Ja ik denk dat dit net zo goed de kwetsbaarheid van de Europese economie bloot legt. Het is verbijsterend dat wij de Amerikanen toegestaan hebben om markten volledig te domineren en een totale afhankelijkheid hebben geaccepteerd. Ik kan dat alleen verklaren als dat in de VS en EU dezelfde grootkapitalisten de dienst uit maken. We zien dan ook dat zowel in de VS en EU de neoliberale ideologie van vrij verkeer van kapitaal, goederen en mensen tot een religie verheven is, die het in feite onmogelijk maakt om je samenleving nog op een andere grondslag te vestigen. Ofwel VS+EU gedraagt zich als een Unie van Multinationals.
Wat steekt die nou zo in China? Waarom is China nu ineens de gebeten hond? Argumenten van eng regime die ik hier lees, vind ik weinig hout snijden. China heeft zich namelijk heel positief ontwikkeld en heeft zich van een dogmatisch communistisch land in pragmatische eenpartijstaat ontwikkeld die zijn bevolking welvaart heeft gebracht en een groot deel van zijn economie geliberaliseerd heeft. Een getrapte democratie vind ik een beter systeem dan de particratie die wij hebben, die ontaard is in een belangenvertegenwoordiging waarin een old-boys-netwerk elkaar de bal toespeelt en de rest van de bevolking steeds verder verarmt. Het is ook niet langer de regering die de wil doet van het volk maar eerder andersom.
Het argument dat China zijn economie te veel gesloten houdt snijdt ook geen hout.
Er is geen land in de menselijk geschiedenis geweest die zijn economie zo snel geliberaliseerd heeft als China sinds ze lid is geworden van de WTO. Zelfs niet bij benadering. De VS hebben zelf de eerste hondervijftig jaar hun economie gesloten gehouden. Ook Nederland heeft heel lang zijn eigen economie gesloten gehouden. En wij zijn pas heel laat zoiets als patenten van andere landen gaan erkennen. Doe je dat namelijk niet dan wordt je eigen industrie gewoon weggevaagd door het buitenland.
Bovendien is de Chinese markt veel vrijer en liberaler dan de onze met veel grotere varieteit in aanbieders. Wat China echter weigert toe te staan is dat buitenlandse investeerders Chinese bedrijven overnemen. Dat is een van stokpaardjes van de EU, die vindt dat landen hun bedrijven moeten uitverkopen aan het buitenland. Door de enorme concentratie in kapitaal verdienen de 35 rijksten nu al meer dan 3,5 mrd armsten. Ook wij in Nederland werken in toenemende mate voor grootkapitalisten die onevenredig de verdiensten van ons werk naar zich toetrekken en dit is ook de reden dat wij steeds verder verarmen. De Chinezen gaan dat nimmer toestaan en eerlijk gezegd vind ik dat de kracht van hun staat en de zwakte van de onze
Maar waarom komen onze machthebbers juist nu in het geweer tegen China?
Tot nu toe was China voor de multinationals vooral een goedkope fabriek waar ze mensen 6 dagen in de week 13 uur per dag konden laten werken voor een hongerloon. Ze haalden de productie weg uit de rijke landen waar ze hoge lonen moesten betalen en brachten die naar China. Maar ze verkochten de producten in het westen tegen westerse prijzen, alsof ze in het westen waren gemaakt. Zo steken ze enorme marges in hun zak en buiten volkeren in arme en rijke landen uit. In het arme land mag men niet meedelen in de marge, en in het rijke land ook niet en moet met oojk nog veel te veel betalen voor het product.
Jarenlang ging deze handel fantastisch maar nu heeft China zich opgewerkt tot een technologisch niveau dat eigen bedrijven die producten ook kunnen maken. En de Chinezen kunnen met veel minder marge genoegen nemen en toch nog een nette winst draaien. Dat betekent veel reeelere prijzen voor de westerse consument. Want tot nu zat hij prijzen betalen ALSOF de producten hier gemaakt werden. We werden gewoon geflest.
Nu Chinese bedrijven niet langer enkel de sweatshops zijn van de Westerse multinationls maar nadrukkelijk zelf op de markten actief worden, willen de multinationals hen van de markt weren om toch hun hoge marges in stand te houden. Het politieke verhaal eromheen is zoals gebruikelijk een rookgordijn. Waar het om geld draait daar is morele verontwaardiging niet meer dan een manier om het eigen volk achter het beleid te krijgen. Dat is het echte populisme dat grootschalig door onze machthebbers bedreven wordt door hun invloed op de media.
De vraag is wat dit op lange termijn gaat opleveren?
Laten we een ding realiseren. China gaat ons economisch sowieso voorbijstreven. Er studeren daar meer mensen van de universiteit af dan in de VS en EU samen en hun bevolking is 4x zo groot als de VS terwijl hun geniddelde inkomen 4x zo klein is. Nu al zijn ze aan gelijk aan de VS, Maar er is dus nog een gigantisch groeipotentieel van 1600%. Als wij de confrontatie zoeken dan gaan ze ons op termijn economisch wegvagen op de wereldmarkten. Staan wij ze daarentegen toe om rijker (en duurder) te worden dan scheppen we een enorme afzetmarkt voor onze industrie. Dan moeten we wel de multinationals er tussenuit halen.
Ook het verhaal dat de Chinezen onze technologie lopen te stelen ligt toch wat genuanceerder. In feite drijft de VS voor een groot deel op brains uit China en India, die juist de zwaarste kopstudies doen en het meest fundamentele onderzoek. Dat is al decennia zo.
Chinezen (en Indiers) hebben een enorm aandeel in de technologieontwikkeling in de VS. Je kan het even goed omkeren en zeggen dat wij hun brains lopen stelen. Een deel van die mensen gaat weer terug naar hun thuisland en zetten daar dan state-of-the-art bedrijven op (zoals Jack Ma Alibaba). De werkelijkheid is dat de VS totaal afhankelijk is van deze brain-import, iets wat graag verzwegen wordt.
De vraag die wij ons moeten stellen is: Als wij internationale handel willen, willen wij dat doen met een land dat wij tot vijand gemaakt hebben of een waarmee we een harmonieuze samenwerking hebben ontwikkeld? Dat Trump nu tarieven gebruikt om zijn eigen land te beschermen en werk terug naar eigen land te brengen is niet verkeerd. Ook is het natuurlijk goed om de eigen technologische voorsprong te willen beschermen. Dat is een uitstekende motivatie! Daar liggen ze in China ook niet wakker van.
Wat verkeerd is, is de felle retoriek die hij gebruikt en die volkeren tot vijanden kan maken, en zelfs tot gewapende conflicten kan leiden. Maar laat je niet misleiden, de Democraten staan 100% achter Trump maar om een andere reden. Zij vertegenwoordigen de multinatinals die China willen dwingen om hun bedrijfleven uit te verkopen. Als ze China zo ver kunnen krijgen breken ze daarna alle tariefmuren weer af omdat dit multinationals geld kost.
Maar gaat dat spel lukken? Ik denk van niet. Waarom niet? Omdat Chinese machthebbers al tijden getoond hebben zeer intelligent en bedreven te zijn in het machtsspel. Zoals Henri Kissinger die onderhandelde met de Chinezen schreef: De Chinezen zijn zo intelligent dat je ze niet voor de gek kan houden. In mijn ervaring kan je maar het beste volstrekt open kaart spelen.
China is niet onder de indruk van het gebulder van Trump ook niet als de Europeanen zich daar bij aansluiten. Ze hebben een groot voordeel. De positie van hun leider is retestabiel. Sterker nog, als hij zou toegeven aan de Amerikanen zullen de Chinezen hem zijn zwakke houding kwalijk nemen. Want de Chinezen zien dondersgoed dat alle aggressie vanuit het Westen komt en het niet hun leider is die de zaak loopt verergeren.
Wat zij zien is dat de Westerse roofbijen die al eerder het Chinese Keizerrijk deden instorten met hun opiumoorlogen weer op herhaling gaan. Ook toen werd China het mes op de keel gezet om zijn markten te openen. Het deed de Chinezen in de grootst mogelijke armoede stortten en diep vernederen. En ze zullen niet willen dat de geschiedenis herhaalt. Je ziet dan ook dat er onder de bevolking een weerzin aan het ontstaan is tegen westerse producten die de westerse export veel schade zal doen.
Een volk dat zich aangevallen voelt, die sluit zijn rangen. Dan kunnen onze spreekbuispoppen wel roepen dat in China de mensen zwaar geknecht worden onder een dictatoriaal regime, maar dat is voor de binnenlandse consumptie bedoeld, om ons te overtuigen hoe goed wij het hier hebben terwijl ze ons systematisch verarmen door de kaasschaaf er steeds opnieuw overheen te halen.
De gemiddelde Chinees weet dat hun overheid hen uit de armoede heeft getild en dat ze het steeds beter hebben gekregen. En hij begrijpt ook uit de geschiedenis en anti-Chinese retoriek dat onze zogenaamde begaanheid gespeeld is. Ze reageren gewoon zoals wij zouden reageren op aanvallen vanuit het buitenland.
Let ook goed op dat onze bestuurders onze bedrijven en markt helemaal niet willen beschermen. Ze willen alleen dat we Chinese bedrijven vervangen door westerse multinationals. Nee, niet Nationale Europese bedrijven gaan het straks overnemen van Chinese maar Europese en Amerikaanse multinationals
Als de Amerikanen de wereldmarkt niet meer geheel kunnen domineren dan maar de rijke helft proberen af te scheiden en die domineren. Zo proberen de Amerikanen hun bondgenoten en zoveel mogelijk andere landen te dwingen om de Chinezen buiten te sluiten. Nog nadrukkelijker worden Europeanen nu achter de Amerikaanse kar gespannen. Europa wordt een nog belangrijker wingewest voor de multinationals in de VS. Productie zullen ze verplaatsen naar andere lage lonen landen die ze onder controle hebben zoals Mexico. Zo blijven wij te veel geld betalen voor spullen die we zelf niet mogen produceren en daar dan inkomen uit zouden kunnen halen. We blijven uitgemolken worden. Want staat natuurlijk voorop bij onze elite.
De analogie die al duizenden jaren gebruikt wordt is dat de elite herders zijn die arme schapen behoeden voor boze wolven en daarom herdershonden (moraalpredikers) nodig heeft om ze in het gareel te houden. Voor deze nobele taak worden ze beloond door de schapen regelmatig van hun wol te ontdoen door ze kaal te scheren. Daarvoor hebben ze een heel belastingsysteem ontwikkeld. Elke aanleiding wordt kunstig gebruikt om nog meer geld bij de burger af te tappen, vaak op manieren die de burger boven de pet gaan, zoals bijvoorbeeld geldontwaarding door voortdurende geldschepping van banken.
Nee, ik geloof niet dat onze machthebbers ons een plezier doen om mee te gaan in deze politiek. Veel slimmer zou zijn op de wip te gaan zitten en VS en China tegen elkaar uit te spelen. De VS hebben ons nu nodig en dat geeft ons macht. Wij zouden de opkomst van China beter gebruiken om onze eenzijdige afhankelijkheid van de VS af te bouwen en ondertussen te zorgen dat wij onze eigen Europese alternatieven opkweken. Een spreekwoord zegt wel: De vrijheid wordt gevonden in de plooien van de macht. Waarmee men wel bedoelt: dat waar grote machten met elkaar vechten, ze gaan dingen om de steun van kleine machten die daardoor meer vrijheid krijgen. En soms geldt dan: Waar twee vechten om een been, daar gaat een derde er mee heen.
De vraag is alleen of onze Europese leiders wel belangen van Europese landen vertegenwoordigen. Die indruk heb ik helaas niet. Het is bijna stuitend om te zien hoe slaafs onze neoliberale politieke partijen van links tot rechts over elkaar heen struikelen om het gevaar van China aan de kaak te stellen alsof Trump ze aan een touwtje heeft.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juli 2024 09:05]