Huawei blijft Android-toestellen ondersteunen, maar rept niet over upgrades

Huawei heeft gereageerd op het intrekken van de Android-licentie door Google. De Chinese fabrikant blijft verkochte toestellen en exemplaren die nog in voorraad zijn, ondersteunen met beveiligingsupdates. Over upgrades naar nieuwe Android-versies zegt Huawei niets.

Huawei heeft een verklaring gestuurd aan Amerikaanse media, waaronder The Verge en TechCrunch. De smartphonefabrikant zegt daarin beveiligingsupdates uit te blijven brengen voor alle bestaande Huawei- en Honor-smartphones en -tablets. Over upgrades naar nieuwe Android-versies rept Huawei niet. Ook laat Huawei zich nog niet uit over toekomstige hardware.

De Chinese fabrikant werkt al jaren aan een eigen besturingssysteem en zou daar naar kunnen overstappen. In de verklaring benadrukt Huawei dat het substantieel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en de groei van Android. Huawei schrijft dat het blijft werken aan een 'veilig en duurzaam software-ecosysteem' voor gebruikers wereldwijd. Daarmee lijkt de fabrikant te hinten op een overstap naar een eigen besturingssysteem.

Google heeft de Android-licentie voor Huawei ingetrokken omdat Amerikaanse bedrijven niet meer zonder toestemming mogen handelen met het Chinese bedrijf. De Amerikaanse regering zette Huawei en zeventig bedrijven die verwant zijn aan de techgigant, vorige week op een lijst van bedrijven met zo'n handelsrestrictie.

Gebruikers van Huawei- en Honor-smartphones kunnen gebruik blijven maken van Google-apps en blijven daarvoor updates ontvangen, datzelfde geldt voor de beveiliging tegen malware via Google Play Protect. Deze ondersteuning blijft in stand omdat Google hiervoor niet hoeft te handelen met Huawei. Als de Chinese fabrikant nieuwe Android-versies naar zijn toestel wil brengen, moet het wel in contact zijn met Google om bijvoorbeeld vroegtijdig bètaversies te krijgen. Nu die samenwerking er niet meer is, moet Huawei zich baseren op de opensourcevariant van Android. Beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies komen pas later voor de AOSP-versie beschikbaar. Ook zijn de Play Store en Google-apps niet inbegrepen. Diverse populaire apps werken niet zonder Google-ondersteuning, zoals apps voor internetbankieren, maar ook Snapchat en Pokémon Go.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-05-2019 • 12:44

360

Reacties (360)

360
335
140
28
1
161
Wijzig sortering
De smartphonefabrikant zegt daarin beveiligingsupdates uit te blijven brengen voor alle bestaande Huawei- en Honor-smartphones en -tablets. Over upgrades naar nieuwe Android-versies rept Huawei niet. Ook laat Huawei zich nog niet uit over toekomstige hardware.
erg mager als je een telefoon voor best wat geld hebt gekocht en je krijgt geen upgrades meer. Dat kan gewoon niet, kunnen we hier niet iets mee als consument?
Nee, er is geen recht op updates (Samsung - consumentenbond rechtszaak). Misschien heb je nog een juridische positie als iets niet meer werkt en je dat wel zou verwachten van een apparaat (ondeugdelijk product).
Alleen als dan door externe (in dit geval Google op last van de Amerikaanse regering) jouw toestel voor jou onbruikbaar wordt gemaakt, dan kun je Huawei er niet op aanspreken. Denk niet dat je ook maar iets van kans maakt om te winnen.
Je moet hier onderscheid maken tussen de verplichtingen van Huawei aan de consument, en de verplichtingen tussen Google en Huawei. Dat zijn 2 verschillende sets van afspraken en wetgevingen die niet direct iets met elkaar te maken hebben.

Huawei zal dus zijn beloften en verplichtingen aan zijn klanten na moeten komen*. Als ze dat niet kunnen zijn ze aansprakelijk, hadden ze maar geen dingen moeten beloven die ze niet waar kunnen maken. Overmacht gaat hier niet op. Ze hadden het gedrag waardoor ze nu geen toegang tot Android meer hebben namelijk achterwege kunnen laten.

Of dat allemaal terecht/rechtvaardig is tegenover Huawei hangt natuurlijk af van de vraag of Huawei echt schuldig is. Dat is een discussie die we hier niet gaan beslissen...

*en zo te zien gaan ze dat ook doen, tenzij ze upgrades naar nieuwe Android versies hebben beloofd aan hun klanten.
Welk gedrag? Tot heden is er nooit hard bewijs gekomen dat Huawei ook maar iets doet waar OA Trump hen van beschuldigt.

Op dit moment wordt hen van alles ontzegt op basis van geruchten en mensen die erg hard kunnen schreeuwen (lees tweeten). Je kan stellen dat ze dus gestraft worden zonder eerst degelijk onderzoek of een rechtzaak en dat lijkt me dan toch echt onmacht.

Als de belasting ten onrechte jouw hele vermogen afpakt omdat iemand riep dat jij fraude pleegde en je vervolgens je rekeningen niet kan betalen noem je dat ook 'onmacht' toch? Je hebt de afspraak gemaakt met die bedrijven dat je financieel hen betaald voor de diensten die je afneemt maar kan niet betalen terwijl je helemaal geen fraude had gepleegd...
Welk gedrag? Tot heden is er nooit hard bewijs gekomen dat Huawei ook maar iets doet waar OA Trump hen van beschuldigt.
Dat zeg ik ook niet. Maar Huawei heeft zich willens en wetens afhankelijk gemaakt van een ander partij, Google. Daarmee zijn ze het risico aangegaan dat die bron op kan drogen, om welke reden dan ook.
Dat ontslaat ze echter niet van hun verplichtingen aan hun klanten.
Is alleen in Europa zo in China niet hoor
Jij hebt geen bewijs gezien bedoel je, maar dat zegt niet zo veel.

Heel veel mensen hier schreeuwen over elkaar heen. Er is geen bewijs er is geen bewijs, je bedoelt ik heb geen bewijs gezien. Da's wat anders
Veel Europese landen gaan niet in de Huawei-boycot mee van America, omdat deze geen bewijzen heeft geleverd. Desondanks wil America dat Europese bondgenoten Huawei ook gaan boycotten.

Als ze een boycot willen, zullen ze toch echt met bewijzen moeten komen.
Ze gaan ons ook boycotten, komen tarieven aan voor Europese auto's
Die zijn er al (2.5%), maar de VS wil dit gelijk trekken aan wat wij als EU aan hen toerekenen (10%), tenzij men hen compenseert. Niet onredelijk toch?

Overigens best mogelijk dat men de VS elders compenseert. Zo blijft de EU autoindustrie (die forse overproductie kent) beschermd, maar krijgen de Amerikanen ook wat.

Zo ook in dit conflict tussen China en de VS. Veel mensen missen dat dit niet los gezien kan worden in een langere strijd tussen beide landen. Trump is het zat met de smoesjes van China dat men verplicht IP moet afstaan wil je zaken moet doen in China. Eveneens met het schaamteloos alles kopieren van het westen. Met Huawei effectief (tijdelijk) bannen maakt men duidelijk dat China op dit moment niets kan zonder Amerikaanse technologie, en is een drukmiddel om China te bewegen tot dingen die ze anders nooit zullen doen.
NXP is al gestopt met leveren.....

We zullen zien..
Een dan te bedenken dat Amerikaanse universiteiten jarenlang hebben gedoceerd dat je in China moest fabriceren..

Want dat was goedkoper hé...

Nu maken ze helemaal niets meer
Daarnaast staat niets Huawei in de weg om een eigen variant van Android te gaan maken en leveren en op die manier alsnog de nodige updates te leveren. Dat is een megaproject en kost ze een hoop geld, maar het is niet onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 22 juli 2024 19:31]

Banken apps zijn wel heel belangrijk, het is niet niks dat in orde te krijgen. Daarnaast heb je kans dat de Amerikanen banken gaan verbieden om zaken te doen met Huawei, waardoor je het ook niet geregeld gaat krijgen buiten Google om. Waarom zou ING wel mogen handelen met Huawei, maar ASML niet?
Android is in de verste niet meer wat AOSP ooit geweest is. Zo steekt google totaal geen moeite in grote stukken apps van AOSP omdat deze vervangen worden met een closed source Gplay alternatief. (Browser, sms, contacten, fotos, email, bestanden) allemaal apps die van de ene update op de andere een paar jaar terug gaan in functionaliteit en uiterlijk. Om nog maar niet te beginnen over het gebrek aan de belangrijkste app van allemaal: de play store.

Vergeet niet dat ook elke app updates heeft en dat die ook via google gaan. Dus dan moet je ook al direct een hele app store opzetten alla xiaomi en de dev's overtuigen om ook bij jou de apps te publiceren. Dit is grappig genoeg enkel doenbaar bewezen in china. Want iedereen in Europa gebruikt enkel google/Apple. Vraag maar aan MS.
Anoniem: 498255 @locke96020 mei 2019 14:58
"......verplichtingen van Huawei aan de consument......"

Huawei heeft geen verplichtingen aan de consument. Dat heeft een winkelier die jou die spullen heeft verkocht. In Nederland dan in ieder geval.
En een veiligheidsupdate zal ook wel redelijk vrij te intepreteren kunnen zijn. Niemand zegt dat dit dezelfde moeten zijn als bijv Samsung levert. Wellicht als er ergens een lek op treed kunnen ze ook gewoon poorten dichtzetten of functies blokkeren om zo aan veiligheidseisen te voldoen.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 22 juli 2024 19:31]

Ik denk (hoop/verwacht) dat dat allemaal wel wat genuanceerder ligt (mocht het zover komen).
Ze kunnen nog prima nieuwe versies aanbieden in de opensource variant.
Let wel dat die consumentenwet ook rekening houdt met het feit dat ook bij de leverancier van het product overmacht kan optreden, en DIT is duidelijk zo'n voorbeeld. Ga er maar wel van uit dat Huawei wel zal proberen problemen op te lossen voor zover ze het kunnen. Maar als ze bv geen officiele android upgrade kunnen krijgen vanuit google, dan kan het dus zijn dat ze wel een android upgrade obv de opensource variant beschikbaarstellen, daarmee voldoen ze in feite aan hun verplichting, maar of je daar dan blij van wordt is een ander verhaal (tenzij je mazzel hebt dat er een GApps pakket beschikbaar is waarmee je dan weer al je google muk beschikbaar kunt hebben op die upgrade).
Ik denk niet dat je zou winnen in dit geval. vanwege de reden die The_Anarchist noemt.

maar het maakt volgens mij niet uit of het een derde partij is die de ondersteuning stopt of dat het Huawei zelf is. tegenover de klant is Huawei nog steeds de verantwoordelijk voor een werkend product. het is dan aan Huawei om een rechtszaak aan te spannen tegen de partij waarvan ze hun software afnemen (Google).

Als bijvoorbeeld het model Intel processor in je HP laptop problemen blijkt te hebben waardoor hij na een jaar niet meer werkt, vraag je toch ook bij HP je geld terug. niet aan Intel.

dit is dus maar een voorbeeld, ik denk namelijk niet dat de VS gaat forceren dat Google hun Play Services onbruikbaar maakt op producten die al bij de consument zijn. en zoals The_Anarchist zegt is er tot nu toe nog geen uitspraak gedaan die fabrikanten verplicht software updates te leveren.
Ik ken niet de hele uitspraak, maar op de website van de consumentenbond lees ik dit:
Volgens de rechtbank in Den Haag toonde de Consumentenbond onvoldoende aan dat er daadwerkelijk veiligheidsrisico’s zijn en dat Samsung daar te weinig tegen doet. Daarnaast verklaarde de rechtbank de Consumentenbond niet ontvankelijk voor het eisen van updates in de toekomst omdat die eis onvoldoende rekening zou houden met toekomstige ontwikkelingen. Tot slot oordeelde de rechtbank dat Samsung consumenten inmiddels voldoende informeert over zijn updatebeleid. De overige vragen, zoals of de handelwijze van Samsung non-conform is of een oneerlijke handelspraktijk is, zijn door de rechtbank niet inhoudelijk behandeld.

www.consumentenbond.nl/ni...-rechtszaak-tegen-samsung
Dit is geen keiharde afwijzing, maar laat ruimte voor een betere onderbouwing van een toekomstige eis.
ik ben het met je eens dat deze discussie nog niet definitief afgelopen is. Maar een quote van de consumentenbond heeft natuurlijk wel een redelijk hoog 'wij-van-WC-eend' gehalte. :+
Updates tot daar aan toe, maar stel dat uiteindelijk alsnog wordt besloten alle support van bestaande toestellen toch wel terug te trekken zit je dan met je onbruikbare telefoon...Ik baal hier best wel van aangezien ik net een p30 pro heb gekocht en het een enorm fijn toestel vind
Je kunt proberen om de claim bij de verkoper van je toestel neer te leggen onder de noemer "noncomformiteit". Het is echter lastig om te bewijzen dat je toestel een nonconform product is (de eis tot bewijs ontstaat als je je toestel langer dan 6 maanden in je bezit hebt).

De Consumentenbond heeft vorig jaar bij de rechter geëist dat Samsung haar producten langer van updates gaat voorzien, namelijk 4 jaar na het uitbrengen van het toestel of 2 jaar nadat het toestel voor het laatst officieel te koop is geweest. De rechter heeft de consumentenbond niet ontvankelijk verklaard (dus Samsung hoeft dat niet te doen) en heeft daarbij in overweging genomen dat het onmogelijk is om de ernst van toekomstige kwetsbaarheden en het handelen van Samsung daarop nu al te beoordelen en geeft dus aan dat men alleen achteraf kan vaststellen of Samsung een update had moeten uitgeven voor een bepaald toestel en kwetsbaarheid[1].

Voor Huawei zal hetzelfde gelden: zolang ze er, binnen hun mogelijkheden, alles aan doen om het toestel veilig te houden, middels patches op de geïnstalleerde Android-versie, zal het op basis van bovenstaande jurisprudentie niet als nonconform worden gezien.

TL;DR:
In geen geval is Huawei verplicht om je straks te voorzien van een nieuwe Android-versie. Pas als Huawei een kwetsbaarheid in de, met het toestel meegeleverde, Android-versie niet patched, kun je proberen ze de verkoper waar jij het toestel hebt aangeschaft daarvoor aansprakelijk te stellen.

[1] Van de persrechter: "De Consumentenbond is niet-ontvankelijk verklaard voor zover haar vorderingen betrekking hebben op toekomstig handelen van Samsung. De specifieke (technische) omstandigheden zijn namelijk nog onbekend. Daarom kan over de aard en de ernst van eventuele toekomstige veiligheidsrisico’s en het toekomstig handelen van Samsung nu nog niets worden besloten."

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 juli 2024 19:31]

Het is een lastig punt en zoals wel vaker beslist Amerika iets en heeft de consument het nakijken.
We kunnen eigenlijk alleen afwachten wat er nu verder gebeurt. :/
Probeer zoveel mogelijk onafhankelijk van USA (of welk ander regime) te zijn. Waar mogelijk gebruik open broncode.

Als iedereen nu overstapt van WhatsApp naar telegram is dat in iedergeval een ernstige waarschuwing.
Van Whatsapp afstappen is een goed idee, maar ga dan naar Signal als je open source wilt gaan....

[Reactie gewijzigd door Falco op 22 juli 2024 19:31]

Dat is alsnog een Amerikaanse dienst.
Als je puur naar privacy kijkt kun je beter over gaan naar Wire of Threema. Beide Europees.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 22 juli 2024 19:31]

Is signal Amerikaans tegenwoordig?
Dat is het altijd al. Signal Messenger LLC is een bedrijf uit Mountain View, California.
Lol en ik maar denken dat het Zwitsers was. 8)7

You live and learn. Zal wel in de war zijn met iets anders.. 8)7

Gebruik overigens geen enkele messenger behalve sms dus hopelijk is het me vergeven. :P

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 19:31]

Is er eigenlijk een europees alternatief voor Google mail/calendar/foto/drive ik wil daar wel graag naar overstappen.
Was het maar zo simpel. Een alternatief voor Gmail is bijvoorbeeld Tutanota of Protonmail. (Proton ail is de beste van de 2)
Calendar zit volgensmij bij de bovenstaande diensten ingebouwd net als contacten.

Als alternatief voor Drive zou je Stack van TransIP kunnen gebruiken, en zij geven ook de mogelijkheid direct alle foto's van je telefoon te uploaden.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 22 juli 2024 19:31]

Ja, overstappen van de Amerikanen naar de Russen. Beter Signal gebruiken.
Dat is niet typisch iets voor Amerika. Onze regering kan morgen ook iets verbieden waar de consument last van heeft. Sterker nog, het gebeurt al regelmatig. Denk alleen maar aan milieuzones in sommige steden. Overheid beslist, consument heeft er last van.
Milieuzones in Nederland treffen ook miljoenen mensen in het buitenland?

Het grootste probleem in deze situatie is dat 1 persoon zoveel macht heeft dat hij op zo'n eenvoudige manier zoveel mensen kan benadelen. Laat hij zijn ruzies in eigen land uitvechten.
Het grootste probleem in deze situatie is dat 1 persoon zoveel macht heeft dat hij op zo'n eenvoudige manier zoveel mensen kan benadelen. Laat hij zijn ruzies in eigen land uitvechten.

Dat doet hij ook, maar het blijkt dat de wereld heel afhankelijk is van die vervelende Yanks.

Overigens is dit niet de gril van 1 persoon, maar heeft ook veel steun in het parlement. De frustratie over China is breed gedragen en zit dieper. Verschil is meer de mate waarop men maatregelen durft te nemen die op korte termijn ook de eigen economie pijn doen. Trump gaat daarin verder omdat hij ironisch genoeg meer lange termijn denkt.

In de EU verkopen we gewoon onze eigen IP in ruil voor wat goedkope Chinese producten. Dat over 25 jaar de Chinezen op gelijk of hoger niveau staan boeit ons schijnbaar niet. Dan hebben we enkel de keuze Amerikaans of Chinees, maar geen EU industrie in veel takken van sport.
Want die millieuzones zijn er alleen maar voor de lol, niet met een nut. 8)7
Overheden zijn er alleen maar om burgers in de weg te zitten: geen overheden --> geen problemen

[Reactie gewijzigd door DtenBrink op 22 juli 2024 19:31]

Ik spreek wel vloeiend sarcasme dus heb je maar een +je gegeven. :P
Last van milieuzones? Jij hangt het liefst een dagje boven de uitlaatpijp van een diesel begrijp ik? Overigens worden milieuzones juist gemeentelijk besloten, dat heeft helemaal niks met de regering te maken.
Wachten tot volgend jaar wanneer een capabele(?) president alle beslissingen van Trump weer terugdraait..
De kans dat dit de komende jaren alleen maar verder escaleert is levensgroot. Het besef daarvan moet nog tot de meeste mensen doordringen. Er waait een nieuwe protectionistische wind in de wereldhandel.
Ik gok veel eerder. Kennen we ZTE nog? Dat was het kwaad zelf als we de verhalen mochten geloven. Die zijn slechts 3 maanden uitgesloten geweest. Van april tot en met juli.
ZTE had geen alternatief klaarliggen, die moesten wel een deal sluiten met de VS. Huawei heeft wel een "plan B" dus of die ook zo'n deal gaan sluiten is nog maar afwachten. Als ze nu de plannen om gaan gooien en besluiten toekomstige toestellen met hun eigen OS uit te brengen is dit toch wel een serieus probleem voor de ondersteuning voor huidige toestellen. De kans dat daar dan nog nieuwe android versies voor verschijnen wordt erg klein, maar wie weet... Anders wordt het wachten tot die gek daar in Amerika het eindelijk niet meer voor het zeggen heeft.
Huawei zal wel moeten. Volgens het bericht is 50 procent klant buiten China. Die gebruiken de Google apps. Die gaan absoluut niet akkoord met een besturingssysteem zonder de Google play store en alle Google apps.

Die stappen dan massaal over. YouTube, maps, Gmail etc. Daarnaast moeten alle andere grote app makers een app gaan maken voor het huawei systeem. Denk aan Netflix etc.

Nee hoor, dit komt vanzelf weer in orde. Voor zowel Google als huawei staat er veel te veel op het spel.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 22 juli 2024 19:31]

Ik heb net een Honor view 20 gekocht en mocht dit idd zo verder gaan en gehandhaafd blijven, dan lijkt mij dit een uitgelezen kans om mijzelf langzaam los te weken van google.

Wat er zeer zeker niet gaat gebeuren is dat ik mij op deze manier laat forceren tot een keuze in het voordeel van de vs.

Sailfish kan zomaar een valide alternatief worden op deze manier.
Klopt, daar heb je inderdaad een goed punt. Ben daarom ook erg benieuwd wat de reactie van Huawei verder gaat zijn en welke acties ze gaan ondernemen. Kan me ook zo voorstellen dat Google hier ook echt niet blij mee is, ook die verliezen zo een enorme klant en userbase.
Dit is net zo vervelend voor de Amerikaanse bedrijven, waaronder Google.. Dit helpt niemand. Maar de president van Amerika is ditmaal helaas iemand met een mentale beperking, daar duurt het allemaal wat langer.

Edit: Snap de minnetjes niet zo.

Trump heeft de woordenschat van iemand van 12, dat is door experts op basis van zijn speeches allang aangetoond.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 22 juli 2024 19:31]

Graag een link naar die experts, wil ook wel even lachen.

Semi Ontopic:
Hoop dat Huawei een decent os inmiddels heeft, kan niet wachten om Android de nek om te draaien
Maar de president van Amerika is ditmaal helaas iemand met een mentale beperking, daar duurt het allemaal wat langer.

Ja, dat wordt over elke Republikeinse president geroepen al zo'n 40 jaar lang. Die zijn altijd dom. En Republikeinen zijn achterlopende conservatieven die enkel abortus etc willen tegenhouden en waar enkel domme onderbuik mensen op stemmen. Etc etc.

In realiteit is het natuurlijk geklets, en is Trump weliswaar orthodox en wellicht een lompe baviaan die geen mooie speech kan geven, maar niet dom. Integendeel, hij ziet veel beter dan de EU en voorgaande presidenten (van beide kleur) dat China de grote concurrent voor de VS is, en dat pappen en nathouden niet werkt. China kopieert alles van het westen, en verplicht westerse bedrijven hun IP af te staan willen ze zaken in China doen. Trump wil dit veranderen, en weet dat hij hard moet spelen. Lief vragen zoals de vorige drie Amerikaanse presidenten en de EU doen, werkt niet. Misschien dat dit ook faalt, maar als je enkel het oude sussen blijft doen, kom je niet verder.

China heeft het voordeel dat ze geen vervelende verkiezingen hebben, en kunnen dus proberen Trump's periode uit te zingen, en hopen dat een volgende president ander beleid voert. Maar anderzijds doet dit China heel veel pijn, want Huawei is een essentieel onderdeel van het "China First" beleid.
Waarom zou Google klanten verliezen... die kopen allemaal wel een andere smartphone.

Of geloof je echt dat iedereen plots naar Apple overstapt om die reden ?
Inderdaad, het kan zo maar zijn dat Huawei en andere chinese bedrijven besluiten om samen een OS te commercialiseren.
Want enkele maanden geleden was het ZTE, maar wie lag daar wakker van?
Nu is het Huawei, waar er toch veel van verschieten.
Wat gaan Oppo, OnePlus, Xiaomi en andere Chinese fabrikanten doen?
Kan je wel vergif op innemen dat zij de volgende gaan zijn.

Als zij nu allemaal besluiten om samen te werken (onder druk van de overheid of niet), dan kunnen zij in ieder geval in China al het leidende mobile OS gaan leveren, met alle bijhorende services!
En wat gaat Europa doen? Ipv te shoppen bij Google/Apple, dan gaan shoppen bij het Chinese OS?
Of zelf iets maken of ondersteunen, zoals Sailfish?

Zo'n ogenschijnlijke simpele beslissing kan het telecomlandschap helemaal omgooien. (en persoonlijk vind ik dat dat ook wel mag, niet dat dit de beste manier is)
Echt zonde, Huawei maakt geweldige apparaten, vooral jammer om de Honor smartphone van de markt te zien verdwijnen.

De kans is groot dat Huawei wel gewoon gebruik blijft maken van Android, zonder de Play Services van Google. dus apps zullen hoogstens een paar aanpassingen nodig hebben.
Dat kan dan enkel voor Android 9, vanaf 10 is het klaar. Nieuwe besturingssystemen komen, als dit zo blijft, niet naar huawei.
ze kunnen wel gebruik blijven maken van Android zonder de Play Services. het uitrollen van updates gaat dan een stuk langer duren maar het is wel een mogelijkheid.

Ik zie Huawei eerder gebruik blijven maken van Android met hun eigen alternatief voor de Play-Services, dan dat ze een nieuw OS ontwikkelen.
De grootste groeimarkt is Azie. Indien Huawei zijn eigen OS gaat uitbrengen met hun eigen app store en vervangende apps zal dit een grote concurrent worden van de gevestigde orde in Amerika.
Volgens mij snijdt America hiermee zichzelf in de vingers.
Ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.
Je bedoeld over 2 jaar volgend jaar zijn de verkiezingen, de nieuwe president gaat pas van 2021 aan het werk.
Maar hij kan nog herkozen worden toch?
Ja hij kan nog 1 maal herkozen worden als ik het goed heb.
Tja dat wordt nog 6 jaar Trump ;)
Dan moeten er dus wel iemand anders dan Trump winnen..... En dat is maar zeer de vraag of dat zal gebeuren..
Ehm, naar mijn bescheiden mening is het nogal duidelijk dat Google in dit verhaal de boosdoener is. Uit jouw bericht lijkt naar voren te komen dat je vindt dat Huawei hier schuld aan heeft, maar dat is niet echt zo.
Huawei zou 'spioneren' en dergelijke, maar er is niets concreet bewezen en groots met bewijzen in de media vermeld en dan verdient dit wat Google nu doet echt geen schoonheidsprijs.
Google is zeker niet schuldig. ze dienen zich aan de wet te houden, die ze nu verbied zaken te doen met Huawei. Google doet maar al te graag zaken met Huawei, al is het maar omdat het nu bijna vast staat dat Huawei een eigen app-store zal installeren op hun apparaten, die dus zal concurreren met Google hun eigen app-store.
Ja, want alles wat Chinezen maken is natuurlijk meuk...

Vooral dat je dit zegt op een artikel over Huawei vindt ik heel gek. Huawei smartphones zijn nou juist perfecte voorbeelden van fantastische Chinese producten.
Dat Huawei niet heilig is wil ik best wel geloven, dat Amerika daar moeite mee heeft ook. Dat ze vervolgens miljoenen niet Amerikaanse gebruikers een schop in de ballen geven vind ik echt van de zotte.

Dat je Amerikaanse bedrijven verbiedt om huawei apparatuur in hun netwerk te integreren is hun zaak, maar ik word nu ook genaaid.
Tja... Niet Amerikanen gebruiken nu eenmaal graag amerikaanse diensten van bv. Google en Apple..

Dan hoort dit er bij.
Op de smartphone markt is er niet echt een keus, zo goed als alle smartphones draaien of op Android of iOS. Beide zijn in handen van Amerikaanse bedrijven.

Succes met een telefoon vinden waar geen Amerikaanse diensten aan vast zitten.
Ik gebruik het ook hoor. Maar ik ga niet klagen dat de Amerikaanse bedrijven zich aan de Amerikaanse wet moeten houden.

En verder, als Google Android gewoon echt open had gelaten was er helemaal geen licentie nodig.
Je hebt ook geen licentie nodig voor Android. Je hebt een licentie nodig voor Google diensten zoals Play Store, Maps, mail, accounts, Chrome, etc..

Android is gewoon volledig open. Echter voor fabrikanten is de commerciele variant veel interessanter.
Steeds meer traditionele Chinese bedrijven zijn al bezig om een deel van hun productie te verplaatsen naar Zuid Korea. In eerste instantie om vooral de Amerikaanse import heffingen te ontlopen, maar dergelijke productie verplaatsingen zullen nu in een stroomversnelling terecht komen nu de VS China steeds meer aan het isoleren is..

Ik verwacht dat BBK Electronics (OnePlus, Oppo) mogelijk ook op de lijst kan komen.
China zou nog kunnen tegen counteren door Chinese bedrijven een export verbod naar de VS op te leggen. Dat betreft dan vooral de bekende Chinese merken zoals Asus, GigaByte, MSI, etc. Echter voor China is de VS de belangrijkste afzet markt (buiten China zelf)..
Deze diensten zijn simpelweg superieur aan alles wat beschikbaar is. De ban van Google betekent dat Huawei volkomen kansloos is in de VS en Europa, ook met een alternatief besturingssysteem. Wie zit er nou op een smartphone te wachten zonder alle populaire diensten? Ik in ieder geval niet. Daarnaast zijn er wel genoeg alternatieven voor Huawei.
Jammer voor de mensen van dat kantoor op de Zuidas in Amsterdam. Staat binnenkort weer leeg denk ik.
Klopt. En tegelijkertijd moet je concluderen dat Europa, met Nokia, dit op een gigantische manier heeft weggegeven.
Nokia, Ericsson, Siemens. Waar blijft de tijd he...
Ja, inderdaad… Siemens was mijn eerste telefoon. Had maar liefst 4 kleuren! En daarna een Sony Ericson K750i. https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Ericsson_K750 Ik ken zelfs mensen met de eerste smartphone: de Nokia Communicator! En toen was er ineens WAP!
Sailfish (X) van Jolla?
Ja, die is er idd, maar is het niet enorm lastig om apps te vinden die daar op draaien?
Er draaien Android apps op in een emulator (al werkt het niet top heb ik gehoord). Echter wel zonder Play Services.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 22 juli 2024 19:31]

ik heb een video gezien op youtube waar ze op de sony experia XA2 google maps installeerden, maar dat is wel de enige telefoon die dat tot nu toe ondersteund. Maar het zou niet erg zijn als Huawei en andere telefoonaanbieders in Sailfish zou gaan investeren om het op niveau te krijgen.
Onzin. Wat is het staatsgevaar voor Amerika bij het draaien van Google apps op de huawei telefoons? Amerikaanse gebruikers heeft huawei al niet, aangezien de telefoons daar niet verkocht mogen worden. Nogmaals: dat ze de telefoons in Amerika verbieden is hun goed recht. Dat ze vervolgens internationale gebruikers de Google ondersteuning door de neus boren heeft helemaal niks met staatsgevaar te maken.
Ach ja. Weet je wat het is. Dit gaat om een telefoontje. Maar waar het echt om gaat is dat Huawei op het punt stond een ontoelaatbaar grote invloed te krijgen en de Chinese overheid teveel mogelijkheden om op grote schaal in ons netwerk te zitten, met name in het toekomstig 5G netwerk. De aanloop naar deze beslissing loopt al sinds 2012 (niet om lullig te doen maar je had het dus kunnen weten. ZTE is al eerder een soortgelijk proces doorgegaan en dat Huawei beïnvloedbaar is door de Partij was natuurlijk van meet af aan duidelijk).

Dan is een paar updates op je telefoontje wat mij betreft irrelevant. Ik vind dit een prima beweging van de Five Eyes / VS / VK en ik vind ook dat Nederland hierin direct mee moet. De enige reden dat we Huawei interessant vonden was de lage prijs. Het is tijd om die hogere prijs dan maar te betalen. We twijfelden nog, reken maar dat de beweging nu wat serieuzer gaat worden. Het is tijd om de rijen te sluiten als Westerse macht. Wij (onze politici) hadden dat duwtje hard nodig.

Het lijkt me duidelijk wat er nu met Huawei gaat gebeuren: dat verschrompelt en sterft af voor onze markten. Dus die updates kun je wel shaken. De kans is groter dat Huawei met een eigen alternatief OS gaat komen, ze hebben al wat op de plank liggen. Daar zit dan gratis wat staatspropaganda en uiteraard de Game for Peace bij!

Ik zou zeggen, verpats dat toestel vandaag nog voor een leuk bedragje en zoek iets anders.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:31]

Lood om oud ijzer als je het mij vraagt. Nu komt er straks Amerikaanse netwerkapparatuur te hangen. We zijn sowieso f*cked omdat Europa te lang op z'n luie gat heeft gezet om te gaan innoveren op dat gebied.
Niet op zijn luie gat.
Veel innovatie komt uit Europa en menigeen interessante start-up is opgekocht.

Europa laat de bal vallen op het vlak van ondernemersklimaat. Wanneer je méér belasting moet betalen, betere werknemerbescherming hebt, strengere milieu-eisen, hogere vestigingskosten, uitgebreidere wetgeving, etc. dan kost dat geld. Het gevolg is dat je niet meer kan concurreren op globale schaal met bedrijven die dat niet hebben.

De enige vijand van innovatie en infra in Europa is Europa.
Misschien wel, maar er zijn een paar partijen in Europa die dit wel zouden kunnen doen. We hebben de kennis en de mensen gewoon beschikbaar.

Het is de vraag of die nu in beeld komen, en ja, ik vind ook dat de EU daar nu (gisteren) werk van moet maken. Dan kost het maar wat meer.

Dit werpt overigens ook weer goed licht op waarom het zo belangrijk is, dat 'Europese project' dat de EU heet en waarom het belangrijk is dat we met dit hele continent wat meer op één lijn gaan zitten. Je bent als individueel land gewoon te kwetsbaar en te afhankelijk.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:31]

Allemaal leuk en wel, maar het is echt met de botte bijl. Waarom is het nodig huawei te weren van Google apps? Wat is daar het "staatsgevaar" van? Amerikaanse gebruikers heeft huawei al nauwelijks want ze worden in de US niet verkocht. Hier worden voornamelijk alle niet-Amerikaanse gebruikers door getroffen.

Dat men niet wil dat huawei apparatuur levert voor 5g masten is nog tot daar aan toe, en dat de overheid dat verbiedt is ook prima. Maar gewoon miljoenen niet Amerikaanse gebruikers in de ballen schoppen, is echt totaal overtrokken. Geloof me, ik weet ook heus wel dat China aan alle kanten digitale oorlog voert. Ik ben heus niet simpel.

Overigens is mijn toestel in 1 klap onverkoopbaar.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 22 juli 2024 19:31]

Het is ook met de botte bijl, dat zul je mij niet horen ontkennen. Waarom is het nodig? Als je een spionage-deur wil dichtslaan, dan sla je 'm ook echt dicht. Als Huawei via een omweg (Europa) alsnog binnenkomt heeft het allemaal vrij weinig zin.

Deze maatregel moet Huawei degraderen tot een niveau en imago waar we niet mee in zee willen gaan. Daarom raken ze alles.

Vervelend.. dat is het zeker.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:31]

De enige reden dat we Huawei interessant vonden was de lage prijs. Het is tijd om die hogere prijs dan maar te betalen.
Ben ik toch niet helemaal met je eens; een aantal jaar geleden wellicht wel maar de P30 Pro betaal je ook gewoon ruim €800 voor; vergelijkbaar met de Samsung S10 en andere vlaggenschepen. Als het ondanks de vergelijkbare prijs alsnog goed verkocht wordt; doen ze toch andere dingen heel erg goed dan alleen maar de aanschafprijs.
Een van de redenen die ik kan bedenken is dat ze de camera gewoon heel goed voor elkaar hebben.
Oh sorry, dan had ik me beter uit moeten drukken: we vonden Huawei interessant voor 5G en backbones om die reden.

De Android ban is wmb bijzaak/bijvangst.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:31]

Ik zou zeggen, verpats dat toestel vandaag nog voor een leuk bedragje en zoek iets anders.
Honderden euro's gaan betalen door een telefoon weg te doen die eigenlijk prima werkt? Nog los van de tijd en moeite die je er in moet steken als je een nieuwe telefoon hebt. Tja, dan begrijp ik @FrankoNL wel als hij zich genaaid voelt. Het was een werkend product op moment van aanschaf. Een hoop acties tegen Huawei zijn er alleen maar omdat er angst is en daar zijn klanten nu de dupe van. Zij mogen het maar uitzoeken... Ook Huawei zit in een spagaat en is de dupe van het gekloot tussen China en Amerika. Een hoop mensen zal het waarschijnlijk zorg zijn dat Huawei wellicht geen marktaandeel meer heeft in de EU / VS in de toekomst, maar ik maak me zorgen dat hysterie een bedrijf om zeep kan helpen. Gaat dat in de toekomst vaker zo?
Gelukkig leggen we ons lot nu in handen van een omhooggevallen ego met een enorme compensatiedrang.

Gelukkig zijn we ook niet afhankelijk van wat jij vindt, ik ben liever vrij in het maken van mijn keuzes.
Het alternatief is een man die aan het hoofd staat van een totalitair regime, van een land waar massa surveillance op de eigen burgers 'live and ongoing' is en waar je kans op een eerlijk proces nihil is.

Dus inderdaad, kiezen staat vrij... je kunt zó emigreren, dan maak je die keuze echt. Maar zo lang je in het Westen woont, kies je daarvoor, of je het wilt of niet. Dat bedoel ik niet vervelend, maar je zegt het zelf eigenlijk ook: we leggen ons lot in handen van. Als men morgen hier de dienstplicht weer invoert ben jij ook aan de beurt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:31]

Wat heb ik (als ik een huawei zou hebben) precies te maken hebben met het regime in een ander land waar ik verder niks mee te maken heb?

Even los van hoe achterlijk je voorstel is om te emigreren omdat iemand geen probleem heeft met het gebruiken van een huawei-telefoon...
Je stelt retorische vragen. Wat ik benoem is de ongemakkelijke waarheid - ik reageer op iemand die zegt dat ie 'dat wel even zelf kiest', maar dat is niet zo. Er is al voor je gekozen en je hebt ook zelf al gekozen door de plek waar je woont en de samenleving waar je onderdeel van bent. De VS is een bondgenoot, hoezeer je daar ook iets van kunt vinden, en China niet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:31]

Iedereen wil steeds bewijzen zien van de spionage van Huawei, maar ik denk dat de veiligheidsdiensten helemaal geen behoefte hebben aan openheid naar de burgers:
1. als ze vertellen hoe ze erachter zijn gekomen dan weet Huawei ook wat de zwakke plek is of wie er heeft gepraat
2. als men erachter komt waar het lek zat, weet ook iedereen gelijk wat voor data er gelekt zou kunnen zijn, dat is ook niet voordelig voor veiligheidsdiensten
3. veiligheidsdiensten werken sowieso voornamelijk geheim. De actie van de MIVD laatst waarbij ze russen beschuldigden was een absolute uitzondering waar niet iedereen het mee eens is geweest: rtlnieuws

[Reactie gewijzigd door RemiB op 22 juli 2024 19:31]

Punt is niet zo zeer dat het gebeurd, maar dat het mogelijk is. De Chinese overheid heeft nogal een flinke vinger in de pap en dat is werkelijk het bezwaar. Of ze het daadwerkelijk gedaan hebben / doen is dus eigenlijk besides the point. Het geeft ze een machtspositie, of ze er nou mis/gebruik van maken of niet.

Inmiddels weet iedereen toch wel dat de NSA enzo zeker soortgelijke dingen doen (en daar zijn wel bewijzen van), echter is dat een Amerikaanse instantie, dus dan is het ok.
De stelling is dus wie vertrouw je meer? De Amerikaanse overheid of de Chinese? Dan zullen de Amerikanen over het algemeen de eerste kiezen, dus Huawei de deur uit.

Buitenom dat je gelijk hebt dat ze dit soort dingen waarschijnlijk nooit bekend maken, dat lekt wellicht ooit eens keer uit, het zal niet zo snel bewust gebeuren.
Dit heeft helemaal niets met vertrouwen te maken, maar alleen maar met geld en macht.
China begint Amerika op veel gebieden in te halen en zijn hard op weg de nieuwe wereldmacht te worden op economisch, maar ook militair gebied. De amerikanen zijn nu hard bezig hun eigen belangen veilig te stellen en de groei van China te vertragen/blokkeren.
Dit is onderdeel van een geo-politiek spel wat gespeeld wordt. China is al jaren bezig zich wereldwijd in te kopen in allerlei belangen waar Amerika altijd de vinger in de pad had. Tot en met een Griekse haven aan toe (waarna Amerikaanse oorlogsbodems verboden werd daar nog te tanken).

Of Huawei onderdeel van het spel is, of gewoon een willekeurig groot chinees bedrijf wat geslachtofferd wordt, is me niet bekend, maar ik vermoed dat Huawei op 1 of andere manier door Amerika wordt neergezet als spil in een expansiedrift waar de amerikanen niet dol op zijn..
maar ook militair gebied.
mmmm nee. Om te beginnen moet China zijn militaire uitgaven meer dan verdrievoudigen (laten we zeggen vervijfvoudigen voor 20 jaar om de achterstand in te lopen) om op gelijke voet te komen qua uitgaven. Daarnaast zullen ze enorm moeten investeren om de zware technologische achterstand die ze militair hebben goed te maken. Nu geeft China inderdaad meer uit aan defensie dan 10 jaar terug maar dat doet de US ook. In feite word de afstand op dit moment alleen groter.

Waardoor mensen denken dat China militair evenwaardig lijkt te worden is omdat ze er bijzonder veel marketing en PR voor maken (met hele mooie filmpjes) en omdat ze militair op een zeer vervelende manier actief zijn in de Chinese zee. Daar zijn ze met landjepik bezig.

China gelooft er heilig in dat deze eeuw de eeuw van China zal worden, en wie weet zal dat gebeuren. Maar met een waanzinnig handelstekort met andere landen lijkt China op dit moment alleen een grotere fabriek van de wereld te worden. Politiek gezien zijn ze bijzonder onhandig en slagen er maar niet in hun omvang politiek ten gelde te maken. Een intern systeem waarin niet de beste mensen maar de mensen met de beste connecties de macht hebben is daar zeker schuldig aan. Als voorbeeld, een goed deel van het politbureau bestaat op dit moment uit mensen die geen noemenswaardige opleiding hebben. Als je dan tegen de EU op moet waar bij de onderhandelaars wel kennis is val je snel door de mand.

Ik doe regelmatig zaken met China en je ziet dit op vrijwel elk vlak. In December was ik daar om een nieuw product te laten fabriceren. De firma met wie we spraken werd vertegenwoordigd door de twee leden van de directie (productie en scheduling). Toen ik vroeg hoe groot de firma nu was vertelde ze me dat er 400 man werkten. Ik was zeer verbaasd omdat bij een vorig bezoek ik duidelijk meer mensen had gezien. Bleek dat de twee directieleden gewoon geen idee hadden over de omvang van hun bedrijf. Ook waren ze heftig in de war dat de US geen lid van de EU was. Het was weer eens ouderwets verbijsterend. Gelukkig hebben we daarna zaken kunnen doen met wat engineers die wel wisten waar ze het over hadden.

China is een land met geweldige mensen, enorme kansen en een historie waar ze terecht enorm trots op zijn. Maar zolang er geen ander politiek en economisch systeem komt waarin gezonde concurrentie de boventoon voert zie ik niet in dat ze de grootste wereldmacht worden.

Huawei is een geweldig voorbeeld. Jarenlang was de Chinese trots op het feit dat ze zoveel invloed hadden op het bedrijf en dat er zoveel mensen uit de militaire en veiligheidsdiensten heen gingen maar toen de rest van de wereld 'ahum maar....' zei ontkennen ze in alle toonaarden. Geheel volgens de Chinese gebruiken waarin de waarheid wat flexibeler is dat wij het zien.

Dat Trump Huawei aan de kant zet om een concurrent uit de weg te werken lijkt me behoorlijk onzinnig. Ten eerste is Huawei gewoon niet groot genoeg om daar zoveel stampij over te maken, ten tweede word het gat meteen opgevuld door andere firma's uit China, Taiwan of Korea. De kans dat dit het marktaandeel van Amerikaanse Android makers (die ook alles produceren in het Verre Oosten) word opgevuld is gewoon klein. Je gaat een groot land als China niet onnodig boos maken om Apple te helpen. Alsof die hulp nodig hebben.

Jij en ik weten niet wat de problemen met Huawei zijn. Kan groot of klein zijn, belangrijk of niet. Feit is dat een aantal landen besloten hebben om voorzichtig te zijn. Dat hebben ze gedaan na informatie uit veiligheidsdiensten. Natuurlijk mogen die die informatie niet vrijgeven, niet alleen zou dat de bronnen kunnen vervuilen maar het is hen ook verboden om directte commerciële invloed te creëren. Daarom zeggen ze wel dat China een probleem is maar noemen geen firma's. Voor veel tweakers lijkt dit een onoverkomelijk probleem.
Huawei is meer dan alleen telefoontjes hè. Al meerdere keren benoemd. Dát maakt Huawei nu kwetsbaar.
China heeft ook volledig eigen regels waar ook wij de dupe van zijn : https://www.reuters.com/a...-group-says-idUSKCN1SQ0I7

Laten we nu eens eerlijk zijn, een ontwikkelingsland is China niet meer en het is tijd om die betutteling te stoppen.
naja ik wil niet iets heel geks zeggen hoor , maar google die huawei (wel of niet door een wet) restricties oplegt omdat huawei niet veilig zou zijn is wel heel erg krom he . de grootste privacy schender met allerlei mogelijkheden te spioneren is google zelf . dus ja beetje wij van wc eend hier .
Je haalt hier 2 zaken door elkaar.
Waar Huawei nu van wordt beschuldigd (los van of het waar is of niet) is bedrijfsspionage en China helpen te bespioneren via hun producten.
Waar je op doelt van Google (privacy schender) gaat over dat Google haar gebruikers als product ziet, en met de data die ze van jou verzamelen aan het handelen is.

Het verschil is dat Google dit legaal doet (althans, min of meer) en daar open over is. En dat Huawei echt beschuldigd wordt van illegale praktijken.
Kan zijn. Het kan ook zo zijn dat er geen bewijs is.
Trump heeft zo'n groot ego dat hij het echt wel zou laten zien als hij serieus bewijs had.
De VS is een tijd geleden ook op valse voorwendselen een land binnengevallen zoals achteraf gebleken is.
Daarom gelooft men die club niet meteen meer op zijn woord, en willen we voortaan bewijzen zien.
Daarenboven is het basisprincipe in rechtsspraak dat je onschuldig bent tot er bewijs is van schuld.
Hier wordt dat principe totaal omgedraaid.
Wat zou je zeggen als men je komt arresteren omdat ik zeg dat je een misdaad zou gepleegd hebben ?
Ja ik snap je punt. Ik weet ook niet of ik het geloof. Ik weet in ieder geval wel dat ik China al helemaal niet geloof.

Over rechtspraak heb je natuurlijk gelijk. Maar tussen landen bestaat er zover ik weet niet echt rechtspraak. En daarnaast Huawei kan volgensmij niet gedaagd worden in de Verenigde Staten als er geen hoofdkantoor in de VS zit. Maar verbeter me als ik fout zit.
Dat zeg ik niet, ik snap wel dat Huawei hier niet 123 wat aan kan doen. Maar contractueel pleegt Google toch contract breuk? Of mag dit zomaar als de regering van de usa dit maar doet.
Goed punt, daar had ik nog niet aan gedacht! Ze hebben inderdaad waarschijnlijk een licentiecontract lopen met Huawei.
Daar staan wel voorwaarden in hoor en anders zetten ze daar een leger advocaten op.

Maar Google kan hier ook niks aan doen, dit is overmacht. Google dient zich aan de wet te houden tja.
Google is ook niet de boosdoener aangezien zij zich gewoon aan de wet moeten houden.
Dat klopt, maar ik heb nooit gelezen of gehoord dat dit óók al onder de China boycot viel.
Er is eind vorige week een executive order door Trump de deur uitgegaan die Amerikaanse bedrijven verbiedt zaken te doen met Huawei.
Google is niet de boosdoener, maar volgt slechts de wet. De boosdoener is die oranje gek.
Nee dan die gele gek die minzaam lachend opdracht geeft om elk westers product klakkeloos na te maken.
Ja en een eeuwtje of wat daarvoor maakte het westen (wij) alles na uit China. En nog slecht ook, en we zijn zo trots op Delfts Blauw, gewoon een goedkope aardewerken ripoff van Chinees porselein destijds.

De geschiedenis blijft zich herhalen. Alleen soms net andersom. :)
Zeker die gele gek,die alles kopiëert ?
Waarom heeft Huawei dan 2 jaar voorsprong op het vlak van 5G ?
De tijd dat China enkel een industriële kopiëermachines was is voorbij, er wordt stevig geïnvesteerd in opleiding en ontwikkeling, en daar is de VS bang voor omdat ze vrezen dat China hen binnenkort zal evenaren.
Hun antwoord is dan de boel gaan saboteren in plaats van zelf met interessante produkten te gaan concurreren.
Ik vraag me af of je hier Trump alleen de schuld moet van geven. De VS verdedigd zijn belangen overal en altijd en alle vorige presidenten hebben dat ook gedaan en vaak dmv militaire interventie. Ik denk dat China in de ogen van veel hooggeplaatste Amerikaanse officials als een gevaar (in wording) wordt gezien. Dus deze stappen zouden ook onder een andere (democratische) president kunnen worden gezet.
technisch zou dat altijd kunnen. anders was het nu ook niet gebeurt. Traditioneel zou dit onder een democratische president nooit gebeuren. De republikeinen zijn veel protectionistischer en beschermender. Dat is altijd al het geval, en daar is deze stap weer een bevestiging van.

Staal, Voedsel, Tech, Auto's: overal zijn restricties voor nodig omdat de Amerikanen niet goed kunnen concurreren. Democraten zullen sneller zeggen: laat die buitenlandse producten maar komn, dat dwingt onze fabrikanten te innoveren, en leidt tot lagere prijzen. De Republikeinen willen kostte wat kost de industrie houden wat het op dit moment is, en via verboden de eigen mensen beschermen.

Geen idee wat nu het verstandigste is. ALS er echt bewijzen zijn dat Huawei gevaarlijker is in haar telefoons dan Samsung of Xiaomi.... dan moet deze stap maar.
Dat zou wel zomaar kunnen maar ik denk als type Obama wel gaat onderhandelen in het belang van beide landen. Je kan ook bijvoorbeeld voorwaardelijke sancties voorleggen, bijvoorbeeld 3 mnd de tijd om de boel recht te trekken en stoppen met spionage.
De blokkade van ZTE is uit 2015, uit tijdperk Obama.

Daarbij komen deze beschuldigen uit het NSA/CIA kamp. Voor Trump is het gewoon een extra troef om de Chinese onder druk te zetten.. De beschuldigen dat Huawai spioneert voor de Chinezen zijn niet nieuw!

Hier een link naar een Tweakers artikel uit 2013: nieuws: Oprichter Huawei ontkent betrokkenheid bij spionage

Trump heeft de Iran deal altijd al slecht gevonden. Echter door de beschuldiging van de CIA dat Iran zich niet aan het akkoord houd, was voor Trump een mogelijkheid om zich uit het akkoord terug te trekken en de handels blokkades tegen Iran weer te herstellen.

Als gevolg zijn ook veel Europese grotendeels uit Iran weg gegaan. Mercedes heeft plannen voor een fabriek in Iran in de ijskast geplaatst. Mercedes wil geen boetes van de VS krijgen of in het uiterste geval een verkoop verbod in de VS..
Zomaar een opeensomming:

"In total, the economy has added over 5.8 million jobs since President Donald J. Trump was elected. The month of April continued the longest streak of growth on record.

Employment gains have exceeded 100,000 jobs in 27 of the 29 months since the 2016 election. Including revisions for the months of February and March, the average pace of job growth has been a healthy 218,000 jobs per month over the past year and 205,000 jobs per month so far in 2019. Job gains were predominantly concentrated in professional and business services (76,000 new jobs), education and health services (62,000 new jobs), and leisure and hospitality (34,000 new jobs). The construction sector added 33,000 new jobs in April, and has added 669,000 jobs since the 2016 election.

On top of the good news about job growth, the report indicates that wages are rising, too. Nominal average hourly earnings in April rose by 3.2 percent over the past 12 months, marking the 9th straight month that year-over-year wage gains were at or above 3 percent. Prior to 2018, nominal average hourly wage gains had not reached 3 percent since April 2009"

(https://www.whitehouse.go...ds-263000-new-jobs-april/)

Zo gek vind ik dit nog niet.
De clown die ervoor zat heeft de boel alleen maar onderuit getrokken.
Wij van wc eend adviseren wc eend.

Als je namelijk deze cijfers kijkt:
https://www.bbc.com/news/business-46075879

Dan zie je dat Obama wel degelijk de trend al heeft ingezet, alleen gaat Trump er nu vandoor met de positieve cijfers, terwijl a) Obama president werd toen de recessie al begonnen was (daar kan je echt niks aan doen als President) en b) Obama alles al in gang heeft gezet en Trump daar nu de vruchten van plukt.
Tja, maar die vruchten moet je natuurlijk wel plukken. Je kan ze namelijk ook laten hangen. Hiermee doel ik op het feit dat een voorganger de weg kan bereiden maar dat je ook een andere afslag kunt nemen. Kortom als Trump echt incapabel zou zijn had hij die vruchten natuurlijk nooit geplukt en er economisch een puinzooi van gemaakt.
Het toont met name aan dat het bijna geen reet uitmaakt wie er president is aangezien de VS allang een plutocratie is geworden. Wat dat betreft hebben de wat ze in de VS "liberals" noemen wel een enorm probleem. Of de oranje man leunt per ongeluk op de grote rode knop en je verliest per definitie, of alles gaat gewoon redelijk goed en je hebt een enorm drama gemaakt over iets wat uiteindelijk wel meeviel.
De vraag is alleen of de economie is gegroeid dankzij of ondanks Trump....
hier werd vorige week (of de week ervoor...weet ff niet meer) over gesproken bij BNR bij het bespreken van het macro economische nieuws van die week....
Ze kwamen erop uit dat er rond de 840 banen daadwerkelijk gecreëerd zijn door acties die direct aan Trump zijn toe te wijzen. Alle overige banen zouden er al komen, zijn vervangingen voor andere banen of hebben te maken met gebeurtenissen die al voor Trump waren ingezet.
Kortom Trump zet het beleid dat Obama heeft ingezet gewoon door, hij had ook een andere keuze kunnen maken.
Dat deed hij dan ook. Obama's beleid werd bij het grof vuil gezet. De eerste paar maanden werd op hoog tempo beleid teruggedraaid door het parlement. Interne regels schrijven ook voor dat dat binnen zoveel tijd moet. En Trump heeft ook veel administratieve lasten voor het MKB teruggedraaid. Ook is zijn belastinghervorming gunstig voor de economie. Uiteraard verkocht hij het als verlaging, maar het was minder dan 1% BNP, het is vooral een hervorming. De eerste in 30 jaar en meer gericht op internationale handel. O.a. de befaamde loophole die Apple gebruikte om via Ierland belasting te ontwijken is door zijn belastingplan afgeschaft. Tenslotte had Obama een reputatie opgebouwd anti-bedrijfsleven te zijn. Dat alleen al droeg ook bij aan ondernemersvertrouwen.

Mensen die denken dat Trump niet een radicale koerswijziging heeft gedaan, zijn niet op de hoogte van de fijne details van het binnenlandse beleid. Geen schande, want dat bericht men evident niet in Nederland.

Maar dat de werkloosheid nu de laagste in 40 jaar is, en die van minderheiden zelfs de laagste ooit, is wel degelijk voor een flink deel aan hem toe te wijzen. Obama zelf bespotte Trump tijdens de campagne nog dat groeicijfers zoals Trump voorspelde onmogelijk waren. En alle grote kranten en economische "experts" waren het eens. En nu roept men dat het allemaal voortgezet beleid was. In realiteit is Trumps binnenlands beleid wel degelijk een opsteker voor de eigen economie.
Anoniem: 583079 @Moosenl20 mei 2019 14:15
Jobs creëren gebeurt niet "overnight", maar is het resultaat is van 1. trends in de algemene (mondiale) economische conjunctuur. 2. beleidsbeslissingen die vaak jaren nodig hebben om effectief zichtbaar te zijn in de statistieken.
Wat dat betreft zie je dus nu in de statistieken veeleer het effect van de economische hoogconjunctuur van de voorbije jaren en van de beleidsbeslissingen van de Obama-regering.

Als je naar het overheidstekort kijkt (zie hier: https://tradingeconomics.com/united-states/government-budget, neem de tien-jarige trend) dan zal je zien dat Obama het overheidstekort ieder jaar verkleinde, terwijl het met Trump weer oploopt, er is een duidelijke trendwijziging.

Trump zal binnenkort bovendien wellicht ondervinden dat protectionisme en onzekerheid niet de beste manier zijn om de economie verder te laten groeien.
De clown die ervoor zat heeft de boel alleen maar onderuit getrokken.
Volgens cijfers zette de groei juist in tijdens de president die ervoor zat en had de president daar weer voor de boel onderuit getrokken (of gewoon vette pech).
"the longest streak of growth on record" zal dan ook inclusief de 2 periodes van de vorige president zijn.
Kees is een held. :)

Hij weet feilloos door de cijfers heen te prikken wanneer ze enkel als propaganda dienen, en dat geldt ook altijd voor die fantastische officiële Chinese groeicijfers. Net als idd de banen cijfers in de vs.

Puntje bij paaltje zijn beide kampen volledig onbetrouwbaar. Maar China is zich langzaam maar zeker aan het ontwikkelen en ik denk dat ze toch steeds meer richting een vrijer en democratischer China bewegen, al zal dit heel lang moeten gaan duren. Je kan de Chinese samenleving niet in 50 of 100 jaar volledige vrijheid geven dat wordt chaos.

2de voordeel dat China heeft is een extreem goede lange termijn visie. Waar het westen een 4 jaarlijkse stemronde doet en er niet verder geregeerd wordt dan de volgende termijn. Kijkt China 30 tot 50 jaar vooruit.

En nee ik heb geen voorkeur voor een van beide kampen, maar als ik er geld op moet zetten zou ik mijn geld zetten op China.
Wat wil je dat ze doen, het mag niet meer van Google. Of wil je een upgrade maar zonder de Google play store en de Google apps?

Als je wilt klagen zou ik Donald Trump maar een mailtje sturen, dit komt door zijn besluit.
Niet klagen maar als consument heb je recht op een deugdelijk product. Dat is na dit nieuws niet meer zo, tuurlijk het werkt nog wel maar je krijgt niet wat je gekocht hebt.
Mijn Huawei is een deugdelijk product, ook zonder upgrades. En ik krijg al 2 jaar regelmatig beveiligingsupdates voor mijn Mate 9.
Je krijg toch wel wat je gekocht hebt? De Android versie die erop staat blijft gewoon werken.
Ik koop een telefoon met de intentie dat deze gewoon een software upgrade krijgt en niet na 1 maand a klaar is, zeker niet wat je ervoor betaald hebt.
Dat dat jouw intentie is, betekent niet dat dat een recht is. Je koopt de telefoon as-is. Het enige wat je kan aanvechten is dat als je ook geen security updates krijgt, het dan een niet deugdelijk product is. Aangezien ze die nog wel uitbrengen, is het helaas voor jou als consument jammer maar helaas (tenzij je nog in de zichttermijn zit).
Je provider loopt sowieso al een versie achter.
Dit is nog een semi-open discussie, maar tot dusver heeft geen enkele rechtszaak bepaald dat een fabrikant verplicht is om software updates te leveren.
Zelfs al zouden ze dat wel doen, dan ben je in dit geval alsnog klaar. Huawei kan wel updates willen leveren, maar als de Amerikaanse overheid het leveren van die updates verbiedt, dan kan Huawei daar niet veel aan doen.

De enige optie die ze dan zouden hebben is om op jouw toestel in de volgende update heel Android eraf te trappen en hun eigen OS erop te drukken, maar ik weet niet of dat met een simpele OTA update mogelijk is. De vervolgondersteuning kan dan vanuit Huawei zelf komen.

Maar daar zit jij als eindgebruiker ook weer niet op te wachten, het is dan immers maar de vraag welke apps er allemaal om gaan vallen.
Op het moment van kopen zit het toestel op een bepaalde versie met bepaalde features. Zolang je de beveiligings updates nog krijgt verandert er dus niks. Je hebt dan dus precies de zelfde features als toen je 'm kocht. Dat een koper android versie updates verwacht is jammer dan, daar adverteren de meeste telefoon makers niet eens mee.
Maar in dit geval kan Huawei er niets aan doen, hierbij wordt maar weer al te duidelijk hoe bedrijven afhankelijk van anderen kunnen zijn. In principe kan Huawei gewoon hun alternatief aanbieden als upgrade.
Ze kunnen altijd zelf beveiligingspatches gaan ontwikkelen en leveren.
Dat zullen ze ook wel doen voor zover ze het kunnen. Soms kan het best zijn dat het niet gaat omdat ze daarvoor een licentie moeten hebben met de hardwareleverancier van het component.
Niks meer kopen uit de USA? Het is een wet aangenomen door Trump, waardoor Google de licentie in heeft getrokken voor Huawei
“Niks meer kopen uit de USA?”
Lekker is dat, koop je een Huawei toestel zonder Qualcomm chips en zonder Android? 8)7
Hopen dus dat dit gauw veranderd, de Amerikaanse overheersing is gewoon niet normaal meer.
Misschien krijgen we dan gewoon weer 'dumpphones', facebook via de WAP en monotone ringtones...
Huawei ontwerpt sowieso al hun eigen chips. dus van Qualcomm zijn ze al niet afhankelijk.
Het schijnt dat Qualcomm aardig wat patenten heeft...
nu je het zegt, dat is zeker waar, en het zou ook zomaar kunnen dat ze voor hun niet-centrale chips (netwerk en dergelijke) ook nog gebruik maken van Qualcomm.
Plus kwalitatief zijn de eigen chips vaak minder dan de Qualcomm/Intel/AMD chips.
voor Huawei is dat niet het geval. hun Kirin processors zijn heel competitief, ze zijn vaak zelfs beter dan de Snapdragon tegenhangers als ik mij niet vergis.
Ik probeer in ieder geval bij iedere aankoop bewust Amerikaanse produkten zoveel mogelijk te vermijden.
Een HP of Ford komt er bij mij niet in.

Als iemand tips heeft voor een goede vervanger voor Google mail/calendar/fotos/drive, altijd welkom.
Voor drive lijkt me het Belgisch/Nederlandse stackstorage in ieder geval al een goed alternatief.
Heeft iemand ervaring met het Nederlandse startpage.com (vroeger lxquick) ?
Protonmail (Zwitsers) ?
Calendar provider ?
Ik weet niet of je enig idee heeft hoeveel zin een klacht bij het bureau van de president van de VS heeft? Daar is de handelsbeperking ingesteld wat in het annuleren van de Android licentie door Google tot gevolg heeft.

Indien je twijfelt: totaal geen enkele zin.
Denk dat je meer kan op slagen hebt als je hem tweet :')
Helaas, maar hij zendt alleen maar via twitter.
Ja, Google laten vallen, zij zijn de onbetrouwbare partner in deze. En Huawei steunen, zij zijn tot nu toe betrouwbaar gebleken voor mijn Mate 9. Ik blijf nu eerder Huawei trouw dan Google. Ik hoop dat Huawei, Oppo, Xiaomi gaan samenwerken en een eigen mobiel OS lanceren.
Wat kan Google hier aan doen dan; als ze het als Amerikaans bedrijf door Trump opgedrongen krijgen?
Als ze die handelsrestrictie niet meteen zouden opvolgen loop je een goede kans op hoge boetes lijkt me.
Google kan Android meer open houden en niet alles hangen aan Play Services en speciale overeenkomsten.

Google kan gewoon ASOP houden zoals het is en Apps maken zoder Play Service afhankelijkheid.
App-makers kunnen hun apps minder afhankelijk maken van Google Play Services, laten we daar maar eens mee beginnen.
Mee eens hoor. Maar zolang Google dat zelf niet doet krijg je weer het gezeur over Maps, Youtube e.d. die niet werken.

Google kan het wel, maar wil het niet
YouTube werkt volgens mij prima alleen niet via de app. Lekker belangrijk.
Er is het alternatieve F-droid appstore, is iets minder gebruiksvriendelijk maar vele Google app store apps zitten er in.
Technisch gezien mag Huawei ook geen gebruik meer maken van AOSP, aangezien je bij het gebruik daarvan nog steeds een licentie aan gaat met Google. Maar er is een grote kans dat ze dit wel blijven doen, en er is voor Google geen reden om dat tegen te houden.
Google kan hier niet veel aan doen, maar dat doet verder niets af aan het gegeven dat in de relatie Google-Huawei, Google de onbetrouwbare partner is en niet Huawei.
Je spreekt jezelf tegen....

Als jij iets bestelt dat moet worden bezorgd door een vrachtwagen van DHL. En vervolgens verbiedt jouw gemeente dat er nog vrachtwagens bij jou in de wijk komen. Is de webwinkel/DHL dan onbetrouwbaar als het niet bezorg kan worden?
Niets lijkt me; voor Huawei is dit overmacht.
Ze kunnen zelf updates gaan maken.
[...]
kunnen we hier niet iets mee als consument?
Nee, wij als NL kunnen Huawei niet verplichten om updates te releasen, als Huawei technisch niet in staat is om dit te doen. Dan zullen ze met hun eigen OS over de brug moeten komen, of toestaan de bootloader te unlocken zodat men alternatieve dingen kunnen doen.
hopen dat ze die bootloader unlocken, inderdaad.
Het bij je leverancier op non conformiteit gooien, en dan hopen dat zij bewegen.

Verwacht daar maar niet teveel van.

Andere, nog minder waarschijnlijke optie, is een class action tegen de Amerikaanse overheid. Maar dan zit je echt in het rijk van semi-fabels.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 22 juli 2024 19:31]

Eventueel politieke druk vanuit de EU, maar weinig kans omdat onze politiek mooi aan de US leiband loopt.
Geld dat recht niet voor alleen updates?
Huawei kan hier weinig aan doen, of ze moeten een deal kunnen treffen met Trump en dat lijkt me niet waarschijnlijk,

Google moet dit ook doen, al heb ik het idee dat ze misschien verder gaan dan nodig is, maar snap dat ze 'better safe than sorry' zijn.

Als consument denk ik dat we aangewezen zijn op Den Haag/Brussel en de lijnen richting de VS. Ik denk dat best wel wat argumenten zijn waarop dit besluit ter discussie gesteld kan worden:
- Telefoons die geen security updates ontvangen zijn onveiliger, niet alleen voor de gebruiker, maar voor iedereen. Malware, virussen, bot netwerken, etc kunnen zich op deze manier veel beter verspreiden.
- Kan Trump bedrijven uit de VS opdragen om al hun activiteiten met Chinese bedrijven te staken, ook buiten de VS? Waarom worden wij het 'slachtoffer' van de handelsoorlog tussen de VS en China?

Aan de andere kant, binnen Europa zijn er ook al twijfels geuit over de spionage praktijken van Huawei, dus ik verwacht niet dat Brussel erg hard zijn best gaan doen in dit geval.
Over de spionage praktijken ben ik nog niet helemaal zeker wat er nou wel en niet waar van is. Maar we moeten ook zeker denken aan de controle over de markt die China probeert te bemachtigen. We moeten nou eens goed gaan kijken naar hoeveel macht China begint te krijgen over de wereldeconomie.

de manier waarop de VS nu China een halt toe roept, is misschien wel ook beter voor de toekomst van de Europese economie.
Het is zeker goed om te blijven kijken naar China en hun groeiende invloed op de wereld(economie). Maar of een abrupte wijziging als dit nou bevorderlijk is vraag ik me af.

Bij ZTE liep het met een sisser af, maar denk dat dit wel eens langer kan gaan duren.
De VS is al meerdere malen op heterdaad betrapt van spionage praktijken in de EU, Europa zou de VS gelijk moeten behandelen dan China.
VS CPU's blijken trouwens security gatenkaas te zijn, en daar kraait geen haan naar ?????
en het is ook al bewezen dat NSA die exploits niet meldt aan de fabrikanten, zodat ze die zo lang mogelijk zelf kunnen gebruiken.
Stel je voor, de US veiligheidsdiensten die wereldwijd de cyberveiligheid in gevaar brengen, allemaal niet erg blijkbaar, maar als de US een onbewezen gerucht over Huawei verspreid moet dat bedrijf plots in de ban geslagen worden ?????
Kaart het eens aan bij president Donald of bij Grote leider Xi, als die het niet op willen lossen heb je pech.
Hoe wil je dit doen als het verboden wordt / is? Denk dat je eerder bij Trump moet aanklagen door hem is dat verbot er gekomen ''plotseling'' dus ja. Je kan niet meteen wijzen naar Huawei terwijl die wel gewoon zou willen uiteindelijk.
Misschien zou het Huawei goed doen om rooten weer te gaan ondersteunen, voorheen kon je root keys vrij gemakkelijk via de website van Huawei aanvragen. Sinds een aantal jaar zijn ze daar mee gestopt. Met root toegang kan je vrij gemakkelijk zelf je Android versie upgraden zonder tussenkomst van Huawei, wel jammer dat je dan geen EMUI ( die volgens vele tot een van de beste shells behoort ) hebt maar dat is nou eenmaal zo.

Jammer dat een mooi bedrijf slachtoffer wordt van de Amerikaanse hetze, als ze een probleem hebben met de Chinese regering zouden ze het met hun moeten opnemen in plaats van de vrije handel te saboteren. De theorie over spionage hardware is tot dusver nog steeds niet bewezen door onafhankelijke onderzoeksbureaus, terwijl het wel al een bewezen feit is dat Apple samen werkt met de NSA om gebruikersdata te overhandigen. Toch kiest men niet om Apple producten te weren, met deze opzet van de Amerikaanse politiek kan daar nog wel eens verandering in komen en daar profiteert eigenlijk niemand van.
Google heeft de licentie opgezegd.
Huawei heeft dus geen toegang meer tot upgrades van Android.

En ook zonder de upgrades heb je een normaal werkende telefoon. Er valt dus niets te klagen.
Niet met je eens, ik als consument koop geen toestel als het zeker geen upgrades krijgt. Daar koop ik mijn telefoons altijd op en als dat wegvalt tja..
Je kunt het er niet mee eens zijn, maar je koopt een telefoon met een bepaalde functionaliteit. En die zal blijven bestaan.

Samsung is in ons land vanwege het wegblijven van updates aangeklaagd door de Consumentenbond.

Samsung heeft deze zaak gewonnen.

Dus jij kunt het et niet mee eens zijn, maar een onafhankelijke rechter heeft vastgesteld dat upgrades geen recht zijn volgens onze huidige wetgeving.
Je krijgt wat je koopt en dat werkt naar behoren. Upgrades zijn dus geen recht.

Wil je het wel, koop dan een Android Oké telefoon ipv een merk dat hun eigen troep eroverheen gooit.
Maar Samsung geeft voor al haar telefoons wel 2 Android upgrades en 4 jaar beveiligings updates dus het kan wel..
Het kan inderdaad.
Maar met deze opgedrongen actie van Google, heeft Huawei geen toegang meer tot nieuwe versies.
En het wel doen maakt dat het bedrijf diefstal pleegt.

Lees het artikel nog maar eens en dat andere over Google zodat je dat begrijpt.

Edit.

Samsung doet dat niet voor alle telefoons. Mijn zoons S8 Plus...ja.
Mijn S10.plus zal dat ook krijgen

Maar met Android One is het een verplichting vanuit Google.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 19:31]

We zullen zien hoe het gaat lopen, ZTE heeft 3 maanden geduurd en ze mogen weer handelen in de USA.
Het is wel.triesr deze handeling van Trump.

Maar besef dat Huawei een veel grotere speler is dan ZTE. ZTE is maar een kleintje.
De derde in smartphones in de wereld na Apple en Samsung.
En op het maken van netwerken de allergrootste.
Trump zal niet snel toelaten dat deze partij weer wordt toegestaan. Ze worden niet voor niets beschuldigd van spionage mogelijkheden door de VS.
Helaas heeft de EU niet zo veel te zeggen over Amerikaanse en Chinese bedrijven, al helemaal niet de handel daar tussen. Wel zouden ze bijvoorbeeld bij Huawei af kunnen dwingen dat ze bootloader unlock codes vrij gaan geven, maar dat zie ik echt nog niet zo snel gebeuren.
ik denk dat hij meer bedoelde dat de EU door middel van bijvoorbeeld sancties de VS te tonen dat we het niet eens zijn met de beslissing.
Ter info voor diegenen die een Huawei Telefoon hebben.

https://www.theguardian.c...op-using-my-android-phone

Do I need to stop using my Huawei phone?
No. If you already have a Huawei smartphone then it will continue to operate as normal.

“Huawei will continue to provide security updates and after-sales services to all existing Huawei and Honor smartphone and tablet products, covering those that have been sold and that are still in stock globally,” Huawei said in a statement.

Will I lose access to Google?
No. Google, Google Assistant and the various Google apps will continue to operate on existing smartphones.

Will I no longer receive app updates?
No. App updates are delivered by Google Play in the west, and will continue to be so on existing smartphones.
Positief of negatief, dit lijkt mij de eerste stap naar een volledig nieuw mobile ecosysteem in China en misschien andere delen van Azie/Rusland.

Baidu of AliBaba oid zal hier inspringen om hun onafhankelijkheid van (onbetrouwbare) Amerikaanse bedrijven garanderen. Chinezen laten zich niet piepelen, dat heeft de handelsoorlog wel duidelijk gemaakt.

Uiteindelijk kost dit ook Apple en Google hun afzetmarkten in Azie/Rusland. Potentieel worden ook andere sectoren geraakt die zich nu rotschrikken.

Als dit (weer) een propaganda bluf dingetje is van meneer Dumb is, dan gaat dit een kostbare grap worden voor het Westen.
Ze mogen wel updates en apps blijven ondersteunen voor bestaande toestellen. Upgrades kunnen toch met AOSP of mis ik iets? Lineage heeft toch ook geen licentie?
Ze mogen wel updates en apps blijven ondersteunen voor bestaande toestellen. Upgrades kunnen toch met AOSP of mis ik iets?
Kan allemaal wel, maar pas toegang tot codebase bij release. Als fabrikant wil je eerder toegang, zodat je je kan voorbereiden op de aanpassingen en nieuwe APIs. AOSP is pas volledig beschikbaar bij release. Met licentie bij Google krijg je als fabrikant veel eerder en meer toegang, evenals eigen inbreng volgens mij. En alleen met licentie mag je closed-source componenten van Google herdistribueren (meeleveren) als fabrikant, waarvan de Play Store het bekendste voorbeeld is.
Lineage heeft toch ook geen licentie?
Maar levert dan ook geen closed-source componenten mee. Je moet zelf de binaries (gapps) daarvoor downloaden en sideloaden, "op eigen risico".
LineageOS levert dan ook geen Google spul mee, en dat is wat hier het probleem is. Ze kunnen prima AOSP gebruiken, maar geen playstore en zo meer meeleveren.

Bij lineageos kun je dan Open GApps gebruiken, maar dat werkt min of meer legaal omdat je toestel een licentie heeft. Huawei verliest die dus als ze een nieuwere versie releasen.
"Diverse populaire apps werken niet zonder Google-ondersteuning, zoals apps voor internetbankieren,"

De ASN Bankieren-app werkt prima op AOSP. Welke internetbankieren-apps werken er dan niet op AOSP?
SafetyNet werkt niet in AOSP versies, dit is voor best een aantal apps nodig om veilig te kunnen werken. Op de meeste toestellen valt dit te omzeilen door te rooten met Magisk, maar aangezien Huawei geen bootloader unlock codes meer uitgeeft is dit voor Huawei gebruikers ook geen optie.
Het is heel simpel, de reguliere gebruiker zit niet te Rooten , customOS flashen en ander gedoe te doen.
Voor hun is het dus steeds meer een ongemak en geen hond zal nog een Huawei kopen want men wilt zonder gezeik gewoon kunnen bankieren, updaten en het liefst (al duurt het soms wat lang) een OS update ontvangen.

Mischien alleen nog interessant voor hardcore tweakers en mensen die persee anders moeten zijn qua smartphone keuze, maar voor de gewone gebruiker is het klaar met Huawei.
Nog 2 maanden en je koopt die flagships voor een 200 honderd euro op MP !
Denk niet dat het zover gaat komen, er moet bijna wel een oplossing komen gezien over hoeveel geld en gebruikers dit gaat.

Je hebt gelijk over rooten, dit is niet voor de gemiddelde gebruiker weggelegd en zou alleen een oplossing bieden voor de tweakers onder ons.
Er zal een oplossing moeten komen ja maar ondertussen geld dit nieuws en dat gaat erg snel.
Tegen de tijd dat er een oplossing is zullen de Huawei telefoons blijven liggen en de slimme mensen die niet willen gokken hebben hem inmiddels als verkocht.
Een aantal maanden tot een jaar is een eeuwigheid in smartphone land en je kunt dan helemaal uit de gratie liggen en het gerucht (ook al is die dan onterecht) siddert nog even door.

Het is klaar met Huawei in de westerse wereld tenzij er SNEL (lees deze week) een echt oplossing komt.
Met ZTE heeft het 3 maanden geduurd, dus verwacht dat dit met Huawei wel sneller zal gaan. We gaan het allemaal wel meemaken denk ik.
de Huawei apparaten zullen zeker in tweedehands-prijs dalen, maar 200 euro is gewoon absurd. de apparaten werken nog steeds net zo goed, alleen voor personen die de software updates erg belangrijk vinden worden de apparaten minder aantrekkelijk.
Klopt, maar de nieuwe apparaten zullen niet zo snel meer verkocht worden want iemand die iets nieuws koopt, koopt voor de komende 2 jaar minimaal.
Dit betekent dat die dingen massaal de aanbieding ingaan en de 2e hands markt instort.
Niemand gaat meer 3 a 400 euro voor een 2e hands toestel betalen als je daar een nieuwe model splinternieuw voor kan kopen.

Dit soort nieuws kan een MEGA impact hebben in de westerse wereld waar men wel wat meer kijkt naar updates en toekomstige ondersteuning en de keuze overigens al enorm is.
Om maar te zwijgen over het 'imago' probleem dat ook voor velen een reden zal zijn om niet zo snel iets te kopen.
Mocht er een oplossing te bedenken zijn met Rooten, AOSP, Magisk, etc zou Huawai dat dan niet als een update kunnen versturen? Sterker nog, als Huawei het zelf doet hoeft er niet eens geroot te worden toch?

Dan is het voor een gebruiker niet zo moeilijk.

( Er van uitgaande dat deze oplossing niet allemaal andere legal problemen oplevert.)
Ook dit zal niet voldoende zijn voor de grote groep gebruikers die geen 'patch' oplossingen en workarounds wensen.
Als dit doorgaat zoals men zegt dan is dat een MEGA nadeel en dan blijft 95% weg bij dit merk van de gewone gebruikers die smartphones kopen in de westerse wereld.
De kleine groep geeks, tweakers en fanboys zetten geen zoden aan de dijk vwb aantallen.

Dit soort nieuws gaat als een lopend vuurtje en het is net als met de Note7 Fail waar jarenlang grapjes over gemaakt zijn en sommige mensen destijds geen Samsung om wilden, terwijl vrijwel NIEMAND in NL ooit dat ding ooit in het echt gezien had (laat staan in bezit had), maar desondanks er wel een mening over had.
Dit is nog veel erger want een hardware fail kan gecorrigeerd worden en desnoods uit de handel gehaald worden met een deugdelijke compensatie maatregel, maar een onzekere en vrij sombere toekomst mbt het OS zit niemand op te wachten.
Kun je dan niet gewoon via de browser internetbankieren?
Dit is wel heel erg, heeft Google nu ook de macht over internetbankieren apps. Tijd voor een Google boycot lijkt mij.
Een boycot gaat wel heel ver voor een bedrijf dat zich in dit specifieke geval aan de regels moet houden, maar het zet mij wel aan het denken.

Echt een alternatief is er niet. Alles hangt tegenwoordig met software aan elkaar. Van tractor tot staalfabriek en van ziekenhuis tot supermarkt. En dat alles hangt met 1 of ander been wel vast aan een bedrijf uit sillicon valley. En dan ben ik toch voorstander van wat meer onafhankelijkheid.

Kunnen wij als tweakers niet iets beginnen? Een soort europees alternatief voor de afhankelijkheid die we allemaal hebben ten opzichte van onze vriendelijke Amerkaanse bondgenoot?
In de Linux wereld zijn wel pogingen daarvoor, maar volgens mij allemaal opgekocht in de loop van de tijd of gestopt door niet voldoende vrijwilligers. Echter zou dat de makkelijkste weg zijn, maar er is wel een markt nodig die dit wil kopen om het te kunnen blijven ondersteunen, je kunt niet alleen op vrijwilligers vertrouwen voor zoiets groots.
Ik zou het wel mooi vinden als de EU investeert in de ondersteuning van Linux en andere open-source software. Stimuleer bijvoorbeeld bedrijven om bij de ontwikkeling van nieuwe systemen geen gebruik te maken van services van derde partijen voor kritieke functies.

Linux voor de gemiddelde consument geloof ik niet in, maar we kunnen zeker zorgen dat Europese software minder afhankelijk is van buitenlandse bedrijven.
Echt een alternatief is er niet. Alles hangt tegenwoordig met software aan elkaar. Van tractor tot staalfabriek en van ziekenhuis tot supermarkt. En dat alles hangt met 1 of ander been wel vast aan een bedrijf uit sillicon valley. En dan ben ik toch voorstander van wat meer onafhankelijkheid.
Er komt een alternatief. Als voorstander van onafhankelijkheid neem ik aan dat jij de Librem 5 al in de pre-order hebt staan? ;)

Dit is overigens iets voor power users en nog niet voor de massa. Maar tweakers zouden eraan kunnen werken om dit voor de massa geschikt te maken.
Een boycot gaat wel heel ver voor een bedrijf dat zich in dit specifieke geval aan de regels moet houden, maar het zet mij wel aan het denken.
Het zet mij ook aan het denken. De Amerikaanse wetten kunnen er dus eigenlijk voor zorgen dat onze spullen in Europa (of waar ook buiten de USA) minder/niet werken.
Als je de investeringen ziet die gedaan zijn om de telefoonmarkt van Europa te slopen (alles volgens vooropgezet plan). De televisiemarkt en nu ook de autoindustrie moeten we eigenlijk heel erg bang zijn voor de Amerikanen.

Met deze anti Huawei campagne wordt heel duidelijk dat de tactiek van media en investeringen beheersen om tech aan jou kant te krijgen niet gewerkt heeft. Ze zijn duidelijk bang hun overheersing kwijt te raken. Vooral omdat dat dan duidelijk wordt dat de westerse consumenten alleen maar bedonderd worden met de gevraagde prijzen.
Gevraagde prijzen gaat het mij niet eens zozeer om. Indien Amerika besluit zijn internetlijn dicht te zetten, denk ik dat een flink aantal ziekenhuizen geen fatsoenlijk werkende infrastructuur meer overhoud.

Stel nu het volgende. De wereld heeft nog steeds evenveel autoproducenten als nu, maar alle motoren komen allemaal uit Groenland en vereisen voor correcte werking, periodiek verbinding met Groenland. En dat land besluit even vanwege een GroenLandFirst poliek statement, alle verbindingen even dicht te gooien.
Zo ver zijn we dus al beland, tijd dus voor meer concurrenten.
Google heeft geen "macht" over internetbankieren apps, ze bieden alleen een functie in Android die de veiligheid garandeert die nodig is om van zulke gevoelige apps gebruik te maken. Aangezien dit een stukje software van Google is (net zoals het hele GApps pakket) zit dit niet in AOSP.
Kunnen ze dus het betalingsverkeer mee in de gaten houden, slim van Google, van de week bleek al dat gmail elke transactie voedt aan het al zienend oog van Google.
Ze kunnen jouw betalingsverkeer niet inzien, safetynet is puur een module die checkt of er niet met je systeem geknoeid is en vervolgens een true of false response geeft. Apps die safetynet gebruiken kijken puur naar de response. Dit zit verder niet geïntegreerd.

Die lijst van aankopen gaat inderdaad via Gmail, niet meer dan logisch eigenlijk. Het is al veel langer bekend dat Google toegang heeft tot je mails.
Weer je het zeker? Ik begreep dat Google door op het zelfde tijdstip te meten via het besturingssysteem, de verbinding, welke app er gebruikt wordt, het toetsenbord etc, alle data al naar boven kan krijgen.
Dat soort metagegevens kunnen ze op elk moment volgen en zien inderdaad, maar niet je inhoudelijke dataverkeer. Dit is (al helemaal bij bankieren apps) encrypted dataverkeer.
Gaat idd via e-mail.
Ik heb de lijst van mijn aankopen waarvan Google weet had, gewist, en bij ieder produkt dat ik gewist heb, kwam er de boodschap dat ik om het te wissen, de bijhorende mail van de leverancier moest wissen uit gmail.
bunq werkt ook, maar de qr-code scanner niet (die heb je nodig voor iDeal betalingen) en je kan ook problemen hebben met notificaties.
Weet iemand wat de echt reden achter de Huawei blokkade is?

Ik denk eerder dat USA bang is dat ze geen backdoor controle meer hebben, dan dat ze gespioneerd worden.
Het zou naief zijn om te denken dat alleen de VS bedrijven de opdracht geeft backdoors in hun hardware of software te zetten. Vergeet niet dat China een sociaal punten systeem heeft om maar te zorgen dat mensen zich netjes aan de regels houden en niks doen wat slecht is voor de regering. Als ze dat wel doen mogen ze het land niet meer uit. Waarom zou China dat niet andersom ook willen? Dus niet-Chinezen die het niet eens zijn met de regering in China geen visum verstrekken.

Maar deze blokkade is het gevolg van het handelsconfict tussen de VS en China. De reden dat het specifiek om Huawai gaat i.p.v. bijvoorbeeld Xiaomi zal best te maken kunnen hebben met (mogelijke) spionage
idd een handelsconflict, maar de VS misbruikt in dit geval de term nationale veiligheid om de WTO regels te omzeilen, net zoals ze verklaren dat EU staal en aluminium en binnenkort Europese wagens een bedreiging vormen voor de VS nationale veiligheid.
Als je denkt dat 'een mogelijke vijand' je bespioneert moet je wel iets doen natuurlijk.

Zie het bericht van vandaag dat de overheid van Zuid Korea overstapt van Windows naar Linux.
Want Windows seint ook continue van alles door naar wie weet hoe.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 19:31]

Ik denk dat er een meer economische reden achter zit. Huawei begint een dreiging te vormen voor andere elektronica fabrikanten.
sony is geen amerikaans bedrijf hoor sony is ook gewoon asiatisch.
LG is ook Koreaanse, ik weet niet waar ze het over hebben eigenlijk.
Begrijp ik het nu goed dat als ik wacht op de huawei p20 lite 2019 (deze is dus niet in stock), deze geen Google apps zal krijgen zoals YouTube, playstore etc? Waardoor ik beter de Huawei p smart z die wel in stock is met Google apps kan aanschaffen?
Grote kans van wel, persoonlijk zou ik nu geen Huawei kopen maar even de ontwikkelingen afwachten.
Als je nu geen Huawei koopt geef je Amerika zijn zin en hebben ze hun doel alweer bereikt.
Wat een dilemma dit haha :) Wachten of gewoon aanschaffen. Neigde eerst wel meer naar de p20 lite 2019, dan de p smart z. Mja een telefoon zonder Google apps is lastig. Of direct al unlocken en gapps installeren :)
dus binnenkort geen pokemon go meer op de huawei?? das het enige dat ik als spelletje heb staan voor mn zoontje. Dat zou toch wel heel erg jammer zijn.
Geleverde telefoons en huidige voorraad blijven zoals het artikel aangeeft ondersteund.
Effectief gezien wordt alleen voor nieuwe toestellen de licentie ingetrokken.

Je blijft dus gewoon toegang hebben tot de Play store en de apps die op je telefoon staan blijven de komende jaren gewoon werken.
En hoe zit dat met Amerikaanse apps, zoals Whatsapp ?
Want die bedrijven kunnen ook door Trump verboden worden om nog op een Huawei (en wellicht later ook Xiaomi, Oppo, Vivo en andere Chinese merken ?) geinstalleerd te worden.
Dat is niet wat het probleem is. Het verbod betreft leveren aan, niet installeren op.

Dus Google mag geen zaken meer doen met Huawei, en daardoor heeft Huawei dus geen licentie meer op de Google apps.

WhatsApp doet geen zaken met Huawei en hoeft dus ook nergens mee te stoppen.
Nee, alleen als Huawei via AOSP een update verspreid. Vooralsnog blijft de telefoon gewoon zoals ie nu is en worden apps via Google Play ge-update.
Nee hoor, play services en de store blijft werken op de huidige toestellen. Updates voor apps dus ook
Installeer F-droid als alternatieve app store, pokemon probleem opgelost.
Hopelijk draait Huawei nu de beslissing terug om bootloaders niet meer te unlocken zodat gebruikers custom roms kunnen flashen en zelf ervoor te kiezen om te upgraden naar een nieuwere Android-variant. Heb zelf de P20 en ben zeer tevreden met het toestel.
Hopelijk stoppen ook de App makers eens met alles afhankelijk van de Play Service van Google te maken.

Dan kunnen Huawei e.d. gewoon met de AOSP-versie verder.
Dat is een mogelijkheid, maar dan mis je nog altijd je aangeschafte applicaties. Denk niet dat dit veel mensen blij gaat maken als permanente oplossing
Je kunt dus beter geen Huawei meer kopen. Tenzij je van gokken houdt.
Wat zou er gebeuren met bestaande huaqei toestellen? Zou het jammer vinden als google store opeens niet meer werkt op mijn telefoon
De vraag is hoe groot de US de druk op Google gaat opvoeren voor een totale blokkade.
zover zie ik het voorlopig nog niet komen. dan krijgen ze niet alleen ruzie met China, maar ook met de rest van de wereld.
Daar zal Mr T. echt niet wakker van liggen.
Niks, worst case is dat je geen updates meer krijgt terwijl die wel belooft waren (als er geen nieuwe ontwikkelingen zijn, dan).

Alles wat werkte blijft gewoon werken. Enkel mogen nieuwe telefoons niet meer geleverd worden met de Play Store.

Tevens zou het natuurlijk kunnen dat Huawei de mogelijkheid gaat geven de bootloader te unlocken zodat je zelf de missende ondersteuning kan regelen, maar dat zullen we nog gaan zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.