemaakt dat ze hup 15% op de rekening zetten. Gevraagd wat is dit, oh ja sorry foutje. Dan krijg je dus helemaal niets 0,0 en wisselgeld smijten ze dan ook op tafel. Dus ja zo willen ze toeristen in de USA ook naaien. Zet het op de rekening en ze betalen toch wel.
Dat fooi nooit op de rekening staat is onzin. In de USA kent men mandatory tipping en als dat netjes gemeld wordt bij de ingang of op de menukaart moet je deze gewoon betalen.
Dergelijke bordjes heb ik ook zien hangen in allerlei restaurants.
Heeft niks te maken met toeristen naaien, doen ze ook met de eigen inwoners en bestaat in allerlei vormen.
Inderdaad, vaak bij groepen van meer dan x aantal personen is het standaard x procent. Ook in toeristische gebieden zie je het vaker terugkomen.
Heb idd wel eens bordjes gezien, werd het duidelijk gemeld, tafels om ons heen gaven gewoon tip, wij met 3enh niet, dus ja dat was gewoon toerist naaien, niets meer niets minder. Heb het zelf meegemaakt
Ik snap niet helemaal wat je hier nu probeert te zeggen? Denk je soms dat de tafels om je heen een andere rekening kregen omdat ze alsnog een tip gaven? Het is niet verboden om meer te geven dan de tip die al meegenomen is in de rekening en dat gebeurt ook gewoon.
Tip staat normaal niet op de rekening, dit deden ze bij ons dus wel, na opmerking was het zogenaamd een fout, was dus geen fout, ze denken toerist hup 15% op de rekening terwijl je dus bepaald hoe veel fooi je geeft.
Haha nee, fooi geven is goed! Maar er zijn mensen die je er echt mee lastig vallen... en je moet het ook nog verdienen. Dus niet per ongeluk extra omrijden bij omleidingen die uber niets snap etc. Het gebeurt...

Bottom line: in NL is een fooi echt een extraatje voor excellente service. Dit in tegenstelling tot bijv. de VS waar het personeel bijna niet kan leven zonder.
Absoluut. Bijvoorbeeld serveersters verdienen maar 2 of 3 dollar per uur omdat de rest "toch wel met fooi bijverdiend wordt" en vervolgens móet dat ook gedaan worden om nog een redelijk loon te verdienen, met als gevolg dat er een hele fooi cultuur is ontstaan.

Ik zie dit nu ook uitbreiden naar de Uber branch met deze update, later zal blijken dat Uber de lonen verlaagd heeft omdat gebleken is dat bestuurders toch genoeg fooi krijgen, zodat het bedrijf weer meer winst kan maken.
Het is in de usa idd normaal dat je tussen de 10 en 15% van de rekening als fooi betaald.
In Europa zijn we gewend dat prijs inclusief de service is, in de USA zijn ze er mee opgegroeid dat het niet zo is.

Het systeem heeft zijn voor en nadelen.
Voordeel is dat ze daar alles voor je doen omdat ze afhankelijk zijn wat jij als fooi geeft. Je krijgt er dan in onze Europese ogen een soort gemaakte vriendelijkheid voor terug.
Kijk ik wel eens hoe laks en sloom personeel in Nederland is dat is fooi of afhankelijk zijn daarvan soms een goede motivatie.
Nadeel is natuurlijk dat je geen vast inkomen hebt in die zin, je bent puur afhankelijk van de fooi en krijgt idd 2 of 3 dollar aanwezigheidspremie.

Het gaat in de USA idd zo ver, hotel, koffer naar je kamer dragen, 1 of 2 dollar fooi geven, Las vegas, taxi roepen bij je hotel die klaarstaat 1 of 2 dollar fooi. Ontbijt opa van 80 die jou in een lege zaal een tafel geeft 1 of 2 dollar fooi. Het is een cultuur die een gemaakte service geeft maar vooral in de USA grote verschillen tussen rijk en arm laat zien.

Ondanks de voordelen van goede service zie ik het nadeel toch geen vast inkomen, mensen die niet rond kunnen komen, 2 jobs moeten doen. Zie het systeem zoals in de USA hier liever niet. Wat wel kan is bijv minimum loon en de rest met fooi, in sommige sectoren werkt dat.

Mijn zus werkte 20 jaar terug eens bij van der Valk, kreeg ze ook minimum loon, maar toen tot soms 100 gulden fooi op een werkdag. Dat was dan moi iets extra's terwijl ze toch een minimum had
Wordt pas gebedel als mensen er letterlijk om gaan vragen toch?
en dat gebeurd regelmatig in de USA. Heb ook een tijd terug meerdere Uber ritjes door L.A. gedaan. Begon er driver een heel betoog dat ze weinig geld ervoor krijgen en overhouden en ze eens een Fooi toevoeging moeten hebben in de Uber app. En dat fooi geven gewoon standaard hoort en behoorlijk is etc etc. Pressure pressure... Dat werkt bij mij averechts. Dus waar ik normaal 2-3 USD fooi geef, kreeg deze beste man niks.

Ook wel eens gehad in een restaurant als ik netjes 20% fooi gaf over een rekening van 130USD +-, dat de serveerster brutaal gaat vragen op een bepaalde toon 'of haar service wel goed genoeg was, want dat zag ze niet af aan de fooi' . Nou heb meteen 10 USD eraf genomen. die cultuur is doorgeslagen in de USA.

[Reactie gewijzigd door DesertFoxNL op 22 juli 2024 17:32]

Heel goed van je. Ik geef ook regelmatig fooi (ook in NL) omdat ik de sfeer of de service heel fijn vind (boven gemiddeld). Maar zodra het van je 'verwacht' wordt of men vraagt er expliciet om geef ik niks of pak mijn fooi terug. Al rare gezichten gezien, maar dan moeten ze het maar leren.
Ik weet niet of jij er woont ofzo maar ik heb dat tijdens al mijn verblijven daar nog nooit meegemaakt terwijl ik toch heel veel taxi's heb genomen en op heel veel plekken heb gegeten (mix oostkust en westkust). Met name solo gereisd.
Uber taxi's idd. Bij gewone taxi's nooit problemen gehad. Uber ook meestal niet, maar er zitten er een paar tussen. Ben meestal rond de 100 dagen per jaar in de USA .
Niet per se. Ik vind het (misschien aangedikt) in dit artikel goed uiteengezet. Je kan iets er dik op leggen zonder het uit te spreken.
En daar ben ik bang voor :)
Niet zo snel bang worden joh ;)
Haha nee, maar ik heb zo vaak meegemaakt dat taxi chauffeurs echt onaangenaam werden omdat "er meer te halen viel".... is natuurlijk persoonlijk en gebaseerd op persoonlijke ervaringen, maar voor mij was het dé differentiator om uber te gaan gebruiken...
@WienerBlut is terecht bang. Ik woon in Azie, waar we uber en grab (aziatische variant van uber) hebben en daar gebeurt TIP toch écht wel buiten de app om en het vragen erom dus ook. Zelfs om rating vragen gebeurt hier. Vind het zelf ook vervelend.
Lage lonen? Ik denk dat je bedoelt omdat het in het merendeel van de staten legaal is dat een werkgever fors onder het minimumloon uitbetaalt en de werknemers voor de rest afhankelijk te laten zijn van fooien.
De oorzaak van de lage lonen zijn lage minimumlonen ja. Overigens wel langzaam stijgende onder Obama als ik he goed begreep.
Dat hoeft niet perse. Een staat kan de eis hebben van een minimumloon van 12 dollar per uur, maar het nog steeds toestaan dat de werkgever maar 3 dollar per uur betaalt. De aanvulling komt dan vanuit de fooi. Dan kan het dus zomaar zijn dat iemand incl fooi bijv 50 dollar per uur verdient, of als als er niet veel volk komt/ze slechte fooi krijgen het maar met omgerekend 5 dollar per uur moeten doen.

Ze krijgen dus standaard niet eens minimum loon, dus kan het daar ook niet direct aan liggen.
Ja da's dus geen minimum loon ofwel een minimum loon van 3$. Je minimum loon is wat je per uur verdiend minimaal oftewel wat gegarandeerd door de werkgever betaald wordt. Anders hebben ze een erg vreemde definitie van minimum.
Tuurlijk, maar het is toch niet om dat het ingeburgerd is dat het geen idioot systeem is.
In de VS is fooi geven gewoon in bepaalde beroepen, omdat ze daar dus inderdaad onderbetaald worden. Dus zoals hierboven: "laat uber aub gewoon de chauffeur wat meer geld geven". En uiteindelijk leidt dat daar, vergeleken met Nederland, best wel tot gedoe en gebedel.
Fooi geven is in Nederland ook heel gewoon.
Eens, voor mij ook gewoon! In horeca doe ik 5-10% meestal afh. van service. Als service slecht is ook echt geen fooi in NL (in de VS wordt het dan 15% ofzo).
laat uber aub gewoon de chauffeur wat meer geld geven, dan hoef je ook geen fooi te geven!
Weet je waarom Uber zoveel waard is? Niet alleen omdat ze gunstige toekomst perspectieven hebben, waarbij uiteindelijk ze auto's zonder chauffeurs als doel hebben.

Maar omdat ze zo slecht betalen.

Ik weet van vrienden in Amerika dat ze uber alleen maar gebruiken om chauffeurs te leren kennen en vervolgens buiten Uber om bij volgende ritten voor een voordeliger tarief daar gebruik van te maken.

Het verbaasd mij hoe in sommige landen Uber gevestigde centrales/samenwerkingsverbanden aan de kant heeft weten te schuiven.

Met betrekking tot fooi heb je een punt, niet zozeer dat het bedelen is, maar mensen moeten een vergoeding krijgen voor hun arbeid die hen een goede boterham kan verschaffen.

Fooi geef je alleen indien je echt tevreden over iemand bent of iemand meer doet dan hij hoeft te doen. (b.v. je koffers naar boven tilt etc..)

Echter is sommige landen en branches worden mensen zo slecht betaald dat ze het moeten hebben van fooien.

Als ik ergens in dergelijke landen goed heb gegeten en fooi geef aan mensen in de keuken (elk in hun handje) dan merk ik dat bij mijn volgende bezoek, vlottere behandeling, grotere porties en sneller bediend.
Oh nee he, begrijp me niet verkeerd: hard werkende mensen hebben recht op een eerlijke boterham! En die moeten wij als klant gewoon betalen. Punt. Maar nu begint uber de taxi te worden waar ik een hekel aan heb: gedoe en gebedel.. laat uber aub gewoon de chauffeur wat meer geld geven, dan hoef je ook geen fooi te geven!
Het zit in de cultuur van taxi chauffeurs dat ze een fooi krijgen. Werken ze voor bijv TCA krijgen ze een fooi. Werken ze voor Uber, krijgen ze geen fooi. Dus voor hetzelfde werk krijgen ze minder als ze voor Uber werken. Tenzij ze als ze bij TCA werken geen klanten hebben zouden ze gek zijn om voor Uber te werken. En het is al zo'n hongerloontje bij Uber.
Uber heeft al sinds voor de start in Nederland een instelling voor die ze gratuity noemen. Dat zou ook alleen relevant zijn bij "taxi", niet bij UberPOP, UberBlack, etc.

Even gecopy-pastet:

Gratuity for TAXI

Your preferred gratuity will be applied to any future TAXI trips that you request through Uber. This will apply to TAXI fares only (not Black, SUV, or uberX) and be paid to your driver. Gratuity only applies in certain countries.

0 - 30%

https://help.uber.com/h/8459a496-5ed2-4f9d-b15c-d8afd9ccf34f
Where available as a vehicle option, uberTAXI is an exception. uberTAXI connects riders with licensed yellow cabs, and includes the option to set a gratuity percentage added to your trip fare.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 juli 2024 17:32]

Dit klinkt als een standard extra rate die je kunt toevoegen aan ELKE toekomstige rit die je neemt.
Dat klopt! Heel gebruikelijk volgens Amerikaans model, waar velen vaak/altijd vrijwillig extra betalen. Ik vind het raar dat ze dit systeem voor het gemak vergeten in hun aankondiging van een nieuw systeem, maar dat kan ook komen doordat niemand dit verborgen systeem gebruikt.
In een land als de verenigde staten die simpelweg afhankelijk is van fooi zou ik dit inderdaad kunnen begrijpen. Hier in Nederland zal dit systeem vermoed ik een gebruik hebben van <1% omdat het hier gewoon niet zo normaal is om zoveel fooi te geven.
Misschien ook leuk om te noemen dat fooi geven tegelijkertijd wordt geïntroduceerd voor UberEATS, de maaltijdbezorgingsvariant van Uber.

Overigens is dit niet heel recent nieuws @arnoudwokke , de LA Times schreef er op 20 juni al een artikel over. De fooifunctie werd sinds 20 juni getest in drie Amerikaanse steden: Seattle, Minneapolis en Houston. Ook toen was al duidelijk dat het eind juli in alle steden in de VS beschikbaar moest zijn, volgens Techcrunch.
Dat is fijn. Hopelijk volgt thuisbezorgd snel, heb echt nooit wat in huis (eten en fooi :) )

[Reactie gewijzigd door AirJonn op 22 juli 2024 17:32]

Fijn, kan de chauffeur je tenminste lager raten omdat je geen fooi geeft... #chantage
Ik denk dat dat pas zichtbaar is na het geven van een rating door de chauffeur aan de passagier. Zo is het iig bij Lyft wel zviw.
Okay, dat zou inderdaad wel een faire oplossing zijn.
Anoniem: 291964 @budjepaul7 juli 2017 08:48
Geef de fooi cash. Chauffeur blij, jij goede rating. :)
Maar wie heeft er tegenwoordig nog cash op zak? Dan heb je een moderne dienst waarbij je automatisch met je telefoon betaalt. Moet je muntjes meenemen voor fooi...
In de VS losse dollarbiljetten. Fooi geven met muntjes wordt vaak gezien als beledigend geloof ik zelfs (weet niet zeker hoe dat zit :+)
In Japan willen ze nog geeneens een fooi in een taxi, dat wordt als een belediging gezien... Zelf ook meegemaakt.... Zelfs keep the change wordt geweigerd.
Ik ben ook geen voorstander van fooien. Ik zou niet graag hebben dat een fooiensysteem wordt gepushed door dergelijke apps.
Mee eens: het zadelt jou als klant op met gedoe. Hoeveel zal ik geven? Is het niet te weinig? Vind ik dit zelf een redelijk bedrag? Even Googlen, wat ook alweer normaal is bij een hotel/restaurant/café/kapper/bar/verhuizer, goh, er zijn toch wel veel verschillende pagina's met verschillende meningen, misschien even een spreadsheetje maken...

Laten we alsjeblief niet nog meer vervelende dingen overnemen uit dat vervelende land.
In de VS moet je inderdaad echt bij alles checken wat nou gebruikelijk is, hoeveel tax je nou bij het afrekenen nog erbij krijgt etc. etc. Bijna geen enkel ander land heeft dat. Uiteindelijk weet je vooraf niet wat je gaat uitgeven tenzij je hoofdrekenen echt heel goed is en je de tijd ervoor neemt.

Uiteindelijk als je het locals vraagt zegt ook iedereen wat anders, dus iedereen doet maar wat. Bij bijv. die verhuizer, iemand die koffers draagt naar je kamer etc. Zo laten sommige mensen elke dag wat geld achter voor de schoonmaker in het hotel maar doe ik dat alleen de laatste dag als ik vertrek.

Voor de rest zijn er naast die vervelende dingen ook wel zat erg mooie dingen in de VS hoor, beetje minder negatief mag ook ;)
Omdat je in de VS al vanaf $1 briefjes hebt. En het grootste (wijdverspreide) muntje is een kwartje.
In veel beroepen is het salaris zo laag ($2-3/uur) dat het inkomen uit fooi belangrijker is dan het salaris. 10 of 15% van de rekening is dan een normaal fooi. Dus als je dan kwartjes als fooi geeft is dat inderdaad een flinke belediging.
Anoniem: 291964 @RocketKoen7 juli 2017 09:10
Ik heb altijd contanten bij mij.
Je zal maar een storing meemaken met de pin (automaten).

Horeca en taxi zijn dol op cash :)
Ik heb ook altijd wel een briefje van 20 bij mijn pasjes zitten. Maar echt geen kleine coupures.

Dat mensen graag hun fooi in cash willen is omdat ze dan niks vertellen aan de belastingdienst ;)
Anoniem: 291964 @RocketKoen7 juli 2017 19:03
Haha, juist.
Ik heb altijd genoeg (papier)cash bij mij om 1 volle tank benzine te betalen. Je zal maar net getanked hebben, naar binnenlopen en niet kunnen pinnen om welke reden dan ook.

Muntjes krijg ik bijna nooit en als ik ze krijg leg ik ze ergens in de auto neer, kan te pas komen als je naar een toilet moet dat alleen munten accepteerd.

[Reactie gewijzigd door Kees op 22 juli 2024 17:32]

Beide
Anoniem: 609631 7 juli 2017 08:12
ik heb dat Uber in het begin gebruikt, maar de laatste keer was een half jaar geleden, toen, had ik er 1 in Amsterdam besteld op een zaterdagavond (ik had geen uberlux besteld, en ik kreeg geen melding dat het extra druk was en dat de kosten hoger waren), ik kreeg een jaguar geloof ik als uber (zo'n nieuw model), ik ging van Amsterdam naar haarlem noord, en ik vroeg maar steeds wat de kosten ongeveer waren, maar tegenwoordig kun je dat niet meer zien, ook niet als je afrekent, toen ik thuis kwam logde ik in op mijn paypal en toen zag ik tot mijn verbazing dat het 160 euro was, voor een rit wat normal 60 tot max 80 zou moeten kosten bij een normale taxi, je hoeft dus niet uber te nemen om te denken dat je voordeliger uit bent.

ik heb via een claim op paypal wel 80 euro teruggekregen
Het is wel heel erg apart dat je a: geen melding hebt gekregen dat het tarief hoger zou liggen en b: je kosten niet in de gaten kan houden. Als je UberBlack kiest dan kan je ook de grotere wagens als 7 series en Jaguars krijgen. Voor het bestellen kan je ook een schatting krijgen van de kosten en het is bij mij nog nooit voorgekomen dat deze hoger uitkwamen dan wat er van te voren gecommuniceerd werd.

Het is wel zo dat Uber langzaam duurder is geworden en dat daardoor het tariefverschil met een TCA kleiner is geworden maar je ervaringen komen mij ietwat vreemd over.
Ik dacht dat de prijzen kunstmatig gelijk werden gehouden in Nederland met de gewone taxi, zodat de gewone taxi het kan doen.

Is dat niet zo?

PS. ik woon al een jaar niet meer in Nederland, dus sorry voor de domme vraag.
Dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Wel is het wel vrij logisch dat ze bij introductie lekker onder de prijs gaan zitten en nu ze marktaandeel hebben dit langzaam verhogen, of dat onder druk van de overheid moeten doen.
uber is alleen maar en zeker met uberX alleen maar goedkoper geworden
Wat je hier zegt klopt niet uber is een jaar geleden 30 cent per km goedkoper geworden. Alleen als het drukker wordt gaan de prijzen omhoog. De klant word hier over altijd van op de hoogte gebracht. Als klant moet je altijd voor de verhoging toestemming en akkoord geven.
Anoniem: 609631 @Rubenjo597 juli 2017 22:49
die melding ken ik, die kreeg ik alleen niet, vroeg alleen 3 x tijdens de rit wat de kosten ongeveer zouden zijn, en tja dat weet je dus pas als je inlogt op je paypal, die had ik helaas niet op mijn telefoon op dat moment

voorheen zag je wel altijd een bedrag.
Zodra er een mulitplier van toepassing is wegens drukte moet je deze echt heel bewust accepteren, je moet de factor zelfs overtypen. Vervolgens zie je de schatting, dit is bij mijn tientallen ritjes nooit hoger geweest dan dat.
Zou het ng eens proberen. Uber is wel degelijk een heel stuk goedkoper dan de TCA's van deze wereld, en fijner, zoveel fijner.
Het is zeker vreemd dat je het bedrag niet zag van te voren.

Ik woon in St Petersburg Rusland, en gebruik het zowat dagelijks, geen gezeik dat ik afgezet wordt omdat ik buitenlander ben en ik zie ongeveer vooraf wat het wordt. bv 850 rouble en dan wordt het 870..

Eergisteren issue gehad met een chauffeur die op het verkeerde adres stond te wachten 58a ipv 58 wat een straat erachter was, kan 10 min wilde ik cancelen, zou mij 30 rb kosten, toen naar hem toegelopen en net voordat ik bij de auto was annuleerd hij de rit. maar wel 30 rb doorberekenen.
Ik heb dezelfde dag via de help uber site een opmerking gedaan en werd direct zonder verder vragen teruggestort.

Tot zover ben ik zeer tevreden.

De concurent hier in Rusland is Yandex taxi, daar kan je standard al een tip geven, maar nadeel is dat je een Russische credit card moet hebben of met cash betalen.
Na een update werkt de functie in bijna alle steden in de VS en Canada
In de provincie British Colombia is Uber nog altijd verboden, hoewel dat richting het eind van het jaar lijkt te gaan veranderen. Hier in Vancouver kan je dus nog geen fooi geven...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.