Chipontwerper Qualcomm eist een schadevergoeding van vier Taiwanese fabrikanten die onderdelen van iPhones en iPads produceren voor Apple. Er zou sprake zijn van het schenden van licentievoorwaarden. Er is al langer een juridische strijd tussen Apple en Qualcomm gaande.
Qualcomm heeft Foxconn, Pegatron, Wistron en Compal Electronics aangeklaagd voor het schenden van de voorwaarden van licentieovereenkomsten, het weigeren van het betalen voor patenten van Qualcomm en het schenden van andere verplichtingen. Apple zou deze fabrikanten hebben geïnstrueerd om te stoppen met de licentiebetalingen aan Qualcomm. Volgens Qualcomm houdt Apple betalingen aan zijn eigen fabrikanten in voor de licentiekosten die de fabrikanten aan Qualcomm zijn verschuldigd.
In een verklaring zegt Don Rosenberg van Qualcomm het te betreuren deze stap te moeten zetten tegen de vier fabrikanten, die al lange tijd licentiehouders van Qualcomm zijn, maar de chipontwerper zegt niet te kunnen toestaan dat deze fabrikanten en Apple intellectuele eigendom van Qualcomm gebruiken zonder er een eerlijke en redelijke vergoeding voor te betalen. Apple misbruikt volgens Rosenberg als rijkste onderneming ter wereld zijn marktmacht om Qualcomm onredelijke licentievoorwaarden op te leggen.
De zaak speelt sinds januari, toen Apple Qualcomm aanklaagde wegens een conflict over het betalen van licentievergoedingen. Qualcomm heeft volgens Apple de regels overtreden bij het in licentie geven van zijn patenten. Apple wil dat een aantal patenten ongeldig wordt verklaard. Het bedrijf uit Cupertino eist dat Qualcomm een miljard dollar terugbetaalt en de bedragen voor de licentiebetalingen aanzienlijk verlaagt. Volgens Apple maakt Qualcomm misbruik van zijn monopoliepositie op de markt voor chips voor mobieltjes.
In reactie op deze aanklacht van Apple heeft Qualcomm in april op zijn beurt Apple aangeklaagd. De chipontwerper wil schadevergoeding voor niet nagekomen afspraken en wil dat Apple zich niet meer bemoeit met overeenkomsten tussen Qualcomm en iPhone- en iPad-fabrikanten. Ook zou Apple nationale toezichthouders hebben aangezet tot 'aanvallen' op de chipontwerper. Daarnaast zou Apple de prestaties van Qualcomm-modems in de iPhone 7 niet volledig hebben benut en een verkeerd beeld hebben geschetst van de prestatieverschillen tussen de modems en die van concurrenten.
Eind april maakte Apple bekend tijdens de nog lopende rechtszaak te stoppen met de licentiebetalingen aan Qualcomm, totdat een rechter zich heeft uitgesproken over de hoogte van de betalingen. Qualcomm vindt dat Apple eenzijdig heeft verklaard dat de contractbepalingen onacceptabel zijn, terwijl ze al tien jaar van toepassing zijn voor de productie van iPhones en iPads met een simkaart.