Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

November 2021

Domotica- en thuisserver

Deze keer willen we in de BBG aandacht vestigen op een systeem dat ook geschikt is voor domotica. Systemen in deze categorie moeten vaak 24/7 aanstaan en dus efficiënt met energie omgaan. In deze BBG kiezen we dan ook voor een compact systeem met een beperkt verbruik. Een Raspberry Pi zou doorgaans een prima alternatief kunnen zijn, maar daaraan kleven toch nadelen. Zo werkt een Raspberry Pi veelal vanaf een SD-kaart en SD-kaartjes hebben een beperkte levensduur als het gaat om intensieve schrijfbewerkingen. Voor de doorgewinterde Tweaker zal dit niet als een verrassing komen. De M.2-ssd in dit systeem kan vele malen meer writes aan dan de SD-kaartjes in een Raspberry Pi, waardoor het langdurig bewaren van je historische data van bijvoorbeeld je zonnepanelen of het stroomverbruik in je huis geen enkel probleem moet opleveren. Daarnaast heeft dit systeem plek voor twee extra 2,5"-drives, waarmee je de opslagcapaciteit flink kunt uitbreiden. Daarmee is dit systeem direct geschikt als homeserver.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Celeron G5900 Boxed

We kiezen voor een simpele tweekoppige telg in de goedkopere Celeron-serie van Intel. Dit doen we omdat voor de meeste taken van dit systeem niet veel rekenkracht nodig is. Heb je wel echt meer power nodig, dan zijn de i3-10105 en i5-11400 prima alternatieven.

Score: 0(0 reviews)
BarebonesASRock DeskMini H470 Series

De DeskMini-serie van ASRock is al vaker aangeraden in de BBG. Dit is de nieuwste versie van een concept dat vaak goed werkt: kleine behuizingen, met toch een standaard cpu-socket, waarop reguliere processoren passen. De enige beperking is het vermogen, aangezien de bijgeleverde adapter dat wel moet kunnen leveren. Het kastje staat bekend als zeer zuinig en levert toch net iets meer uitbreidingsmogelijkheden dan een Intel NUC.

Score: 4.5(5 reviews)
Geheugen internCrucial CT16G4SFD8266

We kiezen een simpele, goedkope kit van Crucial. We hebben immers geen high-performancegeheugen nodig in dit systeem; dat zou zich alleen maar vervelen.

Score: 5(1 reviews)
Solid state drivesWD Blue SN550 500GB (WDS500G2B0C)

Deze Western Digital Blue-ssd levert prima prestaties voor een zachte prijs. Wil je net iets meer prestaties, dan zijn de Kingston A2000- en de Samsung 970-serie prima alternatieven.

Score: 3.5(3 reviews)
InterfacesAeotec Gen 5 Z-Wave Plus USB Interface

Voor connectiviteit met Z-Wave-domoticaproducten zijn de sticks van Aeotec al langere tijd bekend. Deze sticks worden doorgaans prima ondersteund in zowel HomeAssistent als Domoticz.

Score: 4(5 reviews)
linkInstallatiehandleiding HomeAssistentlinkInstallatiehandleiding Domoticz
InterfacesConBee II Zigbee USB gateway

Voor het Zigbee-protocol hebben we een stick van het eveneens bekende merk ConBee gekozen. Deze stick is ook populair onder HomeAssistent- en Domoticz-gebruikers.

Score: 4.5(5 reviews)
linkInstallatiehandleiding HomeAssistentlinkGithub pagina van deCONZ Plugin voor Domoticz
€ 450,85Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors Intel Celeron G5900 Boxed € 49,91 € 51,65
Barebones ASRock DeskMini H470 Series € 165,- € 187,-
Geheugen intern Crucial CT16G4SFD8266 € 65,96 € 81,69
Solid state drives WD Blue SN550 500GB (WDS500G2B0C) € 40,90 € 55,55
Interfaces Aeotec Gen 5 Z-Wave Plus USB Interface € 41,72 € 43,95
Interfaces ConBee II Zigbee USB gateway € 31,01 € 31,01
Totaalprijs bij opstellen BBG € 394,50 € 450,85

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (192)

Wijzig sortering
400€ voor een domotica/server voor iets wat prima op een Pi draait? Als een SD kaart echt het probleem is dan is een NUC (of Ryzen variant) ook een energie zuinige optie.

Wil je storage uitbreidingsmogelijkheden is een ITX systeem met onboard SOC wellicht een goede optie, maar neem dan ook een case waar 3.5 inch drives inpassen.

Het doel van het BBG systeem kan ik niet helemaal volgen.
Hoewel Pi's populair zijn vanwege hun prijs, vind ik een "normaal" x64-systeem eigenlijk veel beter voor dit soort taken. Omdat de Pi ARM-gebaseerd is en Broadcom een gesloten platform levert zit je snel met custom kernels en custom modules te klooien waar die op x64 gewoon voorgecompileerd zijn. Voor de Tweaker met vrije tijd is het wellicht voordelig om voor de Pi te gaan, maar voor het gemak zal ik nu nog in elk geval voor een goedkope Intel of AMD gaan.

Qua praktische zaken zit je met de Pi ook dat de twee enorme USB-antennes niet zomaar naast elkaar passen op de poorten van het ding, dus zul je een USB hub erbij moeten kopen. Die hub zal wellicht weer powered moeten zijn vanwege beperkingen op de hoeveelheid stroom die een Pi stabiel kan leveren met veel laders, en zo wordt een simpel geheel snel redelijk complex. Je kunt ook hats kopen met de nodige hardware-ondersteuning, maar dat vereist weer een hele hoop niet-standaard software en configuratie.

Als je verder gaat dan domotica in je thuisserver dan wordt simultaan software draaien op iets van een Pi snel vervelend. De Pi is redelijk IO-bound, zelfs met de nodige SATA-hats, en bijvoorbeeld virtual machines gebaseerd op ARM zijn niet onmogelijk maar wel vervelend omdat de standaardimages allemaal niet werken. Docker-containers missen nog wel eens voorgebouwde ARM-builds (of zijn gecompileerd om op de M1 te werken, niet op de Pi), dus daar zul je je eigen forks voor moeten bouwen of community forks moeten vetrouwen. De extra RAM die dit beestje heeft, is ook wel de moeite waard voor servergebruik.

Daarvoor vind ik de CPU wel achterlopen, ik zou eerder voor een i3 of zelfs i5 gaan in dat geval, of minder RAM als je niet zoveel met het ding wil gaan doen. Dat staat natuurlijk ook in de guide dus daar is aan gedacht. Misschien moest er op de redactie een bepaald budget worden behaald?

Dit hele systeem had uiteindelijk ook in een NUC gepast natuurlijk, het is maar welke vormfactor je voorkeur heeft. Een beetje NUC of een barebones van dit formaat schelen elkaar niet heel veel qua prijs, dus zul je naar gewenste features van het board moeten kijken.

Ik vind het onder de streep niet zo'n gekke suggestie voor een thuisserver. Als je alleen hassio wilt draaien zou ik voor een Pi gaan, maar als je een thuisserver wilt die toevallig ook domotica doet is een wat duurdere Intel een goede investering denk ik.
Een belangrijk punt is iets waar ik zelf graag mee werk op servers - containers - die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld docker-compose. Docker-compose is niet beschikbaar voor Armv7, als alternatief moet je het zelf "compilen" (ik heb forums gezien waar mensen die dat doen tijden noemen van 40 minuten om op je Pi docker-compose te compilen) of je moet heel python3, pip en alle bagage aan packages die daarbij komen kijken installeren om uiteindelijk een bruikbaar docker-compose commando beschikbaar te hebben.

En inderdaad, de ondersteuning voor Arm(v7) van veel serverapplicaties is écht heel goed, ik denk ook dat dat de toekomst is, maar mijn ervaring is dat altijd die ene cruciale schakeling in de keten of dat ene niché dingetje waar je mee wil werken niet werkt op Arm...

Ik ben dan eigenlijk ook opzoek naar een x86 (liefst 64-bit) server die idle minder dan 5 Watt verstookt, voor minder dan 100 euro. Is eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar mijn zoektocht op Marktplaats naar hardware en op Google naar energie efficientie optimalisaties gaat door. (tip: Tweakers Zuinige Server forum topics)
Maar we kunnen toch wel ervan uitgaan dat er minimaal een RPi 3 Model B+ gebruikt wordt? In combinatie met aarch64 en docker-compose is gewoon native te installeren?
Daarnaast snap ik het probleem met de SD kaart niet zo goed, ik gebruik gewoon en USB SSD als schijf i.p.v. een SD.
Precies dit!
Een Pi afrekenen op de SD kaart voelt niet echt eerlijk aangezien je er zonder moeite een ssd aan kan hangen via usb.
RPi 3 B+ met USB SSD draait hier inderdaad al lange tijd prima. Als je alleen Domoticz of vergelijkbaar erop draait is dat een prima betrouwbaar systeem.

Het systeem hier concurreert eerder met een HP microserver of iets dergelijks. Hier staat de Gen8 ervan in de kelder, met VMware ESXi. Daar zou ik ook nog Domoticz in kunnen zetten ipv los op de RPi, maar ik vind het zelf wel prettig dat dit geheel los functioneert en bij de slimme meter in de meterkast kan hangen.

Als ik de Gen8 zou moeten vervangen zou ik toch eerder weer iets dergelijks weer nemen, omdat ik ervan uitga dat bij zo'n microserver alles optimaal op elkaar afgestemd is en qua energieverbruik en betrouwbaarheid beter is
@Helium-3 5 watt wordt een uitdaging, maar 10 watt met passieve koeling is goed mogelijk.
Zie bijvoorbeeld de buildvoorstellen van C't onder www.ct.nl/softlink/1606110
Is al wel wat ouder...
Misschien dat je een 2de hands passief gekoelde Celeron/Atom NUC/BRIX/Qotom/AllieExpress miniPC kan scoren. 5 Watt idle zal dan nog altijd een droom zijn maar ver ervan zal je niet liggen. Heb hier zelf een Qotom met Celeron N3250U als firewall, een forser model van 15W CPU TDP (er zijn er van 6, 10W), en qua totaal systeemverbruik zit ik niet ver af van die CPU TDP (15-20W).
Inderdaad goed verwoord. En daar komt nog eens bij dat je met een intel Celeron of Pentium tegenwoordig in de aanschaf ook niet heel veel duurder uit bent dan met de duurste RPi 4. Qua stroomverbruik zal het wel iets schelen, dus als je de server voor een heel lange tijd gebruikt zal de TCO wel iets lager uitvallen bij een RPi.
Helemaal mee eens!

Ben begonnen op een Pi3 voor PiHole en later een 2e Pi3 voor Domoticz.
Inmiddels draait er resp een oude HP Elitedesk met core i5 voor pfSense en een oude Gigabyte Brix voor Home Assistant (en niet assistent zoals tweaker het met een e spelt).

Ik denk dat beide ook nog wel virueel naast elkaar op de Elitedesk past (deze heeft ruimte voor een low profile multi-NIC kaart, de Brix niet), maar het is zo ook prima wat mij betreft.

Pi's zijn leuk, maar ik ben blij dat ik ben overgestapt op full-fledged x86!
Net zoals jij schrijft je moet er maar tijd voor hebben.Volgens mij is het leuk voor de thuis hobijsten.
En voor de computergeeks onder ons.
Hier inderdaad ook een NUC neergezet met celeron processor, begin van de maand aangeschaft. Was voor 200 euro klaar, inclusief geheugen en ssd. Energieverbruik rond schommelt op 5 a 6 watt.
Wat voor NUC heb je dan? Als ik bij de tweakers roundup kijk, ben je hiervoor zo'n 600 euro kwijt:
reviews: Mini-pc's met Core i5-1135G7 - Blijft de 'echte' Intel NUC de beste?

Ook in de pricewatch zie ik ook nauwelijks een NUC onder de 200 euro.

[Reactie gewijzigd door Exocet op 1 november 2021 10:59]

Er komen regelmatig goede betaalbare in V&A voorbij :)
Wat voor NUC heb je dan? Als ik bij de tweakers roundup kijk, ben je hiervoor zo'n 600 euro kwijt:
De BBG kiest hier een Celeron, en @barbarbar noemt ook een Celeron. Een i5 is natuurlijk gelijk een stuk duurder.
In de pricewatch vind ik:
pricewatch: Intel NUC 7 Essential Mini PC NUC7CJYSAMN (EU-stroomstekker)

maar het kan natuurlijk zijn dat hij net iets anders heeft. Prijzen fluctueren, een NUC 8 wordt nu vermeld voor net boven 200,misschien heeft hij daar een goede deal gehad of misschien is de zijne een generatie ouder.
Intel NUC Kit NUC7CJYH, staat momenteel voor nu voor 180, maar was 145 begin van de maand, dus had nog 55 voor 4gb ram en 250gb ssd. Totaal was 205.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 1 november 2021 13:06]

i5 is een stevige desktopprocessor, dat is wel een ander verhaal dan de Celeron-NUCs. Als je in de pricewatch sorteert op prijs zie je vanzelf waar de lichtste NUCs mee beginnen. En die zijn ruim snel genoeg voor zaken als domotica e.d.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 1 november 2021 14:52]

Zoiets als dit pricewatch: Intel NUC 7 Essential Mini PC NUC7CJYSAMN (EU-stroomstekker)

Dus voor onder de 200 ben je klaar zit je met relatief betrouwbaarder hardware dan de pi maar wel ruim de helft goedkoper en nasfuncties daarvoor koop je brter gewoon een nas met meer dan 2 schijven en iig 3,5 inc
Dat ligt er maar net aan.
Ik ben gek op mijn PI's, zowel Zero's als 3B voor allerhande leuke klusjes/uitwerkingen.
Maar mijn thuisserver draait op unraid met een hele stapel dockers en 8TB (+ pariteitschijf), dit geeft mij veel meer mogelijkheden en bedrijfszekerheid (om nog maar niet te spreken van het risico op data zekerheid door de pariteitschijf en upload van data naar mijn ouders gedurende de nacht).

Wel gebruik ik de PI om dingen snel uit te proberen (bijvoorbeeld home assistant) maar daarna direct naar de unraid machine.
Uit welke onderdelen bestaat jouw systeem of wat zou je aanbevelen als nieuw systeem? Dit is exact wat ik zoek namelijk. Een unraid server bouwen met daar op home assistant en veel dockers.
ik draai het op een B450 bordje met een ryzen 5 1500x (tweedehands overgenomen) en 16GB ram.
3x 4GB HD (waarvan 1 de pariteitschijf is) 1x 500GB SSD voor lancache en 1x 250GB nvme als cache.

Uiteraard een stuk kostbaarder dan een pi, maar wel veel practischer voor mijn use case.

[Reactie gewijzigd door Sneezzer op 2 november 2021 10:45]

zelf ik ook wat ervaring met unraid, eerst alleen als nas + nextcloud + colabora op een oud amd a10 systeempje met 16gb ddr3 maar de performance was met 2 highend users eigenlijk al niet meer zo prettig

daarna wilde ik kijken om 2 basis desktops erop te virtualiseren op een ryzen 3700x met 32gb ram 2x 500gb nvme voor de hosts (met de extra storage plugin. en de rest van de data op 4x 2tb

in the end was ik er gewoon niet tevreden mee, bovendien wilde mijn vriendin overstappen naar macOS en dat was al helemaal niet te virtualiseren bovendien heb ik geen tijd meer om te spelen met hardware en ligt het ongebruikt in de kast.
Bij mij is het een losstaande machine die via het netwerk gekoppeld is.
Wij maken met zijn 4-en gebruik van de machine, geen problemen met plex, nextcloud/lomorage en nas (samba).

Wat bedoel je met high end users? Meerdere personen in de VM tegelijk?
Idd. En als je dan van je pi af wil is de stap naar een 2e hands thin cliënt een stuk goedkoper, kleiner en mogelijk ook nog energiezuiniger..
Quick Sync op de Celeron is wel echt een heel groot voordeel tegenover een Pi.
Het werkt inderdaad op een Pi, maar op het moment dat je iets meer wilt dan loop je snel tegen een beperking op. Niks mis mee gezien de prijs, maar persoonlijk vind ik het fijn om iets meer achter de hand te hebben (e.g. addons en gerelateerde software)

Heb zelf (naast een pi om mee te experimenteren) een deskmini staan als main computer (geen gamer of andere zware applicaties) die ik van plan ben door te schuiven zodra mijn i5 (3e generatie) ermee stopt of niet meer voldoende is. Dat laatste is nog lang niet het geval eerlijk gezegd.
Pi is waardeloos voor dagelijks gebruik, leuk voor de hobby, maar in een live en betrouwbaar systeem wil ik echt geen Pi meer zien of gebruiken.
Precies dit. En als je alle accessoires erbij rekenend om van een pi een volwaardige server te maken ben je bijna net zo veel kwijt.
Ik heb het nu opgegeven om een nieuwe PC te bouwen. Heb nu een Laptop en doe voornamelijk Cloud gaming. Zoals G-Force now en ook Xbox GamePass Ultimate.

Als je namelijk G-Force Now gebruikt kan je deze koppelen aan je Steam account en de games dan ook in de cloud spelen. Je betaalt dan wel een vaste bedrag per maand. Maar das beter dan voor 1200,- een Videokaart te kopen die normaal gesproken 600,- euro is.

Ik vind ook dat Tweakers een keer een Artikel voor deze optie kan maken. Denk dat er meerdere zijn die het geld er niet aan willen uitgeven (Videokaart) maar wel opzoek zijn naar een alternatief.

Althans ik ben er erg over te spreken en je kan dit doen op zelfs een PC van nog geen eens 400 euro of een oude game PC van 4 / 8 jaar terug.
Even een Edit. Aangezien wat lees waar ik niet mee eens ben. Er word gezegd gewoon wachten tot volgend jaar als de chipt tekort is opgelost
. Dat is speculatie aangezien meerdere sectoren hier last van heeft. Daarbij heeft dit ook een golf effect. Er worden nu kaarten verkocht voor 1200 tot 3000 euro. Deze worden echt niet volgend jaar voor minder aangeboden. Ook komt Nvidia en AMD volgende jaar met een nieuwe kaart reeks aan. Dus dit heeft nog echt wel jaren lang gevolgen voordat de prijzen weer de normale markt waarde heeft bereikt. Zelfs Gamersnexus en Linus hebben hier over gesproken.

[Reactie gewijzigd door Mr Mike op 1 november 2021 08:06]

G-force now is helemaal geen gekke optie, zelfs als je het premium abonnement neem, kun je voor de minimaal 800 euro die je in je zak kan houden 4 jaar in de cloud gamen.

Prijswijzigingen voorbehouden, natuurlijk, maar je verbruikt ook minder energie thuis.

Nadeel is natuurlijk dat je wel veel moet gamen om het dat geld waard te laten zijn, en je spel moet beschikbaar zijn op de dienst.
Is online cloud gaming snel genoeg om mee te kunnen met de normale pc's, ik wil graag weet Titanfall 2 weer spelen online?
Nee, niet bepaald. Zelfs met glasvezel heb ik nog geen cloudgaming platform kunnen vinden waarbij ik zou denken ''Goh, de input lag is zo laag dat het m'n aim niet beïnvloed'' voor competitive games. Singleplayer? Ja hoor, dat moet wel te doen zijn als je een goeie verbinding hebt. Maar online? Nee. Kan prima, maar wat mij betreft kletst iedereen die zegt dat ze prima mee komen op degelijk niveau redelijk uit zijn/haar/hun* nek :p

Groot voorstander van cloudgaming overigens. Zijn dan ook echt bizar grote sprongen gemaakt, maar de gemiddelde gamer gaat er geen gelijkwaardige ervaring aan over houden.
Was daar al bang voor, speel heel graag Titanfall 2 online en dan telt elke milliseconde en als het dan niet lekker loopt dan is de funfactor gauw verdwenen. Jammer dan...
Het hangt er wel oprecht van af hoe competitief je bent hoor. Maar ik geloof dat geteste latency (knop indruk tot aan actie op het scherm, dus inclusief muis, monitor, game engine etc: totale latency) bij games als CS uitkwamen op:

In de ballpark van ->
144hz, op PC (hoge framerate): 14-22ms
GeForce Now hoogste framerate: 70-90ms
xCloud/PSNow: 190-200ms
Ik kan de exacte cijfers met bijbehorende video wel opzoeken, maar heb ik momenteel even niet bij de hand.

GeForce Now is van de mainstream methodes by far de allersnelste wat betreft latency. Maar waar een totale input lag van 14-30ms als ''niks'' aan kan voelen voor de meeste gamers, is 70-90 voor mij persoonlijk goed te merken. Dit zou voor racing games, RPGs, of ook games als Dark Souls enzo niets uitmaken voor mij... maar voor first person competitive games weer wel.

[Reactie gewijzigd door Brutal1ty op 2 november 2021 08:39]

Ja, tenzij je een pro gamer bent, maar dan is de 1200 euro voor een eigen gpu weer geen bezwaar....

Edit:
De cloudgaming servers staan in dezelfde datacenters als waar de gameservers staan, of er bij in de buurt.
Je krijgt iig bij betaalde abonnementen een machine toegewezen die tussen jou en de gameserver in staat, zodat de latency zo laag mogelijk blijft.

[Reactie gewijzigd door Adm.Spock op 1 november 2021 09:51]

Een andere optie is om gebruik te maken van Parsec in combinatie met bijvoorbeeld Paperspace waar je naast gamen de machine kan gebruiken voor andere zaken die een krachtigere machine eisen.

Vooral interessant vanwege het feit dat je een volledige machine krijgt dus spellen kan spelen die niet via Geforce Now beschikbaar zijn en daarnaast dus ook andere zaken kan doen.

Qua prijs zal het niet goedkoper zijn als je met enige regelmaat speelt. Dit omdat Paperspace een basis prijs rekent voor de hoeveelheid opslag die je huurt per maand (minimaal $5 (kan de euro prijs even niet vinden)) en daarnaast betaal je per uur dat je de machine gebruikt. De prijs per uur is afhankelijk van hoe krachtig de hardware is die je gebruikt.
Paperspace is gewoon veel te duur. Ze hebben in de EU enkel dedicated GPU machines van rond 1,50 dollar per uur. De standaard storage van 5 dollar is maar 50 GB dus daar kom je ook niet ver mee als je er ook een Win10 OS op kwijt moet. Dan kun je beter kijken naar de RTX 3080 abonnementen. Daar krijg je een gelijkwaardige machine maar dan met Geforce Now voor 16.67 euro per maand. Als Nvidia ook eens een goede native linux applicatie uitbrengt. Dan maken ze gehakt van de concurrentie op de cloud gaming markt.
Het is inderdaad niet goedkoop en in de meeste gevallen zal het voor veel mensen niet direct interessant zijn. Wat dus (zoals ik al aangaf) wel kan meespelen in de overweging is het feit dat bij het gebruik van paperspace je geen limitatie hebt op de games die je kan draaien aangezien je de volledige machine krijgt. Plus dat je ook nog eens de gehele machine krijgt dus beperkt bent tot het spelen van alleen games.
Nadeel is dat Geforce Now niet alle games heeft, en je zit ook nog eens met de kwaliteit / latency van streaming. Ik speel liever op een low-end machine met iets mindere FPS dan dat iedere 2 minuten het geluid even wegvalt.

Het is nu even pittig omdat videokaarten zo duur zijn, maar normaal gesproken zou je met een midrange PC niet veel duurder uit zijn dan die €100 per jaar van GFN.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 november 2021 11:58]

Vooral de kwaliteit van je ISP...

Cloud gaming servers staan in dezelfde datacenters als de gameservers, of iig in een datacenter met goede verbindingen en dus zo laag mogelijke latenties.

Maar als je ISP jou een crappy verbinding levert, dan heb je een probleem met gamen.
Kanttekening daarbij is dat je met een local draaiende game client dat probleem maskeert. Je geluid valt niet weg, maar als je latentie sprongen maakt mis je wel dat shot bij een shooter.
Ik game niet, ben ook niet bekent hoe cloud gaming werkt. Maar als de game in de cloud gehost word, moet het toch gestreamd worden naar de client. Dat kost toch veel meer data dan als de game lokaal gehost word?

Cloud: [Server data] -> [Cloud: Rendering] -> [Send to client] -> [Client: Display]
vs
Lokaal: [Server data] -> [Send to client] -> [Client: Rendering] -> [Client: Display]

Het renderen genereert toch meer data, dat dan bij cloud gaming verzonden moet worden, en zeker met 4K gaming?
De datastroom voor beeld en geluid is dezelfde als voor streamen van bijv. Netflix.

Dus ja, de stroom naar de cliënt is groter. Upstream naar de cloud maakt het niet zoveel uit.

Downstream heb je het over 10-25mbit, ook nog niet heel extreem.
Hoe is de product catalogus tegenwoordig van Geforce now? Als ik hier ( https://www.nvidia.com/en-us/geforce-now/games/ ) kijk en games in vul die ik speel komen ze niet naar voren. Ik krijg dus niet het idee dat Geforce Now een goede dekking heeft qua games, maar mijn inziens wel noodzakelijk is voordat Cloudgaming diensten echt alternatief zullen worden voor het hebben van een eigen game PC.

Hetzelfde had ik met Stadia, ik had er redelijk wat vertrouwen, founders kit verkregen e.d.
Maar nu een paar jaar later blijft het een teleurstelling, matige library, nog steeds bepaalde launch beloftes niet ingelost. Online games zonder crossplay hebben / hadden echt een waardeloze playerbase op stadia (Destiny bij launch bijvoorbeeld, is nu wel toegevoegd, maar heb daar een sterk to little, to late gevoel bij).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 1 november 2021 10:13]

Wij 'moesten' afgelopen maand een tweede desktop voor thuis aanschaffen (iets met beschikbaarheid van systemen op spelletjes op te spelen voor de kids - huiswerk, etc). Dit naast de 4 jaar oude i5 6500/16GB/GTX1060 die nu primair voor gaming wordt gebruikt. Uiteraard had ik liever een dGPU direct aangeschaft, maar omdat deze tweede PC in eerste instantie vooral voor 1080p casual gaming wordt gebruikt eerst gekeken naar een aardige iGPU van AMD.

Uitgekomen op:
  • Ryzen 5 5600g boxed
  • Gigabyte Aorus Pro AC B550 mobo
  • Kingston DDR4 FURY Beast 2x8GB 3200hz
  • Kingston A2000 1000GB M.2 SSD
  • in een Fractal Design Meshify C kast met 550w modulaire voeding van Fractal.
Bij elkaar zo'n 650 euro en ik kan zeggen, hier kan prima op gegamed (Fortnite, Rocket League, Roblox, Minecraft, PUBG, Destiny 2, Forza Horizon 4) worden. (alles op 1080p met settings varierent van high, naar medium/low)
Zelfs New World draait op 900p (low), maar dat is voor mijn vrouw voldoende. Vooralsnog dus voldoende kracht om de GPU-shitshow even uit te zitten en hopelijk later volgend jaar een RTX 3060 of (AMD) equivalent te halen.
Ik heb net hetzelfde gedaan, zelfde processor en moederbord, 16gb ram van corsair, behuizing van corsair, 550w voeding van corsair en een Western digital ssd van 1 tb. Ik zit aan 675 euro 😀
Ik gebruik hem wel voor surfen, torrent en Office.
De enigste games die ik hierop speel zijn strategie, op 1080p ultra-setting.
Call of duty, destiny, Pubg speel ik liever op mijn Xbox series x en Lg oled.
De 5600g heeft mij (ook qua graphics) echt enorm verrast, in positieve zin. Echt veel spellen die nog prima te pruimen zijn op 1080p. Snap wel dat deze (en de 5700g) in mini-builds worden gezet als TV-gaming setupje (ook leuk voor emulators!)
IS dit geschikt qua setup voor FlightSIm?
Aangezien mijn i5 6500/16GB/GTX1060 6GB hier al enige moeite heeft, verwacht ik er niet heel veel van. De Ryzen 5 5600g is wel een paar generaties nieuwer en aangezien FS2020 (als je dat bedoeld) ook redelijk CPU-heavy kan zijn zou het misschien nog wel op wat lagere settings kunnen. In ieder geval leuke testcase dus ik installeer 'm even!
Heb je 'm al "eventjes" geïnstalleerd? Ik ben heel benieuwd, ik zoek namelijk ook een betaalbare oplossing voor het Flight Simulator-probleem ;)
Status: downloading.

Er lijkt aan de MS kant een 30 mbit cap oid te zitten waardoor het allemaal langzamer 'dan nodig' gaat. Dan duurt 96gb wel lang :-). Ik zal het laten weten!
(ook voor @Buur75)
FS2020 geïnstalleerd:
Op 1080p (met nagenoeg alles op Low/off en 85% resolutieschaal, geen vsync) haal ik een zeer nette/redelijk stabiele 30fps (Napels). Geeft aan dat 'ie limited by GPU is (wat logisch is gezien iGPU), geen moment limited door CPU/mainthread). Ik ben best onder de indruk (Edit: na het spelen van andere omgevingen iets genuanceerder)

Anderen omgevingen:
New York City:21-30 fps (gem. 24fps)
Rio de Janeiro: 21-30 fps (gem. 26fps)
Bij omgevingen met veel gebouwen vanaf medium hoogte gevlogen de laagste FPS)

[Reactie gewijzigd door peternator op 2 november 2021 19:42]

Lijkt me ook the way to go op dit ogenblik. Onderdelen zijn allemaal prijzig laatste maanden
Het word waarschijnlijk pas 2023 dat de prijzen weer normaal worden, hoewel je het nooit weet met die crypto onzin.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 november 2021 13:17]

Wat kan een Syno DS218+ / DS220+ niet T.O.V. de "thuisserver build" ?
Ik zie namelijk niet heel veel prijsverschil (max 40 - 45 euro) en je kan veel sneller aan de slag.
Jeetje, ruim € 1000 voor een systeem dat gericht is op 1080p/60fps én misschien 1440p/60fps. Als je dat zo leest, dan zou je toch eerder voor een console gaan? De Xbox Series X|S is dan echt 'bang for buck'. (y)
1440p60 is een zekerheid.

Om dat systeem neer te zetten als een 1080p60 systeem is belachelijk.

De grootste reden is omdat men altijd de allerhoogste grafische settings gebruikt om spellen te benchmarken en meestal is dat vrij nutteloos, omdat enkele trapjes lager het spel er bijna zo goed of even goed uitziet terwijl het significant betere prestaties mogelijk maakt.

Hardware Unboxed heeft daarover enkele filmpjes gemaakt en de conclusie is dat we af moeten van het idee dat benchmarken op Ultra (de allerhoogste preset) de beste manier is.

Genoeg mensen die 1440p144 kunnen spelen op hun systeem met RX6600 (non-XT) door de settings te verlagen naar High of zelfs Medium. Absoluut geen probleem.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 2 november 2021 09:22]

Exact, ultra is leuk voor wat oudere spellen bijv., maar je ziet zelden verschil (zeker tijdens het spelen) en er is een flinke performance impact. Waarom dat de standaard is met benchmarks vraag ik me ook altijd af.
Pas maar op dat je niet als flame/trol weggemod wordt :D
High end pc gaming is tegenwoordig echt iets voor mensen die zéér ruim in de centjes zitten; het gewone volk (zoals ik) kiest 'value for money' en dat is zonder twijfel de console....
Ik speel al vele jaren op mijn PC, draait alle games die ik wil spelen nog prima 1440p op high of beter. Denk een jaar+ voor de gekte onze beide computers met een 1070 en een 1080 upgrade gegeven, verder doen de i5-4670k en Ryzen 5 2600 het nog prima blijkbaar. Heb ook al jaren een PS4 Pro, maar ik ben gewoon een PC gamer, en niet alleen omdat ik niet om kan gaan met een controller :D En ik hoef er ook niet rijk voor te zijn blijkbaar, want er is al een flinke tijd geen geld meer in gegaan.
Ja, als je voor de prijsverhogingen je spul hebt gekocht speelt dat punt niet he. :z
En ik wacht naïef af tot ze weer lager worden met de upgrade :D
De Xbox en PS5 zijn zo lekker verkrijgbaar bedoel je :+
De Series S is goed verkrijgbaar en meer dan genoeg voor 1080p/60fops.
Hangt ervan af. De nieuwe Guardians of the galaxy draait op alleen maar op 1080p30 op Series S.

In tegenstelling tot de X zit er, denk ik, weinig toekomst in de S. Als games nu al 30fps doen, hoe moet het dan over 3-4 jaar?
Ik ben het met je eens dat de Series X meer toekomstbestendig is, maar mijn vergelijking ging tussen de geadviseerde desktop in dit item en de Series S. En het geadviseerde systeem gaat over 3-4 jaar ook geen 60fps meer halen in de nieuwste games. Mijn punt was meer dat gaming pc's op prijs momenteel totaal niet kunnen concurreren met consoles. Dus tenzij je specifiek in pc games geïnteresseerd bent, is het momenteel niet aan te raden een gaming pc te kopen.
Als ze die SoC nou eens los zouden verkopen. Dat zou echt een goudmijn zijn. Zelfs voor de SoC van de XSX.
Die verkopen ze ook los, althans op een moederbordje. Misschien wel een nadeel dat de GPU het niet doet ;)

https://nl.hardware.info/...keurde-xbox-apu-in-detail
In dat artikel staat nog altijd 'vermoedelijk', hier Tom's geeft dan weer aan dat het vermoedelijk een afgekeurde PS5 SoC is https://www.tomshardware....esktop-kit-review-ps5-cpu in een meer recent artikel.
Ja, dat wist ik, maar zonder GPU is het gewoon een zwaar gehandicapte 3700X met veel geheugen bandbreedte. Dat pakket: geen GPU, maar 4 PCIe lanes en 16GB geheugen is alleen nuttig voor super niche toepassingen. Terwijl een volledig unlocked versie of misschien een lichtjes gehandicapte variant juist enorm interessant zou zijn. Het probleem van APUs is nog altijd dat, hoewel noemenswaardig sneller dan de basic iGPUs van Intel, ze alsnog veel te zwak op de borst zijn. 20 RDNA2 CUs (XSS) zijn pakweg 4x sneller dan die Vega 7 zooi in de 5800G om maar niet te beginnen over de 56 RDNA2 CUs in de XSX of 36 CUs in de PS5. Ik zou best bereid zijn om de prijs van een volledige console te betalen voor alleen moederbord en chip op ITX of µATX formaat. Het probleem is dat ik alleen aan APUs kan komen die enorme CPU prestaties leveren samen met minimalistische GPU prestaties. De 5800G is gewoon middensegment CPU (ergens tussen 3800X en 5800X) met <instapsegment GPU (<GT1030). Gewoon geen goede combinatie voor iets dat ook maar een snufje aan grafische kracht nodig heeft.

Stel je eens voor wat voor projecten mogelijk worden met een SoC uit de morderne consoles op een standaard ITX platform. Kan mijn home-server + domoctica + multimedia console + living room game PC + secundaire VR setup allemaal tegelijk vervangen. In een auto kan je er met een DIY project een in-car entertainmentsysteem op bouwen voor twee kinderen achterin, zou geweldig werk doen als secundair PC voor streaming setup en de lijst gaat zo maar door. De 4700S daarentegen is echt een niche voor toepassingen en zou rond de €150 moeten kosten om het overwegen waard te zijn.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 1 november 2021 13:31]

De Xbox one s is volop verkrijgbaar.
Je moet even opletten, maar dan moet je toch binnen een paar weken wel een PS5 of XBX te pakken kunnen hebben.

En inderdaad, met de huidige prijzen/beschikbaarheid van videokaarten, is een console inderdaad de beter optie.
Net zo lekker als een degelijke videokaart…
Ik kan je alleen maar gelijk geven. Ik stond ooit op het punt mijn pc te voorzien van een 3070 kaart. Dat was totdat de prijzen enorm opgeblazen werden. Daarna ben ik voor een Xbox Series X gegaan. Ik heb er geen spijt van gehad.
Ik probeer er al weken aan te komen voor een normale prijs echter de scalpers zijn me iedere keer voor.
Check Pepper, daar zie ik regelmatig dat een lokale MediaMarkt weer een flinke voorraad heeft van de nieuwe Xbox.
Dus alle games die mensen op PC spelen, kunnen ook op Xbox Series X|S?

Er zijn genoeg gamers die met console niet kunnen spelen wat ze graag spelen.
Als je speelt om te spelen kan je ook Pacman doen ofzo denk ik dan idd.
Jeetje, ruim € 1000 voor een systeem dat gericht is op 1080p/60fps én misschien 1440p/60fps. Als je dat zo leest, dan zou je toch eerder voor een console gaan? De Xbox Series X|S is dan echt 'bang for buck'. (y)
Het ligt ook aan welk spel je speelt. Cyberpunk en RDR2 halen amper 60fps op hoge instellingen
Jeetje, ruim € 1000 voor een systeem dat gericht is op 1080p/60fps én misschien 1440p/60fps. Als je dat zo leest, dan zou je toch eerder voor een console gaan? De Xbox Series X|S is dan echt 'bang for buck'. (y)
Nee ik zou dan gaan voor de Steam Deck met 256GBNVMe SSD €549, met Dock, en dan kan je een enorm groot hoeveelheid PC spellen spelen, veel grotere spel bibliotheek dan die van de XBOX Series X, en veel goedkoper, ik zou dan heel blij zijn met 1080P gamen, en als + punt, je kan handheld ook gamen, en je kan er een grote HDD/SSD aan sluiten voor je spellen, en het is een complete computer, waar je meer mee kan doen dan een XBOX Series X.
Zo werkt een Raspberry Pi veelal vanaf een SD-kaart en SD-kaartjes hebben een beperkte levensduur als het gaat om intensieve schrijfbewerkingen.
Er zijn genoeg redenen om niet voor de pi te gaan, maar het sd-kaartje is daar sinds de komst van de pi4 niet een van; er zijn meerdere behuizinkjes met m.2 en/of sata ondersteuning.
[...]


Er zijn genoeg redenen om niet voor de pi te gaan, maar het sd-kaartje is daar sinds de komst van de pi4 niet een van; er zijn meerdere behuizinkjes met m.2 en/of sata ondersteuning.
Ja, dat is wel waar. Ben wel van mening dat een Pi vooral handig is voor je sensor- en aansturings-nodes, minder voor je centrale server. Zeker als budget een issue is zou je voor een Pi kunnen gaan.
Ik snap ook dat je die (de centrale node) als tweaker zelf zou moeten bouwen… Maar soms ben ik wat te lui en is het leuker om aan de nodes te werken en met de software te knoeien. Ik blijf een NUC toch de ideale oplossing vinden voor een centrale server. Voor rond de 200 euro heb je een Quad-core, beetje geheugen en SSD erin en je bent klaar. Ben je compleet klaar voor minder dan 400 Euro, maar ja, geen zelfbouw.
Performance verschil tussen een Pi en een NUC is echt to groot, zeker met een beetje belasting, node-red, influxdb-db, grafana en diverse programma’s voor de nodes. Aansturen van de Pi’s, Tinkerforge spullen, beetje Ansible, etc. Beetje builden etc. Met arduino spul kun je dan voor een paar euro helemaal los in je nodes.
De Pi’s met een SSD is al een verbetering, maar nog steeds niet snappy genoeg naar mij gevoel.

Als echte tweaker heb je natuurlijk een hele zooi meuk thuis liggen en is je demotica toch nooit af. Dus eigenlijk maakt het niet eens uit of het 400 euro kost of niet. Een stabile centrale server is wel lekker als de basis, daar om heen kun je helemaal los.
Doet me denken aan de oude grap die op het internet circuleert:
I work in IT, which is the reason our house has:
- mechanical locks
- mechanical windows
- routers using OpenWRT
- no smart home crap
- no Alexa/Google Assistent/...
- no internet connected thermostats

Tech Enthusiasts: Everything in my house is wired to the Internet of Things! I control it all from my smartphone! My smart-house is bluetooth enabled and I can give it voice commands via Alexa! I love the future!

Technologists/Security Engineers: The most recent piece of technology I own is a printer from 2004 and I keep a loaded gun ready to shoot it if it ever makes a noise I don’t recognize.
Tja, om die reden heb ik alles lokaal. Geen Cloud verbindingen. Geen smartphone apps.

Groot verschil tussen de tech enthusiast die vooral gebruik maken van de dingen die connected zijn via de "Cloud" etc. En de persoon die alles lokaal zit te draaien (wat nog steeds niet wil zeggen dat het veilig is).
Als zelf wil bouwen, zelf will programmeren, echt de onderliggende code, nodes solderen, etc.

De bedoelde tech enthusiast zijn naar mijn idee ook niet echt tweakers, die nemen gewoon een service af, en hebben in de meeste gevallen geen idee hoe het onder de motorkap werkt. Is het allemaal net niet voor mij.
De grap hiervan is natuurlijk wel dat voor smart home en IoT gerelateerde dingen dit volledig waar is, maar als je een security of tech enigineer vraagt waar hij zijn document opslag heeft dan zeg hij/zij: "Mijn eigen Nextcloud achter een VPN thuis." Dus als je de twee smarthome dongles weglaat uit dit lijstje dan is het zeker voor de laatste groep ook interessant ;-).
Nee, volgens mij is de grap juist dat mensen die er verstand van hebben ook hebben bedacht dat die flauwekul totaal nergens voor nodig is. Dat het niets toevoegt, en niemand er beter van wordt. Leuk voor de hobby, leuk voor de lol, maar functionaliteit 0, en je wordt er al helemaal niet gelukkiger van, dat kan ik je verzekeren. Die dingen zijn ontwikkeld voor gehandicapten, om taken over te nemen van mensen die door een ongeluk of genetisch probleem niet in staat zijn het licht aan te doen, de ramen open te zetten, de verwarming te verhogen of een toetsenbord en muis te bedienen. Voor die mensen is het een uitkomst, en verbetert het hun leven, maar voor de gemiddelde consument zonder lichamelijke uitdagingen is dit allemaal onnodige troep die over 3 jaar op de vuilnisbelt ligt. Maar goed ze komen er nog wel achter...
Ik heb hier een Pi 4B met 1GB geheugen draaien, headless Raspbian op een oude SSD van 80GB erop zodat de SD kaart niet te hard gaat, die dienst doet als:
- Pihole
- Plex Media Server
- PiVPN
- Mosquitto broker

En dat draait eigenlijk al bijna anderhalf jaar als een zonnetje. Zo lang je niet met PMS gaat transcoden (kwestie van een beetje opletten wat voor media je erop zet, en eventueel van tevoren converteren op je main rig) belast je dat ding echt niet. Nu weet ik niet wat de gemiddelde NUC voor stroomverbruik heeft maar die Pi trekt <5W uit de muur en qua aanschafprijs is het helemaal voordeliger.

Als je meer uit je centrale servertje wil halen is een NUC inderdaad de volgende stap, en ik zal niet ontkennen dat ik ook naar een NUC oplossing heb gekeken ter vervanging van de huidige setup, maar voorlopig is het voor mij simpelweg niet nodig.

Een Pi kan dus zeker wel als oplossing dienen afhankelijk van wat je er allemaal mee uit gaat halen. Het ligt simpelweg aan je eisen en wensen.
Ik heb HA op een Pi4 draaien maar gebruik MariaDB op m’n Synology als database. Dat scheelt flink in lees- en schrijfacties op de SD kaart.. en backups. Om de 2 dagen een automagische backup op van de Pi die gelijk naar Google Drive aynct.
Dit icm log2ram en je SD kaartjes gaan idd stukken langer mee.
Je kunt tegenwoordig ook de Pi vanaf SSD aan USB laten booten. Mijn HA Pi4 zit überhaupt geen SD kaartje in, maar doet alles vanaf de externe SSD van 128GB die nog geen 3 tientjes kostte.
@DigitalExorcist Draait hier stabiel.

[Reactie gewijzigd door Onno ! op 1 november 2021 10:27]

Geen idee of HassOS daarin trapt..
RPi 3 Model B+ kan ook prima overweg met een SSD via USB...
Klopt, maar ik krijg dit niet werkend met HassOS. Ik gebruik de Supervised installatie. Samsung T5 SSD eraan.
Hier DietPi, werkt perfect.
En voor de andere pi's zijn er verloopjes van USB naar SATA beschikbaar.
Welke redenen zie jij daar dan? Heb weinig te klagen over mijn HA @ RPi3A en al mijn klachten zijn eigenlijk bij HA te vinden, niet bij de Pi zelf.
Als het je gaat om schrijfbewerkingen en je komt dan af met een SSD met 0,33 DWPD... 8)7 DWPD is zeker een argument om voor een echte SSD te gaan, maar kom dan af met een goede.
Ik zie emphy geen type noemen, maar waarom zou een SSD met een DWPD van 0,33 niet voldoen voor iets simpels als een Pi met wat logging. Tenzij je zeer specifieke data collectie doet zal een Pi echt geen tientallen GB's per dag wegschrijven. Terwijl een standaard SSDje van bijv. 256GB met een gemiddelde levensduur van 3 jaar en een 0,33 DWPD volgens die specificatie over de levensduur van 3 jaar bijna 92TB mag wegschrijven (gemiddeld 84GB per dag) of zelfs 153TB bij een levensduur van 5 jaar. Pak je een 128GB SSDtje zit je bij 3 jaar alsnog op ruim 46TB.

Ik zie daar echt niet snel een probleem van komen, tenzij je zeer specialistische zaken doet op je Pi, en daar zal dan inderdaad ook specialistische hardware bij horen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 1 november 2021 10:30]

De in de BBG genoemde SSD heeft een DWPD van 0,33. Of dat genoeg is of niet is van je situatie afhankelijk, maar als je zoals geadviseerd SD-kaarten vermijdt vanwege lage DWPD dan zou ik niet adviseren om dan nog een DWPD van 0,33 te kopen, maar gelijk voor een goede endurance te gaan.
Ik ben wel benieuwd wat de tweaker voor besturingssysteem draait op zo'n domotica- en thuisserver. Linux, Ubuntu of iets als FreeNas of wellicht toch Windows?
Proxmox. Met virtueel freenas + homeassistantos + whatever you fancy (bv Ubuntu als docker host)

Je zoekt eigenlijk vooral de flexibiliteit om de "power" makkelijk voor iets anders te kunnen gebruiken.
Een RHEL afgeleide (CentOS of de vervangers) als Docker host, ingespoeld met Ansible.
Virtualisatie is op een iets krachtiger platform (ten opzichte van een Pi) wel de beste oplossing. ProxmoxVE is daarvoor idd de aangewezen hypervisor.
Ik had eigenlijk dezeflde vraag. Hass is op zich ideaal, maar als OS kent het ook wel weer beperkingen die je voor de thuisserver omgeving misschien weer niet wilt.
Alhoewel ook relatief denk ik dan: voor downloaden kan het prima, filesharing, camera's, etc.
Ik had al een thuisserver met Win10 pro. Draai daar nu HomeAssistent OS op in VirtualBox.
Tegen de tijd dat Win10 EOL begint te raken bouw ik waarschijnlijk een nieuwe thuisserver (deze is uit 2013) en ga ik eens wat spelen met zoiets als Proxmox.
Je bent waarschijnlijk het snelst op weg met Win 10 Pro en Hyper-V voor je Linux machines. Het voordeel is dat je Windows waarschijnlijk al goed kent en Hyper-V via de gui gebruiksvriendelijk is als virtualisatieplatform.

Proxmox werd al genoemd maar VMWare ESXi is ook een optie en gratis voor thuisgebruik. Unraid zie je ook nog wel eens voorbij komen.
met Hyper-V kan je geen domotica USB dongles aan dacht ik, wel opslag
Raspbian hiero :)
Als ik niet een Pi als "domatica- en thuisserver" had, dan gewoon Debian natuurlijk.
Uiteraard headless, want GUI is gewoon een waste van CPU/GPU cycles / RAM.
Had in hemelsnaam de videokaarten uit de totaalprijs gelaten! Nog steeds zijn de prijzen compleet idioot en volledig uit verhouding.

Zo zou het streaming en editing rond de €2000 horen te kosten, als je niet bijna het DUBBELE voor een 3070 zou moeten betalen.
Ook het 1080p systeem is simpelweg €200 te duur. Normaliter zou je voor die prijs een 3070 kunnen kopen en gewoon 1440p kunnen gamen.

Het advies zou dan nog steeds moeten zijn: als je nu geen videokaart hoeft te kopen, doe het dan niet.
Moeten ze dan wachten tot 2023 voor een bbg? Daarnaast zijn de msrp ook gewoon verhoogd. Of we het willen of niet.
Ik snap MazeWing zijn punt wel. Het achterwegen laten van een BBG lijkt mij daarin echter geen optie. Je zou wel kunnen nadenken over een extra segment in de BBG waarin je een aantal videokaarten uitlicht op basis van MSRP en actuele prijzen. We zitten nu eenmaal ik een uitzonderlijke situatie (alhoewel het wel al anderhalf jaar duurt...) en een beetje extra informatie daaromtrent zou niet vervelend zijn.
Ik zou persoonlijk denken dat een 5700G (of die richting) een goede optie zou zijn om een videokaart kopen te vermijden, iig voor het 1080p systeem. Uiteraard met de kanttekening dat hogere resoluties en ultra instellingen met raytracing em niet gaan worden, en letten op welk ram je koopt.
Nopes, maar denk ook niet meer dat de prijzen veel gaan zakken, de kaarten verkopen zo ook, dus waarom zakken. Vroeger was een middensegment kaart 250-300 euro tops, daar gaan we niet naar terug als ik het zo op lange termijn bekijk. Maar het zou best wel kunnen dat pc gaming als deze prijzen voort blijven duren er een pak minder mensen dit gaan doen, of gewoon alleen de laagste kaarten kopen. Als je op steam gaat kijken, dan stellen de "high end" kaarten bijna niks voor in die statistieken. ok dat is niet iedereen, maar kan je toch een mooi beeld geven.
Moeten ze dan wachten tot 2023 voor een bbg? Daarnaast zijn de msrp ook gewoon verhoogd. Of we het willen of niet.
Precies, ik denk dat het nooit meer een normale prijs gaat krijgen, ik denk dat dit voortaan de prijzen zullen zijn jammer genoeg, hoop het niet, maar denk het zelf wel.

We leven in een trieste tijd dat een een Grafische kaart die max €300 hoort te kosten, in plaats van €569 kost voor de goedkoopste Radeon RX 6600, nogmaals had ik geluk dat ik de AMD Radeon RX 6800 voor €800 kon kopen, en me 5 jaar en 4 maanden oude GeForce GTX 1080 voor een absurde €350 kon verkopen, wat me AMD Radeon RX 6800 dan maar €450 koste, hoop dat er meer mensen zijn die redelijk geluk hebben als wat ik had.


Maar nee ik zou absoluut niet voor een €1200 of €1400 grafische kaart gaan, wat de goedkoopste GeForce RTX 3070 Ti kost of de goedkoopste Radeon RX 6800 kost, wat meer dan 2x boven msrp is.

Edit spelfouten.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 november 2021 15:20]

Je kunt blijven zeuren over hoe het nu allemaal zou moeten zijn maar feit is dat dit gewoon de hedendaagse realiteit is. Als jij tot eind 2022 wilt wachten dan doe jij dat maar maar feit is ook dat Tweakers mensen een keuze voorlegt en het uiteindelijk aan het publiek ligt of die wel/geen GPU willen aanschaffen.
Je kunt blijven zeuren over hoe het nu allemaal zou moeten zijn maar feit is dat dit gewoon de hedendaagse realiteit is.
En wie zegt dat die flapdrollen tegen eind 2022 met hun mining-gedoe gestopt zijn? Die markt moet gewoon eens een keer compleet onherstelbaar instorten, doordat er een paar exchanges wordt gehackt worden en iedereen daar zijn gebakken-luchtgeld kwijt is.
En dus zou al die tijd de huidige prijzen van de GPU'S maar niet in de BBG opgenomen mogen worden..?
En dus zou al die tijd de huidige prijzen van de GPU'S maar niet in de BBG opgenomen mogen worden..?
Niet relevant of de prijzen wel of niet worden opgenomen. Als je nu een GPU koopt, dan ben je zelf mede verantwoordelijk voor het in stand houden van de hoge prijzen. Misschien ben je dan zelf wel mede verantwoordelijk voor een prijsverhoging vanuit de fabrikanten, omdat die zien dat ze met die prijzen weg zouden kunnen komen.

Gelukkig speel ik zelf maar heel weinig spellen. Zolang mijn 5 jaar oude GTX 1070 niet de geest geeft, blijf ik die lekker gebruiken; zelfs als ik pas in 2023 een nieuwe computer zou bouwen.
Ik snap je volledig. Momenteel kan ik, mits wat opzoekwerk, met mijn pricewatch: Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse en diens Trixx software mijn zwaarste game (Red Dead Redemption 2)spelen aan ca. 60 FPS op 1440p.

Da's 't leuke aan gamen op een pc, maar dat noodzakelijke getweak kan voor sommigen net minder leuk zijn.
Nog steeds zijn de prijzen compleet idioot en volledig uit verhouding.
Aan de andere kant: iemand die het geld (over) heeft voor een systeem van 2000 euro kan ook nog wel even door sparen naar circa 500 euro meer. Dat is naar verhouding maar een klein beetje meer sparen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 1 november 2021 07:25]

De Streaming- en editing-pc van Tweakers is €2566 niet €2000, maar als je hem als Game-PC alleen gebruik kan je hem goedkoper maken.

In plaats van:

CPU: AMD Ryzen 9 5900X Boxed € 529,-
MB: Gigabyte X570 AORUS ELITE €175,90
GPU: Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti GAMING OC 8G €1.199,-
Tower: Corsair 4000D Airflow Tempered Glass Zwart €89,-
Heatsink: be quiet! Dark Rock Pro 4 €75,22
RAM: Kingston Fury Renegade KF436C16RB1K2/32 €139,-
PSU: Corsair RM750x (2018) (EU-model) Zwart €97,90
SSD: Samsung PM9A1 2TB €261,40

Totaalprijs bij opstellen BBG €2566

Zo ik gaan voor:

CPU: AMD Ryzen 5 5600X €293,73
MB: Gigabyte X570 AORUS ELITE €175,90
GPU: Gigabyte Radeon RX 6700 XT Gaming OC 12G €890,-
Tower: Corsair 4000D Airflow Tempered Glass Zwart €89,-
Heatsink: be quiet! Dark Rock Pro 4 €75,22
RAM: G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-16GVKB €69,85,-
PSU: Corsair RM750x (2018) (EU-model) Zwart €97,90
SSD: Samsung PM9A1 2TB €261,40

Totaalprijs bij opstellen BBG €1953

Wat €613 goedkoper is, en je alle spellen op 1440p Ultra/High met gemak kan spellen, zelfs veel spellen op 4k High nog kan spellen op 60+ fps.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 november 2021 15:52]

Voor veel mensen moet er dan ook nog een monitor bij, snap dat het niet bij de BBG erbij gepakt wordt maar er komt pakweg nog max 500 euro bij voor een beetje 1440 monitor.

Toen de 2060 uitkwam heb ik een 2600x build gemaakt voor 1080 ultra/144 en dat kon voor 1000 euro, incl monitor,kb/m.
Heel veel mensen nemen hun monitor mee, daarom dat het er niet bij staat, en er zijn genoeg mensen die hem aansluiten aan hun TV (me included) die ze wel al hadden.

En je hebt een berg goede 1440p 144/170Hz IPS monitors voor ruim onder €500.
ah ja, ik bedoelde 3440 x 1440, dan zit je toch al gauw daarboven.
ah ja, ik bedoelde 3440 x 1440, dan zit je toch al gauw daarboven.
Ow ok, maar ook een 3440x1440 IPS heb je al voor ruim onder de €500, je hebt al 10 3440x1440 IPS monitoren voor onder de €500, en twee er van zijn 34" 3440x1440 144Hz IPS, maar ja als je gebogen wil hebben 34" 3440x1440 160Hz Nano IPS, betaal je al €830, wat een HEEL stuk minder is dan wat ik betaalde voor mij Acer Predator X34A 5 jaar terug, ik betaalde toen nog €1300 en heb er maar 5 jaar mee gedaan, en nu is hij al stuk, en begint allemaal strepen op me scherm te geven.

Ik zit aan te denken om de LG UltraGear 34GN850-B 160Hz te nemen, of de ASUS ROG Strix XG349C die 180Hz is, maar die is wel weer €275 duurder voor 20Hz meer, maar zit ook te denken aan de LG UltraGear 38GN950-B die een beeldverhouding heeft van 12:5, en die is ook €1100, wat een hoop geld is, maar dan ben ik meer toekomst veilig, als hij ook niet in 5 jaar stuk gaat natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 4 november 2021 21:27]

Tja, maar de prijzen zijn wat ze zijn en als je geen videokaart hebt die je kan overplaatsen, zal je toch echt eentje moeten kopen, nieuw of tweedehands.

En voor de meeste mensen is het budget toch wat het is. Het is niet omdat de prijzen nu hoger staan, dat men ineens maar wat geld uit de hoge hoed kan toveren.

Heb je wel een videokaart, dan kan je toch deze lijst nemen zonder de videokaart. Misschien wil je de andere componenten upgraden met het geld van de videokaart, of misschien hou je je geld van de videokaart op de bank in de hoop dat de prijzen binnenkort dalen.
Ik begrijp deze keuze wel.
Dat laatste is zo lastig met een gaming- en streaming/editing-PC.

Er valt ook zo weinig aan die belachelijke prijzen te doen de GPU's.

Wat dat betreft zijn het vreselijke tijden.
Dit zijn momenteel de prijzen, als je een systeem moet samenstellen is het toch handig dat er hier een aantal voorbeeld configuraties staan.
Ik vind de onderdelen van processoren en ram ook wel vrij duur staan. 3 jaar geleden veel meer bang for buck.
Mijn 1070, die ik 3 jaar geleden voor 250 2e hands heb gekocht, doet niet veel onder voor deze 6600 van bijna 600 euro. Deze prijzen zijn totaal maf.
Nou... Op 1080p (waar deze build hoofdzakelijk voor bedoeld is) scheelt het tussen een 1070 en een 6600 nogal wat.

Een 1070 doet maar ongeveer 70% t.o.v. een 6600:
https://tweakers.net/revi...prestatiescore-games.html

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 1 november 2021 14:06]

Het hele punt van een raspberry pi voor een domotica-systeem is dat hij 1W verbruikt, en minder kost dan alleen de CPU uit het hier voorgestelde systeem.

Dan met een behuizing van net geen 170 euro voor een domotica-servertje? Mijn desktop-systeem heeft nog niet eens zo'n dure kast er om zitten.
Die ‘dure’ kast is een barebone hè, dus inclusief moederbord en voeding 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee