HMD gaat mogelijk stoppen met Nokia Plus-telefoons

HMD gaat het aantal Nokia-telefoons met de aanduiding Plus reduceren of zelfs helemaal met die naam stoppen, zegt een topman van HMD Global in een interview. De naamgeving zou verwarrend werken.

Zo heette de rechtstreekse opvolger van Nokia 7 Plus Nokia 8.1 en niet Nokia 7.1 en dat is iets waardoor consumenten in de war kunnen zijn geraakt, zegt Pranav Schroff, de topman verantwoordelijk voor productplanning, in een interview met Gadget360. "We zullen ervoor zorgen dat we eenvoud in de naamgeving terugbrengen, zoals we het in eerste instantie bedoeld hadden."

HMD Global begon in 2017 met namen als Nokia 8, Nokia 6 en Nokia 3 en er was het plan om de opvolgers dezelfde naam te geven. "In de praktijk gebeurt dit niet. Het oude model blijft in de verkoop en daalt in prijs, en dan krijg je een beetje verwarring." Vandaar dat HMD overschakelde op een naamgeving als Nokia 6.2 en 7.1.

De fabrikant heeft sinds begin vorig jaar veel modellen uitgebracht in de Benelux. Dat zijn 9 Pureview, 8 Sirocco, 8.1, 7 Plus, 7.1, 6.1, 5.1 Plus, 5.1, 4.2, 3.1 Plus, 3.2, 3.1, 2.1, 2.2, 1 Plus en 1. In andere landen kwamen ook andere modellen uit. De veelheid aan modellen heeft HMD niet meer marktaandeel opgeleverd. Volgens IDC daalden de leveringen in Europa met 32 procent. HMD is lang niet de enige die veel smartphonemodellen heeft uitgebracht. Onder meer Samsung en Huawei hanteren dezelfde strategie. Samsung bracht ongeveer 25 verschillende modellen uit in die tijd, Huawei rond 35.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-06-2019 • 14:03

84 Linkedin

Lees meer

Reacties (84)

84
81
43
1
0
25
Wijzig sortering
Ik ben best verbaasd dat de leveringen van HMD in Europa zo gedaald zijn. In mijn zoektocht naar een Android One toestel (vanwege garantie van 2 nieuwe android versies en 3 jaar security updates na introductie) kwam HMD als een van de weinige steeds naar voren. Ik heb de indruk dat ze heel aardige mid range smartphones in hun productportfolio hebben. Zelf heb ik in elk geval een Nokia 8.1 aangeschaft en die bevalt me nog steeds uitstekend.
Verkopers zijn niet happig om Android One toestellen aan te bevelen aan hun klanten. Dat je OS altijd op de allerlaatste versie/secury patch zit is leuk maar de apps durven achter lopen tot zelfs niet beschikbaar omdat je OS te nieuw is. Heb het zelf met meerdere apps voorgehad die buggy liepen waarvan ik 1 zelf samen met de ontwikkelaar getest heb om er een permissie probleem uit te halen.
Dan komen de gebruikers uiteraard klagen in de winkel want het is een slecht toestel dus tenzij je duidelijk aangeeft Android One te willen adviseren ze je alles behalve Android One aan.

Google heeft dus nog werk aan de winkel.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 13 juni 2019 14:23]

OS te nieuw... ik heb dat alleen nog maar meegemaakt wanneer ik een Beta draai op mijn Pixel 2. Heb jij een bron van dit voorval. Want ik ben het letterlijk nog niet tegen gekomen. Ik ben ook alleen maar gestopt met de Android Q beta omdat het killen van achtergrond processen iets te heftig was o alles te kunnen gebruiken dat ik gebruik. Nogmaals we hebben het dan over de beta. Niet de laatste versie van Android.
deleted is nog steeds niet beschikbaar wegens OS te nieuw => [url]deletedl[/url]
Swiftkey heeft ondertussen deftige Android Pie support maar ervoor flipte het ding regelmatig
Sleep as Android backup => dat was diegene met permission issues
Scarlet app onwerkbaar => gefixt met een support voor Pie update

En dan zijn er nog tal van andere waar ik zag dat ze plots een support for Pie update uitbrachten voor hun app terwijl ik al lang op Pie zat. (en ik heb het niet over Beta versies, gewoon Android One op een toestel van HMD)

[Reactie gewijzigd door sprankel op 14 juni 2019 14:04]

die website van u-> js coinminer....(al dan niet via advertentie)
Er loopt inderdaad een verdacht js script op die site, gezien het een legit bedrijf is met een dienst dat door ziekenfondsen terug betaald word waar overigens ook geen advertenties op komen ze aangeschreven met mijn bevindingen. Bedankt voor de info!
Fair enough... Swiftkey gebruikte ik tijdens de beta zonder problemen, bijzonder. Nja... weer wat geleerd ^^
maar de apps durven achter lopen tot zelfs niet beschikbaar omdat je OS te nieuw is.
Dat ligt aan de brakke apps en niet aan het OS toch?
App bakkers zouden genoeg tijd moeten hebben (met betas) om hun apps compatible te maken.

Oude OS versies zijn voor developers zeker ook geen pretje.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 13 juni 2019 15:35]

Ik zou zeggen os probleem - dat je oude apps niet op het nieuwe os kan draaien is een slechte zaak.
Als de apps netjes geschreven zijn kan dat gewoon..
CopyPasta vanuit een ander topic:

Mwa, mij eerlijk gezegd niet. Ik ben bij HMD ingestapt met de Nokia 8. Dit was een aardig compleet toestel en kwam met een mooie prijs. Maar na nog geen twee jaar begint het toestel toch wel wat kuren te vertonen: home/back/switch knoppen die niet meer werken, backlight bleeding vlek, camera die 9/10 trilt waardoor je geen foto's kan maken. De kale Android die er opstaat is leuk voor op het doosje maar voegde voor mij weinig toe, zo heb ik een hekel aan sommige keuzes die Google met Android 9 heeft gemaakt. Maarja stock Android dus je hoeft niet te hopen op een fabrikant die dit voor je fixed (Zoals Samsung bijvoorbeeld heeft gedaan).

Ah fijn, tijd voor een nieuw toestel dus. Wat HMD biedt met de Nokia 9 is zwaar teleurstellend (de bezels vind ik prima) zo vraag ik mij af waar de 3.5mm connector is gebleven, moet het toestel zo groot? Ook in het lagere segment heeft HMD nu niets wat echt interessant is voor mij. Uiteindelijk ben ik dan ook over gestapt van HMD naar een Samsung S10e (die gelijk mijn ergernissen van Android 9 weghaalt dankzij Samsung's OneUI en betere dual sim ondersteuning biedt).
Maar hoe is het update beleid inmiddels van Samsung, dat is voor mij juist de reden geweest om Samsung vaarwel te zeggen en voor HMD te gaan (ondanks dat ze toen nog geen trackrecord hadden)

Voor mij persoonlijk zijn de eisen als volgt qua prioriteit;
 • Snelle updates (security)
 • Hardware (hoeft niet perse de nieuwste SOC te zijn tho)
 • Prijs
Zelf zit ik nu (mag zo weer een werk toestel uitkiezen) te twijfelen tussen;
 • Purism Librem 5
 • HMD/Nokia 9 Pureview
De Librem vanwege het privacy/security aspect en dat ik dan verlost ben van google, en de HMD vanwege het inmiddels goede track record van HMD betreffende security updates.
Maar hoe is het update beleid inmiddels van Samsung, dat is voor mij juist de reden geweest om Samsung vaarwel te zeggen en voor HMD te gaan (ondanks dat ze toen nog geen trackrecord hadden)
Dat heeft bij mij destijds ook meegespeeld en was onderandere de reden dat ik voor de Nokia 8 gegaan was. Echter is de update situatie vandaag de dag anders dan twee jaar geleden.

De S8 van mijn pa is even up-to-date qua security patches als mijn Nokia 8, het duurde alleen ietsjes langer voordat Android 9 werd uitgerold. De tab10.1 (2016) van mijn ma van €250 destijds was ook netjes van Android 6 naar 8 geüpdatet door Samsung. Dus wat dat betreft vertrouw ik Samsung wel, helemaal met hun topmodellen. Daarom ben ik nu ook voor de "kleine" S10e gegaan.

Zou graag een telefoon zonder Google/Android willen maar dat is mij nog een stap te ver om iets als Librem/Sailfish als daily driver te gebruiken, Windows is dood op telefoons en iPhones voldoen niet aan mijn eisen- en wensenlijstje. Dus tja :'(

[Reactie gewijzigd door Caayn op 13 juni 2019 22:18]

Grote voordeel van de Nokia 8 is dat ze vaak zeer goedkoop te krijgen waren. Zo heb ik zelf er 250 euro voor betaald (wel een vieze koper kleur (roze) maar er zit toch een hoesje overheen.
Voor de rest geen problemen nog mee gehad (klopt af).
De realiteit voor niet-tweakers is dat die daar ook niet specifiek op zoeken, dus zo raar vind ik het niet.

Als je uit blinkt in iets waar weinig vraag naar is dan ben je misschien wel dapper maar niet meteen slim bezig.

De prijs was ook nog een positief ding want de prijs/kwaliteit is prima maar steeds meer aziatisch aanbieders die hier hun telefoon via de reguliere verkooppunten verkopen verstoord dat natuurlijk.

Denk dus dat de vraag vooral kwam uit de prijs en niet de software...
Ik heb een 8 en die is gewoon niet goed. Slechte ontvangst, bijna onmogelijk om een gesprek te voeren tenzij in de allerbeste omstandigheden, stopt vaak met laden, koptelefoon slecht contact. Geen wonder dat men geen tweede Nokia koopt.
Welke 8 dan? De sirocco of het eerste 8 model?
Ik heb mijn 8 nu bijna 2 jaar en nog nooit problemen gehad (op de camera issues na)
Dan zal je een brak toestel hebben, ik heb een 8 en een 8 sirocco gehad. Beide top toestellen, behalve op foto vlak dan, maar daar heb je dan de 9 pureview voor.
Waarschijnlijk omdat de meeste mensen een winkel binnenlopen, of de abbonnements-verleng-site aanklikken, en als dat Nokia niet tussen staat of gepromoot wordt, dan zullen ze die niet zien.
Motorola ook Android One
Wat bij mij de doorslag gaf voor een note 9 te kiezen en niet een Nokia waren de specs en vooral de accu duur. Overigens veel meer dan dat er de naam Nokia op staat is er weinig Nokia meer aan deze toestellen. Dan is de vraag... koop ik een Samsung waarvan je zeker weet dat ze goed zijn. Of koop je een Nokia die ze net zo goed hmd hadden kunnen noemen. Kijk als je de Nokia naam voert dan moet je ook iets met de naam en je product doen. Gewoon android one erop pleuren en er een Nokia logo op zetten is niet genoeg. Nokia is jaren heer en meester geweest door het costimizen van instellingen. Je kon het zo gek niet bedenken of de functie zat in de instellingen. Dat was een grote plus van Nokias. Je moet als fabrikant iets terug brengen van een merk als je de naam voert anders is er niks waarom je zou moeten kiezen voor je merk. Standaard toestellen met een ok accu en een groot scherm met ronde hoeken zijn er 1000den van
Het is nog steeds Nokia, hun kantoor zit naast Nokia met grotendeels oud medewerkers. Ja ze draaien nu Android en doen op software gebied weinig (is dat nodig?), maar verder nog steeds een degelijke en betaalbare telefoon.
Het is nog steeds Nokia, hun kantoor zit naast Nokia met grotendeels oud medewerkers

Net zoals ASML dus Philips is? Immers dat bevat ook veel oud-Philips medewerkers en hun kantoor zit ook in de buurt ... Of dat Philips TV's ook nog steeds het Eindhovense Philips is dat medische apparatuur maakt? 8-)

HDM is een Chinees bedrijf dat hun juridische en uitvoerende hoofdkantoor in Finland heeft geplaatst en veel oud-Nokia en oud-Microsoft medewerkers in dienst heeft. Het heeft bovendien de rechten op het plaatsen van een 'Nokia' logo met bijbehorende lettertype op Chinese Android telefoons gekocht van Microsoft en het échte Nokia. Dat heeft weinig te maken met het oorspronkelijke telefoonmaker Nokia. Het feit dat het échte Nokia een volledig onafhankelijk bedrijf is geeft dat juist aan.
snap niet waarom iemand met verstand van smartphones ooit een samsung zou kopen.. de nokia's doen het waarschijnlijk beter met 1000 mah minder en de troep van samsung wat je niet nodig hebt zorgt voor een stug toestel vol met bugs.
Ik moest van mijn Nokia Lumia 735 Windows phone naar Android en kwam uit op een Samsung A8. Ik was wel een beetje huiverig ivm de bloatware maar in de praktijk heb ik daar dus geen last van. Het kan ofwel verwijderd, ofwel uitgeschakeld, ofwel zo ingesteld via machtigingen dat het niets doet.

Ondertussen heb ik wel een stevige en snelle telefoon met goede accu (einde dag nog ~70% accu), goede camera, relatief compact formaat en een prachtig oled scherm. Via AliExpress een draadloos laden module voor €2,50 gekocht en ik ben super happy.

Als mijn toestel troep is, en een voorbeeld van een slechte, buggy telefoon, dan wil ik wel eens een goede zien :+
Ik ben zojuist van Nokia naar Samsung overgestapt en heb absoluut geen spijt :+
t kan beter zijn geworden tegenwoordig. Vrienden van mij die altijd samsung hebben die hun nieuw toestel zit al vol met bugs, zoals niet deftig draaien etc, haperen ,... ook heb ik alleen nog maar bij samsung meegemaakt dat dat een factory reset een bootloop veroorzaakt , of gewoon random bootloops krijgt, warm lopen , vast lopen,... Iedereen die ik ken die van samsung naar een ander merk zijn gegaan zijn zegt nooit meer een samsung te kopen. Om nog maar te zwijgen van de woekerprijzen.
Bootloops ben ik wel een soirt van tegengekomen bij mijn tab s2, verder lopen ze prima. Was overgestapt op LG, bootloop (kon helemaal niks meer, wel gratis gerepareerd), oververhitting, na 3 maanden weer problemen met een nieuwe batterij... Met Samsung geen problemen gehad met de telefoons, alleen watersxhade door eigen stommiteiten :) Oh en een kapot touchscreen omdat ik ermee naar de speeltuin ging en iets te wild was
Je bedoelt dat de techniek die zorgt voor een hogere accuduur ook een accu duur maakt? _/-\o_
:)
Als een accu veel geld kost dan is de accu duur. Als je accu lang of juist niet lang mee gaat heb je het over de accuduur.
Er is een ezelsbruggetje voor wanneer je een spatie nodig hebt om van twee woorden een samengesteld woord te maken: nooit!

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 13 juni 2019 18:38]

Accu DUUR wel echt een leuke grap! ! @sygys @jimshatt
Geen grap. Als iemand een telefoon evalueert en ik lees snel over de tekst heen, dan zijn uitdrukkingen als ‘software matig’ en ‘accu duur’ ronduit verwarrend.
Klopt, als je spatiegevoelig bent, kunnen dit soort fouten je zomaar op het verkeerde been zetten.
Ik neem maar aan dat je dan ook wel bekend bent met www.spatiegebruik.nl
Grappig dat jij een +1 krijgt en ik een -1 terwijl we beiden even off-topic zijn. Maar goed, de vraag wanneer je woorden kunt/mag/moet samenstellen is natuurlijk belangrijker dan hoe je dat dan moet doen. Vandaar dat ik (overduidelijk voor de grap) ikzie samenstelde.

Overigens zijn er toch wel gevallen waar ik soms over twijfel, zoals samenstellingen met "hoe": hoe laat vs hoeveel.
Hoe moeilijk kan het nu zijn om op voorhand een goede naamgeving uit te denken. Één die ook nog eens flexibel genoeg is om voldoende varianten toe te laten.
Relatief moeilijk blijkbaar, zelf zou ik zeggen dat ze met de huidige x.y formule genoeg opties hebben om binnen dezelfde hoofdmodellen andere versies uit te brengen over de jaren heen (2.1, 2.2, 2.3 - 3.1, 3.2, 3.3. etc), maar dit is blijkbaar nog steeds niet duidelijk genoeg.
Dan wacht ik wel op de 3.3.1.0.

[Reactie gewijzigd door DeathMaster op 13 juni 2019 15:39]

you - made - me - laugh
Voortschrijdend inzicht heet dat. Als je vantevoren weet dat oude modellen in de winkel naast de nieuwe staan dan zorg je dat ze verschillende namen hebben. Dat was blijkbaar niet het originele plan. Citroën heeft gewoon een nieuwe C3 uitgebracht, maar Peugeot ging van 107 naar 108.
Ook niet gek dat de levering met 32% is gedaald. Het is een redelijk verzadigde markt en mensen doen langer met hun mobiele telefoon. Daarnaast is de eerste hype wel weer geweest voor het merk Nokia. Daarnaast hebben ze wat problemen gehad met bugs bij nieuwe toestellen wat ook niet helpt in het vertrouwen van mensen. Ken verschillende mensen die gaan overstappen naar een ander merk omdat hun Nokia niet bevalt door de bugs. De onoverzichtelijk modelnamen heeft waarschijnlijk niet geholpen. Maar het blijft wel knap dat ze in een korte tijd zo groot zijn geworden.

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 13 juni 2019 14:09]

Anoniem: 181786
@chrisborst13 juni 2019 14:23
Dat is voor het eerst dat ik hoor van bugs in Nokia toestellen. Mijn enige ervaring zijn de reacties op de Tweakers frontpage en daar wordt het merk en worden de toestellen de hemel in geprezen.
Wat mijn ervaringen zijn is dat met mijn Nokia 8 een tijdje supertraag was, eigenlijk sinds Oreo release.
Dit is wel opgelost, maar mijn mening is dat het sneller had gemoeten.

Verder heb ik nog een Nokia 2, als babyfoon. Deze krijgt niet definitief, maar slechts optioneel Oreo. Dit zegt eigenlijk wel dat ze meer beloftes hebben gemaakt dat ze konden waarmaken.

De belofte was dat alle toestellen tot dan toe allemaal Oreo zouden krijgen.
Om het optioneel aan te bieden vind ik wel dat ze het netjes hebben opgelost.
Als een telefoon op een gegeven moment net aan de hardware vereisten voldoet, vind ik het eigenlijk juist heel netjes om het optioneel te maken.

Ik kreeg indertijd op mijn iPhone 3G een door apple aanbevolen update waar de telefoon gewoon te traag voor was. Na de update koste het 30 seconden of langer om de dialer te openen en zag ik het scherm elementgewijs opgebouwd worden.

Terug naar de oude versie kon niet, de enige oplossing voor een verder nog in prima staat verkerende telefoon was weggooien en een nieuwe kopen.

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 13 juni 2019 16:59]

Ja voor iOS vind ik het zeker een ander verhaal.

Daar worden feature updates zoals iOS 11.0 verplicht doorgevoerd. Toestellen die het niet ondersteunden kregen daarmee ook geen security updates meer uit de 10.0 branch.
Ik heb een Nokia 6.1. Jaar lang perfect toestel geweest, nog steeds. Accuduur is prima, camera is goed genoeg voor wat fotootjes op het werk. Snelheid is dik in orde. Alleen doet de speaker het niet meer als je met iemand belt, die is ermee gestopt een aantal weken geleden - alleen handfree of via bluetooth. Nou gebruik ik 99/100 bluetooth oortjes, het is toch erg vervelend.

Nog geen tijd gehad om hem na te laten kijken.
Mijn vader heeft een Nokia 2 en het is wat het is qua toestel. Maar iedere week is er wel een update en dat begint wel heel storend te worden.
Welke bugs? Ken een aardige hoeveelheid mensen met diverse Nokia telefoons en bugs is iets wat ik nog nooit voorbij heb horen komen.
 • .Welke bugs? Ken een aardige hoeveelheid mensen met diverse Nokia telefoons en bugs is iets wat ik nog nooit voorbij heb horen komen.
Mijn vorige telefoon was een Nokia 7 plus en die ging gewoon meerdere keren spontaan opnieuw opstarten tijdens het laden. Overigens had mijn vrouw met haar Nokia 7 plus nergens last van. Nu heb ik trouwens een goedwerkende Nokia 8.1 :*)
Het kan natuurlijk altijd een maandagochtend dingetje zijn ;-) Hoewel ik moet toegeven dat mijn 7 plus ook wel eens spontaan opstart tijdens het laden nu ik er over nadenk. Het Android One blijft voor mij een reden om Nokia enthousiast te blijven, al zijn de nieuwe telefoons van Nokia wel heel erg onder en midden segment en mis ik een topper. Weinig roddels over nieuws wat dat betreft.
Ik heb iets meer dan 2 jaar de Nokia 8, mijn dochter de Samsung S8 edge, is aan haar 2de scherm en 2de batterij toe en is ondertussen klaar voor een andere. Mijn Nokia kan nog even verder maar voor de camera begin ik toch even rond te kijken. Ik probeer bij Nokia te blijven. Snelle updates en robuust gemaakt.
Ik heb iets meer dan 2 jaar de Nokia 8
Is de Nokia 8 niet aan het einde van de zomer van 2017 uitgekomen :?
Ik probeer bij Nokia te blijven. Snelle updates en robuust gemaakt.
Snelle updates ben ik het mee eens. Echter robuust vind ik de nieuwe HMD Nokias niet. De mijne heb ik in september 2017 aangeschaft maar hij vertoond nu al aardig wat keuren, waaronder de USB-C poort die niet altijd de kabel accepteer, de home/back/switch(?) knoppen die niet meer reageren, camera die trilt waardoor je geen foto's zonder golven meer kan maken, backligt bleeding vlek onderin het scherm, image retention wat steeds erger wordt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 13 juni 2019 14:59]

Ik heb zelf ook de Nokia 8 maar dan sinds oktober 2017, het enige waar ik last van heb is inderdaad die kabel die hij soms niet accepteerd bij andere opladers dan die van nokia zelf. Ik dacht eerst misschien te weinig amperes die van nokia is 2.5 en de andere 2.1 maar aan mijn wekker van 1 doet hij het wel weer goed met dezelfde kabel iemand ideeën?

Verder wil hij bij sommige updates mijn vingerafdruk nog wel eens vergeten :S
Heb je de USB-c poort al eens goed schoongemaakt / ontdaan van stof (bijvoorbeeld met een tandenstoker oud)? Deed wonderen bij mij.
Jazeker, dat trucje gebruikte ik ookal bij mijn Lumia 950. Echter lijkt de connector op mijn Nokia 8 niet goed meer te klemmen, het verwijderen van stof heeft weinig effect.
Bij mij viel de connector ook spontaan uit de USB-c poort. Na schoonmaken was het probleem voorbij. Eerlijk gezegd viel het stof mij niet op, tot ik het eruit haalde.

Maar bij jou zou het natuurlijk ook wat anders kunnen zijn.
Zou ermee oppassen. Mijn Sony X Compact had dat probleem, maar toen ik voorzichtiggepulkt had met een tandenstoker om stof eruit te halen deed hij het nog minder goed. Na de kabel er in een bepaalde hoek in te moeten drukken om contact te maken en een paar keer in de nacht gestopt te zijn met opladen (is ie sochtends opeens nog leeg) heb ik maar een S10e gekocht met draadloos laden. Overigens wel ruim 2,5 jaar met de Sony gedaan.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 13 juni 2019 16:50]

Ik had geen keus meer. De USB-c kabel viel er spontaan uit. Ik stond op het punt om 'm op te sturen tot ik de tip van het schoonmaken vond. Ik heb het voorzichtig met een dun stokje leeggemaakt en vervolgens met perslucht nageblazen. Ik heb verder geen problemen meer ondervonden.

Het enige wat ik lastig vind aan de Nokia 8 is het iets gebolde scherm waardoor ik niet lang met een screenprotector doe. Verder vind ik het een zeer stabiel werkpaardje zonder fratsen.

Ik zit overigens ook naar de S10E te kijken als opvolger. Bevalt het? Geen stotteren vanwege een zware skin?
De Samsung skin is niet mijn favoriet, maar er zit een high end processor dus stotteren in de UI gebeurt nooit. Ik speel geen zware games though. Ik heb een korte review achtergelaten toen ik hem kocht:
pricewatch: Samsung Galaxy S10e Zwart

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 14 juni 2019 10:27]

Nokia 9 pureview, prachtige plaatjes :)
Ik had gedacht dat die lui van HMD wel een no nonsense super goede, complete telefoon konden bouwen. Valt toch tegen. Serieus, hoe moeilijk is het? Waarom doet geen enkel merk het volgende:

Pak een hoogwaardig 18:9 1080p LCD.
Design je telefoon met vingerafdrukscanner aan de voorkant, zo'n platte, zodat je bezel niet super groot is.
Prima midrange camera erin, nfc, headphone jack, dualsim + micro sd. Zorg dat de speaker een beetje prima is, laat de earpiece meedoen. IP rating hoeft niet. Is absoluut geen dealbreaker voor de midrange gebruiker.
En nu komt ie, snapdragon 675, 6gb ram, 64gb opslag, +-3800mah accu. Quick charge brick en cheap hoesje in de doos. Als je echt tof wilt doen: verwijderbare achterkant, verwisselbare accu.
Optimaliseer een beetje, android one, beloof 2 upgrades, 3 jaar updates. Kom je belofte na.

Zorg dat het daadwerkelijk een geweldig toestel is voor rond de 350 euro. Laat het reviewen door tweakers/hardware.info/de buitenlandse versies hiervan.
Doe een reclame campagne waarin je pocht met je hoge review scores.
Zorg dat de telefoon breed verkrijgbaar is.

Et voila, je hebt een hitje. Maak wat winst, verdien naamsbekendheid. Mond op mond reclame doet de rest.

Ik zal het vast te kortzichtig bedenken allemaal, maar de door mij beschreven telefoon is beter dan wat HMD nu op de markt zet.
Op de vingerafdrukscanner aan de voorkant en 6GB na voldoet de Nokia 8.1 aan al je specs met zelfs een snellere SOC (SD710). Perfecte telefoon wat mij betreft! Die 6GB RAM is niet perse nodig wat mij betreft: 4GB is ruim voldoende.

edit: I stand corrected. De 675 is misschien iets sneller, het verschil zal nauwelijks merkbaar zijn :)

[Reactie gewijzigd door Thedr op 13 juni 2019 14:42]

De 675 is vrijwel hetzelfde als de 710, overal.
https://www.digit.in/feat...ange-soc-to-lo-46630.html

De 675 is wat sneller, maar de 710 heeft een wat beter modem.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 13 juni 2019 14:42]

Maar de 8.1 voldoet dus bijna volledig aan al jouw eisen?
Ik zou geen glazen achterkant doen. Onnodig kwetsbaar, heeft toch geen draadloos laden. Scherm is niet van topkwaliteit. Neem bijvoorbeeld een moto g5 plus uit 2017. 1080p, dik 600 nits helderheid, en energiezuinig. Erg goed scherm, en dat in een toendertijd 250 euro telefoon. Nu zie ik modernere en duurdere telefoons zoals die nokia 8.1, en die komt dan niet aan de 500 nits. Waar gaat het dan mis denk ik, en waarom een lelijke onnodige notch.

Voor de rest prima telefoon hoor, jammergenoeg zijn er wat issues qua bouwkwaliteit, kapotte poorten enzo. Kan dus echt beter.
Omdat niet iedereen het zelfde wil, wat jij beschrijf valt bij mij af.
Met mond op mond reclame moet je echt oppassen als het slachtoffer daar niet expliciet toestemming voor heeft gegeven.
Mond op mond, dat doe je als je heel veel chemie voelt voor een ander :P . Laten we het bij mond tot mond houden in dit geval :)
Pak een hoogwaardig 18:9 1080p LCD.
Design je telefoon met vingerafdrukscanner aan de voorkant, zo'n platte, zodat je bezel niet super groot is.
Prima midrange camera erin, nfc, headphone jack, dualsim + micro sd. Zorg dat de speaker een beetje prima is, laat de earpiece meedoen. IP rating hoeft niet. Is absoluut geen dealbreaker voor de midrange gebruiker.
En nu komt ie, snapdragon 675, 6gb ram, 64gb opslag, +-3800mah accu. Quick charge brick en cheap hoesje in de doos. Als je echt tof wilt doen: verwijderbare achterkant, verwisselbare accu.
Optimaliseer een beetje, android one, beloof 2 upgrades, 3 jaar updates. Kom je belofte na.
PIXEL 3a:
 • hoogwaardig 18:9 1080p OLED
 • vingerafdrukscanner aan de achterkant (waarom moet dit aan de voorkant?)
 • high end camera
 • nfc, headphone jack: check; dual-sim en sd-card: helaas
 • goede speaker + stereo: check
 • snapdragon 670 (bijna een match)
 • 4GB ram, maar als je mid range gebruiker bent zou dit meer dan voldoende moeten zijn, zelfs iPad PRO heeft maar 4GB
 • 64GB opslag
 • batterij: 3000mAh voor 3a, 3700mAh voor 3a XL
 • laden door middel van PD > quickcharge want standaard en powerbrick in de doos
 • belooft 3 android updates (tot mei 2022)
 • prijs: 366 voor de 3a, 459 voor de 3a XL (prijzen van amazon)
Ik weet dat het geen exacte match is, maar het komt toch in de buurt als je het mij vraagt. Alleen het breed verkrijgbaar zijn is in BE/NL nog een probleem, maar vlak over de grens zijn ze goed beschikbaar.
Dat vind ik niet meer dan goed, hun GSM's zijn echt goed genoeg prijs kwaliteid als hun benaming nu dus verbetered is het helemaal goed voor mij. :)
Zo heette de rechtstreekse opvolger van Nokia 7 Plus Nokia 8.1 en niet Nokia 7.1 en dat is iets waardoor consumenten in de war kunnen zijn geraakt
Ik had het trouwens ook vreemd gevonden om van de Nokia 7 Plus naar de Nokia 7.1 te gaan. Dan zou ik een Nokia 8 Plus verwachten.
Less is more. Goede beslissing dus in mijn ogen.
Jammer dat ze tot nu toe nooit echt goede high-end Android modellen hebben ontwikkeld. Voorzien van de nieuwste specs, een robuust design maar toch modern (met kevlar oid), handzaam (dus niet die suffe trend volgen), geweldige camera's met techniek van Carl Zeiss, eigen Nokia OS (zoals OxygenOS) en een headphone jack.
Wat dacht je van de Nokia9 Pureview? mooi hig-end SD845 + 6GB+ 128GB (Jammer genoeg volledig glas), Prachtig scherm en prachtige foto's.
SoC van vorig jaar.. en camera valt juist tegen. Verder is dat hele concept van die multi camera lay-out vrij onzinnig, als je meerdere camera's implementeert kies dan voor verschillende perspectieven.
Volgens android planet trek het prachtige foto's.
Volgens GSMArena niet :)
Beste meneer heet Pranav Shroff, en niet Pranov Schroff ;)
Ik heb de 8.1, en ik vind het echt een top ding. Geen problemen, snappy, updates gegarandeerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee