Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Maart 2021

Inleiding

De malaise in hardwareland houdt maar aan. Het is niet zozeer dat fabrikanten geen interessante en nieuwe hardware aankondigen, maar al die leuke nieuwe hardware is nog altijd niet tot nauwelijks leverbaar. Videokaarten zijn vrijwel uitsluitend tegen exorbitante meerprijzen boven op de adviesprijzen te koop en ook processors, met name die van AMD, zijn mondjesmaat te koop. Daarbij breiden de tekorten zich ook nog eens uit; niet alleen de nieuwste generatie is slecht verkrijgbaar, ook oudere videokaarten worden schaarser en schaarser. Die tekorten blijven naar verwachting nog een goed deel van het jaar aanhouden. Het devies blijft dan ook, koop alleen als het echt nodig is, bij defect of om een bottleneck in de prestaties op te lossen. En hou pricealerts en relevante topics in de gaten om snel toe te kunnen slaan.

Dat gezegd hebbende, hebben we voor deze editie op verzoek van de community een barebone office-pc samengesteld. Daarnaast kruipt het bloed waar het niet gaan kan en hebben we twee gamingsystemen samengesteld: een voor casual gaming op een resolutie van 1080p met een relatief lage framerate van 60fps, en een systeem voor gaming op wqhd- of 1440p-schermen, met een streefframerate van zo'n 144Hz.

Zoals gebruikelijk zijn de DBBG-systemen in overleg met de Tweakers-community samengesteld. In het topic op Gathering of Tweakers kan iedereen zijn mening geven over het perfecte systeem. Het BBG-team plaatst een aantal weken voor publicatie voorstellen voor systemen in het Complete Systemen & Laptops-forum. Vervolgens kunnen alle forumbezoekers hun mening geven en over wijzigingen discussiëren. Bij het schrijven en samenstellen van de definitieve BBG gaan we uit van de feedback in de bovengenoemde topics, onze eigen bevindingen, de reviews van collega-hardwaresites, en de ervaringen van medetweakers op het forum en in de productreviews.

De prijzen van de diverse onderdelen worden in real time uit de Pricewatch opgevraagd en zijn daardoor aan verandering onderhevig. De prijzen in de tabellen worden vastgesteld op het moment van publicatie. Als een onderdeel meer dan eens in een configuratie voorkomt, zoals de twee videokaarten voor een SLI- of CrossFire-systeem, wordt daarmee in de totaalprijs rekening gehouden. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Let op: niet alle hardwarecombinaties zijn getest. Waar mogelijk controleren we op de correcte werking van de verschillende onderdelen, maar we kunnen niet garanderen dat alle componenten honderd procent compatibel zijn.

Barebone office- of thuiswerksysteem

Dit keer in de BBG weer een officesysteem, maar wel een met een iets andere draai. Waar we de vorige keer voor een compacte behuizing met een 'normale' formfactor gingen, kiezen we dit keer voor een kant-en-klare barebone. Dit zijn kleine kastjes, doorgaans met een inhoud van minder dan een liter, waar een passend moederbord en een passende (externe) voeding al bij zitten.

De ASRock DeskMini-serie is waarschijnlijk bij velen van jullie al bekend. ASRock maakt deze serie al wat langer en er zijn diverse varianten. Zo is er ook een AMD-variant van deze DeskMini, de X300, maar de beschikbaarheid van de bijpassende AMD-apu's is abominabel. Daardoor moeten we toch voor de Intel-variant kiezen. De AMD-variant moet betere grafische prestaties kunnen neerzetten, maar de Intel kan desondanks prima meekomen.

Gekoppeld met een goede koeler, een snelle processor, 16GB geheugen en een snelle ssd, moet de DeskMini zelfs voor de veeleisende officegebruiker een aantal jaar mee kunnen gaan.

Basisonderdelen

BarebonesASRock DeskMini H470 Series

De belangrijkste component van deze BBG is de barebone. Het is een klein kastje met een op maat gemaakt moederbord en een bijbehorende (externe) voeding, waaraan je nog maar een paar componenten toe hoeft te voegen. De ASRock DeskMini-serie is al geruime tijd geliefd onder Tweakers, en is bij uitstek geschikt om een klein, zuinig, maar toch relatief makkelijk uitbreidbaar systeem te maken. We kiezen daarbij voor de Intel-variant van de DeskMini met een H470-chipset, passend bij onze Intel Core i5.

Score: 4(3 reviews)
ProcessorkoelingNoctua NH-L9i Bruin

Omdat de standaard boxed koeler van Intel bij zwaardere belasting toch wat rumoerig kan zijn, kiezen we voor een stiller model van Noctua. Deze koeler houdt de processor koeler en maakt minder lawaai, voor een aangename prijs.

Score: 4.5(18 reviews)
ProcessorsIntel Core i5-10400 (SRH78 / SRH3C) Boxed

We kiezen voor een lekker snelle Intel Core i5 met zes cpu-kernen. Deze processor heeft nog steeds een tdp van 65W. Hij moet in combinatie met de Noctua-koeler goed op temperatuur en lekker stil zijn werk kunnen verzetten, terwijl hij toch genoeg power levert voor de veeleisende officegebruiker.

Score: 4(1 reviews)
Geheugen internKingston 16GB DDR4 2666MHz

Intel-processors ondersteunen minder hoge geheugensnelheden dan vergelijkbare AMD-processors en in ons geval is een heel dure kit dus ook niet nodig. We kiezen voor een standaard Kingston kit van 16GB, voor een mooie prijs.

Score: 0(0 reviews)
Solid state drivesKingston A2000 500GB

Dit is een bekende ssd die we al veel vaker aangeraden hebben in voorgaande BBG's. Hij heeft een zachte prijs en levert uitstekende prestaties. De 500GB moet voor de meeste officegerelateerde zaken voldoende zijn, maar uiteraard is een upgrade naar 1TB geen enkel probleem.

Score: 4.5(9 reviews)
€ 515,24Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Barebones ASRock DeskMini H470 Series € 160,85 € 165,50
Processorkoeling Noctua NH-L9i Bruin € 36,95 € 38,99
Processors Intel Core i5-10400 (SRH78 / SRH3C) Boxed € 155,- € 168,80
Geheugen intern Kingston 16GB DDR4 2666MHz € 74,05 € 86,27
Solid state drives Kingston A2000 500GB € 59,- € 55,68
Totaalprijs bij opstellen BBG € 485,85 € 515,24

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Gamesysteem voor 1080p/60fps-gaming

We bevinden ons in een rare tijd. Er zijn tekorten in hardwareland, nog extremer dan bij de vorige BBG. Waar je toen nog een kans had om voor een normale prijs een videokaart te kunnen kopen, is nu alle hoop daarop vervlogen. Alle videokaarten sneller dan een GT1030 zijn niet op voorraad of veel te duur bij de meeste webshops. Waarom maken we dan nog een BBG? De belangrijkste reden is dat die niet voor enkel dit moment in elkaar gezet wordt. Hoewel de kans klein is, zou het kunnen dat er over een tijdje opeens weer het een en ander te koop is in dit segment. Vandaar dat we toch hebben besloten een BBG samen te stellen. Deze BBG is voor degenen die al/nog een videokaart hebben, er snel een kunnen krijgen of flink geduld hebben. Als doorsnede pakken we in dit geval een basisgamingsysteem, waarbij de resolutie op 1920x1080 beeldpunten wordt gezet en de gewenste framerate, in moderne games op high, op 60fps. Kijkende naar wat benchmarks is een Nvidia GeForce GTX 1660 Super daarvoor een prima keuze. Mocht je deze kaart dus voor een fatsoenlijke prijs kunnen krijgen, dan zouden we die aanraden.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5-10400 (SRH78 / SRH3C) Boxed

In wezen is dit dezelfde processor als de 10400F, maar dan met ingebouwde gpu. Dit is erg handig voor de mensen die kunnen wachten tot er betaalbare gpu's beschikbaar zijn. In games presteert deze cpu beter of gelijk aan de Ryzen 5 3600 en aangezien de AMD processor in prijs gestegen is en de Intel juist gedaald, lijkt de keuze voor het Intel-platform voor de hand te liggen. Met zes kernen en twaalf draadjes heb je met deze i5 ook een processor in huis die de zwaarste games nog geen probleem vindt. Een prima keuze dus voor die 155 euro op het moment van schrijven.

Score: 4(1 reviews)
Processorkoeling

Voor betere en stillere koeling dan het meegeleverde exemplaar kun je voor bijvoorbeeld een Hyper 212 van Cooler Master kiezen. Er is inmiddels ook een V2 van deze koeler uit, die ongeveer even duur is, maar bij iets minder winkels te koop is. Tel in beide gevallen ongeveer drie tientjes op bij de prijs.

Score: 4
MoederbordenAsus Prime B460M-A

Een simpel bord dat van alle gemakken voorzien is. Wat dit bord voor heeft op vele borden uit dit segment, is dat het voorzien is van vier geheugenslots in plaats van twee, waardoor de uitbreidbaarheid niet in het gedrang hoeft te komen. Daarbij heeft dit bord twee M.2-slots, waar anderen er slechts een hebben. Het nadeel van de B460-chipset is dat het geheugen geen XMP-profielen kan gebruiken, maar in dit segment zou dat geen probleem mogen zijn.

Score: 4(1 reviews)
BehuizingenFractal Design Focus G Mini

De Focus G Mini van Fractal Design is een terugkerend fenomeen in onze BBG's. Deze behuizing is functioneel en betaalbaar. Hij wordt voor deze lage prijs geleverd met twee 120mm-ventilators die voorzien zijn van witte leds, zodat voldoende koele lucht wordt aangevoerd voor je componenten. De behuizing heeft enkel plek voor een uATX-bord, maar het gevolg is wel dat de kast niet ontzettend groot is. Er is ruimte voor optische drives en hoewel deze tegenwoordig redelijk in onbruik zijn geraakt, kan het alsnog handig zijn voor cardreaders en/of fancontrollers indien gewenst. Er is in totaal plek voor drie 2,5”-drives of twee 3,5”-drives in combinatie met één 2,5”-drive, wat op het gebied van opslag voor de gemiddelde gebruiker ruim voldoende is.

Score: 5(4 reviews)
Geheugen internHyperX Fury black HX426C16FB3K2/16

Aan het geheugen worden geen hoge eisen gesteld, aangezien XMP geen optie is op de gekozen moederbordchipset. Deze kit draait op 2666MT/s door middel van de Jedec-standaard op 1,2V, wat hem geschikt maakt voor dit systeem. Hoewel DDR4 tegenwoordig een stuk sneller kan dan dit, is het maar de vraag of je dat zult merken in een systeem waarbij 60fps de verlangde prestatie is.

Score: 4(1 reviews)
VoedingenCooler Master MWE Bronze 450W V2

Deze voeding van Cooler Master is gebaseerd op een vrij modern platform van het Chinese Gospower (half-bridge, LLC en DC-DC). Het is zeker geen high-end voeding, maar ruim voldoende voor een systeem met de gekozen i5 10400 en een GTX 1660 Super. Hij bezit een 80-plus Bronze-label en heeft vrij flexibele kabels, waardoor ze makkelijk zijn om mee te werken.

Score: 0(0 reviews)
Solid state drivesKingston A2000 1TB

Ook deze Kingston is een stamgast geworden in onze BBG's. De Kingston A2000 is ondanks zijn prijs een uitblinkertje, want hij bezit ook een NVMe-interface, die zeer hoge doorvoersnelheden aankan. Daarnaast is deze ssd nog gebaseerd op tlc-nand, wat in principe langer meegaat dan het goedkopere qlc-nand. Toch is deze ssd zeer scherp geprijsd, waardoor hij makkelijk aan te raden is voor een systeem als dit. Een capaciteit van 1TB lijkt ons een goede start voor een gamingsysteem.

Score: 4(28 reviews)
€ 543,68Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. Prijs
Processors Intel Core i5-10400 (SRH78 / SRH3C) Boxed € 155,- € 168,80
Processorkoeler Cooler Master Hyper 212 EVO € 30,- € 33,-
Moederborden ASUS Prime B460M-A € 83,90 € 84,90
Behuizingen Fractal Design Focus G Mini € 49,99 € 49,61
Geheugen intern HyperX Fury black HX426C16FB3K2/16 € 77,27 € 86,83
Voedingen Cooler Master MWE Bronze 450W V2 € 46,- € 51,99
Solid state drives Kingston A2000 1TB € 105,90 € 101,55
Totaalprijs bij opstellen BBG € 548,06 € 576,68

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Gamesysteem voor 1440p/144fps-gaming

In de stemming onlangs op het forum bleek dat 32 procent van de stemmers zeker een 1440p/144Hz-gamingsysteem in de volgende BBG wilden hebben; daarom presenteren we dat nu. Zoals de titel doet vermoeden, combineren we de mooie resolutie van 1440p met een hoge fps voor een heel vloeiend beeld.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i7-10700K Boxed

Sinds het einde van januari zien we in de Pricewatch een stevige daling voor alle Intel-processors, waarbij we voor dit model ongeveer 10 procent minder hoeven te betalen. De evenknie van AMD, de 5600X, heeft minder cores, heeft een lagere kloksnelheid en is bovendien duurder. De K-versie ondersteunt overklokken en deze processor heeft ook een geïntegreerde videokaart aan boord. Wie geen van beide wil gebruiken, kan een hoop besparen door een 10700F te kopen. Let wel op dat de release van de 11-serie van Intel om de hoek staat, dus het loont misschien de moeite om nog enkele weken te wachten.

Score: 4.5(6 reviews)
MoederbordenMSI Z490-A PRO

Dit moederbord van MSI is de instapper op basis van de Z490-chipset. Het heeft echter wel wat in zijn mars: 2,5-gigabitethernet, twee M.2-slots en een twaalffasige voeding. Gecombineerd met een K-processor laat die overklokkers hun gang gaan en wie geen F-processor koopt, kan ook gebruikmaken van de geïntegreerde videokaart van de Intel-processor in afwachting van de beter verkrijgbare videokaarten.

Score: 3(0 reviews)
VideokaartenMSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio

Een videokaart aanraden in deze tijden blijft moeilijk door de slechte beschikbaarheid van high-end videokaarten in de nieuwe series. De 3070 blijkt wel de ideale kaart te zijn voor high-fps/1440p-gaming, waarbij zelfs met maximale settings vaak minimaal 100fps gehaald wordt. Je zal echter geduld moeten hebben of diep in de buidel moeten tasten om een kaart uit voorraad te kunnen bestellen.

Score: 5(7 reviews)
linktheverge.com: Nvidia GeForce RTX 3070 review: the 1440p sweet spot
BehuizingenLian Li Lancool II Mesh Performance

Voor de behuizing van ons gamingsysteem is de keuze dit keer gevallen op een Lian Li-behuizing. Beide zijkanten zijn suicide doors en gemaakt van tempered glass, wat aan beide kanten zeker niet alledaags is. Wat koeling betreft is hij voorzien van een fancontroller met twee 140mm-ventilators en een 120mm-ventilator al geïnstalleerd. Voor sommigen een voordeel en voor anderen een nadeel is de afwezigheid van rgb, al bestaat die versie ook voor een kleine meerprijs.

Score: 4.5(2 reviews)
Processorkoelingbe quiet! Pure Rock 2 Zwart

Wie een stille computer wil hebben, kan de standaardkoeler beter vervangen door een after-market model. En wie stil zegt, zegt natuurlijk be quiet. Hij heeft niet de beste koelprestaties in huis, maar is wel stil, gemakkelijk te installeren en betaalbaar. Overklokkers kijken beter naar bijvoorbeeld de Noctua NH-D15 voor extra koelprestaties.

Score: 4.5(3 reviews)
Geheugen internHyperX Fury black HX432C16FB3K2/16

Voor de meeste games is 16GB ram nog steeds voldoende. Deze set van Kingston is niet duur en toch snel met zijn 3200MT/s geheugensnelheid. De liefhebbers die echter zeker willen zijn voor de toekomst en mogelijke prijsverhogingen voor willen zijn, kunnen alvast een 32GB-kit zoals de Corsair CMK32GX4M2D3200C16 aanschaffen.

Score: 4(2 reviews)
VoedingenMSI MPG A650GF

Deze kwalitatieve voeding is al meermaals aanbevolen in de BBG en is opnieuw ruim voldoende voor een systeem op basis van de Nvidia RTX 3070. De voeding is volledig modulair, efficiënt, stil en voorzien van voldoende aansluitmogelijkheden.

Score: 5(1 reviews)
Solid state drivesWD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C)

Voor een gamingsysteem kiezen we tegenwoordig altijd een mooie NVMe-ssd, zodat we geen gedoe hebben met SATA-kabels. De keuze is dit keer gevallen op een WD Blue, die goedkoop is en toch voorzien van 3d-tlc-geheugen en dus zeker geen slechte prestaties neerzet.

Score: 4.5(5 reviews)
€ 2.328,38Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. Prijs
Processors Intel Core i7-10700K Boxed € 327,50 € 327,45
Moederborden MSI Z490-A PRO € 139,- € 151,-
Videokaarten MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio € 953,18 € 1.399,-
Behuizingen Lian Li Lancool II Mesh Performance € 105,- € 109,95
Processorkoeling be quiet! Pure Rock 2 Zwart € 37,50 € 37,50
Geheugen intern HyperX Fury black HX432C16FB3K2/16 € 80,23 € 89,79
Voedingen MSI MPG A650GF € 99,90 € 109,-
Solid state drives WD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C) € 91,41 € 104,69
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.833,72 € 2.328,38

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (203)

Wijzig sortering
Ik kijk steeds uit naar deze BBG's, maar deze maand ben ik wel echt teleurgesteld. Een 1080p-systeem zonder grafische kaart, bij 1440p een voedingkeuze die te laag blijkt volgens de site van de fabrikant, Intel-cpu's terwijl Ryzen momenteel beter is en de 11th Gen van Intel later deze maand komt, 2 verschillende SSD's in beide systemen, terwijl het duurdere systeem de goedkopere SSD krijgt. Ik weet niet hoe dit me kan helpen om zelf de basis van een systeem te bepalen. Zonde.
650W trekt echt wel dat 1440 systeem. feitelijk gaat dit systeem max 450W trekken op peak belasting. Er zijn genoeg filmpjes op youtube die laten zien dat je helemaal geen grote voeding nodig hebt.

Daarbij betekend die 650W bij deze specifieke voeding dat er 650W op de 12 volt rails zit. Er zit ook nog eens 100W op de 5 volt rails, waardoor dit feitelijk een 750W voeding is. Helaas zijn er ook een hoop fabrikanten die het totale vermorgen (12 + 5 volt) raten in hun voedingen, of b.v voedingen die dan 500W op 12V en 250W op 5V kunnen leveren op hun "750W voeding". Aan 5V heb je niks, dus dan heb je feitelijk een 500W voeding. Vandaar dat fabrikanten hun voedingsvermogen overdrijven in hun aanbevelingen.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 1 maart 2021 14:25]

Heb zelf een 750watt voeding, maar als ik op de meter kijk (kijk er regelmatig op ivm airco en zonnepanelen) tijdens PUBG of het renderen van een 3D visualisatie gebruik ik meestal maar 300/350 watt.
en je pc gebruikt tijdens die 350 watts power draws zo ongeveer 280 watts ( 80% efficiency ) :)
Als je een 80 plus bronze of hogere voeding hebt, kun je echt wel uit gaan van iets meer dan 80% efficientie bij belastingen hoger dan 20%
Echter, als die belasting hoger dan 50% is dan zakt de efficiency weer, ongeacht de rating.
Een beetje. Zelfs met 80 plus white is de efficientie tussen de 50 en 100 minimaal 82%. Met gold minimaal 88

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 maart 2021 13:39]

Je kunt ook beter een iets te zware voeding nemen dan eentje die "precies past". Waarom? Omdat een te dikke voeding nooit 100% hoeft te draaien en te leveren, wat de levensduur van je componenten (vooral de voeding hier) ten goede komt.
Ook dat is een artikeltje uit de fabeltjeskrant. Voedingen kunnen gewoon constant op 90% tot 95% leveren zonder dat de levensduur achteruit gaat. Kijk voor de grap eens naar voedingen die andere apparaten dan computers, allemaal voedingen die ook maar ''net'' passen. En al deze apparaten gaan gewoon jarenlang mee. Hetzelfde geldt voor OEM PC's die vaak voedingen gebruiken die ''net'' passen. Die zijn ook niet zomaar na 3 jaar stuk (er van uit gaande dat het een beetje behoorlijke kwaliteit is). Er zijn nog steeds genoeg AT PC's in werkplaatsen enzo te vinden die nog op hun originele voedingen draaien die ''net'' passen.

De enige reden waarom je een hogere voeding zou willen nemen is om de maximale 80+ effeciency te hebben. Dus stel je hebt een PC die 400W peak verbruikt, dan kan het interessant zijn om een 800W voeding te nemen, zodat je efficiëntie het hoogste is. Maar je kan jezelf de vraag stellen of het wel slim is om €50,- extra uit te geven voor die 3% extra. Dat is alleen interessant als je b.v een PC hebt die 24/7 op peak aan het draaien is.

Maar ook daar moet je rekening houden dat je geen voeding koopt die te groot is. Als je een 1200W PSU gebruikt op je 300W peak systeem heb je een efficiëntie die onder de 80% valt.

Dus nee, je hebt helemaal geen dikke voeding nodig. Als je 150W tot 200W (op de 12volt rail) headroom hebt op je peak belasting dan zit je gewoon veilig.
Goed, het levensduur verhaal is misschien achterhaald, dat kan. Wat ik wel weet is dat een iets dikkere voeding (binnen de normen, dus geen 1500 watt voor een 500 watt toepassing) vaak ook stiller zijn werk doet. Coilwhine e.d heb je helaas vaker nog dan je zou willen (is mijn ervaring dan).
Dan doe je alsnog beter aan het kopen van een voeding die bekend staat om still operatie, bijvoorbeeld passief of met een goede kwaliteit fan, dan het maar gewoon kopen van een onnodig zware voeding.
Je kunt beter iets hebben wat op 50% draait in de tijd dat het draait, dan iets wat continue op 100% levert. Jij bent toch ook niet op je best als ik je 3 maanden lang 100% belast?

Ik heb hier een goede voeding met goede fan, maar die wel ~10% 'te zwaar' is. Doe ik al jaren zo, en niet alleen in PC's. Heeft me tot nu toe nog geen windeieren gelegd
Ik ben geen PC voeding, ik ben een mens. Slechte analogie.

Goede voeding (Lees: Alles van alle gangbare merken die je hier op tweakers in de pricewatch vindt) geven hun maximaal continu vermogen op als maximaal vermogen. Dit houdt in dat zolang je dit niet overschreidt, de voeding net zo lang meegaat op 24/7 100% load als op 50% load.

Belasting en levensduur zijn niet recht evenredig. Je gaat pas slijtage problemen merken als je dicht in de buurt van de limiet komt. Op 95% van de limiet merk je geen degradatie en op 100% merk je dat ineens wel.
Laat dat 100% punt bij die voedingen nou eens een stukje voorbij het maximaal continu vermogen liggen. ;)

Prima hoor, dat jij t oplost door een klein beetje oversize voedingen te kopen. Het is niet slecht ofzo en je kunt daardoor je voeding potentieel wel houden als je upgrade naar meer powerhungry hardware. Weet alleen dat je er op levensduur in 99% van de gevallen geen moer mee opschiet en vaak in geluid ook niet. Fancurves van voedingen zijn meestal niet heel bijzonder. Bij veel voedingen is het aan/uit en je hebt ook nog wel eens aan de hand van de load een aantal niveaus. Vaak niet zo'n mooie fancurve als CPU's en GPU's hebben

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 3 maart 2021 13:14]

Dat is ook afhankelijk waar het voor ontworpen is.
Die Intel CPU zal voornamelijk met de prijswijzigingen te maken hebben. Tweakers is daarbij zeker niet de enige site die nu deze aanbeveling maakt.
De voeding klopt precies volgens de aanbeveling van de fabrikant: https://www.msi.com/Graph...MING-X-TRIO/Specification
De 9700K is overigens zeer sterk in prijs gedaald. Deze cpu mist dan hyperthreading, maar qua game prestaties doe je nauwelijks onder voor de 10700K. De 9700KF is voor nog geen 220 euro te vinden, mocht de ingebouwde GPU niet relevant zijn. Scheelt je 100 euro terwijl je in games praktisch dezelfde fps haalt op 1440p144hz.

Hou er alleen wel rekening mee dat je daarna niet veel verder kunt upgraden zonder mobo wissel.

Update: Ook het bijhorende moederbord (MSI Z390-A PRO) is 2 tientjes goedkoper

[Reactie gewijzigd door pc_pulsar op 1 maart 2021 12:58]

Off topic, maar dat mobo is niet geschikt voor overclocking (vrm's worden veel te warm), wat je logischerwijze met een K processor zou doen.

Hardwareunboxed heeft er een video aan gewijd waarin het ding afgeraden wordt.

Voor niet-overclockers is het een aardig ding, ik heb er zelf ook een liggen.
De bijgeleverde cooler is nu ook niet echt om goed mee over te klokken.
Welke koeler? Intel K processors hebben helemaal geen koeler bijgeleverd.
Wat is dan precies de meerwaarde van de bijna 50 euro duurdere cpu die bijna hetzelfde presteert als de Ryzen 3600 in games, en minder in andere applicaties?

Edit: Ok ik heb per ongeluk bij de 9700 gekeken ipv de 10700, en als je kijkt naar het prijsverschil tussen de 5600X en de 10700K, dan heeft dit artikel wel een punt. Maar tussen die twee is het verschil ook wel redelijk klein.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 1 maart 2021 18:15]

"BIjna" is wel vrij ruim bemeten, of niet?
Ik heb per ongeluk bij de 9700 gekeken, oops.
Zie het als een guide voor personen die nu een systeem moeten kopen.

Voor alle anderen; Desktop best buy guide; Don't buy a desktop.
Mee eens, met de redenatie kunnen we bijna 3 generaties terug omdat dat ook goed genoeg is.

Overigens zou ik nu wel eens een "game pc die leverbaar" is willen zien. Want er is bijna niks leverbaar. (zowel AMD als Intel als Nvidia)
Geen grafische kaart is op dit moment helaas een erg logische keuze. Een advies met grafische kaart is op dit moment gewoon vrij nutteloos.

Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe die onboard graphics zich verhouden tot een echte GPU. Wat meer uitleg daarover was fijn geweest.
In welke BBG wereld is een Ryzen 5600x beter dan een Core I7-10700k of I7-10700kf?
Ik weet niet wat de Bikini Body Guide hier mee te maken heeft, maar in deze realiteit is de 5600X vaak sneller dan de 10700K met dingen als video encoding. Leuk om eens contact te maken met mensen uit andere werelden!

[Reactie gewijzigd door Ulas op 1 maart 2021 18:18]

In verband met verkrijgbaarheid van met name cpu en gpu kun je beter kijken naar oem systemen zoals deze bij Dell:
https://www.dell.com/nl-n...ies-5000-desktop/cd500013

Kost je €1500 maar met een oem RTX 3070, Intel i7 10700 processor. Voordeel? Die is wel direct beschikbaar en bestelbaar als 1440p alternatief. Is dat geen idee om erbij te vermelden? Er is al weleens een artikel hier over geplaatst: reviews: Vier game-pc's met RTX 3000 - Prebuilts die op kunnen tegen zelfbouw?

Ik mis een verwijzing daar naar. Voor nu misschien een beter idee gezien videokaarten schaars zijn.
Ik snap je punt, maar in dat geval zou er bij die verwijzing wel de kanttekening moeten worden gemaakt dat het upgraden/aanpassen van een OEM systeem veel moeilijker of zelfs onmogelijk is. Ook overklokken en de algehele kwaliteit lopen ver achter op een zelfbouw systeem.

Voor de Dell G5 waarnaar wordt gerefereerd:
https://www.trustedreview...54/2020/02/Dell-G5-03.jpg

- Proprietary voeding met eigen form-factor, niet compatible met ATX/SFX etc.
- Moederbord heeft proprietary power aansluitingen, kan niet worden vervangen door een ander model
- Geen heatsinks op de VRM's
- Single Channel geheugen
- GPU gebruikt de goedkoopste koeler die ze kunnen vinden
- Proprietary CPU koeler (In mijn ervaring gebruiken deze een vastgelijmde backplate, erg moeilijk te vervangen)
- 1 enkele 80/92mm exhaust fan voor een gaming systeem, really?

Als ze met bovenstaande besparingen een goedkoper systeem hadden aangeboden was ik er niet zo zuur op, maar deze PC is duurder dan een zelfbouw systeem met gelijke specs.

Voor iemand die alleen een computer wil neerzetten en daarna geen omkijken meer wil is dit natuurlijk prima, maar als je een systeem wilt dat mee kan groeien en waar je bij problemen zelf onderdelen aan kunt vervangen lijkt mij dit 3x niks.
Er zijn genoeg bedrijven die wel "normale" onderdelen gebruiken en dat lijkt mij een goed alternatief gezien de schaarste, maar bij een verwijzing naar de OEM's zou ik wel aangeven dat er vantevoren goed moet worden gekeken wat er in de kast zit.

[Reactie gewijzigd door Richardus27 op 1 maart 2021 11:11]

Ik zit hier met een Medion pre build omdat ik een hele tijd niets meer had gebouwd en ik ben toen zuiver voor de CPU gegaan. (i7 3770)
Ook omdat het echt goedkoop was en ik gewoon boven een Aldi woon. :D

Die CPU zit er nog in maar verder is er een andere GPU in gegaan, meer RAM en een SSD.
Het enige dat echt prut is, is het moederbord maar nadat ik 2 kapotte HDDs had heb ik de derde maar op een goed werkende controller gezet. :o

Dus als je echt totale controle wil is een pre build misschien niets maar als je weet dat je bepaalde onderdelen kan vervangen en een tijdje bij kan blijven, waarom niet?
Dell terzijde omdat deze inderdaad vooral OEM parts gebruiken waardoor iets vervangen een issue kan zijn (zoals de voeding), als men gewoon een beetje research doet zijn er wel prebuilds systemen te koop waar upgraden prima lukt.

Het klopt wel dat zelf bouwen over het algemeen goedkoper is dan een prebuild, plus je hebt het voordeel van zelf exact kiezen wat je hebben wil, maar met de huidige GPU markt op z'n kop is een prebuild geen slecht alternatief, afhankelijk of iemand z'n research doet en voor eentje gaat die nog enig of volledig te upgraden valt.

Overclocken tel ik persoonlijk niet mee, wie dat wil koopt sowieso geen prebuild maar kiest zelf zijn spullen.

Zelf zou ik alsnog voor zelfbouw gaan, even terzijde dat ik een prima game PC heb, stel dat ik er 1 zou willen dan koop ik rustig alles en stop er tijdelijk een oude GPU in of haal desnoods een GT 1030 zodat ik beeld heb (in het geval van een Ryzen systeem).

En dan afwachten tot betere kaarten meer normale prijzen gaan krijgen, zo'n GT 1030 kan in ieder geval Age of Empires 2 aan dus ik overleef dat wel (on a more funny sidenote)
Echt hè. Net nieuwe pc gebouwd (overigens een i9 10850k voor zelfde prijs als de hier aangeraden) en oude gtx970 erin gezet, die nu veel lawaai maakt :-)
klopt maar je hebt allerlei andere nadelen als je bij dit soort bedrijven gaming pcs besteld. Mss niet helemaal hetzelfde (Canada vs NL) maar Linus Tech Tips heeft zijn secret buyer serie.
Klopt, je weet niet de herkomst van componenten zoals voeding, type nvme ssd, ram reepjes. Plus later upgraden naar een andere gpu kan maar kan het moederbord het ook hebben?

Gezien best buy guides met name handig zijn voor mensen die een vast budget hebben voor een vast wensenlijstje vormen prebuilds in coronatijd uitkomst. Het is dat ik zelf nieuw met V&A heb afgewisseld voor mijn eigen itx systeem. Maar alles nieuw zelf kopen kost je bij kans net zoveel of zelfs meer dan prebuilds als je niet op tijd je preorder voor cpu of gpu naar keuze hebt gedaan.
Ziet er best leuk uit voor nu, maar staat op "Tijdelijk niet op voorraad".
Het is toch te tragisch voor woorden dat prebuilts op kunnen tegen zelfbouw tegenwoordig. Gatverdamme nvidia je bestaan is opgebouwd bij de gratie van gamers. meh.
Heb deze Dell 3 weken geleden aangeschaft. Ging na 1 week al weer retour voor een volledige teruggave. Het ziet er mooi uit. Maar heeft maar 2 fans, 1 op de CPU en 1 achterop. Om fatsoenlijk een game als Total War Warhammer 2 te spelen, zaten beide fans op 100% en rond de 80 - 85 graden. Hij maakte een onwijze herrie. Als je hem optilt en bekijkt ziet er ook NIET uit als de plaatjes. Dit is een ander model. Hij word geleverd zonder window, afgebeelde CPU cooler is er niet, de verlichting is er niet.

Voor de liefhebbers is een filmpje van het opstijgen van deze PC in mijn telefoon beschikbaar. Maar had een retour van Dell in 1 minuut.
Daar is iets misgegaan. 3070 bij de high end en 3080 bij de goedkopere vatiant.
Hetzelfde hebben ze met de CPUs gedaan.
De 5600x bij de budget en de 10700k bij de duurdere variant.
Lijkt erop dat de complete build is omgedraaid.

Ah in zie het al. Het zit hem in de titel.
Het is niet een 1080p build maar een 4k

[Reactie gewijzigd door daapiedo op 1 maart 2021 06:11]

1080P gaming systeem heeft op het moment geen grafische kaart en is uitgerust met een I5 intel CPU.
Beide lijken mij niet de goede keuze. de hele best buy guide lijkt mij ook overbodig op dit moment. als iets best buy is staat dit gelijk aan niet op voorraad. Misschien had het beter en interessanter geweest voor het Nederlandse publiek om pc's samen te stellen die aangeschaft kunnen worden met een goed upgrade path voor als dit veranderd.

Bijvoorbeeld
1080P/60hz met APU
1440P/144hz met tweedehands grafische kaart.

[Reactie gewijzigd door gambit348 op 1 maart 2021 10:02]

De hele 1080 guide is inmiddels aangepast.
Wel zonder vermelding van Tweakers. Beetje slordig als je het mij vraagt.
Ik zou inderdaad ook voor een APU kiezen. Daar kun je op low settings toch redelijk mee uit de voeten als je niet kunt wachten tot er weer voldoende op de markt is, en je niet tweedehands wilt kopen.Je koopt dan nu een 4650g, en wanneer je GPU beschikbaar is, verkoop je de 4650g en neem je een goedkopere 3600.

Ik zie het in de 4600g variant ook vaker terug in pre-built systemen, zoals bij HP. Overigens, in de HP shop koop je nu een 4600g met GTX 1650 (wel een beetje vreemde combi, je had ook een goedkopere 3600 in het systeem kunnen zetten als je een GPU plaatst) voor 750 euro. Dat is in deze tijd geen slechte deal.
1080P gaming systeem heeft op het moment geen grafische kaart en is uitgerust met een I5 intel CPU.
Beide lijken mij niet de goede keuze. de hele best buy guide lijkt mij ook overbodig op dit moment. als iets best buy is staat dit gelijk aan niet op voorraad. Misschien had het beter en interessanter geweest voor het Nederlandse publiek om pc's samen te stellen die aangeschaft kunnen worden met een goed upgrade path voor als dit veranderd.

Bijvoorbeeld
1080P/60hz met APU
1440P/144hz met tweedehands grafische kaart.
Precies, maar het probleem is dat je ook niet aan een tweedehands grafische kaarten kan komen, al helemaal niet voor een normale prijs, zelfs dat is nu al helemaal kapot gemaakt.
Wat is er mis met de i5-10400?
BBG maart: Don't buy :D
Ja, maar wel een 660w psu?? Dat is voor een 3080 echt te weinig.
Nee hoor. Een 660watt is prima voor dat Systeem.

https://www.guru3d.com/ar...080-founder-review,7.html

Zolang de kwaliteit goed is en die 660 stabiel kan leveren zonder problemen is er weinig aan de hand.
Een fatsoenlijke 660w kan prima een 3080 trekken.
Een fatsoenlijke 660w kan prima een 3080 trekken.
Precies, met een AMD Ryzen 5 5600X of een AMD Ryzen 5 5800X en een GeForce RTX 3080, zit je lange niet op 650w, een AMD Ryzen 5 5800X gebruikt maximaal 220w totaal bijna de hele computer (zonder de grafische kaart mee te rekenen), en een founders edition GeForce RTX 3080 gebruikt maximaal 340w, dat is totaal 560w, dus een 650w voeding is meer dan genoeg (als je niet ga OC), en dat zijn letterlijk piek vermogens, wat je zo goed als nooit haalt als je aan het gamen ben en zo.

Ontopic: waarom doet Tweakers nog een Desktop Best Buy Guide, wat heeft dat voor zin als we niet aan grafische kaarten kunnen kommen, ja voor 2 a 3x zo veel geld als je er aan eentje kan komen, dit Desktop Best Buy Guide voelt nu meer als er inwrijven dat we geen grafische kaarten kunnen kopen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 maart 2021 20:02]

Dat ligt geheel aan de kwaliteit van de voeding. Er zijn namelijk voedingen die claimen bijv 660W te zijn, maar helemaal niet stabiel genoeg zijn op die vermogens.
Als je zo'n voeding hebt en dat combineert met een 3080 ben je uberhaupt niet helemaal lekker bezig. Iedere voeding van 600+Watt bij een budget zoals deze hoort gewoon degelijk te zijn en kan prima een 3080 aan.
Zijn helaas toch genoeg mensen die het doen. Zien het belang van een goede voeding niet in (tot ze in de problemen komen). Of all hun budget uitgegeven aan een bepaald onderdeel.
Zie het ook met geheugen wel eens.

Het is een beetje als een Ferrari kopen en dan op Wanli banden gaan rijden ;)
Mede door de BBG's hier; in september bijvoorbeeld hebben ze een 560 watt aanbevolen voor een build met een 5700xt, terwijl daar vanuit de fabrikanten 650 watt wordt aanbevolen.

En dat komt omdat ze hier massaal vergeten dat de efficiëntie piek van iedere 80+ psu op 50% ligt, dat er ook zoiets bestaat als pieken, uitbreidingsopties of de rest van het systeem. Daarom vind ik die 450watt ook wat aan de lichte kant voor het 1080 systeem, omdat ze daar wel de upgrade naar een losse gpu aanhalen...
Als een voeding volgens ATX specs gebouwd is, zou je gewoon alle max vermogens van alle onderdelen kunnen optellen (misschien een kleine slag om de arm wegens spreiding op de specificaties) en dan een PSU met dat vermogen kunnen kopen. (OK, er zijn ook wat afwijkingen bijv temperatuurafhankelijkheid e.d.)

Probleem is dus echter dat slechte PSUs dus de specificaties niet goed halen. Het voltage zakt bijvoorbeeld teveel in, of er komt een te grote rimpel op de spanning.

PSU ontwerp is ook best een uitdaging. Bedenk dat er wisselspanning op de ingang staat (50Hz, soms dus even 0V) en dat er bijv. (bij ~500W op de 12V lijn) ~42A uit moet. En dat kan alleen geschakeld, waarbij de rimpel maar 120mV mag zijn.

De goedkopere fabrikanten lopen langs de lijntjes, en halen de specs niet goed bij top belasting. Vandaar dat het een gewoonte is geworden om de PSU te overdimensioneren.
Zijn helaas toch genoeg mensen die het doen. Zien het belang van een goede voeding niet in (tot ze in de problemen komen). Of all hun budget uitgegeven aan een bepaald onderdeel.
Zie het ook met geheugen wel eens.

Het is een beetje als een Ferrari kopen en dan op Wanli banden gaan rijden ;)
Precies, het allerbelangrijkste in een PC, is een goede voeding gebruiken, nooit voor een goedkope voeding gaan, dan vraag je om problemen, een slechte voeding kan al je onderdelen kapot maken, en dan kan je als je pech heb je hele computer weggooien, als ik een computer bouw voor mensen, raad ik altijd een goede voeding aan, en nooit te bezuinigen op een voeding.
Ik draai zelf een 3080 en een 3700x met een 650w Gold PSU van Seasonic. Tot op heden geen enkel probleem ondervonden.
Zo te zien is het 4k systeem uit de BBG van januari op de pagina van de 1080p build gekomen. De 1440p build lijkt wel te kloppen.
Toen ik vanochtend om 7.00u op T.net kwam, stond de BBG al op de frontpage. Een kwartiertje later was 'ie weg en stond het artikel van gisteren er weer. Blijkbaar moest er toch wel het één en ander worden aangepast :D
Vooral ook dat in de inleiding over een doelbewust van €750 gesproken wordt en het systeem ongeveer €1800 kost. Ik denk dat bij de redactie achter de schermen iets fout gegaan is?
Video kaart prijs op zich neemt al zowat het hele budget op. Best buy is misschien niet 'buyen'als het even kan.


En daarnaast:
Gamesysteem voor 1080p/60fps-gaming (zoals in inleiding)

Voor dit systeem hebben we een prestatiedoel van een resolutie van 1080 neem ik aan. Ipv. 4k, dan kun je uit de voeten met een 1660 super ofzo. Nog steeds dik aan de prijs.

[Reactie gewijzigd door D2DM op 1 maart 2021 07:08]

En een rtx 3060 TI is toch ook ruim voldoende voor 1080p?
Inmiddels lijkt dat een traditie te zijn geworden bij de desktop bbg; een paar uurtjes wachten en we kunnen de definitieve versie (waarin alle fouten stilletjes zijn gecorrigeerd) lezen ^_^

[Reactie gewijzigd door emphy op 1 maart 2021 09:46]

na 2 en een half uur heeft het 1080p/60 systeem geen gpu meer
Gebruik de igpu en heb voorpret totdat er wel eentje te krijgen is?

~_^
Haha, ik denk "waar heb je het over?" Maar er lag blijkbaar iemand te slapen op de tweakers redactie. It's intussen gefikst.
Ik wil wel even opmerken dat gek genoeg de Noctua niet past in de H470.

In mijn vorige deskmini 110 paste het prima, maar bij de H470 zitten een aantal componenten van het moederbord in de weg.
Ik heb de Noctua daarom omgeruild voor een Silverstone Argon AR11. Die past wel maar is lang niet zo stil als de Noctua.
Ik heb kort geleden de bijna identieke barebone setup aangeschaft. De Noctua past prima bij mij. Ik heb wel ee single so-dimm van 16 GB, een tweede komt wel heel dicht tegen de noctua aan. Maar ik snap dus niet dat ie bij jouw niet past, bij mij past die prima.
Maar je hebt dus niet de H470?
Ik heb namelijk ook de Deskmini 110 gehad en daar past de Noctua wel.
Ook de Deskmini 310 is geen probleem.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 1 maart 2021 11:05]

Ik heb de deskmini h470, met een noctua koeler, en het paste gewoon bij mij.
Hmm apart.. ik heb het echt geprobeerd maar ik moest echt een component op het moederbord met kracht wegduwen, volgens mij was het de USB die in de weg zat.

Maargoed, jouw foto’s die je net bij mijn review hebt getoond liegen niet.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 1 maart 2021 12:06]

Oh, dat is wel een goede opmerking! Ik zal eens naar een alternatief kijken!
Hoezo worden er in de game pc’s 2 verschillende ssd’s aangeraden? Er ontbreekt voor mij motivatie waarom ik voor de 1 of ander moet gaan?
Ik heb de x300 met een 4650g. 16gb 3200mhz en 500gb m2. En was 500 kwijt kon natuurlijk ook nog besparen door een 4350g te nemen. Heb niks gemerkt van leverings problemen oid. Vorige week maandag besteld en woensdag in huis.
Misschien wat zout op de slak leggen, maar als ieder tientje telt waarom wordt er dan gekozen voor een black rock Be quiet koeler en niet de standaard be quiet koeler (die dus niet zwart is en een tientje goedkoper is.)
BB Office en 16GB kun je beter twee modules pakken. verder is 16GB daarvoor best veel.
pricewatch: Kingston 16GB DDR4 2666MHz Kit
Qua lage/platte koeler voldoet pricewatch: Silverstone Nitrogon NT08-115XP
prima, en is stukken goedkoper dan de Noctua. Ook is een i5 6-core 12 threads best overdreven voor office werk, en voldoet de pricewatch: Intel Core i3-10100 Boxed ruim. met 4- core, 8 threads prima.
Die discussie hebben we gevoerd in: [BBG] Office Systeem
Op zich was een i3 misschien ook wel voldoende geweest, maar de i5 heeft een even hoge TDP, en de prijs is niet noemenswaardig veel meer. Hierdoor is het systeem net even wat toekomstbestendiger.
Die discussie hebben we gevoerd in: [BBG] Office Systeem
Op zich was een i3 misschien ook wel voldoende geweest, maar de i5 heeft een even hoge TDP, en de prijs is niet noemenswaardig veel meer. Hierdoor is het systeem net even wat toekomstbestendiger.
Ik geef het hier aan. je kunt het als optie erbij schrijven. Toekomstbestendig voor wat.... heb daar ook al gezegd dat de i3-10100 geen i3-9100 is. waarom één 16GB module ipv twee van 8 ?

@yorroy Goed dat je dit opmerkt. Ik heb geen ervaring met de H470 Deskmini

[Reactie gewijzigd door Hackus op 1 maart 2021 10:45]

Omdat uitbreiden dan veel makkelijker is, en het performance verschil niet echt merkbaar is.
Uiteraard geven benchmarks aan dat het allemaal sneller is, maar of je er real-world wat van merkt...
Omdat uitbreiden dan veel makkelijker is, en het performance verschil niet echt merkbaar is.
Uiteraard geven benchmarks aan dat het allemaal sneller is, maar of je er real-world wat van merkt...
één 16GB, upgraden naar 32GB is alleen nodig voor echt zwaar gebruik. Dan kies je geen BBG van E400,- natuurlijk. Maar wat doe je met de opmerking van de koeler van @yorroy
Heb ik al in forum topic aangekaart.
Eens met jouw genoemde punten.
Ik heb zelf ook de H470 met de Intel i3-10100 en 2 reepjes van 8gb.

Het ligt er een beetje aan wat je gaat doen, maar de i3 is een erg snelle quad core en voldoet waarschijnlijk aan de meeste eisen.
16 GB is wellicht wat overkill, maar geheugen is vrij goedkoop momenteel dus gewoon een goede investering.

Overigens past de Noctua helemaal niet in de Deskmini H470. De hoogte is goed maar hij is te breed (eigen ervaring)
Edit: kennelijk past de Noctua wel.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 2 maart 2021 09:08]

Persoonlijk zou ik bij de Office build toch voor de AMD gaan. Ondanks de langere levertijd. De x300 is al goedkoper en een ryzen 3 2200G is ook goedkoper. Ja dat is dan wel een quad-core maar voor Office taken meer dan voldoende lijkt mij.

Anderen kant waarom zou je niet een Intel nuc 8e generatie pakken. Ben je ook goedkoper uit. Enige nadeel is dan de upgrade mogelijkheden met de processor.
Persoonlijk zou ik bij de Office build toch voor de AMD gaan.
Een (Dell / HP) office PC van V&A plukken is goedkoper.
De x300 is al goedkoper en een ryzen 3 2200G is ook goedkoper.
Wat is een x300?
Een 2200G is ondertussen een beetje oud.. als je goedkoper wil zou ik een van deze twee nemen:
pricewatch: Intel Pentium Gold G6400 Boxed
pricewatch: Intel Core i3-10100 Boxed
X300: pricewatch: ASRock DeskMini X300

Maar gezien de beschikbaarheid van AMD APU's en de huidige prijzen van Intel CPU's, vind ik wel dat hier de juiste keuze gemaakt is (H470 en 10400). Met wel een belangrijke noot, die H470 heeft géén HDMI 2.0 poort, aansluiten op een 4K monitor kan alleen met de Displayport en de USB-C poort. Het gaat hier over office gebruik, normaal gezien zal een 4K monitor wel Displayport hebben, maar aansluiten aan een televisie gaat dus niet zomaar.
Zelf zit/zat ik in hetzelfde schuitje. Heb hier nog wat onderdelen liggen dus voor mij zijn de opties:

- Deskmini A300/X300: kun je nog wel aardig wat qua APU's, maar daar is dus bijna niet aan te komen.
- Deskmini 310: was in de aanbieding (nu niet meer), goedkope i3/i5 erin en prima.
- Deskmini H470: i3 10100 erin (powerrr), lekker veel aansluitingen (stuk meer dan de AMD variant of de oudere Intel Deskmini's). Staat wel een review online van iemand die problemen had met deze Deskmini en de Noctua L9i maar dat lijkt me dan weer vreemd.
- NUC8 i3/i5: minder aansluitingen, wel een betere grafische chip dan NUC10 of de IGP van desktop Intels. En een Thunderbolt uitgang.
- NUC11: wachten tot juni (?), en waarschijnlijk duurder dan een 8 die ook voldoet.

Ik neig nu naar een Intel Deskmini, vooral omdat daar nog heel wat opslag bij kan. Jammer dat daar geen Thunderbolt op zit. Een HP/Dell/Lenovo van V&A kan ook natuurlijk, maar zelf prutsen is leuker ;)

[Reactie gewijzigd door Dagion op 1 maart 2021 10:29]

waarom denk je dat er geen AMD beschikbaar zijn? omdat ze constant opgekocht worden.... dat wil iets zeggen... dus als kneusje ga je dan maar een intel kopen.... mooi verhaal hier op tweakers.
We gaan iets anders adverteren omdat het andere helaas niet beschikbaar is dus pak dan maar de minder interessante, het is toch maar een investering voor jezelf 8)7

dan weer zo wat van die grappige informatie van tweakers schrijvers: zoals intel heeft maar 2666 nodig want amd heeft duurder nodig, in de eigen pricewatch is de 3200 goedkoper :O
pricewatch: HyperX Fury black HX432C16FB3/16
dat het dan een SODIMM is komt gewoon door de basis keuzes om mee te beginnen.

om dan in zo een microcase barebone te steken en dan toch maar weer 35eur uitgeven om die intel koel te houden... de basis is een desktop, geen microdesktop je geeft gewoon meer geld uit omdat het al of niet kleiner moet zijn, zulke builds heb je niks aan in de toekomst als je toch beslist om er net iets meer mee te gaan doen.

zelfde voor het basis gamesysteem.

je neem een 520M mobo + 3600boxed en je bent nog goedkoper af (koop zelfs de RGB koeler erbij voor een prikje) je hebt dezelfde perf in games, beter in alle andere toepassingen maar je hebt nog ruim de keuze om upgrade te doen naar een 5000 series.

en voor de high end gaming... ja de 5800x is te duur, alhoewel hij online bij amd al 10% goedkoper is dus het is een kwestie van terug voorraad. De 5800X is op alle vlakken sneller dan de 10700 voor de high end, daarvoor koop je iets met 8 cores.... je kan dan evengoed nu een 3700x kopen die in dezelfde prijs/perf marge zit net onder de 10700 en koop je voor 300eur en kan je later nog altijd upgraden naar een 5000 serie.... je zit zelfs nu nog met die brakke verwachting vna een z490 en de pci-e4 support....1500eur investering en niet eens opties naar toekomst NICE TWEAKERS ...

[Reactie gewijzigd door d3x op 1 maart 2021 15:19]

Die AMD's wie zouden we die dan aan het opkopen zijn? Ze geraken niet tot in de winkel:
pricewatch: AMD Ryzen 3 3200G Boxed
pricewatch: AMD Ryzen 5 3400G Boxed

Voor mining dienen ze ook niet dus waar o waar zijn ze dan te krijgen?

In het geval van Picasso en Raven Ridge is ook nog zo dat die qua CPU cores toch een maat minder zijn dan Intel Comet Lake, zowel qua aantal cores voor het geld als qua IPC. De iGPU van de AMD's is beter, maar voor office gebruik gaat dit geen verschil maken.

En ja dat de Intel CPU's max 2666MHz ondersteunen naar voren schuiven als een voordeel is idioot en daar stond beter niets, verder staat in de lijst ook maar één latje, en heeft dit systeem dus geen dual channel geheeugen. Maar aanvoeren dat 3200 goedkoper is dan 2666 slaat ook op niets, dat komt omdat je niet de juiste vergelijking maakt. Een 2666 DIMM is nog goedkoper dan die 3200 DIMM die jij linkt. Die uit de lijst is iets duurder omdat het SODIMM is, 3200 SODIMM is dan nog weer iets duurder, maar iets anders past niet in die barebone. Je bent alleen niet zo van de barebones zo te lezen, alleen wilt niet iedereen een tower op z'n bureau. Deze barebones kun je met VESA mount achterop een monitor hangen.

Want de meerkost van de koeler, als je een vergelijkbare Intel of AMD in een tower desktop steekt, heb je ook een andere koeler nodig om het systeem echt stil te krijgen. De boxed Intel koeler is echt prut; maar ik heb zelf een 2400G en vond die Wraith Stealth ook helemaal niks, de pricewatch: Noctua NH-L9x65 SE-AM4 die ik er nu op heb is veel stiller.

Als je een tower office build prefereert, die zat in de vorige BBG reviews: Desktop Best Buy Guide - Januari 2021. Maar toen had men ook raar geheugen gekozen :).

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 1 maart 2021 15:17]

Je, daar kwam ik helaas ook achter bij het configureren van een HTPC. Daarvoor heb je toch echt hdmi2.0 nodig, dus daar is die barebone niet geschikt voor. De recente intel NUC's (iig vanaf 8xxx) wel.
Omdat een NUC voorzien is van een Laptop CPU en we hier voor een echte Desktop CPU hebben kunnen kiezen. Dat scheelt behoorlijk in performance.
En een (twee generaties oude) 2200G aanraden is niet echt wenselijk in een BBG.
Hoeveel performance heb je nodig voor een office machine??
Die discussie is gevoerd in: [BBG] Office Systeem
Daar kwamen we tot een consensus dat een lichte laptop CPU in veel gevallen niet lekker werkt met dingen als Teams, Slack, en een aantal browser vensters tegelijk open.

Je bent van harte welkom om je de volgende keer te mengen in de discussie :)
geef je toch wel gelijk hierin.

office pc's zijn van oudsher vrijwel allemaal intel celerons. performance is niet wat hier het belangrijkste is. stroomverbruik en lage prijs zijn de belangrijkste factoren voor een office build. ook de extra stillere koeler heeft totaal geen nut. ja, onder volle belasting (bij benchmarks en gaming) maakt de standaard koeler meer geluid, maar dat scenariio zul je bij office taken met deze cpu iig nooit tegenkomen.
Ik hoor in idle en onder belasting het verschil tussen een Intel of AMD boxed koeler (de Wraith Stealth bij AMD dan, iets beters krijg je toch niet bij een APU) en de genoemde Noctua. Het is een overbodige luxe, dat wel.
Nuc is wel een laptop cpu die wat meer power heeft dan de laptop variant. Maar klopt wel, het is geen desktop cpu.
Anderen kant waarom zou je niet een Intel nuc 8e generatie pakken. Ben je ook goedkoper uit. Enige nadeel is dan de upgrade mogelijkheden met de processor.
Denk sowieso niet dat deze doelgroep denkt aan upgraden. dan is inderdaad een NUC voldoende.
Persoonljik zou ik bij een Office build in ieder geval mij aan de richtlijnen houden en geen systeem neerzetten wat bijna 25% duurder is dan het gestelde budget.

Die X300 met een 2200G is al een serieuze optie maar zelfs als je voor de voorgestelde barebone wilt gaan is het weglaten van de losse koeler (serieus; de bijgeleverde koelers zijn echt meer dan genoeg voor het beoogde gebruik) en het vervangen van de i5 door een Pentium (ook daar weer: Die i5 is gewoon enorme overkill) brengt je alweer terug binnen budget. Ook de 16GB is wel heel erg ruim

Alles bij elkaar vindt ik de office build echt niet doordacht. Daar is een tweaker gaan zitten die gedacht heeft aan zijn eigen noden, niet aan wat de gemiddelde office gebruiker nodig heeft.

Met behulp van die 2200G (Of eigenlijk: Een 2400G) heb ik laatst voor net iets meer dan €250 een fatsoenlijke office PC in elkaar gezet. Veel meer dan dat hoeft het echt niet te kosten.
er zit bij het 1080p systeem bij mij ook geen videokaart bij?
Dat zou een 1660 moeten zijn?
Dit staat in de inleiding van de 1080p BBG:
Deze BBG is voor degenen die al/nog een videokaart hebben, er snel een kunnen krijgen of flink geduld hebben. Als doorsnede pakken we in dit geval een basisgamingsysteem, waarbij de resolutie op 1920x1080 beeldpunten wordt gezet en de gewenste framerate, in moderne games op high, op 60fps. Kijkende naar wat benchmarks is een Nvidia Geforce GTX 1660 Super daarvoor een prima keuze. Mocht je deze kaart dus voor een fatsoenlijke prijs kunnen krijgen, dan zouden we die aanraden.
Een nieuwe videokaart van 500+ euro aanraden die ook totaal niet leverbaar is, houdt geen steek voor een 1080p 60fps build.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True