'Huawei-telefoons met Ark OS in plaats van Android verschijnen in oktober'

Huawei-telefoons die uitkomen met Ark OS of Hongmeng in plaats van Android verschijnen dit najaar in China, claimt een bekende analist. Later zullen telefoons met het besturingssysteem van Huawei ook in andere landen verschijnen.

Daarbij gaat het niet om de Mate 30-serie van high-end smartphones, maar om goedkopere modellen, meldt CNMO op basis van een notitie van analist Ming-Chi Kuo. Die laatste doet vaak juiste voorspellingen over Apple. In een later stadium zal Ark OS verschijnen op steeds meer duurdere modellen en in steeds meer landen.

Dat gebeurt alleen als de VS het handelsverbod van Amerikaanse bedrijven met Huawei handhaaft, schrijft MyDrivers. Om het nieuwe besturingssysteem te testen heeft Huawei heeft onder meer samengewerkt met Tencent, Oppo en Vivo, meldt Global Times. Android-apps zouden draaien op het besturingssysteem, terwijl Huaweis eigen App Gallery als downloadwinkel fungeert.

Inmiddels zijn ook de eerste screenshots van het besturingssysteem online verschenen, in een patentaanvraag bij het Duitse DPMA. Daarin is een interface te zien die qua indeling, knoppen en mogelijkheden veel doet denken aan een Android-skin.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-06-2019 • 14:16

186 Linkedin

Reacties (186)

186
177
75
5
1
79
Wijzig sortering
“Om het nieuwe besturingssysteem te testen heeft Huawei heeft onder meer samengewerkt met Tencent”

Brrr, als er één bedrijf is waar Huawei niet in zee mee zou moeten willen gaan is het wel Tencent. Dat is controverse boven op controverse. In hoeverre alles in deze discussie klopt laat ik even in het midden, maar ik vermijd de combinatie van die twee als de pest.
Graag onderbouwt wat betreft een herken tegel Tencent?
WeChat is van Tencent, google eens op WeChat en privacy.
Zo'n beetje elke game is van Tencent. Ook League of Legends en Fortnite. Tencent ownd bijna alles maar dat betekent niet dat je privacy gelijk weg is. Tencent is een overkoepelend bedrijf wat investeerd in andere bedrijven met het oog op winst. Ze financeren alles maar laten het lot aan dezelfde mensen over. Ik snap niet waarom iedereen zo tegen tencent is. Ze doen slimme investeringen en WeChat is een losstaand probleem wat met de bemoeingen van de Chinese overheid te maken heeft. Huawei had hier altijd al last van dat zal met een samenwerking van Tencent niet ineens erger zijn.
Google eens op de meeste chat clients en de patriot act en privacy ;)
google eens op Google en privacy, dat is volgens mij al even erg
Je kunt beter duckduckgo-en op Google en privacy :+
Inderdaad, maar googelen is al zo stevig ingeburgerd in de taal }>
Ik ben heel benieuwd naar dit OS. De screenshots zelf vind ik er niet veel belovend uit zien een beetje zoals Android er jaren terug ookal uit zag op Huawei telefoons maar dat is een mening. Ik ben echt benieuwd of bedrijven als Facebook (met Whatsapp en Instagram), Netflix etc. wel beschikbaar zullen zijn. Amerikaanse bedrijven mogen namelijk niet handelen met Huawei. De Google apps zullen ook niet beschikbaar zijn. We hebben gezien hoe lastig Microsoft het heeft gehad een bedrijf dat toch vele malen groter is als Huawei, meer verstand heeft van het maken van OSen en natuurlijk meer geld heeft.
Het zou mooi zijn om extra concurrentie te zien al is het alleen maar omdat ik de ontwikkeling van IOS niet en Android toch wat stil vind staan de laatste jaren. Zelf zie ik Huawei niet succesvol worden mede omdat het zelfs Microsoft niet lukte en omdat Google (en waarschijnlijk andere Amerikaanse bedrijven) hun applicaties niet beschikbaar zullen stellen. Ook zitten app developers niet te wachten op nog een ander besturingssysteem. Ik zelf zal dit niet kopen omdat android me goed bevalt en omdat ik zelf China niet vertrouw maar dat is een mening het blijft interessant om dit te volgen.
Zelf zie ik Huawei niet succesvol worden mede omdat het zelfs Microsoft niet lukte en omdat Google (en waarschijnlijk andere Amerikaanse bedrijven) hun applicaties niet beschikbaar zullen stellen.
Klein verschilletje: Microsoft kon de belangrijkere Westerse app-bouwers (Facebook, WhatsApp, banken, etc) niet blijven dwingen apps voor Windows Phone te ontwikkelen. Of het verbieden om Android phones te verkopen, zodat Windows Phone groter zou worden.

De Chinese overheid kan de grote Chinese app bouwers van China wel dwingen een versie beschikbaar te maken voor Huawei's OS'en: WeChat, TaoBao, AliPay, enz. Ook kunnen ze prima (Google) Android als OS verboden maken, om zo een Chinees OS variant te pushen.

Als je die Chinese markt (inclusief alle niet-Westerse landen) eenmaal in handen hebt, dan heb je de Westerse markt minder nodig...

Dit gaat niet meer over "wie bouwt het beste OS dat iedereen wil gebruiken". Dit heeft niets meer te maken met vrije kapitalistische markt. Dit gevecht is nu 100% politiek en juridisch.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 13 juni 2019 15:30]

Het is wel een probleem als je je bedenkt dat wij westerlingen een groter deel van hun winst betalen omdat zij hier hogere marges lijken te vragen voor hun producten in vergleijking met China. Puur verkoop aantallen zegt niet zo heel erg veel.
Tech is echt niet goedkoper in China. De P30 Pro wordt er officieel verkocht door Huawei voor 5488 rmb, omgezet ongeveer 700 eur. De Pricewatch toont me dat hij hier te koop staat aan exact dezelfde prijs. Neem het verschil in gemiddeld loon in rekening en de P30 Pro is er ongeveer 2x zo duur. Denk dat Huawei's marges een pak hoger liggen daar dan hier.
Is dat niet gewoon het Chinese adviesprijs? Als dat zo is, dan begon de P30 Pro in Nederland voor €1000,-. Dan is dat toch een verschil van 30%.
Nee is niet de adviesprijs. Heb zelf ook in China gewoond en de telefoons daar kopen is duurder dan ze in Nederland kopen + je krijgt minder lang garantie.
Ik heb er niet gewoond maar er wel overal gereisd. Ik vond het echt heel gek hoe hoog sommige prijzen zijn, zelfs in stadjes waar geen toeristen komen. Of hoeveel sommige inkomprijzen zijn (bv. Jiuzhaigou park). Dan vraag ik me toch af hoe de Chinezen dat kunnen betalen, hoe de lonen daar echt liggen (niet voor buitenlanders dan) en hoe groot het klasseverschil is.
Nou, lokalen betalen vaak minder dan toeristen.
Zelf meegemaakt op Bali, met de boot naar de Nusa eilanden.
ik betaalde de volle mep en mijn gids, Indonesische van origine, betaalde de helft.
Ik stond erbij, keer erna en betaalde... ;)
Dat is vaak zo, maar daar was ik met lokale mensen en die betaalden hetzelfde. Er waren ook geen aparte inkomprijzen voor toeristen. Ook in 't oog gehouden hoeveel anderen betaalden, geen verschil gezien...
De p30 is daar dan ook niet het populaire toestel. Huawei benoemt alleen totaal verkopen per markt en niet per model per markt. De p30 is een prestige model, de hardlopers zijn de budget toestellen in die markten.
Het is wel een probleem als je je bedenkt dat wij westerlingen een groter deel van hun winst betalen omdat zij hier hogere marges lijken te vragen voor hun producten in vergleijking met China. Puur verkoop aantallen zegt niet zo heel erg veel.
Mwoa. Ze zullen het op de korte termijn wel merken ja. Maar de potentiële markt van Huawei is: Rusland, India, China, heel Afrika en zo nog wat gebieden met heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel mensen waarvan er steeds meer een smartphone kunnen betalen.

In al die landen kan Android zo aan de kant geschoven worden als Hauwei met een goed alternatief komt.

Zeker gezien het feit dat Android niets te bieden heeft qua privacy of veiligheid dat de Chinezen niet kunnen bieden. Zelfs als de Chinezen je volledig afluisteren: Android doet dat ook al...
In India (e.a. landen) zijn Yu Ace phones van Micromax te verkrijgen voor 6000 roepie (nog geen €100,-) met Android er op en face unlock (gelijk de iPhones). En ik dacht dat Micromax ook aan Rusland levert.

Weet niet hoor, maar op mij komt het over dat mensen te veel alleen aan China denken wat phones betreft. Apple produceert bijvoorbeeld reeds in India voor de Indiase markt (op last van de Indiase overheid).
Zij vragen hier hogere prijzen, omdat ze licenties moeten betalen voor patenten die ze in China zelf niet hoeven te betalen.
Vergeet daarbij ook niet dat Chinese telefoons behalve in China ook razend populair zijn in India en andere ontwikkelingslanden. Tel daarbij ook nog eens op dat deze landen ook een enorme hoeveelheid app en softwareontwikkelaars kennen. En het zou wel eens kunnen betekenen dat er een enorme shift richtting een alternatieve Android zou plaats kunnen vinden. Maar goed het blijft koffiedik kijken. We gaan echter spannende tijden tegemoet.
Huawei kan hun OS in India echt wel vergeten. Moeten ze tegen a) Indus OS opboksen http://www.indusos.com en b) tegen de politieke spanningen in de grensstreek tussen India en China.

Zie dat echt niet gebeuren.

Aardig artikel over Indus OS kun je op de Indiase site van Fortune lezen: https://www.fortuneindia....s-all-about-script/100234 met daarin ook terloops genoemd de Android versie van Alibaba, AliOS: https://en.wikipedia.org/wiki/AliOS
IndusOS? KaiOS is juist enorm populair in India.
KaiOS is een dumbphone OS wat enkel en alleen aardige aantallen weet te verkopen in India vanwege het goedkope aanbod van één van de Telecomboeren voor de arme man in India.

Indus OS is echt wel het tweede smartphone platform in India hoor. Hoeft niemand aan te twijfelen.
Sorry dat ik het schrijf hoor maar heb je wel enig idee van de verhoudingen wat functionaliteiten betreft tussen KaliOS en Indus OS? KaliOS kan echt in geen enkel opzicht ook maar in de schaduw staan van Indus OS wat functionaliteiten betreft. Is echt onzinnig om dat serieus te poneren.
Terecht dat je aan de invloed van de Chinese overheid refereert. Immers is AliOS indertijd niet weinig op de vingers getikt door die overheid: https://en.wikipedia.org/wiki/AliOS en was diezelfde Chinese overheid de initiatiefnemer van de Android Green Alliance, http://www.chinesemicronews.cc/a/88803.html als Chinese tegenhanger van de Open Handset Alliance, https://nl.wikipedia.org/wiki/Open_Handset_Alliance omdat de Chinese overheid daar te weinig in de melk te brokkelen had naar eigen vinden.

De strijd om OS-en is al veel langer gaande.
Microsoft heeft lange tijd die apps zelf onderhouden...
Wat voorkomt eender wie ervan een client voor Facebook te maken?
Wat voorkomt eender wie ervan een client voor Facebook te maken?
Het feit dat de Facebook/messenger API gesloten is? En het bovendien niet toegestaan is door Facebook?

De enige apps van derden voor Facebook zijn apps als Frost. Die laden in de achtergrond gewoon de Facebook web-interface en vertalen die naar een app GUI. Heel veel messenger "features" zitten daar niet in. Niet beschikbaar in Google Play store. Dat zal ook wel met reden zijn...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 13 juni 2019 15:36]

Natuurlijk niet want ze verdienen helemaal niets aan de Chinese markt. Ze hebben juist keiharde valuta nodig zoals de US$ en de Euro.
Zou de Chinese overheid westerse bedirjven ook niet kunnen verplichten een versie van hun apps te bouwen voor Ark OS. Dit als voorwaarde om op de chinese markt actief te kunnen blijven.
Zou de Chinese overheid westerse bedirjven ook niet kunnen verplichten een versie van hun apps te bouwen voor Ark OS. Dit als voorwaarde om op de chinese markt actief te kunnen blijven.
Dat zou een enorm slimme zet zijn. Een bedrijf als Facebook zou daar bijvoorbeeld gok ik geen enkel probleem mee hebben.

Iedereen in China blij blij: app bouwers krijgen gebruikers data, de Chinese overheid ook en de Chinese economie wordt gestimuleerd door buitenlandse producten in China te laten verkopen (en door markt andeel van het Amerikaanse Google Android af te snoepen).

Dan rest de vraag: is de Chinese overheid hier slim genoeg voor of hebben ze andere belangen ;)

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 14 juni 2019 10:03]

Ik volg de handelsoorlog op de voet en mensen die ervaring hebben met chinezen zeggen dat de chinezen veel slimmer zijn dan de amerikanen. Ze zijn van de lange adem en laten het achterste van hun tong niet zien.
Google (en waarschijnlijk andere Amerikaanse bedrijven) hun applicaties niet beschikbaar zullen stellen.
Hangt er dan een beetje vanaf op welk systeem het nieuwe OS van Huawei gebaseerd is denk ik. In de tekst staat dat Android apps wel zullen draaien op het nieuwe OS, dus ik vermoed dat het dan toch op Android gebaseerd is (AOSP?). In dit geval verwacht ik ook dat ontbrekende apps gewoon geïnstalleerd zullen kunnen worden maar dan langs een andere app store bijvoorbeeld.
Het was toch al bekend dat dit een open-source versie van Android zou worden waarbij de Playstore niet beschikbaar zou zijn maar apps wel geïnstalleerd konden worden middels .apk files. :?
Dat weet ik niet, ik heb de hele Huawei situatie niet tot in detail gevolgd, vandaar mijn aannames.
Huawei heeft ook nu al een eigen actieve store
De Huawei appgalery

[Reactie gewijzigd door SED op 13 juni 2019 17:00]

Ik denk niet dat er een rechtstreekse strijd tussen Google-Android en Huawei-Android bij de Westerse consument zal volgen, net omdat alle populaire (Amerikaanse) apps gaan ontbreken en omdat de gemiddelde mens geen zin heeft in nog eens een ander mobile OS.

Ik verwacht eerder dat dit een definitief schisma gaat opleveren tussen de Westerse en Chinese mobile wereld, waarbij zowel het Westen als China eigen hardware (chips / smartphones), OS, social apps, search robots en op lange termijn (als het echt uit de hand loopt) een eigen internet heeft.

Boeiend :)
Anoniem: 435630
@PearlChoco13 juni 2019 19:20
Zeker boeiend! Ben ook erg benieuwd hoe dit af gaat lopen. Voor mij gaat mijn volgende telefoon dan misschien wel een Huawei worden. Wil eigenlijk helemaal niets Amerikaans meer hebben en dit zou eventueel een mooi alternatief zijn.
Waarom zou je kiezen voor een Huawei toestel?

Vind dat geen interessant alternatief en het os lijkt een beetje op Touchwizz van 5 jaar terug.
Anoniem: 435630
@adjank14 juni 2019 09:35
Omdat ik eigenlijk gewoon helemaal niets meer wil hebben waar een Amerikaans luchtje aan zit. Dat het er dan wat minder gelikt uit ziet of dat er waar minder apps zijn neem ik voor lief.
Geef mij maar een amerikaan :9
Dat wordt wel heel erg lastig hoor. Waar denk je dat je internet vandaan komt?
Interessant dat je kennelijk een antipathie tegen de VS hebt ontwikkeld. Terwijl als je het hebt over vrijheden en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van mensen en de ontwikkeling van minder ontwikkelde landen China daar nog veel verder achter aan de rij staat.

Het zijn beide grootmachten en beide hebben de zelfde trekjes, zij het met een ander sausje er over heen.
Sinds de kans groot is dat Ark OS AOSP-based is en Android-apps zou draaien, wat houdt Huawei tegen om de Google Play Services en Store te packagen ala opengapps en die via hun eigen App Gallery aan te bieden? Of vraag de gebruiker tijdens de eerste boot om WiFi/4G in te stellen en de installatie van Google diensten toe te staan, waarna de package via de App Gallery binnengetrokken wordt en geflasht wordt.

Lijkt me toch niet zo moeilijk rond deze restrictie te werken of mis ik iets?
Ik ben heel benieuwd naar dit OS.
Ik denk iedereen. Maar wees nu eerlijk, zou jij Android dat natuurlijk meer volwassen is, makkelijk aan de kant schuiven voor een OS dat op een enkele firma hangt die alles doet wat Beijing wil? Met een app shop waar alleen apps die Beijing okay vind staan? Zonder dat er ook maar iemand is die hier iets over kan zeggen? Zonder vrije pers die vraagtekens kan stellen?

Onthou dat werkelijk alle pogingen om zelfs maar een spin off van Android te maken jammerlijk mislukt zijn. Dat Huawei hiermee success heeft op de Chineze interne markt lijkt me boven twijfel staan maar verder dan dat, ik zie niet in wat Huawei kan dat Google in 20 jaar niet is gelukt. Net zoals in India het geval was denk ik dat de meeste gebruikers geen 'low cost' aftreksel willen van Android.

Het zal alleen kans hebben als ze het volledig Open Source maken maar dat lijkt totaal uitgesloten omdat Beijing dan veel uit handen moet geven, iets wat ze vrijwel nooit doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 13 juni 2019 16:51]

Je onderschat de kracht van de massa. Voor meer dan 25% van de wereld bevolking zal Android en iOS niet meer toegankelijk zijn/worden als dit zich doorzet. Hierdoor zal dit os zich goed ontwikkelen of worden ontwikkeld en een goede alternatieve appstore etc. krijgen, wat later ook in Europa toegankelijk zal worden. Tevens zullen er voor alle amerikáanse platformen de alternatieven komen en over de hele wereld uitgerold gaan worden.
Het is een fork gebaseerd op open source Android, de laatste screenshots van Ark zijn vrij oud. Ik verwacht dat het de IMEU schil blijft houden.
De Chinese overheid hoeft wechat en publishers van andere grote Chinese apps niet te dwingen om hun apps ook op dit platform aan te bieden. Hun eigen belang is genoeg reden om ze daartoe te bewegen.
Concurrentie is in dit geval zeker niet verkeerd. Ik hoop dat dit daarom echt echt iets gaat worden!

Het zal natuurlijk wel even duren voor dit op android niveau komt maar je moet ergens beginnen natuurlijk. (mochten ze dit echt doorzetten)

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 13 juni 2019 14:22]

Het is Microsoft (als softwareboer nota bene) ook nooit gelukt met Windows Phone/Mobile. Ik vind het zeer interessant om te zien hoe het Huawei zal vergaan maar ze stappen in een van de grootste markten ter wereld die toch al erg volwassen is geworden. De app gap is niet zomaar overbrugd.
Dit wordt in het artikel aan Android skin genoemd en het ziet er ook vrijwel hetzelfde uit. Ik zou het dus niet zien als een nieuw besturingssysteem maar meer als een variatie op Android zoals bijv Samsung ook al op zijn telefoons levert.

Edit n.a.v. walteij's comment: ok misschien niet precies zoals Samsung maar ook verre van een geheel nieuw OS

[Reactie gewijzigd door NoUseWhatsoever op 13 juni 2019 15:16]

Dat lijkt mij dus nou juist net niet het geval.
Om een Android skin zoals Samsung gebruikt te maken, moet je nog steeds Android inclusief alle Google features hebben, dus met de normale Android licenties. Huawei heeft deze licenties sinds kort niet meer en mag dus geen nieuwe telefoons met Android er op installeren.
Dus ook geen Android met een Huawei skin er op.

Wel zou het zo kunnen zijn dat hun OS is gebaseerd op AOSP, maar dan mag je dus geen gebruik maken van de google play store en alle verwante producten. Wel heb je dan een OS dat helemaal compatible is met alle APK's, dus als je als leverancier ook een Play Store achtige oplossing kunt bieden, moet je alleen nog een manier zien te vinden om alle ontwikkellaars zo ver te krijgen dat zij hun APK ook in jouw store plaatsen.
Ik mis je punt, dat is toch wat hij zegt? Android met een Huawei schil en geen GApps. Minimale ingreep voor Huawei en ze kunnen gewoon de laatste versies blijven leveren. Ja je mist de Playstore en wat belangrijke Google Api's maar in essentie niet veel anders.
Maar juist de Play store en de Google API's zorgen er voor dat de gelicenseerde versie van Android zo groot is geworden. Samsung heeft een eigen GUI over een gelicenseerde Android heen geplakt (op dit moment).
Dat is dus nog steeds de complete Google ervaring, maar met een Samsung look&feel.

Als je AOSP gebruikt, ben je niet alleen die Google API's kwijt, maar zullen ook veel apps die deze API's nodig hebben niet meer werken. AOSP is (naar mijn niet zo bescheiden mening) hierdoor dus een gemankeerd mobiel OS, want veel populaire apps zijn afhankelijk van deze Google API's en de play store.

Als je deze dus niet hebt, moet je zelf met een goed alternatief komen en dan ook de app-developers er van overtuigen dat ze hun app ook in jouw store moeten aanbieden, gebruik makend van jouw API's.
De vraag is of dat gaat lukken. Amazon heeft er al de nodige moeite mee met hun Fire OS. Waarom zou het Huawei dan wel gaan lukken?
mwah, in China werken alle Google apps toch niet, dus denk dat het voor de meeste mensen daar niet een heel groot gemis is, zolang ze nog maar wel de Chinese apps, zoals WeChat ed. kunnen installeren
Een alternatief bestaat al. Veel toestellen worden ondersteund door Lineage OS, dat volgens mij werd gebaseerd op AOSP. Dit komt zonder PlayStore en de API's van Google. Maar er is al een oplossing voor dit: MicroG. Verder zijn er een aantal alternatieven tot PlayStore. Neem aan bijv. F-Droid of Aptoide. Dus het is al bewezen dat het wel mogelijk is zonder Google te leven.
Klopt, ik claim ook nergens dat het niet mogelijk is.
Wat ik wel claim is dat het erg moeilijk gaat zijn om toestellen die dit gebruiken in grote getalen te verkopen.
En (nu quote ik mezelf weer even):
Als je deze dus niet hebt, moet je zelf met een goed alternatief komen en dan ook de app-developers er van overtuigen dat ze hun app ook in jouw store moeten aanbieden, gebruik makend van jouw API's.
Met de door jou genoemde alternatieven, zullen veel games en apps die de Google API's gebruiken nog steeds niet werken.
Probeer dat maar eens uit te leggen een Henk en Ingrid. Ja, het is wel Android, maar die spelletjes doen het niet, want die gebruiken Google.

[Reactie gewijzigd door walteij op 17 juni 2019 09:10]

Alle apps die Google API's gebruiken werken niet.
Er moet een alternatieve store komen met alle relevante apps.
Of gebruikers moeten gaan hobbyen om hun apps geinstalleerd te krijgen.

Maar verder is niet veel anders hoor.....
"Ja je mist de Playstore en wat belangrijke Google Api's..."

Ja, dat zijn nou niet echt betekenisloze details, dat is een dealbreaker.
Een van de grootste problemen was dat Windows Phone/ Mobile heeft nooit geen tractie gekend bij ontwikkelaars. Daarbij lag Google dwars, waardoor er geen Google diensten op WP waren. Dat probleem heeft een Chinees mobiel OS niet. Ontwikkelaars genoeg en alle belangrijke Chinese mail/ chat, etc. apps zullen allemaal onder het nieuwe systeem werken. Dus er is meteen al een grote markt, darabij kunnen ze langzaam uitbreiden naar India en andere ontwikkelingslanden. Goedkope telefoons met basis apps en een OS waar alle ontwikkelaars in India, etc. ook wel op zullen duiken.
Plus dat ze ook snel laptops met Ark OS gaan leveren. Bij Microsoft duurde het héél lang om ook maar iets van convergence te krijgen met UWP en zo en dan nog moest je een aparte versie bouwen, terwijl Huawei in de beginperiode al hetzelfde systeem op laptops en telefoons gaat leveren. Dus alle apps zijn al vanaf het begin op beide form factors beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 13 juni 2019 16:41]

Windows Mobile was toch zeker wel een gelukt product. Heb echt genoten van mijn HTC toestellen, dat waren echt de smartphones voor de smartphones.
Ik vermoed dat jij het over Windows Mobile 6.5 en lager hebt, en niet Windows Mobile na Windows Phone.
Ik heb ook een HTC gehad met Windows Mobile maar heb dat ding na 2 weken in de la gegooid.
Vervelend en onlogische structuur en het ergste... geen enkele app die ik nodig had was beschikbaar of kwam beschikbaar (ook niet een alternatief) in de app store. Volstrekt onbruikbaar dus.

Als Huawei het op dezelfde manier doet dan zie ik er geen brood in. Als ze echter de Android app store kunnen "klonen" dan wel zorgen dat android apps makkelijk te installeren en draaien zijn dan kan het nog wat worden.
Het succes van een mobiel OS valt of staat met het ecosysteem. Dat is waar het met MS mis ging: Windows Mobile was een prima OS, maar zonder ecosysteem.
Als dit OS "gewoon" Android apps ondersteunt is het ecosysteem binnen handbereik, moet Huawei alleen zorgen dat hun eigen app-store voldoende gevuld is.

Veel Android apps zijn echter afhankelijk van de Play Services (voor locatiebepaling en andere handige api's). Maar wellicht zetten ze de open source variant daarvan standaard op hun toestellen om zo voor een grotere compatibiliteit te zorgen.
Microsoft was dan ook niet de nummer twee (of een?) fabrikant van mobiele telefoons.
Ik vind dat nog steeds zo grappig. Diverse mensen zeiden "nee, ik wil niks anders dan Windows want dat ken ik en ik houd niet van systemen die anders werken", maar waarom diezelfde mensen dan massaal Android i.p.v. Windows Phone kochten is me een raadsel, want laatstgenoemde sloot juist beter aan qua interface voor diezelfde "vastgeroeste" mensen dan Android.
naja heel simpel . windows was gewoon later dan android . en mensen hadden android en bleven daarbij. daarnaast heeft de Retail ook erg weinig gedaan om mensen een windows Phone te verkopen want ja als je om windows vroeg beginnen ze gelijk af te kraken , ja dat heb ik echt meegemaakt . daardoor is windows achteraan blijven lopen . maar windows was echt wel het fijnste os van de mobiele besturings systemen.. het is dat windows mobile gewoon gestopt is nu anders had ik zeker bij windows gebleven en android links laten liggen.
Dat snap ik, maar het ging me meer om het feit dat mensen zeiden "nee, ik wil niks anders dan Windows want dat ken ik en ik houd niet van systemen die anders werken". Die mensen hadden dan prima kunnen overstappen op Widows Phone.
Wel als alle android apps gewoon ook op hun os draaid. En het geen dat huawai juist goed doet en Microsoft fout is dat het kwa uiterlijk ook op android en ios lijkt. Voor veel Tweakers misschien jammer maar voor de gemiddelde gebruiker juist gebruiksgemak/vertrouwd.

[Reactie gewijzigd door Finger op 13 juni 2019 14:38]

En hoe ga je dat bolwerken?

Dat ze gaan werken geloof ik prima,
alleen bij lange niet optimaal zonder dat ze patenten/copyrights gaan schenden.

Google heeft met oa Play veel componenten binnen android allang afgesloten en mag je zomaar gebruiken binnen android.


Dat google er voorlopig niet scherp op zal zijn, en misschien zelfs helpt om er een werkend OS van te maken want anders missen ze een groot deel van de markt, dat is een tweede.


Maar met het open-source gedeelte van Android kom je in principe niet ver.
Waarom zou Google helpen? Ze verdienen er geen zak aan en ze creëren een potentiële concurrent voor hun eigen spul. Waarom denk je dat Google Android zo aan het dicht timmeren is? Omdat ze geld verdienen aan alles waar Google voor staat, en niet aan AOSP.
Precies en zodra mensen custom roms installeren op deze telefoons verdiend google wel weer gewoon geld.
Omdat anders google een veel te groot deel van de markt gaat verliezen.

En Huawei is in staat om een blauwdruk te maken voor een werkend OS waarbij andere chinese partijen ala alibaba en tencent verplicht kunnen worden om een bijdrage te leveren.

Moment dat je een beetje werkend OS hebt is het hek van de dam voor andere partijen.


If you cant beat them, join them. Het zou me niet verbazen als Google Huawei gaat helpen.
Maar door Huawei te helpen verliezen ze juist marktaandeel. Ze kunnen op geen enkele manier zaken doen, dus alles zal los van Google ontwikkeld worden. Huawei helpen is in eigen voet schieten. Daarom wilde zo ook vrijstelling van het verbod, geen Google is geen geld.
Als die hele Huawei boycot door gaat, dan is Google één van de de eersten die Chinese repercussies om zijn oren krijgt.

Dus ze kunnen (op de achtergrond) meewerken en een teen aan de grond houden in China, of de grootste groeimarkt ter wereld vaarwel zeggen.
Mij wel, want dat is hun verboden. Iets met handelsverbod? 8)7
Een API kan je gewoon nabouwen, en als de werking ervan gedocumenteerd is, is het nog eens relatief eenvoudig om te doen.
Wel als alle android apps gewoon ook op hun os draaid.
Maar dat is dus precies wat er niet gaat gebeuren. Zonder play services draaien talloze Apps niet of niet goed. Daar gaat dus juist die gemiddelde gebruiker waar jij naar verwijst niet mee willen werken.
Ik hoop dat het Huawei lukt, iets meer concurrentie voor Google kan geen kwaad
Concurrentie op OS gebied is zeker meer dan welkom. Daarom is het zo jammer dat Huawei weer een eigen systeem ontwikkelt, net als Samsung (Tizen). Als die middelen werden geïnvesteerd in een onafhankelijk alternatief zoals Sailfish, of eerder Ubuntu voor mobiel, zou het veel succesvoller kunnen zijn.

Het feit dat een bedrijf als Huawei het zelf wil ontwikkelen en beheersen geeft mij geen vertrouwen in zo'n alternatief.
Je weet waarom ze dit doen??
Ik krijg de laatste tijd wel vaker het idee dat sommige mensen zich een beetje loskoppelen van wat er speelt op het wereldtoneel. Althans; als ik dat uit sommige reacties mag spiegelen. Niet alleen op tweakers overigens.

/noflame
Als je iets duidelijker bent in wat je daadwerkelijk probeert aan te geven, geef je anderen de kans om nuttig te reageren.

/Noflame
Jazeker snap ik de directe aanleiding op dit moment. Maar ze hebben dit al veel langer als risico op de radar en werken dus ook al veel langer aan een alternatief. Dat betekent dat ze dus ook al een paar jaar geleden konden gaan samenwerken met een onafhankelijk alternatief.
Huawei zal wel moeten wil ze nog telefoons op de markt kunnen brengen. Amerika heeft zo'n beetje elke andere fabrikant verboden om met ze samen te werken. Dit hele gebeuren is niks anders dan een politiek steekspel tussen Huawai, China en Amerika opgezet door ene heer D.T.
Ik vraag me wel af hoe ze dat gaan doen in de toekomst als ze geen ARM licentie meer mogen gebruiken? Momenteel kunnen ze nog gebruik maken van de designs die ze al hebben maar ze zullen geen nieuwere chips meer mogen maken met ARM licenties en gezien er geen Android is voor andere architectures...
Huawei is groot genoeg om zijn eigen designs te maken. En van die paar miljard Chinezen zijn er vast wel een aantal zo slim om dat ontwerp te verbeteren. :P
Ik weet zeker dat Huawei groot en rijk genoeg is om eigen designs te maken maar het is eerder een probleem van tijd. Ze moeten dan binnen 6 maanden of zo een nieuwe SoC design maken van de ground up en ook een nieuw OS gezien Android daar niet op zal draaien. En dat is juist het probleem. Ze kunnen het wel maar dat is typisch iets dat jaren R&D kost en die tijd hebben ze niet.
RISC-V? Is nu nog lang niet geschikt voor (snelle) smartphones, maar met een goede investering van Huawei kan het tij snel keren.
SiFive heeft binnen een paar jaar cores die vergelijkbaar zijn met Cortex A53 kunnen ontwerpen, dus dan moet het in China ook wel lukken. Ook al horen we er niet zoveel over, de mensen van SiFive hebben me verteld dat er in China wel degelijk veel met RISC-V gedaan wordt en daar gaan we in de toekomst van horen.
Opgezet door die freeloader/dictator uit China, bedoel je zeker.
Huawei en Samsung denken na uitgebreid marktonderzoek van niet. Welke fouten hebben ze in hun onderzoek gemaakt?
We weten niet of ze daar een marktonderzoek aan hebben gewijd. Lijkt me nogal lastig om een marktonderzoek te doen van systemen die nog niet volledig zijn ontwikkeld en uitgerold.

Nee, ze maken een strategische keuze om niet volledig afhankelijk te zijn van 1 OS. Daarnaast maken ze de strategische keuze om het in eigen huis te ontwikkelen, zodat ze volledige controle hebben. In de eerste plaats controle op het OS zelf. Maar in de tweede plaats zoeken al die fabrikanten naar de heilige graal qua verdienmodellen: services, advertising en apps. Op die manier verdien je namelijk niet alleen aan de telefoon, maar ook aan het gebruik ervan door de jaren heen. Daarom hebben veel Androids zoveel bloatware, zoals eigen app stores, eigen muziek- en videodiensten.

Punt is alleen dat de klant helemaal niet zit te wachten op bijv een Huawei, Samsung en nog tig andere app stores en de app uitgever al helemaal niet. De kans dat die eigen platforms het echt gaan redden is miniem.

Een platform als Sailfish had daarentegen echt een boost gekregen als Huawei en Samsung hadden mee ontwikkeld en telefoons hadden gelanceerd met dat systeem. Het was in 2015 al een behoorlijk compleet product, dus met wat extra geld en effort van een paar grote spelers had er nu (wellicht) een serieus alternatief gestaan.
Eigenlijk bevalt LineageOS met Opengapps en F-droid me prima. De meeste Google apps heb ik inmiddels uitgeschakeld en vervangen met apps uit de F-droid store zoals Fairemail, NewPipe, Radiodroid, VLC, Ghostcommander etc.

Een telefoon zonder Google besturingssysteem en apps zou voor mij nog beter zijn. Ik kijk liever uit naar de volledig vrije besturingssystemen uit de open source hoek zoals KDE Plasma Mobile en Ubports. Het initiatief van Huawei vind ik wel goed, omdat het voor het bedrijf noodzakelijk is en de markt wel wat concurrentie kan gebruiken.
Ik verwacht dat banken en overheden (digid) er geen apps voor gaan uitbrengen, dus ik acht de kans dat het aanslaat niet groot.
Als ze een aanzienlijk marktaandeel weten op te bouwen, dan zullen ze op een gegeven moment wel overstag moeten.
Als ze een flink marktaandeel in het westen halen wel ja. Maar dan krijg je het kip-ei probleem; zonder ondersteuning van westerse apps zal dat marktaandeel niet snel groeien hier.
Nee hoor. Sterker nog: het kan goed zijn dat er regels komen voor banken dat ze dat niet mogen.
Jammer dat het OS vanuit het eerste gezicht erg op Android lijkt. Ik had liever wel iets anders gezien zodat de Chinese producten niet elke keer op een knock-off lijkt.

Ze zijn sterk kwa specs en het werkt prima maar jammer dat het altijd op iets moet lijken.
Vergeet niet dat voor Chinesen iets kopieren een vorm van hoge mate van respect is.
In het Westen wordt ook meer en meer gekopieerd.

Maar beter goed gekopieerd dan slecht bedacht.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 13 juni 2019 16:58]

Het is natuurlijk niet voor niets dat het op Android lijkt... Bij het ontwikkelen van dit soort software wordt bij het maken heel erg goed gedacht over hoe het er precies uit moet komen te zien en welke knoppen waar zitten, hoe alles werkt. Hier zit een hele gedachtegang achter. Dus als je iets gaat maken kun je natuurlijk hier zelf veel geld en tijd in steken om het wiel opnieuw uit te vinden, of je maakt gebruik van hetgeen allemaal al is bedacht en zich heeft bewezen. En daar zijn ze in China best goed in..... :)
@arnoudwokke hoe staat ermee met de huidige toestellen zoals de mate 20 pro? Zullen zij de upgrade naar de nieuwe OS krijgen?
hoe staat ermee met de huidige toestellen zoals de mate 20 pro? Zullen zij de upgrade naar de nieuwe OS krijgen?
Huawei heeft mij niets laten weten sinds het statement over 'we blijven telefoons ondersteunen' en ik heb via-via gehoord dat ze alleen dingen naar buiten brengen als ze het zeker weten. Ik zou er iig niet op rekenen, want het zou Google-diensten weghalen van al verkochte telefoons en dat zou veel consumenten in de war brengen, lijkt me.
Dit lijkt mij de nekslag. Ik zie geen smartphone slagen zonder Play of App Store in het 'westen'. Tevens gaat een gehaast ontwikkeld OS vol met gaten en kieren zitten, hackers paradise.
Hongmeng, wat de oorspronkelijke naam is van Ark OS wordt al sinds 2012 ontwikkeld, waarschijnlijk als backup voor wanneer zoiets als dit zou voorvallen.
Hongmen is android app compatible, dus apps uit de play store zullen gewoon kunnen draaien op Ark OS.

Ik zou zeggen, laten we eerst afwachten hoe dit daadwerkelijk draait en of ze nog toestellen kunnen slijten na al die negatieve publiciteit in het westen voordat we ze afschrijven.
Misschien komen ze wel met een geniale campagne of geweldige acties waardoor ze kunnen slagen.

Maar met de huidige info kunnen we nog niks zeggen over hoe kwetsbaar dit 'nieuwe' platform zal zijn.
Ze hadden al een tijd plan B
Denk dat de Amerikanen wel op hun schreden terugkeren.

Het bezit van al die data die ze via Google kunnen vergaren over de Chinezen weegt veel zwaarder dan een handelsoorlog.
Want Google geeft die data? Het kan, maar het lijkt me niet. Als dat ooit naar buiten komt gebruikt bijna niemand Google meer. Dit geldt voor meer bedrijven in Amerika trouwens.
Beetje naive gedachte. Wat de Snowden files zichtbaar hebben gemaakt is dat alle grote Tech bedrijven (Apple, MS, Google, Cisco) een directe koppling hadden gemaakt waar de NSA gebruik van maakt(e)
PRISM
https://en.wikipedia.org/...SM_Collection_Details.jpg
Alleen Amerikanen worden beschermt tegen de patriot Act. Data opvragen van niet Amerikanen kunnen ze gewoon doen zonder tussen komst van een rechter, dat is wat de patriot act bied aan de veiligheids-diensten.
Gooi er wat termen als fake news er tegen aan en iedereen volgt gewoon weer als een mak schaap.

(Incl mezelf ;))
Moet je als consument nog wel een valabel alternatief hebben, die zijn er natuurlijk met hopen. :+
Bovendien ligt de gemiddelde consument (die je doorgaans niet in deze comment-sectie of t.net zal terug vinden) amper wakker van wat er met zijn of haar data gaande is. Mensen verkopen tegenwoordig hun ziel voor meer likes & duimpjes...

Bovenstaande screenshots zien mij eruit als oldschool android...weinig attractief eerlijk gezegd. En laten we een kat een kat noemen, een ecosysteem zonder de grote bekende G-apps of zonder laten we zeggen een facebook/instagram/whatsapp (want amerikaans) is in de huidige westerse markt een doodgeboren kind. Je moet als bedrijf al een serieus lange adem/diepe zakken hebben om een alternatief voor Android enig marktaandeel te doen verkrijgen, dat is een proces van jaren. En dan nog...mag je nog zo'n goede hardware hebben.

[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 13 juni 2019 14:33]

Mwa, doodgeboren kind vind wat ver gaan, er is een aardige community die graag van de google meuk af is,, desalnietemin of het rendabel is is idd twijfelachtig. Op de chinese markt / Azië zie ik het nog wel lukken, als je afzet markt eu en usa is, dan heb je wel een probleempje
Nee google maakt analyses en verkoopt die, scheeld is de helft al gedaan ;)
De Gapps zijn sowieso niet geïnstalleerd op telefoons in China toch?
Daar is WeChat de grote speler, moet zeggen werkt wel goed, echter je privacy........................
werkt wel goed, echter je privacy.............
Hee, het is China. Hebben ze daar eigenlijk wel een Chinees woord voor privacy.?

En dan nog, als je weet dat een heikel punt is houd je er rekening mee. Als ik een telefoon zou willen hebben / kunnen gebruiken zou een Huawei zeker een kanshebber zijn.
Nou, hebben wij in Europa dan wel gehoord van privacy? Vanwege de Amerikaanse Patriot act mag de regering welk data dan ook ophalen van alle niet-amerikanen. Nou fijn dan. Het maakt in zekere zin niet bepaald uit of je in kamp Amerika of kamp Azië staat. Ik heb meer vertrouwen in China. Amerika staat er bekend op tot het keren van hun rug tot je wanneer je dat het laatst verwacht. Nogal walgelijk gedrag als je het mij vraagt...
Nou, hebben wij in Europa dan wel gehoord van privacy?
Gehoord wel. Het schijnt leuk te zijn om te hebben.
Maar ik zei overigens dat ik een Huawei zou kiezen als ik een telefoon zou willen hebben. China is tenslotte verder van mijn bed dan het Westen.
Chinezen hebben hun eigen tech industrie. Dat is waarom de Amerikanen zo panisch zijn: hun grootste export product staat onder druk. Als landen om gaan en Chinese software gaan gebruiken is het hek van de dam. Er is helaas voor de Amerikanen geen natuurwet die zegt dat Chinezen niet kunnen coden.
Ja hoor, die is er wel. zo'n 90% wordt nog steeds in de VS uitgevonden.
Google website zit daar min of meer in de ban, dus data vergaring daar zal wel meevallen. Daar word data vergaard via WeChat
Logisch gevolg en NIET interessant voor ons in West Europa.
Ze zullen zich op hun grote markten focussen en wij zijn daar geen van.
De nadruk en dus ook specifieke apps zullen zich richten op hun markten en die is totaal anders als de onze en derhalve niet fijn om te gebruiken voor de gemiddelde europeaan.

Waarom focussen op een West europa met slechts 280 miljoen inwoners als je bijv. India kan veroveren dat weleens meer inwoners zal gaan hebben in de toekomst dan China zelf.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 juni 2019 14:28]

India is niet zo'n goed voorbeeld. De overheid daar schermt hun ICT misschien nog wel sterker af dan China.
Huawei zal ze wellicht hun eigen aangepast OS kunnen aanbieden teneinde India de control te laten houden en Huawei niet de klanten verliest zoals nu gebeurt voor Google, en allerlei USA hardware fabrikanten.
India is een hele belangerijke markt.

De chinezen begrijpen handel als geen ander en zijn zich meer dan ooit bewust dat ze de schijn tegen hebben mbt spionage. Met hun eigen OS kunnen ze alle kanten op en zijn niet meer afhankelijk.
In India geef ik Huwaei niet veel kans. Daarvoor is India zelf veel te ver ontwikkeld wat ICT betreft, ook wat mobiel OS betreft: http://www.indusos.com

En dan heb ik het nog niet eens over de spanningen in de grensstreek tussen China en India.
Mooi! Nu afwachten hoe dit uitpakt, hoop dat ark ook daadwerkelijk doorbreekt.

Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als er 5 grote ossen komen (xiaomi mag er ook wel 1 lanceren en misschien nog een leuke Europese tegenhanger zou ook mooi zijn). Nu alleen hopen dat app ontwikkelaars de apps makkelijk kunnen ontwikkelen dat het op allemaal of bijna allemaal soepel en hetzelfde werkt and im happy,,

Grote dromen, maar dromen mag.
Het succes zal ook vooral regionaal heel veel verschillen. M.a.w. het zou best eens een succes kunnen worden hier in Azie, terwijl het in de EU (en de rest van Europa) mogelijk veel minder is.
Daarnaast is ook heel goed mogelijk dat het opgelegde handelsverbod binnen niet al te lange tijd weer van tafel is.

Wat dit wel duidelijk maakt is dat dit een goede waarschuwing is, en dat telefoon/hardware producenten, met name dan uit China goed moeten kijken naar alternatieven, niet alleen op software/OS gebied overigens. maar ook op onderdelen.
Zou dit OS in de achtergrond niet gewoon een fork zijn van Android (AOSP) zijn met daarop veel modificaties?
Zo ziet het er wel uit en dat zou ook verklaren hoe ze zo snel een ander OS op de markt kunnen brengen.

Dit zal hoogstwaarschijnlijk gewoon AOSP zijn met hun eigen app store.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee